Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Elvi Sinervo: Vuorelle nousu – Nainen taistelee oikeudesta omaan kehoonsa

Elvi Sinervo Kuva: Kansan arkisto 101kirjaa,elvi sinervo,Elvi Sinervo,kirjojen suomi,Vuorelle nousu

Elvi Sinervon novellikokoelmassa Vuorelle nousu miehen käskyvalta asettuu vastakkain naisen tunteiden ja itsemääräämisoikeuden kanssa.

Teos on kolmiosainen. Ensimmäinen osa käsittelee työläistytön murheita, toinen osa kirjailijan omia vankilakokemuksia ja kolmas naiseutta ja äitiyttä. Sinervo kirjoitti vahvoja naiskuvauksia aikana, jolloin laittomia abortteja tehtiin kymmeniä tuhansia.

Kokoelman niminovelli kuvaa äidin riittämättömyyden tunteita. Menneisyys työväenjärjestöissä ja vankilassa painaa tarinan päähenkilöä, joka pyrkii olemaan hyvä äiti. Kahden lapsen syntymän jälkeen yhteiskunnallisesti aktiivinen aviomies ehdottaa aborttia.

Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Sinervon Vuorelle nousu on vuoden 1948 teos. Lue, kuinka maa ja ihmiset ovat muuttuneet aikojen saatossa.

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa,kirjojen suomi
Klikkaamalla linkkiä siirryt Kansalliskirjaston verkkokirjastoon. Päästäksesi lukemaan kirjoja tarvitset Yle Tunnuksen tai voimassa oleva kirjastokortin. Voit lukea kirjan eri PC, iOS ja Android -päätelaitteiden selaimilla.

Katsele ja kuuntele

Kirjailija Elvi Sinervo: "Koko vasemmistolainen taistelu oli jäänyt kuvausta vaille. Minä ajattelin, että siitä minä kerron."

Elvi Sinervo kertoo haastattelussa taiteen tekemisestä itsenäisyyden jälkeisessä, kahtiajakautuneessa Suomessa. Haastattelu on vuodelta 1973.


Kaikki 101 kirjaa käsitellään uusimmasta vanhimpaan Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä vuoden 2017 aikana. Viisikymmentä ensimmäistä osaa on löydettävissä Yle Areenasta.

Lue lisää:

Anna Kirjakoneen löytää sinulle lukemista

Kirjakone hakee sinulle sopivinta lukemista 101 e-kirjan joukosta!

Lue lisää:

Pirkko Saisio: Kainin tytär – Minkälaista on naisten välinen rakkaus heteronormatiivisuuden kuristuksessa?

Lue romaani homoseksuaalisuudesta ja muut sadan vuoden kirjat verkkokirjastosta.

Lue lisää:

Tytti Parras: Jojo – Kenellä on oikeus naisen kehoon?

Lue teos abortista ja seksuaalisesta vapautumisesta sekä muut sadan vuoden kirjat verkkokirjastosta.

Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

101 kirjaa

Kirjojen Suomi

Seuraa somessa