Hyppää pääsisältöön

Soundbreaking

Soundbreaking-sarja Beck, Public Enemy, Eurythmics ja Billy Idol.
Soundbreaking-sarja alkaa Teemalla 19.2. klo 21. Soundbreaking-sarja Beck, Public Enemy, Eurythmics ja Billy Idol. Kuva: Yle Kuvapalvelu. soundbreaking

Soundbreaking on uusi, upea dokumenttisarja populaarimusiikin luomisen ja taltioinnin historiasta. Studioiden ja äänilevyjen magiikkaa on avaamassa yli 150 artistia, tuottajaa ja musiikillista suunnannäyttäjää. Sarja nähdään Teeman rockdokumenttipaikalla 19.2.–9.4. sunnuntaisin klo 21.

Kahdeksanosaisessa tarinassa mukana muun muassa Beatles, Phil Spector, Beach Boys, Rolling Stones, Miles Davis, Marvin Gaye, Stevie Wonder, Brian Eno, Michael Jackson, Madonna, Adele, Giorgio Moroder, Dr. Dre, Beck, Black Keys...
 
Soundbreaking läpivalaisee populaarimusiikin historiaa viime vuosisadan ajalta nykyhetkeen asti. Kunnianhimoisesti tuotetussa dokumenttisarjassa aihetta tarkastellaan jakso jaksolta eri näkökulmasta.

Miles Davis soittaa studiossa
Miles Davis. Miles Davis soittaa studiossa Kuva: Don Hunstein/Sony Music Entertainment soundbreaking,teeman rockdokumentit

 

19.2. Jakso 1: Studioiden taiteilijat

Ensimmäisessä jaksossa tarkastellaan levytuottajien roolia ja kuullaan heidän sekä heidän tuottamiensa artistien näkemyksiä yhteistyöstä. Mukana mm. George Martin ja Beatles, Dr. Dre ja hip hop, Elviksen löytänyt Sam Phillips ja Johnny Cashin tuotannon uudelleen ajankohtaiseksi tuottanut Rick Rubin. Jaksossa kuullaan mm. Beatlesin Yesterdayn ja Eleanor Rigbyn sekä Tom Pettyn Free fallin’ -kappaleen luomistarina.
 

26.2. Jakso 2: Äänimaalailua

Jaksossa keskitytään äänittämiseen sekä miksaamisen tuomiin mahdollisuuksiin. Erilliset ääniraidat mullistivat tavan tuottaa musiikkia. Jaksossa kerrotaan, kuinka mm. Beatles, Beach Boys ja Pink Floyd hyödynsivät uutta nauhoitustekniikkaa vain mielikuvitus rajanaan ja muuttivat musiikin teon periaatteet lopullisesti. Jaksossa mm. George Martin ja Beatles, Ringo Starr, Paul McCartney, Brian Wilson ja Beach Boysin Pet Sounds -albumi, Eurythmicsin Dave Stewart ja Annie Lennox sekä Radioheadin tuottaja Nigel Godrich.

Eurythmics (David Stewart ja Annie Lennox)
Eurythmics. Eurythmics (David Stewart ja Annie Lennox) Kuva: Lewis Ziolek soundbreaking,teeman rockdokumentit

5.3. Jakso 3: Laulun voima

Tässä jaksossa pääosassa on ihmisääni. Hyvä melodia yhdistettynä mieleenpainuvaan lauluääneen koskettaa. Ääni voi olla luonnollisessa muodossaan tai vahvasti muokattuna esimerkiksi autotunella. Jaksossa käydään läpi esimerkiksi Adelen Rolling in the Deep, jota kommentoi tuottaja Paul Epworth. Entä mikä on Frank Sinatran tai Neil Youngin ainutlaatuisuus? Linda Perry avaa mm. Christina Aguileran vahvuuksia. Rob Ronson ja Gabriel Roth muistelevat Amy Winehousea. Mukana myös Suzanne Vega ja Bonnie Raitt. Autotunen käyttöä käsitellään mm. Cherin ja Kanye Westin kautta. 

Adele studiossa.
Adele studiossa. Adele studiossa. Kuva: Sony Music/Yle Kuvapalvelu. adele,soundbreaking

12.3. Jakso 4: Sähköä ilmassa

Tässä jaksossa keskitytään musiikin sähköistymiseen. Vahvistimet ja sähkökitarat muuttivat musiikin äänekkääksi. Jaksossa mukana bluesin tarinan lisäksi mm. The Who, The Grateful Dead ja Rolling Stones. Sähkökitaran pioneereja edustavat Muddy Waters, Jimi Hendrix ja Keith Richards. Mukana myös The Black Keys.

Malcolm Cecil (Tonto's Expanding Head Band) studiossa
Malcolm Cecil, Tonto, elektronisen musiikin pioneeri. Malcolm Cecil (Tonto's Expanding Head Band) studiossa Kuva: William Matthias soundbreaking,teeman rockdokumentit

19.3. Jakso 5: Rytmin tekijät

Tässä jaksossa pääosassa on rytmi ja biitti. Se saa meidät liikkumaan ja tanssimaan. Rytmin merkitystä käydään läpi Little Richardista ja James Brownista discoon, drum and bassiin ja elektroniseen tanssimusiikkiin. The Dream ja Tricky Stewart kertovat, miten Beyoncen Single Ladies -kappaleen tarttuva biitti syntyi. Discoa käsitellään mm. Chicin, Donna Summerin ja Bee Geesin kautta. 1980-luvun soundeja käydään läpi Blondien ja Madonnan kautta. Mukana myös Moby ja Tiësto.

Chic-kitaristi, musiikkituottaja Nile Rodgers. Kuva dokumenttisarjasta Soundbreaking.
Nile Rodgers, Chicin kitaristi. Chic-kitaristi, musiikkituottaja Nile Rodgers. Kuva dokumenttisarjasta Soundbreaking. Kuva: Colin Finlay Chic,Nile Rodgers,populaarimusiikki,soundbreaking

26.3. Jakso 6: Lainatusta omaan

Tässä jaksossa aiheena on sämplääminen. Sen pioneerit löytyvät hip hopista, jossa ensimmäisenä alettiin lainata pätkiä muista kappaleista. Sämpläämisestä on syntynyt kokonaan uusi genrensä, ja sen vaikutukset nykymusiikkiin ovat huomattavat. Jaksossa mukana mm. Run-DMC ja Walk this Way, Afrika Bambaataa, Public Enemy ja Beastie Boys.

Public Enemy -kokoonpano metroasemalla.
Public Enemy. Public Enemy -kokoonpano metroasemalla. Kuva: Glen E. Friedman/Yle Kuvapalvelu. public enemy,soundbreaking

 

2.4. Jakso 7: Äänikuvia

Toiseksi viimeinen jakso käsittelee musiikkivideoita ja niiden vaikutuksia. MTV:n kulta-ajoista nykyhetken nettiaikaan, musiikin ja videon yhteisvaikutus on kiistaton. Videon voima oli mahtava jo ennen MTV:tä, sitä hyödynsivät niin Beatles, David Bowie kuin Blondiekin. Musiikkivideoiden uranuurtajia olivat mm. Michael Jackson, Madonna, Nirvana ja Eurythmics.

9.4. Jakso 8: Musiikki meissä

Päätösjaksossa keskitytään musiikin kuuntelemiseen ja eri muotoihin, joilla musiikkia on tallennettu. Vinyylistä kasettiin, cd-levystä mp3:seen. Musiikin fyysinen tallennusmuoto on vaikuttanut kautta aikojen siihen, miten ja missä musiikkia kuunnellaan. Se on myös määritellyt, miten säilömme musiikkia tai jaamme sitä. Tallennusmuodostaan huolimatta musiikin ydin pysyy samana, se muokkaa sitä mitä me olemme. Jaksossa keskiössä ovat mm. Frank Sinatra, Miles Davis, Marvin Gaye, Bob Dylan ja The Grateful Dead.

Mick Jagger lukee Bob Dylanin Bringing It All Back Home -albumin kansitekstejä vuonna 1965
Mick Jagger ja Dylan-vinyyli. Mick Jagger lukee Bob Dylanin Bringing It All Back Home -albumin kansitekstejä vuonna 1965 Kuva: The Bob Bonis Archive soundbreaking,teeman rockdokumentit

Soundbreaking-sarjan kotisivut. Sarjan ensi-ilta USA:ssa oli marraskuussa 2016.

 • Soundbreaking: Stories from the Cutting Edge of Recorded Music (USA 2016). Kahdeksanosainen dokumenttisarja. Ohjaus Jeff Dupre, Maro Chermayeff. Tuotanto Higher Ground/Show of Force Production.

Soundbreaking Yle Teemalla 19.2.–9.4. sunnuntaisin klo 21. Uusinnat maanantaisin klo 17 ja perjantain myöhäisillassa elokuvan jälkeen. Jaksot Yle Areenassa 30 vrk.

 • Rihanna, Anna Wintour, Andrew Bolton ja Wong Kar-wai. Kuvakaappauksia dokumenttielokuvasta Toukokuun ensimmäinen maanantai (2016).un

  Toukokuun ensimmäinen maanantai Metropolitanin taidemuseossa on pukujuhla vailla vertaa

  Upea dokumenttielokuva muodista ja taiteesta Teemalla 27.5.

  Teeman museoviikon Teemalauantai tarjoilee kiinalaista kauneutta vailla vertaa, Metropolitan Museum of Artin suurnäyttelyn säkenöivästä avajaisgaalasta näyttelyn taiteellisen johtajan Wong Kar-wain ohjaamaan elokuvaan The Grandmaster. Dokumenttielokuva Toukokuun ensimmäinen maanantai avaa illan 27.5. klo 20.

 • Mark Landis

  Taideväärentäjä hyväntekijänä

  Mark Landis on tehtaillut väärennöksiä hyvää hyvyyttään

  Yksi maailman kuuluisimmista taideväärentäjistä on tehtaillut "mestariteoksia" hyvää hyvyyttään.

 • Teos Mona Hatoumi Kiasma

  Kuusi syytä rakastaa museoita ja yksi syy vihata niitä

  Merkintöjä matkalta Kohti tulevaisuuden museota

  Kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi todisti monia rakkauden hetkiä ja yhden vihanpurkauksen tehdessään dokumenttia Kohti tulevaisuuden museota. Millaisia myötä- ja vastamäkiä museoilla on tulevaisuudessa edessään?

Yle Teema

 • Minna Joenniemi, poika ja varis ohjelmassa Kohti tulevaisuuden museota

  Suomen pienimmät ja maailman suurimmat museot Teeman museoviikolla

  Wow-museoista ite-museoihin 22.–27.5.2017

  On wow-museoita, on ite-museoita ja kaikkea siltä väliltä. Teeman museoviikolla 22.–27.5. nähdään Suomen pienimpiä ja tuntemattomimpia ja maailman suurimpia ja kuuluisimpia museoita sekä etsitään tulevaisuuden museota. Viikon aikana nähdään myös museoissa ja taidemaailmassa liikkuvia elokuvia ja dokumentteja.

 • Teos Mona Hatoumi Kiasma

  Kuusi syytä rakastaa museoita ja yksi syy vihata niitä

  Merkintöjä matkalta Kohti tulevaisuuden museota

  Kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi todisti monia rakkauden hetkiä ja yhden vihanpurkauksen tehdessään dokumenttia Kohti tulevaisuuden museota. Millaisia myötä- ja vastamäkiä museoilla on tulevaisuudessa edessään?

 • Rihanna, Anna Wintour, Andrew Bolton ja Wong Kar-wai. Kuvakaappauksia dokumenttielokuvasta Toukokuun ensimmäinen maanantai (2016).un

  Toukokuun ensimmäinen maanantai Metropolitanin taidemuseossa on pukujuhla vailla vertaa

  Upea dokumenttielokuva muodista ja taiteesta Teemalla 27.5.

  Teeman museoviikon Teemalauantai tarjoilee kiinalaista kauneutta vailla vertaa, Metropolitan Museum of Artin suurnäyttelyn säkenöivästä avajaisgaalasta näyttelyn taiteellisen johtajan Wong Kar-wain ohjaamaan elokuvaan The Grandmaster. Dokumenttielokuva Toukokuun ensimmäinen maanantai avaa illan 27.5. klo 20.

 • Kent-yhtye istuu ja poseeraa.

  Kent är inte längre där – kaksiosaisessa dokumentissa jätetään tunteikkaat jäähyväiset Ruotsin suosituimmalle yhtyeelle

  Kentin viimeistä vuotta seurataan Teemalla 20.5. klo 21.30.

  "Vi är inte längre där, vi är nån annanstans...” Kaksiosainen dokumenttielokuva Ruotsin suosituimman yhtyeen viimeisestä vuodesta: viimeisen albumin teko, viimeinen kiertue ja viimeiset tunteikkaat esiintymiset. Kentin tarinaa ovat kertomassa yhtyeen jäsenten lisäksi ystävät, kollegat ja fanit. Per Sinding-Larsenin ohjaama dokumenttielokuva valmistui vain pari viikkoa Kentin viimeisen keikan jälkeen, jouluksi 2016. Suomen-ensi-ilta Teemalla 20.5. klo 21.30.

 • Ella Fitzgerald laulaa, taustalla Dizzy Gillespie katselee ihailevasti. Arkistokuva, tv-dokumentista Ella Fitzgerald, jazzin kuningatar (2017).

  Ella Fitzgerald oli jazzin kuningatar

  Uusi dokumentti ja Helsingin-konsertti Teemalla 20.5. klo 20

  "The only thing better than singing is more singing." Ella Fitzgeraldin satavuotispäivän kunniaksi nähdään juuri valmistunut tv-dokumentti sekä hieno taltio Fitzgeraldin Helsingin-konsertista 1965. Teemalauantai 20.5. klo 21.00–21.30.

 • Kollaasi Teema(n)lauantaiden loppukevään 2017 ohjelmistosta.

  Rolling Stones, Nick Cave, Ella Fitzgerald, Kent... Teemalauantait ovat entistä musiikillisempia

  Teemalauantait ja musiikkidokumentit 29.4.–3.6.

  Vierivät kanavat eivät sammaloidu: Teemalauantait muuttavat kanavapaikalle 5 ja saavat seuraa musiikkidokumenteista. Ensi-illassa muun muassa Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä, Inside Llewyn Davis ja runsaasti jazzdokumentteja. Uuden ajan avaa The Rolling Stones kahden uuden dokumenttielokuvan illalla: seuraamme yhtyeen Havannan-konserttiin huipentunutta kiertuetta Latinalaisessa Amerikassa keväällä 2016.

 • Ville Haapasalo

  Villen seikkailua mystiseen Altai-vuoristoon seurataan Teemalla keskiviikkoiltaisin

  Ville Haapasalon Altai 30 päivässä keskiviikkoisin klo 21.

  Ville Haapasalon 30 päivässä -matkailuohjelmat saavat kovasti odotettua jatkoa, kun Ville matkaa Kaakkois-Venäjälle, Altai-vuoristoon. Sanotaan, että Altai on Venäjän henkisin ja mystisin paikka. Siellä Ville tapaa vuoristoa palvovia alkuperäiskansoja, opettelee kurkkulaulantaa ja osallistuu ainoana ulkopuolisena koskenlaskun Venäjän mestaruuskisoihin.
  Keskiviikkoisin klo 21.00

 • Kuvakooste Doug Aitkenin elokuvasta Station to Station.

  Station to Station: 62 lyhytelokuvaa musiikillisesta junamatkasta läpi Amerikan

  Doug Aitkenin musiikillinen rail movie Teemalla 13.5. klo 20

  Musiikkidokumentti, multimediahappening, junaelokuva, nomadifestivaali… Kalifornialaisen taiteilijan Doug Aitkenin kokeellinen taideprojekti ulottui New Yorkista San Franciscoon ja kaikkiin taiteenlajeihin. Tästä ainutlaatuisesta projektista kertova elokuva koostuu 62:sta minuutin mittaisesta lyhytelokuvasta, joissa ovat mukana mm. Patti Smith, Suicide, Giorgio Moroder, Beck, Mavis Staples, Jackson Browne, Cat Power, Ariel Pink… Suomen-ensi-ilta.
  Nyt Areenassa

 • Nick Cave (dokumentti)elokuvassa 20 000 päivää maan päällä.

  Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä ja Inside Llewyn Davis: kaksi komeaa elokuvaa musiikintekijöistä

  Yksi päivä ja yksi viikko taiteilijaelämää

  Kaksi komeaa elokuvaa musiikintekijöistä: Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä ja Inside Llewyn Davis. Yksi päivä – kahdeskymmenestuhannes! – laulaja-lauluntekijä Nick Caven elämästä Push the Sky Away -albumin teon aikaan vuonna 2013 sekä yksi viikko folklaulaja Llewyn Davisin elämästä vuonna 1961 New Yorkin Greenwich Villagessa Coenin veljesten kuvittelemana. Toinen elokuva on faktaa, toinen fiktiota, tai molemmat ovat molempia.
  Katso molemmat elokuvat Areenassa!

 • Contessina (Annabel Scholey) ja Cosimo (Richard Madden) sarjassa Medicit, Firenzen valtiaat

  Medicit, Firenzen valtiaat

  Upea sarja renessanssiajan Italian mahtisuvun vaiheista

  Uusi upea kahdeksanosainen historiallinen draamasarja renessanssiajan Italian mahtisuvusta.
  keskiviikkoisin ja torstaisin 26.4. alkaen klo 20.00
  koko sarja Areenassa jo nyt

 • Ana (Paula Echevarría) ja Rita (Cecilia Freire) sarjassa Velvet

  Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Rebels on Pointe -elokuvan mainoskuva

  Rebels on Pointe – miehet kärkitossuissa

  Dokumentti Suomessa vierailleesta tanssiryhmästä

  Suomessa vieraileva Les Ballets Trockadero de Monte Carlo on kulttimaineinen amerikkalainen miesten tanssiryhmä, joka tanssii balettia ballerinojen asuissa taidokkaasti ja humoristisesti.

 • henkilökuva

  Marika Kecskeméti: Seinistä ja sisällöstä

  Teeman ohjelmapäällikkö kirjoittaa uudesta kanavapaikasta.

  Yle Teema & Fem aloittaa maanantaina 24.4.2017 ohjelmistonsa. Yle Teeman ohjelmapäällikkö Marika Kecskeméti kirjoittaa uuden Teeman ohjelmistosta perinteisessä televisiossa ja uudella kanavalla Yle Areenassa.

 • Kollaasi Teeman ohjelmista: vasemmalta ylhäältä myötäpäivään Altai 30 päivässä, Ida, The Rolling Stones Kuubassa, Batman

  Näin löydät Teeman ohjelmat televisiossa

  Tutut ohjelmat uudella kanavapaikalla 24.4.2017 alkaen

  Teema muuttaa uudelle kanavapaikalle yhteen Yle Femin kanssa maanantaina 24.4.2017. Tutut ohjelmat jatkavat, monet niistä uusilla paikoilla. Teema ottaa myös iltapäivät ohjelmien käyttöön.

 • kirjailija Elina Hirvonen

  Elina Hirvonen: Nationalismin edessä tarvitaan radikaalia mielikuvitusta

  Mikä on ihmisen ja maailman suhde

  Vastaus Eurooppaa ja ihmisoikeuksia horjuttavaan liikehdintään ei voi olla teknokratia tai hiljaisuus, vaan radikaali mielikuvitus. Ympäristökriisi, automatisaatio ja tekoälyn kehittyminen haastavat tulevaisuudessa yhä suuremmalla voimalla käsityksemme siitä, mitä on olla ihminen tässä maailmassa, kirjailija Elina Hirvonen kirjoittaa kolumnissaan.

 • Kuvassa: Paperi T, juontaja Niina Repo, Elina Hirvonen ja Anu Kaaja.

  Olisiko maailmanloppu mahdollista välttää scifin avulla?

  Pilkun jälkeen -ohjelman päätösjaksossa katsotaan kauas.

  Pilkun jälkeen katsoo päätösjaksossaan kauas. Scifi ja fantasia käyvät realistisen suomalaisen romaanikirjallisuuden kimppuun ja luovat uusia tulevaisuudenkuvia. Keskustelemassa ovat rap-artisti ja runoilija Paperi T eli Henri Pulkkinen, kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvonen ja kirjailija Anu Kaaja.

 • Kirjailija Anu Kaaja

  Ajavatko pienoisromaanit tiiliskivien ohi?

  Kirjailijoita kunnioitetaan enemmän kuin käsikirjoittajia

  Kirjailija-käsikirjoittaja Anu Kaaja arvelee kirjallisuuden kentän monipuolistuvan jatkossa. Kaunokirjallisuuden ensisijaisena haasteena hän näkee muutoksen ihmisten ajankäytössä.

 • Niina Repo

  Pilkun jälkeen

  Kymmenen keskustelua sadan vuoden kirjoista

  Uudessa kirjallisuussarjassa uuden polven kirjailijat keskustelevat suomalaisesta kirjallisuudesta luotsinaan kirjailija Niina Repo.
  maanantaisin 13.2. alkaen klo 21.00

 • Ralph Steadmanin kuva Mr. Gonzosta. Dokumenttielokuvasta For No Good Reason.

  For No Good Reason

  Dokumentti gonzokuvittaja Ralph Steadmanista nyt Areenassa

  Johnny Depp johdattaa katsojat Hunter S. Thompsonin ystävän ja kuvittajan Ralph Steadmanin villiin taiteeseen. Dokumenttielokuvan For No Good Reason ohjasi Charlie Paul.
  Nyt Areenassa

 • mistaken for strangers,

  Mistaken for Strangers

  Pikkuveli The Nationalin roudarina. Nyt Areenassa.

  The Nationalin laulusolisti Matt Berninger palkkaa bändinsä roudariksi pikkuveljensä. Pikkuveli Tom ottaa mukaan kameran. Lopputuloksena on erilainen kiertuetaltiointi, Spinal Tapin veroiseksi komediaksi kehuttu kuvaus kulttibändin keikka-arjesta, musiikkibisneksen kulissien takaisesta elämästä ja sisarussuhteiden vaikeudesta.
  Nyt Areenassa

 • Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan

  Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan

  Dokumentti klassikkobändin tuplalivealbumista.

  Dokumentti Deep Purplen legendaarisesta tuplalivealbumista, joka ilmestyi vuonna 1972. Japanin-kiertueella taltioidulla levyllä yhtye esiintyy klassisessa kokoonpanossaan: Ian Gillan, Ritchie Blackmore, Jon Lord, Roger Glover ja Ian Paice.
  Nyt Areenassa

 • Batman

  Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Batman-kuvakeräyksen satoa.

  Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Muoti ja kauneus -paketin kuva

  Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!