Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Mandela itkisi jos tietäisi

Nelson Mandelan suuri unelma oli vapaa ja demokraattinen Etelä-Afrikka. Mitä unelmasta on jäljellä?
Nelson Mandelan suuri unelma oli vapaa ja demokraattinen Etelä-Afrikka. Nelson Mandelan suuri unelma oli vapaa ja demokraattinen Etelä-Afrikka. Mitä unelmasta on jäljellä? ulkolinja: mandela itkisi jos tietäisi,yle tv1

TV1 torstaina 30.3.2017 klo 22.50 - 23.50, uusinta keskiviikkona 5.4. klo 23.05
Yle Areenassa 30 päivää

Viime aikoina kaikki uutiset Etelä-Afrikasta ovat olleet huonoja. Suuri osa maan yliopistoista jouduttiin sulkemaan lokakuussa opiskelijamielenosoitusten jälkeen. Poliisi tukahdutti mielenosoitukset ampumalla kyynelkaasua, tainnutuskranaatteja ja kumiluoteja opiskelijoita kohti.

Poliisin otteet nostattivat kylmiä väreitä eteläafrikkalaisissa: kaikki muistivat, miten poliisi surmasi 41 ihmistä kaivostyöläisten mielenosoituksessa Marikanassa vuonna 2012. Ihmiset surmattiin tv-kameroiden edessä. Kuvat olivat jo samana iltana kaikkien olohuoneissa.

Nelson Mandelan suuri unelma oli vapaa ja demokraattinen Etelä-Afrikka. Mitä unelmasta on jäljellä?
Nelson Mandela halusi, että kaikki ovat tasa-arvoisia, eikä yksikään lapsi nuku nälkäisenä. Nelson Mandelan suuri unelma oli vapaa ja demokraattinen Etelä-Afrikka. Mitä unelmasta on jäljellä? ulkolinja: mandela itkisi jos tietäisi,yle tv1
Nelson Mandelan suuri unelma oli vapaa ja demokraattinen Etelä-Afrikka. Mitä unelmasta on jäljellä?
Lokakuussa poliisi hajotti väkivaltaisesti opiskelijoiden mielenosoituksia etelä-afrikkalaisilla yliopistoilla. Poliisi ampui kumiluoteja ja tainnutuskranaatteja. Nelson Mandelan suuri unelma oli vapaa ja demokraattinen Etelä-Afrikka. Mitä unelmasta on jäljellä? ulkolinja: mandela itkisi jos tietäisi,yle tv1

Työtä, leipää, vettä ja suolaa

Kun Nelson Mandela vapautettiin 22 vuotta sitten, hänen unelmansa oli vapaa ja tasa-arvoinen Etelä-Afrikka. Nyt Etelä-Afrikka on maailman eriarvoisin maa.

Vannoessaan presidentin virkavalaansa 1994 Nelson Mandela toivoi, että kaikilla olisi ”työtä, leipää, vettä ja suolaa.” Mandelan unelmille on käynyt huonosti.

Työttömyysprosentti on virallisesti 27, mutta ei ole vaikea löytää alueita, missä se on 70 prosenttia. Virallisten tilastojen mukaan lähes kuusi miljoonaa ihmistä on vailla työtä. Ja kun ei ole työtä, ei ole myöskään leipää eikä suolaa.

Puhdasta vettä taas ei ole niillä 12 miljoonalla eteläafrikkalaisella, jotka elävät köyhyysrajan alapuolella. Joka neljäs lapsi menee nukkumaan nälkäisenä, toisin kuin Nelson Mandela haaveili.

”Mandela itkisi jos tietäisi mitä tässä maassa tapahtuu”, sanoo Mcedi Msizi, ANC:n veteraani ja työtön.

Onko presidentti myynyt koko maan?

Ihmisillä ei ole työtä eikä ruokaa, mutta samaan aikaan Etelä-Afrikassa tuhlataan korruptioon 2 - 4 miljardia euroa vuodessa. Korruptio on sairaus, joka lävistää koko hallinnon, maan perustuslakituomioistuimessa tutkitaan, onko presidentti Jacob Zuma myynyt jo koko maan liike-elämälle.

Etelä-Afrikan talous on niin huonossa kunnossa, että rikas maa on vaarassa pudota roskavaltioiden luokkaan. Se merkitsisi ajautumista Kansainvälisen Valuuttarahaston rautaiseen syliin.

Ulkolinja-dokumentin ”Mandela itkisi jos tietäisi” on kuvannut Ivar Heinmaa ja ohjannut Vesa Toijonen. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran tammikuussa 2017.

Teksti: Vesa Toijonen

Nelson Mandelan suuri unelma oli vapaa ja demokraattinen Etelä-Afrikka. Mitä unelmasta on jäljellä?
Lokakuussa paloi etelä-afrikkalaisilla yliopistoilla. Monet ennustivat, että seuraavaksi palavat kaupungit. Nelson Mandelan suuri unelma oli vapaa ja demokraattinen Etelä-Afrikka. Mitä unelmasta on jäljellä? ulkolinja: mandela itkisi jos tietäisi,yle tv1

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Meillä Lännessä ei ole kunnollisia johtajia ja vielä vähemmän heitä on Afrikassa. Nelson Mandela ja Etiopian Meles Zenawi (kovista otteistaan huolimatta) ovat noita harvoja, arvostettuja ja tunnettuja johtajia. He eivät, mahdollisista puutteistaan huolimatta,ainakaan syyllistyneet Afrikan johtajien perisyntiin: valtion omaisuuden kähmintään itsensä ja sukunsa hyväksi. Kyllä miljardin ihmisen joukosta löytyisi pätevä johtaja joka maahan, jos vain oikeat etsittäisiin käsiin.

Afrikkalainen maa ei ole helppo johdettava. Kun länsimaiden demokratia ei toimi edes Lännessä, voiko se toimia Afrikassa, missä lisävaikeutena ovat vielä köyhyys, valtioiden sisäiset voimakkaat heimojaot, rikollisuus, aseelliset konfliktit, liian nopea väestönkasvu, matala koulutustaso ja korruption perinne.

Ei useimmille Afrikan maille voi valoisaa tulevaisuutta luvata, pikemminkin katastrofia, jos tahti ei muutu. Muutamille, jotka ovat poliittisesti melko vakaita, voi tulevaisuus olla valoisampi.

Lähettänyt käyttäjä

Mustat afrikkalaiset johtajat ovat olleet niin huonoja, että moni itsekin musta on toivonut JOPA apartheidin paluuta, mikä kertoo ehkä eniten näiden johtajien surkeasta tasosta...

Monissa Afrikan kuin Lähi-idänkin tai Aasiankin maissa eritoten liian suuri väestönkasvu on yksi juurisyy monille muille ongelmille - ja tämä pitäisikin ottaa vakavasti. Esimerkiksi työttömyyden tai vaikkapa huonojen asunto-olojen taustalla on myös liian nopea väestönkasvu - sillä eihän edes moni länsimaa pystyisi vastaamaan yhtä rajuun kasvuun, esim. infra jne.

Toki korruptoituneet johtajat ovat avanneet ovet myös kansainväliselle riistolle, mutta ei tällainen olisi mahdollista ilman näitä huonoja johtajia. Jotenkin poliittinen korrektius ja historian painolasti estää arvostelemasta afrikkalaisia johtajia - vaikka pikemminkin Afrikan kansatkin ansaitsisivat sen, että tätä kritiikkiä esitettäisiin. Sillä jos ei kritisoida ja tunnusteta ja tunnisteta ongelmia - ei mikään ikinä muutukaan. Huono johtaja on huono - oli sitten musta tai valkoinen.

Lähettänyt käyttäjä

Hyviä johtajia varmasti löytyisi, mutta onko halukkaita se on sitten toinen kysymys. Kuka uskaltaa ja haluaa asettua maalitauluksi noin mädännäisessä järjestelmässä.

Lähettänyt käyttäjä

Taas osoitus siitä miten demokratia ei toimi. Demokratian oleellinen osa on korruptio, siitä ei ole vapaa yksikään maa ei edes Suomi.

Etelä-Afrikka oli aikoinaan Afrikan rikkain valtio ja menestystarina, nyt on samassa jamassa missä ovat muutkin Afrikan maat eli mädäntynyt valtio.

Valkoisia on muuttanut satojatuhansia pois maasta, eikä heitä voi moittia.

Lähettänyt käyttäjä

Oliko muka yllätys kun bolshevikit saivat Etelä-Afrikassa vallan!!! mandela joe slovon käskyläinen tunnusti yli 150 terrori iskua yli 200:sta!

Lähettänyt käyttäjä

" He eivät, mahdollisista puutteistaan huolimatta,ainakaan syyllistyneet Afrikan johtajien perisyntiin: valtion omaisuuden kähmintään itsensä ja sukunsa hyväksi."

Totta. Asia ei ole kovin yksinkertainen kuitenkaan.

Kun siirtomaavalta päättyi, niin sisällissodissa entinen siirtomaavalta tuki aina tiettyä suosikkiaan taloudellisesti ja aseellisesti, mikä käytännössä johti lähes aina suosikin voittoon ja sitä kautta sotilasdiktatuuriin. Siirtomaavalta ikäänkuin ulkoistettiin nukkehallinnolle.

Kansahan siinä sitten kärsi, kun hallitsijan tehtävä oli käytännössä vain pönkittää omaa asemaansa, koska oli entisen siirtomaavaltion palkkalistoilla ja rikkaudet piti turvata. Näistä ajoista syntyneitä velkojahan on myös annettu paljon anteeksi, ja se on ollut ihan oikein.

Vasta nyt oikeastaan viime vuosikymmeninä on syntynyt todellinen demokratialiikehdintä, jossa johtajat ovat olleet suhteellisen riippumattomia ja kansakin on voinut itse päättää ilman ulkopuolista painostusta. Tämä on tarkoittanut siirtomaadiktatuurin lopullista päättymistä, mikä ei ole tapahtunut edelleenkään aina kovin rauhallisesti - erilaisista syistä. Sekasortokin on monelle mahdollisuus.

Toki vanhat peikot siellä taustalla edelleen lymyilevät, toivottavasti yhä vähemmän.

Lähettänyt käyttäjä

hieno dokumentti... tarvitsisin yrityksen perustamiseen/tai sen yritykseen apua. E-afrikka olisi todella potentiaalinen vaihtoehto....Tarvitsisin ,jonkun kunnioitetun "slummilaisen" yht. tiedot. sinulla on pakko olla ollut jaku kontakti, että sait kuvata.Ja as.ajajan tarvitsin kanssa, jonkun joka tuntee tavat jne.
Olisin ikuisesti kiitollinen ,jos vastaat .
valtteri.hnninen@gmail.com

 • Kai Lehtisen ohjaama elokuva Umur kertoo nuoresta miehestä, joka tapaa matkalla pohjoiseen naisen.

  Umur

  Nuori mies tapaa matkallaan pohjoiseen naisen.

  Elokuva Umur kertoo nuoresta miehestä, joka tapaa matkallaan pohjoiseen naisen.

 • Karismaattisen laulajan Olavi Uusivirran keikka taltioitiin Ruisrockissa.

  Yle Live: Olavi Uusivirta

  Karismaattisen laulajan keikka taltioitiin Ruisrockissa.

  Karismaattisen laulajan Olavi Uusivirran keikka taltioitiin Ruisrockissa.

 • Parikymppinen Mikko aloittaa työnsä Pelson vankilan vanginvartijana parin päivän koulutuksen jälkeen.

  Dokumenttiprojekti: Kesävartija

  Mikko aloittaa työnsä Pelson vankilan kesävartijana.

  Parikymppinen Mikko aloittaa työnsä Pelson vankilan vanginvartijana parin päivän koulutuksen jälkeen.

 • Lenita Airisto on ollut julkisuudessa seitsemällä vuosikymmenellä.

  Itse asiassa kuultuna: Lenita Airisto

  Mitä Lenita ajattelee elämästään ja Suomesta nyt?

  Lenita Airisto on ollut julkisuudessa seitsemällä vuosikymmenellä. Mitä hän ajattelee elämästään ja Suomesta nyt?