Hyppää pääsisältöön

Lasten tekemiä ohjelmia lapsille jo 60-luvulta lähtien – näyttely lähdössä kirjastoihin eri puolille Suomea

Lasten piirustus hymyilevästä tytöstä. Hänellä on kädessään kuvakirja, lattialla on värikäs matto, ikkunalla kukka ja seinällä muotokuva.
Lasten piirustus hymyilevästä tytöstä. Hänellä on kädessään kuvakirja, lattialla on värikäs matto, ikkunalla kukka ja seinällä muotokuva. Kuva: Katri Soramäki, 7 v., Vantaa lastenohjelmat,piirustukset (taideteokset)

Markus-sedästä Binna Bánnaan -näyttely on kappale yleisradiohistoriaa radion lastenohjelmien kautta nähtynä. Näyttely lähtee Kansalliskirjaston jälkeen kiertämään muita Suomen kirjastoja.

Näyttelyn suunnitellut ja toteuttanut toimittaja Tiina Harpf kertoo näyttelyn tarjoavan aikajanan Ylen historiaan lastenohjelmien näkökulmasta. Ajankuvaa tuodaan esiin muun muassa lasten kirjeillä ja piirroksilla, valokuvilla, julisteilla, käsikirjoituksilla sekä kuunneltavilla näytteillä.

"Lasten radion ja lastenmusiikin lisäksi kurkistamme myös kouluradion syntyyn ja sekä ruotsin- että saamenkielisiin lastenohjelmiin”, Tiina Harpf valottaa.

Tiina vinkkaa, että näyttely sisältää myös pieniä tunnistustehtäviä. Hän kutsuu näyttelyvieraat tarttumaan kampeen ja pyörittämään puusta käsin tehtyä tuulikonetta, jollaisella aikanaan tehtiin kuunnelmien tehosteääniä.

Näyttelyä varten Harpf on käynyt läpi valtavan määrän Ylen arkistoja ja hyödyntänyt myös omia muistojaan lasten radio-ohjelmista. Yksi niistä varhaisimmista on Lotan rooli Se pikkuinen Lotta -kuunnelmassa 8-vuotiaana.

Kansalliskirjastosta kiertueelle kaupunginkirjastoihin

Markus-sedästä Binna Bánnaan on esillä 28.1. asti Kansalliskirjastossa. Käsillä ovat siis viimeiset hetket niille, jotka haluavat nähdä näyttelyn Helsingin keskustassa, Kansalliskirjaston Rotundan viidessä kerroksessa.

Sen jälkeen näyttely lähtee kiertämään kaupunginkirjastoihin, muun muassa Tampereelle, Ouluun, Joensuuhun ja Turkuun. Tiina Harpfin mukaan näyttely ei liiku siirrettävillä sermeillä vaan se toteutetaan aina uudelleen jokaiseen tilaan sopivana. Kirjastot ovat suunnitelleet näyttelyiden yhteyteen myös paikallisia koko perheen tapahtumia.

Näyttely on osa 90-vuotiaan Ylen historiaa, ja se juhlistaa osaltaan myös Suomi 100 -merkkivuotta. Markus-sedästä Binna Bánnaan kertoo Ylen tärkeästä roolista lastenohjelmien uranuurtajana – sopivasti Pikku Kakkosen juhliessa 40. ohjelmavuottaan.

 • Hymyilevä mies

  Ylen tulevaa ohjelmistoa palkittiin Jussi-patsailla

  Ylen tulevaa ohjelmistoa palkittiin Jussi-patsailla

  Jussi-gaalassa palkittiin vuoden 2016 parhaat kotimaiset elokuvat ja niiden tekijät. Eniten voittoja kahmi tositapahtumiin perustuva Hymyilevä mies, joka palkittiin myös parhaana elokuvana.

 • Yleisradio lahjoitti Jyväskylän kaupungille Utopian

  Yle lahjoitti taideteoksen Jyväskylän kaupungille.

  Yle onnitteli 180-vuotiasta Jyväskylän kaupunkia lahjoittamalla Jyväskylän taidemuseon ylläpitämään Jyväskylän kaupungin taidekokoelmaan taiteilija Onni Kososen teoksen Utopia.

 • KOURA palkitsi vuoden 2016 parhaita ohjelmia

  KOURA palkitsi vuoden 2016 parhaita ohjelmia

  Koulutusrahasto KOURA jakoi KOURA-palkinnot ja kunniamaininnat kuudessa sarjassa vuoden 2016 parhaille televisio-, radio- ja verkkosisällöille. Palkinnoista kilpailivat Yleisradion ja MTV:n kotimaiset tv-, radio- ja verkkosisällöt. Dokumentit ja journalistiset sisällöt -sarjan pääpalkinnon sai Yle TV1 -kanavan ohjelma Urho – viimeiset vuodet.

 • JSN: Yle sai langettavan ja vapauttavan päätöksen

  Yle sai langettavan ja vapauttavan päätöksen JSN:ltä

  Julkisen Sanan Neuvosto JSN käsitteli kokouksessaan 22.3. kaksi Yleen ja ns. Terrafame-vyyhtiin liittyvää kantelua. Yle sai toisesta vapauttavan, toisesta langettavan päätöksen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Artikkelikuva KC:n juttuun

  Tuomas Nevanlinna: Donald Trump tviittailee työväenliikkeen raunioilla

  Filosofi Tuomas Nevanlinnan analyysi Donald Trumpista.

  Filosofi Tuomas Nevanlinna kertoo esseessään, miksi Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti. Trump lumoaa, koska hän osoittaa esimerkillään, että kuka tahansa voi voittaa lotossa. Siihen ei tarvita koulutusta ja pinnistelyä, kuten liberaali yhteiskunta uskottelee. Nevanlinna paljastaa myös, miten työväenliikkeen romahdus loi populismin ja mikä erottaa Trumpin Hitleristä.

 • studiomuusikkot

  Suomihittien näkymättömät duunarit

  Neljä muusikkolegendaa kertoo tarinan levyjen takaa.

  Tiedätkö kuka soitti Tapani Kansan R-A-K-A-S-kappaleen rumpufillin tai bassoa Juha Tapion Kaksi puuta -hitissä? Entä kuka kannutti rumpuja Nylon Beatin Viimeinen-biisissä tai soitti kitaraa Jari Sillanpään Satulinna-kappaleessa? Tapani "Nappi" Ikonen, Juha Björninen, Anssi Nykänen ja Ako Kiiski kertoo tarinan levyjen takaa ja siitä, millainen on muusikon ammatti Suomessa. Hiteiltä, naurulta ja notkoilta ei vältytä.