Hyppää pääsisältöön

Digitreenit 13: Yhdistä tietokone verkkoon älypuhelimella

Puhelimen verkkoyhteyden jakaminen Digitreenit,Yle Oppiminen

Jos olet junassa, mökillä tai muuten paikassa, josta ei toimivaa langatonta verkkoa löydy, voit käyttää puhelintasi yhteyspisteenä internetiin ja jakaa sitä kautta nettiyhteyden muille laitteille.

Yllättävän usein joutuu tilanteisiin, jossa toimivaa langatonta verkkoa (Wi-Fi) ei ole käytettävissä tai verkko on kovin ruuhkainen ja hidas. Nopea apu löytyy puhelimesta.

Kännykkää voi varsin helposti käyttää nettiyhteyden jakamiseen kannettavalle tietokoneelle, tabletille tai muulle verkkoyhteyttä tarvitsevalle laitteelle. Verkkoyhteys puhelimen kautta on sitä sujuvampi mitä nopeampi dataliittymä puhelimessa on.

Verkon jakaminen iOS-puhelimesta (iPhone)

 1. Asetukset - Mobiiliverkko - Oma yhteyspiste.
 2. Laita napauttamalla Oma yhteyspiste päälle.
 3. Avaa seuraavaksi kannettavan tai muun verkkoon liitettävän laitteen Wi-Fi -asetukset ja valitse puhelimen verkko (verkon nimi näkyy Oma yhteyspiste-asetuksissa).
 4. Anna laitteelle puhelimessasi näkyvä salasana.
 5. Laite on yhdistetty verkkoon.
Kuvassa näytetään miten iPhonesta jaetaan mobiiliverkko Digitreenit,iOS,Yle Oppiminen

Verkon jakaminen Android-puhelimesta

 1. Asetukset - Mobiilitukiasema ja yhteyden jako - Mobiilitukiasema. (Asetuksen nimi - yhteyden jakaminen/mobiilitukiasema - voi vaihdella riippuen käyttöjärjestelmän versiosta.)
 2. Kytke jako päälle.
 3. Avaa kannettavan tai muun laitteen Wi-Fi-asetukset ja valitse puhelimen verkko (verkon nimi näkyy Mobiilitukiasema-asetuksissa.)
 4. Anna puhelimessa näkyvä verkon salasana.
 5. Laite on yhdistetty verkkoon.
Kuvassa näytetään miten Android-puhelimesta jaetaan mobiiliverkko Android,Digitreenit,Yle Oppiminen
Voit käyttää puhelintasi täysin normaalisti samalla kun jaat nettiyhteyden.

Puhelimessa oletuksena olevan oman verkkosi salasanan voit helposti muuttaa napauttamalla nykyistä salasanaa. Vanhemmissa Android-versioissa salasanan voi vaihtaa menu-näppäimen kautta Mobiilitukiasema-näytössä.

Lue lisää:

Digitreenit 10: Näin lataat karttoja puhelimesi muistiin

Erilaisille karttasovelluksille on tarvetta varsinkin matkaillessa, mutta usein ongelmana on se, että datan käyttö on kalliimpaa ulkomailla. Lataamalla kartat puhelimeen jo kotimaassa voi kätevästi välttää datalaskun kasvamista reissussa.


Puhelin toimii samalla tavalla kuin mikä tahansa wifi-verkko, sitä voi esim. käyttää yhtä aikaa useammalla laitteella, tosin suuri määrä dataliikennettä hidastaa verkon nopeutta. Verkon jakaminen kuluttaa myös nopeasti puhelimen akkua, joten yhteys kannattaa ottaa pois päältä heti kun sitä ei enää tarvitse.

Puhelimen verkkoyhteyden voi jakaa muille laitteille myös bluetooth-yhteydellä tai USB-johdon avulla.

Windows-puhelinta voit myös käyttää verkon jakamiseen, tosin USB-johdolla verkon jakaminen ei Windows-puhelimessa ole mahdollista.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Jälleen oletetaan, ettei ole kuin iPhoneja ja Androideja. Missä Windows-puhelimet? Niillä on tosi helppo jakaa nettiyhteys ja sitä paitsi turvallisuudessa ovat ylivertaisia. Avatkaa silmänne.

Windows-puhelimet todellakin vain mainitaan jutun lopussa. Toimintalogiikka on täysin samanlainen, tosin USB-johdolla verkon jakaminen ei Windows-puhelimessa ole mahdollista. Parhain terveisin Sari/Yle Oppiminen

Lähettänyt käyttäjä

Ja tässä se ohje:
1. Valitse asetuksista "Verkko ja internet", sieltä "Mobiilitukiasema" ja aseta "Käytössä"
2. Valitse WLAN tai Bluetooth
3. Anna verkon nimi ja halutessasi muuta verkkosalasa mieleiseksesi
4. Anna verkkosalasana tietokoneellesi kuten aiemmin iPhone- ja Android -ohjeissa
Ei siinä mitään kaapelia tarvitse, pelaa loistavasti langattomastikin.

Lähettänyt käyttäjä

Jos on puhelu päällä verkko muuttuu 4G:stä automaattisesti 3G:hen, eli selaaminen hidastuu olennaisesti. Myös akun tyhjeneminen saattaa olla lähellä, jos puhelinta ei samalla ladata

Lähettänyt käyttäjä

Tässä tietysti oletetaan, että kone on Wintoosa. Mac-tietokoneeseen on HoRNDIS-niminen kext, eli kernelin laajennus, jolla Android-puhelimen saa toimimaan USB:n kautta. Löytyy googlailemalla (koodi github.com:issa). En tiedä, joko siihen on viimein saatu signeeraus (toimii sitten el Capitanissa), mutta 10.10 OS X:ssä toimii hyvin.

Linuxissa ei tarvitse Android-puhelin mitään muuta, kuin USB-piuha kiinni. iOS:ää kun ei mulla ole, niin ei mitään tietoa, Hotspotin kautta varmaankin.

- todellakin, yhteyden jakaminen on tosi kätevää ja helpottaa esim. nettailua kesämökillä. Tämä on paras/tärkein digivinkki, jos ei ole ollut ennestään tiedossa.

Ja nimimerkki Uusi, en ehkä ymmärtänyt kommenttiasi kokonaan, mutta kyllä iOS:iin saa Androidista netin jaettua hotspotin kautta. Kiitos kommentista :)

 • Tiesitkö tämän emojeista? - Ranskalaiset suosivat sydämiä, suomalaiset välttelevät romantiikkaa

  Tutkimusten mukaan myös emojeilla on oma "kielioppinsa."

  Emojit ovat pieniä keltaisia olentoja, joita vilisee kännykkäviesteissämme. Ne nauravat, itkevät, rähisevät ja pussaavat - niin kuin mekin teemme. Melkein kaikki käyttävät niitä, jopa päivittäin. Mutta ymmärretäänkö ne aina oikein? Emojit ovat viestinnän miinakenttää. Yhdellä ja samalla emojilla voi olla erilaisia, jopa vastakkaisia merkityksiä eri vastaanottajille.

 • Digitreenit 14: Näin löydät vapaasti käytettäviä kuvia

  Mistä löydän kuvia, joita voin vapaasti käyttää?

  Tarvitsetko kuvitusta omaan julkaisuusi, mutta omista kuvistasi ei löydy sopivia? Netistä löytyy huikea määrä kuvia, joita voit tietyin ehdoin käyttää. Kun tunnet nämä periaatteet, voit käyttää kuvia, jotka niiden tekijä on määritellyt vapaasti käytettäviksi.

 • Digitreenit 13: Yhdistä tietokone verkkoon älypuhelimella

  Näin jaat puhelimesi verkkoyhteyden muille laitteille

  Jos olet junassa, mökillä tai muuten paikassa, josta ei toimivaa langatonta verkkoa löydy, voit käyttää puhelintasi yhteyspisteenä internetiin ja jakaa sitä kautta nettiyhteyden muille laitteille. Yllättävän usein joutuu tilanteisiin, jossa toimivaa langatonta verkkoa (Wi-Fi) ei ole käytettävissä tai verkko on kovin ruuhkainen ja hidas. Nopea apu löytyy puhelimesta.

Media ja teknologia

 • Digitreenit 15: Ota emojit käyttöön

  Emojit saa käyttöön valitsemalla oikean näppäimistön.

  Emojeilla, eli hymiö- ja kuvasymboleilla voi tuoda kirjoitettuihin viesteihin monia lisätasoja. Paikoin voi tekstin jopa korvata kokonaan emojeilla. Näillä vinkeillä saat emojit käyttöön erilaisilla laitteilla.

 • Digitreenit - Testaa digitaitosi ja hanki uusia

  Yle Oppimisen Digitreenit opettavat arjen digitaitoja

  Digitaalisuus on kaikkialla: kouluissa, työpaikoilla ja kotona. Älylaitteet yleistyvät ja myös palvelut siirtyvät sähköisiksi, joten 2000-luvulla ei enää pärjää ilman digitaitoja. Yle Oppimisen Digitreenit auttaa: tee digitaitotesti, treenaa taitojasi ja helpota elämääsi.

 • Digitreenit 10: Näin lataat karttoja puhelimesi muistiin

  Ladattuja karttoja voi käyttää ilman verkkoyhteyttä.

  Erilaisille karttasovelluksille on tarvetta varsinkin matkaillessa, mutta usein ongelmana on se, että datan käyttö on kalliimpaa ulkomailla. Lataamalla kartat puhelimeen jo kotimaassa voi kätevästi välttää datalaskun kasvamista reissussa.

 • Digitreenit 6: 5 vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.

 • Tiesitkö tämän emojeista? - Ranskalaiset suosivat sydämiä, suomalaiset välttelevät romantiikkaa

  Tutkimusten mukaan myös emojeilla on oma "kielioppinsa."

  Emojit ovat pieniä keltaisia olentoja, joita vilisee kännykkäviesteissämme. Ne nauravat, itkevät, rähisevät ja pussaavat - niin kuin mekin teemme. Melkein kaikki käyttävät niitä, jopa päivittäin. Mutta ymmärretäänkö ne aina oikein? Emojit ovat viestinnän miinakenttää. Yhdellä ja samalla emojilla voi olla erilaisia, jopa vastakkaisia merkityksiä eri vastaanottajille.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

  500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

  Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

 • Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

 • 5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.