Hyppää pääsisältöön

Ratsastajan motivaatio – Mitä sillä tarkoitetaan?

Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Motivaatio on se maaginen voima, joka saa meidät lähtemään tallille silloinkin, kun se hetkellisesti tuntuu hankalalta. Se tekee harrastuksesta merkityksellistä ja auttaa meitä saavuttamaan tavoitteemme. Ystäväni Hevonen kysyi urheilupsykologi Anna Andersenilta, mitä meidän jokaisen tulisi tietää motivaatiosta.

Kaikki ratsastajat joutuvat aika ajoin pohtimaan omaa motivaatiotaan ratsastuksen suhteen.
Koulu- tai työkiireet, väsymys ja huono ilma tekevät tallille lähdön joskus vaikeaksi.

– Silti menemme tallille, vaikka se hetkellisesti saattaa tuntua raskaalta. Tämä johtuu siitä, että olemme motivoituneita ratsastamaan, kertoo urheilupsykologi ja ratsastusvalmentaja Anna Andersen.

Motivaatio juontuu sanasta movere, joka tarkoittaa liikettä. Motivaation voi siis ajatella olevan liikkumista jotakin päämäärää kohti. Päämäärän, eli tavoitteen voi jokainen asettaa itse omien halujensa mukaan. Tavoite on siis olennainen osa motivaatiota.

Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Motivaation sisäiset ja ulkoiset tekijät

Motivaatio koostuu sisäisitä ja ulkoisista tekijöistä, jotka auttavat saavuttamaan tavoitteen.
Ulkoisilla tekijöillä tarkoitetaan ulkoa päin tulevia vaikutteita. Ne voivat olla joko positiivia tai
negatiivisia. Positiivisia ulkoisia tekijöitä voivat olla vaikkapa hyvät kilpailutulokset tai palkinnot. Valmentajan liian vaativavalta tuntuvat odotukset taas ovat negatiivisia tekijöitä.

Sisäiset motivaation tekijät taas lähtevät ratsastajan itsestään. Ne voidaan jakaa kolmeen eri osaan. Ensimmäinen on itseohjautuvuus, eli tunne siitä, että voi itse vaikuttaa ja päättää omasta tekemisestään. Toinen taas on pystyvyyden tunne, eli tunne siitä, että kykenee aidosti saavuttamaan tavoitteensa.

Kolmas tekijä sisäisessä motivaatiossa on sosiaalinen yhteenkuuluvuus, eli kuuluminen johonkin yhteisöön. Käytännössä se tarkoittaa, että ratsastuksesta voi jutella ja keskustella muiden kanssa, tehdä asioita yhdessä ja että tallilla on hyvä ilmapiiri.

– Joskus voidaan olla motivoituneita tekemään jotakin, vaikka ei ihan osaa sanoa miksi. Varsinkin nuorilla menee joskus sekaisin, mikä omassa tekemisessä on vanhempien miellyttämistä ja mikä sisäistä halua joka tulee itsestä, kertoo Andersen.

Meillä kaikilla on siis sisäisiä ja ulkoisia vaikutteita, jotka motivoivat meitä ratsastamaan. Positiivisesti motivoituneesta ratsastajasta harrastus tuntuu hyvältä ja tärkeältä. Motivaatio siis antaa ratsastukselle merkityksen. Vastavuoroisesti motivaatio voi helposti laskea, jos se koostuu liiaksi negatiivisista vaikutteista, kuten ulkoisista paineista.

Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Seuraavalla viikolla: Mitä jokaisen kannattaa pohtia omassa motivaatiossaan ja mitä tehdä, jos motivaatio laskee?

 • Ratsastuksen motivaatio hiipuu – Oletko jo kokeillut näitä vinkkejä?

  Joskus tallille lähteminen voi tuntua ylivoimaisen raskaalta

  Ystäväni hevonen kysyi urheilupsykologi Anna Andersenilta, mitä kannattaa tehdä, jos motivaatio alkaa hiipua. Kokosimme viisi vinkkiä, jotka auttavat sekä motivaation palauttamisessa että ylläpitämisessä. 1. Mieti millainen persoona olet ja mistä pidät Ensimmäiseksi kannattaa aina kysyä itseltään: miksi minä harrastan ratsastusta?

 • Ronja ja Adaltro

  Täältä löydät Ronjan sekä Adaltron kuulumiset.

  Ronjan ja Adaltron kuulumiset on koottu tälle sivulle.

 • Hevosten hoito

  Kaikki hevosten hoitoon liittyvät artikkelit löydät täältä.

  Kaikki hevosenhoitoon liittyvät artikkelit löytyvät listattuna täältä.

 • Ratsastus

  Ratsastusaiheiset artikkelit.

  Ystäväni hevosen kaikki ratsastusaiheiset bloggaukset.