Hyppää pääsisältöön

Rikostutkinnan historia

Murha-aseena käytetty sauva sekä pääkallo Kuva: BBC rikostutkinnan historia,teeman tiede

Kolmeosaisen sarjan aiheena on murhatutkimusten kiehtova historia.
Teema torstaisin 12.–26.1. klo 21.00. Uusinnat lauantaisin. Areenassa 14 päivää

Sherlockilla on mielen palatsinsa ja komisario Morsella oopperalevynsä. Jokaisella salapoliisilla on jokin salainen ase. Tosielämässä rikosetsivän salainen ase on tekninen rikostutkinta. Kahden viime vuosisadan aikana on tapahtunut tieteellisiä läpimurtoja, jotka ovat mullistaneet rikosoikeuden.

Sarjan juontaa kirurgi ja tiedekirjailija Gabriel Weston, joka esittelee rikoshistorian tieteellisesti kiintoisimpia tapauksia.

Osa 1: Ruumiit. Murhatutkimuksen ensimmäinen ongelma on usein vainajan tunnistaminen. Tapaus tapaukselta tiede on kehittänyt keinot tunnistaa ihmisen jäänteet, vaikka ne olisi poltettu tai uitettu hapossa. Jaksossa tarkastellaan Yhdysvaltain Harvardissa vuonna 1849 tapahtunutta murhaa, jossa hampaat olivat ensimmäisen kerran ratkaisevassa roolissa. Vuonna 1935 sekä uhrit että murhaaja pystyttiin nimeämään, kun hyönteistutkija määritti kuolinhetken pelkkien joesta löydettyjen irtojäsenten perusteella. Ja vuonna 1986 tuomittiin ensimmäisen kerran murhaaja yksinomaan DNA-jälkien perusteella. Gabriel tapaa Sir Alec Westonin, joka oli mukana kehittämässä tekniikkaa. Lisäksi näemme vilauksen tulevaisuudesta: uusi tekniikka saattaa pian mahdollistaa kasvokuvan laatimisen DNA-näytteen pohjalta.

Osa 2: Veri, hiukset ja kuidut. Aina joku luulee osaavansa toteuttaa täydellisen murhan. Mutta todellisuudessa on lähes mahdotonta olla jättämättä paljastavia todisteita rikospaikalle. Sormenjäljet, hiukset, tekstiilikuidut tai verijäljet voivat johdattaa syyllisen luo. Tässä jaksossa tutkitaan juttuja, joissa murhaaja saatiin kiinni pienenpienten jälkien avulla, Britannian ensimmäisestä sormenjälkien perusteella ratkenneesta murhasta tapaukseen, jossa makuuhuoneesta löytyneet verijäljet vapauttivat syyttömänä tuomitun. Lisäksi näemme, etteivät Sherlock Holmesin kyvyt olleet silkkaa mielikuvitusta: kengänpohjiin tarttuneen maa-aineksen perusteella kenkien omistaja voidaan sijoittaa vaikkapa Skotlannin kartalle.

Osa 3: Murhan tekotavat. Missä on murha, siellä on yleensä murha-ase. Murha-ase on ratkaisevan tärkeä todistuskappale, joka voi avata koko tapauksen ja kertoa myös, mitä tekijä on ajatellut. 1800-luvun klassinen murha-ase oli näkymätön: arsenikki. Mutta kemistit kehittivät yksiselitteisen testin, jolla myrkky voitiin todeta vainajan ruumiista. Kuuluisa on myös tapaus, jossa kalloon lyötyjen vammojen muodosta voitiin päätellä ase ja sitä kautta murhaaja. Viimeisimpiä keksintöjä ovat laserin avulla tehtävä kolmeulotteinen rikospaikan mallintaminen, jonka avulla ampumatapauksessa voidaan selvittää täsmälleen tapahtumien kulku ja ratkaista, oliko kyseessä hätävarjelu vai ei, sekä äärimmäisen tarkat kemialliset menetelmät, joiden avulla muutamasta hiuksesta voidaan lukea, missä päin maailmaa henkilö on oleskellut.

  • Rikostutkinnan historia (Catching History's Criminals: The Forensics Story), Britannia 2015. Tuotanto BBC
  • Mestariteos: Adorazione del bambino

    Renessanssimaalarin uudenlainen Jeesus-lapsi

    Fra Filippo Lippin teos Adorazione del Bambino on yksi maailman kauneimmista Jeesuksen syntymää kuvaavista maalauksista.

  • Teeman Elävä arkisto: Tipaton tammikuu – puliukkojen majoista kansankapakkaan

    Ohjelmia alkoholista kolmelta eri vuosikymmeneltä.

    Elävä arkiston Tipaton tammikuu -ohjelmapaketissa ei olla täysin tipattomia vaan avataan eri näkökulmia alkoholiin kolmen ohjelman verran. Eri vuosikymmeniltä kootu dokumenttipaketti nähdään televisiossa tiistaina 17.1., perjantaina 13.1. ja sunnuntaina 15.1. Kaikki ohjelmat ovat katsottavissa myös Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suuri illuusio

    Jean Renoirin klassikko ensimmäisestä maailmansodasta

    Jean Renoirin haikea kuvaus vanhasta Euroopasta, jonka unelmat haudattiin ensimmäisen maailmansodan taisteluhautoihin.

  • Yli 60 vuotta tanssia – Leslie Caron Teemalauantaissa 14.1.

    Hollywoodin kultakaudella alkanut ura jatkuu edelleen

    Ilta on omistettu tanssija-näyttelijä Leslie Caronille, jonka Gene Kelly nappasi mukaansa Hollywoodiin Pariisin balettinäyttämöltä. Larry Weinsteinin ohjaaman uuden dokumenttielokuvan jälkeen nähdään yksi suorapuheisen Caronin suurmenestyksistä, yhdeksän Oscaria voittanut Hollywood-musikaali Gigi.
    lauantai 14.1. klo 21.00–23.45

Yle Teema

Teeman ohjelmat Areenassa

Teema Twitterissä ja Facebookissa

  • Soundbreaking ja muut Teeman musiikkidokumentit keväällä 2017

    Kevään tapauksia: Soundbreaking-sarja, Dylan, Carole King...

    Teeman sunnuntai-iltojen musiikkidokumenteissa perehdytään keväällä 2017 muun muassa hip hopin ja kitaravahvistinten historiaan, Carole Kingiin (75 vuotta) ja Ella Fitzgeraldiin (100 vuotta) – tuoretta Nobel-runoilijaa Bob Dylania unohtamatta. Kevään iso tapaus on populaarimusiikin kehitystä ja studiotyön salaisuuksia selvittävä huikea kahdeksanosainen Soundbreaking-sarja, joka alkaa 19.2.

  • Jimi Hendrix: Electric Church

    Ennennäkemätön filmi Jimistä lavalla heinäkuussa 1970

    Atlanta International Pop Festival järjestettiin heinäkuussa 1970. Päätähti Jimi Hendrix kuoli kaksi kuukautta myöhemmin. Esitys taltioitiin, mutta filmi jäi vuosikymmeniksi varastoon. Tässä se nyt on!
    sunnuntai 15.1. klo 21.00

  • Yle Live: Mötley Crüen jäähyväiset

    Pitkän uran tunteikas päätös kotiyleisön edessä L.A:ssa

    The End, se oli nyt siinä. Amerikkalaisbändi päätti uransa tunteikkaasti kotiyleisön edessä. Mötley Crüen viimeinen keikka on kuvattu Los Angelesissa 31.12.2015.

  • Takaoven kautta mestariohjaajaksi

    "Siellä näki paitsi leffoja niin tapasi myös tyttöjä"

    ”Elokuvanteossa ollaan leirinuotiolla. Tekijäporukka elää ja hengittää samaa ilmaa tiiviin ajanjakson ja siitä syntyy yhteinen teos, joka toivottavasti on hieno!” Näin tiivistää ammattinsa elokuvaohjaaja Matti Ijäs. Teema esittää sekä elokuvan Sokkotanssi että Ylestä eläkkeelle jäävän ohjaajan tuoreen haastattelun.
    ti 10., pe 13. ja su 15.1.

  • Ranskalainen kylä

    Elämä jatkuu saksalaismiehityksen jälkeen

    Suositun ranskalaissarjan viimeisen, seitsemännen kauden jaksot nähdään Teemalla kahdessa osassa. Ensimmäiset kuusi osaa 9.2. alkaen. Sarjan kuudes kausi uusitaan sitä ennen 17.1.–8.2.
    tiistaista torstaihin klo 19

  • Suojasää

    Sarja 60-luvun elokuvantekijöistä on "Venäjän Mad Men"

    "Venäjän Mad Meniksi" mainittu draamasarja sijoittuu Moskovan elokuvastudioiden maailmaan vapaamieliselle 1960-luvulle, jolloin Neuvostoliiton talous kasvoi kohisten ja nuori sukupolvi sai vapauksia toteuttaa itseään taiteessa.
    maanantaisin klo 22.00

  • Syötävän hyvä Espanja

    Tutut näyttelijät ruoka- ja kulttuurimatkalla Espanjassa

    Francon ajan näyttelijät johdattavat värikkäälle kiertomatkalle ympäri Espanjaa. He etsivät kaiken ihanuuden keskeltä sitä kirkkainta ydintä, joka tenhoaa kävijänsä.

  • ESP - Espanja on seikkailu!

    Tutustu Espanjaan - maahan ja ihmisiin

    ESP on espanjan kielestä ja kulttuurista kiinnostuneille suunnattu elämyksellinen kokonaisuus. Sivustolla tutustut neljään espanjaa puhuvaan henkilöön sekä Espanjaan, josta löydät mielenkiintoisia tietoa, olitpa sitten vakiintunut Espanjan harrastaja tai vasta innostunut maasta ja kielestä.

  • Yli 60 vuotta tanssia – Leslie Caron

    Hollywoodin kultakaudella alkanut ura jatkuu edelleen

    Ilta on omistettu tanssija-näyttelijä Leslie Caronille, jonka Gene Kelly nappasi mukaansa Hollywoodiin Pariisin balettinäyttämöltä. Larry Weinsteinin ohjaaman uuden dokumenttielokuvan jälkeen nähdään yksi suorapuheisen Caronin suurmenestyksistä, yhdeksän Oscaria voittanut Hollywood-musikaali Gigi.
    lauantai 14.1. klo 21.00–23.45

  • Dylan, Bowie, Amy, Aki, Rolling Stones, Bosch, Ghibli...

    Teemalauantaiden keväässä runsaasti musiikkia ja elokuvaa.

    Elokuvaa, musiikkia, populaarikulttuuria, historiaa. Teemailtojen aiheita keväällä ovat muun muassa Bob Dylan, David Bowie, Amy Winehouse, Aki Kaurismäki, The Rolling Stones, Billy Wilder, Hieronymus Bosch, modernit vampyyrit ja Ghibli-studion mestarianimaattorit.

  • Lahjapaketti: Joutsenlampi

    Klassista balettia, katutanssia ja dokumentteja!

    Viimeiseksi lahjapaketiksi on säästetty todellinen helmi. Kuusi tuntia Joutsenlampea – Bolšoi-baletin upean klassisen esityksen lisäksi nähdään ruotsalaisen Fredrik Rydmanin uusi katutanssiversio sekä dokumentteja teoksesta, säveltäjästä ja erikoisimpana ranskalaisesta koreografista, joka kouluttaa joutsenia tanssimaan.

  • Omin jaloin, omin sanoin

    Doris Laine on suomalaisen baletin kruunaamaton kuningatar

    Dokumentti suomalaisen baletin kruunaamattomasta kuningattaresta, primaballerina, professori Doris Laineesta, joka on tanssinut kaikilla maailman tärkeimmillä balettinäyttämöillä.

  • Eräs Joutsenlampi

    Vettä ja kumiankkoja erilaisessa Joutsenlammessa

    Teema tanssii: Ruotsalaiskoreografi Alexander Ekmanin villi ja erilainen Joutsenlampi tuo lavalle 5000 litraa vettä ja tuhat kumiankkaa. Sekä tietysti Norjan Kansallisbaletin tanssijat, näyttelijät ja sopraanolaulajan.

  • Joutsenien lampi

    Malilais-ranskalaisen Ibrahima Sissokon versio baletista

    Teema tanssii: ranskalaisen, malilaistaustaisen koreografin Ibrahima Sissokon tulkinta Tshaikovskin Joutsenlammesta hiphopin ja katutanssin hengessä. Sissokon Ethadam-tanssiryhmä esiintyy.

  • Viipuri 360

    Kuvia kaupungista, jonka nykyajan Suomi unohti

    “On olemassa erityinen viipurilainen sielu. Viipuri on erilainen kuin mikään muu kaupunki Venäjällä.” Viipuri 360 kertoo tarinoita viipurilaisista ja kaupungista, jonka nykyisyyden Suomi unohti.
    Katso ohjelma Areenassa!

  • Mie maksan! Lallukan perintö

    Lallukat olivat kauppiaita ja mesenaatteja

    Lallukan talo, Viipurin kirjasto ja Lallukan taiteilijakoti syntyivät Juho ja Maria Lallukan perintönä. Karjalaiset Lallukat olivat itsenäistyvän Suomen merkittäviä kauppiaita ja taidemesenaatteja. Mie maksan! Lallukan perintö -dokumentin ohjaaja Liisa Hovinheimo kirjoittaa ohjelman taustoista.
    Katso ohjelma Areenassa!

  • Hetket jotka jäivät

    Kaitafilmejä elämästä sodan ajan Viipurissa ja Helsingissä

    Kaitafilmeistä vuosilta 1938–1946 koottu dokumentti elämästä Viipurissa ja Helsingissä sodan aikana.
    Katso ohjelma Areenassa!

  • Video Killed the Radio Star

    Musiikkivideosarjan uusi, kuudes kausi nyt Areenassa.

    Uusi kausi dokumenttisarjasta Video Killed the Radio Star. Kymmenen jaksoa, joissa käsitellään kymmenen eri artistin kuuluisimpia musiikkivideoita: Björk, Tina Turner, Depeche Mode, Billy Idol, Robbie Williams, ZZ Top...
    Koko kausi nyt Areenassa

  • Kirjojen Suomi

    Juhlavuoden kokonaisuus itsenäisyyden ajan kirjoista

    Mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme ennen ja nyt? Miten asiat ovat muuttuneet aikojen saatossa? Kirjojen Suomi on osa Suomi 100-hanketta, ja kestää koko juhlavuoden 2017.

  • Kino Suomen keväässä Kalevalasta Raidiin

    Tähtinä kansainväliset ohjaajat Honkasalo ja Kaurismäki.

    Kino Suomi tarjoaa juhlavuoden keväällä kansainvälistä ja kansallista näkökulmaa suomalaisuuteen ja maamme historiaan. Juhlamaljat nostetaan Pirjo Honkasalolle, 70v, sekä Aki Kaurismäelle, 60v. Kino Suomi näkyy Teemalla torstai-iltaisin kymmeneltä.

  • Luottamus

    Suomalais-neuvostoliittolainen versio itsenäistymisestä

    Oman aikansa ehdoilla tehty yhteistuotantoelokuva kertoo pienen Suomen ja mahtavan Neuvostoliiton välisestä luottamuksesta, ja siitä kuinka ajan oppien mukaisesti Lenin antoi itsenäisyyden maallemme.
    torstai 5.1. klo 22.00

  • Sampo

    Suomalais-neuvostoliittolainen suurfantasia Sammon taonnasta

    Sampo on kulttimaineeseen noussut suomalais-neuvostoliittolainen fantasiaelokuva Kalevalan tarinoista. Nyt elokuvasta nähdään tuore restauroitu kopio, joka palauttaa sadun hehkun teokseen.
    torstai 12.1. klo 21.55

  • Kolmen kaupungin tarina

    Wien 1908, Pariisi 1928 ja New York 1951

    BBC:n kolmeosaisessa sarjassa taidehistorioitsija James Fox kertoo kolmesta suurkaupungista kolmena poikkeuksellisena vuotena: Wien 1908, Pariisi 1928 ja New York 1951.

  • Maailmankuulun valokuvaajan Yann Arthus-Bertrandin suurelokuva Human

    Yli kolmetuntinen elokuva on nyt katsottavissa Yle Areenassa

    Teemalauantai ylpeänä esittää: maailmankuulun valokuvaajan Yann Arthus-Bertrandin komea, puhutteleva dokumenttielokuva Human sai Suomen-ensi-iltansa Teemalla koko alkuperäisessä 191 minuutin pituudessaan kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä 10.12.
    Human on nyt katsottavissa Yle Areenassa

  • Poptaiteen tarina

    Poptaiteen pinnallisuuden alla piilee radikaaleja ideoita

    Taidekriitikko Alastair Sooke poptaiteen historian ja tulevaisuuden jäljillä.

  • Taiteen maantiede: Skandinavia

    Andrew Graham-Dixon Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa

    Andrew Graham-Dixon tutustuttaa meidät skandinaaviseen taiteeseen kolmiosaisessa sarjassa. Miten eri pohjoismaat ja niiden kulttuurit ovat vaikuttaneet skandinaavisen identiteetin muodostumiseen?