Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Äidinkieli pääkuva

2017 kevät: äidinkieli tekstitaidon koe

Tehtävävihko ja hyvän vastauksen piirteet

Kysymyksiä kokeesta

Kokeen jälkeen abit lähettivät meille satoja kysymyksiä, joihin sensorit Sara Routarinne ja Aino Vuorijärvi vastasivat kirjallisesti koepäivän iltana. Lue, mitä kokelaat kysyivät ja mitä sensorit vastasivat.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Aika helppo oli

Lähettänyt käyttäjä

Saulihan oli tekstissä 3 selvä "shill". Tekstissä myytiin mielikuvaa Saulista, tyyliin "Syö sinäkin Voimaruokaa, niin voit olla nuorekas, sporttinen ja iloinen kuten Sauli!"

No niin rakkaat abit, pidetäänpäs keskustelu asiallisena täällä kommentoinnissa. Me halutaan tarjota paikka keskustelulle, kommentoinnille, palautteelle ja vertaistuelle, mutta se edellyttää teiltä asiallista käytöstä. Ollaan kivoja :)

Lähettänyt käyttäjä

Miksi herran vuonna 2000 + 17 kirjoitetaan tekstitaidon vastauksia jolla ei ole mitään agendaa kenenkään loppuelämään :) Sauli oli myrkky

Lähettänyt käyttäjä

Tuntuu että oli poikkeuksellisen laajat ja monipuoliset materiaalit.
Olisin voinu kirjottaa kolminkertasen määrän sivuja jokaiseen vastaukseen, toivottavasti en jättänyt vääriä asioita pois. Also tuntui ironiselta että veljeni Eero ei sanonut mitään Seitsemän veljestä katkelmassa. Kyllä nyt 7 ällää kirjoittanut veljeni olisi ansainnut yhtä paljon palstatilaa kuin kaikki muut yhteensä.

Lähettänyt käyttäjä

Selkeät ja mukavalukuiset aineistot, paljon asiaa, toivottavasti ei haittaa pitkähköt vastaukset.

Lähettänyt käyttäjä

Mulla oli sama "ongelma" kuin jollain muulla, että tekstiä olisi kyllä tullut vaikka koko konsullinen. Mielenkiintosia aiheita. Ehkä liiankin helppo. Onkohan rajat korkeella?

Lähettänyt käyttäjä

Mukava koe, aineistoista keksi helposti sanottavaa. Aineistot olivat myös sopivan erilaisia. Oli helppo päättää, mitkä tehtävät tekee, tein tehtävät 2, 3 ja 4.

Lähettänyt käyttäjä

Kaks viimeistä tehtävää olivat aika huonoja... Osa lukiolaisista on lukenut Seitsemän Veljestä kun taas toiset ei. Mitä veikkaatte kummat on vahvemmilla? Yksi tehtävä olis vielä mennyt mutta kaks on jo liikaa (ainakin jos toinen koskee veljesten suhteita).

Lähettänyt käyttäjä

Huonosti meni.
Tekstiä kyllä tuli liikaakin ja joutui jättämään asioita pois, toivottavasti ei sellaisia mitä olisi pitänyt sanoa!
Draaman kaari tehtävän tein, mutta ei mitään hajua mitä olisi pitänyt kirjoittaa :----D

Lähettänyt käyttäjä

En usko, että kumpikaan oli vahvemmilla. Tarkoitus on analysoida katkelman perusteella, ei romaanin. Ne jotka ovat lukeneet sen ennalta, voivat sulkea aiemmat muistot veljessarjan suhteista ja keskittyä asiaan. Ne jotka eivät ole kirjaa lukeneet, voivat vain kirjoittaa kappaleen pohjalta.

Lähettänyt käyttäjä

Yllättävän helposti sai tekstiä. Seitsemän veljestä on niin tuntematon teos, että jätin suosiolla vastaamatta, mutta ei haitannut, sillä 1,2 ja 3 olivat melko helppoja

Lähettänyt käyttäjä

Kuinkahan paljon tippuu pisteitä kun ei maininnut mitään kielikuvista, joita koko tehtävänannossa ilmeisesti pyydettiin...?

Lähettänyt käyttäjä

Aika outoja aineistoja... En olisi odottanut yo-kokeessa törmääväni Hymy-lehden juttuihin. Lisäksi aineistoista piti löytää niin paljon asiaa, että vastaukset venyivät väkisinkin kolmeen sivuun ja silti tuntui, että jotain jäi puuttumaan.

Lähettänyt käyttäjä

Tuntuu, että aika moni olisi ollut vahvoilla lyriikassa, mutta tehtäväksi tuleekin kaksi draama- tehtävää, jota kukaan ei tuntunut kunnolla osaavan??

Lähettänyt käyttäjä

Kuvittelin kokeen vaikeammaksi, mutta onneksi se ei ollut liian haastava. Tekstiä pystyi helposti analysoimaan ja asiaa sai paljon irti. Kokonaisuudessaan hyvä koe.

Lähettänyt käyttäjä

Aiheet oli hyviä ja helppoja. Ehkä oikeastaan liiankin, koska tekstiä tuli auttamatta liikaa - jokaisesta aineistosta löytyi niin paljon asiaa, että venyivät kolmeen sivuun. Huoh... kai siitä sitten rokotetaan siitä liiasta pituudesta...

Lähettänyt käyttäjä

Tekstitaidosta jäi ihan hyvät fiilikset. Ajankäytön kanssa oli ehkä vähän ongelmia, mutta sain kaikki tehtävät luettua lopuksi läpi. Ehkä sieltä ei laudaturia tule, mutta ainakin tein parhaani. Kaksi viimeistä tehtävää olivat mielestäni hieman hankalahkoja ja siksi teinkin ensimmäiset kolme tehtävää. Monet muutkin abit tuntuivat kaipailevan runoa ja sitä jäin itsekin hieman kaipailemaan. Mielestäni koe oli muuten hyvä!

Lähettänyt käyttäjä

Pitiköhän tässä nyt enemmän "tarkastella kriittisesti" sitä et onko oikein myydä itsensä lobbaukselle vai sitä miten se toteutettiin?

Lähettänyt käyttäjä

Tein tehtävät 1, 2 ja 3, koska draamaan liittyviä tekstitaitoja ei ole harjoiteltu yhtään. Tein itselleni helpoimmat tehtävät, jotka eivät sitten kuitenkaan olleet kovin helppoja. Tehtävässä 1 en oikein tiennyt mitä "tavat", joita haettiin, olivat. Tehtävässä 2 vastaukseni tuntui jäävän lyhyeksi ja hieman vajaaksi. Tehtävässä 3 sana "kriittisesti" sekoitti ajatukseni ja olenkin aika varma, etten kritisoinut yhtään mitään.

Lähettänyt käyttäjä

Eikös tekstitaidon kokeessa olekin tarkoitus saada asiat tiukkaan pakettiin, en tajua miten te kaikki ootte vetänyt noi tehtävät tonne kolmeen sivuun... sehän ei ole tekstitaidon idea, vaan juuri se, että löytää oleelliset tiedot kysymyksen kannalta? Ja miksi joku puhuu draamasta? Seitsemän veljestähän oli romaanikatkelma, proosan käsitteet siis käytössä?

Lähettänyt käyttäjä

Kuulin äidinkielen opettajalta huhun, että Eetu oli saanut jo laudaturin kokeesta ennen kuin se alkoi. Hänen täytyi tekstitaidon kokeessa vain allekirjoittaa nimensä oikein.

Lähettänyt käyttäjä

Oli kyse sitten proosasta tai draamasta, en itse eikä varmaan moni muukan olisi silti osannut vastata Seitsemän veljestä -romaaniin liittyviin tehtäviin. Olen tosin samaa mieltä tuosta kolmen sivun mittaisesta tekstitaidosta - tiivistää tulisi osata.

Lähettänyt käyttäjä

Sinänsä ihan kiva koe. Kolmosen tein vikana niin hourailin siihen vaan jotain omiani, en tiiä menikö metsään vai ei. Arvioi kriittisesti? Oisko siinä pitäny kehuakin? Laitoin että siinä pitäis selkeemmin sanoa että on mainos eikä naamioida sitä henkilöhaastatteluksi tai joksu.

Lähettänyt käyttäjä

Seitsemän veljestä kuuluu yleissivistykseen. Ja tehtäviin olisi voinut vasta myös pelkän aineiston pohjalta, eli mikä on ongelma?

Lähettänyt käyttäjä

Tuntui, että 7 veljestä käsittelevät tehtävönannot olivat kaikista selkeimmät sekä 2 tehtävän. 1 tehtävän tehtävänannossa itseäni sekoitti sana "tavat" (on aika lavea määritelmä) ja 3 tehtävän tehtävänannossa "kriittisesti".
Epäilen että syksyllä uudestaan...

Lähettänyt käyttäjä

Monipuolisuus tehtävänantojen kesken oli niukkaa. Runoanalyysi, kerronan keinot ja sarjakuva puuttui kokonaan. Miksi näin? Sen sijaan romaani katkelmia riitti jopa kolmeen kertaan.

Lähettänyt käyttäjä

Sauli oli niin komea ja seksikäs ett oli pakko vaa piilottaa koko aukeema kun en saanu silmiäni irti siitä <3 omg mut onneks oli vaihtoehtoi

Lähettänyt käyttäjä

näin 5 vuoden lukio-opiskelujen jälkeen voin sanoa, että tuntuu hyvältä vihdoin päästä ylioppilaaksi. kolmas kerta todensanoo :)

Lähettänyt käyttäjä

Samaa mieltä tosta tehtävien monipuolisuudesta. Romaanikatkelmia liian paljon. Tilalle ois voinu laittaa vaikka runon, sarjakuvan tai argumentointianalyysin.

Lähettänyt käyttäjä

Lupasin kaverilleni Nickelle, että jos hän saa laudatuurin kokeesta, menemme ravintolaan syömään ja minä tarjoan koko reissun. Hän oli kokeessa vain kaksi tuntia, koska käytti Arnold Swarzeneggerin taktiikkaa, jossa voit nukkua kahdeksan tunnin yöunet vain neljässä tunnissa. Salaisuus tähän on se, että täytyy vain nukkua nopeammin. Olen aivan 100% varma, että Nicke saa laudatuurin, jonka johdosta menemme ravintolaan syömään ja minä tarjoan koko reissun! Hiphei ja tsemppiä kaikille! :)

Lähettänyt käyttäjä

Aivan liian helppo:/ tähän ei olisi edes tarvinnut lukea

Lähettänyt käyttäjä

Kun luin noita sensorin vastauksia, tajusin että vastasin tehtävään yksi täysin päin mäntyä. Pilasin mahollisuudet E:hen.

Lähettänyt käyttäjä

Miten porukka kirjottelee tänne että ovat kirjoittaneet jotain 3 sivun tekstejä? Jouduin jättämään vaikka mitä pois, koska luulin että se on juuri kiellettyä.......

Lähettänyt käyttäjä

Voi jeesus mikä koe ja mitkä arvosteluperusteet, nyt on A taattu :-)

Lähettänyt käyttäjä

Siis lähteekö siitä pisteitä että tehtävän vastaus on liian pitkä? Ymmärrän että viiden konseptin vastaus ei ole hyväksyttävää mutta jos se nyt konseptin viimeiselle sivulle on mennyt niin lähteekö pisteitä?

Lähettänyt käyttäjä

Huomauttaisin, että kakkosen eläin oli kyllä vuohi eikä karitsa. Kai ne molemmat tulkinnat silti on ok. (Tarkistakaa vaikka järjestön sivuilta.)

Lähettänyt käyttäjä

Käsittääkseni ei ollenkaan haittaa, vaikka vastaus menisi jopa neljönnelle sivulle, mikäli "liikapituus" johtuu asian paljoudesta eikä turhasta jaarittelusta

Lähettänyt käyttäjä

Öö anteeksi nyt vaan, mutta YTL:n virallisissakin ohjeissa sanotaan sopivan pituuden olevan n. 1-2 sivua. Kolmannelle sivulle saa mennä, jos on suuri käsiala. Neljännelle ei koskaan... huomaattepa pisteissä jos ootte neljän sivun verran kirjotellu :-D essee on asia erikseen!

Lähettänyt käyttäjä

"En usko, että kumpikaan oli vahvemmilla. Tarkoitus on analysoida katkelman perusteella, ei romaanin. Ne jotka ovat lukeneet sen ennalta, voivat sulkea aiemmat muistot veljessarjan suhteista ja keskittyä asiaan. Ne jotka eivät ole kirjaa lukeneet, voivat vain kirjoittaa kappaleen pohjalta."

Olen aika varma ko kirjan lukemisesta olisi ollut hyötyä. Tottakai vastaus rakentuu katkelman ympärille, mutta ainakin kirjan lukeneet tietävät jo valmiiksi mitä tekstistä pitää löytää (tämä koskee enemmän tehtävää neljä). Draaman kaarea koskeva tehtävä oli parempi, koska siinä oli enemmän soveltamista tekstiin pohjautuen. Tosin draaman kaaresta ja sen väkisin löytämisen oleellisuudesta voi olla montaa eri mieltä....

Muutenkin koe tuntui nihkeältä. Kolmannessa tehtävänannossa käskettiin analysoimaan kriittisesti, jonka perimmäisestä merkityksestä en ainakaan itse ollut täysin varma. Toki epäselkeät tehtävänannot ovat olleet ytl:n erikoisalaa jo pitkään ja kaikki ovat tähän varmastikin osanneet valmistautua. Tämän lisäksi pohjatekstit olivat mielestäni varsin laajoja, ja kattavaan vastaukseen olisi voinut käyttää monta sivua/tuntia.

Myös tekstien vaihtoehdot olivat huonoja ja yksipuolisia. Missä olivat asia- ja kantaaottavat tekstit, kuten uutiset, kolumnit ja kommentit? (En siis koe Saulin superfoodhömppää asiaksi) Odotin, että ylioppilaskokeeseen päätyisi *ainakin yksi* sellainen pelkästään siitä syystä, että oikeassa elämässä on huomattavasti hyödyllisempää osata analysoida faktaan pohjautuvia tekstejä.

Muistaakseni prelissä kaksi vastausta pohjautui uutiseen ja yksi kommenttiin. Jotain tällaista olisin toivonut myös jou-kokeelta :/

Noh, onneksi tekstien analysoiminen on omalta osaltani suoritettu.... Olisi myös kiva, jos ytl:n tädit ja sedöt ottaisivat kantaa tähän vastaukseen :D

Lähettänyt käyttäjä

luulin osanneeni vastata todella hyvin ja aiheesta, mutta hyvän vastauksen piirteet luettuani oloni on jotenkin hutera.

Lähettänyt käyttäjä

Oma äikänmaikka on sanonut että pituusrajoitusta ei ole. Sopiva pituus on hyvä minimi. Eli jos jää alle, niin asiaa on liian vähän, jos menee yli niin hyvä näin, tarkoittaa, että on sanottavaa aiheesta. Varsinkin näin laajoilla aineistoilla.

Lähettänyt käyttäjä

Määrittelin kolmosessa tekstilajin reportaasiksi, koska artikkeli se ei todellakaan kriteereiden mukaan ollut. Mainitsin toki, että tekstikokonaisuudessa oli useita henkilöhaastattelun ja mainoksen piirteitä, ja lopussa totesinkin koko jutun olevan mainoskikka. Pelottaa kuitenkin, että pisteitä lähtee tosta tekstilajin (vissiin väärästä) nimeämisestä :(

Lähettänyt käyttäjä

Mä on yllättynyt näistä pituusrajotuksista mistä porukkaa vaahtoaa. Meijän äikänopet on aika korostanu, että lähemmäs 400 sanaa pitäis kirjottaa että oikeesti saa hyviä pisteitä. Ite kirjotin kaikki sinne vikalle sivulle, toisaalta alotin ekan sivun puolivälistä.

Lähettänyt käyttäjä

huonosti tein kaikki tehtävät. Tulkitsin kaikki tekemäni tehtävät väärin. Tavoittelin E:tä, mutta näillä näkymin tulee ehkä C. Kolmosen tehtävänanto oli aika epäselvä, sillä sanaa "kriittisesti" oli tässä yhteydessä vaikea ymmärtää. Ykkösessä en maininnut yhtäkään kielikuvaa vaan kerroin muista keinoista, jotka mielestäni olivat oleellisia (eivät näköjään olleet). Olen niin pettynyt suoritukseeni, että vatsaan sattuu.

Lähettänyt käyttäjä

Ällää lähdin tavoittelemaan (15pistettä prelistä), ja näillä näkymin maks. 7 pistettä tulossa. Hyvä minä!

Lähettänyt käyttäjä

''Oma äikänmaikka on sanonut että pituusrajoitusta ei ole. Sopiva pituus on hyvä minimi. Eli jos jää alle, niin asiaa on liian vähän, jos menee yli niin hyvä näin, tarkoittaa, että on sanottavaa aiheesta. Varsinkin näin laajoilla aineistoilla.''
''Mä on yllättynyt näistä pituusrajotuksista mistä porukkaa vaahtoaa. Meijän äikänopet on aika korostanu, että lähemmäs 400 sanaa pitäis kirjottaa että oikeesti saa hyviä pisteitä. Ite kirjotin kaikki sinne vikalle sivulle, toisaalta alotin ekan sivun puolivälistä.''

No aika kummalliset äikänopet teillä.. Tekstitaidossa nimenomaan haetaan vain oleellisia asioita, ja pitää osata tiivistää.. Niinkuin aijemmin jo sanottiin, niin kolmannelle sivulle menemisestä ei sakoteta JOS on kirjoittanut oikeasti asiaa, eikä turhaa toistoa/jaarittelua.. Näin meitäkin muistutettiin ennen kokeen alkamista :-)

Lähettänyt käyttäjä

Meiän äikän ope sano, et useimmiten se 2 sivua ei oo (käsiala toki huomioiden) tarpeeks kuuteen pisteeseen, mutta neljän sivun vastaukset menee helposti toistoks, eli niilläkään ei täysiä saa.

Lähettänyt käyttäjä

Lopettakaa toi pituudesta stressaaminen. Ite sain prelistä viis pinnaa sivun vastauksella ku kaveri sai saman verran kolmella sivulla. Riippuu ihan esitystavasta.

Lähettänyt käyttäjä

Ei mennyt täälläkään putkeen. Tavoitteena oli L, mutta haaveks jää. Mielestäni tehtävänannot olivat epäselviä, ja sen takia vastauksetkin sisälsi jotain aivan muuta kuin hyvän vastauksen piirteet edellyttää. Kai se on syksyllä uusittava:-)

Lähettänyt käyttäjä

Ällää lähdin tavoittelemaan, mutta aika epätodennäköiseksi jää - hyvä jos edes E niillä pisteillä, joita tulen saamaan. Kirjoitin ykköstehtävän ihan aiheen ohi, sillä "tavat" on melko laaja käsite. Samoin 2. ja 3. tehtävä meni pieleen, mutta siitä saa syyttää vain omaa panikointia. Prelistä tuli 15 pistettä, nyt on odotettavissa enintään 9.

Lähettänyt käyttäjä

Minun luokallani oleva Ville sanoi, että varmasti saa L:n. Onneksi minulla on noin hyvä kaveri. Olen iloinen hänen puolestaan.

Lähettänyt käyttäjä

Täytyy sanoo, et oli suoranaisesti jopa kiva koe! Tehtävät oli suht helppoja, mut niitä oli jopa kiva tehdä.

Lähettänyt käyttäjä

Hyvän vastauksen piirteissä lukee, että 3. tehtävään olisi ollut hyvä mainita mainoksen/jutun ilmestyspaikka, joka oli hymylehti. Hymylehden olisi pitänyt hyvän vastuksen piirteiden mukaan lisätä tekstin luotettavuutta, mutta hymylehtihän ei ole mikään Helsingin Sanomien vertainen arvovaltainen lehti, jonka jutut ovat huolella tehtyjä. Hymyhän on Seiskan tyylinen "hömppälehti", joten miksi se olisi pitänyt mainita. Huomasin kyllä missä juttu oli ilmestynyt mutta jätin sen mainitsematta, koska se ei lisännyt mainoksen/jutun vaikuttavuutta, päinvastoin...... :/

Lähettänyt käyttäjä

^^ Samaa ihmettelin itsekin! Minä vieläpä menin kirjoittamaan tekstiin Hymyn olevan kyseenalainen julkaisupaikka, juurikin vähän epäluotettavan maineensa perusteella, mutta ilmeisesti olikin sitten päin vastoin....

Lähettänyt käyttäjä

^^ Juu samaa mieltä ehdottomasti, toivottavasti sensorit lukee näitä, kun tuo kysy sensorilta -vastaus juttu meni umpeen jo..

Lähettänyt käyttäjä

Poikani Kalle sanoi, että hän saa varman L:län. Olen ylpeä pojastani!

Lähettänyt käyttäjä

Olenko oikeasti ainoa joka huomasi että tekstitaidon aineistoissa 2. tehtävässä kuvassa on vuohi eikä karitsa?! Vuohi on "toisenlainen lahja"-hankkeen tunnus, ei mikään karitsa!

Lähettänyt käyttäjä

Kallen naapurit tässä hei! Kuultiin, että naapurilla meni hyvin ja päästään juhlimaan keväällä! Olemme ylpeitä naapurista!

Lähettänyt käyttäjä

Hei, olen Kallen hyvä kaveri ja haluan ilmaista, että olen myös ylpeä hänestä. HYVÄ KALLE!

Lähettänyt käyttäjä

Kiitokset koko perheelle ja lähipiirille täälläkin! Keväällä juhlitaan :)

Lähettänyt käyttäjä

Mielestäni koe oli hyvin helppo, ällä tuloA. En tiedä mitä muut ajattelevat, mutta haistakoot paskat :) mietin kyllä miksi sauli ei tykkää makkarasta. Ite kyllä tykkään koskasti magarasta 5/5 #elämäneliksiiri #superruoka #wholefood360

Lähettänyt käyttäjä

Wow! Olen Kallen mummon kaiman marsun poika. Mahtavaa, et Kalle pärjäs noi hienosti. Suomen paras abi! Soitan iltalehden paikalle! Onnea Kalle!!!

Lähettänyt käyttäjä

Vielä tunti sitten olin varma, että osasin kirjoittaa ihan hyvät vastaukset, joista saisin 3-4 pistettä. Oon siis nyt tässä kolmen lukiovuoden aikana useimmiten kirjottanu just 3-4 pisteen arvosia vastaustekstejä. Nyt kun vilkasin äsken noita hyvän vastauksen piirteitä, nii eipä tunnu enää siltä, että meni hyvin.. Vastasin ite siis kokeessa 2, 3 ja 4 tehtäviin. Kolmos tehtävästä kirjoitin melkein kolme sivua, ja olisi varmaan tullut enemmänkin tekstiä, mutta yritin pitää vastauksen mahdollisimman lyhyenä.

Lähettänyt käyttäjä

tehtävänanto: Tarkastele kriittisesti keinoja, joilla tekstikokonaisuus markkinoi voimaruokaa.
miten 6 pisteen vastauksessa pitää pohtia tekstilajia?? Jo tehtävänannon termi markkinointi paljastaa, että kyseessä on mainos, johon on ujutettu artikkelimaisia piirteitä, joten miksi pitäisi vastauksessa ilmaista, kun se paistaa niin selkeästi läpi. Ärsyttää kun tajusin kyllä, että mainos verhottu artikkelin piirteillä vakuuttavuutta lisäämään, mutta se oli kuitenkin vain yksi keino monista vaikuttamisen keinoista, joten miksi se oli niin tärkeä?

Lähettänyt käyttäjä

Joo kyllä se vuohi on. Onko YTL lähtenyt merta edemmäs kalaan karitsa symboleillaan vai mitä siellä oikein houritaan? Kirkon Ulkomaanapu ei tietääkseni paljoa karitsoita lahjoita.

Lähettänyt käyttäjä

Miten voi olla kolme romaanikatkelmaa???????????? ei ollut yhtäkään runoa, uutista tai kolumnia, sen sijaan 2 erilaista mainosta ja 2 romaanikatkelmaa, joista 3 tehtävää. ONNETTOMAN SUPPEA VALIKOIMA, oli tylsä tehdäkin sen takia.

Lähettänyt käyttäjä

Moi! Oon Kallen tyttöystävä! Oon tosi ylpeä hänestä ja illalla on iloinen yllätys tiedossa!(; Onneksi Kallella meni koe hyvin, hän on nyt taannut tulevaisuutensa (ja minun) häitä odotellessa!

Lähettänyt käyttäjä

Teille, jotka sanotte vuohen olevan Toisenlainen lahja -hankkeen tunnus, huomatkaa ettei tätä kyseistä eläintä esitetty aineiston Toisenlainen lahja -hankkeen mainoksessa vaan siinä kolmannessa mainoksessa! Ja vaikka vuohi olisikin/onkin tunnus tuolle kampanjalle, se ei tässä tekstissä liity olennaisesti mihinkään. Hyvän vastauksen piirteittenkin mukaan kysessä on karitsa.

Lähettänyt käyttäjä

YTL tulkitsee kuvia niin epätoivoisen taiteellisesti ettei tunnista enää kotieläimiä xD

Lähettänyt käyttäjä

Vastasin tehtäviin 2,3 ja 1 (tässä järjestyksessä) ja käytin koko 6 tunnin ajan.
En ole mikään laudaturkirjoittaja, mutta uskon saavani mukavia keskitason pisteitä tuotoksistani.

Kokeen jälkeen jutusteltiin ystävien kesken, ja huomasin että kukaan ei ollut koskenutkaan tehtäviin 4 ja 5.

Itse osaan parhaiten retoriset keinot ja mainoksen analysoinnin, ja olin erittäin tyytyväinen huomatessani ne koepaperissa. :)

Lähettänyt käyttäjä

Meidän poika karri meni ylppäreihin suonensisäsissä ja kirjoitti kaiken enne kokeen alkua. Kuulemma ehdolla presidentiksi.

Lähettänyt käyttäjä

Meidän poika Karri meni kokeeseen kirjoittamaan omista aiheusta sekä arvosteli ne itse. Lähellä L mutta olemme ylpeä E:hen

Lähettänyt käyttäjä

Niin ylpeä meidän karrista kun sai L:än pelkästään sillä että joo 3 es energia juomaa kokeessa ja pärisi 30 minuuttia kunnes poistetiin kokeesta!

Lähettänyt käyttäjä

Meidän Karri ajoi mopolla ovesta sisään ja lähti ulos L kädessään vaikka imi vain odenssia 6 tuntia, olemme ylpeä sukulaisistamme.

Lähettänyt käyttäjä

Meidän poika Karri sai L:n uhkailemalla opettajaa. Mikä on oikea tapa edetä tilannetta?

Lähettänyt käyttäjä

Meidän Karri jäi yhden pisteen päähän L:ästä joten hän uusi kokeen illalla rehtorin kanssa ja sai täydet pisteet ja nyt kuulemma hakee Siwaan kassalle töihin, olen niin ylpeä pojastani!

Lähettänyt käyttäjä

Möä kirjotii äikä ja kaveri löi päähä ja mä en muista

Lähettänyt käyttäjä

Meidän Karri liittyi isikseen ja sai suoran L:n opettajalta. Karrin ei tarvinnut edes näyttää pommiliiviään paidan alla. Olen ylpeä pojastani :3

Lähettänyt käyttäjä

Meidän Karri pelasti maailman ja osti kaikille halukkaille koiranpennut (-: äikästä se sai i:n mutta ei sillä niin väliä kun meidän Karri on muuten niin ihana ja taitava <3

Lähettänyt käyttäjä

SE ON VUOHI!
Katso tekstitaidon tehtävää.
Katso Kirkon Ulkomaanavun vuohta:
https://www.toisenlainenlahja.fi/product/vuohi/

I rest my case.

Lähettänyt käyttäjä

Minä viis veisaan teidän Karreista. Minun oma Touhoni on niin avulias, että auttoi toisia kokelaita vastauksien kanssa. Kerkesi kuulemma kirjoittaa ainakin kuudelle vierustoverilleen mallivastaukset kuudessa tunnissa. Siinä tuiskeessa unohti kuitenkin kirjoittaa oman vastauksensa, i- tulossa. Ja avunannosta todennäköisesti koko tutkintokerran hylkääminen. Kotona ollaan silti ylpeitä hyväsydämmisestä pojasta <3

Lähettänyt käyttäjä

Kunpa sensorit eivät olisi vastanneet jatkuvasti noihin samankaltaisiin kysymyksiin. Kai sinne lähetettiin myös erilaisia (ja asiallisia) kysymyksiä? Omat kysymykseni olivat ainakin vaihtelevia ja poikkesivat noista monista ''massakysymyksistä''.

Lähettänyt käyttäjä

Tehtävät olivat kyllä hyviä ja niistä löysi havaintoja, mutta tuntuu, että jätin tärkeitä asioita pois pituuden takia. Minulla on melko iso käsiala, minkä takia kaikkiin vastauksiin tuli melkein 3 sivua, enkä uskaltanut kirjoittaa kolmea enempää, ettei tule liian pitkää. Esimerkiksi ensimmäisessä tehtävässä jätin pois sen, että miljöötä kuvaillaan paljon aistien avulla, koska se olisi pidentänyt vastausta niin paljon. Pelkään, että tuo ja pari muuta juttua tiputtaa pisteitä...

Lähettänyt käyttäjä

Jos enemmän tulkitsi miten (kirkon ulkomaanavun) mainoksissa on vaikutettu kuin mihin kohderyhmiin, niin kuinka pahasti menisi pisteitä? Suhteessa siis about 3-4 kappaletta miten ja yksi kohderyhmistä...

Lähettänyt käyttäjä

En itse ainakaan huomannut mitään ongelmaa tehtävänantojen epäselvyydessä. Seitsemään veljekseen liittyvät tehtävätkin piti tehdä katkelman perusteella, eli ilman kirjan lukemistakin pärjää.

Lähettänyt käyttäjä

Todella helppo koe, helpoin mitä olen koskaan aikaisemmin nähnyt. Olipa tuuri että kirjoitan äidinkielen näin keväällä. Onnistuin saamaan lukemattomia hyvän vastauksen piirteitä. En malta odottaa alustavia pisteitä, luultavasti E tai ehkä jopa L tulossa! Lääkis here I come!

Lähettänyt käyttäjä

Toi Hymy-lehden "artikkeli" oli kyl aika pohjanoteeraus. Ei ylioppilaskokeeseen oteta aineistoa mistään Hymystä. Syksyllä varmaan seuraavanlainen aineisto tästä "luotettavasta" ja "asiallisesta" lehdestä https://hymy.fi/uutiset/suomen-seksikkain-lentoemanta-taas-villina-pylly-pursuaa-shortseista/ ainakin tossa olis mielenkiintoisia kuvia

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä Kalle sekä Karri! Onnea tuhannesti! :)

Lähettänyt käyttäjä

Sauli istui vieressäni koitoksessa ja kertoi kaiken olennaisen kolmostehtävää varten! Rehtori sanoi että keep going ja varma L tulossa

Lähettänyt käyttäjä

Tehkää nyt noille arviointikriteereille jotain? Ne ovat aivan liian tiukat eikä kaikilta voi millään löytyä juuri tuollaisia vastauksia!!! Tehtäviä voi käsitellä monista eri näkökulmista. Huhhuh YTL........

Lähettänyt käyttäjä

Voi vi**u että meni moti. Meni niin paskasti tt että ei viitti esseeseen ees panostaa. Ylivoimaisesti lukion turhin/paskin aine. Pitäkää arvosananne tässä, otan mielellään B:n. Ei sillä äikällä kummiskaan yliopistoon haeta

Lähettänyt käyttäjä

MITÄ SAATANAA OPETTAJA ANTOI MEIDÄN PIRKKOLLE 20ppppistttäääää. Ei viitteisi pirkolle taas näyttää remmiä kun on koeviikon jäljet viälä tallela.

Abitreenit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle abitreenit
 • lähetyskuva abitreenien reaali 2 lähetykseen, kevät 2017

  Abitreenien lähetys: Reaali II, kevät 2017

  Perjantaina 24.3.2017 käytiin läpi terveystiedon, maantieteen ja kemian yo-kokeet. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeista. Studiossa myös kyseisten aineiden opettajia ja kirjoittajia.

 • lähetyskuva abitreenien matematiikan lähetykseen, kevät 2017

  Abitreenien lähetys: Matematiikka, kevät 2017

  Keskiviikkona 22.3.2017 käytiin läpi lyhyen ja pitkän matematiikan yo-kokeet. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeista. Studiossa myös lukion opettaja ja matematiikan kirjoittajia.

 • lähetyskuva abitreenien ruotsin lähetykseen, kevät 2017

  Abitreenien lähetys: Ruotsi, kevät 2017

  Maanantaina 20.3.2017 käytiin läpi keskipitkän ja pitkän ruotsin yo-kokeet. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeista. Studiossa myös lukion opettaja ja ruotsin kirjoittajia.

 • lähetyskuva kevään 2017 englannin lähetykseen, ennakko ja jälki

  Abitreenien lähetys: Englanti, kevät 2017

  Perjantaina 17.3.2017 käytiin läpi pitkän englannin yo-koe. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeesta. Studiossa myös lukion opettaja ja kokeen kirjoittanut abi. Tallenne tulossa illan aikana!

Uusimmat sisällöt - Abitreenit