Hyppää pääsisältöön

Digitreenit 17: Salasanakone - testaa kuinka nopeasti salasana murretaan

Digitreenit 17 pääkuva. Teksti: Parempia salasanoja
Digitreenit 17 pääkuva. Teksti: Parempia salasanoja Digitreenit,salasanat

Salasanat ovat digitaalisen elämämme siunaus ja kirous. Toisaalta ne pitävät tietomme turvassa, toisaalta niiden keksiminen ja muistaminen on tuskaisan vaikeaa. Salasanojen hallintaan on onneksi olemassa aputyökaluja.

Salasanakone

Alla olevalla koneella voit kokeilla erilaisten salasanayhdistelmien vahvuutta. Emme tallenna tietoja tai välitä tietoja palvelimelle, mutta oikeita salasanoja ei koskaan kannata käyttää kuin niille tarkoitetussa, suojatussa ympäristössä.

Älä siis käytä koneessa oikeita salasanojasi.

Koneemme käyttää Dropboxin avoimen lähdekoodin ohjelmaa, joka arvioi salasanojen vahvuuksia monen mittarin avulla. Kone olettaa, että rikollisten ohjelma pystyy arvaamaan salasanaa miljoona kertaa sekunnissa. Nopeus riippuu tietokoneiden laskentatehosta sekä siitä, miten salasanat on suojattu. Miljoona kertaa sekunnissa ei ole huomattavan paljon. Valtiollisten tietomurtajien on eri lähteissä arvioitu pääsevän jopa triljoonan arvauksen sekuntivauhtiin.

Hyvä salasana on pitkä

 1. Pituudella on väliä. Salasanojen muodosta on monenlaisia neuvoja, mutta tärkein ominaisuus on niiden pituus: mitä pitempi salasana, sitä parempi se on. Kehitä esimerkiksi sanarimpsu, runo tai loru, joka ei ole arvattavissa, jonka kuitenkin muistat. Käytännössä yli 12 merkin salasana on jo niin vaikea selvittää, että moni rikollinen ei edes yritä.
 2. Varmista, että tärkeimmillä tileilläsi on hyvä salasana. Etenkin sähköpostien salasanojen on oltava vahvoja, sillä sähköpostitilin kautta pääsee helposti käsiksi muihin tileihin. Useiden palvelujen salasanojen vaihtamislinkit lähetetään juuri sähköpostiin. Maailmalla on varoittavia esimerkkejä siitä, miten koko digitaalinen elämä voidaan valloittaa.
 3. Keksi aina uusi salasana uuteen palveluun. Samaa salasanaa ei kannata käyttää monilla tileillä. Jos salasana vuotaa yhdestä palvelusta, kaikki tilisi ovat vaarassa.
 4. Mieti, mistä merkeistä salasanan rakennat. Erikoismerkit, isot ja pienet kirjaimet ja numeroiden lisääminen tekevät salasanasta vielä turvallisemman.

Löytyykö oma salasanasi suosituimpien listalta?

Käytännössä yli 12 merkin salasana on jo niin vaikea selvittää, että moni rikollinen ei edes yritä.

Hallitse salasanoja apurien avulla

Kun ylläolevien ohjeiden mukaan on kehitellyt yli kymmeneen eri palveluun 12-merkkisiä salasanoja, alkaa kaivata apuja näiden salasanojen hallintaan. Verkossa suurin osa palveluista vaatii salasanan luomista, joten salasanoja alkaa kertyä nopeasti ja paljon. Miten ne kaikki muistaa?

Yksinkertainen on usein kaunista: kirjoita salasanat paperille, ja laita paperi turvalliseen paikkaan. Kauas tietokoneesta.

Kaksivaiheinen tunnistaminen on myös hyvä tapa kirjautua turvallisesti. Tällöin on yleensä kyse siitä, että palvelu lähettää kirjautumisen yhteydessä esimerkiksi tekstiviestin puhelimeen. Viesti sisältää koodin, jolla kirjautuminen varmennetaan. Tällöin kirjautuminen ei siis onnistu pelkällä käyttäjätunnuksella ja salasanalla, ilman käyttäjän puhelinta.

On olemassa myös apureita, ns. salasanojen hallintaohjelmia. Ohjelmia on useita, monet maksullisia, varsinkin jos niitä haluaa käyttää useammalla kuin yhdellä laitteella.

Google Smart Lock (Android, Chrome)

Googlen ilmaisella salasanojen hallintaohjelmalla voit hallinnoida salasanoja useassa laitteessa yhtä aikaa. Ohjelma tarjoaa uusien käyttäjätunnusten tallennusta automaattisesti ja sinne voi myös lisätä vanhoja tietoja jälkikäteen. Se tarjoaa myös tilien avaamista automaattisesti, kun Smart lock on käytössä.

Smart lock otetaan käyttöön Chrome-selaimen asetuksista.
1. Asetukset -> Lisäasetukset -> Salasanat ja lomakkeet. Valitse Salasanojen tallennus. Hallitse salasanoja valikosta pääset poistamaan ja tutkimaan tallennettuja salasanoja.

Applen iCloud Avainnippu (iOS, OSX, Safari)

Kuvakaappaus icloud asetuksista.
iCloud Avainnippu päällä Kuvakaappaus icloud asetuksista. iCloud,ruutukaappaus

Applen tarjoama iCloud Avainnippu tallentaa salasanat ja toimii kaikissa laitteissa, joissa iCloud-tili on käytössä. Avainnippu on suojattu pääsalasanalla, joka on sama kuin AppleID:n salasana.

Avainnippu otetaan käyttöön Järjestelmäasetuksista.

Valitse Järjestelmäasetukset -> iCloud -> Avainnippu.

Avainnippu myös ehdottaa monimutkaista salasanaa aina uuteen palveluun kirjautuessasi.

Julkaisemme uusia digitreenejä viikoittain. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Artikkelia voisi vähän täsmentää: Jos salasanaa käytetään johonkin laitteeseen tai palveluun kirjautumiseen, ei sitä yleensä voi kirjoittaa väärin montakaan kertaa kunnes laite tai palvelu lukitsee itsensä ja arvailu loppuu.

Tilanne on eri, jos ei näin käy, jos rikolliset ovat saaneet käsiinsä tiedoston, joka on "suojattu" salasanalla tai salasanoja, siis salatussa muodossa.

Kun rikollinen ei tiedä salasanaa etukäteen, ei rikollinen voi luovuttaa valmiiksi, jos salasana on pitkä. :-)

Tietoturva on tärkeä asia ja siitä on tärkeä levittää tietoa, joka on oikeaa, eikä hämmennystä lisäävää.

Lähettänyt käyttäjä

Mitä tosiaan tarkoittaa esimerkiksi "Käytännössä yli 12 merkin salasana on jo niin vaikea selvittää, että moni rikollinen ei edes yritä."? Mistä rikollinen tietää salasanan pituuden, jos ei tiedä salasanaa jo valmiiksi?

Hei nimimerkki salasana. Kiitos viestistäsi ja esittämästäsi huomiosta. Yritän vastata nyt varsinkin otsikkosi kysymykseen.

Ennen jutun julkaisua kävimme toimituksessa keskustelua, kuinka tarkasti salasanojen murtamiseen liittyvää tekniikkaa on syytä lukijoille avata. Tulimme tulokseen, että mitä vähemmän, sen parempi. Lyhytkin katsaus kryptografian, tiivisteiden ja hajautusalgoritmien maailmaan menisi Digitreenien konseptista ohi.

Kuten sanoit, miljoona yritystä sekunnissa viittaa varmasti tilanteeseen, jossa hyökkäys tehdään offline. Hyökkääjä on saanut haltuunsa tiivisteen/tiivisteitä, ja hyökkäys tehdään palvelun ulkopuolella ja palvelua käytetään vain jo valmiiksi murretulla salasanalla. Silloinhan tuo palveluntarjoajan asettama rajoitus arvailujen määrälle ei ole merkityksellinen.

Toki offline-hyökkäyksissäkin arvailuvauhtia voidaan hidastaa ainakin hitailla salasanatiivistealgoritmeilla ja suoloilla. Hyökkääjän resurssit vaikuttavat tietysti myös. Mutta kun johonkin raja pitää kuitenkin asettaa, niin ei tuo miljoona arvausta sekunnissa taida olla mahdoton? Vai kuinka? Jos löytyy asiasta enemmän tietäviä, niin kuulemme mielellämme näkemyksiä.

Kun sanomme "Käytännössä yli 12 merkin salasana on jo niin vaikea selvittää, että moni rikollinen ei edes yritä" niin tarkoitamme että näin pitkien salasanojen murtaminen on missä tahansa olosuhteissa niin hidasta, että helpompaa on yrittää arvata pelkästään lyhyempiä salasanoja. Merkityksellistä ei ole, tietääkö rikollinen salasanan pituutta etukäteen. Järkeilimme, että nopeampaa (todella paljon nopeampaa) on esimerkiksi kokeilla tiivisteen murtamista kääntämällä kaikki 6 merkkiset variaatiot tiivisteiksi kuin kääntämällä kaikki 15 merkkiset variaatiot tiivisteiksi. Olemmekohan oikeilla jäljillä? Otamme tässäkin asiassa meitä valistuneempia näkemyksiä mielellämme vastaan.

Ymmärsin viimeisestä virkkeestä, että mielestäsi tämä juttu on enemmän hämmennystä lisäävä kuin tietoa antava. Jos voit hieman tarkentaa, miten voisimme antamiamme Digitreeni-vinkkejä parantaa, niin siitä olisi apua.

Saikohan nimimerkki Juuso tässä vastauksen samalla?

Antti, Yle / antti.saarenpaa@yle.fi

Lähettänyt käyttäjä

Kuinka voi todeta Google Smart Lockin turvalliseksi ettei Google esim. toimitava tunnuksia ja salasanoja USA hallitukselle ja sen virastoille kuten NSA? Pelkkä tekstin muotoinen vakuuttelu www-sivulla ei mielestäni vielä riitä ja mikä estää valehtelemasta.

Lähettänyt käyttäjä

12-merkin salasana eikä edes 128-merkin salasana ole turvallinen jos palvelu ei toteutettu kunnolla eli esim. WWW-site tallettaa salasanat selkokielisenä tiedostoon johon niitä verrataan, tämä on suuri moka ja ammattitaidottomuuden osoitus
mutta valitettavasti totta monien uutistenkin mukaan.

Pelkkä salasanan pituus ei riitä vaan täytyy käyttää isoja/pieniä/numeroita/erikoismerkkejä ja EI SANOJA joita löytyy sanastoista (ei minkään kielisistä ei takaperin jne) joiden lisäksi siten täytyy tallettaa salasanat kunnolla kryptattuna (ja tätähän ei käyttäjä saa tietää).

https://www.youtube.com/watch?v=7U-RbOKanYs
http://calc.opensecurityresearch.com/

Mitään keinoa sen todentamiseen ei varmastikaan ole. Palveluntarjoajien vakuuttelut ovat tässäkin tapauksessa ainoa takuu. Käyttäjän on varmasti itse punnittava nämä seikat ja tehdä päätös erilaisten ohjelmistojen käytöstä sen perusteella.
-Joni, Yle Oppiminen

Lähettänyt käyttäjä

Kuten mainittukin jo, jutusta todella saa vaikutelman, että jotkut voisivat crackäillä noita eri palvelujen salasanoja tuota kyytiä. Olisi mielestäni syytä tarkentaa, että vain erityistapauksissa voidaan yrittää salasanojen murtamista useita (miljoonia) kertoja sekunnissa. Niitä tapauksia tunnetaan kyllä monia ja varmasti moni on jäänyt pimentoon, minkä voisi myös mainita, kuten senkin, että tärkeimmät palvelut, kuten ensisijainen sähköposti, jolla niitä muita palveluita viime kädessä yleensä hallitaan, on syytä suojata mahdollisimman hyvin.

Kiitokset kommenteista myös nimimerkeille Salla Salasana ja Eidzei. Mukavaa, että juttu herättää ajatuksia.

Salla Salasana: Olet tietysti oikeassa siinä, että mikäli salasanat tallennetaan selkokielisinä tietokantaan, ei vuodon tapahtuessa mikään salasana ole turvassa. Tällaisessa tapauksessa palveluntarjoaja on toiminut erittäin välinpitämättömästi ja voidaan sentään olettaa, ettei monellakaan isolla tai isoksi haluavalla palvelulla ole varaa rikkoa käyttäjiensä luottamusta näin pahasti.

Eidzei: Kun salasanoja luodaan, eikös juuri niihin mainitsemiisi erityistapauksiin kannata varautua kun se kerran pienellä vaivalla on mahdollista? Sehän tuon koneen idea on. Onhan salasanan hyvä kestää raskaatkin kuviteltavissa olevat murtoyritykset, osuu sellainen kohdalle tai ei. Mitä tulee tuohon mainitsemaasi sähköpostin salasanan tärkeyteen, niin katso jutussa näkyvän listan kohta kaksi.

Antti / Yle

Lähettänyt käyttäjä

Artikkelissa ei painotettu riittävästi, että hyvä salasana ei saisi olla sanakirjasta. Seuraava sana sai testissä suhteellisen hyvä arvosanan: huomioonottamatta

Hyvä huomio! On totta että sanakirja-hyökkäys käyttää hyväkseen sanakirjasta löytyviä sanoja ja ne ovat siten huono vaihtoehto. Salasanrimpsuun olisi siis hyvä keksiä satunnaisia sanoja peräjälkeen, jotta pituutta tulee ja muistaminen on helpompaa. Huomioonottamatta täyttää tosiaan pituusvaatimukset, mutta löytynee sanakirjasta ja sanastohyökkäyksen kohteena helpompi.
Salasanakoneessamme on käytetty avoimen lähdekoodin ohjelmaa, joka on ottanut huomioon englanninkieliset sanastot, mutta ei suomenkielisiä. Lisäsimme listaan vain yleisimmin käytettyjä suomenkielisiä salasanoja, joten mainitsemasi sana saa turhan hyvän arvosanan.

-Joni, Yle Oppiminen

Lähettänyt käyttäjä

Kokeilin omaa salasanaani varioituna ja satoja vuosia tuntuu kestävän hakkerointi.

Yksinkertaisimmillaan vaikkapa näin: mato kukka jaana stidi

Eli neljä sanaa ja välilyönnit päälle 22 merkkiä.

Lähettänyt käyttäjä

vastaanottopuolen EI OLE MIKÄÄN PAKKO VASTATA VÄÄRÄÄN SALASANAAN HETI, VAAN SE VOI ODOTTAA VAIKKA 10MIN TAI ENEMMÄNKIN -- JA TIETÄÄ MISTÄ IP-OSOITTEESTA OLLAAN YHTEYDESSÄ -- IP OSOITTEITA ON RAJALLINEN MÄÄRÄ... TAI OLIPI NIITÄ ESIM 10000000 EXP 100 000 000 000 000 000 000 000

MIETI SITÄ!!!!

Hei,

Nimimerkki Pena Vaan: Tuo olisi kyllä jo kohtuullisen vahva salasana. Tietysti voidaan keskustella, että onko ongelmallista kun se koostuu selkeistä sanoista. Minun logiikallani tämä on parempi kuin satunnaisinkaan alle kymmenmerkkinen merkkijono. Jos suomen kielen perussanakirjassa on noin 100 000 sanaa, niin neljän sanan yhdistelmässä (olettaen että sanat ovat mahdollisimman satunnaisia) on jo melkoinen määrä arvattavaa vaikka tehtäisiinkin (suomenkielinen) sanakirjahyökkäys? Tuotahan voisi vielä parantaa lisäämällä joitain erikoismerkkejä tai isoja/pieniä kirjaimia tai yhden, vaikkapa ruotsinkielisen sanan lisää johonkin väliin, jos varman päälle tahtoo pelata.

Artto ahlebeck -nimimerkkiä pyytäisin ystävällisesti vielä tarkentamaan viestiä. Oletamme vahvoja salasanoja kehittäessämme, että hyökkäys tehtäisiin "offline" jolloin IP-osoitteilla ei ole merkitystä.

Media- ja digitaidot

 • Digitreenit 25: Roskaposti, pääkuva

  Digitreenit 25: Näin karsit roskapostia

  Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin

  Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

 • kansikuva kännykkäkuvat-artikkeliin

  Digitreenit 24: Helpot vinkit kännykkäkuvien muokkaamiseen

  Kännykällä on helppo kuvata kun muistat muutaman vinkin

  Kuvia on kiva ottaa ja mukava jakaa. Älypuhelimissa on laadukkaat kamerat ja ne ovat aina mukana, joten kuvia tulee otettuakin. Muutamilla yksinkertaisilla muokkauksilla kuvista saa vielä parempia.

 • Digitreenit 23 Pääkuva, tekstillä Twitter

  Digitreenit 23: Twitter – osallistu rohkeasti

  Twitterissä on omat niksinsä.

  Twitter on yksi suurimmista sosiaalisista medioista. Se on ns. mikroblogipalvelu, joka perustuu tiiviiseen ilmaisuun ja aihetunnisteiden käyttöön. Näillä vinkeillä pääset pikaisesti twiittien ihmeelliseen maailmaan.

 • Digitreenit 22 pääkuva

  Digitreenit 22: Osaatko ostaa verkosta turvallisesti? Testaa tietosi

  Tee testi: Osaatko maksaa verkko-ostokset turvallisesti?

  Ostamme netistä melkein kaikkea: matkoja, pääsylippuja, urheiluvarusteita, majoitusta, nettiliittymiä, kirjoja... Testaa 12 tiukalla kysymyksellä, oletko fiksu nettishoppaaja. Tässä visassa on kyse ostamisesta yrityksiltä. Vastausvaihtoehdoista on oikein yksi tai useampi. Voit kuitenkin valita vain yhden oikean vastauksen per kysymys.

 • Televisio, jossa koodia.

  Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Sanomalehtien kansikuvia. Kuvien kohdalla on kysymysmerkkejä.

  Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • Pohjois-Korean Kim Jong-Un ja kenraalit.

  New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • Instagram-kuvista tehty kollaasi

  Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

  500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

  Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

 • Topeliuksen "sitaatti" lähdekritiikistä

  Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Sponsoroitu postaus Instagramissa

  Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Britannian EU-eroa kannattavan Leave-kampanjan bussi.

  Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Tubettaja pitelee kädessään paitaa

  Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediakompanssin kuvakoulun luokkakuva.

  Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • toimittaja katselee kuvia useilta rinnakkaisilta monitoreilta. Taustalla näkyy isoja ruutuja, joissa on kuvia verkkouutisista ja uutislähetyksistä

  Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Koulussa kuvataan tv-ohjelmaa

  Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

 • Tyttö makaa nurmikolla tablettitietokoneen kanssa.

  5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

 • graafinen kuva, jossa mm. tabletti, kännykkä, kuulokkeet ja näppäimistö

  Digitreenit 6: 5 vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.