Hyppää pääsisältöön

Ylen alkukevään ohjelmisto hurmaa monipuolisuudellaan

Samuli Edelmann näyttelee Henri Talviota.
Samuli Edelmann on presidentti Henri Talvio, Samuli Edelmann näyttelee Henri Talviota. Kuva: Numi Nummelin/Yle kuvapalvelu. kotikatsomo: presidentti,presidentti

Ylen kevään 2017 ohjelmisto tarjoaa draamaa, kulttuuria, kuntavaaleja, dokumentteja, ulkomaisia uutuussarjoja ja kotimaisia kestosuosikkeja - urheilua ja lastenohjelmia unohtamatta!

Suomi 100 -juhlavuoden tärpit

Kevään odotetuin kotimainen draamauutuus on 5.2. Yle TV1:ssä alkava Presidentti. Samuli Edelmann näyttelee politiikan ulkopuolelta tullutta uudistushaluista tasavallan presidenttiä Henri Talviota, joka käy valtataistoa pääministeri Petra Pennasen (Inka Kallén) kanssa. 12-osainen sarja on kokonaan katsottavissa Yle Areenassa 5.2. alkaen.

Sarja on osa Ylen Suomi 100 -juhlavuoden laajaa ohjelmistoa, jonka muita tärppejä ovat mm. Kirjojen Suomi -kokonaisuus, joka sisältää mm. Yle Teeman 13.2. alkavan uutuussarjan Pilkun jälkeen, Yle Radio 1:n Sadan vuoden kirjat -sarjan sekä Kirjakone-nettipalvelun, joka löytää juuri Sinulle sopivaa suomalaista kirjallisuutta, jonka pääsee lukemaan suoraan netissä.

Länsi-Lapin jylhiä maisemia talvella.
Länsi-Lapin jylhiä maisemia talvella. Länsi-Lapin jylhiä maisemia talvella. Kuva: Shine Finland/Yle Kuvapalvelu. meidän maamme - vårt land

Yle TV1:ssä parhaillaan esitettävä lumoava Meidän maamme - Vårt land -uutuussarja vie katsojan tarkkailemaan koko Suomea lintuperspektiivistä käsin. Nettiprojekti Oi Maamme avaa arkistojen kuva-aarteet kotieditoijien käyttöön 28.2. ja Suomi on suomalainen -dokumenttisarja nähdään Yle TV1:ssä 4.4. alkaen. Lue lisää Suomi 100 -ohjelmistosta täältä.

Ulkomaisia laatusarjoja: Victoria, Bonusperhe, Catastrophe

Keväällä ohjelmistossa nähdään lukuisia ulkomaisia laatusarjoja. Ensimmäisenä alkaa Solsidanin luojan Felix Herngrenin käsikirjoittama uutuussarja Bonusperhe (Bonusfamiljen). Se nähdään tuoreeltaan Ruotsin ensi-iltansa jälkeen Yle Femillä 4.2. alkaen.

Helmikuussa brittikomedian ystävät saavat nauttia uutuussarjasta Catastrophe. Kultaisella ruusulla 2015 ja Baftalla palkittu sarja kertoo amerikkalaismiehen ja irlantilaisnaisen salamasuhteesta, jossa käy juuri niin kuin ei pitänyt käydä. 17.2. alkaen Yle TV1:ssä.

Kevään odotetuin draamauutuus puolestaan on erinomaisia arvioita saanut brittisarja Victoria, jossa 18-vuotiasta kuningatar Victoriaa näyttelee Jenna Coleman. Sarja kuvaa sitä, miten impulsiivisesta nuoresta tytöstä kasvaa arvostettu ja pitkäaikainen brittiläisen imperiumin hallitsija, rakastava puoliso ja nykyaikainen uraäiti. Sarja alkaa Yle TV1:ssä 4.4.

Victoria-tv-sarja, pääosanäyttelijä Jenna Coleman.
Victoria alkaa Yle TV1:ssä 4.4. Pääosaroolissa Jenna Coleman. Victoria-tv-sarja, pääosanäyttelijä Jenna Coleman. Kuva: ITV/Yle Kuvapalvelu. Victoria Bernadotte

Pohjoismaista jännitystä Reykjavikin tarunhohtoisissa maisemissa tarjoilee Yle Femin uutuussarja Case 24.4. alkaen. Kun nuori ballerina Lara löydetään hirttäytyneenä kansallisbaletin näyttämöllä, johtolangat viittaavat itsemurhaan, mutta onko kyseessä sittenkin kylmäverinen murha?

Kevään muita ulkomaisia uutuuksia ovat mm. brittiläinen minidraama Southcliffen tragedia (29.1. TV1) , puolalaisdraama Bodo – kabareekuningas (23.2. Teema), Daphne du Maurierin romaaniin perustuva Jamaica Innin majatalo (14.3. TV1), brittidraama Our Girl (20.3. TV2) ja amerikkalaiskomedia Playing House (10.4. TV2),

Kuntavaalit

Jan Andersson ja Johanna Vesikallio.
Jan Andersson ja Johanna Vesikallio luotsaavat vaalikeskusteluja. Jan Andersson ja Johanna Vesikallio. Kuva: Anne Hämäläinen/Yle Kuvapalvelu. Kuntavaalit 2017

Ylen uutiskevättä värittävät kuntavaalit. Yle tarjoaa vaalitenttejä, ehdokkaiden esittelyjä, vaaliteemojen analyysejä sekä kuntapolitiikan valtakunnallisia ja paikallisia puheenaiheita tv:ssä, radiossa ja netissä suomeksi ja ruotsiksi. Yle TV1:n kevään vaaliohjelmisto lähtee käyntiin Yle Uutisluokan puheenjohtajatentillä tiistaina 28. helmikuuta. Lisäksi luvassa mm. puheenjohtajatentit 7.3. ja 6.4. Vaalijännitys huipentuu 9. huhtikuuta suureen tulosiltaan Helsingin Kuntatalolta.

Urheilua: Hiihtoa, taitoluistelua ja counter-strikea

Urheilukevät alkaa eSportilla! Kaksi kertaa vuodessa järjestettävä Suomen suurin demoparty ja tietokonefestivaali Assembly Winter kokoaa rivinsä taas helmikuussa Helsingin Messukeskuksessa, ja Yle Areena ja Yle TV2 ovat jälleen paikalla välittämässä tunnelmia. Counter-Strike-turnauksen finaali nähdään suorana.

Talvikisaputki starttaa viikolla 6. Ensimmäisenä lasketaan alppihiihdon maailmanmestaruudet Sveitsin St. Moritzissa 7.-19.2.2017 ja ampumahiihdon ja alppihiihdon MM-kisat, jotka käydään Itävallan Hochfilzenissä 8.-19. helmikuuta. 22.2.-5.3. puolestaan jännitetään pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoja Lahden Salpausselällä. Yle Urheilu välittää kisatunnelmat, tulokset ja tapahtumat koteihin sekä televisioissa, radiossa että netissä. Viikoilla 10-11 luvassa on lumilautailun ja freestylen MM-kisat, jotka käydään Espanjan Sierra Nevadassa 6.-19.3.2017.

Kiira Korpi, Jere Nurminen, Laura Lepistö ja Anuliisa Uotila.
Kiira Korpi, Jere Nurminen, Laura Lepistö ja Anuliisa Uotila Ylen taitoluistelun MM-tiimissä. Kiira Korpi, Jere Nurminen, Laura Lepistö ja Anuliisa Uotila. Kuva: Pauli Boström/Yle Kuvapalvelu. taitoluistelun mm-kisat

Taitoluistelun MM-kisat Helsingissä huipentavat upean kevättalven urheilutarjonnan! Satavuotias Suomi on saanut kunnian isännöidä MM-kilpailuja, jotka viimeksi järjestettiin Suomessa vuonna 1999. Kisat käydään 29.3.-2.4.2017.

Dokumentteja

Sotilas ampuu.
Eliittisotilaiden salaisuudet alkaa Yle TV2:ssa 5.2. Sotilas ampuu. Kuva: Paul Jenkins/Red Planet Pictures/Yle Kuvapalvelu. eliittisotilaiden salaisuudet

Yle TV2:ssa starttaa uusi actiondokumenttiputki 5.2., jossa esitetään mm. neliosainen uutuussarja Eliittisotilaiden salaisuudet (Secrets of the SAS - In Their Own Words). Yle Teemalla puolestaan nähdään 19.2. alkaen uusi Soundbreaking-sarja, joka kertoo populaarimusiikin luomisen ja taltioinnin historiasta yli 150 musiikin ammattilaisen kautta.

Stacey Dooley tutkii Yle TV2:ssa 8.3. alkaen ja Louis Theroux palaa huhtikuussa uusien dokumenttien kera. Lisäksi tuttu Dokumenttiprojekti jatkaa omalla ohjelmapaikallaan Yle TV1:ssä läpi kevään, aiheina mm. Talvivaara (Nälkämaan Sampo 20.2.) ja avioerot (Joka toinen pari (parasta mitä meille voi tapahtua) 20.3.) Myös Prisma-dokumentit ja Historiadokumentit jatkuvat koko kevään ajan tutuilla ohjelmapaikoillaan.

Yle Radio 1:n Todellisia tarinoita -radiodokumenttisarjassa pureudutaan torstaisin 26.1.- 9.2. jatkosodan traumoihin. Tom Östlingin toimittama kolmiosainen dokumentti Holokaustin varjo - kolme osaa kadotuksen läheisyydestä kertoo Suomen älymystön suhteesta natsi-Saksaan, Himmlerin Suomen-vierailusta v. 1942 ja Valpon roolista jatkosodan aikana. Lue lisää radiodokumenteista.

Radiodraamaa

Kirjailija Mathias Rosenlundin omiin kokemuksiin perustuva, vahva romaani Vaskivuorentie 20 herätti ilmestyessään vuonna 2013 kiihkeää keskustelua köyhyydestä Suomessa. Romaaniin pohjautuva kuunnelma esitetään Yle Radio 1:ssä maaliskuun alussa (6.3.). Huhti-toukokuussa (24.4.- 15.5.) paneudutaan itsenäisen Suomen moderniin historiaan erään yrityshistorian kautta. Nokian nousu, tuho ja uusi uho on Tuomas Timosen kirjoittama ja Juhana von Baghin ohjaama, neljästä itsenäisestä kuunnelmasta koostuva kokonaisuus.

Tommi Korpela kuunnelmassa Viha on paha vieras.
Tommi Korpela kuunnelmassa Viha on paha vieras. Tommi Korpela kuunnelmassa Viha on paha vieras. Kuva: Jyri Pitkänen/Yle Kuvapalvelu. radioteatteri esittää: viha on paha vieras

Lauantai-iltapäivisin Yle Radio 1:ssä kuullaan Radioteatterin sarjakuunnelmia. Tammikuun alussa alkaneen Viha on paha vieras -sarjan jälkeen (18.3.) alkaa Yrjö Rauanheimon samannimiseen seikkailuromaaniin perustuva 8-osainen tieteisfiktio Jäätynyt mies vuodelta 1965. Toukokuun alussa (6.5.) käynnistyy uusi, Juha-Pekka Koskisen kirjoittama hersyvä työelämäkuvaus Töissä täällä. 10-osaisen sarjan on ohjannut Matti Ijäs ja rooleissa esiintyvät Miitta Sorvali, Pia Andersson, Jari Salmi ja Ville Myllyrinne. Katso tästä kaikki Radioteatterin ensilähetykset keväällä 2017.

Tutut suosikit

Mitä olisi kevät ilman UMK:ta? Suomen euroviisuedustaja valitaan uudistuneessa Uuden Musiikin Kilpailussa 28.1. Yle TV2:n suoran lähetyksen juontaa Krista Siegfrids, kommentaattorina Mikko Silvennoinen.

Muita kevään tuttuja suosikkeja ovat:

Melkein Unplugged 7.1. Fem
Ylikomisario Banks (5. kausi) 7.1. TV1
Game of Thrones (6. kausi) 9.1. TV2
Perhesirkus (2. kausi) 11.1. Fem
Uusi Päivä 16.1. TV2
Bates Motel (3. kausi) 16.1. TV2
Skam (3. kausi) 20.1. Areena
Girls (5. kausi) 22.1. TV2
Villi kortti 24.1. TV2
Noin viikon uutiset 26.1. TV2
Kioski 1.2. TV2
Sohvaperunat 10.2. TV2
Scott & Bailey (2. kausi) 18.2. TV1
Uutisvuoto 25.2. TV1
Vera Stanhope tutkii (6. kausi) 25.2. TV1
Hiljainen todistaja (15. kausi) 26.2. TV1
Au pairit Kanadassa 21.3. TV2, koko kausi Areenassa 17.3.
Mr. Robot (2. kausi) 3.4. TV2
Ulos luontoon Kevätseuranta 23.4. TV1

Matkailua loppukeväällä

Ville Haapasalo ja Altain hienot vuorimaisemat.
Ville Haapasalo ja Altai 30 päivässä Yle Teemalla 26.4. alkaen. Ville Haapasalo ja Altain hienot vuorimaisemat. Kuva: Aito Media/Yle Kuvapalvelu. altai 30 päivässä

Huhtikuun lopulla Ville Haapasalo palaa ruutuun uusine reissuneen! 26.4. alkaen Ville Haapasalon Altai 30 päivässä -sarjassa Ville matkaa Kaakkois-Venäjälle, neljän maan rajalle Altai-vuoristoon. Altai sijaitsee Venäjän, Kazakstanin, Kiinan ja Mongolian välissä. Vuoriston korkein huippu kohoaa 4700 metriin.

Toukokuussa alkavassa Liftarit-sarjassa puolestaan lähdetään kesäiselle roadtripille syvälle suomalaiseen mielenmaisemaan. Neliosaisessa realitysarjassa Pia Asikainen reissaa liftaten ympäri Suomea ja tutustuu ennakkoluulottomasti matkalla tapaamiinsa ihmisiin.

Psst!
Pikku Kakkonen viettää 40-vuotissynttäreitään koko vuoden. Lue lisää synttärivuoden ohjelmistosta täältä.
Areenan Toivotut -paketteja julkaistaan pitkin vuotta. Matti Ijäs -paketti on jo katsottavissa. Rakastetun Kotikadun ensimmäinen kausi on katsottavissa puolen vuoden ajan 26.1.2017 alkaen. Lue lisää, mitä klassikkoja Areenaan on tulossa!

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Ei, ei ja vielä kerran ei! Ville Haapasalo matkustaa 30 päivää ties missä ja kuinka monetta kertaa/kautta mutta ne maneerit on ja pysyy samoina, oli sitten Ville 30 päivää Venäjällä tai 30 minuuttia keittiössä.

Lähettänyt käyttäjä

Kaikki kehuu Kalevalaa perustuvaa tv-sarjaa nimeltä Rauta-aika mutta olen sen verran nuori (20v) etten ole koskaan nähnyt tuota sarjaa. Olisi kiva nähdä Ylellä joskus uusintananiin kovasti kehuttu Holmbergin kohu-sarja. Sarjaa ei ole missään Dvd:llä eikä suoratoisto palvelussa joten luulisi että sarjan saisi edes Yle Areenaan.

Lähettänyt käyttäjä

Missä viipyy saksalaiskrimi? Uusinnathan ovat vieläkin kesken (Vanha kettu, Kahden keikka, Siska, jne.).

Toivottavasti TV1:n sunnuntain saksalaiskrimin sarjapaikka säilyy ennallaan. Siinä on ehditty kierrättää monenlaista brittisarjaa.

Lähettänyt käyttäjä

Ennen oli enemmän saksalaisdekkareita, missä ovat nyt?

Miksi Ylellä pitää aina mainostaa Femmanin på svenska ohjelmia, eikö heillä ole oma femmaninsa, turhankin laajana 3% nähden.
Siellä ei mainosteta suomenkielisiä ja mitä vähemmän på finska destå bättre, heidän mielestä.

Lähettänyt käyttäjä

Milloin Viidakkoperhe loppuu? Toivottavasti pian. Ja mitä tulee tilalle? Toivottavasti saksalaisdekkareita:)

Lähettänyt käyttäjä

Ylen puolella suurpotkut, svenskaylellä ei, oma tuotantoyhtiö jatkaa siellä kuten ennenkin.
Koska olette onnistunut pääsemään viimeisestä suomenkilisestä eroon? Tätäkö Satosenryhmä ajoi takaa, vai käytettiinkö raporttia keppihevosena omien alhaisten tavoitteiden saavuttamiseksi?
Uusintoja ja oppositiopolitiikkana, omaa kehua, koska muilla ei ole kehuihin syytä. 500 miljoonan floppi ja tulonsiirto svenskfinlandille. Ihan pokkana silmää räpyttämättä. Onko mitään rajaa hävyttömyydessä ylveronmaksajia kohtaan?

Lähettänyt käyttäjä

Ottamatta kantaan ohjelmasisältöön, otsikko YLEn uutisoimana antaa väärän vaikutelman ulkopuolisesta arvioinnista suhteessa YLEn sisältöihin. Hyvää journalismia on antaa muiden päättää Hurmaako ylen sisältö vai ei. Monipuolisuudesta voi olla ylpeä, mutta YLE ei voi päättää hurmaantuuko lukija vai ei.

Lähettänyt käyttäjä

Presidentti on toistaiseksi osoittautunut kyllästyttäväksi pettymykseksi. Käsikirjoitus on alkeellinen ja pinnallinen, näyttelijät esittelevät itseään, ja joitakin näyttää nolottavan oikein tosissaan esiintyä tällaisessa, kylläkin seuranäyttämötasolle yltävässä, tekeleessä. Liekö tätä kukaan edes yrittänyt ohjata. Malmivaara ei taida olla parhaillaan presidentin vaimoa esittävänä vittua hokevana mimminä. Hahmot eivät vakuuta, eivät tunnu oikeilta ihmisiltä, eivät ole vähääkään luotettavia. Kannattaisi keskeyttää.

Lähettänyt käyttäjä

Mainos pyöri ylen ohjelmien välissä jokusia aikoja sitten. Ihastuin taustalla olleeseen musiikkiin, mutta voi, en tiedä esittäjää yms. Jos tiedätte, mitä kappaletta tarkoitan, niin auttakaa musiikkidiggaria...

 • Case

  Case - yksi murha, kolme etsimässä totuutta

  Draamasarja suurista salaisuuksista pienessä piirissä.

  Kun nuori ballerina Lara löydetään hirttäytyneenä Kansallisbaletin näyttämöllä johtolangat viittaavat itsemurhaan. Laran sijaisvanhemmat joutuvat sokkitilaan eivätkä usko poliisin selitykseen. Pian kolme henkilöä selvittää tapahtumaa rinnakkain. Case on synkkä rikossarja, jossa liikutaan Reykjavikin alamaailmassa ja uhrin lähipiirissä.

 • Kuvassa Inhimillisen tekijän Anne Flinkkilä, valokuvaaja Leena Louhivaara, ohjaaja Marja Mosander ja apteekkari Mauno Turunen.

  Inhimillinen tekijä kiittää ja päättää – keskustelu jatkuu

  Inhimillinen tekijä lopettaa, mutta keskustelu jatkuu

  Vaikeiden kysymysten ja ymmärrystä lisäävien ajatusten ohjelmia tarvitaan aina. Yle TV1:ssä esitetty Inhimillinen tekijä lopettaa, mutta keskustelu jatkuu. Yle tuo televisioon keskusteluohjelmien ystäville suunnatun uuden ohjelman vuoden 2018 alkupuolella.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Vesipisarakuvan päällä vaaleanpunaisella pohjalla sydän.

  Haavoittunut mieli kaipaa pysähtymistä, tukea ja aikaa itkulle

  Miten mielen haavoja voi parantaa?

  Käteen tullut haava on helppo hoitaa. Ihon puhdistus ja laastari päälle, that’s it. Jos haava vaatii tikkejä parantuakseen, kiireesti päivystykseen. Mutta miten hoitaa mielen haavoja, kun lapsuuden läskiksi haukkumiset tai rimppakintuksi kutsumiset ovat iskostuneet tiukasti mieleen? Millaisilla keinoilla pohjamutiin tallotun minuuden ja terveen itsetunnon voi löytää? Mistä tietää tarvitsevansa ammattiapua?

 • Rovastin vaurioitunutta mopoa tarkastellaan huoltamon pihalla. Erkki Siltola, Tauno Karvonen, Sylvi Salonen ja Tuire Salenius.

  Tankki täyteen – menestyskomedia, jossa ei viljelty vitsejä

  Koko sarja pysyvästi katsottavana Elävässä arkistossa.

  Vuonna 1978 aloittanut Tankki täyteen oli suomalaisen tilannekomedian pioneeri. Se nousi katsojien kestosuosikiksi, vaikka TV2:n ohjelmapäällikkö ihmettelikin, missä huumorisarjan vitsit viipyvät. Sarjan jaksot ovat pysyvästi katsottavina Elävässä arkistossa ja Areenassa. Tämä kooste tarjoaa niiden lisäksi myös tausta-aineistoa tv-klassikon tekemisestä.

 • Kaikkien aikojen juhannusjuhlien kartta

  Tule mukaan kaikkien aikojen juhannusjuhliin!

  Juhannuksena koko Suomi muuttuu valtavaksi juhla-areenaksi.

  Tänä juhannusaattona juhlimme yhdessä satavuotiasta Suomea! Keräämme yhteen festivaalit, tanssilavat, kaupunkien juhannustapahtumat ja ihmisten omat mökkibileet ja muutamme Suomen yhdeksi valtavaksi tanssipaikaksi – kaikkien aikojen juhannusjuhla-areenaksi. Katso kartasta, ketkä ovat jo mukana, ja lisää oma juhlasi mukaan!