Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Valitsimme kirjan jokaiselta itsenäisyyden vuodelta – Minkälainen kuva Suomesta syntyy?

Seppo ja Nadja ja 101 kirjaa
Seppo ja Nadja ja 101 kirjaa kirjojen suomi

Joskus tuntuu ihmeelliseltä, miten kirjailija on saattanut olla edellä aikaansa ja aavistaa tulevia muutoksia. Siinä on kirjallisuuden voima: tarkkanäköisyyden, tunteen, tiedon ja mielikuvituksen yhdistämisessä.

Valitsin kollegani Nadja Nowakin kanssa kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Ne osoittavat, miten ihmiset ja Suomi maana ovat muuttuneet.

Suomalaisten suhtautuminen toisiin ihmisiin, luontoon, eläimiin ja yhteiskuntaan on muuttunut paljon sadan vuoden itsenäisyyden aikana. Maatalousvaltaisuudesta lähtenyt maa on kaupungistunut, teollistunut ja sivistynyt. Eripuraisina kaksosina syntynyt Suomi on jälleenrakennettu raskaiden sotien jälkeen.

Kirjasarjaan valitut teokset ovat noiden muutosten sata tärkeintä kirjaa. Listan viimeisen kirjan valintaan vuodelta 2017 voitte osallistua syksyllä te kaikki.

Kuinka valita samana vuonna ilmestyneistä tärkeistä teoksista vain yksi?

Alussa yhden kirjan valinta kultakin vuodelta tuntui hyvältä ja helpolta tehtävältä. Monimutkaisuus paljastui, kun aloimme tehdä konkreettisia valintoja.

Listalle päässeen kirjan piti kiteyttää olennaista kirjan syntyajan henkisestä ilmapiiristä, yhteiskunnallisista tapahtumista tai ihmisen sisäisestä muuttumisesta. Mitä julkaisuvuonna tapahtui? Mitkä kirjat kuvaavat moninaisia muutoksia? Kuinka valita samana vuonna ilmestyneistä tärkeistä teoksista vain yksi?

Nyt lista on kuitenkin valmis. Teokset ovat kauniita, rosoisia ja joskus sirpaleisia kuvia ihmisten ja Suomen murroksista. Aika on saattanut kuluttaa niitä, ja kerrostaa niihin uusiakin merkityksiä, mutta jäljelle on jäänyt voimakas ajankuva.

Olisitko tehnyt jotain toisin?

Tämä on kutsu lukumatkalle Suomeen. Näiden kirjojen lukeminen yllättää, tuo muistoja, antaa ymmärrystä siihen, miten meistä on tullut nykyinen teollistunut ja itsenäinen kansakunta. Kirjalista on valtava, ja osa teoksista minunkin on tullut luettua vasta kuluneen vuoden aikana. Montako sinä olet lukenut?

Kirjalistaa käsitellään koko vuoden 2017 ajan kahdesti viikossa Aamu-tv:n 101 kirjassa sekä Yle Radio 1:n Sadan vuoden kirjat -sarjassa. Niistä suurin osa on luettavissa osoitteessa yle.fi/kirjojensuomi, ja lisäksi yli 80 kirjabloggaria on päättänyt kirjoittaa jokaisesta teoksesta vuoden mittaan. Keskustelu voi siis alkaa!

Tutustu 101 kirjan listaan alla ja kerro, kuinka onnistuimme!

2010-luku

2000-luku

1990-luku

1980-luku

1970-luku

1960-luku

1950-luku

1940-luku

1930-luku

1920-luku

1910-luku

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Hei
Olit ensimmäinen kommentoimassa listaamme. Kiitos ja hieno suoritus. Mitkähän 35 on lukematta? Oliko listalla yllätyksiä? t. Seppo

Lähettänyt käyttäjä

Ihanaa, että Tiina-kirjoista on valittu nimenomaan Tiinalla on hyvä sydän! Mielestäni se kiteyttää sen, mistä Tiina-kirjoissa on kysymys ja on samalla hieno ajankuva Suomesta, joka on hiljalleen siirtymässä maaseudulta kaupunkeihin. Äitini sai kirjan joululahjaksi ollessaan 10-vuotias ja kirja on sen jälkeen kiertänyt suvussa ensin äidin pikkusiskolle, sitten siskontytölle ja lopulta minulle.

Lähettänyt käyttäjä

Osasin odottaa tuota kysymystä. Valinnan pääperusteena oli, että kirjan julkaisuvuosi kuvaa osuvasti julkaisuajankohtaa tai sitä edeltävää lähihistoriaa, että siihen on tarttunut yhteiskunnallista keskustelua tai ihmisten muuttumisen kuvausta. Kilpi kuvaa kapitalismin syntyä 1800-luvun loppupuolella. Vaikka teos on ehkäpä parasta kertomakirjallisuuttamme, silti sen raskain mielin jätin ulkopuolelle. t. Seppo

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä huomio tuo Markus Leikolan kirja. Emme valinneet vuoden "parasta" kirjaa vaan valitsimme sellaisen, jossa on olennaisen tärkeää ajankohdasta. Sitä Remeksen kirjassa totta vie on. Se on pelottavan ajankohtainen kirja Euroopan myllerryksien vaikutuksista Suomeen. t. Seppo

Lähettänyt käyttäjä

Taas hyviä "puutteita". Schlaageriseppeleen paikasta "tappeli" Juhani Peltosen Elmo. Elmoon tiivistyi 70-luvun Suomen urheilumenestys ja Elmosta tuli lukijoiden suuresti rakastama hahmo, kuten Simpauttajasta. Vuoden 1991 valinnaksi tuli Erno Paasilinnan Kauppamiehet isänmaan asialla. Siinä Paasilinna kritisoi Suomen päättäjiä siitä tavasta miten he Suomea Eurooppaan ja EU:n joukkoon ajoivat. Hyvin näkemyksellinen kirja. t. Seppo

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos, kiitos ja kiitos! Aivan loistavat sata kirjaa. Ensi lukemalla jonkun kirjan tai kirjailijan puuttuminen hämmästytti, mutta sataan mahtuu vain sata ja valintaperiaate on erittäin hyvä ja perusteltu. Moni kirja - noin 40 - on lukematta, kiinnostus niihin on nyt herätetty.

Lähettänyt käyttäjä

Missä on Orvokki Aution Pesärikko? Eihän tässä maassa ole enää oikeutta, kun tällainen klassikko on jätetty pois.

Lähettänyt käyttäjä

Hieno lista, mutta minne pääsi unohtumaan loistava suomalainen lasten ja nuorten kirjallisuus? Tärkeä kirjallisuudenlaji on mukana vain muutaman kirjan verran. Kirjastojen lainoista 30-50 % on lasten- ja nuortenkirjallisuutta, saman suhteen olisin nähnyt mielelläni tässäkin listassa.

Lähettänyt käyttäjä

Hieno on lista, mukavalla tavalla eritasoista tavaraa, on viihdettä ja on vaativampaa, on kuvakirjaa ja on pari näytelmääkin. Mutta tottakai lyriikan arvostuksen puute paistaa listasta, ja varmaan osasitte tällaista kommenttia odottaakin. Harmi että ette nimenneet vuoden 1987 jälkeen yhtään runoteosta, joka olisi ajassaan kiinni (eikä niitä sitä ennenkään tuhlaillen ole mukaan seuloutunut). Runojen arvostus niin kritiikeissä kuin kirjakauppiaiden keskuudessa ja sitä myötä kustantamoissa on kurjalla tavalla romahtanut 2000-luvulla, vaikka lyriikan taso on korkealla. Täysin relevantteja rinnakkaisteoksia valitulle proosalle ovat mielestäni julkaisseet esim. Kari Aronpuro, Harry Salmenniemi, Henriikka Tavi, Kristian Blomberg, Susinukke Kosola, Anja Erämaja, Helena Sinervo tai Eino Santanen. Ja toki moni muukin.

Lähettänyt käyttäjä

Listalla monia hienoja teoksia. Sellaisiakin joista en ollut kuullut aikaisemmin. Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla romaanitrilogian olisin toivonut pääsevän listalle, koska se kertoo niin paljon meistä Suomalaisista. Joka tapauksessa uskon lukevani ainakin muutaman tältä listalta.

Lähettänyt käyttäjä

Orvokki Aution Pesärikko:
Aution Pesärikko on hieno teos, joka kuvaa maalaiselämän muutoksia 50- ja 60-luvun Suomessa. Ajankuvana se olisi ollut ehdoton. Halusimme kuitenkin Antti Tuurin mukaan kirjalla Ameriikan raitti, koska se julkaisuvuonna 1986 kiteytti tuon nousukauden ahneuden.

Runottomuuden kylmä syli: Runouden vähyys ei johdu siitä, että arvottaisimme runouden vähäarvoisemmaksi kuin pitkän proosan. Novellejakin on niukalti. Kun lähtökohtanamme oli valita teoksia, joihin on "tarttunut" se, miten ihmiset ja arvomme ovat muuttuneet tai mitä yhteiskunnallistaloudellisia ilmiöitä ajassa on ollut, niin sen esille saaminen on ilmeisempää pitkän proosan kautta.
Väinö Linnalta olisi pitänyt olla Tuntemattoman lisäksi myös Täällä Pohjantähden alla, mutta kriteereihimme kuului myös (oliko virhe - en tiedä), että kultakin kirjailijalta on vain yksi teos.

Lähettänyt käyttäjä

Saimme neuvoteltua lähes kaikille lukuoikeuden, mutta muutama jäi saamatta. koska kirjailija tai perikunta ei antanut siihen lupaa. Kysyimme IR:ltä, mutta emme saaneet lupaa.

Lähettänyt käyttäjä

Miten listalla ei ole yhtäkään Volter Kilven teosta? Vaikka Alastalon salissa ei listalle "sopinutkaan", Kilven tuotannossa olisi ollut muitakin hyviä vaihtoehtoja. On käsittämätöntä, että listalta puuttuu kirjailija, joka on tuotannossaan näyttänyt poikkeuksellisella tavalla, kuinka valtavan ilmaisuvoimainen suomen kieli on.

Lähettänyt käyttäjä

Tässä ajassa netin keskustelupalstoilla, näkee huimia kirjoittajasuorituksia, joita toivoisi kirjojen ja kansien väliin. Teidän listanne on omanlaisenne hieno, erityisesti pidin ilmaisusta "agraari raukeus", vaikken juuri akateemisesta, markkinakirjallisuudesta niin välitäkään.

Lähettänyt käyttäjä

Jouko Turkan Aiheita on sellainen suomalaisen kirjallisuuden klassikko, joka on monelle kirjoittajalle myös esikuva ja oppikirja ja jonka olisi mielellään nähnyt tällä kiinnostavalla listalla.

Lähettänyt käyttäjä

Olen pitänyt Kjell Westötä tämän nykyaikamme yhtenä kirjallisena kärkenämme. Näin ollen ihmettelen, ettei esimerkiksi teoksista Leijat Helsingin yllä, Missä kuljimme kerran tai Kangastus 38 mikään yltänyt listallenne.

Lähettänyt käyttäjä

Aika pettynyt olen moneen vuosikymmeneen: Ihan ensilukemalta kaipaan Ilmari Rantamalaa/Maiju Lassilaa, -10-luku, Diktoniusta, Rabbe Enckelliä, -20-luku), Mirkka Rekolaa -50-90-l, Samuli Parosta -60-l, Christer Kihlmanin puuttuminen on aivan käsittämätöntä. Tove Janssonilta olisi kyllä voinut ottaa hänen joku novellikokoelmansa, jotka ovat jo muualla maailmassa tunnustettu suureksi kirjallisuudeksi, meillä jäävät aina vaan muumien varjoon. Zinaida Linden ja Hassan Blasim , ja moni muukin maahamme kotiutunut kirjailija olisi kuulunut mukaan.

Lähettänyt käyttäjä

Hieno lista, en ole lukenut läheskään kaikkia. Mutta Missä on Linnan trilogia Täällä Pohjantähden alla? Parasta suomalaista kirjallisuutta. Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarina olisi myös kuulunut listalle.

Lähettänyt käyttäjä

Kaipasin Jorma Korpelan kirjoista ainakin yhtä, Tohtori Finckelman (1952), Kenttävartio tai jokin muu. Myös Juha Mannerkppi olisi pitänyt olla joukossa, esim Jyrsijät (1958) oli todella vahva lukukokemus.
Tosin Havukka on mahdoton ohittaa vuodelta 52.

Vanhemmista kirjoista olin lukenut monia, uudet eivät ole ylittäneet siinä määrin lukukynnystä. 21 luettua.

Lähettänyt käyttäjä

Aulikin persoona oli osa 60-70-lukujen vasemmistolaista kulttuuriradikalismia. Hän on nyt jo ikivihreiden laulujen unohtumaton sanoittaja (esim. Sinua, sinua rakastan...). Hänen aihepiiriinsä kuuluivat paitsi taistelu- ja protestilaulut myös rakkauslaulut. Kokonaisen sukupolven tuntojen tulkki

Lähettänyt käyttäjä

Mr. Smithn on pakko olla upea kirja, kun se pesee Ulla-Leena Lundbergin JÄÄn. Upea lista, paljon hyviä lukuvinkkejä!

Lähettänyt käyttäjä

Tätä pitkään mietimme. Mutta Pirkko Saisio koko tuotantoineen ja v. 1984 Kainin tytär - olisitko jättänyt pois.

Lähettänyt käyttäjä

Kas, ensin kahlaat täyteentupatuilla, sekavilla sivuilla aikasi ja mitä sitten huomaat: Sinun pitää kirjautua voidaksesi lukea. En kirjaudu. Joten nämä sivut voin sitten unohtaa, vaikka eihän sillä ole mitään merkitystä-koska pakkovero...

Lähettänyt käyttäjä

Mainio lista eikä sataan mahdu sataa enempää. itse olisin ottanut mukaan Marianne Alopeuksen Pimeyden ytimen, joka ilmestyi ruotsinkielisenä 1965. Leijat Helsingin yllä olisi myös saanut olla mukana.

Lähettänyt käyttäjä

Hieno ja paljon kattava lista! Minua yllätti eniten se, että olen listaan valituista kirjoista lukenut 1920-1950 -luvuilla kirjoitetuista suurimman osan ja sen jälkeisille vuosikymmenille valituista en juuri mitään. Oma vuosikertani on 79. Tästä tulee mielenkiintoinen lukumatka. Aion lukea myös aiemmin lukemani uudelleen tämän vuoden aikana.

Lähettänyt käyttäjä

3 + 1 pointtia:
1. Miksi Kirjojen Suomi on avauspäivänsä jälkeen piilotettu Ylen sivuston uumeniin niin, ettei sinne ainakaan vahingossa kukaan eksy?
2. Westön poisjättäminen hyppää melko vahvasti silmille
3. 1980-luvulta lähtien lista sisältää yrityksiä nostattaa joitakin marginaaliin jääneitä (suomeksi: never heard) kirjoja/kirjoittajia.
4. Lista on selvästi mallia "pienen piirin parhaat" ja kansalle nauravana hassutteluna kakun päälle Remes.

Lähettänyt käyttäjä

Kiehtova lista, erinomainen bongaus tuo Jotunin tohvelisankarin rouva! Riku Korhosen olisi kyllä sopinut heittää myös listalle, varsin hyväö ajankuvaa hänkin toteuttaa. Mielenkiintoista huomata miten listan teosten taso laskee mitä modernimmaksi mennään, mitä lienee kirjallisuudelle vuosien vartella tapahtunut.

Lähettänyt käyttäjä

Kuten pari muutakin kommentoijaa on maininnut, ruotsinkielisen kirjallisuuden vähäisyys ja saamenkielisen kirjallisuuden kokonaan poisjättäminen on häpeällistä. Suomi on monikielinen maa. Nyt olisi ollut ollut mahdollisuus tuoda tämä tärkeä asia kulttuuristamme esille. Niille, jotka ilakoivat tapahtuneesta, sanon: kansainvälisesti tunnetuimmat kirjailijamme ovat äidinkieleltään ruotsinkielisiä. Ja esimerkiksi Sofi Oksanen, kansainvälisesti hyvin laajasti tunnettu kirjailijamme, on virolais-suomalaisesta kodista, vaikka hän kirjoittaa suomeksi.

Lähettänyt käyttäjä

Korjatkaapa tuota listaa vähän. Kirjavalinnoista on yhtä monta mieltä kuin on lukijaakin, siihen en puutu. Itse lista olisi mukavampi lukea, jos se kulkisi kronologisesti oikein päin eli vanhimmasta uusimpaan, ja kirjailijan nimi on tapana laittaa perusmuotoon. Kiitos!

Lähettänyt käyttäjä

Huomaan erehtyneeni. Osasta teoksia oli luettavissa myös alkuperäinen ruotsinkielinen versio. Ehdotan että listaa muokataan siten, että myös alkuperäiset nimet näkyvät näistä teoksista.

Lähettänyt käyttäjä

"Valinnan pääperusteena oli, että kirjan julkaisuvuosi kuvaa osuvasti julkaisuajankohtaa tai sitä edeltävää lähihistoriaa" - Jos historialliset romaanit tuon perusteella rajataan pois, niin jäin miettimään, että mitenkäs tuo Waltarin Sinuhe egyptiläinen eroaa joukosta? :D

Mutta ehdottomasti hieno lista ja projekti, näihin linkkeihin on kiva uppoutua.

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä ajatus tuoda laatukirjoja luettavaksi. Valitettavasti valittuani mielenkiintoisen kirjan voinkin lukea vain viestin "tiedostoa ei voi avata" Lukukokekemus siis erittäin tiivistetyssä muodossa.

Lähettänyt käyttäjä

Jokaista listaa voi arvostella, mutta tällaisen listan varmaankin saa, jos valitaan joka vuodelta aikakautta kuvaava teos. Olisiko ollut muita vaihtoehtoja? Esim. Suomen itsenäisyyden ajan 100 merkittävintä teosta tai kutakin vuosikymmentä tai aikakautta parhaiten kuvaavat teokset. Nyt listalta puuttuu tärkeitä teoksia, Kuten Linnan Pohjantähti-trilogia, Salaman Siinä näkijä missä tekijä ja monta muuta. Toisaalta se nostaa esiin monia kirjoja, joita en ole ennen lukenut ja se on hyvä. Karimon Kumpujen yöstä on minusta outo valinta, mutta sekin valinta puolustanee paikkaansa jos kirjan täytyy kuvata ilmestymisajankohtansa "henkeä".

Lähettänyt käyttäjä

Kun kysymys on nimenomaan Suomen itsenäisyyden ajan kirjalistasta, niin miten on mahdollista, että listasta puuttuu Väinö Linnan Täällä pohjan tähden alla.

Lähettänyt käyttäjä

Toki olisin siellä täällä valinnut eri kirjailijoita ja kirjailijoilta eri kirjoja, mutta tehtävän vaikeuden (mahdottomuuden) huomioiden lista on mielestäni aika hyvä. Heitän ruusulla.

Nimimerkille Sinuhe E: useinhan on todettu, että Sinuhessa kuvastuu paljolti juuri päättyneen toisen maailmansodan tunnot. Eli kirja on hyvin ajassa, kun sitä osaa lukea 'kaunokirjallisesti' eikä historiateoksena.

Lähettänyt käyttäjä

Mitkä olivat valintakriteerit? Tarkoitetaanko "kirjalla" (painettu) vain kaunokirjallisuutta? Listan kirjat ovat ilmeisesti kaunokirjallisuutta. Entäpä tietokirjallisuus? Taloushistoria, poliittinen historia, sotahistoria, elämänkerrat ym. ? Joku lukee vain kaunokirjallisuutta, joku lukee niitä muita.

Lähettänyt käyttäjä

Erikoinen näkemys, kirja kuin kirja. Kaunokirjallisuus on taidetta ja siihen jokaisella on tosi mielipiteensä. Taiteen puitteissa asioista kuvastuu ajanhenki yhdistettynä subjektiivisuuteen ja voimme käydä mielekästä 'mikä on tärkeätä' -leikkiä. Irman halajama tietokirjallisuus kuuluu tieteen sfääreihin, jossa on omat tieteenalaan ja sen paradigmoihin liittyvät arviointikriteerit. Pyritään (joskaan onnistumatta) objektiiviseen totuuteen, mikä tuo mukanaan mm.poliittiset intressit ja lisäksi yhteismitattomien tieteenalojen kamppailut - onko tähtitiede 50-luvun vasemmistopolitiikkaa tai jäkälöitä tärkeämpää. Ainakin tiedolle pitäisi olla oma listansa.

Lähettänyt käyttäjä

Teimme vaikean valinnan siitä, että otamme "vain" kaunokirjallisuutta listalle. Jos olisimme ottaneet molempia, silloin sekä kauno- että tietokirjojen valittujen listasta olisi tullut molemmista hyvin puutteellinen. Niin tärkeitä tietokirjoja olisi jäänyt listalta.

Lähettänyt käyttäjä

Evakoista ei tainnut olla yhtään kirjaa. Westöä olisin kaivannut ja tietysti Täällä Pohjantähden alla. Muuten ihan hyvä pohja.

Lähettänyt käyttäjä

Listan teko tässä muodossa on ehkä ollut ylivoimainen tehtävä. Paljon puuttuu ja ehkä on turhaakin mukana. Kuitenkin pahin puute on mielestäni Kiannon puuttuminen koko listalta. Ryysyrannan Jooseppi ilmestyi vuonna 1924, jolloin valintuksi tuli Maria Jotunin näytelmä "Tohvelisankarin rouva". Varmasti hieno teos sekin, mutta harva tuntee. Jotunin tunnetuin teos on "Huojuva talo", joka ilmestyi postuumina vuonna 1963. Kirjoitettu kuitenkin jo 1936. Tämä kirja kyllä tunnetaan yleisesti. Kuitenkin se, että tuo näytelmä ohittaa Kiannon Ryysyrannan Joosepin on mielestäni käsittämätön munaus listan tejöiltä, sillä se on kuitenkin yksi suomalaisen kirjallisuuden perusteoksia, jonka jokainen yli 50-vuotias suomalainen tuntee. Miksi siis arvotukset menivät näin vai johtuiko se siitä, että Kianto oli ennen ryssien tuloa kirjoittanut jotakin sikarilaatikon kanteen. Tämähän tulkittiin tietojen antamiseksi venäläisille hyökkääjille ja aiheutti puolen vuoden kuritushuonetuomion Kiannolle. Ehkä ei kuitenkaan tästä tuo sivuuttaminen johtunut. Olisi hauska tietää miksi yksi kansalliskirjailijoistamme puuttuu kokonaan listalta.
Volter Kilven Alastalon salissa olisi myös pitänyt olla listalla. Selitys, että tuo kirja kuvaa 1800-luvun loppua on varsin ontuva, kun kuitenkin Waltarin Sinuhe on listalla. Kuvaako se sitten tätä sadan vuoden aikajaksoa?
Stten myös Kjell estön puuttuminen on mielestäni häpea. Samoin puuttuu monta muuta tasokasta suomenruotsalaista kirjailijaa esim Donner ja Carpelan. Suomenruotsalaisista on kyllä Sally Salminen mahtunut listaan ja kuitenkaan hän ei edes asunut Suomessa vaan Yhdysvalloissa ja kirja julkaistiin ensin Ruotsissa ja sitten myöhemmin käännettiin suomenkielelle ja julkaistiin. Kuka tuntee?
Vähän myös ihmetyttää, että Outsider on listalla vaikka kaikki kai on kuulleet Kalle Kustaa Korkista ja Pekka Lipposesta, joka ponnisti maailmalle Rantasalmelta. Armas J. Pulla on myös erikoinen valinta, mutta ehkä kuitenkin osuvaa kuvaamaan sota-aikaa ja kotirintamaa.
Kuitenkin listassa on suurin osa teoksia, joiden siellä kuuluukin olla. Mielestäni tehtävä oli vain ylivoimaisen vaikea ja siksi siihen ei ehkä olisi pitänyt edes ryhtyä.
Kiitos listasta!

Lähettänyt käyttäjä

Hieno lista kokonaisuudessaan. Itse jäin kaipaamaan Kjell Westötä ja Olli Jalosen upeaa Miehiä ja Ihmisiä. Jaloselta tosin oli yksi teos mukana.

Lähettänyt käyttäjä

Tietokirjallisuutta ei tietenkään tässäkään yhteydessä sisällytetty "kirjallisuuteen". Olisi ollut paljon kunnianhimoisempaa ja kiintoisampaa jos mukana olisi kirjallisuuden koko kirjo. Joku Nykysuomen Sanakirja, tai vaikkapa Arvo "Poika" Tuomisen muistelmat kertovat omasta ilmestysmisajankohdastaan kaunoa enemmän ja ne ovat myös keskeinen osa suomalaista kulttuurihistoriaa, Toimitus päästi itsensä helpolla.

Lähettänyt käyttäjä

Suomen itsenäisyysjulistus luettiin ensimmäisen kerran Suomussalmella 7.4.1917. Suomussalmelainen korpikirjailija Ilmari Kianto olisi kernaasti ansainnut paikkansa juhlavuoden kirjalistalla, esimerkiksi aikalaistensa kainuulaisten köyhälistön kuvaajana. Korpikirjailijan sisällyttäminen juhlavuoden kirjalistalle olisi myös hienosti linkittänyt kirjalistan itsenäisen Suomen julistamisen syntysijoille Suomussalmelle. Minkä vuoksi olette jättäneet tämän kirjailijan kuitenkin kokonaan huomioimatta?

Lähettänyt käyttäjä

Huomasin, että olen lukenut listalta lähes pelkästään 1940- 1960 lukujen kirjat. Niistä onkin tullut klassikoita. Nykyinen Finlandia- palkinto valitsijoineen ovat vain päiväperhoja.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos hyvästä kritiikistä.
Jotunin Huojuva talo on merkkiteos, jota mietimme pitkään. Sen sijoittaminen olisi pitänyt tehdä kuten Haanpään Noitaympyrän kanssa, eli sijoittaa se kirjoittamisen vuoteen. Vaikka päävalintakriteerinämme oli julkaisuvuosi, jouduimme muutaman kirjan kohdalla myös ottamaan huomioon sen kirjoittamisvuoden. Salmisen Katrinan halusin ehdottomasti listalle, koska se on vähän tunnettu mutta laajasti luettu ja levinnyt kirja. Yhtenä tavoitteena oli myös löytää ns. kadonneita merkkiteoksia.
Kianto oli vaikea. Hän on toki ollut hyvin tärkeä suomalaisuuden kuvaaja jo Punaisesta viivasta alkaen. Itsenäisyytemme alkuvuosien valinnoissa halusimme välttää liian "miehiseksi" helposti nousevia kuvauksia. Yhtä olennaista kuin onkin sisällissodan kuvaukset ja köyhälistön tuskat elannon hankkimisessa, yhtä tärkeitä ovat naisten tunnot tuona aikana. Jotunin sivuuttaminen suomalaisen perheen ja naisen kuvaajana oli mahdotonta.
Miksi ei Kilven Alastalon salissa, mutta Waltarin Sinuhe? Vaikka Waltari sijoitti tarinansa menneeseen aikaan Egyptissä, hän kirjoitti sen toisen maailmansodan henkisessä myllerryksessä. Sen voi lukea myös suurena pohdintana idealismin ja realismin välisestä taistelusta. Sinuhen tilalla harkitsimme pitkään Waltarilta Yksinäisen miehen junaa (v. 1929), joka kertoo matkasta Istanbuliin tai Lähdin Istanbuliin (v. 1948). Näillä teoksilla olisimme saaneet mielenkiintoiset kytkökset myös nykypäivään. Vuoden 1929 kirjaksi halusimme kuitenkin A. Karimon Kumpujen yöstä, joka oli koulujen historian opetuksessa paljon käytetty kirja ja johon (valitettavasti) kiteytyy myös ajatuksia suomalaisten erikoisesta suuruudesta.
Ruotsinkielisen kirjallisuuden puutteet (Donner, Carpelan, Westö Lundberg) tunnustan tuskallisesti listan heikkouksiksi.
t. Seppo Puttonen

Lähettänyt käyttäjä

Aivan mahtava lista. Puutteita turha kaivella, koska kirjatarjontaakin on valtavasti. Mukana itsestään selvyydet (Simpauttaja, Tuntematon, Sonja O, Puhdistus, jne.) mutta mukana kutkuttavia erikoisuuksia, joita en ole lukenut. Luin nuorena paljon ja hienoa, että Kylätaskun Revari on mukana, ja Taivaankukkapoika. Tuntematonta sotilasta enemmän arvosta Pohjantähti trilogiaa, mutta kirjasarjahan ilmestyi useana vuonna. Ja Hurskas kurjuus on hienoimpia kirjoja joita olen koskaan lukenut. Se sopii tähän suomalaisuus-teemaan aivan prikulleen. Nyt sitten lukemaan noita tuntemattomampia teoksia! Kiitos!

Lähettänyt käyttäjä

Paljon tuttuja, riittävästi lukematontakin, kiitos! Lista vaikuttaa monipuoliselta, mutta vuoden 1956 kohdalla pysähdyin: Paavo Rintalan Pojat ei ole päässyt mukaan. Kenttäharmaita naisia on minulle tuntematon ja hyvä tietysti, että on naisten näkökulma. Mutta Poikia kaipaan.

Lähettänyt käyttäjä

Vuosi 1984 ja Häräntappoase. Tuo kirja piirtää kuvaa tuosta ajasta paremmin kuin Saision teos. Tuona vuonna Häräntappoase oli nykytermein ilmiö, joka jätti jälkensä moneen. Edelleen kirjan nimen kuuleminen aiheuttaa välittömän reaktion aivoissa. Saision kirja, vaikka sen tuolloin luinkin, valitettavasti en enää edes muista kirjasta muuta kuin nimen

Lähettänyt käyttäjä

Jos joku kokoaisi myydymmät ja/tai lainatuimmat kirjat joka vuodelta tai edes vuosikymmeneltä listaksi, niin olisi mielenkiintoista verrata tähän listaan. Millainen kuva piirtyisi Suomesta sitten?

Lähettänyt käyttäjä

Täydet pisteet ideasta kerätä näitä kirjoja plus esittelyjä niistä (YLEn ylen sekavasta hausta päädyin tänne, toivottavasti olen oikeassa paikassa puhumassa Areenalla olevista Puttosen & Nowakin visuaalis-auditiivisista kirjaesittelyistä?).

Kuitenkin, kun niitä olen melkoisella mielenkiinnolla jo moniaita katsellut, mieleen hiipii ajatus, tahi kysymys siitä, kuinka nämä haastatellut contra esiteltävä kirja; miten valinta on tapahtunut? Paras versio haastattelusta on luonnollisesti se, että itse kirjan kirjoittaja kertoo omasta teoksestaan, ja ymmärtääkseni tätä ajatusta on lähtökohtaisesti myös pyritty noudattamaan. Tai sitten niin, että joku perehtynyt kollega avaa puheena olevan kirjailijan tuotantoa/teosta. Tämä on paikoitellen toiminut hienosti (mainittakoon esimerkkinä Riku Korhosen esittely Juha Seppälän teoksesta).

Mutta sitten: joissain tapauksissa tulos on ollut, no, sanotaanko vähemmän informatiivinen tai edes näkemyksellinen, uskallan nyt mainita esimerkkinä Jussi Kylätaskun kirjan "Revari", joka itselleni on henkilöhistoriallisesti ns. tärkeä teos, mutta jonka esittely, jossa mukana oli nk. työläiskirjailija ja Kylätaskun aikalainen Keijo Siekkinen, ei lisännyt tietämystäni tai muutakaan yhtään mihinkään.

Ehkä sitten vaan odotukseni olivat liiallisia?

Lähettänyt käyttäjä

Myötähäpeää aiheuttavaa nillitystä ja jurnutusta. Tehkääpä itse samanlainen lista samoilla ehdoilla. Eli jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta yksi (sinä vuonna julkaistu) kirja, joka kuvastaisi "ajan henkeä". Yksikään kirjailija ei saa saada kahta mainintaa. Huomiota täytyy kiinnittää myös maantieteelliseen hajaantumiseen, että kirjoja on Suomen eri puolilta sekä siihen, että vähintään yksi kolmasosa on naisia. No niin, tehkääpä! (Toisaalta saahan tuota valmistaa listaa modifoida mieleisekseen :)

Lähettänyt käyttäjä

Erinomainen lista. Mirkka Rekolan ja Kjell Westön (1996) poissaolo pistää kuitenkin silmään.

Lähettänyt käyttäjä

Areena-kommentointi
Lähettänyt 13.01.2017 - 16:34 käyttäjä I used to know
Vastaus tähän kommenttiin:
Radiokeskusteluun etsimme aina kahta jossakin määrin erilaista lukijaa/kommentoijaa. Elävä kirjailija oli aina selvä valinta, mutta kaikki kirjailijat eivät tule julkiseen keskusteluun (Remes, Seppälä). Kuolleiden kirjailijoiden kohdalla ( esim. Kylätasku) mietimme kirjan sisältöä suhteessa ajankuvaan - kuka siitä voisi antaa hyvän kuvan tai uutta tietoa. Joskus valintamme ovat onnistuneet, joskus anti on ollut ns. tavanomaisempaa. Kehottaisin kuuntelemaan niitä radiokeskusteluita, koska siinä tulevat esiin parhaimmillaan kolmen ihmisen mielipiteet kirjasta ja julkaisun ajankohdasta. Paleface ja M.A. Numminen keskustelivat erittäin mielenkiintoisesti Jarkko Laineesta. Samoin Risto Rasa ja luontolyriikkaa tutkinut Karoliina Lummaa toivat hienosti esiin sen, että Rasa oli luontorunoillaan edellä aikaansa 1970-luvulla, vaikka häntä kritisoitiin epäyhteiskunnallisuudesta.
t. Seppo Puttonen

Lähettänyt käyttäjä

Kiitokset Seppo Puttoselle vastauksesta sekä vihjeestä! Nuo radiopalat ovat jostain syystä jääneet minulta huomaamatta (ainakin eräänä syynä tosin voisin pitää YLE:n nettisivujen epäloogiselta ja sekavalta tuntuvaa hakusysteemiä - nuo kirjallisuusklipitkin satuin löytämään puolivahingossa.)

Mutta: Paleface ja M.A. Numminen Jarkko Laineen äärellä - asetelma kuulostaa lupaavalta...

Ja vielä kiitos Seppo Puttoselle kaikista YLEllä nähdyistä hänen juontamistaan kirjallisuusohjelmista ylimalkaan - ja toivottavasti tätä kautta samat kiitokset menevät myös Nadja Nowakille!

Lähettänyt käyttäjä

90-luvun listasta puuttuu Leena Landerin klassikkokirja Tummien perhosten koti. 90-luvulla lisääntyivät lasten huostaanotot ja kirja kertoo juuri poikakodista.

Lähettänyt käyttäjä

Lapset ja sota
Paavo Rintalalta oli vaikea olla ottamatta Sissiluutnanttia, niin suuren kirjasodan lotista se aiheutti v. 1963. Tiukka rajauksemme oli ettemme ota kuin yhden teoksen kultakin kirjailijalta. Rajauksen tein siitä huolimatta, että Väinö Linnalta olisi pitänyt ottaa Tuntemattoman lisäksi myös Täällä Pohjantähden alla.
Lapset ja sota teemaa sivutaan mm. v.1951 Yrjö Kokon Sudenhampainen kaulanauha -teoksessa, jossa isä rakentaa uudestaan suhdetta poikaansa sodan jälkeen.
Leena Lander
Hyvä huomio ajan ilmiöistä on lasten asema 90-luvulla ja sen jälkeen. Lapsen asema perheessä tulee esille mm. 1990 Olli Jalosen Isäksi ja tyttäreksi,1996 Kreetta Onkelin Ilonen talo, 2002 Kari Hotakaisen Juoksuhaudantie ja varsinkin 2010 Markus Nummen Karkkipäivä -teoksissa.
t. Seppo Puttonen

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos Teille molemmille kovasta, joskin luultavasti mielekkäästä, työstä ja mielenkiintoisesta listasta. Ylen tyypilliseen perisuomalaiseen tapaan puutteista puhuminen/kirjoittaminen onnistuu meiltä helpoimmin, heh.

Otettaisiinko hyvää mieltä siitä, että jo nyt lista ja sitä hienosti kommentoineet ovat lisänneet ja vahvistaneet kirjallisuutemme tuntemusta, saaneet luultavasti aikaan jo nyt uusia lukukokemuksia ja toivottavasti houkuttelevat loistavien kirjailijoidemme tuotannon ääreen myös enemmän näitä pelkkään somettamiseen (max 140 merkkiä!) tottuneita!

Aiempiin kommentteihinkin viitaten, olisiko mahdollista varmistaa "101 kirjan" listan näkyvyys / linkki silmien eteen aina YLE:n sivuille tultaessa - ainakin koko juhlavuoden ajan... KIITOS!

Lähettänyt käyttäjä

Hieno lista, josta saa vihjeitä, mitä aukkoja pitää vielä paikata. Monen muun tavoin jäin kaipaamaan Kjell Westöä, jonka Missä kuljimme kerran on todella hyvä. Myös Jörn Donner olisi pitänyt ottaa mukaan. Entä Tuntemattoman ohittaminen, olihan se aikanaan melkoinen tapaus. Jopa isäni, sodankäynyt mies, joka ei lukemista harrastanut, luki sen innolla. Olin silloin suunnilleen 10-vuotias ja hyvin ihmeissäni asiasta. Olin kyllä silloin jo löytänyt kirjat, mutta en Tuntemattoman sotilaan tasolla. Ja eikös Hannu Salaman Juhannustanssit ollut aivan aito aikalaiskuvaus.

Hyvä lista kuitenkin. Ehkä jossakin ohjelmassa perustellaan yllä maiittujen kirjojen poisjättämistä. Kiitos listasta.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos kirjaluettelosta. Paljon hyvää luettavaa lukuintoiselle kansalle! Jokainen voi laatia oman 100 vuotta mielikirja-listansa ja jakaa muiden iloksi. Luettelosta on lukumuistissani 30 kirjaa, eli vaihtoehtoista luettavaa vielä riittää :)
Itselleni erään talven hieno lukukokemus on ollut J. Lehtosen "Putkinotko". Uskomaton teos yhden päivän tapahtumista! Äänikirjojakin on mahtava kuunnella arkiaskareita tehdessä...
Ollaan onnellisia ja tyytyväisiä siitä, että meillä on mahdollisuus lukemiseen mm. hienon kirjastolaitoksen puitteissa ja vapaus jakaa mieliipiteitä ja ajatuksia.

 • Kirjailija, näytelmäkirjailija Johannes Ekholm

  Johannes Ekholmin julkisuuskuvassa mustekala siteeraa Marxia

  Kirjailija Johannes Ekholm kerää vaikutteita kaikkialta.

  Kirjailija Johannes Ekholm on eräänlainen valtarakenteita horjuttava alkemisti, joka luo ajankuvaa käyttämällä elementtejä Roland Barthesin ajatuksista internetin ilmiöihin. Mieluiten hän makaa sohvalla älypuhelin kädessä ja syö karkkia.

 • Kuvassa Niina Repo, Riku Korhonen, Elina Knihtilä ja Johannes Ekholm.

  Mites töissä meni?

  Pilkun jälkeen -ohjelmassa käsitellään työtä. Katso täältä!

  Pilkun jälkeen tarttuu työhön. Keskustelemassa ensimmäisistä työpaikoista ja työn muutoksesta ovat kirjailija Riku Korhonen, näyttelijä-professori Elina Knihtilä ja kirjailija Johannes Ekholm. Pilkun jälkeen maanantaina 27.3. Yle Teemalla klo 21.

 • Näyttelijä, professori Elina Knihtilä

  Mä olen puhunut teille ihan paskaa!

  Professori Knihtilä sai itsensä kiinni jeesustelusta.

  Paluu näyttämölle yli kahden vuoden jälkeen sai Elina Knihtilän ymmärtämään, että hän oli jeesustellut opiskelijoilleen. Professuuri Teatterikorkeakoulussa on näköalapaikka, jossa tulee koko ajan haastetuksi.

 • Näytelmäkirjailija Johannes Ekholm

  Johannes Ekholm: Ratkaisu ahdistukseen on kollektiivinen tai sitä ei ole

  Opittu kuva työn sankarista on vahingollinen ja vaarallinen.

  Emme tarvitse enempää työtä ja pitempiä ansioluetteloita, vaan enemmän ajan haaskausta, tehottomuutta, huolettomuutta ja huolimattomuutta! Enemmän kiusallisia hiljaisuuksia, katkoksia flowhun, jumitusta ja yhteistyöstä kieltäytymistä, kirjoittaa Johannes Ekholm kolumnissaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Artikkelikuva KC:n juttuun

  Tuomas Nevanlinna: Donald Trump tviittailee työväenliikkeen raunioilla

  Filosofi Tuomas Nevanlinnan analyysi Donald Trumpista.

  Filosofi Tuomas Nevanlinna kertoo esseessään, miksi Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti. Trump lumoaa, koska hän osoittaa esimerkillään, että kuka tahansa voi voittaa lotossa. Siihen ei tarvita koulutusta ja pinnistelyä, kuten liberaali yhteiskunta uskottelee. Nevanlinna paljastaa myös, miten työväenliikkeen romahdus loi populismin ja mikä erottaa Trumpin Hitleristä.

 • studiomuusikkot

  Suomihittien näkymättömät duunarit

  Neljä muusikkolegendaa kertoo tarinan levyjen takaa.

  Tiedätkö kuka soitti Tapani Kansan R-A-K-A-S-kappaleen rumpufillin tai bassoa Juha Tapion Kaksi puuta -hitissä? Entä kuka kannutti rumpuja Nylon Beatin Viimeinen-biisissä tai soitti kitaraa Jari Sillanpään Satulinna-kappaleessa? Tapani "Nappi" Ikonen, Juha Björninen, Anssi Nykänen ja Ako Kiiski kertoo tarinan levyjen takaa ja siitä, millainen on muusikon ammatti Suomessa. Hiteiltä, naurulta ja notkoilta ei vältytä.

101 kirjaa

Kirjojen Suomi

Seuraa somessa

 • Kirjailija, näytelmäkirjailija Johannes Ekholm

  Johannes Ekholmin julkisuuskuvassa mustekala siteeraa Marxia

  Kirjailija Johannes Ekholm kerää vaikutteita kaikkialta.

  Kirjailija Johannes Ekholm on eräänlainen valtarakenteita horjuttava alkemisti, joka luo ajankuvaa käyttämällä elementtejä Roland Barthesin ajatuksista internetin ilmiöihin. Mieluiten hän makaa sohvalla älypuhelin kädessä ja syö karkkia.

 • Näyttelijä, professori Elina Knihtilä

  Mä olen puhunut teille ihan paskaa!

  Professori Knihtilä sai itsensä kiinni jeesustelusta.

  Paluu näyttämölle yli kahden vuoden jälkeen sai Elina Knihtilän ymmärtämään, että hän oli jeesustellut opiskelijoilleen. Professuuri Teatterikorkeakoulussa on näköalapaikka, jossa tulee koko ajan haastetuksi.

 • Näytelmäkirjailija Johannes Ekholm

  Johannes Ekholm: Ratkaisu ahdistukseen on kollektiivinen tai sitä ei ole

  Opittu kuva työn sankarista on vahingollinen ja vaarallinen.

  Emme tarvitse enempää työtä ja pitempiä ansioluetteloita, vaan enemmän ajan haaskausta, tehottomuutta, huolettomuutta ja huolimattomuutta! Enemmän kiusallisia hiljaisuuksia, katkoksia flowhun, jumitusta ja yhteistyöstä kieltäytymistä, kirjoittaa Johannes Ekholm kolumnissaan.

 • Kuvassa Niina Repo, Riku Korhonen, Elina Knihtilä ja Johannes Ekholm.

  Mites töissä meni?

  Pilkun jälkeen -ohjelmassa käsitellään työtä. Katso täältä!

  Pilkun jälkeen tarttuu työhön. Keskustelemassa ensimmäisistä työpaikoista ja työn muutoksesta ovat kirjailija Riku Korhonen, näyttelijä-professori Elina Knihtilä ja kirjailija Johannes Ekholm. Pilkun jälkeen maanantaina 27.3. Yle Teemalla klo 21.

 • Paavolainen työpöytänsä ääressä Yleisradiossa 1949

  Olavi Paavolaisen ylle povattiin vihaa, mutta toisin kävi

  Osallistu Juha Itkosen lukupiiriin täällä!

  Juha Itkosen vetämässä lukupiirissä luetaan Olavi Paavolaisen Risti ja hakaristi, jossa Paavolainen piirtää maailmanpolitiikan rintamalinjat uudella tavalla. Aikalaislukijoiden hämmästykseksi hän ei ota selvästi puoliaan kommunismin ja fasismin jakamassa maailmassa, vaan laittaa ne samalle puolelle. Osallistu lukupiiriin täällä!

 • Toimittaja Atlas Saarikoski ulkona taivasta vasten.

  Atlas Saarikoski: Kirjallisuus on harvojen käsissä

  Rakenteellinen syrjintä estää kirjoittamista.

  Rakenteellinen syrjintä vaikuttaa siihen, kenellä on mahdollisuus kirjoittaa. Maailmassa, jossa kaikki saavat kirjoittaa, olemme vähemmän toisia toisillemme ja enemmän kokonaisia itsellemme. Tämän takia kielen rajoja on höllennettävä, toimittaja Atlas Saarikoski kirjoittaa esseessään.

 • Kirjailija Katja Kettu vuonna 2017.

  Katja Kettu: Lällällää, helvettiäpä ei ole

  Kirsi-mummon kuolema sai Katja Ketun ajattelemaan jumalaa.

  Minulta kuoli hiljattain mummo. Kirsti Inkeri Heikkinen. Sinänsä Kirsti Inkerin kuolemaan ei liittynyt mitään tavatonta, mutta kuolema pistää miettimään mahdollisuutta kuolemanjälkeisestä olotilasta. Elo ilman jumaluutta on kolkkoa ja ankaraa, kun tulee kysymys kuolemasta ja olemisen rajallisuudesta, Katja Kettu kirjoittaa kolumnissaan.

 • Kirjailija, käsikirjoittaja, roolipelien suunnittelina Mike Pohjola

  Mike Pohjola: Kun Aleksis Kivi ulostuslääkettä söi

  Taiteilijan on pistäydyttävä hulluudessa.

  Millainen on kirjailijan työpäivä? "Yhdeksältä työhuoneelle lukemaan sähköpostit, kymmeneltä lankeaminen hulluuteen, yhdeltätoista takaisin selkomaailmaan, yhdeltä lounas, viideltä kotiin", kirjoittaa kirjailija Mike Pohjola. Lue koko juttu >>

 • Kirjailija Nura Farah katsoo ikkunasta ulos

  Nura Farah: Kuinka sanoin häpeälleni hyvästit

  Olin kiitollinen. Olimme turvassa!

  "Tanssin itsekseni keväisen auringon alla ja lupasin vastalahjaksi oman rakkauteni Suomelle", kirjoittaa Nura Farah hetkestä, jolloin turvapaikka oli myönnetty. Ennakkoluuloisessa Suomessa se ei lama-aikana kuitenkaan ollut helppoa. Onneksi oli kirjasto! Hänestä tuli kirjailija, joka voi auttaa meitä suvaitsevaisuuden tiellä.

 • Minna Canth 1880

  Miedot tunteet kyllästyttivät Minna Canthia

  Minna Canth oli vahva persoona, joka herätti tunteita

  Kirjailija Minna Canthia kuvaillaan vahvaksi persoonaksi. Hän ei ollut sovinnainen ja herätti tunteita kansassa. Kouluradion lähettämässä ohjelmassa Hellin Kannas on haastatellut Minna Canthin tytärtä Lyyli Andersinia ja tyttären kälyä Aija Kotilaista kirjailijan elämästä Kuopiossa. Kannas vierailee myös Kuopion museossa, Minna Canthille omistetussa huoneessa.

 • Ylen 101 kirjan suosittelukone

  Lukemista vailla? Anna Kirjakoneen auttaa!

  Pääset lukemaan sinulle sopivan teoksen suoraan täältä.

  Ylen Kirjakone auttaa löytämään luettavaa melkein sadan kotimaisen kirjan joukosta. Kirja on luettavana suoraan sivuilta.

 • Kolumnin artikkelikuva

  Marjo Niemi: Luota ahdistujaan

  Jokainen aika on ajatellut olevansa historian ahdistunein.

  Minä haluaisin jonkun kokonaiskuvan. Kaikesta. Tiedän sen olevan ongelma, koska tiedän ettei se ole mahdollista. Voi epävarmuus, pohtii Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Marjo Niemi.

 • italialaisen Antonio Canovan alaston nuori nainen patsas

  Decameronen iloittelevia munkkeja ja karkailevia teinityttöjä

  Boccaccion tarinoissa munkit ottavat ilon irti elämästä.

  1300-luvulla ilmestyneen Deacmeronen kertomuksissa munkit houkuttelevat usein aviovaimot pettämään miehiään ja nunnatkin ottavat elämästä ilon irti. Eikä se ole paljon paaveja haitannut.

 • Maija Vilkkumaa

  Mikä kirja on sinulle se kaikkein rakkain?

  Kerro lempikirjastasi, ja voita kirjapalkinto!

  Mikä kirja on sinulle se kaikkein tärkein? Kerro lempikirjastasi meille. Parhaan tarinan kertojalle on luvassa kirjapalkinto!

 • Kirjojen Suomen tarjonta infografiikkana

  Mikä on Kirjojen Suomi?

  Mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme?

  Kirjojen Suomi on Ylen monikanavainen kirjallisuuskokonaisuus, joka tutkii mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme ennen ja nyt, ja miten asiat ovat muuttuneet aikojen saatossa. Kirjojen Suomi on osa Suomi 100-hanketta, ja kestää koko juhlavuoden 2017.

 • Suomi100

  Kirjojen Suomen kumppanit

  Yle ja parikymmentä muuta tahoa ovat lukemisen asialla.

  Kirjojen Suomi on Ylen suursatsaus kotimaiseen kirjallisuuteen vuonna 2017, ja sen toteutumiseen on tarvittu laajaa yhteistyötä. Kiitos kaikille kumppaneille!