Hyppää pääsisältöön

Juha Hurme: Sadan äidin linja

juha hurme kolumnistikuva
juha hurme kolumnistikuva Kuva: Jyrki Valkama Juha Hurme

Oletetaan, että tänään syntyi jonnekin päin Suomea virkeä tyttövauva. Onneksi olkoon. Tutkin nyt hänen äitilinjaansa hahmottaakseni näitä leveyksiä ajan funktiona ja ymmärtääkseni ihmiselon lainalaisuuksista vähän enemmän. Annan ensi alkuun sukupolven kestoksi 25 vuotta. Kutsun hypoteettista vauvaamme, 0-vuotiasta ihmisen tainta Ainoksi.

Ainon äiti syntyi vuonna 1992 markoilla maksavaan Suomeen, joka oli osa vastikään mullistunutta Eurooppaa, kun Neuvostoliitto oli lakkautettu ja rautaesirippu murtunut. Taskupuhelin mahtui vain talvipalttoon isompaan taskuun eikä niitä ollut kovin monella.

Ainon isoäiti syntyi vuonna 1967 Kekkosen Suomeen, jossa jotkut intomielet jo puhuivat sukupuolten välisestä tasa-arvosta, joka siinti toivottoman kaukana. Jos Ainon isoäidin äidille olisi kerrottu, että hänen mahdollisesta tulevasta tyttärentyttärestään (siis Ainon äidistä) voisi kehkeytyä isona esimerkiksi olympiatason nyrkkeilijä tai mäkihyppääjä, hän olisi pitänyt puhujaa outona humoristina.

Jo mainittu Ainon isoäidin äiti syntyi keskelle pahinta jatkosotaa 1942 ja hänen äitinsä, Ainon isoäidin isoäiti, vuonna 1917 keskelle ensimmäistä maailmansotaa ja veriseen sisällissotaan valmistautuvaa kahtia repeytynyttä Suomea, Venäjän autonomista suuriruhtinaskuntaa.

Suomen kieli on toki olemassa, mutta ei kirjakielenä, sillä Pernajassa syntynyt Mikael Olavinpoika on vasta noin 10-vuotias.

Näin kätevästi pääsin neljän nuoren naisen avulla halki itsenäisen Suomen historian. Pidän edelleen synnyttäjän iän 25 vuodessa ja poimin heitä Ainon esiäitilinjasta 16 kappaletta lisää, jolloin pääsen Ainon kahdenkymmenen esiäidin kautta vuoden 1517 katoliseen Suomeen, joka ei ole oikeastaan Suomi ensinkään, vaan Österlandet, Ruotsin itäinen maakunta. Suomen kieli on toki olemassa, mutta ei kirjakielenä, sillä Pernajassa syntynyt Mikael Olavinpoika, joka alkaa aikuisena kutsua itseään isänsä ammatin mukaisesti Maanviljelijäksi eli Agricolaksi, on vasta noin 10-vuotias. Menee vielä parikymmentä vuotta ennen kuin hän alkaa kääntää Uutta testamenttia suomeksi. Tästä ilosta Ainon 19. esiäiti ei pääse suoraan osalliseksi, sillä tytöt eivät kouluja käy.

Nyt käsittelen kerralla 25 äitiä, joiden synnyttämisen aika on tässä vaiheessa alennettava 20 vuoteen, jotta kertomukseni pysyy todenmukaisena. Olen koonnut Ainolle 45 esiäitiä ja päässyt vuoteen 1017. Sellaista kuin Suomi ei ole. Tai sillä nimellä kyllä kutsutaan Å bo –nimisen jokikylän ympäristöä Länsi-Siperian ja Skandinavian puristukseen jääneen niemen lounaisrannikolla. Jotkut kyllä kutsuvat Å boa myös venäläisperäisesti turuksi eli kauppapaikaksi.

Niemellä asuu harvakseltaan noin 50 000 ihmistä, joista Ainon 45. esiäiti on yksi. Jos hän oli suomenkielinen, hän oli runonlaulaja, sillä laulukulttuuri kosketti jokaista. Etenkin naiset olivat aktiivisia sekä runoilijoina että perinteen kuljettajina. Nelipolvisella kalevalamitalla lauletuilla hurjilla seikkailuilla ja maailmaa jäsentävillä myyteillä selvittiin pitkien pimeiden vuodenaikojen läpi. Omituisesta ristin uskosta ja jossain kaukaisessa ihmemaassa tapetusta näkymättömän jumalan näkyvästä pojasta oli korkeintaan kuultu vaikeasti käsitettäviä huhuja viikinkien idäntien etapeilla länsirannikolla, esimerkiksi juuri siellä Å bossa.

Genetiikan tai kielitieteen näkökulmasta yhtenäistä Suomea tai suomalaisuutta on mahdoton määritellä.

Lisään koossa olevaan äitiryhmään vielä 55 äitiä, jolloin saavutan kertomukseni päätepisteen, joka sijaitsee ajanlaskumme alkua edeltävällä vuosisadalla. Siellä jossakin on Ainon 100. esiäiti juuri synnyttänyt Ainon 99. esiäidin. On täysin absurdia kutsua häntä suomalaiseksi, vaikka hän sattuisikin majailemaan jo mainitun Siperian ja Skandinavian välisen niemimaan alueella.

Genetiikan tai kielitieteen näkökulmasta yhtenäistä Suomea tai suomalaisuutta on mahdoton määritellä. Perimältään nykyiset suomalaiset ja saamelaiset ovat tulosta jokseenkin kaikista ilmansuunnista tulleesta vuosituhansia jatkuneesta maahanmuutosta. Näitä Ainon esiäitejä on tilastojen perusteella tullut roppakaupalla Venäjältä, Baltiasta ja Ruotsista, Ainon esi-isistä puhumattakaan.

Näin kätevästi kuljin käyttämämme ajanlaskun ulkopuolelle vain kahdella bussilastillisella nuoria äitejä. Näiden kahden bussin kyydissä on ketju, jonka viimeinen lenkki synnytti ihanan tyttövauvan juuri nyt, 4. tammikuuta 2017, Ainon.

Hypoteettisena kummisetänäsi toivon, että sinusta, Aino, tulee taistelija, joka omalta osaltasi sulatat tämän hyhmäisen maailman tasa-arvoisemmaksi ja kaikkia maailman ihmisyksilöitä, niin menneitä, nykyisiä kuin tuleviakin, kunnioittavaksi vähän rennommaksi tyyssijaksi.

Muista kummisetäsi viisas sana: tiukka pipo ei ole hyvä edes hiihtäessä.

Kirjoittaja on Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä Juha. Olen kuunnellut useasti puhettasi radiossa. Olet loistava puhuja. Yksi asia vaan ihmetyttää. Mikä pakkomielle sinulla on vähätellä ja jopa halveksua kristinuskoa? Vai olenko väärässä? Eikö olisi rakentavampaa ja sivistyneempää kerrata, mitä kaikkea hyvää kristinusko on maailmaan ja aina tänne Suomeen asti tuonut. Ehkä seuraavassa ohjelmassasi jo sen saamme kuulla. Voisi lisätä suvaitsevaisuuden ja rakkaudellisuuden ilmapiiriä vielä lisää!

Lähettänyt käyttäjä

"Omituisesta ristin uskosta ja jossain kaukaisessa ihmemaassa tapetusta näkymättömän jumalan näkyvästä pojasta oli korkeintaan kuultu vaikeasti käsitettäviä huhuja viikinkien idäntien etapeilla länsirannikolla, esimerkiksi juuri siellä Å bossa."

Suomen alue on ollut esikristillinen hyvin todennäköisesti ennen Ruotsin aluetta, sillä täältä ei löydy merkkejä laajamittaisesta eläinuhrauksesta tai lainkaan esim. ihmisuhrauksesta, jota taas viikingit harrastivat isosti ja josta löytyy myös paljon merkkejä Skandinavian maista. Arkeologiassahan esim. juuri ihmisuhrauksen puuttumista pidetään kristinuskon leviämisen yhtenä päämerkkinä.

Kristillinen sanastomme tulee hyvin pitkälti idästä - eikä lännestä, esim. Raamattu! Esikristillistä uskoa levisi Suomeen sekä idästä että lännestä - kauppiaiden ja myös ihan evankelistojenkin, ylipäätään ihmisten myötä eli myös ihan luonnollista tietä. Ruotsi johti toki myöhemmin katolisen kirkon valloitusta - mutta suuri osa siihen liittyvästä tarinoinnista on propagandaa ja mitä tulee kristinuskonkin tuntemiseen, niin esim. nämä ns. ristiretket Suomeen on sittemmin kyseenalaistettu.
Ja kun ilmeinen katoliset vs. ortodoksit -asetelmakin löytyi valloitusretken taustalta. Mutta sinänsä pääsimme läntisen kristikunnan helmojen alle, missä on sekä huonoa että hyvääkin.

Lähettänyt käyttäjä

"--- jolloin pääsen Ainon kahdenkymmenen esiäidin kautta vuoden 1517 katoliseen Suomeen, joka ei ole oikeastaan Suomi ensinkään, vaan Österlandet, Ruotsin itäinen maakunta. "

Miksi Ruotsin pitäisi antaa määritellä Suomen olemassaolo?!
Eikö Afrikan, Asian, Lähi-idän, Australian tai Amerikan maitakaan ollut olemassa - ennen ja jälkeen siirtomaa-ajan?
Suomi on maa-alue, jossa suomalaiset asuvat - ja jossa esi-isämme ovat asuneet!

Tosiasiassa esim. arkeologisesti ei pystytä todistamaan suomalaisten, saamelaisten tai täällä ennen näitäkin ryhmiä asuneiden ja jo kadonneiden kansanryhmien tulojärjestystä - saamelaiset ovat saaneet alkuperäiskansa -statuksen vain sen takia, että ovat vähemmistö, sillä enemmistö ei voi tuota statusta edes saada. Suomessahan on esim. paikannimiä, joita ei voida yhdistää mihinkään kieliin - ja kun sekä saamelaiset että suomalaiset kuuluvat samaan suomalais-ugrilaisia kieliä puhuvaan kieliryhmäänkin. Eli Suomi on toki myös saamelaisten maa - mutta Suomi on suomalaisten ainoa maa, kun taas saamelaisia on ympäri Skandinaviaa ja Venäjän maatakin.

Lähettänyt käyttäjä

Suomalaisuutta kielellisesti ja geneettisesti voi olla vaikea määritellä mutta onneksi meillä on kansallisvaltio(t) ja rajat. Esimerkiksi kumppanini on nykyään suomalainen.

Lähettänyt käyttäjä

Suomalaisuus voidaan määritellä erinomaisesti geneettisesti koska olemme olleet niin eristyksissä. Tässä jutussa ratkaisevaa olisi ollut tietää äitilinjan haploryhmä, itse olen H2a1.

Lähettänyt käyttäjä

Jos Ainon isoäidin äidille olisi kerrottu, että hänen mahdollisesta tulevasta tyttärentyttärestään (siis Ainon äidistä)
Ainon isoäidin äiti on vissiin Ainon isomummo. Seuraavana mummo, edelleen Ainon äiti ja Aino.
Siis Ainohan on isoäidin äidille: tyttärentyttären tytär?!

Lähettänyt käyttäjä

Olen syntynyt 1959 eli minulla on tyttärentytär Aino. Minusta ei ole koskaan ollut koomista että Aino, tai minä itse olisin saavuttanut MM nyrkkeilyssä tai mäkihypyssä. Kyseessä lienee ikärasistinen stereotypia, jolle ei löydy todellisia perusteita. Valitettava lapsus kirjoittajalta.

Lähettänyt käyttäjä

Suomea (tai mitään muutakaan Euroopan maata) ei ole koskaan ollut olemassakaan, on ollut vain muuttovirtoja... ja tällä tekosyyllä voidaan nykyään vaatia, että kaikkea pitää suvaita ja kaikki hyväksyä vaikka hampaat irvessä. Totta kai ihmiset ovat aina liikkuneet (itse muuten olen asunut myös ulkomailla jo vuosikaudet). Maahanmuutto ei kuitenkaan missään ole ollut tasaista, jatkuvaa virtaa. Suurempia väestöjen vaelluksia on Suomessa ja muualla maailmassa tapahtunut vain ajoittain, kriisitilanteissa, ja kaikki suuret muuttovirrat ovat aina aiheuttaneet hetkellisiä tai pysyvämpiäkin ongelmia. On väsyttävää lukea tällaista "ainahan kansat ovat vaeltaneet"-argumentointia. Minullakin on toki ystäviä joka puolelta maailmaa, siinä mielessä en pidä itseäni rasistina. Olen silti joutunut myös läheltä näkemään, ja omakohtaisesti kokemaan, monia kulttuurien kohtaamisesta johtuvia ongelmia, joita on tässä turha ruotia pidemmin. Olen väsynyt tällaiseen monikulttuurisuuden pakkotuputtamiseen. Kulttuurien kohtaaminen voi myös valitettavasti olla väkivaltaista tai ainakin masentavaa (varsinkin naisena olen todennut tämän monesti). Myönteiset vaikutteet lainautuvat ihan spontaanisti jos ovat lainautuakseen, onhan Suomessakin omaksuttu kahvi, tango ja sushi... siksi että monet suomalaiset ovat kokeneet nämä asiat kiinnostavina. Turha on minkään maan asukkaille väkisin tuputtaa sellaista, mitä ihmiset eivät halua.