Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Englanti pääkuva

2017 kevät: englanti pitkä oppimäärä

Englannin yo-kuuntelu

Englannin kirjallinen yo-koe

Abitreenien yo-koelähetys

Lähetyksessä ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastaavat abien kysymyksiin päivän kokeesta ja pohtivat, mitä täydellisiin vastauksiin vaadittiin.
Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat: Sisko Mällinen ja Arja Nurmi
Opettaja: Marja Sallila Sammon keskuslukiosta
Abiturientti: Satu Pekkarinen Etelä-Tapiolan lukiosta
Juontajina: Jenni Honkanen ja Sari Veikkolainen

Katson englannin lähetys tehtävittäin klipattuna.

Kommentit

Täällä on lupa avautua, kommentoida, ihmetellä ja spekuloida päivän yo-koetta. Haluamme tarjota paikan keskustelulle ja vertaistuelle muiden kokelaiden kanssa. Huumori on sallittua hyvän maun rajoissa. Ethän kuitenkaan häiritse muiden keskustelua. Asiattomat viestit poistetaan. Ollaan kivoja. :)

Lähettänyt käyttäjä

Onko tähän hätään mitään apuja kuunteluun valmistautumisessa?
Ja jos kuuntelut menee penkin alle, voiko vielä olla mahis päästä läpi siinä kirjallisessa osiossa?

Lähettänyt käyttäjä

Vastaus kymsykseesi: Voiko vielä olla mahis päästä läpi siinä kirjallisessa osiossa?
Kirjallisesta ei voi erikseen päästä läpi, mutta ymmärrän mitä haet takaa. Ja vastaus, tottakai voi päästä. Poikani, älä hätäile hyvin se menee

Lähettänyt käyttäjä

Hei! Olen Englannin pitkän englannin lukija. Olen lukenut Englantia kolme vuotta kolmos luokalta asti. Minä saan Laudaturin, se on varma. Olen hyvä ja mootivaatoitunut oppilas. Uskon että ette Kadu päätöstänne antaa minulle Ladututarin! En ole varma mite toimitte, mutta jos vain yksi voi saada Ladutarin, niin antakaa se Enkku-Einarille! Enkku-Einari jatkoon! (Ja pitäkää novoroovirus kaukana!)

Lähettänyt käyttäjä

Kaverini Eetu lähetti minulle vastaukset etukäteen juustomätön välissä! Helppo L tulossa!

Lähettänyt käyttäjä

Itse aattelin ottaa naapurin Oskarin kolmioleivän väliin niin hän voi kertoa oikeat vastaukset!

Lähettänyt käyttäjä

On se hienoa, kun on noin motivoituneita abeja täällä. Jos itekki ois noin motivoitunu, nii varmaa L tulis kans, harmi vaa että preliminäärit, jne. sanoo että penkin alle menee :')

Lähettänyt käyttäjä

Last night took a L, but tonight I bounce back
Wake up every morning, by the night, I count stacks

Lähettänyt käyttäjä

Tyttäreni Petra, Eetun kaksoissisko, veti juuri ennen kuuntelua miedot kännit ja varmat 91 pistettä kuuntelusta tulossa!

Lähettänyt käyttäjä

Nukkumaan kakarat! Huomenna aikainen herätys.

Lähettänyt käyttäjä

Näin pienemmällä paikkakunnalla, Riihimäellä, ei liian lyhyistä vastausajoista tarvitse kärsiä. Opettaja pysäytti nauhan tyttäreni Petran pyytäessä niin että oli aikaa tuumia, käydä vessassa, siemailla omenasiideriä ja viestitellä veljensä asetin kanssa vastauksista. Kiitos YTL oikein mainiosta kokeesta! Tyttärelläni Petralla on nyt varma ällä taskussa :)

Lähettänyt käyttäjä

Heräsin yöllä kolmen aikaan, ja ensimmäinen asia, joka oli mielessä, oli tämä kuuntelu. Kiitos turkaisesti tästä, YTL.

Lähettänyt käyttäjä

jotenki taidan joko menettää tajun tai muuten vaa pyörtyä ai kauhia.

Lähettänyt käyttäjä

Monivalntakohdat oli ihan jees mutta avot eteni ihan tappotahtia, hyvä jos ehti edes ensimmäiseen kysymykseen vastamaan ennen kuin kuului *PIIP*. Pikakirjoituskurssi mukaan englannin valtakunnallisiin kursseihin?

Lähettänyt käyttäjä

Monivalinnat vaikuttivat liian helpoilta. Avoimissa aikaa oli tosiaan liian vähän; vaikka ymmärsikin kaiken, ei ehtinyt kirjoittaa edes ydinasioita ylös kun seuraava kohta jo alkoi. Kiireessä vielä unohtui puolet.

Lähettänyt käyttäjä

Se oli europpan parhaiten säilynyt kreikkalaisen arkeologian paikka

Lähettänyt käyttäjä

Liian nopeasti edetään kokeessa, normaali elämän tilanteissakaan ei tarvistse näin nopeaa sisäistämistä. Edes omalla äidinkielellä ei noin nopeasti osaisi vastata ja sisäistää asiaa.

Lähettänyt käyttäjä

Monivalinnat olivat helppoja, mutta kirjoitus osiossa oli aivan liian vähän aikaa kirjoittaa, hyvä kun kerkesi kohdan ensimmäiseen kysymykseen vastata niin seuraava kysymys alkoi jo... Kirjoitus osiossa kyllä ymmärsin kaiken, mutta koska tahti oli niin nopeaa, niin jäi kokeesta noin kymmenen pistettä saamatta.

Lähettänyt käyttäjä

Elmerillä oli kokeessa mukanaan sähköinen tulkki - varma L siis tulossa, opettajakin onnitteli heti kuuntelun jälkeen. Rakas Elmeri-poikani!

Lähettänyt käyttäjä

Monivalinnat oli helppoja ja tauot niissä riittävät, mutta avoissa oli aivan liian lyhyet tauot. Vastauksen kirjoittaminen jäi joka kerta vajaaksi kun nauhalta alkoi kuulua jo seuraava kohta, eikä seuraavia kysymyksiä ehtinyt lukea.

Lähettänyt käyttäjä

Kivakun englannin koe on muuttunut näköjään muistikokeeksi :) Luuleeko joku, että muistaisin kaksi asiaa avoissa noin kiirrellä ja paniikissa? Englantini on 9 ollut aina ja kokeesta avojen takia M :) Saanko kysyä miten avojen kerran kuuleminen mittaa englannin taitojani? Se mittaa vain muistikykyäni...

Lähettänyt käyttäjä

Jos jo ihan ns. tavalliset opiskelijat on sitä mieltä että avokysymyksissä oli ihan liian vähän aikaa vastata niin voitte vaan kuvitella miltä tälläisestä keskivaikean lukihäiriön omaavasta tuntuu kenelle YTL ei suonut pitkiä tauotusväljeä vieraskielisiin yo-kokeisiin :-) kyllä siinä pieni paniikki iski itse kullekkin. Toivotaan silti parasta!!

Lähettänyt käyttäjä

Samaa mieltä yllä olevien kanssa. Vaikka olen puoliksi amerikkalainen (isä USAsta), olen toista kertaa uusimassa tätä koetta näiden muistitehtävien takia.

Lähettänyt käyttäjä

Eetu vielä edellisenä päivänä tutkaili diofantoksen yhtälöä. Oli onni, että TRIP-mehua juodessaan vastaukset virtasivat aivokoppaan. Onse jäätävä äiä se Eetu

Lähettänyt käyttäjä

Tosi kivasti meni varsinkin se osio, jossa oli niistä bambuista

Lähettänyt käyttäjä

Avoimissa ei aika riittänyt lainkaan. Ja jos tiesin vastauksen, en todellakaan ehtinyt kahteen kysymykseen vastaamaan ennen kuin kuului taas PIIP ja seuraava kysymys lähti käyntiin.

Lähettänyt käyttäjä

Oli kyllä avot aivan liian vaikeita lyhyen vastausajan takia, mutta siksipä juuri ne ovat vaikeita, että pystytään erottelemaan opiskelijat. Nyt vaan kädet ristissä ja toivomaan parasta.

Lähettänyt käyttäjä

Avokysymyksissä oli liian lyhyt vastausaika ja ei kerennyt mitenkään kirjoittaa kaikkea. Koska vastaukset tulee?:))

Lähettänyt käyttäjä

Kuulkaas oppilaat teidän on turha valittaa avojen lyhyestä vastausajasta, kun teille on siunattu loppuun se reilun viiden minuutin aika kirjoittaa vastauksenne puhtaaksi. Mikä siinä on että ette ymmärrä laittaa avainsanoja paperille ja sitten on helpompi sisäistää seuraavan kohdan kysymystä. Avot olivat tosi hyvä, aikaakin oli siunattu tehtävien väliin hyvin. Oma on mokanne, jos novellia ootte alkanu väsäämään avoihin.

Lähettänyt käyttäjä

Ei mitenkää erityisen vaikia.
Avoissa vaan aivan liian vähä aikaa kirjottaa.

Lähettänyt käyttäjä

Lahden lyseossa oli myös tosi hyvä kuunnella. Viereisestä luokasta kuului samaan aikaan toinen kuuntelu seinän läpi niin keskittyminen oli vähän sitä sun tätä. Meillä kun ei kuulokkeita käytetä (y)

Lähettänyt käyttäjä

Alussa oli tosi hyvä fiilis kokeesta, kun monivalinnat tuntuivat niin helpoilta. Kun päästiin avoihin, tuntui lähinnä siltä kuin olisi juossut 200 km/h vauhdilla päin tiiliseinää. Ihan liian vähän aikaa lukea kysymykset ja vastata niihin, jo parin ensimmäisen sanan jälkeen täytyi siirtyä seuraavaan, eikä tuosta touhusta tullut yhtään mitään.

Lähettänyt käyttäjä

Monivalinnat tosi helppoja ja ehti hyvin vastaamaan, mutta avoissa onglmia kun oli todella lyhyet vastausajat ja paljon asiaa muistettavana. Puolet ymmärtämistä asioista unohtuu kiireessä ja paineessa:( varsinkin kun tulivat vain yhden kerran, niin ei voinut enää edes täydentää. Miksi ei voi olla kunnolliset, pitkät vastausajat, koska ei se nopeus kerro oikeaa osaamista?

Lähettänyt käyttäjä

Ihan ok iso miinus avoimista kun piti tuli perseen alla tuhrustaa vastaukset jonka seurauksena palohälytin laukesi mutta tulkillani Eetulla oli hyvä boosti päällä eikä L jää lotto emännän varaan kiitos

Lähettänyt käyttäjä

Tosi kiva kuuntelu: mielenkiintoiset aiheet ja selkeät ääniraidat. Kysymyksissä (yhtä lukuunottamatta) ei liian vaikeita sanoja ja vastausaikaa ihan riittävästi (myös avoissa, huom. suttupaperi ja puhtaaksi kirjoittaminen!) Varmaan kaikki oikein, riippuu toki miten paljon yksityiskohtia YTL vaatii avovastauksiin.

Lähettänyt käyttäjä

Mikä oli oikea vastaus kysymykseen olisko ollu 10? Se, missä kysyttiin mitä puheenpitäjä oli kohdannut uudessa koulussa.

Lähettänyt käyttäjä

Mikä on ensimmäisen avon vastaus? Oliko se koska niitä on nykään niin paljon? ja että festarit muuttuneet minilomiksi jolloin yövytään hotellissa?

Lähettänyt käyttäjä

Mitä pitkin ne meni sinne saareen? Riippusiltaa, vaijerin avulla vai lautalla?
-käsikäyttöisellä vaijerilauta -sekoitus yhdistelmällä. Tuostakin pääsee kuningas YTL sakottamaan jos ei tiedä suomenkielistä sanaa noinkin yksinkertaiselle vehkeelle.

Lähettänyt käyttäjä

Einon mielestä koe oli aivan liian haastava, vaikka saikin käyttää sähköistä tulkkia apuna. Ymmärsi kuulemma vain sen bodybuilding kohdan ja aikakaan ei riittänyt mihinkään...

Lähettänyt käyttäjä

Eiks teille oo koulussa opetettu et sitä suttupaperia saa ja kannattaakin käyttää hyödyksi? Ite ainakin piirtelin suttupaperille kuvia esim. siitä lauttajutusta ja avainsanoja esim. siitä lakkokohtasta, enkä kirjotttanut sanaakaan varsinaiselle vastauspaperille ennenku vasta sen 8 min aikana. Rauhassa on paljon helpompi sitte miettiä miten ilmasee asian vastausmuodossa. Kannattaa kokeilla ens kerralla jos meette vaikka uusimaan (niinkun mä uusin nyt syksyn E:tä) - auttaa jättemycket :)

Lähettänyt käyttäjä

Kohtuullinen koe oli kun huomasi avoissa ottaa avainsanoja ylös. Olis se kuitenki huomattavasti lähempänä englannin ymmärtämistä mittaavaa koetta mikäli saataisiin takaisin vielä muutama vuosi sitten esiintynyt menettelytapa, jossa teksti toistettiin kahdesti. Nyt avot mittaavat lähinnä muistia. Monivalinnat helppoja, joukossa muutama haastavampi kysymys - mielestäni siis oikein sopivan tasoisia kysymyksiä.

Lähettänyt käyttäjä

Siis sika helppo :DDD En lukenu yhtää koko kuunteluu ja ymmärsin kaiken iha täysin, kiitti YTL!

Lähettänyt käyttäjä

Käyköhän lentokentän turvatarkastajat D:

Lähettänyt käyttäjä

Moikka kaikki. Kalle täällä. Opettaja antoi minulle vahingossa paperin, jossa oli kaikki oikeat vastaukset. L tulossa.

Lähettänyt käyttäjä

no varmasti käy turvatarkastajat! avoihin käy aina joku tuhat vaihtoehtoo ei se oo niin tarkkaa

Lähettänyt käyttäjä

Mitä ootte muut vastannu siihen autoja käsittelevään avokysymykseen? Itse en jotenkin osannut muotoilla kahteen riviin kaikkea mikä oli mielestäni olennaista

Lähettänyt käyttäjä

Mistä koulusta te kirjoititte? Itse kirjoitin Turun Luostarivuoren lukiosta.

Lähettänyt käyttäjä

Ensi kerralla voisi harkita ajan lisäämistä avointen kysymysten väliin. Pidän itseäni suhteellisen nopeana kirjoittajana, mutta tällä kertaa en kerinnyt yhtäkään kysymystä kirjoittamaan loppuun tarkoitetussa ajassa.

Lähettänyt käyttäjä

Monivalinnoissa oli tauot ihan sopivan mittaiset mutta avossa aivan liian lyhyet.
Kun pyydettiin lukemaaan seuraavan kohdan kysymykset 1-2 sekunnin kuluttua tauko päättyy. Ei voi 1-2 sekunnissa lukemaan ja erityisesti sisäistämään kysymyksiä. Pidemmät tauot helpottaisivat suoritusta!

Lähettänyt käyttäjä

Autoon olisi pitänyt sanoa jotain: etäältä hakkerointi ja että 1 tietokone halvempi kuin kaksi.

Lähettänyt käyttäjä

Mulla meni monivalinnat hyvin, mutta avot ihan päin v*****... Saakohan siitä autokysymyksestä pisteen kun laitoin ekaan kysymykseen että "kaikkeen mikä on netissä niin on mahdollista hakkeroida"?

Lähettänyt käyttäjä

Ei ollu kertoimia vaan oli suoraan et I-IV on 3p/kohta ja V on 1p/kohta ja avoimet 4 tai 2 pistettä (eli 2 kerroin käytännös).

Lähettänyt käyttäjä

Liukeneeko piste, jos puhui "verovapaudesta" avointen viimeisessä kohdassa? Ja oliko 4. kohdan vastaus A vaiko B?

Lähettänyt käyttäjä

avot oli kyllä tosi haastavia... suttupaperia käytin apuna mutta siltikää en meinannu ehtiä taukojen aikana edes avainsanoja kirjotella... toivottavasti edes jonkin verran niistä tulisi pisteitä ettei aivan mennyt penkin alle tuo kuuntelu

Lähettänyt käyttäjä

Ajatteleeko YTL, että pystyy muutamassa sekunnissa käsitellä kysymyksiä ja vastata vielä kahteen eri kysymykseen, kun kuunnellaan vain kerran?

Aivan käsittämättömän tyhmää.

Lähettänyt käyttäjä

Niinkuin aina kuunteluissa, monivalinnat tuntuu helpoilta mutta lottorivi on jälleen saatu aikaiseksi. Tiedosta ei hajuakaan, vaan taidolla mentiin. Samoin avokysymyksissä keksittiin omat tarinat.

Englannin opettajani sanoin: "Sikamainen kuuntelu!"

Lähettänyt käyttäjä

Moni on nyt sanonut siitä että kirjottaa kaiken suttupaperille ja sit vasta lopuksi siirtää ne siihen oikeaan vastauspaperiin mut meillä ainakin opettaja vielä ennen koetta painotti just toisinpäin että kirjottakaa kaikki siihen oikeeseen vastauspaperiin :S

Lähettänyt käyttäjä

B:n prelistä saaneena mielestäni tauot ei olleet ollenkaa lyhyitä! Ja asiatkin suht helppoja, eli ei pitäisi olla vaikeuksia hahmottaa ja saada niitä nopeesti paperille.

Lähettänyt käyttäjä

Minäkin puhuin verojen poistamisesta vaikka oli ilmeisesti kyse niiden alentamisesta..

Lähettänyt käyttäjä

Oli ihan naurettavan helppo. Vähintään 90p.

Lähettänyt käyttäjä

Kaverini Joonas sai prelis L ja piti itteään jumalana, mutta tämä koe röpötti häntä niim birusti. Nauti M:stä :)

Lähettänyt käyttäjä

En keksinyt mitään kommentoitavaa kokeesta joten ottakaa nuudeliresepti englanniksi

Cold water, boil it up, get get get it hot
Ramen noodle, put it in, stir stir stir it up
Hold that, get that sauce, spice it up
Sriracha Sauce, Sriracha Sauce

Lähettänyt käyttäjä

Kertokaa, joku viisaampi oikeat vastaukset! Ite laitoin et liikaa valinnanvaraa ja hotelleissa yöpyminen D:

Lähettänyt käyttäjä

8 minuuttia on kuitenkin lyhyt aika jos samalla haluaakin korjailla tai mustailla ympyröitä ja kirjoittaa kaikki avot a-e puhtaaksi, ainakin meillä hyvä kun yhtä sain korjattua niin opettaja ilmoittikin että minuutti jäljellä.

Lähettänyt käyttäjä

Festarit vaativat aikaa eli ei sovi täyteen kalenteriin. Entisajasta poiketen nykyään vaativat usein yöpymisen hotellissa.

Lähettänyt käyttäjä

Monivalinnat tuntuivat menevän hyvin ja tauot niissä oli hyvät, vaikka välillä hieman pitkät, mutta mielummin pidemmät tauot kuin liian lyhyet. Avoissa hieman haastetta, mutta suhteutettuna muiden tekstien helppouteen, oli se ihan ok. Tauot avoissa ok, sillä kun kuunteli ja teki samalla suttupaperiin muistiinpanot niin kyllä ne siinä 8 minuutin aikana ehti muotoilla ja siirtää vastauspaperille. Se siinä todennäköisesti oli tarkoituksenakin:) ihan jees koe siis!

Lähettänyt käyttäjä

Kuuntelussa outo pisteytys: suurin osa monivalinnoisa x3 5 kohtaa x1 ja avoistakin neljä pistettä täydet per kohta ?!

Lähettänyt käyttäjä

Mun vastaukset avoihin:

- Festivaalit vaativat nykyään enemmän aikaa. Lisäksi niitä järjestetään nykyään paljon enemmän, joten niille kaikille ei ehdi osallistua.

- Lentokentän turvatarkastuksessa työskentelevät aikovat ryhtyä lakkoon. Heidän työnantajansa pystyy kuitenkin korvaamaan heidät.

- Koulutarvikkeista ei tarvitse maksaa veroa koulujen alun aikoihin. Tästä hyötyvät sekä myyjät että asiakkaat.

- Ongelma on se, että hakkerit voivat murtautua autojen tietokoneisiin. Ongelman estäisi kaksi erillistä tietokonetta, mutta kustannussyistä autoihin asennetaan vain yksi.

- Joki ylitetään kaapeleihin kytketyllä lautalla. Kyseessä on tärkeä/hyvin säilynyt vanha kreikkalainen paikka.

Lähettänyt käyttäjä

Siis onko YTL:llä mennyt avot tunteisiin vai miksi sekä ruotsin että enkun avot oli taas sellaista säätöä? Huh onneks en ole muita kieliä kirjottelemassa

Lähettänyt käyttäjä

Eiliseen ruotsiin verrattaessa aikaa oli mukavasti monivalintoihin. Osa monivalintojen sanoista oli aivan outoa oisko ollut 24 kysymyksen paikkeilla. Avot olivat kuitenkin tosi nopealla temmolla eteneviä ja huono, että ne sai kuulla vain kerran. Ihan kiva, toivottavasti meni hyvin!

Lähettänyt käyttäjä

Minun veljeni iskän siskon siskolla meni englannin kuuntelu tosi hyvin! Hän sai kaiken tehtyä 15 minuutissa ja oli yhtä nopea kuin Paavo Nurmi konsanaan Olympialaisissa. Samalla hän siemaili kahvikupposen ja olen varma että hän saa täydet 666 pistettä. Hyvä Kari-Leena!!!!!!!! <3

Lähettänyt käyttäjä

Monivalinnat tuntuivat suht helpoilta yksinkertaisten aiheiden takia, mutta avoissa tuli kiire ja paniikki joten empä nyt tiiä lopputuloksesta.

Lähettänyt käyttäjä

Luokkalaiseni Eetu oli äänittämässä kyseistä englannin kuuntelua ja täten tiesi etukäteen vastaukset. Eetu oli myös saanut päättää oikean vastausrivin.

Lähettänyt käyttäjä

Todella vaikeita oli nuo avot. Olisi tarvinnut kaksi kuuntelukertaa, että olisi jotain tajunnut. Sitten vielä oli niin pitkiä ja monimutkaisia kysymyksiä, että turhaa yritti kirjoittaa jotain vastaukseksi. Nolla pistettä niistä... Kiva kun tuut saamaan sen 20 p. tästä niin aika paljo pisteitä täytyy metsästää kirjallisesta kokeesta päästäkseen läpi...

Lähettänyt käyttäjä

Vikassa avossa sana "tax break" pitäisi käsittää verohelpotuksen kuin myös verovapauden.

"Tax break is a term referring to any item which avoids taxes, including any tax exemption, tax deduction, or tax credit."

Lähettänyt käyttäjä

Koe vaikutti todella helpolta sanastollisest ja kaikinpuolin selkeältä kokonaisuudelta! Tauot olivat jaksotettu erinomaisesti ja avot selvää pässin lihaa! Eniromainen koe kerrassaan!

Lähettänyt käyttäjä

Poikani Kalle tuli tänään hymy suussa kotiin. Hänelle englannin kuuntelu oli aivan liian helppo. L tulossa. Onnea suomen parhaimmalle ylioppilaalle!

Lähettänyt käyttäjä

Rane lähti aamulla kokeeseen jurrissa. koulumatkalla hän melkein myöhästyi bussista kun unohti taskumatin lähibaariin. rane juoksi nopeasti hakemaan sen mutta liukastui jäiseen maahan ja löi päänsä tolppaan. Sen jälkeen rane heräsi tokkurasta ja huomasi että on kiire. rane soitti uberin jotta ehtisi paikalle. kuskina oli venäläinen mafioso ranella ei ollut varaa maksaa uberia joten viinapäissään oleva rane sisulla pakeni autosta. Takaa kuului huuto CYKA BLYAT. Kokeeseen päädyttyä rane laittoi kuulokkeet päähän ja nukahti penkille. Rane heräsi kokeen lopussa ja veikkasi kaikki monivalinnat ja kirjotti avoihin mitä sattuu.

Rane sai täydet pisteet kokeesta koska hän vaihtoi vierustoverin paperit kumitti ja nopeasti vaihtoi nimet.

Lähettänyt käyttäjä

Olen kasin oppilas ja mulla meni hyvin, jos nyt näin uskallan sanoa:) monivalinnat oli selkeitä ja hyvät tauot eiliseen "keskipitkään" ruotsiin verrattuna! Ei jäänyt kun muutama kohta vähän epävarmoiksi. Avotkaan ei nyt ollut NIIN vaikeat mitä täällä annetaan ymmärtää... Meillä ainakin opetettu se suttupaperi+avainsana tekniikka ja sitten lopussa siirtämään vastaukset hyvin muotoiltuna vastauspaperille. Suosittelen tätä!:) Joku kommentoi ettei sitten voi muistaa enää vastauksia, mutta kyllä jo abin pitäisi muistaa avainsanoista 2-5 minuuttia sitten kuulemansa asia. Toki avokysymysten lukemiseen olisi vähän voinut lisätä aikaa, ja miksei sitten pari sekunttia avainsanojen kirjoittamiseenkin niiden hitaampien avuksi. Mutta hyvä ytl tässä onnistuitte (toisin kuin eilisessä ruotsissa)!

Lähettänyt käyttäjä

Huutikset kyllä lens kun ei osannut yhtään! 10 pistettä tulossa.

Lähettänyt käyttäjä

Avoimissa oli aivan liian vähän aikaa kirjoittaa vastauksia!!!

Lähettänyt käyttäjä

Monivalinta oli ihan piece of cake. Ei ollenkaan vaikea. Avoista ei kyllä voi sanoa samaa. Kokeilin pääasioiden lisäämistä suttupaperille, mutta senkin kanssa tuli pari muuttujaa. Sopivat kysymykset, liian vähän aikaa.

Lähettänyt käyttäjä

Muuten jees, mut tulevaisuudes toivoisin muidenkin puolesta avoihin lisää aikaa taukojen väliin...

Lähettänyt käyttäjä

Tämä oli oikein mukava koe. Monivalinnat olivat yllättävän helppoja, ja tauot niissä riittävän pitkiä. Toisin kuin eilisen keskipitkässä ruotsissa, välimusiikit olivat tuttuun tapaan pitkiä. Avovastaukset olivat aavistuksen vaikeampia. Olisi kyllä ollut kiva kuulla ne kaksi kertaa. UNESCO-kohdassa keskityin liikaa ylitystapaan, minkä vuoksi toinen osa jäi kuulematta. Autokohdassa en ole varma, mikä se toinen tapa oli. Muut avoista onnistuin uskoakseni saamaan.

Lähettänyt käyttäjä

Koe tuntui pääasiassa sopivan haastavalta, alkupään monivalinnat jopa helpoilta.

Avoimista kuitenkin antaisin kritiikkiä. Kysymykset pitkiä, sekavia ja huonosti muotoiltu (erilaiset kuin aikaisemmin), kysymysmerkkien tulva sekoitti pään. Ei ainuttakaan "mainitse kaksi asiaa" vaan pelkästään kaksi erillistä kysymystä ja silti sama vastausaika, tuntui jopa normaalia lyhyemmältä? Ulkonäkö ruotsin kanssa sekoitettuna lisäsi haastetta tehtävän hahmoittamiseen (en omaa lukihäiriön oireita, yleensä hahmottaminen onnistuu). Kun epäselvästä kysymyksestä oli saanut tolkkua ja vastauksesta oli saanut ehkä puolet kirjotettua, alkoi jo seuraava, ajatukset olivat vielä täysin edellisessä. Tästä aiheutui harmittava asioiden päällekkyys pään sisällä ja moni asia meni sekaisin. Ja uudestaan hyvä kun ehti seuraavan tehtävänannon sisäistää ja tehtävästä oli kuulunut jo puolet.

Noh, ehkä tarkoitus olikin testata kokelaan taitoa haastavassa sekaisessa tilanteessa, mutta avoin osio tässä kokeessa jätti pahan maun suuhun. Edellisvuosien avoimiin vastatessa samanlaista sekaisuutta ei ole ollu. Muuten koe oli oikein onnistunut.

Parannusehdotuksena: jättäkää suomenkielisen ja ruotsinkielisen kysymyksen väliin yksi tyhjä rivi/viiva.

Lähettänyt käyttäjä

Avojen kysymykset olivat niin pitkiä, että aikaa niiden lukemiseen ja sisäistämiseen olisi pitänyt olla enemmän. Ne olivat sentään suomeksi, eikä tässä suomen kielen lukunopeutta mitata.

Ja kyllä suttupaperia kun käytti niin oli sitten tarpeeksi aikaa kirjoittaa vastaukset puhtaaksi vikojen 8 minuutin aikana. :D

Aiheet oli tosi kivoja ja monipuolisia ja niitä jaksoi kuunnella. :)

Lähettänyt käyttäjä

Kuuntelu-osuudet olivat mielestäni huomattavasti aiempia vuosia helpompia, ja enemmän puhekieltä sisältäviä. Mutta avoimet kysymykset taas olivat aivan eri tasoluokkaa kuin monivalinnat! Jopa itselleni joka on puhunut muksusta asti englantia, oli hankala saada kiinni avoimista kysymyksistä. Aika jäi myös kesken, eli on hankalaa saada tuotettua oikeanlaiset ja tiivistetyt lauseet ennen seuraavan kohdan ääniraitaa. Vaikka produktiivisten osioiden tarkoitus on olla erittelevä, niin mielestäni ne voisi kuulla kahdesti.

Lähettänyt käyttäjä

Ite tykkäsin, pähkäiltiin opettajien kanssa koetta, eikä se kenenkään mielestä ollut liian vaikea. Mukava helppo koe, petyn jos tulee alle 85p

Lähettänyt käyttäjä

Hyvin asialline koe ja paljon paremmin onnistunut, kun vertaa esimerkiksi eiliseen keskipitkään ruotsiin! Monivalinnoissa oli hyvin aikaa lukea vaihtoehtoja ja osioiden välillä oli asianmukainen välimusiikki/-tauko (HALLELUJA, miksi tämä edes poistettiin ruotsissa?).
Kokeestä jäi hyvä maku suuhun. Meni siellä tietenkin jotakin väärin ja avoissakin vähän tulkinnanvaraisia vastauksia, mutta kaikinpuolin hyvä kuuntelu!
Eroteltiin jyvät akanoista.

Lähettänyt käyttäjä

Täällä arto. Kuuntelu helppoa kuin kahvin keitto. Helpot pisteet kotiin. 90. Tofille vähemmän ruokaa jatkossa, oksentelee ympäri kämppää.

Lähettänyt käyttäjä

Yleensä avot on mulle helpoimpia, nyt jätin c ja d kohdat tyhjiksi ja muutkin on ihan väärin, tauot oli ihan liian lyhyet siihen verrattuna että ne kuuli vain kerran!

Lähettänyt käyttäjä

Liian lyhyet tauot avoissa ja siinä 8 minuutissa ehti just ja just kirjottaa niiden vastaukset puhtaaks. Ei jääny aikaa kyllä ees monivalintojen tarkistuksee

Lähettänyt käyttäjä

Koe vaikutti liian helpolta ollakseen totta eli jos et ole saanut ennenkään hyviä pisteitä kuuntelusta, niin tuskin nytkään. Sama juttu viime syksynä. Koe oli luutavasti täynnä kompia.

Lähettänyt käyttäjä

Avoimien kysymykset oli aivan liian pitkiä ja aikaa oli vähän vastata/katsoo seuraava kysymys.. Ei muistanu kysymyksiä kun seuraava kohta alkoi.. Olis voinu kuulla 2 kertaa per kohan niin olisi päässyt jyvälle kysymyksistä ja sisällöstä..

Lähettänyt käyttäjä

Monivalintojen jälkeen oli fiilis oli huipussaan, mut avojen jälkeen sitten tuli enemmänkin vaan paniikki... Sinne taisi jäädä E, L:stä puhumattakaan. Yleensä jos avot kuullaan vaan kerran, on ne paljon selkeämpiä, mut tän päivän avot olis vaatinu mun mielestä ehdottomasti kaks kuuntelukertaa.

Lähettänyt käyttäjä

Monivalinnat hyvät, tosin avojen aikavälit liian lyhyet, vaikka luonnosteli paperille. Kiire tuli 8 minuutissa tarkistaa koe ja selventää avojen vastaukset! Mielestäni koe painotti nyt sitä kuinka nopeasti osaat kirjoittaa! Toisto avoissa olisi helpottanut vastausten kirjoittamista,sillä itse vastauksetkin vaativat monta mainittavaa asiaa.

Lähettänyt käyttäjä

Selkästi paremmin tehty kuin mm. viime syksynä. Kokeen haastavuus perustui sanastoon ja asioiden havaitsemiseen, eli mittaa oikeaa kielitaitoa. Nyt ei ollut outuoja hyvin tulkinnanvaraisisa kysymyksiä. Kiitos!

Lähettänyt käyttäjä

Kaikki jotka sanoitte että avoissa liian vähän aikaa, muistaakseni kertoimina oli siinä osiossa 2, yleensä ollut 3, joten varmaan YO lautakunta tietoinen että ei mennyt monellakaan niin hyvin ne avot.

Lähettänyt käyttäjä

Jos kukaan sattui vilkaisemaan sinne vihkon taakse, niin avoimien maksimipistemäärä oli tänä vuonna peräti 20. Eli 4 pistettä / vastaus oli mahdollista saada. Eli jos avoimet menee huonosti niin hyvästi hyvät arvosanat.

Lähettänyt käyttäjä

Avoimet hyvin pitkiä ja sekavia. Taaskaan ei tullut kahta kertaa, vaikka syksyllä sitiä monet valittivat. Tauot lyhyitä myös.

Lähettänyt käyttäjä

Kuuntelun ensimmäiset osiot tuntuivat suht helpolta, viimeksi harjoitellut kuunteluita syksyn kokeessa, jonka pohjalta tämä kuuntelukin mentiin. Avoissa tosissaan oli melke lyhyt vastausaika ja harmitti että tekstit tulivat vain yhteen kertaan. Monivalinnoista viimeinen oli selkeästi vaikein ja se kohta jossa kysyttiin punaisten korttien jakamisesta meni ihan ohi kun en oikeastaan yhtään vaihtoehtoa osannut suomentaa. Kuitenkin tuntui helpommalta kuin syksyn kuuntelu. Saa nähdä mitä avoihin sitten hyväksytään..

Lähettänyt käyttäjä

Joku "taivasteli" avoimien maksimipistemäärää; sehän on kuitenkin useimmiten ollut kertoimen kanssa 30/90, joten nyt vähemmän.

Kuten täällä on jo kommentoitukin: monivalinnat olivat ihan kivoja, mutta avo-osio oli henkeäsalpaavan nopea!

Tsemppiä kaikille kirjalliseen osioon!

Lähettänyt käyttäjä

monivalintojen koira kysymys mkä oli vastaus? kissojen suosion nousu vai että omistajat pistää koirien käyttäytymisen muiden harteille?

Lähettänyt käyttäjä

Poikani Eetu riipaisi heti aamusta pikku ystävänpäiväkännit ystävänsä Kallen kanssa Riihimäen keskustassa. Rentoutuskeino oli toimiva, sillä varma 98p tulossa. On se kiva kun Eetulle satelee älliä!

Lähettänyt käyttäjä

tsau: Ite laitoin sen kissojen suosion nousun mut oliks toi siinä viidennessä eli viimisessä monivalintaosiossa? Se meni vähän ohi kyllä koko osio

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä, mutta jos keskityit koko kuuntelun ajan, niin alussa mainittiin, että koirat ovat nykyään suositumpia, kuin kissat. Tämäntakia vastaus oli B (?) eli koirien huollon vastuu siirtyy.

Lähettänyt käyttäjä

Kysymys oli todella hankala ja täynnä sanoja jotka olivat hankalia, muuta keskustelin opettajani kanssa siitä jälkeenpäin ja vastaus ei ollut ainakaan A, luultavimmin B, itse tein virheen laittamalla C.

Lähettänyt käyttäjä

Avojen kysymykset olivat kyllä aivan liian sekavia ja pitkiä.. Meni itse kysymyksen sisäistämiseen tosi paljon aikaa, sentää ny niistä tulee vähemmän pisteitä ett sinällää hieman tasoittaa

Lähettänyt käyttäjä

Laitoin kohtaan 24 vaihtoehdon A, mutta jos katsoitte painotukset niin viimeiset neljä monivalintaa oli kaikki vain yhden pisteen arvoisia. Ei suuri menetys siis jos tuossa tuli virhe

Lähettänyt käyttäjä

Ne keillä ongelmia lukemisen kanssa, niin oma vika jos ette ole anoneet koulun kautta sitä kuuntelua, jossa pidemmät tauot jos noi ei riittänyt...

Lähettänyt käyttäjä

Tarkistaako kone vaikka kynä ei olisi oikea esim se hb ja 02? Vai meneekö se sitten hylätyksi? Voiko olla näin et kynän perusteella saisi hylätyn kuuntelusta? Ha!

Lähettänyt käyttäjä

Jos et käyttänyt YTL:llän suunnittelemaa ja teettämää kynää saat automaattisesti hylätyn, sekä kaikki tämän vuoden kirjoituskertasi hylätään. Otan osaa!

Lähettänyt käyttäjä

Onko kellään tietoa, miten paljon yksittäinen vaikea osio voi muovata pisterajoja alemmas? Ärsyttää, kun nuo avoimet oli nyt jotenkin niin hankalia, toki tänä vuonna painotus niissä pienempi, mutta silti...

Lähettänyt käyttäjä

Te jotka tuskailette avoista, jos tarpeeksi monella ne ovat menneet huonosti, hyväksytään useampi vastaus. Joten älkää nyt panikoiko.

Lähettänyt käyttäjä

Siis oli ufoimmat avot mitä olen ikinä kuullut. YTL mokasi noissa kyllä. Sopivat monivalinnat kylläkin mutta avojen takia alta oman tason. En ole ikinä saanut englannin kuuntelusta alle 80, nyt sitten virallisten kirjoitusten kunniaksi tulossa huonoin tulos ikinä. Kiitos YTL!

Lähettänyt käyttäjä

Laskin pisteet suunnilleen nii varmaa 30/90 tulee vaa.. vaihtoehdoista 29/70. Oon kyllä vaa seiskan oppilas mut odotin jotai 50/90 :D

Lähettänyt käyttäjä

Ostin veljenpojalleni Eetulle matkan Tokioon, missä hän teki ylioppilaskokeen 9 tuntia ennemmin. Takaisin Suomessa Eetu täytti välittömästi oikean vastausrivin. Kyllä Eetu saa tästäkin kokeesta Laudaturin! On se Eetu aika tekijä!

Lähettänyt käyttäjä

Tulossa pisteitä noin 50/90...tasoni heittelee usein 50-70 välillä, joten en oikein tiedä miten suhtautua. 8 väärin monivalinnoissa ja avoista saan vain ehkä neljä pistettä..

Lähettänyt käyttäjä

don't worry jos meni huonosti tyypit! itellä meni täysin ohi yli puolet kuuntelusta syksyllä ja sain vaivaset 63 pinnaa mut kirjallisessa tsemppasin sen verran että jopa E tuli, vaikka olin kuuntelun jälkeen varma että tulee korkeintaan M. toisin sanoen täs vaiheessa on pretty much mahotonta sanoa kuka meistä minkäkin arvosanan tulee keväällä todistuksessaan näkemään. kuuntelu on kuitenki vaan osa tosi suuresta pistemäärästä.

Lähettänyt käyttäjä

Avojen A-kohta: "helikopteri" vaaditaan? Outoa, sillä olennaista oli kiirellisyys - ei vertauskuvana käytetty kopteri.. Ihmettelen myös kohtaa 21, jossa ystävät puheli ystävän ja Johnin hyvitystavasta: "Offer food", eli ystävykset eivät nauttineet juomista tms? Kyseisen pätkän idiootinvarma a-kohta korvautui kyllä c:llä. :D

Lähettänyt käyttäjä

Avojen mallivastaukset paikoittain hieman outoja, pitääkö a)-kohdassa välttämättä mainita helikopteri? Itse vastasin että (festivaaleilla käyminen voi puhujan mukaan olla haasteellista) koska niitä on niin paljon.
C)-kohtaan laitoin, että paikka on arkeologisesti merkittävä, pitääkö kreikkalaisuus mainita?

Lähettänyt käyttäjä

Monivalinnat 25/26

Koe 79-85/90 riippuen esim, että pitikö helikopteri mainita, ja, että kelpaako arkeologiakohtaan "kaivauspaikka".

Lähettänyt käyttäjä

Kuuntelu ja vastaukset aivan älyttömiä. Haluaisin kuulla perustelut oikeisiin vastauksiin, mutta aikaisempien lähetysten perusteella YTL kiertää kysymykset tavalla tai toisella ja argumentit ovat aina yhtä kehnot.

Lähettänyt käyttäjä

Minkä takia pitää scrollata alas asti uusimman kommentin takia? Tosi huono kommenttiosio näin mobiililaitteen vinkkelistä. :)

Lähettänyt käyttäjä

Monivalinnoista kaikki oikein.

Avojen ensimmäisessä kohdassa jäi mietityttämään, että lieneeköhän helikopterin mainitseminen välttämätöntä. Itse vastasin, että festivaaleja on niin paljon, että niihin kaikkiin ehtiminen on vaikeaa. Arvosteluohjeissa kuitenkin jokainen mallivastaus sisältää maininnan helikopterista.

Lähettänyt käyttäjä

muuten ihan hyvä yo-kuunteluksi, ei hankalia aksentteja puhujilla, selkeää. kohta 24 ja avoimet kuitenkin aiheuttivat päänvaivaa, kuten täällä on mainittukin. tässä vaiheessa vaan pitää toivoa, että avoimissa hyväksytään useampi erilainen vaihtoehto. nyt vaan pystypäin huomiseen kuunteluun, josko tällä kertaa ytl ois valinnut sopivat avot :-) !

Lähettänyt käyttäjä

Voiko avoista saada 1p, jos vikaan on esim. vastannut että koulutarvikkeita voi ostaa verovapaasti elokuussa mutta ei ole maininnut kouluvaatteita.

Lähettänyt käyttäjä

mul tuli 25/26 avoist ja vaihoin sen ainoon mikä meni väärin siit oikeest vaihtoehdost väärään just ennenku siirryttii seuraavaa :(

Lähettänyt käyttäjä

Ilmeisesti avojen ykköskohdassa ei riitä se, että mainitsee festareita olevan liian paljon, että kaikkiin niistä ehtisi, eikä kolmoskohdasta taida täysiä pisteitä tulla ilman lautta-sanaa vastauksessa? Muuten ei ongelmia, monivalinnoista täysi pistepotti ja muut avot näyttivät menevän hyvin.

Lähettänyt käyttäjä

Meni tuo ihana ja rakastettu 24 väärin muuten monivalinnat oikein (69/70p.), nuo avot mietityttää, a kohdan hulilupteri (helikopteri) erityisesti, myös b kohdassa tuntui, että hakkerointi oli pääosassa.

Lähettänyt käyttäjä

En kans tajunnu mainita mitään helikopterista, se tuntui vain sellaselta heitolta. Joen ylitystapa meni kokonaan ohi ja auto-ongelmista sanoin vain, että hallintalaitteet voidaan hakkeroida. Se kahden erillisen tietokoneen juttu ei olis kyllä mitenkään mahtunut siihen riville. Byhyy! Onneks monivalinnat meni hyvin.. Lohduttaa, että meillä toinen valvojista kuiskasi toiselle kokeen jälkeen: "Kamala!"

Lähettänyt käyttäjä

Avoimien vastaukset, kun katoin äsken, niin kyllä muuten petyin... Toivottavasti hyväksytään erilaisia vaihtoehtoja noiden lisäksi, muuten mulla tulee avoimista tositosi vähän pisteitä, jos sitten edes ollenkaan. Ja jää sitten niiden takia aivan varmasti muuten E saamatta:( Tai voisin jopa ällän saada monivalintojen perusteella, jos kirjalliset menee yhtä hyvin...

Lähettänyt käyttäjä

Tyhmää, että koe menee huonosti vain avoimien takia! Ei minkään yhden osion pitäis vaikuttaa näin paljon koko kuuntelun pistemäärään...eikä normaali ihminen pysty lukemaan kahtalausetta jossai kahessa sekunnissa jos samalla siihen pitäis vielä keskittyä!

Lähettänyt käyttäjä

Eikös tuossa pitäisi olla "Offering a meal" eikä "Offer a meal"...

Lähettänyt käyttäjä

Ilmeeni kun helikopteri vaaditaan a)kohtaan

Lähettänyt käyttäjä

Nipin napin 70p tulossa, omaa tasoa noin 10 pistettä alempana.. :( Mahikset ällään taisi jo mennä, mut onkohan E vielä mahdollinen?

Lähettänyt käyttäjä

avoista max. 10p mutta silti tulee ainakin yhteensä 75p ::)

Lähettänyt käyttäjä

Monivalinnat oli ehkä liiankin helppoja, avoihin taas oli kysymykset todella laajoja siihen nähden, minkä verran aikaa niihin vastaamiseen annettiin (eli ei ehtinyt vastaamaan ollenkaan).

Lähettänyt käyttäjä

Sure, why not? Mut on logiikan mukaan b ja c kohissaki ois pitäny lukee "helping" ja "paying"

Lähettänyt käyttäjä

Mitäs kettua, miten vertauskuvallisesti käytetty helikopteri voidaan vaatia a-kohdassa, vaikka pointtina oli että on vaikea ehtiä.... Samoin b-kohdassa kysyttiin että MITEN autojen turvallisuus voi vaaraantua, ei MIKSI; tähän vastaus pitäisi olla että ohjauskyvyn menettäminen hakkeroinnin seurauksena eikä se miksi hakkerointi on mahdollista...

Lähettänyt käyttäjä

Omasta mielestäni tuo helikopteri-juttu oli myös typerä...Minusta paljon oleellisempaa oli, että festivaaleja on liian paljon ts. tuottaa valinnanvaikeuksia

Lähettänyt käyttäjä

Niinpä, itsekin ajattelin että a-kohdassa helikopteria käytettiin lähinnä kielikuvana... B-kohdassa myös epäselvyyttä. Itsehän vastasin siihenkin että hakkereiden on mahdollista murtautua auton tietokoneeseen netin välityksellä. Kirjoitin myös että kahden tietokoneen asentaminen poistaisi ongelman, taisin lukea kysymyksen väärin... Tuota tuskin hyväksytään.

Lähettänyt käyttäjä

Aika ristiriitaista, että eka pitää vastata ensimmäisessä vastauksessa, että TARVITAAN HELIKOPTERI ja sitten seuraavassa kysymyksessä on väärin vastata, että TARVITAAN HOTELLI :D

Lähettänyt käyttäjä

Kuuntelen joka päivä uutiset englanniksi Ylen sekä BBC:n sivuilta. Luen kirjoja englanniksi, katson youtube-videoita englanniksi, katson kaikki elokuvat englanniksi (enkun kielisillä teksteillä tai ilman).
Kokeista saan pelkkiä kymppejä.

Ja silti kuuntelun avo-osio on aika naurettavan vaikeaksi tehty. Kielitaidon sijaan siinä testataan työmuistia ja stressinsietokykyä. Äänite oli ihan ymmärrettävä, en ainakaan huomannut mitään vieraita sanoja. Mutta heti kun näin että nauhoitteet tulevat vain kerran ja kysymykset ovat ihan järjettömän pitkiä, menin ihan paniikkiin. Jos keskityin muistamaan vastauksen ensimmäiseen kysymykseen, toinen osa meni ihan ohi. Jos kuuntelin koko pätkän rauhassa läpi, unohdin vastauksen ensimmäiseen osaan. Toi avo-osio on ihan järjetön, miksi nauhoite ei voi tulla kahta kertaa? Mitä tossa oikein testataan? Nyt meni kyllä mahikset L:ään. Kiitos vain typerästä avio-osiosta joka ei mun mielestä testaa kielitaitoa vaan jotain ihan muuta

Lähettänyt käyttäjä

Tuo helikopterin oleellisuus on kokonaisuuden kannalta ihan mitätön, sehän on vaan pieni vertauskuva. Ja kun kysytään, kuinka turvallisuus vaarantuu netin välityksellä, niin ilmiselvä vastaushan on että nimenomaan netin välityksellä auton tietokone voidaan hakkeroida. Tuo mallivastaus ei mun mielestä ees vastaa koko hemmetin kysymykseen, vaan kertoo miksi auton turvallisuus on vaarautuneena. Toivottavasti tajuavat mokansa, vituttaa niin perkeleesti.

Lähettänyt käyttäjä

Monivalinnoista saman verran kun syksyn 2016 kuuntelusta yhteensä :D Selkeesti helpompi tuntu oleva, toki noi avohin tarvittavat vastaukset on vähän jännittävät.

Lähettänyt käyttäjä

Hämmentää suuresti jotkut noista avojen oikeista vastauksista. Toivottavasti tässä annetaan joustoa...

Lähettänyt käyttäjä

Avot oli yksi synti. Vain kerran toistaminen ja helvetillisen lyhyt aika kirjoittamiseen pilasivat elämäni. Joutunen korottamaan.

Lähettänyt käyttäjä

Mitä kattia, mallivastauksessa hypätään suoraan oleellisen ohi, eihän kukaan suoranaisesti säästä rahaa tekemällä automatisoituja autoja...... oleellistahan on selvästi se, että tarvittaisiin TOINEN TIETOKONE, mitä valmistajat eivät suostu tarjoamaan

Lähettänyt käyttäjä

YTL:n autokohdan ensimmäinen vastaus ei kyllä vastaa edes omaan kysymykseensä. Helikopterin tärkeyttä ensimmäisessä kysymyksessä kyseenalaisten suuresti.

Lähettänyt käyttäjä

Miten noi avot pisteytetään? Voiko yhdestä kohdasta saada 3p tai 1p, vai ainoastaan 0p, 2p tai 4p?

Lähettänyt käyttäjä

Nyt oli kyllä työmuistin kapasiteetti koetuksella itse kullakin. On ihan ok, että avot tulee vain kerran TAI että niissä on kaksi kysymystä, mutta näiden yhdistäminen oli kyllä inhottava teko. Työmuistin kuormitus ja tarkkaavaisuuden jakaminen on valtava, jos pitää samaan aikaan pitää yksi asia mielessä, kirjottaa se itselleen muistiin ja vielä kuunnella seuraavaa asiaa. Olisitte edes laittaneet kaksi kertaa tulemaan, niin olisi ollut jotain toivoa tarkistaa muistamiaan asioita :(

Lähettänyt käyttäjä

Välillä tuntuu, että sensorit (jotka ovat ihan tavallisia opettajia) ovat joitakuita lastentarhan lapsia, jotka eivät osaa tehdä kunnollisia kysymyksiä ja vielä selviä vastauksia niihin.

Lähettänyt käyttäjä

Olen varmaan ensimmäinen jonka mielestä monivalinnat helppoja, mutta avokysymykset liian pitkiä ja vastausaika liian lyhyt. :-)

Lähettänyt käyttäjä

Näissä avoimissa ei kyllä ollut päätä eikä häntää. Vastausaika helvetin lyhyt, kysymys pitkä ja hankalalukuinen. N. puolet pisteistä meni siinä, kun unohti toisen kysymyksen ja jos sitä jäi miettimään, jäi seuraava kysymys taas pois. Tämmöinen kuuntelu olisi kyllä pitänyt laittaa kahteen kertaan, ei tuota minun eikä kenenkään muunkaan työmuistilla varmasti tehdä. Muuten kuuntelu oli onnistunut ja puhujat selkeitä.

Lähettänyt käyttäjä

Outoa että ensimmäisessä avossa helikopterin mainitseminen on välttämätöntä, koska pointti oli kuitenkin nimenomaan se, ettei jokaiselle festarille yksinkertaisesti ehdi koska niitä on niin paljon.
Kiva kuuntelu!

Lähettänyt käyttäjä

Ei hemmetti mitkä tauot niiden avojen välissä oli! YTL ei enää testaa kielitaitoo vaan tää on niille joku peli
"hihhei kuka osaa kirjoittaa viiskyt asiaa kymmenes sekunnis"

Lähettänyt käyttäjä

Monivalinnat olivat sopivan vaikeita, mutta suuri ihmetys nousee avoja kohtaan. Avojen kesto pidentynyt, pistemäärä noussut, enemmän asiaa pitäisi mainita, vastausaika sama ja saa kuulla vaan kerran. Melkeinpä mahdoton tehtävä. Jotain paperille kyllä saa laitettua, mutta hattua nostan niille, jotka jokaisesta kohdasta pystyivät täyden pisteen vastaukset laatimaan tuossa ajassa ja vain kerran kuuntelulla.

Lähettänyt käyttäjä

Mitä te jotkut selitätte, että avojen pistemäärä noussut? Se on nimenomaan laskenut esimerkiksi viime syksynä täydet oli 25pistettä ja nyt 20pistettä???

Lähettänyt käyttäjä

saako avojen vääristä vastauksista miinuspisteitä, esim jos veikkasi toiseen kysymykseen?

Lähettänyt käyttäjä

Avoimet vastaukset olivat vaikeita. Avoimissa oli pelkkiä kysymyksiä, ei yhtään luetteloita. Jos avovastauksissa YTL antaisi armoa, niin kestän tämän kuuntelukokeen tuloksen. Meni noin 10 pistettä huonommin kuin harjoituskuuntelut... MIKSI NÄIN PÄIN!!!!!

Lähettänyt käyttäjä

Tosiaan niinkuin moni jo aiemmin on sanonut oli noissa avokysymyksissä se etenemisvauhti ihan järjettömän nopea. Mutta noi mallivastaukset; kuka ehtii eka miettimään että miten selittää suomeksi "a hand-operated cable system attached to a floating wooden platform" ja sit vielä pitäisi ehtiä/mahtua kirjoittamaan tarkasti että "se on parhaiten säilyneistä kreikkalaisista arkeologisista kohteista Euroopassa"...
Sit kans toi A kohta ja se että piti mainita helikopteri: eihän se ollut ollenkaan oleellsta kysymykseen vastattaessa.
Ei tosiaan auttanut vaikka olisikin ymmärtänyt kaikki mitä tässä kokeessa oli. Nostan hattuu niille jotka on hyviä pikakirjotuksessa ja harmissani niiden kympin arvosanan oppilaiden vuoksi joille tää nyt ei luultavasti ollut ihan osuva näyttö nimenomaan englannin kielen osaamisesta.

Lähettänyt käyttäjä

Hieman hämmentynyt avoihin vastannut täällä. Uskotteko, että nämä riittävät pisteisiin? (muut osuivat oikeiaan ni en siksi jaksa laittaa kaikkia kohtia tähän)

a) Festareita on niin monta.
b)Autot voidaan hakkeroida
c)Paikka on hieno arkeologinen nähtävyys.
d) Lakolla ei ole vaikutusta matkustajiin.
e) Koulutarvikkeiden hintojen alentamista

Lähettänyt käyttäjä

Täällä kanssa monesti yli 80 pisteen saaneena ihmettelen suuresti, miten pystyinkään saamaan vain noin 64-68... ja kaikki tämä suurin piirtein vain avojen takia. Kokeessa taisi ollakin kyseessä pikemminkin muistin testaus kuin varsinaisen kielen, mistä olen suuresti pettynyt. Luulin osallistuvani kuullunymmärtämiskokeeseen, en pikakirjoituksen Suomen mestaruuteen.

Lähettänyt käyttäjä

Monivalinnat oli mun mielestä hyväntasosia, alkupään jopa aika helpohkoja. Avot kuitenkin mielestäni epäreiluja. Itse esimerkiksi olen todella hidas lukemaan ja kirjoittamaan, enkä ehdi sekunnissa sisäistää lukemaani kysymystä. Kuitenkaan lukihäiriötä ei ole todettu, joten en saa pidennettyä aikaa. Avot siis meni lähinnä arvailuksi kun piti yrittää lukea, kirjoittaa ja kuunnella samaan aikaan. Mitä ihmettä ytl menettäisi siinä jos avojen vastaus aika olisi edes hieman pidempi? Harmittaa, että monivalinnoista tuli pisteitä 65/70, ja monien edellisten vuosien avoilla pisteet olisi siellä 80 tasolla, mutta nyt taitaa jäädä 70...

Lähettänyt käyttäjä

Voiko avojen vikasta kohdasta saada täysiä pisteitä jos oli tyhmä ja unohti kokonaan mainita, että myös ostajat hyötyvät verojen laskemisesta....?

Lähettänyt käyttäjä

Muuten kysymykset olivat pitkän kuunteluiden perusluokkaa, mutta avoimissa asiayhteydet huomioon ottaen aivan liian vähän aikaa kirjoittamiseen! Varsinkin kun kaksi ensimmäistä kysymystäkin olivat erittäin pitkiä.

Lähettänyt käyttäjä

avot tuli nopeesti, mutta kun vaan rauhassa kuunteli ja kirjoitti sen verran kun ennen piippiä ehti, niin sen loppu !!8 min!! aikana kyllä erittäin hyvin sai täydennettyä loputkin tiedot vastaukseen. ne asiat oli jääny mieleen jotka sai napattua, loppuja mitä ei saanu ei tietenkään sitten enää voinu kirjottaa

Lähettänyt käyttäjä

Ytl kerrankin helposta kielten kuuntelusta!! T: yli 10 pistettä harjoituskuunteluita paremman tuloksen saanut

Lähettänyt käyttäjä

oonko muuten ainoo jota ketuttaa että noissa ns. haastavimmissa monivalinnoissa ei ollu mitään kerrointa? siis tossa ois voinu nii helposti erottaa oikeesti kielitaitoset keskivertosist mut sen sijaan naurettavan helpoille monivalinnoille annetaan 3 kertaa suurempi painoarvo kun ees vähän sanastoltaan haastaville tehtäville. makes no sense imo

Lähettänyt käyttäjä

Totta, itsellä tuli ne virheet juuri siellä (onneksi) niin ei tippunut kuin 2pistettä. Toisaalta, vaikka asiasta minulle oli hyötyäkin, ihmettelen miten noista saa vain yhden pisteen

Lähettänyt käyttäjä

Avokysymyksissä liian vähän aikaa vastata. Jos YTL olisi halunnut testata englannin kielen osaamista työmuistin sijaan, he olisivat toistaneet avokysymysten tekstit. Sen sijaan tekstit kuultiin vain kerran, jonka takia moni hyvätasoinen oppilas pärjäsi heikommin.

Lähettänyt käyttäjä

Mulla taas meni kaikki kolme virhettä noista 3 pisteen monivalinnoista, ne yhden pisteen monivalinnat menivät kaikki oikein. Kyllä ketuttaa.

Lähettänyt käyttäjä

Kyrön sanoin: ”Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun…” Kokeen vastausaika ja kysymykset olivat sopivan vaikeita, mutta hiukan kritisoin esimerkkivastauksia kuudennessa osiossa. Koska kysymyksiin pitää vastata napakasti ja lyhyesti vajailla lauseilla vastoin kaikkea lukiossa otettua, niin kuunnelmasta ihmiset voivat painottaa eri asioita, vaikka kuulevat täsmällään yhtä hyvin ja samat asiat. Kyse on siis tulkinnanvaraisuudesta. Onneksi esimerkkivastaukset eivät ole niitä ainoita ja oikeita.

A-kohdassa esimerkiksi tulee mielikuva siitä, että tapahtuma on laajentunut huomattavasti ylipäätänsä. Helikopterin olemassaolo vaikutti toissijaiselta ja oletinkin sen olevan enemmän ”kielikuva”, vaikkakin totuudenmukainen sellainen.

B-kohdassa taas auton hakkeroiminen oli yleisluontoisempi ja parempi vastaus kuin esimerkkivastauksen ”sama tietokone hallitsee nettiyhteyttä ja auton hallintalaitteita”. Itse pidin tätä tietoa niin yleistajuisena, että en kokenut sen olevan tärkeää.

Lähettänyt käyttäjä

Avojen D kohta Kysymyksessä on MIKSI lentokenttä ilmoitti? MITEN oikea vastaus voi olla "sillä oli varasuunnitelma"????????????????????????

Lähettänyt käyttäjä

Täytyy kyllä sanoa että avot olivat ihan järjettömät ellei useamman laisia vastauksia hyväksytä. Kysymykset olivat todella pitkiä ja laajoja, vastausaika lyhyt ja avot kuuluivat vain kerran, mitä järkeä?? Ymmärsin mielestäni lähes kaikki kohdat pääpiirteittäin, mutta riippuu kyllä täysin siitä miten kukin kuulemansa tulkitsee että mitä päättää niille kahdelle lyhyelle riville kirjoittaa. Esim. juuri se helikopteri oli a-kohdassa mielestäni vain "kielikuva" kuten monet ovatkin sanoneet. Voisi olla vaikeuksia jopa omalla äidinkielellä kuultuna saada oikeat vastaukset noihin, varsinkin kun joutuu miettimään että miksi kutsuu sitä esim. sitä lauttaa jota ohjattiin sen kaapelin avulla. :D
Ei nuo avot kyllä tosiaankaan mitanneet englannin kuullunymmärtämisen taitoa vaan sitä työmuistin toimintaa, tarkkaavaisuuden jakamista sekä paineen ja stressin alla toimimista!

Lähettänyt käyttäjä

Oonko ainoo joka miettii sitä rannekello kysymystä.. Oliko se puhelimen käytön väheneminen syy vai seuraus sen kellon käyttämiselle?

Ite sain sen kuvan, että kellon käyttö oli vain seuraus eikä syy sen käytön aloittamiselle.. Voi kans olla et tuli joku ajatuskatkos. Enkku kuitenkin toinen äidinkieli.

Lähettänyt käyttäjä

Terveisiä täältä abimatkalta! Otetaan nyt vähän rennosti ja sitten mietitään näitä vaikeita kysymyksiä elämästä.

Lähettänyt käyttäjä

eetu ei saanu oikeesti L

Lähettänyt käyttäjä

Iik, huomenna mennään taas! Onkohan kirjallinen nyt tosi vaikee kun kuuntelu oli niin helppo (avoja lukuun ottamatta...) ?

Lähettänyt käyttäjä

Kuulostaa maailman pahimmalta tekosyyltä, mutta koira kuoli tänään. Voidaanko tällainen asia ottaa huomioon koetta arvioidessa, kun ajatukset ei pysy kasassa kokeen aikana?

Lähettänyt käyttäjä

Viime illasta lähtien on vatsassa ja mahassa tuntunut jatkuvasti kouristus, ehkä syystä, sillä en ole juurikaan kokeeseen opiskellut.

Lähettänyt käyttäjä

Tsemppiä kaikille! Ottakaa hyvää evästä mukaan ja tehkää kaikes rauhassa se koe, kyl täst selvitään.

Lähettänyt käyttäjä

Kuuntelusta kaikki ei-monivalinnat väärin ja huomenna sitten pari oikein nii C tulee ja taikahattuun

Lähettänyt käyttäjä

Voitaisiin ihan suosiolla luopua tästä nykysestä "L 5 %, E 15 %, M 20 %, C 24 %, B 20 %, A 11 %, I 5 %" ja antaa arvosana sen mukaan kuinka hyvin ihmiset osaa asiat eikä että kuinka hyvin osaa suhteessa muihin... Jos 80% saa pisteitä L:n verran annetaan 80 prosentille L eikä säädetä niin että vain 5% saa L. Ja samaten voitais, kuten täällä on jo sanottu, niin muuttaa varsinkin englannin koe, ja erityisesti kuuntelu, niin että se oikeasti testaisi sitä kielitaitoa, eikä muistia tai loogista päättelyä tms. Siskoni ollessa lukiossa oli amerikkalainen vaihto-oppilas saanut M:n englannin kirjoituksista, eiköhän se jo kerro jotain

Sivut

Abitreenit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle abitreenit
 • lähetyskuva abitreenien reaali 2 lähetykseen, kevät 2017

  Abitreenien lähetys: Reaali II, kevät 2017

  Perjantaina 24.3.2017 käytiin läpi terveystiedon, maantieteen ja kemian yo-kokeet. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeista. Studiossa myös kyseisten aineiden opettajia ja kirjoittajia.

 • lähetyskuva abitreenien matematiikan lähetykseen, kevät 2017

  Abitreenien lähetys: Matematiikka, kevät 2017

  Keskiviikkona 22.3.2017 käytiin läpi lyhyen ja pitkän matematiikan yo-kokeet. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeista. Studiossa myös lukion opettaja ja matematiikan kirjoittajia.

 • lähetyskuva abitreenien ruotsin lähetykseen, kevät 2017

  Abitreenien lähetys: Ruotsi, kevät 2017

  Maanantaina 20.3.2017 käytiin läpi keskipitkän ja pitkän ruotsin yo-kokeet. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeista. Studiossa myös lukion opettaja ja ruotsin kirjoittajia.

 • lähetyskuva kevään 2017 englannin lähetykseen, ennakko ja jälki

  Abitreenien lähetys: Englanti, kevät 2017

  Perjantaina 17.3.2017 käytiin läpi pitkän englannin yo-koe. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeesta. Studiossa myös lukion opettaja ja kokeen kirjoittanut abi. Tallenne tulossa illan aikana!

Uusimmat sisällöt - Abitreenit