Hyppää pääsisältöön

Digitreenit 13: Yhdistä tietokone verkkoon älypuhelimella

Puhelimen verkkoyhteyden jakaminen
Puhelimen verkkoyhteyden jakaminen Digitreenit,Yle Oppiminen

Jos olet junassa, mökillä tai muuten paikassa, josta ei toimivaa langatonta verkkoa löydy, voit käyttää puhelintasi yhteyspisteenä internetiin ja jakaa sitä kautta nettiyhteyden muille laitteille.

Yllättävän usein joutuu tilanteisiin, jossa toimivaa langatonta verkkoa (Wi-Fi) ei ole käytettävissä tai verkko on kovin ruuhkainen ja hidas. Nopea apu löytyy puhelimesta.

Kännykkää voi varsin helposti käyttää nettiyhteyden jakamiseen kannettavalle tietokoneelle, tabletille tai muulle verkkoyhteyttä tarvitsevalle laitteelle. Verkkoyhteys puhelimen kautta on sitä sujuvampi mitä nopeampi dataliittymä puhelimessa on.

Verkon jakaminen iOS-puhelimesta (iPhone)

 1. Asetukset - Mobiiliverkko - Oma yhteyspiste.
 2. Laita napauttamalla Oma yhteyspiste päälle.
 3. Avaa seuraavaksi kannettavan tai muun verkkoon liitettävän laitteen Wi-Fi -asetukset ja valitse puhelimen verkko (verkon nimi näkyy Oma yhteyspiste-asetuksissa).
 4. Anna laitteelle puhelimessasi näkyvä salasana.
 5. Laite on yhdistetty verkkoon.
Kuvassa näytetään miten iPhonesta jaetaan mobiiliverkko
Kuvassa näytetään miten iPhonesta jaetaan mobiiliverkko Digitreenit,iOS,Yle Oppiminen

Verkon jakaminen Android-puhelimesta

 1. Asetukset - Mobiilitukiasema ja yhteyden jako - Mobiilitukiasema. (Asetuksen nimi - yhteyden jakaminen/mobiilitukiasema - voi vaihdella riippuen käyttöjärjestelmän versiosta.)
 2. Kytke jako päälle.
 3. Avaa kannettavan tai muun laitteen Wi-Fi-asetukset ja valitse puhelimen verkko (verkon nimi näkyy Mobiilitukiasema-asetuksissa.)
 4. Anna puhelimessa näkyvä verkon salasana.
 5. Laite on yhdistetty verkkoon.
Kuvassa näytetään miten Android-puhelimesta jaetaan mobiiliverkko
Kuvassa näytetään miten Android-puhelimesta jaetaan mobiiliverkko Android,Digitreenit,Yle Oppiminen
Voit käyttää puhelintasi täysin normaalisti samalla kun jaat nettiyhteyden.

Puhelimessa oletuksena olevan oman verkkosi salasanan voit helposti muuttaa napauttamalla nykyistä salasanaa. Vanhemmissa Android-versioissa salasanan voi vaihtaa menu-näppäimen kautta Mobiilitukiasema-näytössä.

Lue lisää:

Tabletti, kännykkä ja muita älylaitteita

Digitreenit 10: Näin lataat karttoja puhelimesi muistiin

Erilaisille karttasovelluksille on tarvetta varsinkin matkaillessa, mutta usein ongelmana on se, että datan käyttö on kalliimpaa ulkomailla. Lataamalla kartat puhelimeen jo kotimaassa voi kätevästi välttää datalaskun kasvamista reissussa.


Puhelin toimii samalla tavalla kuin mikä tahansa wifi-verkko, sitä voi esim. käyttää yhtä aikaa useammalla laitteella, tosin suuri määrä dataliikennettä hidastaa verkon nopeutta. Verkon jakaminen kuluttaa myös nopeasti puhelimen akkua, joten yhteys kannattaa ottaa pois päältä heti kun sitä ei enää tarvitse.

Puhelimen verkkoyhteyden voi jakaa muille laitteille myös bluetooth-yhteydellä tai USB-johdon avulla.

Windows-puhelinta voit myös käyttää verkon jakamiseen, tosin USB-johdolla verkon jakaminen ei Windows-puhelimessa ole mahdollista.

Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Jälleen oletetaan, ettei ole kuin iPhoneja ja Androideja. Missä Windows-puhelimet? Niillä on tosi helppo jakaa nettiyhteys ja sitä paitsi turvallisuudessa ovat ylivertaisia. Avatkaa silmänne.

Windows-puhelimet todellakin vain mainitaan jutun lopussa. Toimintalogiikka on täysin samanlainen, tosin USB-johdolla verkon jakaminen ei Windows-puhelimessa ole mahdollista. Parhain terveisin Sari/Yle Oppiminen

Lähettänyt käyttäjä

Ja tässä se ohje:
1. Valitse asetuksista "Verkko ja internet", sieltä "Mobiilitukiasema" ja aseta "Käytössä"
2. Valitse WLAN tai Bluetooth
3. Anna verkon nimi ja halutessasi muuta verkkosalasa mieleiseksesi
4. Anna verkkosalasana tietokoneellesi kuten aiemmin iPhone- ja Android -ohjeissa
Ei siinä mitään kaapelia tarvitse, pelaa loistavasti langattomastikin.

Lähettänyt käyttäjä

Jos on puhelu päällä verkko muuttuu 4G:stä automaattisesti 3G:hen, eli selaaminen hidastuu olennaisesti. Myös akun tyhjeneminen saattaa olla lähellä, jos puhelinta ei samalla ladata

Lähettänyt käyttäjä

Tässä tietysti oletetaan, että kone on Wintoosa. Mac-tietokoneeseen on HoRNDIS-niminen kext, eli kernelin laajennus, jolla Android-puhelimen saa toimimaan USB:n kautta. Löytyy googlailemalla (koodi github.com:issa). En tiedä, joko siihen on viimein saatu signeeraus (toimii sitten el Capitanissa), mutta 10.10 OS X:ssä toimii hyvin.

Linuxissa ei tarvitse Android-puhelin mitään muuta, kuin USB-piuha kiinni. iOS:ää kun ei mulla ole, niin ei mitään tietoa, Hotspotin kautta varmaankin.

- todellakin, yhteyden jakaminen on tosi kätevää ja helpottaa esim. nettailua kesämökillä. Tämä on paras/tärkein digivinkki, jos ei ole ollut ennestään tiedossa.

Ja nimimerkki Uusi, en ehkä ymmärtänyt kommenttiasi kokonaan, mutta kyllä iOS:iin saa Androidista netin jaettua hotspotin kautta. Kiitos kommentista :)

Lähettänyt käyttäjä

"Tällä yhteyden jakamisella saa säästettyä parhaimmillaan yli 500 € vuodessa. Eihän teleoperaattorit kaikkea kerro."
No voisitko sinä "asentaja apu" kertoa, miten tuo "yli 500 euron" säästö tapahtuu? Voihan sitä tietysti vaihtaa kiinteästä laajakaistasta pelkästään 4G-nettiin. Mutta jos ainut nettiliittymä on puhelimessa ja sitä käyttää ahkerasti, kannattaa varautua uusimaan puhelimensa useammin. Rahallinen säästö pienenee.
Satunnaiseen käyttöön älypuhelin on ihan käypä modeemi, mutta muulloin kannattaa käyttää nettitikkua, sillä se kestää paremmin pitkäaikaista käyttöä. Eikä haukkaa virtaakaan niin paljon kuin puhelin. Tämä viimeinen seikka on huomionarvoinen aina, kun toimitaan vain akkuvirran varassa.

Media- ja digitaidot

 • Digitreenit 25: Roskaposti, pääkuva

  Digitreenit 25: Näin karsit roskapostia

  Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin

  Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

 • kansikuva kännykkäkuvat-artikkeliin

  Digitreenit 24: Helpot vinkit kännykkäkuvien muokkaamiseen

  Kännykällä on helppo kuvata kun muistat muutaman vinkin

  Kuvia on kiva ottaa ja mukava jakaa. Älypuhelimissa on laadukkaat kamerat ja ne ovat aina mukana, joten kuvia tulee otettuakin. Muutamilla yksinkertaisilla muokkauksilla kuvista saa vielä parempia.

 • Digitreenit 23 Pääkuva, tekstillä Twitter

  Digitreenit 23: Twitter – osallistu rohkeasti

  Twitterissä on omat niksinsä.

  Twitter on yksi suurimmista sosiaalisista medioista. Se on ns. mikroblogipalvelu, joka perustuu tiiviiseen ilmaisuun ja aihetunnisteiden käyttöön. Näillä vinkeillä pääset pikaisesti twiittien ihmeelliseen maailmaan.

 • Digitreenit 22 pääkuva

  Digitreenit 22: Osaatko ostaa verkosta turvallisesti? Testaa tietosi

  Tee testi: Osaatko maksaa verkko-ostokset turvallisesti?

  Ostamme netistä melkein kaikkea: matkoja, pääsylippuja, urheiluvarusteita, majoitusta, nettiliittymiä, kirjoja... Testaa 12 tiukalla kysymyksellä, oletko fiksu nettishoppaaja. Tässä visassa on kyse ostamisesta yrityksiltä. Vastausvaihtoehdoista on oikein yksi tai useampi. Voit kuitenkin valita vain yhden oikean vastauksen per kysymys.

 • Televisio, jossa koodia.

  Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Sanomalehtien kansikuvia. Kuvien kohdalla on kysymysmerkkejä.

  Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • Pohjois-Korean Kim Jong-Un ja kenraalit.

  New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • Instagram-kuvista tehty kollaasi

  Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

  500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

  Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

 • Topeliuksen "sitaatti" lähdekritiikistä

  Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Sponsoroitu postaus Instagramissa

  Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Britannian EU-eroa kannattavan Leave-kampanjan bussi.

  Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Tubettaja pitelee kädessään paitaa

  Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediakompanssin kuvakoulun luokkakuva.

  Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • toimittaja katselee kuvia useilta rinnakkaisilta monitoreilta. Taustalla näkyy isoja ruutuja, joissa on kuvia verkkouutisista ja uutislähetyksistä

  Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Koulussa kuvataan tv-ohjelmaa

  Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

 • Tyttö makaa nurmikolla tablettitietokoneen kanssa.

  5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

 • graafinen kuva, jossa mm. tabletti, kännykkä, kuulokkeet ja näppäimistö

  Digitreenit 6: 5 vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.