Hyppää pääsisältöön

Sähkötupakan haitat vasta selviämässä

Tavallinen savuke ja sähkötupakka.
Tavallinen savuke ja sähkötupakka. Kuva: Tiina Jensen Akuutti (ohjelma),Savuke,Sähkötupakka

Sähkötupakan höyryttelystä on tullut suosittua erityisesti nuorten keskuudessa. Joka neljäs 12–18 -vuotias on vähintään kokeillut sähkösavuketta. Tiedot sähkötupakoinnin haitoista ovat vielä puutteellisia, mutta esimerkiksi makunesteiden epäillään aiheuttavan vaarallisia keuhkoreaktioita.

Tupakointi aloitetaan alaikäisenä, nikotiini koukuttaa loppuelämäksi

Nuoret ovat tupakka- ja e-savuketeollisuuden suuri kohderyhmä. Näin siksi, että nikotiinin koukuttavuuden vuoksi nuorena alkanut nikotiiniriippuvuus jatkuu usein läpi loppuelämän, kertoo Suomen Syöpäyhdistyksen ylilääkäri Eeva Ollila.

Tutkimuksen mukaan vuonna 2015 joka neljäs 12–18-vuotiaista oli vähintään kokeillut sähkösavuketta. Sähkösavukkeiden päivittäinen käyttö on kuitenkin vähäisempää.

Tupakkatuotteiden käyttö aloitetaan tyypillisesti alaikäisenä. Aikuisenahan näin hölmöä ratkaisua ei juuri kukaan enää tee.

– Tupakkatuotteiden käyttö aloitetaan tyypillisesti alaikäisenä. Aikuisenahan näin hölmöä ratkaisua ei juuri kukaan enää tee. Tuskin kovin moni aloittaa myöskään sähkösavukkeen käyttöä enää täysikäisenä, Eeva Ollila toteaa.

– Toivoisin, että aikuiset kantaisivat vastuunsa eli eivät ostaisi tai mainostaisi nuorille tupakkatuotteita ja puuttuisivat myös nuorten höyryttelyyn.

Suurin osa (61 %) sähkösavukkeita käyttäneistä nuorista ilmoitti käytön syyksi halun kokeilla jotain uutta. Noin joka neljäs ilmoitti syyksi sen, että kaverit alkoivat käyttää sähkösavukkeita. Pojista 13 % ja tytöistä 12 % oli käyttänyt sähkösavukkeita tupakoinnin lopettamiseen.

Muista syistä yleisimmät olivat sähkösavukkeiden laajat makuvalikoimat ja kokeilemiseen tarjoutunut mahdollisuus. Sähkösavukkeita käyttäneet olivat hankkineet niitä pääosin kavereilta tai tuttavilta (pojat 70 %, tytöt 78 %).

Nainen käyttää sähkötupakkaa.
Nainen käyttää sähkötupakkaa. Kuva: Tiina Jensen Akuutti (ohjelma),sähkötupakka

Sähkötupakka on "pienempi paha" vain ketjupolttajalle

Monet terveyshaitat kehittyvät vuosien, jopa vuosikymmenten kuluessa, Samoin on laita tutkimustiedon suhteen - ehkä vasta vuosikymmenten kuluttua tiedetään, mitkä ovat sähkötupakoinnin todelliset haitat.

Sähkösavukkeen haittoja on toistaiseksi vaikea arvioida, koska käytettyjen tuotteiden sisältö ja koostumus tunnetaan huonosti ja käytön pitkäaikaisia vaikutuksia ei ole vielä pystytty tutkimaan. Sähkötupakka lanseerattiin markkinoille Kiinassa vuonna 2004.

Sähkösavukkeiden käyttö näyttäisi lisäävän keuhkoahtaumataudin, keuhkosyövän ja mahdollisesti myös sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Ylilääkäri Ollila myöntää, että kovalle tupakoitsijalle, jonka motivaatio ei riitä nikotiinista ja sauhuttelun tavasta luopumiseen, on tupakoinnin vaihtaminen sähkösavukkeeseen nykytiedon valossa terveellisempi vaihtoehto.

Ketjupolttajalle, joka ei edes halua päästä eroon nikotiinin henkeen vetämisestä, höyryttely saattaa olla vähemmän tuhoisaa.

– Ketjupolttajalle, joka ei edes halua päästä eroon nikotiinin henkeen vetämisestä, höyryttely saattaa olla vähemmän tuhoisaa, Ollila toteaa.

– Vaikka sähkötupakointi ei missään nimessä ole vaaratonta, niin sähkötupakka ei kuitenkaan sisällä tavallisen tupakan sisältämiä tervaa ja häkää, jotka ovat ihmiselle hyvin haitallisia.

Sähkötupakoinnissa käytettyjen nikotiininesteiden seassa on haitta-aineita, joiden vaikutukset täsmentyvät tutkimuksissa. Ketjupolttaja saakin ylilääkäriltä tylyn tuomion – elin-ikä lyhenee noin 8-10 vuotta.

– Kuitenkin jos tupakoinnin vaihtaa siihen, että höyryttää nikotiinipitoisia nesteitä sähkösavukelaitteessa, niin nikotiinista tulevat haitat ja nikotiiniriippuvuus luonnollisesti jäävät. "Kaupanpäälle" tulevat sitten vielä sähkösavukkeen höyryttelystä tulevat terveysriskit, Eeva Ollila toteaa.

Ollila suosittelee tupakasta vieroittautumiseen muita apukeinoja, kuten nikotiinikorvaustuotteita tai vieroituslääkkeitä.

– Ne ovat huomattavasti tehokkaampia kuin sähkösavuke.

Sähkötupakka ja makunesteitä.
Sähkötupakka ja makunesteitä. Akuutti (ohjelma),e-nesteitä,Sähkötupakka

Sähkötupakan makunesteet sisältävät myrkyllisiä aineita

Sähkösavukkeissa käytettävistä nesteistä on löydetty haitallisia aineita kuten kasvimyrkkyjäämiä, muita kemikaaleja, raskasmetalleja sekä säilöntä- ja makuaineita. Erityisesti makeiden makuaineiden on todettu ärsyttävän keuhkoteitä, lisäävän tulehdusvaaraa sekä lisäävän myös riskiä vaarallisille keuhkoreaktioille, kertoo Suomen Syöpäyhdistyksen ylilääkäri Eeva Ollila. Erityisesti nuorilla ei läheskään aina ole selkeää käsitystä siitä, sisältääkö sähkösavukkeen neste nikotiinia vai ei.

– Jotta sähkösavukeneste höyrystyy, siihen lisätään glyserolia tai propyleeniglykolia, joista voi höyrystyessä muodostua syöpää aiheuttavaa formaldehydiä. Formaldehydia näyttää joissain laitteissa syntyvän vain melko vähän, mutta toisissa taas jopa selvästi enemmän kuin savukkeita poltettaessa.

Nesteiden laatu vaihtelevan suuresti ja laitteissa sekä niihin kuuluvissa pakkausmerkinnöissä on havaittu puutteita. Laadun valvonta on pääosin sen varassa, että maahantuojat ilmoittavat nesteiden koostumuksen.

Sähkösavukkeet tupakkalain piirissä

Kesällä 2016 voimaan astunut uusi tupakkalaki rinnastaa sähkösavukkeen muihin tupakkatuotteisiin. Sähkösavukkeet pitää kaupassa piilottaa kuten muutkin tupakkatuotteet eikä nikotiiniliuoksissa sallita tupakanmaun ohella muita makuja. Sähkötupakkaa ei myöskään saa enää imutella paikoissa, joissa tupakointi on kielletty.

Useimmat itse sähkötupakkatuotteita käsittelevät määräykset ovat peräisin EU:n tupakkadirektiivistä. Sen sijaan esimerkiksi muiden tupakkatuotteiden kanssa yhtäläinen 18-vuoden ikäraja, mainontakielto, sähkösavukkeiden käyttökielto tupakkavapaissa tiloissa sekä lähes kaikkien makuaineiden kielto ovat Suomen tekemiä kansallisia ratkaisuja.

Mikä sähkösavuke?

 • Sähkösavuke on sähköllä toimiva, tavallisen savukkeen käyttötapaa imitoiva laite.
 • Useimmiten laite koostuu kolmesta osasta: patruunasta, lämmityselementistä ja pienestä ladattavasta akusta.
 • Sähkösavukkeessa tupakanpuru on korvattu nesteellä, jota kuumentamalla laitteesta on mahdollista imeä höyryä.
 • Höyryn muodostuksessa käytetään sekä nikotiinipitoisia että nikotiinittomia nesteitä.
 • Osa sähkösavukkeista on varustettu täyttösäiliöllä, jolloin nesteet ostetaan erikseen täyttöpulloissa.
 • Sähkösavukkeesta on olemassa nikotiinia sisältäviä ja nikotiinittomia versioita (myös nimellä e-karkki, e-shisha) sekä eri makuvaihtoehtoja.

Testaa tietosi sähkösavukkeesta Syöpäjärjestöjen nuorisokampanjan sivuilla.

Lisätty 12.1.2017: LÄHDE: Terveyden ja hyvinvointilaitoksen tietopaketti

Kuuntele Hillan ja Minnan radio-ohjelma addiktioista:

Akuutti – elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Syöpäjärjestöjen kampanja näyttää jatkuvan ja edelleen luetellaan väitteitä, jotka ovat vähintäänkin kyseenalaisia. Esimerkiksi väitteelle keuhkosyövän kasvavasta riskistä olisi hyvä nähdä edes jonkinlainen vertaisarvioitu lähde.
Paikkansa ei pidä myöskään väite että nikotiinikorvaustuotteet ja lääkkeet olisivat tupakoinnin lopettamisessa huomattavasti tehokkaampia kuin sähkösavukkeet. Esimerkiksi Cancer Research UK kertoo, että sähkösavukkeet ovat tupakoinnin lopettamiseen 60% tehokkaampia kuin nikotiinikorvaustuotteet.
Ja miksi ainoastaan ketjupolttajat hyötyisivät huomattavasti haitattomammasta tuotteesta? Tarkoittaako tämä sitä että tupakointi ei ole kovinkaan haitallista kunhan polttaa kohtuudella? Edistystä on toki tapahtunut kun sentään mainitaan, että sähkösavukkeet eivät ole yhtä haitallisia kuin savukkeet. Samalla voisi mainita, että Public Health England ja Royal College of Physicians ovat arvioineet, että sähkösavukkeet ovat vähintään 95% haitattomampia kuin savukkeet.
Kukaan ei tietenkään toivo että nuoret tai tupakoimattomat alkaisivat käyttämään savukkeita tai sähkösavukkeita. Mutta kun otamme huomioon kuinka vaikeaa tupakoinnin lopettaminen on (vain 10% onnistuu), niin tupakoitsijoille on hyvä olla olemassa huomattavasti haitattomampi vaihtoehto jos tupakoinnin lopettaminen ei tahdo onnistua ns. perinteisin menetelmin.

Lähettänyt käyttäjä

Onko sähkötupakointi vaaratonta? Ei tietenkään ole. Mutta kun sitä verrataan tupakoinnin vaaroihin, on ero täysin kiistaton. E. Ollila totesi että sähkötupakka ei sisällä häkää tai tervaa. kuinkas on niiden parin tuhannen muun myrkyn laita? löytyykö sähkäristä?
Mielestäni ylilääkäri hyökkää väärän nautintoaineen kimppuun, kun puhutaan tupakan vaarojen vähentämisestä. Muutenkin varsin sekavaa tekstiä ylilääkäriltä. Ensin ei tiedetä tai ei ole tutkittu tarpeeksi, ja sitten kuitenkin löytyy mitä ihmeellisimpiä sairauksia johtuen sähkötupakasta.

Ihan vaan vinkiksi E. Ollilalle, kieltolait Suomessa ei toimi. Se on nähty esim. nuuskan kohdalla. Sitten jaksetaan ihmetellä kun sen käyttö on yleistynyt nuorten keskuudessa. Miksiköhän? Tähän vastaus: Katukaupassa ei kysytä ikää, vaan "löytyykö rahaa!".

Voi sissoskiesus näitä meidän "asiantuntijoita".

Lähettänyt käyttäjä

Itselläni on kokemusta sähkösavukkeista reilun kahden vuoden ajalta. Olen astamaatikko, spirometriatulokset ovat nousseet sähkösavukkeeseen siirtymisen jälkeen 40% verrattuna entiseen. Tämä jo itsessään kertoo, että keuhkot voivat huomattavasti paremmin kuin aiemmin. En ole myöskään enää pitkiin aikoihin tarvinnut astmaan lääkitystä. Miksi huomattavasti parempi vaihtoehto suljetaan noin kovin pois ilman minkäänlaisia lähteitä tutkimuksista, joiden valossa juttua on kirjoitettu? Syöpäjärjestöjen tempaukset tuntuvat kovin epätoivoisilta, koska ne tehdään ilman oikeaa tietoa asioista.

Lähettänyt käyttäjä

Ylilääkäri E. Ollila näyttää taas aivotuksiaan, saattaa olla, ehkä, musta tuntuu että... Ei olla tutkittu, mutta vähintään kuppa ja kuus muuta seuraa perässä. Nuokin luvut nuorista kokeilijoista tai käyttäjistä on lukuja nuorista jotka ovat POLTTANEET tai KOKEILLEET ensin TUPAKKAA. Niistä jotka EIVÄT ole kokeilleet mitään nikotiinin lähdettä vain 1% sanoi käyttävänsä sähkösavuketta.

Itse olen höyrytellyt nyt 5 vuotta ja 3 niistä täysin ilman tupakkaa, nikotiiniä nesteissä on vain hyppysellinen. Ja mitä nesteisiin tulee niin noita jäämiä on löydetty vain ja ainoastaan Kiinasta tulevista nesteistä, maasta josta et nesteitä saanut edes tilata ennenkuin jotkut viisaat tekivät uuden tupakkalain joka mahdollistaa nesteiden hankkimisen myös ETA-maiden ulkopuolelta. Miten meni noin niinku omasta mielestä? Vai oliko tarkoitus juurikin se, että saadaan ihmiset käyttämään epäpuhtaita ainesosia ja tällätavoin saadaan taas uusia kohuotsikoita.

Tuo aiheuttaa keuhkoahtaumaa saatiin aikaiseksi kokeella joissa rotille annettiin yli 100 kertainen päiväannostus nikotiinipitoista höyryä verrattuna siihen mitä normaalikäyttäjän päivittäinen annos on. Itse en pysty vetämään edes 10 kertaista annostusta, saatikka tuokin saatiin aikaiseksi vain ja AINOASTAAN nikotiiniä sisältävillä nesteillä. Eli 100 kertaa päiväannos nikotiinittomalla nesteellä on täysin terveellistä, ainoastaan vain mahdotonta toteuttaa käytännössä.

Lähettänyt käyttäjä

Tämä oli ihan perus propagandaa. Tässäkin mainitaan vanhat nikotiinivalmisteet "huomattavasti tehokkaampina", oma kokemus on etteivät ne toimineet ja sähkötupakalla taas onnistuin. Nyt toimii makuaisti ja henki kulkee. Englannissa tätä suositellaan ja sanotaan olevan 95% vähemmän haitallista kuin perinteinen tupakointi.

Lähettänyt käyttäjä

Nyt kolmatta kuukautta ilman tupakkaa, pelkällä sähkötupakalla. Olo kohentunut, krooninen ientulehdus hävinnyt, hengitys raikastunut, sormet ovat jälleen normaalin väriset. Ai niin, olen 36-vuotias ja poltin tupakkaa 19 vuotta. Purkat eivät auttaneet kun niitä kokeilin. Nyt tarkoituksena ajaa nikotiini alas vähentäen sen määrää nikotiininesteessä, tavoitteena olla höyrytönkin vuoden sisällä. Miksi tämä on huono asia? Voisiko sähkötupakkaa tutkia lisää sen hutkimisen ja kieltojen sijasta?

Lähettänyt käyttäjä

Jännä juttu, kun löytyy näitä "asiantuntijoita" puhumaan höyryttelyn vaaroista ihan täältä kotosuomesta, vaikka heillä ei ole minkäänlaista hajua mistä edes puhuvat. (motiivihan näille "asiantuntijoille" tiedetään: raha ) Samaan aikaan Public Health of England on tullut tulokseen, että höyryttely on n.95% vähemmän haitallista kuin tupakointi. Ja suosittelee kaikkia tupakoitsijoita vaihtamaan tupakoinnin höyryttelyyn. https://www.gov.uk/government/news/e-cigarettes-around-95-less-harmful-than-tobacco-estimates-landmark-review

Nikotiini ei edes ole se koukuttavin aine tupakoinnissa, vaan oletteko kuulleet, että nikotiinipurukumia myytäisiin pimeillä markkinoilla kuten tupakkaa? :D

Ps. Nikotiini kuuluu jokaisen ihmisen normaaliin ruokavalioon, sillä esim. Tomaatti ja peruna sisältää luonnollisesti sitä. :)

Jätän tämän vielä tähän https://youtu.be/zSq9iqal2cA

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä kysymys Juuso. Ikävä kyllä Suomessa ei ole tehty ainoatakaan asiallista tutkimusta käyttäen esim. puolueetonta/riippumatonta tutkimuslaitosta. Ja miksi teettäisivätkään, kun "asiantuntijoiden" lausunnot joutuisivat pitkälti outoon valoon.
Totean vielä että sähkötupakka ei ole täysin vaaratonta, sehän me tiedetään. Erittäin Vaarallista se tosin on tupakkateollisuudelle, Hyvä E. Ollila!
Kyllä minua todella hämmästyttää tämä syöpäyhdistyksen touhuilu.

Lähettänyt käyttäjä

Nikotiinin korvaushoitotuotteilla joutuu aina lopettamaan loppujen lopuksi kylmiltään, koska nikotiini pitoisuudet eivät mene tarpeeksi alas. Alotin itse keuhkokaasuttimella 1.5 vuotta sitten, jolloin nikotiini pitoisuus oli 12mg/100ml. Tällä hetkellä se on 0.5mg/100ml ja suurin osa käyttämistäni nesteistä on 0mg. Helppoo ku mikä. Nopeamminkin tämän olisi voinut tehdä.

Lähettänyt käyttäjä

Eli "tavalliselle" tupakoitsijalle joka ei vedä ketjussa posket lommolla, tavallinen tupakka on terveellisempää?

Lopetin tuohon lukemisen - ennätti selvitä asiantuntemuksen taso.

Lähettänyt käyttäjä

Jos minä maksan veroja tällaisesta sonnasta, niin minä Ylen "omistaja-asiakkaana" vaadin, että jutun kirjoittanut journalisti ottaa yhteyttä Ollilaan ja vaatii tutkimustuloksia, missä selvästi sanotaan sähkötupakan olevan haitallisempaa, kuin tupakka. Ja hei, ei pliis niitä vanhoja 10 vuoden takaisia tutkimuksia, joissa atopäät poltettiin tahallaan että saatiin myrkkyjä syntymään kun ei mittari muuten värähtänyt. Jos sellaisia löytyy ja Ollila voi aukottomasti perustella jokaisen, kumoten jokikisen Public Health Englandin ja Royal College of Physiciansin tutkimuksen niin lupaan palata kessun pariin, koska siihenhän "terveysjärjestöt" tähtäävät.
Jos kaikki lopettaisivat tupakoinnin nikotiinipurkalla (joka on käytännössä yhtä tehoton, kuin ilman korvaavia tuotteita), loppuisi terveysjärjestöiltä rahat.

Itse tupakoin 8 vuotta. Kunto retuperällä, mitään ei jaksanut, hyvä jos jaksoi eukkonsa tyydyttää. Vuodesta 2014 höyryllä. Spirometriatulokset parantuneet (ja kyllä, olen tehnyt ennen ja jälkeen kokeet), voin kävellä useita kilometrejä hengästymättä tai väsymättä, kulkutauteja ei ole näkynyt, ei tarvitse rykiä limaa sielusta asti aamuisin, hiuksetkin ovat paremmat ja mikä parasta: pikkukaveri seisoo ku teini-ikäisenä.
Onhan höyry varmasti haitallista niille, jotka eivät ole koskaan tupakoineet. Passiivisesti ei, sitä on tutkittu jo useiden vuosien ajan. Mutta siitä ei ole epäilystäkään, etteikö sähkösavuke parantaisi tupakoitsijoiden terveyttä. Onhan se 60% tehokkaampi lopetusväline, kuin purkat ja tahdonvoima. Nikotiinimäärää pystyy helpommin muuttelemaan, kun taas purkkaa on sitä samaa tarjolla: vahvaa, vähän-v*tun-vahvaa ja liian-v*tun-vahvaa.

Hei syöpäjärjestöt ja terveystahot! Mää tiiän että rahat on tiukassa ja näin, mutta voitteko ihan oikeasti lopettaa nämä törkeät valheet, jotka eivät kestä päivänvaloa. Hyvään kilpailuun kuuluu hyvä käytös, eikä vastapuolen mustamaalaaminen ole hyvää käytöstä. Pysytelkää te niissä hyödyttömissä purkissanne niin me oikeat asiantuntijat pysytään höyryissä. Jookos?

PS. Muistuttaisin vielä, että minä todellakin vaadin niitä tutkimustuloksia, joissa sanasta sanaan sanotaan sähkösavukkeen olevan haitallisempaa, kuin tupakka.

Lähettänyt käyttäjä

Ollila, oikeasti, uskotko itsekään juttuihisi? Minä epäilen ettet, mutta silti höpötät asiasta josta et mitään tiedä, teet itsestäsi hölmön, anteeksi nyt vain.

Lähettänyt käyttäjä

Minulla on ei allerginen-astma ja keuhkoahtaumakin oli liipasimella. Ihmekkö tuo, kun poltin tupakkaa 20 vuotta ja purutoppa saattoi mennä savuna ilmaan jopa päivässä. Lopetusyrityksiä oli takana lukuisia, näillä ns.tehokkailla tavoilla. On kokeiltu purukumia, tablettia, laastaria ja jopa lääkkeitä. Näistä ei ollut pidemmän päälle muuta ku rahanmenoa ja pinna kireellä.
Nyt olen reilu vuoden käyttänyt sähkötupakkaa, pudotellen omaan tahtiin nikotiinin määrää. Ja se tupakka on viimein saatu selätettyä tällä tavalla. Keuhkojen tilanne parantunut huimasti. Spirometria näyttää jo ikäiselleni normaaleja tuloksia, aikaisemmin tulokset olivat aika surullista katsottavaa.
Joten miksi tätä tapaa lopettaa tupakan poltto, on pakko näin demonisoida? Itse olin jo lähes luopunut toivosta, elää tervettä elämää. Mutta onneksi kokeilin tätä viimeistä oljenkortta, jolla höyrytän niitä karkkimakuja, mihin aikuisten ei pitänyt tuntea vetoa. Mut hei, se auttaa makeanhimoon samalla. ;)

Lähettänyt käyttäjä

Sähkötupakan savu ei tuoksu sonnalta, eikä aiheuta vaaraa muille kuin polttajalle itselleen. Ne ovat valtavasti paljon parempia kuin tavalliset savukkeet! Toivottavasti kaikki tupakoijat siirtyisivät niihin. Voisi antaa merkittäviä veroalennuksia näille laitteille.

Lähettänyt käyttäjä

"Tiedot sähkötupakoinnin haitoista ovat vielä puutteellisia". Eli reilussa kymmenessä vuodessa ei ole ankarasta ponnistelusta huolimatta pustytty löytämään haittoja? Sähkötupakkanesteiden valmistajat ovat oma-aloitteisesti lopettaneet esim. diasetyyliä sisältävien makuaineiden käytön, vaikka diasetyylin yhteyttä tuohon tarunhohtoiseen "popcornkeuhkoon" ei ole pystytty osoittamaan. Tupakoitsijatkaan eivät ole tautia saaneet, vaikka savukkeissa on edelleenkin 100-kertainen määrä diacetyyliä sähkötupakkanesteistä löydettyyn (ennen kuin diacetyyli poistettiin nesteistä) verrattuna.

Lähettänyt käyttäjä

34 vuotta tupakkaa nyt 5 vuotta höyryttelyä.Onneksi löysin höyryttelyn,pääsin röökistä vihdoin eroon,kokeilin kaikki nikopurkat ei apuu .SÄHKÖTUPAKALLA kerta laakista.5 vuotta ilman röökii.Puhukaa KUKKAHATTU tädit/sedät mitä vaan mä oon onnellinen.

Lähettänyt käyttäjä

Itse poltin 25v tupakkaa ja kunto rupesi olemaan aika rapa. Pari kerrosta portaita sai pahasti läähättämään ja lääkäri puhui alkavasta keuhkoahtaumasta. Nyt vuosi tämän jälkeen höyryttelen, enkä tätä mukavaa tapaa näe mitään syytä lopettaa. Tykkään käydä juoksemassa pari kertaa viikossa sen muutaman kilometrin lenkin ja kaikki tupakoinnista johtuneet haitat kadonneet. Onko tämä parantunut oloni nyt sitten jotain plasebo vaikutusta, tiedä häntä. E. Ollila tietää :)

Lähettänyt käyttäjä

Ehkä ja ehkä ja saattaa ja voi olla .... Käsittämättömiä johtopäätöksiä artikkelissa ilman mitään tieteellistä pohjaa. Näyttäkää ne ***riippumattomat*** tutkimustulokset, jotka antavat aihetta moisiin johtopäätöksiin! Eri terveysjärjestöjen on pakko luoda tieteen käsitteiden vastaisesti näitä pelottelukuvia, jotta saavat oikeutuksen toiminnalleen (lue: rahaa). Tässä on koko asian ydin. Tämän lisäksi on ns. ristiretkeläisiä, jotka ovat pudonneet fundamentalismin pariin ja eivät halua kuulla/nähdä mitään mikä horjuttaisi heidän oikemielisyyttään.

Surullista, että vielä vuonna 2017 esiintyy tällaista pohjatonta tieteenvastaista propagandaa ja jota median edustajat iloiten julkaisevat ilman mitään lähdekritiikkiä. Journalismin perusteet on heitetty totaalisesti roskakoriin.

Lähettänyt käyttäjä

Käsittämätöntä että aina löydetään jokaiseen artikkeliin joku ylilääkäri tms kertomaan omia mielipiteitään faktoina.
Suosittelen jokaisen aiheesta kiinnostuneen käymään lukaisemassa Vapers Finlandin sivuilta tietoa aiheesta, myös kyseisen ylilääkärin sekä jutun julkaisseen toimittajan.

 • Negatiivisesti ajatteleva kaipaa syliä

  Negatiivisesti ajatteleva kaipaa syliä

  Negatiivisesta ajattelutavasta voi oppia pois

  Negatiivinen ajattelu syö sekä omaa elämää että parisuhdetta. Kun kaikki näyttää synkältä, on vaikea heittäytyä luottamaan. Pessimistin keho on koko ajan hälytystilassa ja hän on valmiina seuraavaan katastrofiin. Virheitä etsiessään pessimisti alkaa nähdä niitä kaikkialla.

 • Aamu-tv:n juontaja Nicklas Wancke nukkui 10 vuotta kemiallista unta

  Aamu-tv:n juontaja Nicklas Wancke nukkui kymmenen vuotta kemiallista unta

  Unilääkkeiden vaarat

  Aamu-tv:n juontaja Nicklas Wancke käytti työrytminsä vuoksi unilääkkeitä säännöllisesti lähes kymmenen vuoden ajan. Takuuvarma nukahtaminen oli elinehto, kun kello herätti töihin kolmelta yöllä viitenä päivänä viikossa. Professori, unitutkija Markku Partisen mukaan jatkuva unilääkkeiden käyttö on elimistölle haitallista. Pitkään jatkuneen unettomuuden syy tulisi aina selvittää.

 • Mies istuu sängyllä ja katsoo kameraan

  Suomalainen kansanterveys 100 vuotta

  Valistusvideoita suomalaisten terveydestä

  Miten meitä on valistettu terveyden merkityksestä ja sairauksien vaaroista halki Suomen 100 vuotiaan historian? Akuutin toimitus kävi läpi Ylen arkistojen aarteita ja tässä tulos.