Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ranska pääkuva

2017 kevät: ranska lyhyt oppimäärä

Ranskan yo-koe

Kommentit

Täällä on lupa avautua, kommentoida, ihmetellä ja spekuloida päivän yo-koetta. Haluamme tarjota paikan keskustelulle ja vertaistuelle muiden kokelaiden kanssa. Huumori on sallittua hyvän maun rajoissa. Ethän kuitenkaan häiritse muiden keskustelua. Asiattomat viestit poistetaan. Ollaan kivoja. :)

Lähettänyt käyttäjä

Nyyh! Kamalaa! Tuntuu, että en osaa mitään. Olen lukenut ranskaa nyt vähän yli vuoden, tässä juuri yritän kirjoittaa pidempää esseetä ja voi luoja miten surkeeta tekstiä. Sanavarasto on mulla suppeaa ja rakenteet ym. hakoteillä. Miten selviän ??!?

Lähettänyt käyttäjä

Viikko kirjoituksiin ja musta tuntuu, etten ole lukenut paljoa yhtään.. Mun piti aloittaa joulun alla, ja alkuvuodesta kyllä vähän luinkin, mutta nyt on jotenkin jäänyt vähemmälle, etenkin kielioppi :( Sanastoa osaan jotenkin, tai ainakin muihin kieliin verrattuna sanavarastoni on suhteellisen hyvä, mutta oon vähän liiankin rohkea käyttämään mulle tuntematonta sanastoa ja sen takia tulee virheitä, vaikka viestin ehkä ymmärtäisikin.

Eniten mua pelottaa kuuntelut! Oon tehnyt nyt näitä abitreenien kuunteluharjoituksia ja ei herranjumala.. oon ihan kujalla ja ellei kysymyksiä olisi en varmaankaan edes tietäisi mistä puhutaan!! Ymmärrän sanoja sieltä täältä mutta kokonaisuudet on ihan hukassa - tai sitten en saa mitään selvää. Noita repliikkejäkin kun oon kuunnellut moneen moneen kertaan peräjälkeen, mutta oikeasti en vaan saa selvää :( Jos en muuta kuse niin sen sitten!

Paniikki.

Lähettänyt käyttäjä

Muistaakos joku miten näitä erikoismerkkejä sai siellä abitissa (ç, œ, ï)

Lähettänyt käyttäjä

Siinä abitissa on koko kokeen ajan saatavilla ihan selkeet ohjeet, mistä minkäkin erikoismerkin saa! Siinä yläpalkissa muistaakseni oikeassa reunassa on semmonen ympyrä, jonka sisällä on kysymysmerkki ja siitä kun klikkaa niin löytää hyvät ohjeet sekä macille että pclle!

Lähettänyt käyttäjä

Millä fiiliksillä huomiseen kokeeseen? Mitä ootte lukenu paljon ja minkä sit jättäny vähän vähemmälle, vai ootteko mitään? Tsemppiä kaikille! :)

Lähettänyt käyttäjä

Siis mikä ihme se unitehtävä oli? Ei ollut kyllä mitään tekemistä ranskan kielen kanssa vaan jotain ihme päättelyä. Tyhmiä kompakysymyksiä, miksi??

Lähettänyt käyttäjä

Unitehtävä oli epäselvä ja mielestäni vähän tarpeeton. Kuuntelu oli vaikeampi kuin perinteinen ranskan kuuntelu, meillä oli prelissä syksyn 2016 kuuntelu ja se oli mielestä helpompi kuin tämä. Video oli ainut mistä jäi varma fiilis.

Lähettänyt käyttäjä

Eihän siitä voinu päätellä että amerikkalaiset nukkuis enemmän kun eurooppalaiset? Vastasin siihen että ei tiedetä

Lähettänyt käyttäjä

Minustakin unijuttu oli outo enkä nähtävästi tajunnut sitä, laiton itse että Amerikkalaiset nukkuvat enemmän kun tuijotin vain niitä numeroita.. Kuuntelu oli haastavampi kuin viime vuoden, osasin kyllä itse odottaa mahdollista huonoa menestystä, olen surkea kuunteluissa.

Lähettänyt käyttäjä

Unitehtävä todella out, ei mitään tekemistä ranskankielen osaamisen kanssa. Samoin se talotehtävä. Osa kysymyksistä tulkinnanvaraisia ja osa taas päivänselviä. Mikä järki?

Lähettänyt käyttäjä

Luetunymmärtämiset ja täyttötehtävät olivat vaikeita, kuunteluista osa. Mainoksiin liittyvä luetunymmärtäminen tuntui todella helpolta. Miksiköhän sellainen niin helppo nakki oli sinne eksynyt...

Lähettänyt käyttäjä

Vaikea oli ainakin viimevuotisiin verrattuna, etenkin kuuntelut. Unitehtäväkin oli kyllä outo mua melkein nauratti kun osa tehtävistä oli niin pimeitä :D

Lähettänyt käyttäjä

Tykkäsin kokeesta ja siitä et oli vähä erilaisii tehtävii. Meni paremmin ku odotin ja etenki kirjotelman aiheet oli mukavat. Ja oli se unitehtäväki kiva mun mielestä :D

Lähettänyt käyttäjä

En tiennyt yhtään mitä odottaa kokeelta, mutta unitehtävä kuten talotehtäväkin eivät vastanneet mun mielestä millään lailla lyhyen ranskan luetunymmärtämisen tasoa. Nyt vähän tsemppiä YTL!!

Lähettänyt käyttäjä

Ihan jees koe, unitehtävä vähän outo. Olisi myös ollut paljon parempi, jos kuuntelukoe olisi ollut ihan erikseen, kuten muissa kielissä.

Lähettänyt käyttäjä

itse koin kokeen helpoksi vaikka olen keskitasoa, ehkä jopa alle. lähdin kokeesta hyvillä mielin mutta nyt kommentteja lukiessa iski kauhu.

Lähettänyt käyttäjä

Luetunymmärtämisissä tekstit ymmärsi ihan hyvin, mutta vastausvaihtoehdot olivat välillä hieman hankalia - kokonaisuudessaan kuitenkin ok. Kuuntelut olivat yllättävän haastavia, ja itse olen siis lukenut pitkän ranskan (melkein kymmenen vuotta). Kielioppitehtävät olivat mielestäni sopivia, helppoja ja haastavia kohtia. Kirjoitelmien aiheet olivat mukavia ja niistä sai ihan hyvin kirjoitettua.

Huonoja tehtäviäkin oli kyllä. Kuten esimerkiksi tehtävä talosta ja unesta. Olihan tehtävän annot ranskaksi, mutta ei näissä tehtävissä kyllä mitään ranskan kielen taitoja testattu. Enemmänkin tehtävissä (etenkin unitehtävässä) testattiin päättelykykyä, medianlukutaitoa ja lähdekriittisyyttä.

Lähettänyt käyttäjä

Mielestäni tehtävien taso vaihteli aika paljon. Mtä muut ovat mieltä? Osa kuunteluista oli hyvin vaikeita ymmärtää, mutta onneksi loput oli taas sellaisia "sopivan haastavia". Pömpipöm meni ehkä vähän ohi, koska meinasin revetä ääneen kuullessani kyseisen sanan äänitteeltä :D

Mutta valitetaas vähän: mikä ihme oli se unitehtävä? Jotenkin monitulkintainen oli eikä se mielestäni mitannut kielen osaamista oikealla tavalla. Sama juttu sen talokuvan kanssa. Talotehtävästä vielä kysyn, että olisiko värisokea voinut sekoittaa keltapaitaisen henkilön johonkuhun toiseen kuvassa olleeseen henkilöön (jos siis värisokea keltaisen ja sinisen osalta).

Esseeaiheet ja ohjeistukset olivat mukavan helpot ja sai käyttää luovuutta. Olivat ehkä helpommat kuin viime vuonna.

Lähettänyt käyttäjä

Kuuntelu oli kyl haastava verrattuna aikasempiin kokeisiin. Aineet oli kyllä kivoja, ja niistä jäi hyvä olo. Ja oon samaa mieltä että kuuntelu sais kyl olla eri päivänä.

Lähettänyt käyttäjä

nauroin kyllä itsekseni kokeessa pekka pekkaselle koska huumorintajuni on alakoululaisen tasoa. samoin pömpipömp :D mikä oli

itse pitkän ranskan lukeneena kyllä hämmennyin niistä parista tulkinnallisesta tehtävästä (se talo ja unijuttu) i mean? ei kauheasti kuvaa _kielen_ osaamista mutta ok. myös pari osaa kuuntelussa oli hämmentäviä mutta saapa nähdä

Lähettänyt käyttäjä

Oli kyllä hämmentäviä kohtia, ja
tuntuikin siltä, että kokelasta yritetään sekoittaa, esim juuri mainituilla talo- ja unikohdilla. Ihan kiva että oli kuvia, mutta miten nuo liittyvät ranskan kielen hallintaan?

Lähettänyt käyttäjä

MEIDÄN OPETTAJA LÄHETTI JUST WILMA-VIESTIN, ETTÄ ABITTI ON KAATUNUT JA KAIKKI VASTAUKSET ON KADONNEET!!! OMG!!! ONKO JOLLAIN JOTAIN TIETOA???

Lähettänyt käyttäjä

Jos 2/0 pisteen kohdassa on laittanut väärän artikkelin : La, ja muuten lause on täysin oikein, saako tosiaan nolla pistettä :'''(

Lähettänyt käyttäjä

Kurssieni ka 10. Tästä kokeesta odotettavissa ehkä M. Kiitos YTL. Järkyttävän epäselvät tehtävä, eteenkin unijuttu. Toivottavasti edes laskee pisterajat. Laudaturia lähdettiin hakemaan mutta se jää todella kauas. Kiitos vaan sähköistämiselle.

Lähettänyt käyttäjä

Miksi "La majorité des Français sont réveillés par leur téléphone" on "on ne sait pas"?? Aineisto sanoo 50% niin eihän se ole suurin osa??? Eli eikö sen pitäis olla faux?

Lähettänyt käyttäjä

uskoisin että siinä ei tarkoitettu sitä, että porukka herää viesteihin, vaan juuri "par leur téléphone". näin ainakin yritin järkeillä

Lähettänyt käyttäjä

Olen lukenut pitkän ranskaa ala-asteelta, L oli mielessä mutta oli kyllä niin sekava koe että hyvä että E tulee... Ihan super ärsyttävää, ei mun mielestä kyllä testannut yhtään todellista osaamisen tasoa... Herätkää plz

Lähettänyt käyttäjä

Olin asentanut koneen näytön kirkkauden sopivaksi edellisenä iltana, mutta kokeen välilehteen avautuvien aineistojen fontit eivät näkyneet kunnolla. Oli vaikeuksia lukea tekstejä. Muuten kysymykset ja kirjoittamani vastaukset näkyivät kunnolla.

Lähettänyt käyttäjä

Kuvat oli mukava lisä, video oli kiva, mutta kuuntelu oli todella vaikea. Meni ihan ylitte ne keksintöjutut ja niitä oli mun mielestä liikaa. Oli vähän suppea aiheitten osalta tuo kuuntelu. Kirjotelmien aiheet oli tosi kivoja :)

Lähettänyt käyttäjä

Joo, olen samaa mieltä monien kanssa. Kokeen unitehtävä oli kieltämättä outo... Ihme kyllä, pidin sähköisen kokeen kuuntelusta yllättävän paljon, vaikka olen yleisesti ottaen niissä kehno. Parasta kuunteluissa oli taukojen oma määrittäminen sekä kuvat ja videoklipit, jotka toivat hyvän lisän ja vaihtelua. Kuunteluiden materiaalin laajuudesta näytän peukkua YTL:le.

Lähettänyt käyttäjä

Koe oli jotenkin tosi hämmentävä. Välillä tuntu tosi helpolta, välillä taas liian hankalalta ja varsinki kuunteluissa oli aika paljon vaihteltua vaikeudessa. Kokeessa oli outoa että piti yrittää "järkeillä" mikä ei mielestäni mittaa kielellistä tasoa niin hyvin (juurikin tämä unitehtävä).. mutta kaikin puolin ihan ok koe. Mitäs luulette pisterajoille käyvän?

Abitreenit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle abitreenit
 • lähetyskuva abitreenien reaali 2 lähetykseen, kevät 2017

  Abitreenien lähetys: Reaali II, kevät 2017

  Perjantaina 24.3.2017 käytiin läpi terveystiedon, maantieteen ja kemian yo-kokeet. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeista. Studiossa myös kyseisten aineiden opettajia ja kirjoittajia.

 • lähetyskuva abitreenien matematiikan lähetykseen, kevät 2017

  Abitreenien lähetys: Matematiikka, kevät 2017

  Keskiviikkona 22.3.2017 käytiin läpi lyhyen ja pitkän matematiikan yo-kokeet. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeista. Studiossa myös lukion opettaja ja matematiikan kirjoittajia.

 • lähetyskuva abitreenien ruotsin lähetykseen, kevät 2017

  Abitreenien lähetys: Ruotsi, kevät 2017

  Maanantaina 20.3.2017 käytiin läpi keskipitkän ja pitkän ruotsin yo-kokeet. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeista. Studiossa myös lukion opettaja ja ruotsin kirjoittajia.

 • lähetyskuva kevään 2017 englannin lähetykseen, ennakko ja jälki

  Abitreenien lähetys: Englanti, kevät 2017

  Perjantaina 17.3.2017 käytiin läpi pitkän englannin yo-koe. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeesta. Studiossa myös lukion opettaja ja kokeen kirjoittanut abi. Tallenne tulossa illan aikana!

Uusimmat sisällöt - Abitreenit