Hyppää pääsisältöön

Prisma: Totuus rasvasta

Tohtori Saleyha Ahsan paljastaa yllättäviä tietoja rasvan terveysvaikutuksista.
Lääkäri Saleyha Ahsan paljastaa yllättäviä tietoja rasvan terveysvaikutuksista. Tohtori Saleyha Ahsan paljastaa yllättäviä tietoja rasvan terveysvaikutuksista. Kuva: BBC 2015 prisma: totuus rasvasta,yle tv1

TV1 keskiviikkona 11.1.2017 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 14.1. klo 14.05 ja tiistaina 17.1. klo 23.35
Yle Areenassa 14 päivää

Rasvaa pidetään terveyden pahimpana vihollisena. Vaikka yritämme välttää rasvan käyttöä, kulutamme sitä enemmän kuin koskaan. Onko rasva todella niin pahasta kuin luulemme?

Lääkäri ja toimittaja Saleyha Ahsan haluaa selvittää, onko rasva kaiken pahan alku. Hän tutustuu uusimpiin tutkimuksiin, jotka viittaisivat siihen, että tietty määrä rasvaa on terveydelle välttämätöntä.

Mitä rasvaa ja kuinka paljon?

Kaikissa lempiruoissamme on rasvaa. Mikään ei maistu yhtä hyvältä. Pelkäämme, että rasva turmelee elimistöämme ja terveyttämme.

Saleyha Ahsan haluaa selvittää, mitkä tyydyttyneet rasvat saattavat olla hyväksi? Mitä rasvaa tulisi syödä, missä muodossa ja miten paljon?

Rasvaton viikko

Ryhmälle vapaaehtoisia tehdään kokeita ja testejä, jotka liittyvät rasvaan. Kokeiden tarkoituksena on auttaa selvittämään, onko rasvasta meille hyötyä vai haittaa? Mitä tapahtuu, kun syömme rasvaa?

Toinen ryhmä kokeilee viikon ajan rasvatonta ruokavaliota. Miten heidän kehonsa ja mielensä reagoivat?

Saleyha Ahsan haluaa myös tietää, kuinka paljon hänen omassa kehossaan on rasvaa. Tulokset yllättävät hänet itsensäkin.

The Truth About Fat. Tuotanto: BBC. Britannia, 2015

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Vain tylsät koomikkovirkamiehet pitävät pääsääntöisesti rasvaa epäterveellisenä. Kookos-, oliivi- ja kalaöljyt terveellisiä. Ei tietysti GMO-roska tässäkään asiassa. Ihmisille on saanut valehdella ihan palkan kanssa. "Asiantuntijoita" on käytetty mielipidemuokkaukseen. Kaupassahan se näkyy - margariinihyllyn edessä nämä petetyt seikkailevat.

Lähettänyt käyttäjä

Tuskinpa heitä on petetty, margariineissa on näet rasvaa siinä missä muissakin rasvan lähteissä, on vain koostumukseltaan terveellisempää ja paremman makuista kuin useimmat levitettävät vaihtoehdot. Jos itselleen rehellisesti eli omat makumieltymykset ohittaen kykenee ympäristön tapahtumia seuraamaan, niin käy ilmeiseksi, että mitä korkeampi painoindeksi sitä energiatiheämpiä ts. rasvapitoisempia valintoja henkilö keskimäärin tekee. Ja mitä korkeampi painoindeksi taas on, sitä todennäköisemmin kohtaa ennenaikaisen vakavan sairastumisen.

Tavoitteellinen ja hallittu geenimuuntelu on kuin universumin ojentama lahja ihmiskunnalle, aivan kuten evoluutiokin on kehitystä ohjaavana mekanismina ollut. Matka jatkuu päämäärätietoisemmin ja nopeammin kuin koskaan aikaisemmin, ei siitä kaikkien tarvitse pitää: Opi ja sovella, tai hajoa, naturalistisen harhan mädättämä kuusenkerkkä.

Lähettänyt käyttäjä

Dokumentissa oli sotkettu puurot ja vellit sekaisin ja edelleen vedotaan kansan rasvapelkoon, joka heihin istutettiin vuosikymmeniä sitten. On yllättävää, ettei dokumentin lääkäri tiedä itsekään mikä on hyväksi, eikä sitä kyllä tiedä katsojakaan tämän jälkeen. Ohjelman anti jää lopulta varsin ohueksi ja tuo rasvattomuus testin tulokset taas ei kerro yhtään mitään. Porukka on vain ollut nälkiintyneenä ja varmasti alkavat lihoa, kun keho alkaa varastoimaan energiaa.

Entä porukka jos olisi laitettu rasvakuurille ja heidän hiilarinsa olisi rajoitettu 60-100g päivässä ja puuttuva energia tulisi nimenomaan eläinrasvasta ja proteiinista. Lopputulokset saattaisi olla yllättäviä ja ohjelmaa ei varmaan näytettäisi kovin kauaa. Olisihan se väärin kertoa taviksille, että teidän pitää syödä ravitsevaa ruokaa, jotta pysyisivät terveenä.

Lähettänyt käyttäjä

Toivoisin saavani tätä kautta perille Prisman toimitukseen toiveeni siitä, että tässä erinomaisessa ohjelmassa käsiteltäisiin myös ikkunoiden uusimista: sitä, milloin ne kannattaa vaihtaa, ja kuinka kauan kestää, että uudet ikkunat maksavat itsensä takaisin. Onko oikein, että ikkunakauppiaat tyrkyttävät esim. vanhaan, eristetyllä rungolla varustettuun taloon kalliita energiatehokkaita 'passiivitalojen' ikkunoita jne.?
Toinen, vähempiarvoinen juttuvinkki: wc-paperin laatu- ja hintavertailu niin, että tarkastellaan myös rullien leveyttä ja paksuutta yms.

 • Työlleen omistautuneen poliitikon elämä muuttuu yhden vaali-illan aikana. Draamasarjan pääroolissa nähdään Kristo Salminen.

  Kansan mies

  Työlle omistautuneen poliitikon elämä muuttuu yhtenä iltana.

  Työlleen omistautuneen poliitikon elämä muuttuu yhden vaali-illan aikana. Draamasarjan pääroolissa nähdään Kristo Salminen.

 • Väinö Linnan romaaneihin perustuva draamasarja herättää henkiin väkevän ja värikkään aikakauden Suomen historiassa.

  Kotikatsomo: Täällä Pohjantähden alla

  Draamasarja perustuu Väinö Linnan romaanitrilogiaan.

  Väinö Linnan romaaneihin perustuva draamasarja herättää henkiin väkevän ja värikkään aikakauden Suomen historiassa.

 • Lähi-idän upea luonto esittäytyy viisiosaisessa dokumenttisarjassa kaikessa monipuolisuudessaan.

  Avara luonto: Villi Lähi-itä

  Lähi-idän luonto esittäytyy kaikessa monipuolisuudessaan.

  Lähi-idän upea luonto esittäytyy viisiosaisessa dokumenttisarjassa kaikessa monipuolisuudessaan.