Hyppää pääsisältöön

Digitreenit 15: Ota emojit käyttöön

Digitreenien tunnuskuva Kuva: Yle/Tapio Kantele Digitreenit,emoji,Yle Oppiminen

Emojeilla, eli hymiö- ja kuvasymboleilla voi tuoda kirjoitettuihin viesteihin monia lisätasoja. Paikoin voi tekstin jopa korvata kokonaan emojeilla. Näillä vinkeillä saat emojit käyttöön erilaisilla laitteilla.

Jopa kirjoja on käännetty emoji-kielelle!

Emojeja käytetään enimmäkseen mobiililaitteissa (tableteissa ja älykännyköissä), toki tietokoneellakin (Mac, Windows 10) niiden käyttö onnistuu.

Uudemmissa kännyköissä emojit ovat heti käytettävissä, mutta vanhemmissa laitteissa tarvitaan hieman säätöä kuvasymbolien saamiseksi käyttöön.

Jos ystävän lähettämät viestit näyttävät oudoilta, tai et pysty itse lisäämään kuvasymboleita tekstiin, on mahdollista ettei älypuhelimeesi ole asennettu emojeja tukevaa näppäimistöä.

Emojeilla, eli kuvasymboleilla voi viestiä monella tapaa. Emojit, joilla kerrotaan että on joutunut sairaalaan Kuva: Yle/Sari Veikkolainen emojit,älypuhelimet

Näillä vinkeillä saat emojit käyttöösi

Android

Valitse Asetukset -> Kieli ja syöttö -> Oletus-näppäimistö -> Ja valitse haluamasi näppäimistö.

Kuva Androidin asetusnäytöstä Kuva: Yle/Kuvakaappaus Android,asetukset,Digitreenit,älypuhelimet
Ruutukaappaus Samsungin asetuksista. Kuvassa Kieli ja syöttö -välilehti ja siinä nostettu Valitse näppäimistö -valikko Android,Digitreenit,kännykkä,ruutukaappaus

Eri Android-laitteissa asetusvalikot ovat hieman erilaisia käyttöjärjestelmäversiosta tai laitevalmistajasta riippuen. Esimerkiksi Samsung, LG ja HTC käyttävät omia emojejaan, ja valikkojen termit voivat poiketa toisistaan.
(Esimerkissä on käytetty Samsung Galaxy A5 puhelinta)

Android-versiot 4.0 ja siitä eteenpäin tukevat emoji-näppäimistöjä, mutta vasta 4.4. ja siitä uudemmissa versioissa ne ovat oletuksena, eli niitä ei tarvitse erikseen lisätä.

Oman puhelimesi käyttöjärjestelmäversion saat selville seuraamalla polkua:

Asetukset -> Tietoja laitteesta -> Ohjelmiston tiedot

Voit myös ladata näppäimistön, joka tukee emojeja. Sovelluskaupasta (Play kauppa) löytyy näitä näppäimistöjä useita mm. Googlen Gboard, SwiftKey ja Keyboard. Näppäimistöistä löytyy myös muita tekstinsyöttöön liittyviä ominaisuuksia, joita voi kokeilla.

Lataa valitsemasi näppäimistösovellus puhelimeesi, tämän jälkeen voit ottaa uuden näppäimistön käyttöön Asetus-valikon kautta.

iOS

iOS 8.0 ja sitä uudemmissa versiossa emojit ovat oletuksena käytössä. Viimeisin versio on 10.2.
Näin varmistat asian:

Asetukset -> Yleiset -> Näppäimistö -> Näppäimistöt -> Lisää Näppäimistö -> Emoji

Ruutukaappaus iphone Asetukset/Yleiset sivulta. Kuvassa osoitin Näppäimistö kohtaan asetukset,emojit,iPhone,näppäimistö,ruutukaappaus
Ruutukaappaus iphonen Näppäimistö sivulta. Kuvassa osoitin Emoji kohtaan asetukset,emojit,iOS,iPhone,ruutukaappaus

Näin lisäät emojeja viesteihisi.

 1. Valitse viestiä kirjoittaessasi näppäimistöltä hymynaama-emojin kuva
 2. Valitse haluamasi emoji. (Painamalla haluamaasi emoji-kuvaketta pidempään pääset valitsemaan eri värivaihtoehtoja)
Emojit löytyvät hymynaaman takaa näppäimistöstä. Tekstinviestin syöttökenttä. Kuva: Yle/Kuvakaappaus emoji,Tekstiviesti,älypuhelimet
Applen laitteissa myös kirjoitetut sanat pystyy helposti muuttamaan emojeiksi.

Viimeisimmissä käyttöjärjestelmäversioissa emojien käyttö on viety pidemmälle; laite jopa ehdottaa emojeja tekstin sijaan. Tosin ominaisuus toimii vain tekstiviesteissä, ei esimerkiksi Whatsapp-viesteissä.

iOS 10 versiossa voi kirjoittaa viestin normaalisti, sen jälkeen painaa emoji-näppäintä, niin sanat, jotka voidaan muuttaa kuviksi, muuttuvat oranssiksi. Painamalla ehdotettua oranssia sanaa, näet vaihtoehdot sanan korvaavalle emojille.

Kuvakaappaus kännykän ruudulta. Kuvassa viesti, jossa lukee Hei, miten olisi pizza. Sanat hei ja pizza näkyvät oranssina. iPhone,ruutukaappaus
Kuvakaappaus kännykän ruudulta. Kuvassa viesti, jossa lukee Hei, miten olisi pizza. Sanat hei ja pizza korvattu emoji-kuvilla emojit,iPhone,ruutukaappaus,Tekstiviesti

Julkaisemme uusia digitreenejä viikottain. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Lue lisää:

Tiesitkö tämän emojeista? - Ranskalaiset suosivat sydämiä, suomalaiset välttelevät romantiikkaa

Emojit ovat pieniä keltaisia olentoja, joita vilisee kännykkäviesteissämme. Ne nauravat, itkevät, rähisevät ja pussaavat - niin kuin mekin teemme. Melkein kaikki käyttävät niitä, jopa päivittäin. Mutta ymmärretäänkö ne aina oikein?

Emojit ovat viestinnän miinakenttää. Yhdellä ja samalla emojilla voi olla erilaisia, jopa vastakkaisia merkityksiä eri vastaanottajille.

Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Ja sitten vielä Windows-10 puhelin, joita kaikkien harmiksi edelleen käytetään. Näppäimistössä 8 eri kuvasymbolivalikkoa, joista yksi on emojit. Myös ehdottaa.

Lähettänyt käyttäjä

Pari asiaa mietityttää: Miksi niitä kutsutaan emoijeiksi, jos ne ovat hymiöitä? Ja miksi pitää taantua kuvakirjoitukseen, kun länsimainen viestintä kuitenkin perustuu kirjainten muodostamiin sanoihin? Älykännykkä ehdottelee sanojen tilalle kuvakirjoitusta, esim. tulla-verbin imperfektille se tyrkyttää liekinkuvaa. Ehkäpä sitten seuraava älypuhelin lähettelee savumerkkejä tai muuttaa kirjoitetut viestit nuolenpääkirjoitukseksi.

Ihan relevantteja pohdintoja. Emojeista puhutaan ainakin yleisesti siksi, että erotetaan erikoismerkeillä tehdyt hymiöt grafiikkakuvista. Hymiöt luotiin selventämään lauseiden tunteita, kun kirjoitusmerkkimäärät olivat rajoitettuja ja niillä pyrittiin selventämään viesteihin liittyviä tuntoja. Japanissa kehitettiin sitten nämä emojit, jotka sivuavat luontevasti siellä olevia kirjoitusjärjestelmiä.
-Joni, Yle Oppiminen

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Ajansiirto-ominaisuus Areenan tv-kanavalähetyksiin

  Kelaa tv-lähetystä taaksepäin

  Areenassa näkyviä tv-kanavien lähetyksiä voi nyt kelata taaksepäin. Ajansiirtomahdollisuuden pituus on neljä tuntia. Areenan web-palvelussa on nyt mahdollista kelata tv-kanavien lähetyksiä taaksepäin neljän tunnin ajan.

 • Kukkuu-leikki valmistaa elämään – nämä tärkeät taidot opetat lapsellesi leikin avulla

  Kukkuu-leikki opettaa turvallisuuden tunnetta ja pysyvyyttä.

  Kaikki tietävät leikin: aikuinen piiloutuu käsiensä taakse ja ilmestyy pian piilostaan sanoen painokkaasti KUKKUU! Ja leikkikaverina oleva vauva nauraa hykertää. Kukkuu-leikki on usein ensimmäinen leikki, jota vanhemmat lapsen kanssa leikkivät. Leikki on niin yksinkertainen, että ei uskoisi miten tärkeä se on vauvalle hänen kehityksensä kannalta.

 • "Tiesitkö, että sä oot tosi lihava?"

  Kannattaako lihavalle kertoa, että hän on lihava?

  "Huonot elämäntavat ja hyvinvoinnin laiminlyöminen kertovat jostain aivan muusta, kuin ihmisen halusta olla lihava. Oletko kysynyt, onko läheiselläsi kaikki hyvin? Selvittänyt, mitä ystävällesi oikeasti kuuluu? Voisitko auttaa häntä jossain? Onko ystäväsi elämä ja kalenteri liian täynnä, vai painaako häntä jokin henkilökohtainen asia?" kirjoittaa Saara Sarvas.

Digitreenit

 • Digitreenit - Testaa digitaitosi ja hanki uusia

  Yle Oppimisen Digitreenit opettavat arjen digitaitoja

  Digitaalisuus on kaikkialla: kouluissa, työpaikoilla ja kotona. Älylaitteet yleistyvät ja myös palvelut siirtyvät sähköisiksi, joten 2000-luvulla ei enää pärjää ilman digitaitoja. Yle Oppimisen Digitreenit auttaa: tee digitaitotesti, treenaa taitojasi ja helpota elämääsi.

 • Digitreenit 18: Neljä kysymystä avuksi pilvipalvelun valintaan

  Kysy nämä itseltäsi ennen pilvipalvelun valintaa

  Kännykän tai tietokoneen muisti paukkuu taas. Yksi ratkaisu on laittaa valokuvat, videot ja muut tiedostot pilveen. Pilvipalvelu on eräänlainen kyberlokero. Jos harkitset pilvipalvelun valintaa tai vaihtoa, aloita vastaamalla tämän jutun neljään kysymykseen.

 • Digitreenit 10: Näin lataat karttoja puhelimesi muistiin

  Ladattuja karttoja voi käyttää ilman verkkoyhteyttä.

  Erilaisille karttasovelluksille on tarvetta varsinkin matkaillessa, mutta usein ongelmana on se, että datan käyttö on kalliimpaa ulkomailla. Lataamalla kartat puhelimeen jo kotimaassa voi kätevästi välttää datalaskun kasvamista reissussa.

 • Digitreenit 11: Näin saat puhelimen akun kestämään pidempään

  Tässä muutamia vinkkejä, joilla saat laitteen akun kestämään

  Istut bussissa ja huomaat, että puhelimessa on akkua jäljellä enää 20% ja laturi on unohtunut kotiin. Tai et ehdi lataamaan puhelinta kiireisen työpäivän aikana. Tässä muutamia vinkkejä, joilla saat laitteen akun kestämään vähän pidempään. 1. Säädä näytön kirkkaus himmeämmälle Mitä kirkkaampi laitteesi näyttö on, sitä enemmän akkua kuluu.

 • Digitreenit 9: Näin jäljität kadonneen laitteesi

  Kadonneen puhelimen voi paikantaa.

  Jäikö puhelin työpaikalle vai putosiko se kenties bussiin? Vai epäiletkö, että se on varastettu? Kadonneen laitteen käytön voit estää ottamalla yhteyttä operaattoriin joko puhelimitse tai operaattorin nettisivuillla. Laitteen voi myös paikantaa tietokoneella tai toisella puhelimella.

 • Digitreenit 7: Hallitse puhelimen dataa ulkomailla

  Verkkovierailumaksut voivat yllättää puhelimenkäyttäjän

  Puhelimen käyttäminen ulkomailla on lähes poikkeuksetta kalliimpaa kuin kotimaassa. Hinnat ovat kuitenkin viime vuosina laskeneet reippaasti varsinkin EU:n alueella.

 • Digitreenit 13: Yhdistä tietokone verkkoon älypuhelimella

  Näin jaat puhelimesi verkkoyhteyden muille laitteille

  Jos olet junassa, mökillä tai muuten paikassa, josta ei toimivaa langatonta verkkoa löydy, voit käyttää puhelintasi yhteyspisteenä internetiin ja jakaa sitä kautta nettiyhteyden muille laitteille. Yllättävän usein joutuu tilanteisiin, jossa toimivaa langatonta verkkoa (Wi-Fi) ei ole käytettävissä tai verkko on kovin ruuhkainen ja hidas. Nopea apu löytyy puhelimesta.

 • Digitreenit 8: Selaa verkkoa jälkiä jättämättä

  Incognito-tilassa voit selata verkkoa yksityisesti

  Kun normaalisti käytät nettiselainta niin selaushistoriasi tallentuu selaimen välimuistiin. Halutessasi voit käyttää nettiä myös yksityisesti eli niin, että selain ei talleta tietoja käyttämistäsi sivustoista ja lataamistasi tiedostoista. Tätä kutsutaan yksityisen selauksen tilaksi.

 • Digitreenit 6: 5 vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.

 • Digitreenit 4: Näin otat kuvakaappauksen laitteesi näytöstä

  Kuvakaappaus on kätevä tapa tallettaa tietoa

  Kuvakaappaus (screenshot) on nopea ja kätevä toiminto niin tietokoneella, tabletilla kuin puhelimella. Toiminto tallentaa ruutusi näkymän sellaisena kuin sen näet. Jos haluat tallettaa itsellesi tietyltä nettisivulta löytävän tiedon, esimerkiksi aikataulun tai osoitteen, nopein tapa on ottaa kyseisestä sivusta kuvakaappaus.

 • Digitreenit 3: Käytä sähköpostin osoitekenttiä oikein

  Sähköpostin eri osoitekentät toimivat eri tavalla

  Tavallisimmat sähköpostijärjestelmät tarjoavat kolme eri osoitekenttää: vastaanottaja (To), kopio (Cc) ja piilokopio (Bcc). Kaikki vastaanottajat saavat saman viestin, mutta hyvän sähköpostietiketin mukaan sillä on merkitystä, mihin kenttään vastaanottajan merkitset.

 • Digitreenit: Mitä sinä haluaisit oppia?

  Lähetä meille toive, minkä digitaidon haluat oppia.

  Lähetä meille toive arkipäivän digitaidosta, jonka haluat oppia! Miten suurennetaan tietokoneella näkyvää tekstiä? Miten löydän vapaasti käytettäviä kuvia verkosta? Kuinka käytän karttoja ilman verkkoyhteyttä? Etsimme sinulle ratkaisun ja jaamme sen sivuillamme kaikkien hyödynnettäväksi. Voit myös opettaa meille jonkun hyödylliseksi kokemasi digitaidon. Panemme hyvän kiertämään.