Hyppää pääsisältöön

Carole King 75 vuotta: dokumentti ja konsertti

Carole King esiintyy vuonna 2010
Pianisti, laulaja-lauluntekijä Carole King täyttää 75 vuotta 9.2.2017. Carole King esiintyy vuonna 2010 Kuva: Elissa Kline carole king: natural woman,teeman rockdokumentit

Uusi dokumentti Carole King: Natural Woman ja Lontoon Hyde Parkissa taltioitu Tapestry-konsertti juhlistavat populaarimusiikin legendan 75-vuotispäivää.
Molempien ensi-ilta Teemalla sunnuntaina 5.2. klo 21.00–22.55. Areenassa 30 päivää.

Carole King flyygelin ääressä. Kuva dokumentista Carole King: Natural Woman.
Carole King flyygelin ääressä. Carole King flyygelin ääressä. Kuva dokumentista Carole King: Natural Woman. Kuva: Elissa Kline Carole King,carole king: natural woman,laulaja-lauluntekijät,teeman rockdokumentit
En halunnut tulla laulajaksi, en kuuluisaksi. Pidin ajatuksesta, että kirjoittaessani lauluja niiden esittäjät tunnistaisivat minut ja kunnioittaisivat minua laulujen vuoksi.”― Carole King

Carole King (oik. Carole Klein) on Bob Dylanin, Joan Baezin, Paul Simonin, Neil Youngin ja Joni Mitchellin rinnalla amerikkalaisen singer-songwriter-liikkeen kärkinimiä. Kingin tuotanto on mittava: yli 400 hänen lauluistaan on päätynyt yli tuhannen artistin levyttämäksi. Hänen tunnetaan erityisesti 1960–70-luvuilla tekemistään lukuisista hiteistä. Esittäjiä olivat muun muassa Aretha Franklin, The Beatles, The Shirelles, The Drifters ja The Monkees.

King tunnetaan persoonallisen omintakeisesta lauluäänestään ja kyvystään puhutella tekstiensä ja tulkintojensa välityksellä kuulijaansa erityisellä ja henkilökohtaiselta tuntuvalla tavalla. Lukuisilla palkinnoilla palkittu Carole King nimettiin Yhdysvalloissa Songwriters Hall of Fameen vuonna 1987 ja Rock and Roll Hall of Fameen vuonna 1990.

Kuva Aretha Franklinin singlestä Natural Woman. Kuva dokumentista Carole King: Natural Woman.
Aretha Franklin levytti singlen A Natural Woman Atlantic-levymerkille vuonna 1967. Kuva Aretha Franklinin singlestä Natural Woman. Kuva dokumentista Carole King: Natural Woman. (You Make Me Feel Like) A Natural Woman,Aretha Franklin,Carole King,single,äänilevyt

Laulavan pianistin Carole Kingin ura muusikkona alkoi 1950-luvun lopussa. Hän ei aluksi ollut omien sanojensa mukaan lainkaan kiinnostunut laulamisesta, tai maineesta, vaan häntä kiinnosti laulujen kirjoittaminen. King avioitui jo teini-ikäisenä toisen lauluntekijän Gerry Goffinin kanssa ja alkoi tehdä musiikkia tämän kanssa. Aluksi pääosin muille artisteille. Lahjakas duo sai läpimurtonsa Shirelles-lauluyhtyeelle tekemällään kappaleella Will You Love Me Tomorrow? 1960-luvun tunnetuimpia kappaleita ovat Aretha Franklinin tulkitsema A Natural Woman, Driftersin Up On The Roof ja Little Evan The Loco-Motion. Tuotteliaalla parilla Goffin & King oli USA:n Top 10 -listalla kolmen vuoden aikana ennätykselliset 36 kappaletta.

Carole King courtesy THIRTEEN Productions vain dokumentin yhteydessä
Carole King. Carole King courtesy THIRTEEN Productions vain dokumentin yhteydessä Kuva: THIRTEEN Carole King

1960-luvun lopussa Carole King suuntasi soolouralle. Kingin debyyttialbumi The Writer (1970) enteili jo hyvää, mutta seuraava albumi Tapestry (1971) muodostui maailmanlaajuiseksi läpimurroksi. Albumia myytiin yli 15 miljoona kappaletta, ja se voitti neljä Grammy-palkintoa. Tapestryä on kuvailtu 1960-luvulla nuoruuttaan viettäneen amerikkalaisen sukupolven ”omaksi soundtrackiksi”. Kaikki albumin laulut ovat hittejä: It’s Too Late, I Feel The Earth Move, You’ve Got A Friend, So Far Away...

Tapestry on rankattu Rolling Stonen 500:n kaikkien aikojen parhaimpien albumien listalla sijalle 36, Ziggy Stardustin ja Hotel Californian väliin.

Kingin sooloura kukoisti 1970-luvulla. Myös hänen seuraavina vuosinaan tekemistään albumeista tuli klassikoita: Music (1971), Rhymes & Reasons (1972), Fantasy (1973), Wrap Around Joy (1974), Really Rosie (1974).

Nykyisin King asuu Idahossa omalla maatilallaan, elää luonnonmukaisesti ja kampanjoi ympäristön puolesta. Äänitteiden teko ja konsertointi on jatkunut 2010-luvulle saakka, viime aikoina pääosin hyväntekeväisyyden merkeissä. Presidentti Barack Obama myönsi Carole Kingille vuonna 2013 Yhdysvaltain kongressin kirjaston Gershwin-palkinnon, joka on korkein populaarimusiikintekijälle myönnettävä virallinen tunnustus USA:ssa.

Carole King saa Barack Obamalta Gershwin-palkinnon vuonna 2013.
Barack Obama ojensi Carole Kingille Gershwin-palkinnon. Carole King saa Barack Obamalta Gershwin-palkinnon vuonna 2013. Kuva: Congress of The U.S.A. Barack Obama,Carole King,carole king: natural woman

Maineikkaaseen American Master -henkilökuvasarjaan tehty dokumenttielokuva Carole King: Natural Woman piirtää hienon kuvan poikkeuksellisen lahjakkaasta taiteilijasta, hänen elämästään ja urastaan sekä matkasta New Yorkin Brooklynistä maailmanmaineeseen. George Scottin ohjaamassa dokumentissa nähdään harvinaisia 8 mm:n kotifilmejä ja konserttitaltiointeja sekä kuullaan paljon Kingin musiikkia.

Iltaa jatkaa Yle Live: Carole King ja Tapestry. Monikymmentuhantinen yleisö sai kokea ainulaatuisia hetkiä Lontoon Hyde Parkissa kesällä 2016, kun Carole King esitti ensi kertaa livenä koko legendaarisen Tapestry-albuminsa. Flyygelin äärestä kuultiin siis muun muassa I Feel The Earth Move, It’s Too Late, You’ve Got A Friend ja (You Make Me Feel Like) A Natural Woman.

James Taylor ja Carole King nuottien ääressä. Arkistokuva dokumentista Carole King: Natural Woman.
James Taylor oli mukana Carole Kingin Tapestryn äänityksissä. James Taylor ja Carole King nuottien ääressä. Arkistokuva dokumentista Carole King: Natural Woman. Kuva: Ode Records / Jim McCrary Carole King,carole king: natural woman,James Taylor,laulaja-lauluntekijät,teeman rockdokumentit

Carole King -ilta Teemalla 5.2.2017

 • Klo 21.00 Carole King: Natural Woman. USA 2016. Dokumenttielokuva, ohjaus George Scott.
 • Klo 21.55 Yle Live: Carole King ja Tapestry (Carole King: Tapestry Live from Hyde Park). Britannia 2016. Konserttitaltio.
 • Rihanna, Anna Wintour, Andrew Bolton ja Wong Kar-wai. Kuvakaappauksia dokumenttielokuvasta Toukokuun ensimmäinen maanantai (2016).un

  Toukokuun ensimmäinen maanantai Metropolitanin taidemuseossa on pukujuhla vailla vertaa

  Upea dokumenttielokuva muodista ja taiteesta Teemalla 27.5.

  Teeman museoviikon Teemalauantai tarjoilee kiinalaista kauneutta vailla vertaa, Metropolitan Museum of Artin suurnäyttelyn säkenöivästä avajaisgaalasta näyttelyn taiteellisen johtajan Wong Kar-wain ohjaamaan elokuvaan The Grandmaster. Dokumenttielokuva Toukokuun ensimmäinen maanantai avaa illan 27.5. klo 20.

 • Mark Landis

  Taideväärentäjä hyväntekijänä

  Mark Landis on tehtaillut väärennöksiä hyvää hyvyyttään

  Yksi maailman kuuluisimmista taideväärentäjistä on tehtaillut "mestariteoksia" hyvää hyvyyttään.

 • Teos Mona Hatoumi Kiasma

  Kuusi syytä rakastaa museoita ja yksi syy vihata niitä

  Merkintöjä matkalta Kohti tulevaisuuden museota

  Kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi todisti monia rakkauden hetkiä ja yhden vihanpurkauksen tehdessään dokumenttia Kohti tulevaisuuden museota. Millaisia myötä- ja vastamäkiä museoilla on tulevaisuudessa edessään?

Yle Teema

 • Minna Joenniemi, poika ja varis ohjelmassa Kohti tulevaisuuden museota

  Suomen pienimmät ja maailman suurimmat museot Teeman museoviikolla

  Wow-museoista ite-museoihin 22.–27.5.2017

  On wow-museoita, on ite-museoita ja kaikkea siltä väliltä. Teeman museoviikolla 22.–27.5. nähdään Suomen pienimpiä ja tuntemattomimpia ja maailman suurimpia ja kuuluisimpia museoita sekä etsitään tulevaisuuden museota. Viikon aikana nähdään myös museoissa ja taidemaailmassa liikkuvia elokuvia ja dokumentteja.

 • Teos Mona Hatoumi Kiasma

  Kuusi syytä rakastaa museoita ja yksi syy vihata niitä

  Merkintöjä matkalta Kohti tulevaisuuden museota

  Kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi todisti monia rakkauden hetkiä ja yhden vihanpurkauksen tehdessään dokumenttia Kohti tulevaisuuden museota. Millaisia myötä- ja vastamäkiä museoilla on tulevaisuudessa edessään?

 • Rihanna, Anna Wintour, Andrew Bolton ja Wong Kar-wai. Kuvakaappauksia dokumenttielokuvasta Toukokuun ensimmäinen maanantai (2016).un

  Toukokuun ensimmäinen maanantai Metropolitanin taidemuseossa on pukujuhla vailla vertaa

  Upea dokumenttielokuva muodista ja taiteesta Teemalla 27.5.

  Teeman museoviikon Teemalauantai tarjoilee kiinalaista kauneutta vailla vertaa, Metropolitan Museum of Artin suurnäyttelyn säkenöivästä avajaisgaalasta näyttelyn taiteellisen johtajan Wong Kar-wain ohjaamaan elokuvaan The Grandmaster. Dokumenttielokuva Toukokuun ensimmäinen maanantai avaa illan 27.5. klo 20.

 • Kent-yhtye istuu ja poseeraa.

  Kent är inte längre där – kaksiosaisessa dokumentissa jätetään tunteikkaat jäähyväiset Ruotsin suosituimmalle yhtyeelle

  Kentin viimeistä vuotta seurataan Teemalla 20.5. klo 21.30.

  "Vi är inte längre där, vi är nån annanstans...” Kaksiosainen dokumenttielokuva Ruotsin suosituimman yhtyeen viimeisestä vuodesta: viimeisen albumin teko, viimeinen kiertue ja viimeiset tunteikkaat esiintymiset. Kentin tarinaa ovat kertomassa yhtyeen jäsenten lisäksi ystävät, kollegat ja fanit. Per Sinding-Larsenin ohjaama dokumenttielokuva valmistui vain pari viikkoa Kentin viimeisen keikan jälkeen, jouluksi 2016. Suomen-ensi-ilta Teemalla 20.5. klo 21.30.

 • Ella Fitzgerald laulaa, taustalla Dizzy Gillespie katselee ihailevasti. Arkistokuva, tv-dokumentista Ella Fitzgerald, jazzin kuningatar (2017).

  Ella Fitzgerald oli jazzin kuningatar

  Uusi dokumentti ja Helsingin-konsertti Teemalla 20.5. klo 20

  "The only thing better than singing is more singing." Ella Fitzgeraldin satavuotispäivän kunniaksi nähdään juuri valmistunut tv-dokumentti sekä hieno taltio Fitzgeraldin Helsingin-konsertista 1965. Teemalauantai 20.5. klo 21.00–21.30.

 • Kollaasi Teema(n)lauantaiden loppukevään 2017 ohjelmistosta.

  Rolling Stones, Nick Cave, Ella Fitzgerald, Kent... Teemalauantait ovat entistä musiikillisempia

  Teemalauantait ja musiikkidokumentit 29.4.–3.6.

  Vierivät kanavat eivät sammaloidu: Teemalauantait muuttavat kanavapaikalle 5 ja saavat seuraa musiikkidokumenteista. Ensi-illassa muun muassa Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä, Inside Llewyn Davis ja runsaasti jazzdokumentteja. Uuden ajan avaa The Rolling Stones kahden uuden dokumenttielokuvan illalla: seuraamme yhtyeen Havannan-konserttiin huipentunutta kiertuetta Latinalaisessa Amerikassa keväällä 2016.

 • Ville Haapasalo

  Villen seikkailua mystiseen Altai-vuoristoon seurataan Teemalla keskiviikkoiltaisin

  Ville Haapasalon Altai 30 päivässä keskiviikkoisin klo 21.

  Ville Haapasalon 30 päivässä -matkailuohjelmat saavat kovasti odotettua jatkoa, kun Ville matkaa Kaakkois-Venäjälle, Altai-vuoristoon. Sanotaan, että Altai on Venäjän henkisin ja mystisin paikka. Siellä Ville tapaa vuoristoa palvovia alkuperäiskansoja, opettelee kurkkulaulantaa ja osallistuu ainoana ulkopuolisena koskenlaskun Venäjän mestaruuskisoihin.
  Keskiviikkoisin klo 21.00

 • Kuvakooste Doug Aitkenin elokuvasta Station to Station.

  Station to Station: 62 lyhytelokuvaa musiikillisesta junamatkasta läpi Amerikan

  Doug Aitkenin musiikillinen rail movie Teemalla 13.5. klo 20

  Musiikkidokumentti, multimediahappening, junaelokuva, nomadifestivaali… Kalifornialaisen taiteilijan Doug Aitkenin kokeellinen taideprojekti ulottui New Yorkista San Franciscoon ja kaikkiin taiteenlajeihin. Tästä ainutlaatuisesta projektista kertova elokuva koostuu 62:sta minuutin mittaisesta lyhytelokuvasta, joissa ovat mukana mm. Patti Smith, Suicide, Giorgio Moroder, Beck, Mavis Staples, Jackson Browne, Cat Power, Ariel Pink… Suomen-ensi-ilta.
  Nyt Areenassa

 • Nick Cave (dokumentti)elokuvassa 20 000 päivää maan päällä.

  Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä ja Inside Llewyn Davis: kaksi komeaa elokuvaa musiikintekijöistä

  Yksi päivä ja yksi viikko taiteilijaelämää

  Kaksi komeaa elokuvaa musiikintekijöistä: Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä ja Inside Llewyn Davis. Yksi päivä – kahdeskymmenestuhannes! – laulaja-lauluntekijä Nick Caven elämästä Push the Sky Away -albumin teon aikaan vuonna 2013 sekä yksi viikko folklaulaja Llewyn Davisin elämästä vuonna 1961 New Yorkin Greenwich Villagessa Coenin veljesten kuvittelemana. Toinen elokuva on faktaa, toinen fiktiota, tai molemmat ovat molempia.
  Katso molemmat elokuvat Areenassa!

 • Contessina (Annabel Scholey) ja Cosimo (Richard Madden) sarjassa Medicit, Firenzen valtiaat

  Medicit, Firenzen valtiaat

  Upea sarja renessanssiajan Italian mahtisuvun vaiheista

  Uusi upea kahdeksanosainen historiallinen draamasarja renessanssiajan Italian mahtisuvusta.
  keskiviikkoisin ja torstaisin 26.4. alkaen klo 20.00
  koko sarja Areenassa jo nyt

 • Ana (Paula Echevarría) ja Rita (Cecilia Freire) sarjassa Velvet

  Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Rebels on Pointe -elokuvan mainoskuva

  Rebels on Pointe – miehet kärkitossuissa

  Dokumentti Suomessa vierailleesta tanssiryhmästä

  Suomessa vieraileva Les Ballets Trockadero de Monte Carlo on kulttimaineinen amerikkalainen miesten tanssiryhmä, joka tanssii balettia ballerinojen asuissa taidokkaasti ja humoristisesti.

 • henkilökuva

  Marika Kecskeméti: Seinistä ja sisällöstä

  Teeman ohjelmapäällikkö kirjoittaa uudesta kanavapaikasta.

  Yle Teema & Fem aloittaa maanantaina 24.4.2017 ohjelmistonsa. Yle Teeman ohjelmapäällikkö Marika Kecskeméti kirjoittaa uuden Teeman ohjelmistosta perinteisessä televisiossa ja uudella kanavalla Yle Areenassa.

 • Kollaasi Teeman ohjelmista: vasemmalta ylhäältä myötäpäivään Altai 30 päivässä, Ida, The Rolling Stones Kuubassa, Batman

  Näin löydät Teeman ohjelmat televisiossa

  Tutut ohjelmat uudella kanavapaikalla 24.4.2017 alkaen

  Teema muuttaa uudelle kanavapaikalle yhteen Yle Femin kanssa maanantaina 24.4.2017. Tutut ohjelmat jatkavat, monet niistä uusilla paikoilla. Teema ottaa myös iltapäivät ohjelmien käyttöön.

 • kirjailija Elina Hirvonen

  Elina Hirvonen: Nationalismin edessä tarvitaan radikaalia mielikuvitusta

  Mikä on ihmisen ja maailman suhde

  Vastaus Eurooppaa ja ihmisoikeuksia horjuttavaan liikehdintään ei voi olla teknokratia tai hiljaisuus, vaan radikaali mielikuvitus. Ympäristökriisi, automatisaatio ja tekoälyn kehittyminen haastavat tulevaisuudessa yhä suuremmalla voimalla käsityksemme siitä, mitä on olla ihminen tässä maailmassa, kirjailija Elina Hirvonen kirjoittaa kolumnissaan.

 • Kuvassa: Paperi T, juontaja Niina Repo, Elina Hirvonen ja Anu Kaaja.

  Olisiko maailmanloppu mahdollista välttää scifin avulla?

  Pilkun jälkeen -ohjelman päätösjaksossa katsotaan kauas.

  Pilkun jälkeen katsoo päätösjaksossaan kauas. Scifi ja fantasia käyvät realistisen suomalaisen romaanikirjallisuuden kimppuun ja luovat uusia tulevaisuudenkuvia. Keskustelemassa ovat rap-artisti ja runoilija Paperi T eli Henri Pulkkinen, kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvonen ja kirjailija Anu Kaaja.

 • Kirjailija Anu Kaaja

  Ajavatko pienoisromaanit tiiliskivien ohi?

  Kirjailijoita kunnioitetaan enemmän kuin käsikirjoittajia

  Kirjailija-käsikirjoittaja Anu Kaaja arvelee kirjallisuuden kentän monipuolistuvan jatkossa. Kaunokirjallisuuden ensisijaisena haasteena hän näkee muutoksen ihmisten ajankäytössä.

 • Niina Repo

  Pilkun jälkeen

  Kymmenen keskustelua sadan vuoden kirjoista

  Uudessa kirjallisuussarjassa uuden polven kirjailijat keskustelevat suomalaisesta kirjallisuudesta luotsinaan kirjailija Niina Repo.
  maanantaisin 13.2. alkaen klo 21.00

 • Ralph Steadmanin kuva Mr. Gonzosta. Dokumenttielokuvasta For No Good Reason.

  For No Good Reason

  Dokumentti gonzokuvittaja Ralph Steadmanista nyt Areenassa

  Johnny Depp johdattaa katsojat Hunter S. Thompsonin ystävän ja kuvittajan Ralph Steadmanin villiin taiteeseen. Dokumenttielokuvan For No Good Reason ohjasi Charlie Paul.
  Nyt Areenassa

 • mistaken for strangers,

  Mistaken for Strangers

  Pikkuveli The Nationalin roudarina. Nyt Areenassa.

  The Nationalin laulusolisti Matt Berninger palkkaa bändinsä roudariksi pikkuveljensä. Pikkuveli Tom ottaa mukaan kameran. Lopputuloksena on erilainen kiertuetaltiointi, Spinal Tapin veroiseksi komediaksi kehuttu kuvaus kulttibändin keikka-arjesta, musiikkibisneksen kulissien takaisesta elämästä ja sisarussuhteiden vaikeudesta.
  Nyt Areenassa

 • Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan

  Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan

  Dokumentti klassikkobändin tuplalivealbumista.

  Dokumentti Deep Purplen legendaarisesta tuplalivealbumista, joka ilmestyi vuonna 1972. Japanin-kiertueella taltioidulla levyllä yhtye esiintyy klassisessa kokoonpanossaan: Ian Gillan, Ritchie Blackmore, Jon Lord, Roger Glover ja Ian Paice.
  Nyt Areenassa

 • Batman

  Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Batman-kuvakeräyksen satoa.

  Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Muoti ja kauneus -paketin kuva

  Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!