Hyppää pääsisältöön

Savuton Suomi ulottuu koteihin – mihin asukkaan pitää varautua?

Grafiikka: tupakointi kielletty -merkki, kerrostaloja.
Grafiikka: tupakointi kielletty -merkki, kerrostaloja. Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen asuminen,asunto-osakeyhtiö,asunto-osakeyhtiölaki,kerrostalo,taloyhtiö,tupakkalaki,tupakointi,tupakointikielto

Naapuriasunnosta leijaileva tupakansavu kuumentaa helposti tunteita taloyhtiöissä. Tähän asti asunnossa tai parvekkeella tupakointiin on voitu puuttua lähinnä yhtiöjärjestyksessä tai terveydensuojelulain perusteella. Vuoden alusta tupakointikieltoon ei ole tarvittu savukiehkuraakaan.

Viranomainen ei kuitenkaan helposti kiellä tupakointia asukkaan kodissa tai parvekkeella.

– Kynnys on korkea, koska aina kun kielloista on valitettu, ne on kumottu tuomioistuimessa, lakia soveltavan Valviran ylitarkastaja Reetta Honkanen kertoo. – Yhdessäkään tapauksessa ei ole kyetty osoittamaan terveyshaittaa. Se on myös osasyy siihen, että tupakkalakia muutettiin.

Vuoden 2016 elokuussa voimaan tulleen uuden tupakkalain tavoite on kirkas: savuton Suomi. Jo ennen lain uudistusta tupakointi oli kielletty taloyhtiön yhteisissä sisätiloissa, kuten rappukäytävissä ja kerhohuoneissa.

Nyt valtionhallinnon tavoite ulottuu jo asukkaan reviirille. Tämän vuoden alusta taloyhtiöt ovat voineet hakea kunnalta tupakointikieltoa asunnon parvekkeelle, piha-alueelle tai jopa asunnon sisätiloihin.

Vuoden 2016 elokuussa voimaan tulleen uuden tupakkalain tavoite on kirkas: savuton Suomi.

Tupakoinnin kieltämiseksi ei vaadita savukiehkuraakaan. Viranomaiselle riittää esimerkiksi, että savu voi päästä kulkeutumaan yhdeltä parvekkeelta viereiselle parvekkeelle tai viereiseen asuntoon.

Kaikkia asukkaita pitää kohdella samanarvoisesti

Kieltoa ei voi hakea yksittäinen asukas vaan taloyhtiö, ja hakemisesta pitää päättää yhtiökokouksessa. Hallituksen lisäksi yksi asukaskin voi olla aloitteellinen ja saada asian yhtiökokoukseen. Jos tupakankäry tympii suurempaa joukkoa, se voi vaatia ylimääräisen yhtiökokouksen järjestämistä, kunhan he omistavat riittävästi osakkeita.

Yhdenvertaisuus pitää muistaa jo silloin, kun hallitus valmistelee asiaa yhtiökokoukselle. Jos yksi tai muutama osakkeenomistaja haluaa lopun naapurinsa röyhyttelylle, hallituksen pitää selvittää, voiko savu häiritä muidenkin asuntojen parvekkeilla tai pihoilla.

– Asunto-osakeyhtiössä on noudatettava yhdenvertaisuusperiaatetta. Jos yksittäinen osakas joutuu selvästi eriarvoiseen asemaan, moitekanteen riski on suuri. Parveketupakoinnin kieltoa kannattaakin hakea jokaiselle parvekkeelle, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Tommi Leppänen sanoo.

Tupakkalain perusteella määrätty tupakointikielto on tavallisesti pysyvä. Vaikka tupakoija muuttaisi pois ja savu hälvenisi, kielto pysyy.

Tupakointia voi rajoittaa monella tavalla

 • Taloyhtiö voi itsenäisesti kieltää tupakoinnin esimerkiksi asunnoissa ja parvekkeilla määräämällä siitä yhtiöjärjestyksessä. Jokaisen osakkeenomistajan täytyy hyväksyä yhtiöjärjestyksen muutos.
 • Taloyhtiö voi kieltää järjestyssäännöissään tupakoinnin esimerkiksi yhtiön leikkipaikoilla, yhteiskäytössä olevilla parvekkeilla ja ilmanottoaukkojen luona. Suositellaan, että järjestyssäännöt hyväksytään yhtiökokouksessa.
 • Vuokranantaja voi kieltää tupakoinnin asunnossa vuokrasopimuksessa.
 • Kunta myös valvoo määräämiään tupakointikieltoja, pääasiassa valitusten perusteella. Se voi myös käyttää uhkasakkoa pakkokeinona.
 • Kunnan määräämä tupakointikielto koskee myös sähkösavukkeita, paitsi asunnon sisätiloissa.
 • Ennen kuin kunta voi kieltää tupakoinnin asunnossa, asukkaan täytyy saada itse estää savuhaitta. Tupakointi asunnossa voidaan kieltää, jos haittaa ei voi kohtuullisesti estää esimerkiksi korjaustöillä.
 • Valvira ohjeistaa vielä keväällä, kuinka vuokrataloyhtiöissä haetaan kieltoa ja miten kieltoa haetaan kunnalta asunnon sisätiloihin.

Tietoja varten on haastateltu Valviran ylitarkastajaa Reetta Honkasta ja Isännöintiliiton lakiasiantuntijaa Tommi Leppästä.

Entä jos tupakkamiehet torppaavat hankkeen?

Yhtiökokous päättää tupakointikiellon hakemisesta enemmistöpäätöksellä. Yhtiö voi siis hakea kieltoa, jos annetuista äänistä yli puolet kannattaa sitä.

Kiellon hakeminen ei välttämättä ole läpihuutojuttu. Voi olla, että pienessä rivitaloyhtiössä valtaosa kokousväestä onkin tupakkamiehiä tai -naisia ja hakeminen tyssää vastustukseen.

Tupakoija parvekkeella. Savuava tupakka kädessä. Taustalla kerrostaloja.
Tupakoija parvekkeella. Savuava tupakka kädessä. Taustalla kerrostaloja. Kuva: Yle / Pasi Partanen Suomen tupakkalaki,Tupakka,tupakointi

– Kiellon hakemisesta päätettäessä ollaan enemmistön armoilla. Kielto voidaan ampua alas yhtiökokouksessa, kunhan päätöksessä muuten menetellään asunto-osakeyhtiölain ja yhtiöjärjestyksen mukaisesti. Asukas voi koettaa vielä hakea kieltoa terveydensuojelulain perusteella, Tommi Leppänen sanoo.

Isännöintiliiton ja Suomen kiinteistöliiton kanta on, että nekin osakkeenomistajat, joita mahdollinen kielto koskee, voivat äänestää siitä yhtiökokouksessa: he eivät siis ole esteellisiä.

Savut voi pitää loitolla puhumalla

Kun hallitus ja isännöitsijä järjestelevät kieltoasiaa yhtiökokoukselle, siihen kuluu aikaa ja vaivaa: pitää kuulla niitä asukkaita, joita kieltoasia koskee ja täyttää kuulemis- ja hakulomakkeet.

Yhtiön täytyy vielä odottaa kolme kuukautta, että kokouksen päätös on lainvoimainen, ennen kuin se vie tupakointikieltohakemuksen kunnalle. Hakeminen myös maksaa.

– Kunnathan veloittavat taloyhtiöitä tuntiperusteisesti, ja kyllä isännöintikin veloittaa hakemuksen valmistelusta. Myös lainvoimaisuustodistuksen hakeminen maksaa, Isännöintiliiton Leppänen muistuttaa.

Sekä Isännöinti- että kiinteistöliitto suosittelevat, että tupakointikiistat yritetään ratkaista ensin keskustelemalla.

Myös asunnon ostaja saa tietää vireillä olevasta tupakointikiellosta. Sekä Isännöintiliitto että kiinteistöliitto suosittavat kirjaamaan isännöitsijäntodistukseen, että yhtiössä aiotaan päättää kiellon hakemisesta. Jos kunta lopulta määrää kiellon, tieto päivitetään todistukseen.

Liitot myös suosittelevat, että tupakointikiistat yritetään ratkaista ensin keskustelemalla. Yksi konsti voi olla, että hallitus järjestää tupakoijille pihalle tupakointipaikan, josta savu ei pääse kantautumaan asukkaiden riesaksi.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Miten saataisiin kerrostaloissa viinanjuontikielto? Tupakka toisinaan haisee mutta kapakasta yöaikaan humalassa tulevat ölisijät häiritsevät tuhat kertaa enemmän, et saa nukuttua ja rauhoittelu ei ölisijöitä hiljennä, siis suurempi ongelma ovat humalaiset (joita on sekä herroja että narreja sekä ladyja että duunareita) liemessään meteliä pitävät asukkaat kuin tupakoitsijat, ruumiitakin taitaa viinan kautta tulla enemmän kuin tupakan kautta, tappeluita,. murhia jne

Lähettänyt käyttäjä

On kyllä hyvä asia, että parvekkeella ei saa tupakoida. Kesällä on ikävää, jos on kuumaa eikä voi pitää omaa parvekkeen ovea auki, kun naapuri savuttaa omalla parvekkeellaan. Savu tulee omaan asuntoon sisälle, mikä on todella inhottavaa. Minusta on parempi, että tupakoitsijat polttavat omassa asunnossaan sisällä ja pitävät ovensa ja ikkunansa tiiviisti suljettuina. Näin he kärsivät vain itse tuottamastaan savusta.

Lähettänyt käyttäjä

Erikoinen väite, ettei voida todistaa terveysriskejä. On tiedetty jo kymmeniä vuosia vaarat. Nimenomaan toisen ja kolmannen asteen tupakoinnin haitat voivat jopa ylittää ensimmäisen asteen esim. kerrostalossa. Kolmannen asteen haitassa siis asunto tai auto voi pilaantua ja olla käytännössä lähes käyttökelvoton. Uudessakaan lainsäädännössä ei ole tarpeeksi otettu huomioon tätä kauhuskenaariota. Nykyisellään siis nimenomaan kerrostaloissa tupakointi tuhoaa terveyttä hirvittävän paljon verotuottoja enemmän. Lapsille ja raskaanaoleville naisille erityisen vaarallista. Ehdottomasti kiellettävä kokonaan selkeän tutkimusnäytön peristeella. Myös pihatupakointi on valtava ongelma.

Lähettänyt käyttäjä

Tupakan haitat aiheuttaa paljon älämölöä. Milloin otetaan vertailuun viina haittoineen? Yhdenvertaisuuden vuoksi en hyväksy yksipuolista tupakka hysteriaa. Alkoholi pitää tuomita samanaikaisesti ja saman sisältöiset kiellot joka paikkaan missä tupakkakin on kielletty. Ei viina ole sen haitattomampi. Turha suosia!

Lähettänyt käyttäjä

Tupakka tappaa, niin se menee. Nämä savuton Suomi-vouhottajat tulevat käymään todella kalliiksi Suomelle. Tupakkaa ja nuuskaa virtaa maahamme runsain mitoin. Näistä tuotteista Suomen valtio ei saa senttiäkään verotuloja. Auttavatko kieltolait??. Uuden tupakkalain voimalla on myös (käytännössä) raivattu erittäin hyvä keino päästä tupakoinnista eroon. Tästä laista kiittävät niin tupakkateollisuus kuin lääkefirmatkin.
Siinäpä vouhottajille pähkäilemistä

 • Otsikko kuntavaalivideoon, teksti Kuntavaalit ja ravintoketju

  Kuntavaalit - 10 kiinnostavaa faktaa

  Mistä kuntavaaleissa oikein äänestetään?

  Mistä kuntavaaleissa äänestetään? Eivätkö maakunnat kaappaa valtaa ja rahat? Katso kahden minuutin video ja lue kymmenen faktaa.

 • Grafiikka: tupakointi kielletty -merkki, kerrostaloja.

  Savuton Suomi ulottuu koteihin – mihin asukkaan pitää varautua?

  Taloyhtiö voi hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeelle.

  Suomesta halutaan savuton vuoteen 2030 mennessä. Valtionhallinnon kunnianhimoinen tavoite näkyy jo tänä vuonna taloyhtiöissä, kun tupakointikieltoa voidaan hakea asunnon parvekkeelle tai jopa asunnon sisätiloihin. Tupakointikieltoa haetaan kunnalta yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä. Kunta voi määrätä kiellon, vaikka asunnoissa ei tupakoida.

 • Mustavalkoinen kuva, jossa neljä nuorta juhlijaa hassut hatut päässä.

  Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi!

  Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä

  Kuka olikaan Minna Canth ja miksi hänellä on oma juhlapäivänsä? Mikä on kekri, entä mitä tekemistä sillä on Halloweenin kanssa vai onko mitään? Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä!

Ihminen ja yhteiskunta

 • Kuvituskuva, kaksi hahmoa verkossa

  Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • rahapuu, sijoittaminen

  10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle

  Pienelläkin rahasummalla pääsee sijoittamisen alkuun

  Oletko harkinnut sijoittamista? Kannattaako sijoittaa rahastoihin vai pörssiosakkeisiin? Milloin kannattaa ostaa, milloin myydä? Miten hoituu verotus? Tässä 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle.

 • Miettivä patsas

  Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Suomen historiallinen kartta

  Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • maapallo

  Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomen lippu liehuu taivasta vasten.

  Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työhansikkaat ja ruuvimeisselit

  Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Havis Amandan patsas Helsingin kauppatorilla.

  Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?