Hyppää pääsisältöön

Ohjaajan sana: Onneli ja Anneli -sarja

Onneli (Aava Merikanto) ja Anneli (Lilja Lehtio) puhaltelevat saippuakuplia riippumatossa
Onneli (Aava Merikanto) ja Anneli (Lilja Lehtio) puhaltelevat saippuakuplia riippumatossa Kuva: Jolle Onnismaa Onneli ja Anneli,Pikku Kakkonen

Marjatta Kurenniemen Onneli ja Anneli -kirjat olivat lapsuuteni lempilukemistoa. Ajatus kahdesta pikkutytöstä asumassa itsenäisesti juuri heidän mittojensa mukaan tehdyssä kodissa, oli vastustamaton. Samoin kuin tietysti koko Ruusukujan kiehtova naapurusto, pelottavaa rouva Rosinaa ja ihanasti omituisia, maagista puutarhaansa viljelevää Tingelstiinaa ja Tangelstiinaa myöten.

Aikuisen perspektiivistä kirjojen lumovoimaa on osin helppo analysoida. Kurenniemi tuntuu tavoittaneen yllättävän tarkasti sen varmaan onnellisintakin lapsuutta väistämättä värittävän tunteen, ettei aikuisilla koskaan ole riittävästi aikaa olla läsnä lasten maailmassa. Erovanhempien kommunikoimattomuuden, ison sisarusparven melskeen ja kaikenlaisen aikuismaailman kiireen keskellä kaksi pikkutyttöä jäävät huomaamatta – ja saavat satumaisen mahdollisuuden elää omillaan. Tähän rinnalle tarjoutuu ensin rouva Ruusupuun, sitten poliisi Ulpukan ja naapuritätien kautta aikuisia, joilla on kykyä ja kiinnostusta kohdata lapset.

Onneli ja Anneli -kirjoissa keskeistä on se lämpö ja ymmärrys, millä henkilöt ovat kuvattu. Päähenkilötytöt ovat omatoimisuudessaan raikkaan anarkistisia. Asioita ei latisteta selittävällä sievistelyllä, vaan perusnäkökulma elämään ja ihmisyyteen on armeliaan humoristinen. Keskeiseksi teemaksi nousee mielikuvituksen ja yhteisöllisyyden voima. Paljon sen tärkeämpää sanomaa ei tämän päivän lastenohjelmassa voi mielestäni olla.

Onneli ja Anneli -sarjassa ja -elokuvassa olemme pyrkineet tavoittamaan Kurenniemen kirjojen valoisuuden niin henkilöhahmojen kuvauksessa kuin valitussa värimaailmassa ja konkreettisessa auringon välkkeessä. Olen ohjaajana suunnattoman ylpeä siitä huikean taitavasta työryhmästä, jonka kanssa olen päässyt Onnelin ja Annelin maailman luomaan. Enemmän kuin onnellinen olen myös siitä, että sain rooleihin juuri oikeat näyttelijät, jotka taituruudellaan herättivät kirjan henkilöhahmot henkiin. Kaikkein suurin kiitos kuuluu tietysti energisen eläytyvälle pääosakaksikollemme, suloisille Aava Merikannolle ja Lilja Lehdolle.

Onneli ja Annelin kuvaukset kesäisessä Loviisassa olivat täynnä aurinkoa ja naurua. Sama hyvänolon tunne on seurannut mukana elokuvan jokaisessa työvaiheessa. Uskon, että se tarttuu myös katsojiin!

Saara Cantell
ohjaaja

Onneli, Anneli, Tingelstiina ja Tangelstiina istuvat kahvipöydässä
Onneli, Anneli, Tingelstiina ja Tangelstiina istuvat kahvipöydässä Kuva: Jolle Onnismaa Onneli ja Anneli,Pikku Kakkonen
Onneli, Anneli ja rouva Ruusupuu
Onneli, Anneli ja rouva Ruusupuu Kuva: Jolle Onnismaa Onneli ja Anneli,Pikku Kakkonen
Onneli ja Anneli katselevat kanarialintuja.
Onneli ja Anneli katselevat kanarialintuja. Kuva: Jolle Onnismaa Onneli ja Anneli,Pikku Kakkonen

Onneli ja Anneli -sarja Pikku Kakkosessa Yle TV2:lla sunnuntaista 22.1. alkaen. Ohjelma on katsottavissa myös 30 päivää Lasten Areenasta.

Lisää ohjelmasta

Kommentit

 • Pikku Kakkosen sovellus: Keskeneräiset häät

  Keskeneräiset häät -peli Pikku Kakkosen sovelluksessa

  Unelmien peli -kilpailun voittajaidea on toteutettu.

  Unelmien peli -kilpailuun tulleiden ideoiden pohjalta toteutettu peli Keskeneräiset häät on nyt julkaistu. Pikku Kakkonen sai lapsilta yli 300 peli-ideaa ja voittajatyöt valitsi Pikku Kakkosen sovellustiimistä ja TAMK:in opiskelijoista koottu peliraati.

 • Nalle ja Heikki

  Pikku Kakkosen sovelluksen minipelit

  Sovelluksesta löytyy alle kouluikäisille sopivia minipelejä.

  Pikku Kakkosen sovellus on jaettu kahteen leikkikokonaisuuteen, leikkipintaan ja minipeleihin. Sovelluksen leikkipinnassa perheen pienimmät lapset voivat vapaasti tutkia ja määrittää leikin rytmin itse. Minipelit ovat erilaisia pelimekaniikkoja soveltavia pieniä pelejä, jotka tuovat vauhtia ja haastetta. Pikku Kakkosen sovelluksen uusin minipeli, huhtikuussa julkaistava Keskeneräiset häät, on lasten ideoista kehitetty.

 • Pikku Kakkonen: Tilkkupeiton tarinoita

  Tilkkupeiton tarinoita perheen pienimmille Pikku Kakkosessa

  Tilkkupeiton eläimet ratkovat pulmia.

  Tilkkupeitossa elävät eläimet ratkovat yhdessä pulmia Pikku Kakkosessa maanantai-iltaisin 17.4. alkaen Yle TV2:lla. Ohjelma on katsottavissa myös Lasten Areenassa 14 päivää ensilähetyksestä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.