Hyppää pääsisältöön

Yhteinen laivareissu - eli sukellusvenheellä maaliman ympäri

M. Kajohan se. Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ajatusten miljoonalaatikko,blogi,markus kajo

Yhteinen laivareissu

Eli sukellusvenheellä maaliman ympäri

Yhteiset kokemukset kun lujittavat ystävyys- ym suhteita, niin ajattelin, että voisivat suomalaiset tehdä yhteisen laivamatkan.

Pitäisi olla verrattain iso paatti, että koko Suomen kansa mahtuisi siihen kerralla. Niin iso paatti tulisi kalliiksi, ja toisaalta, vaikka haluttaisiin yhteinen laivareissu meille kaikille, niin lienisi pakon toimesta saneltua, että kansa jaettaisiin silleesti kahtia, että ensin menisi reissulle puolet meistä - ja toinen puoli jäisi kotimiehiksi, ja sitten toisella kerralla päin vastoin.

Kun on maailmalla aina myrskyjä, niin viisainta olisi matkata sukellusveneellä.

Kokemuksesta tiedämme, että isohko sukellusvene kiersi jo vuosikymmeniä sitten maapallon noin kahdessa kuukaudessa, ajaen vähän yli kolmeakymppiä.

Mutta koska olisi kiva poiketa satamissa ja ottaa valokuvia itsen ja kaverien ruumiista ja maisemista, niin sopivas maalimanympärimatka-aika voisi olla puoli vuotta.

Silloin kumpikin sukellusveneellinen suomalaisia saisi kierrettyä maapallon vuoden aikana.

Suomen väestömäärä on nykyään käsittääkseni noin 5,5 miljoonaa. Yhteisen reissumme sukellusveneeseen pitäisi mahtua 50% väestöstä, eli 2 miljoonaa 750 tuhatta suomalaista.

Kun olen katsellut suurimpia nykyisiä sukellusveneitä valokuvista, niin kokoluokka on sellainen, että satamassa lilluva vene ja kannella seisovat ihmiset näyttävät siltä, kuin olisi vedessä lillumassa pätkä kuorma-auton mustaa sisärengasta, ja sen päällä olisi pienenpieniä muurahaisia kahdella jalalla seisomassa.

Suomalainen suursukellusvene olisi paljon mahtavampi! Se luultavasti näyttäisi siltä, kuin täyspitkän tankkiauton tankin päällä olisi pienenpieniä muurahaisia pasteerailemassa.

Norjalaiset ja ruotsalaiset kun käyttävät vitseissään suomalaishahmoista usein nimeä Pekka, niin sukellusveneen nimeksi voitaisiin meheväksi kostoksi laittaa Pekka. Tai jos suurvenettä ainan seuraisi pienempi huolto- ja pelastussukellusvene, niin nimi voisi olla Pekka ja Pätkä.

Jos pitäisi olla sen veneen nimen nais-nimi, niin en osaa sanoa, pitäisikö nimen olla Justiina vai joku muu. Mitä te arvelette?

Voimanlähteeksi tuskin kävisi muu kuin ydinreaktorisarja, jonsei sitten keksittäisi fuusioreaktoria ihan tätä rojektia varten.

Hyvä äänieristys pitäisi veneessä olla, kerta toiset tykkäävät karaoesta, ja toiset hiljaisuudesta tai oman radion kuuntelusta.

Kirjoja pitäisi olla isot määrät, ja grillihiiliä, suolaa, sinappia, makkaraa, ja onkia. Ja aurinkorasvaa, kun pysähdyttäisiin aina trooppisille atolleille uimaan ja valosta ja lämmöstä nauttimaan.

Hyvät vedenalaisikkunat kun olisi siinä 2,75 miljoonan matkustajan sukellusveneessä, niin voisi katsella kaikkia vedenalaisia vipeltäjiä, hienoja kaloja, ja kaiken maailman lonkeropäähattivatteja ja suur-malluaisia.

Ja niitä peloittavia syvänmerenkaloja, joilla on lyhty naaman edessä houkuttimena, ja hirveät hampaat. Huu! kuuluisi yhtä aikaa monituhatpaikkaisista näköalahyteistä, kun illistäisi sellainen irvihammaskala vedenalaismatkustajille. Huu!

Ja kuuluisi myös silloin yhtä aikaa monesta kurkusta Gulp! kun ajettaisiin Japanin rannikolla, ja näkyisi veden alla niitä japanilaisia rantarapuja, jotka on korkeampia kuin eka- ja tokaluokkalaiset lapset, ja ne sakset niillä 30 cm pitkät! Gulp-Gulp!

Mutta kun olisi kuitengin polen vuoden reissu se, eikä aina oltaisi mielenkiintoisissa merimaisemissa eikä trooppisissa satamissa, joissa on paljon katsottavaa ja tekemistä, niin pitäisi keksiä laivamatkan ajaksi ajanvietettä.

Monella olisi läppäri ja siinä Windowsin pasianssi, niin niille ehkä riittäisi se.

Jotkut toiset täyttäisivät sanaristikoita, opettelisivat soittamaan eri orkesteri- tai bändisoittimia ja pitäisivät konsertteja.

Ja jotkut urheilisivat isossa kuntosalissa.

Mutta mitä muuta tulee teille mieleen, että voisi olla ajanvietteenä siellä vedenalaisella (tai oikeastaan vedensisäisellä) maalimanympärimatkalla?

Ehdotuksia kaivataan!

Itse saattaisin otta jonkun kummallisen kielen (vaikka Navajo tai Xhosa) oppikirjoja ja äänitteitä ja saada maisemien ohella iloa uusista oppimuksista. Voisimyös opetella tietokoneohjelmia, intarsiapuuleikkausten tekoa tai pullon rakentamista pienoislaivan sisään, pala palalta.

Mutta pääidea olisi tukea yhteishenkeä suomalaisissa; sellaista, mitä tuntevat vaiokka jonkinkuoron jäsenet, tai moottoripyöräilijät, jotka kohdatessaan moikkaavat toisiaan.

Ja tiesittekö, että myös suurten matkustajakoneiden lentäjät tervehtivät toisiaan, silloin kun kohtaavat riittävän läheltä, vilauttamalla laskeutumisvaloja?

Kuulin asian radiosta. Vaikka ei kestä monta sekuntia se kohtaaminen, niin tutkasta näkevät lähestymisen, ja vilauttavat laskeutumisvaloja toveruuden merkiksi.

Sellaista yhteenkuuluvaisuutta lisäisivät yhteiset maalimanympärimatkat meille kyllä!

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Mulle sopisi kyllä, että sen sukellusveneen nimi olisi Justiina. Ja itse vene voisi olla kaulimen muotoinen. Mutta kuitenkin virtaviivainen, että vesi virtaa nätisti kaulimen keulan yli, eikä jarruttaisi pahasti matkan tekoa jos siis olisi sellainen tasareunainen kaulin. Joutuisi siinä virtalähde liian koville ja voisi ylikuumentua.

Lähettänyt käyttäjä

Jos Pekka olisi kaulimen mallinen, niin semmonen piirakkapulikka olisi hyvä malli.
Itse haluaisin matkalle viihdykkeeksi Tiede-lehtiä ja värityskirjoja ynnä tussit. Lisäksi hyvä tyyny ja lämmin peitto, koska nukkuminen on hyvää ajanviettoa.

Lähettänyt käyttäjä

Itse opiskelisin akvarellimaalausta ynnä lyijykynäpiirtämistä. Ja siellä voisi olla erilaisia siemenöitä joita kasvattamalla oppisi siemenöiden kasvattamista ja saisi ruokiin mausteita ja salaattivärkkejä!

Lähettänyt käyttäjä

Olisiko internettiä sukellusveneessä, jotta pystyisi seuraamaan Kajon blogeamista itse? Muuten en lähe! Paitsi jos Kajo pitäisikin sukellusveneen auditoriossa säännöllisesti vlogia, 3D:nä ja väreissä, stereona! Hirmu iso pitäisi sen auditorion olla kyllä, jotta kaikki mahtuisivat auditoimaan eikä tulisi kelleen paha mieli. Eikä olisi se kuitenkaan tarpeeksi iso! Miksi pitää valtion kaikessa aina pihistellä?

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Otso Kantokorpi: Haluan enemmän uutisia Sansibarista

  Keskeneräiset ideat kannattelevat elämää.

  Älkää koskaan hävetkö toteuttamatta jääneitä ideoitanne, sillä juuri keskeneräiset ideat kannattelevat elämää. Tätä mieltä on Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Otso Kantokorpi.

 • Riina Katajavuori: Nuoriso kulttuurin asiakkaaksi?

  Onko korkeakulttuuri pakko kokea?

  Miksi nuorten enemmistöä on vaikea saada niin sanotun korkeakulttuurin pariin, sen asiakkaaksi, kuten nykyään kuuluu sanoa? Ja miksi pitäisi? pohtii Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Riina Katajavuori

 • Ainutlaatuiset kakarat – ymmärtääkö kirjallisuus 2010 -luvun lasta?

  Tutkin Nummen Karkkipäivää ja Aapelin Pikku Pietarin pihaa

  Nykyvanhemmat ymmärtävät lapsiaan paremmin kuin yksikään aikaisempi sukupolvi. Lapset ovat osallisia ja kantavat yhä enemmän vastuuta itsestään. Toimittaja Maija Puska pohtii esseessään, kuinka yllättävän samanlaisina lapset kuvataan 1950- ja 2010-luvun teoksissa. Onko mahdollista olla lapsi, jos aikuiset loistavat poissaolollaan? 2010-luvun kaupunkilaislapsi on ainutlaatuinen.