Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ruotsi pääkuva

2017 kevät: ruotsi keskipitkä oppimäärä

Ruotsin yo-kuuntelun tehtävävihkot ja vastaukset

Ruotsin kirjallisen yo-kokeen tehtävävihkot ja vastaukset

Abitreenien ruotsin yo-koelähetys

Lähetyksessä ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastaavat abien kysymyksiin päivän kokeesta ja pohtivat, mitä täydellisiin vastauksiin vaadittiin.
Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat: Raili Hildén ja Maria Green-Vänttinen
Opettaja: Hanna-Maija Mäkinen Kaitaan lukiosta
Abiturientti: Mikko Piira Kaitaan lukiosta
Juotajina: Hannamari Hoikkala ja Jenni Honkanen

Katso ruotsin lähetys tehtävittäin klipattuna.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Jos täällä kommenttiosastolla käy Eetun lisäksi muita ihmisiä, niin mitkä ovat teidän odotukset kuuntelun osalta? Miten kurssien aikana tehdyt kuuntelut ovat menneet? Ite saan tavallisesti 65-75 pistettä b-ruotsin kuunteluissa. Oma tavoite kuuntelusta on siinä 70p piekkeille, tosin 65 pisteeseenkin olisin tyytyväinen!

Lähettänyt käyttäjä

Ite saanu yleensä reilun 80p, joten sormet ristissä sellaisia odotan. Toki riippuu paljon siitä, onko vaihtoehdoissa paljon esim refleksiiviverbejä tms joiden tarkoitusta en tunne, ja joskus myös avot olleet aika vaikeita. Mitä odotatte?

Lähettänyt käyttäjä

Täällä kans odotukset vähintään siinä n. 70 pisteessä, oon korottamassa syksyn M:ää, jossa kuuntelu meni jännityksen takia niin metsään kun vaan mahdollista... Kursseilla kuuntelut olleet luokkaa 50-75p, viime aikoina enimmäkseen tuolla 70p hujakoilla joten toivottavasti huomennakin onnistuis ja korottuis E:ksi! Tsempit kaikille! :)

Lähettänyt käyttäjä

Oli kyllä mustakin tosi vaikee.. toivottavasti tulis ees 50p., ei oo varmaan ikinä menny kuuntelu noin huonosti. Mihin aikaan vastaukset tulee??

Lähettänyt käyttäjä

Joo ei tuu kesää eikä lakkii vaik surkee oonki kuunteluis oli tää kyl floppi ytl:lta fiksuu alkaa heittää jotai virheilmoituksii sii ku muuteki aivan köntsät pöksyis kiitos tästä ytl

Lähettänyt käyttäjä

Kuuntelu oli todella vaikea, varmaan vaikein mitä oon koskaan tehnyt. Lisäksi avoimissa kysymyksissä teksti tuli kokonaan putkeen eikä kaksi kertaa peräkkäin niin kuin vihkossa luki??

Lähettänyt käyttäjä

Olen kyllä niin ylpeä siskon isosiskon isoveljen veljestä, joka meni kuunteluun ja teki sen 20 minuutissa. Varmat 91 pistettä kuuntelusta tulossa! Voidaan tänäänkin mennä kahville taas. Poika sanoi moukuttavansa kokeen palasiksi. Hän käytti Arnold Schwarzeneggerin taktiikkaa, jossa hän teki kokeen kaksi kertaa nopeammin!

Lähettänyt käyttäjä

Hei!

Eikö tänä vuonna rivi sisältänyt suhteellisen paljon D-vastausvaihtoehtoa. Itsellä tuntui napsahtavan pitkä D-rivi, jonka edessä oleva kaksoispiste hämäsi liiaksi. Ihan kun olisi nauruhymiö tullut

Lähettänyt käyttäjä

Siis mitä...... Miten meidän kuuntelu kesti vain 40min ku yleensä kestäny 45min? Oliko teistäkii älyttömän lyhyet ajat kuuntelun väälissä ?!?!? Muutenkin sanastollisestikin vaikeampaa kuin A ruotsi.. Moro vaan YTL <3

Lähettänyt käyttäjä

Joo o olin korottomassa syksyn paria pistettä vaille jäänyttä E:tä, hyvä jos tällä suorituksella tulee edes B :DDDDD

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos YTL, hajotus. Ensimmäinen ja verotus oli ok, sai vastattua, muuten meni aika lottoamalla...
Avot meni niin ohi, kiva arvailla sinne omiaan :)

Lähettänyt käyttäjä

En ymmärtänyt mitään mistään, tuntuu mukavalta, tauot oli helvetin lyhyitä, toivottavasti lotto onnistuu:)))))) Kiitos YTL tästä!!

Lähettänyt käyttäjä

Oonko ainoa, jonka mielestä tauot olivat normaalia lyhyempiä? En ehtinyt kuin vastata ensimmäiseen kohtaan kun äänite jatkui jo..

Lähettänyt käyttäjä

Prelistä tuli helppo E ja tässä kuuntelussa en ollut sit varma kyllä yhdestäkään vastauksesta... kiva jos A tulis :) plz...

Lähettänyt käyttäjä

Monivalinnat oli mun mielestä suht samaa tasoo ku aikasemmissa, mut avot meni kyl iha ohi... Ja tauot oli tosi lyhyet!! Oon yleensä saanu 60-75, mut nyt taitaa jäädä 60 paikkeille....

Lähettänyt käyttäjä

Oli kyllä todella vaikea kuuntelu. Mistään kysymyksestä ei tullu sellasta oloa että tää on ihan varmasti näin. Kirjallisten on parempi olla kyllä ihan törkeen helppoja.

Lähettänyt käyttäjä

Avojen ekassa menivät jäälle kattomaan hylkeitä (?), mutta minkä takii ne ei huomannu varotusta ?? Laitoin että varoituslappu oli kahvilassa, ei mitään hajua siis, kuulin vaa sanan kahvila .. :D

Lähettänyt käyttäjä

Lottorivi tuli sinne heitettyä kun mitään en ymmärtänyt. Pitkän oppimäärän tasoa tämä kuuntelu.

Lähettänyt käyttäjä

Tauot oli minusta myös tosi lyhyet, ettei kerenny kunnolla lukee niitä vastausvaihtoehtoja läpi. Avot tuntu kans vaikeelta, etenkin se museokohta.

Lähettänyt käyttäjä

Siis mikä tää kuuntelu oli olevinaan?? Tosi vaikeeta sanastoa monivalintojen vastausvaihtoehdoissa, super lyhyet tauot et hyvä ku ehti lukee ees kysymyksen ja avot oli taas haastavat niin kuin aina.. Preleistä oon saanu M/E, mut saa nähä mitä nyt käy.

Lähettänyt käyttäjä

Oli kyllä aivan jäätävän vaikee kuuntelu ja tauot olivat törkeän lyhyet, eihän noissa ehdi edes lukemaan tehtävää! Koulumme ruotsin opettajat myös sanoivat kuuntelun olleen vaikein pitkään aikaan. Kiitos YTL tästä, toivottavasti tulevat kuuntelut ovat B-ruotsin tasoisia!

Lähettänyt käyttäjä

Harjoittelin vielä edellisenä päivänä viime syksyn kuuntelun ja vastaustaukojen aikana sai pyöritellä peukaloitaan. Nyt tuli kiire vastata ja lukea! Mulla meni kans melko lotoksi koko homma vaikka yleensä ymmärrän ruotsia ihan hyvin :( Pisterajat tulevat luultavasti olemaan melko matalat, kun täälläkin kaikki kommentoivat kuuntelun olleen vaikea...

Lähettänyt käyttäjä

Meillä oli tekninen virhe kuuntelussa tän kaiken lisäks.. Levy oli kussut jotenkin :(

Että L tais jäähä haaveeksi, tosi paljon piti tietää yksittäisiä sanoja (jotka irrelevantteja kielen käyttämisen kannalta)

Lähettänyt käyttäjä

Toi kuuntelu kyllä sanastollisesti haastava, sai kyl veikata mitä niissä vastausvaihtoehdoissa edes tarkoitettiin ja avojen 2 vikaa ja se museokohta jäi kyl aivan puolitiehen

Lähettänyt käyttäjä

Mikä kettua tämä oli olevinaan? Taisi olla sekottunut pitkän ruotsin kuuntelun kanssa

Lähettänyt käyttäjä

Oon lukenut A-ruotsin ja kuuntelu vastasi kyllä A:n tasoa, todella vaikea jopa minulle

Lähettänyt käyttäjä

Tehkää kuuntelu joka on keskipitkän oppimäärän tasoa. Saan paremman pitkänkin ruotsin kuuntelusta paremmat kun tästä!!! Pisterajat ovat varmasti todella matalat VAI MITÄ?!

Lähettänyt käyttäjä

Nauhalta kuuluvan tekstin ymmärsin kohtuu hyvin, mut ne vastausvaihtoehdot ??? Tosi outoa sanastoa, hyvä siinä sitten vastailla, kun et ymmärrä mitä vaihtoehdot saati kysymys tarkoittaa...

Lähettänyt käyttäjä

En ehtinyt lukemaan kysymysten vastauksia ajatuksella yhtään, oliko tauot lyhyempiä vai kuvittelinko vain?? Harjoituksissa ehtinyt hyvin lukemaan vaihtoehdot sun muuta.... tässä meni suurin osa arvauksella vain sen takia etten ehtinyt kunnolla lukemaan vaihtoehtoja.... Sanasto oli aika vaikea myös....

Lähettänyt käyttäjä

Oli syksyn yo-kuunteluun verrattuna paljon vaikeampi, varsinkin sanastollisesti. Toivotaan, että kirjallinen on sitten helpompi tasoltaan kuin kukntelu. Syksyllä omasta mielestä oli kirjallinen vaikeampi.

Lähettänyt käyttäjä

Poikani Miska oli tänään kuuntelussa. Hän kertoi kokeen olleen helppo ja sai sen valmiiksi jo ennen kuuntelun alkua. Onneksi asumme pienessä kylässä, jossa oppilaat ja opettajat tekevät yhteistyötä. Kiitos YTL.

Lähettänyt käyttäjä

Harjottelin kuunteluun sekä keskipitkän että pitkän ruotsin kuunteluilla ja nää harjotukset meni ihan hyvin, mutta ei niistä näköjään ollu mitään hyötyä. Kuuntelun tauot oli naurettavan lyhyitä, kun ei kerenny edes kysymystä lukea, ja kuuntelun sanastokin oli hankalammasta päästä. Toivon vaan, että pisterajat laskee.

Lähettänyt käyttäjä

Olinko ainoa vai kuuliko kukaan muu inarinsaamea ruotsin kuuntelussa, mitään en kyllä ymmärtänyt.

Lähettänyt käyttäjä

Keskipitkän ruotsin opiskelijat tekivät tänään pitkän ruotsin tasoisen kuuntelun. Itse olen lukenut a-ruotsin oppimäärän, tehnyt aika monta kuuntelua siellä ja tämä oli yksi vaikeimmista kuunteluistani ikinä. Harjoituskuunteluista olen saanut 85-90 kaikista, hyvä jos tästä tulee 75.

Lähettänyt käyttäjä

Meni kyllä ihan päin ahteria tää kuuntelu hyvä jos tulee yhtäkään pistettä :)

Lähettänyt käyttäjä

tauot normaaleja lyhyemmät?? lisäks avoissa ohjeistusvirhe jonka takia meni ihan päin persettä avot kun pääs vasta toisella kerralla mukaan

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä tietää, etten ole ainoa, jonka mielestä tauot tuntuivat jotenkin lyhyiltä. Avoista museojuttu ja yritysjuttu menivät vähän ohi, muut menivät kai ihan hyvin. Monivalinnoista se reaktiotehtävä oli tosi vaikea. Ymmärtäminen ei sinänsä ollut niin vaikeaa, mutta vaihtoehdot olivat jotenkin tosi outoja...

Lähettänyt käyttäjä

Sanasto ja aihepiirit ei olleet "maanläheisiä" meitä nuoria koskevia vaan aika vaikeita pakolais- ja politiikka-aiheisia. Tauot tosiaan olivat aika lyhyitä ja avot tavallista haastavempia!

Lähettänyt käyttäjä

Kuuntelu oli aivan liian vaikea. En ymmärtänyt monivalinnoissa mitään kysymystä enkä varsinkaan vaihtoehtoja. Kuuntelu oli aivan liian vaikea keskipitkän lukijoille! Saa luvan olla pisterajat todella alhaalla että edes A:han on mahdollisuudet... :(

Lähettänyt käyttäjä

Siis mikä tää kuuntelu oli? Kahta viimeistä osaa lukuunottamatta keskitason koe, mutta kaksi viimeistä osaa ovatkin sitten aivan eri planeetalta. Aivan tajuttoman hankala avo! Tiedättehän YTL, että tämän kuului olla keskipitkä ruotsi, EI pitkä ruotsi? Että tosi kiva.

Lähettänyt käyttäjä

^
Mustakin itse kuuntelu oli suhteellisen ymmärrettävä mutta tuntui että vaihtoehdot oli laadittu aika vaikeiksi! + avot oli ihan kamalat

Lähettänyt käyttäjä

Näyttää YTL kuuntelun vaikeuden perusteella toivovan että ne keskipitkän ruotsin laudaturin pisterajat laskevat alle 200 :)

Lähettänyt käyttäjä

Oliko YTL tämä teistä keskipitkän ruotsin kuuntelu? Kiitos vaan unelmieni pilaamisesta.

Lähettänyt käyttäjä

Oli niin vaikea etten mitään tajunnut. Viittasin häiriöstä laitteista ja lähdin kotiin. Nähdään syksyllä!

Lähettänyt käyttäjä

En tajunnu melkeempä mitään, avot oli todella vaikeat

Lähettänyt käyttäjä

Järkyttävää... Oon itsekin käynyt läpi useita kuunteluita eikä yksikään ole niistä ole ollut sanastoltaan noin vaikea. En älyä miks avoissa tällä kertaa tekstin piti tulla ensin kokonaan ja sitten vasta osissa? Pisterajat saavat oikeesti olla alhaiset sillä olihan tuo nyt oikeesti helvetin vaikee kuuntelu! Enkä selvästikkään ole ainoa joka on samaa mieltä ja ahistunu...

Lähettänyt käyttäjä

Ihan liian lyhyet tauot ja B-ruotsin tasolle liian vaikeaa sanastoa. Mä en ehtinyt edes lukea kysymystä ja vaihtoehtoja saati miettiä niitä suomeksi enneku alko jo nauhalta tulemaa puhe..

Lähettänyt käyttäjä

Kuuntelu oli suhteellisen vaikea ja tauot aivan liian lyhyitä. Ei ihan vatannut keskipitkän oppimäärän kuuntelua YTL! Osio 4 oli aivan liian vaikea.

Lähettänyt käyttäjä

Kuuntelun sisältö ei ollut vaikea, mutta kysymyksistä ei saanu mitään selvää voi olla että johtu minimaalisista tauoista :-)

Lähettänyt käyttäjä

Tauot oli kyllä tosi lyhyitä eikä osien välissä ollut sitä taukomusiikkia??? En oo kyllä ikinä aikasemmin yhtä vaikeeta kuuntelua B tason ruotsissa tehny.... Olis kiva kun ees läpi pääsis.....

Lähettänyt käyttäjä

Olen aivan järkyttynyt kuuntelun tasosta, ja eiköhän täällä moni muukin. Olen tehnyt paljon kuunteluita ennen, eikä koskaan ole ollut näin vaikea kokonaisuus. Sanasto ja tauot olivat aivan järjettömät sekä produktiivisissa tehtävissä täytyi tietää pikkutarkkoja asioita. Olette suoraansanoen epäonnistuneet. Kiitos tästä.

Lähettänyt käyttäjä

Mielestäni helpoin ruotsin kuuntelu. Tauoilla kerkee kyllä kirjottaa jos on nopee, älkää hupiukot valittako. Varma 90p.

Lähettänyt käyttäjä

en osannu varautuu noin vaikeeseen kuunteluun.... mahdollisuus edes saada A on pieni.

Lähettänyt käyttäjä

Toivon todella että pisterajat saa olla todella alhaset ja toivon myös että jatkossa vihkojen ohjeistus olisi avoissa oikeanlainen . Taso ei ollut todellakaan b ruotsi.

Lähettänyt käyttäjä

En tiedä kuka noi ohjeet oli laatinu, mutta siellä oli kyllä päivän selvä virhe. Avokysymyksissä luki, että kysymykset tulisi kaksi kertaa peräkkäin vaikka koko homma tuli ensin kokonaan ja sitten pätkissä. Koko luokka ihmetteli samaa. Ei tässä auta murehtimaan, mutta muistakaa sitten ensi kerralla laatia kunnolliset ohjeet!

Lähettänyt käyttäjä

Oli kyllä vähän eri luokkaa tää kuuntelu mitä odotin... ehdin lukee ensimmäisen kysymyksen ja 2 vaihtoehtoo kun kuulu jo PIIP :) toivotaan että pisterajat korjaa tän.

Lähettänyt käyttäjä

Se että kuuli kerran läpi kaikki putkeen oli kyllä aika turhaa kun kaikki oli aivan eri aiheita ja sitten vasta yks kerrallaan.

Lähettänyt käyttäjä

Jollain ihmeellä itselleni jäi luottavainen fiilis kokeen jälkeen, mutta myönnettäköön - aihealueet olivat vaikeita ja tauot erittäin lyhyitä. Avoissa ollut virhe korjattiin ainakin meillä ennen koetta, en tiedä mikä on ollut linjana muualla. Oikeaa lottoriviä odotellessa...

Lähettänyt käyttäjä

Kuuntelu oli tosi vaikea verrattuna edellisiin vuosiin.. Varsinkin tauot olivat aivan liian lyhyet eikä vaihtoehtoja kerennyt kokonaan edes lukea..

Lähettänyt käyttäjä

oli kyllä ihmeen vaikee. pitkän kuulluilla oon harjoitellu enkä ikinä ole ollut näin epävarma etenkään avoista. taukojen lyhyys hämmensi muakin, yleensä aikaa on liikaakin mutta nyt en ehtinyt kaikkia kysymyksiä ollenkaan lukea etukäteen.

Lähettänyt käyttäjä

Mitä tästä edes voi sanoa? Sinne meni ne haaveet hyvistä arvosanoista! Ihan eri tasoa kun aikasempien vuosien, opettajakin kommentoi pettyneenä että tämä oli liian vaikea. Epätoivo iski jo kokeen alussa vaikka kaikista ruotsin kursseista arvosana on ollut 10. Ei näin YTL.

Lähettänyt käyttäjä

Mitä kieltä tää kuuntelu oikeen oli?

Lähettänyt käyttäjä

En ehtinyt yhdessäkään kohdassa lukemaan kuin kysymyksen ja vähän vilkaisemaan vaihtoehtoja. Kuuntelu oli tosi nopea tempoinen ja se jäi kyl harmittamaan!! Yhdestäkään kohasta ei jääny kyllä varmuutta oliko oikea vaihtoehto :( Sanasto oli vierasta, kuuntelu nopea jne.

Lähettänyt käyttäjä

Tauot oli oikeesti ihan helvetin lyhyitä en ehtiny edes lukemaa:-)))

Lähettänyt käyttäjä

Miks must tuntu et tein pitkän ruotsin kuuntelua? Ja vastausaikaa ei ollu kyllä yhtään, olin kokoajan jäljessä. Muutenkaan en ymmärtänyt mistä edes puhutaan... Jos ymmärsin mistä puhutaan niin en ymmärtänyt kysymyksiä.

Lähettänyt käyttäjä

Oli kyllä oikeesti vaikein kuuntelu minkä oon pitkään aikaa tehny. Kuuntelusta ymmärsin melko paljon, mutta kysymykset oli kyllä tosi vaikeita. Ei oo koskaan tuntunu puhelinkeskustelutehtävä nuin hirveeltä.

Lähettänyt käyttäjä

Siis hienoa, yhtään en ymmärtäny. Hyvä lottokuponki oli kyllä toi lomake. Ihan liian vaikeeta sanastoa ja tauotki oli niin lyhyitä ettei kysymyksiäkään ehtiny lukemaan puhumattakaan vastausvaihtoehdoista. Kiitos ytl! Taitaa jäädä lakki saamatta :)

Lähettänyt käyttäjä

Nej satan vad helvete var det !!!!!!

Lähettänyt käyttäjä

Kuuntelu oli kyllä vaativa, ehkä ei ihan soveltanut B-ruotsin tasoa. Tauot olivat joissakin kohdissa minimaaliset ja viimeisen tehtävän uutiset lauottiin sellaista vauhtia ettei edes Valtteri Filppula pysyisi perässä. Yleisen haastavuuden johdosta kokeen pisterajat oletan jäävän mataliksi.

Lähettänyt käyttäjä

Toivottavasti sensorit perehtyvät näihin kommentteihin. Omastakin mielestäni kuuntelu oli huomattavasti B-tason aiempia kuunteluita vaikeampi, vastasi jotakuinkin A-kielen kuunteluita joita olen tehnyt. Toivottavasti pisterajat laskevat, koska tässä kokeessa B-kielen tavallisesti esim. laudaturin arvoiset oppilaat saattoivat menettää helposti paljonkin pisteitä, ja lottoamallakin olisi voinut saada paremmat pisteet kuin yrittämällä kaikkensa liian vaikeaa tekstiä kuunnellessa ja lukiessa.

Lähettänyt käyttäjä

Luinko oikein, että neljännen osion kertoimena oli 3??! Sinne meni pisteet... On kyllä epäreilua, että eri tutkintokertojen vaatimustasoissa on näin suuria eroja.

Lähettänyt käyttäjä

LUKEKAA NYT YTL NÄITÄ KOMMENTTEJA JA MIETTIKÄÄ TARKASTI KUINKA MONTA KYMMENTÄ PISTETTÄ ALEMMAS ASETATTE PISTERAJAT.

Lähettänyt käyttäjä

Erikoinen valinta lätkästä 2 tehtäväks ''mitä henkilö x vastaisi seuraavaksi'', varsinkin kun puheenvuorot oli muutaman kymmenen sekunnin katkelmia. Mistä lähtien yhteiskuntapolitiikka ja verotus on tullut osaksi keskipitkää ruotsia? Viime syksyyn verrattuna nyt tuli kyllä aivan täysi mahalasku. Orättvis...

Lähettänyt käyttäjä

On se kummallista, että ammattilaiset eivät osaa valmistaa keskipitkälle ruotsille sopivaa koetta. Opettajani on aivan samaa mieltä.

Lähettänyt käyttäjä

Järjettömän vaikea verrattuna edellisiin kuunteluihin mitä on tehnyt. Vaikeaa sanastoa oli älyttömän paljon ja tauot selvästi lyhyempiä mikä todella ärsytti! Vaikka olisi johonkin osannut vastatakin, ei vaihtoehtoja (jos edes kysymystä) ehtinyt lukea läpi. A- tasolla tunnuttiin olevan vaikka luulin ilmoittautuneeni B:lle. Luulin osanneeni ruotsia edes jollain tasolla, mutta nähtävästi en ymmärräkään mitään. Hyvä fiilis todellakin lähteä tekemään kirjallista osuutta, mitäs ansalankoja sinne sitten on suunniteltu?

Lähettänyt käyttäjä

Aivan liian vaikea. Vastasi A-ruotsia! En kyllä oo hyvä kujnteluissa yleensäkkään, 40-50/90p, mutta hyvä jos nyt pääsee edes 20 pisteeseen! Ymmärsin mitä sanottiin, mutta kysmykset jäi pimentoon. Viimeseen avoon en edes saanut minkäänlaista vastausta! YTL YRITTÄKÄÄ EDES. Tässä voi mennä monen keskitason oppilaankin lakki vaakalaudalle vaan sen takia, että te ette osaa tehdä oikean tasoisia kuunteluita...

Lähettänyt käyttäjä

Hei!

Kirjoitan nyt monen muunkin puolesta, jotta meidän ei tarvitse tulla yksitellen puhumaan tästä. Koe oli vaikeampi, kuin aikaisemmat. Olisiko mahdollista laskee pisterajaa?

Viimeinen tehtävä, eli 5 kohta oli myös normaalia haastavampi. Kun oli kuullut sen kokonaan, niin ei enään muistanut, että mitä siinä oikein puhuttiin. Oli vaikeata keskittyä ja ymmärtää kuulemansa seuraavalla kerralla... Yleensä olen saanut kuunteluista 60, mutta tiedän sen, että tällä kertaa en tule saamaan niin paljoa.. Vaaditte meiltä tällä kertaa paljon enemmän, kuin pystyisimme teille antamaan.

Toivottavasti huomioitte kommentimme!

Lähettänyt käyttäjä

Påikani petter pärjäsi hyvin, hän åpetteli ruåtsin kiälen alusta låppuun jo purjehduskåulussa jonne hänet istutin ala-asteen kålmannelta luåkalta. Hyvä purjehtija sukuun, josta voimme varmasti kuulla lisää tulevaisuudessa.

Lähettänyt käyttäjä

Itkuhan siinä melkein tuli kun luokasta lähti. Oppitunnilla tehtyjen aiempien vuosien yo-kuunteluiden ja kurssiarvosanojen johdosta lähdin tämän päiväiseen kuunteluun luottavaisin mielin, mutta nyt lähinnä jännitän saanko kuuntelusta edes 20/90. Oli kyllä vaikein kuuntelu mitä ikinä on tullut tehtyä, tuntui etten saanut kohdista mitään selvää, ja oli täysin arpapeliä. Toivon todella, että tämän kuuntelun haastavuustaso otetaan huomioon myös pisterajoissa, eikä vain niin, että kirjallinen koe on helpompi, sillä kirjallista koetta on muutenkin helpompi tehdä kuin kuuntelua, joka soi vaan sen kerran tai kaksi ja siinä se.

Lähettänyt käyttäjä

Poikani ja piikani sekä piinani Petrus sai vastaukset tatuoituna käsivarteensa jo syntyessään. Kiitos yhteistyöstä YTL

Lähettänyt käyttäjä

Oli tosi vaikea kuuntelukoe. Avot on yleensä ollut eri puhujilla, nyt oli kuitenkin vain yksi ääni ja vaikeutti huomattavasti. Kysymykset oli vaikeita ja sanasto haastavaa. Lottoamalla täälläkin mentiin. Olen ollut ihan ok ruotsissa aiemmin, mutta tämä sai mielialan ihan pohjalle; helpotti kuitenkin huomata, etten todellakaan ole ainoa. YTL, korjatkaa virheenne, pliis. Jospa se lakki tulisi..

Lähettänyt käyttäjä

Tauot olivat aivan liian lyhyitä. Ei siinä ajassa ehtinyt edes vastata kysymykseen, saatika sitten lukea seuraavia. Koe ei mielestäni vastannut lainkaan keskipitkän oppimäärän koetta. Yleensä olen pärjännyt kuunteluissa, nyt meni penkin alle.

Lähettänyt käyttäjä

Mikä hitto tää kuuntelu oli, ihan liian vaikee ja kysymyksiä ei kerenny ymmärtään kun kuuntelu eteni liian nopeasti!!

Lähettänyt käyttäjä

Siis tämähän kuuntelu oli farssi, monivalinnoiden tauot aivan liian lyhyitä en ymmärtänyt tai ehtinyt edes lukea kaikkia vaihtoehtoja. Sanasto varmasti A ruotsin tasoa koska en välillä ymmärtänyt hevon helvettiä, varsinkaan avoista

Lähettänyt käyttäjä

Ymmärtääköhän kokeen laatijat, että täällä ihmiset on raataneen niska limassa ruotsin eteen ja sitten kiva mennä tekemään tuollaista koetta. L oppilaita käy ihan sääliksi, kun unelmat pitää murskata tommoisilla kokeilla. Potkut jokaiselle kokeen laatijalle ja RAHAT TAKAISIN KIITOS!

Lähettänyt käyttäjä

Kuultu oli kyllä hankala ja kauhean lyhyet tauot. Vastausvaihtoehdotkin oli ihan randomeita. Ps. Hauska tarina: avot kysymyksessä vaellusvälineestä vastasin "Flexvest". Kysymyksessähän oli reflexväst=heijastusliivi. Luulin Flexvestin olevan tuotemerkki XD

Lähettänyt käyttäjä

Kaikista kursseista tullut kymppiä ja L realistisena tavoitteena. Kuunteluun lähdin luottavaisin mielin.

En kuitenkaan varmasti ollut ainoa, joka pidätteli itkua kokeen aikana, joka ei vastannut keskipitkän ruotsin vaatimustasoa sitten millään.

Toivottavasti tällainen epäoikeudenmukaisuus näkyisi sitten pisterajoissa, mutta voin sanoa, että luottamus YTL:ään ja sen toimintaperiaatteisiin meni täysin. Kiitos siitä.

Lähettänyt käyttäjä

Tauvot olivat normaalia lyhyemmät ja heti ensimmäinen osio oli mielestäni turhan haastava sanastonsa takia. Viimeinen osio oli myös erittäin haastava, koska vaihtoehdoista monet tuntuivat loogisilta vastauksista ja oli vaikea muistaa, mitä kuuntelussa oli kuulunut, koska siinä oli käytetty myös vaikeaa sanastoa, sekä itse aiheet olivat kaukana arkipäivästä (es. juustonrullausjuoksu) eli ymmärrys jäi puolitiehen eikä monivalinnoista ollut apua. Avot olivat ok, kuitenkin hieman aikaisempia tekemiäni B-ruotsin kokeita vaikeampia.

Lähettänyt käyttäjä

Miten tällänen kuuntelu sanastoineen päivineen laittaa B tason kokeeseen? Vihkossa lukevista kysymyksistä ei saanut mitään selvää, sanasto oli aivan liian vaikea tasolleen, tauot olivat lyhyet ja aiheet kummallisia. Yleensä oon onnistunu ihan hyvin kuunteluissa, mutta en tiedä tuleeko edes 20pistettä tästä. Kivaa lähteä juhlimaan parin päivän päästä penkkareita, kun lakkia ei taida tullakkaan tänä keväänä :)

Lähettänyt käyttäjä

Nyt YTL. Ei tämmösiä voi olla B-tason kokeessa.. Olin harjotellut syksystä asti kuuntelua uutisten kanssa. Varmasti sen 20h ainaki. Sitten alko kuuntelu. Fiilis hyvä et tässähän osaakin jotain. Ja sitten se totuus iski.. Katto vastausvaihtoehtoja ja ei ymmärtäny iha mittää.. Sanasto aivan liian vaikeeta, ei paljoa auttanu vaikka tekstiä ymmärsi kohtuu hyvin.. Alko miettimään mitä vastausvaihtoehot tarkotti ni PIIP vaa kuuluu ja seuraavaa kohtaa. Avot myös haastavia. TODELLA pettynyt, iski epäilys oonko oikeen tasosessa kokeessa. Syksyllä jäi pisteen päähän C:stä ja nyt halusin lähtä C:tä tavotteleen. Hyvä on lähtä kirjallisiin tän jälkeen.. TOIVON pisterajojen huomattavaa laskua

Lähettänyt käyttäjä

Koe oli melkoisen haastava... juurikin vaihtoehdot olivat hankalia ja hyvin monessa kohdassa arvailin kahden vaihtoehdon välillä. Monesti vielä ymmärsin kaiken puhutun ja vaihtoehdot, mutta silti jäin miettimään, kumman vaihtoehdon tulkitsen oikeaksi. Itse olen lukenut 9-10 arvosanoin pitkän ruotsin, olen todella kiinnostunut kielestä ja harjoittelin oikeasti kuunteluun.

Lähettänyt käyttäjä

Olisko oikeesti liikaa pyydetty et tekisitte YTL sellasen kokeen ku mihi ollaan valmistauduttu? Tais monen haaveet mennä lakista siinä... (itseni mukaan lukien)Tai edes julkaisisitte vastaukset ajallaan, ihan oikeesti ytl yrittäkää nyt ees.

Lähettänyt käyttäjä

Turha tänne on hyvät ihmiset tulla kitisemään kuuntelun haastavuudesta... Olisitte opiskelleet paremmin niin ei tarvitsisi nyt pyyhkiä kyyneleitä. Ja totta kai pisterajat laskee haastavuuden myötä, oletteko kuulleet Gaussin käyrästä tai normaalijakaumasta?

Lähettänyt käyttäjä

*vastaus ylhäälle* no kyllä varmaan kitistään, jos kuunteluide taso heilahtelee tällä tavoin.

Lähettänyt käyttäjä

Meidän koululle oli ainakin tullut kuuntelun mukana lappu, jossa korjattiin jo ennen kuuntelun alkamista tuo avojen virhe. Outoa, jos sitä ei ole sitten kaikille tullut, tai sit opettajat eivät oo vaan huomanneet irrallista lappua kirjekuoressa?

Lähettänyt käyttäjä

Itsellä oli luottavainen olo kokeesta poistuessa, avoja lukuunottamatta tuntu ihan helpolta kokeelta mutta nyt näitä lukiessa tuli olo että tais mennä metsään :-D 7-8 oppilaana hirvittää

Lähettänyt käyttäjä

Harjoittelin vanhoilla kuunteluilla, jotka ovat vielä tuoreesti mielessä. Mikään viime vuosien kokeista ollut näin haastava.

Lähettänyt käyttäjä

Itseni mielestä suhtkoht helppo, vaikka 8 oppilas olenkin :) ohjelmia kattomalla tv:stä on pystynyt harjoittelemaan, VARSINKIN ajankohtaisia aiheita!

Lähettänyt käyttäjä

Komppaan edellisiä. Tauot tuntuivat ainakin hitokseen lyhyemmiltä kuin aiemmissa harjoituskuunteluissa, joita tein. Eilen paniikinomaisesti kuunteluja tehden ehdin kuitenkin vastaamaan ja lukemaan seuraavat kysymykset vaihtoehtoineen, mutta nyt jäi ihan arvailuksi. Eikai jännittävä tilanne saa aikaa kulumaan noin saakelin nopeasti. Luulisi YTL:llä olevan jonkinlaiset säännöt siihen, kuinka lyhyt tauko saa kuuntelussa olla, koska normaalitaukoisessa kuuntelussa on myös sellaisia, jotka eivät ole saaneet mm. osallistumisoikeutta pitkätaukoiseen kuunteluun, vaikka kokevat suurta tarvetta.

Kuuntelukokeen sisältö oli mielestäni yleisesti ottaen ymmärrettävää, poissulkien osa avoista. Vastausvaihtoehdot mursivat itsevarmuuteni ja mielenrauhani täysin, eikä kuuntelusta tullut kuin paha mieli. Mielestäni YTL voisi valkolakki-unelmien romuttamisen sijaan tehdä reiluja kuunteluja (ja kokeita), joista olisi mahdollisuus saada tasoisensa arvosana.

Itsellä ei valmistautuminen mennyt mitenkään hyvin, edellisenä iltana tein kaksi kuuntelua, joista toisesta tuli pisteiksi 20/90, ja toisesta 53/90.. Normaali taso huitelee siinä 70 pisteen paikkeilla. Noh, tuloksia odotellessa ja kompensaatiopisteitä laskiessa..

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä oli vaikee, monivalinnat meni lotolla ja avot kans... luulin ymmärtäväni ruotsia ees jonkun verran ku yleensä 50-60/90.. voihan kamelinperse sanon minä

Lähettänyt käyttäjä

Mielestäni koe oli selkeä ja joillain tasoilla inhimillinen, vaikka vastausvaihtoehdot olivat paikoitellen epäselkeitä puhuttuun kieleen verrattuna.

Mutta:
Kuuluvatko sanat ''perustulo'', ''hylje'' tai ''heijastinliivi'' keskipitkää ruotsia opiskelleen aktiiviseen sanavarastoon, saatikka edes ymmärryksen piiriin?

Lähettänyt käyttäjä

Luulin meneväni tekemään keskipitkän ruotsin kuuntelua, mutta kesken kokeen havahduin, että taisikin olla pitkän ruotsin kuuntelu. Ei taida lakkia tulla tänä keväänä :-) kiitos

Lähettänyt käyttäjä

Jäi kyllä tosi pettyny fiilis ja tiiän et niin jäi monelle muullekin. Ei todellakaan vastannu B-tasoa ja kuuntelun sanasto oli todella vaikeeta, kauhee määrä uusia sanoja
mitä en ollu koskaa edes kuullut.

Lähettänyt käyttäjä

Alhaalla lukee, että julkaisevat kokeen noin kello 16. Pisterajat lasketaan ihmisten osaamisen tason mukaan, Gaussin käyrän mukaisesti.
Sanasto oli keskipitkän ruotsin mukaista, mikä B-ruotsin lukijan pitäisi osata, kuten vero, äänestäminen, tulevaisuus. Vastausvaihtoehtoihin pystyi palaamaan jälkeenpäinkin, joten lyhyiden taukojen ei luulisi olevan ongelma. Asia on täysin eri, jos ei ymmärtänyt mistä puhuttiin, mutta silloin ei olisi pidempikään tauko auttanut, jos vastailu on arvailua. Silloin on omassa kielitaidossa puute. Kuuntelu oli samaa tasoa kuin ennenkin.

Lähettänyt käyttäjä

Vaikka kokeen jälkeen onkin 8 minuuttia aikaa palata kysymyksiin ja miettiä lopullisia vastauksiaan, ei kokeen jälkeen ole mitenkään mahdollista enää muistaa mitä nauhalla tarkalleen sanottiin kustakin kohdasta. Siksi taukojen aikana pitäisikin ehtiä lukemaan kysymykset ja vastausvaihtoehdot kokonaan, jottei nauha mene ohi. Tässä kokeessa ei ehtinyt. Lisäksi vielä, että perussanojen lisäksi kuuntelussa oli kylläkin todella paljon myös sellaista sanastoa, jota ei löydy edes lukion ruotsin kirjoista.

Lähettänyt käyttäjä

Ei kyllä todellakaan ollut samaa tasoa kuin viime vuosien kuuntelut. Äänite itsessään helppo, mutta vastausvaihtoehdot paljon ovelampia kuin yleensä. B-tasossa luulisi kuuntelun kuitenkin olevan kohtuullisen selkeä.

Lähettänyt käyttäjä

Hahaa olin mukana kokeen tekemisessä, sillä olenhan lukenut A-ruotsin oppimäärän. Tein kuuntelun tarkoituksella liian vaikeaksi, jotta varmistaisin oman laudaturini. Kiitos ylioppilastutkintolautakunnalle, kiitos kokille ja kiitos kaupungille.

Lähettänyt käyttäjä

en tiiä mitä teidän lukioissanne opetetaan mutta kyllä meillä on keskipitkässä oppimäärässä käyty yhteiskuntaan ja politiikkaan liittyvää sanastoa, ihan jo pakollisillakin kursseilla (RUB3 anyone?).

Lähettänyt käyttäjä

Te, jotka pelkäätte jäävän ilman lakkia tänä vuonna: PELI EI OLE VIELÄ MENETETTY! Nyt alatte opiskelemaan ahkerasti, vielä on n. 1kk aikaa parantaa ruotsin osaamista :-) Kyllä te sen lakin saatte jos tsemppaatte nyt!

Lähettänyt käyttäjä

Oli kyllä torella vaikea ylioppilaskuuntelu. Sanasto oli tunnettua, mutta tauot jotenkin lyhyemmät kuin normaalisti? Saattoi olla koska piip ennen seuraavaa kuului

Lähettänyt käyttäjä

Vastaaminen ei vaatinut jok'ikisen sanan ymmärtämistä. Hyvin pystyi vastaamaan, vaikka ei tiennyt, mikä on "pakolainen" tai "ympäristö", sillä konteksti selvisi ja pystyi selvittämään vastausvaihtoehdoista oikean. Avoimissa kysytyt tietyt sanat, kuten "reflexväst" pystyi päättelemään.

Lähettänyt käyttäjä

On toki meidänkin lukiossa, kuten varmasti kaikissa muissakin Suomen lukioissa käyty läpi perus yhteiskunta- ja politiikkasanastoa, ja ne sieltä äänitteellä olikin suht helppo kuulla, mutta kiistämätön fakta on se, että tässä kuuntelussa ja etenkin vastausvaihtoehdoissa oli paljon myös sellaista vaikeaa sanastoa, jota ei kirjoissa ole.

Lähettänyt käyttäjä

Tauot olivat aivan liian lyhyitä! Juuri kun kerkes vastata ja aloin lukemaan seuraavia nii yhtäkkiä tuli jo seuraavapätkä ":)" ennen aikaa on ollut riittävästi siihen että seuraavat kysymykset&vaihtoehdot on kerennyt käydä läpi useampaankin kertaan. Lisäksi yo-vihkossa olevien kysymysten sanastot olivat törkeän vaikeita puhumattakaan avoista":)" Toivottavasti kuunteluidentulokset (jotka ei kommenteista päätellen tule olemaan hohdokkaita) huomioidaan pisterajoissa huomattavasti...

Lähettänyt käyttäjä

avoissa puhuttiin mm suhteellisuusteoriosta ja Janten laista

Lähettänyt käyttäjä

Jos suurin osa kokelaista arvaa suurimman osan vastauksistaan, miten tämä mittaa enää millään tasolla ruotsin kielen taitoja? Ennemminkin sitä, kenellä potkii onni ja kenellä ei. Hyvä YTL ja teidän tyhjänpäiväiväiset asiantuntijanne!

Lähettänyt käyttäjä

Nauhan puhe oli helposti ymmärrettävää ja sanasto myös. Tauot olivat kuitenkin lyhyempiä kuin harjoittelemissani kuunteluissa, jolloin monivalintojen vaikeasanaisia vaihtoehtoja ei ehtinyt lukemaan saati sitten päättelemään, mitä ne tarkoittavat.

Lähettänyt käyttäjä

Lähdetään siitä, että tasoni on ollut 75p. maissa koko lukion ajan, nyt kuuntelun aiheissa en lähde valittamaan, mutta vastausaika oli aivan hävytön normaalille ihmiselle, en edes suomea lue niin nopeasti kuin kokeessa oletettiin lukea vierasta kieltä. Siinä paniikki iskee, unohtaa tekstin ja keskittyminen seuraavaan kysymykseen huononee. Entiedä kuka nämä väliajat oli laatinut, mutta aivan epäinhimilliset! Aiheet oli ihan kivoja, mutta silti todella vaikea vastata :(

Lähettänyt käyttäjä

Minulla on kymppi kaikista ruotsin kursseista, ja jouduin tässä kuuntelussa kyllä kieltämättä arvaamaan melkein puolet monivalintojen vastauksista.
Ihmeellisen lyhyet tauot oli, ja aika paljon vaikeita sanoja kysymyksissä.

Lähettänyt käyttäjä

Tauot oli yllärilyhyet. En kerennyt lukea kaikkia vastausvaihtoehtoja, vaikka harjoituskuunteluissa ei ole ollut mitään ongelmaa. Harjoituskuunteluissa sain yleensä 70-80 pistettä, ja ruotsiin panostaneena luulin, että L olisi ollut realistinen tavoite. Nyt tuntuu, että en ole yhdestäkään vastauksesta varma. L haaveet unohdettu ja M tähtäimeen. Kuuntelu oli uskomattoman vaikea verrattuna aiempiin.
Ei mulla muuta.

Lähettänyt käyttäjä

Aivan super vaikea.. ja avoimissa kysymyksissä meni ihan sekasin kun luki että vastaukset kuulee kaks kertaa peräkkäin, mutta tulikin ensin kaikki yhteen ja sen jälkeen kerran jokainen..

Lähettänyt käyttäjä

Kuuntelu sinällään hyvä aiheiden ja itse äänitteen puolesta. Kysymykset ja vaihtoehdot liian vaikeita + se, että normaalia lyhyemmässä ajassa olisi pitänyt ehtiä lukemaan ja ymmärtämään niiden liian vaikea sisältö... On tä vaan surullista et on stressissä painanu niska limassa kokeiden eteen mitkä ei vastaa sitä tasoa mitä pitäisi :( Hyvillä mielin huomiseen enkun kuunteluun ja siitä vielä tsemppaamaan jokapäiväsessä stressissä opiskelua kuukaudeksi

Lähettänyt käyttäjä

Vaikka olis suomeks tehny tän kuuntelun ni ei olis kyllä millään ehtiny lukemaa noita vaihtoehtoja. Sillä, että ei ehdi kääntämään kysymystä, ei ole mitään tekemistä sen kanssa kuinka hyvä on ruotsissa. Haloo. Oli kyllä myös aivan liian vaikea kuuntelu.

Lähettänyt käyttäjä

Sekin tässä ärsyttää, että muutama vuosi sitten Neiti X kirjoitti ruotsista E ja sama neiti kirjoittaisi nyt C. Ei ole reilua, että vaatimukset vaihtelevat näin paljon.

Lähettänyt käyttäjä

Kuka oikeasti lukee uutisia ensin monta putkeen ja sitten perehtyy uudestaan niihin yksitellen? :D ei kursseillakanaa kuunneltu esim. kirjan kappaleita kurssin ekalla tunnilla ja sitten käydä loppu kurssi vuorotellen. Kaikissa kuunteluharjoituksissa ollut aina 2 kertaa putkeen (niinkun ohjeessakin), josta olen pitänyt tosi paljon! Mutta nyt sitten keksitty jotain ihme kommervenkkejä:/

Lähettänyt käyttäjä

Koe oli kokonaisuudessaan vaativa, varsinkin 2. osio, jossa joidenkin kohtien vastausvaihtoehdot olivat tarkoitettu ennemminkin pitkän ruotsin lukijoille. Käytännössä samaa tarkoittavan ilmaisujen laittaminen vaihtoehdoksi ei enää mittaa kuullunymmärtämistaitoa, vaan hienoisten sävyerojen tunnistamista, mitä ei keskipitkän ruotsin parhailtakaan opiskelijoilta voida edes vaatia lukio-oppimäärän pohjalta.

Lähettänyt käyttäjä

Siitä ei oo kenellekään hyötyä, että 150 ihmistä huutaa kommenteissa "LIIAN VAIKEE NYT MENI LAKKI" ja haukkuu YTL:n paskaksi. Jos YTL näitä kommentteja lukee, niille olisi varmasti helpompaa jos mielipiteet ja kommentit olisi esitetty selkeästi ja perustellen. Liika spämmi vaan hukuttaa alleen oikeesti hyödylliset kommentit. Kaikki me ollaan sama kuuntelu tehty; jos se todella oli tavallista hankalampi, ja pisteitä tuli keskivertoo vähemmän, niin gaussitetut arvosanarajat tietysti laskee. Turha asiasta on enää tänne tulla marisemaan, eiköhän yleinen mielipide välity jo noista ekoista sadasta kommentista.

Lähettänyt käyttäjä

Itellä noi kuuntelut normaalisti ollut semmosta 60-70 p tasoa, nyt voi odottaa 40p enintään. Taso oli paljon vaikeempi kuin lyhyessä ruotsissa yleensä! Tuntuu epäreilulta. Ei ihme ettei ihmiset enää innostu ruotsin kirjoittamisesta kun tasoa vaan nostetaan vaikeemmaksi..

Lähettänyt käyttäjä

Luulin vian olevan vain minussa, että olen liian hidas, mutta tosiaan olivat tauot lyhyitä. Ei hyödyttänyt mitään harjoitella viime vuosien kuunteluilla, niissä kieli ja sanasto selkeää ja tauot niin pitkiä että joutui odottelemaan.

Lähettänyt käyttäjä

Lyhyiden taukojen takia vahvoillakin oppilailla kuuntelu meni lottoamiseksi, toivottavasti otatte tämän huomioon sillä kielitaitoa ei mitata arvausonnella.

Lähettänyt käyttäjä

Tajuaakohan YTL:ssä työskentelevät, että heidän tulisi tehdä sopivan tasoinen kuuntelu eikä tehdä B-ruotsin tasoiselle opiskelijalle lottorivitehtäviä? Olette epäonnistuneet työssänne pahasti ja sen näkee ylläolevista 180 kommentista. Hävetkää nyt jo oikeesti.

Lähettänyt käyttäjä

Vaikein mitä oon ikinä tehny!!! Siis ennen tätä oli ällä ihan potentiaalinen, mutta sinne meni!!!!
Kiitti vaan YTL, ootte sössiny ennenkin!

Lähettänyt käyttäjä

Ytl saa lukea taas paljon vääriä vastauksia koska kuuntelu ei vastaa b tasoa. Hatusta vedetyt aiheet ja ei olla katsottu mitä ne sisältää. Ps. Mistä lähtien koe on ollut nopeuskilpailu??? Korreloiko ymmärrettävyys ja nopeus toisiaan, (tauot)?? Miten ihminen voi ymmärtää niin pienillä tauoilla kuulemansa ja vastaukset?

Lähettänyt käyttäjä

Hei pätkikö teilläkin kuuntelu? Mulla meni ainaki hetki niitten jälkee järjestää ajatukset... ärsyttää, oli kyllä haastava

Lähettänyt käyttäjä

Koe oli vaikea, vaikka ruotsi onkin 9 tasoa... ja olenko ainut, jonka mielestä puheosuudet olivat melko puuroutuneita ? Ensimmäisestä osiosta ei meinannut saada ollenkaa selvää. Ja ihmettelen kanssa ettei kaikille ole infottu väärästä ohjeistuksesta avoissa, meille infottiin ja laitettiin paperi näkymään taululle.

Lähettänyt käyttäjä

Näin kaikki pitkän ruotsin kuuntelut tehneenä ja niissä hyvin pärjänneenä voin sanoa että oli liian haastava tää keskipitkän koe. Tauotkin tuntuivat erityisen lyhyiltä. Avot todella vaikeat... kiitos vaan ytl

Lähettänyt käyttäjä

Olen saanut vanhoista yo kuuntelusta paljon parempia tuloksia kuin mitä uskon saavani tänään rustaamallani lotto rivillä... Pisterajat löyhemmäksi sanon minä! Ps. Produktiivisten kuuntelu oli todella outo.

Lähettänyt käyttäjä

Joo tosiaan avoissa menin itse ainakin aivan paniikkiin, kun luuli että ne tulee kaks kertaa kukin kohta tauotettuna niinkuin aiempina vuosina. Vaan eipä tulleetkaan...meni se eka kuunteluosuus sitten iha ohi sen takia ja käytännössä siis kuulin avot vain 1x per kohta. Niistä kun vielä saa kohtuullisen paljon pisteitä niin ois ollut kiva kyllä kuunnella ajatuksen kanssa sen kaksi kertaa eikä panikoida että "mitä tässä nyt tapahtuu".

Lähettänyt käyttäjä

Hei!
Tauot olivat melko lyhyet aikaisempiin kuunteluihin verrattuna. Kaikkia vaihtoehtoja ei ehtinyt lukea läpi vaikka silmäilikin niitä jo ensimmäisellä kuuntelukerralla.
Yllättävää oli myös osioiden välisen välimusiikin/tauon poistuminen, sillä se oli minulle aika, jolloin tyhjennän mieleni edellisestä ja perehdyn seuraavaan tehtävään.
Sanasto oli ajoittain hankalaa, mutta tarkoituksenahan onkin erotella jyvät akanoista? Ymmärrän hyvin, että otetaan hieman perussanaston ulkopuoleltakin materiaalia, jotta tasoerot näkyvät selkeämmin.
Itse en kokenut avoja mahdottomiksi. Haastavia olivat kyllä etenkin museota ja yritystä koskevat kysymykset.

Lähettänyt käyttäjä

Siis noi tauot oli mustaki paljon lyhyempiä ku ennen. Leikkaavat sitte tauoistaki nykyään :D
Mulla meni avot ihan päin kuusta, varsinki ne kaks viimestä. Hyväksyyköhän ne kun laitoin turvaliivi eikä heijastusliivi :d pelottaa

Lähettänyt käyttäjä

Vois laittaa valitusta kehiin YTL:lle! Onks muita messissä? Liian lyhyet tauot ja virhe kokeessa niin kyllä sais lisäpisteitä tulla..Ja tosiaan huomista enkun kuuntelua odotellessa jos tää oli näin vaikee niin millanen se huominen on ..

Lähettänyt käyttäjä

siis aatteliko joku ytl'ssä et tää on sopiva keskipitkän ruotsin kuunteluks??? niinku hei haloo ei tollasta sanastoa ees meille oo opetettu. Kehotan sensoreita nyt iha oikeesti miettimää, että miten meni noi niinku omasta mielestä.

Lähettänyt käyttäjä

Ihan liian lyhyet tauot ja hankalaa sanastoa. Kyllä, aihealueita ollaan käyty läpi lukiossa, mutta pidempiä tuntemattomia yhdyssanoja ei kerkeä avaamaan noin lyhyiden taukojen aikana. Ei edes kerennyt lukemaan vaihtoehtoja saati suomentamaan niitä päässä. Muutama ihan tyhmä virhe tuli, mutta niitä sattuu (melkein) kaikille...

Lähettänyt käyttäjä

HARMITTAA! Ei tosiaan vastannut b-tasoa, kyllä suretti lähteä kuuntelusta tietäen että penkin alle meni vaikka oli valmistautunut hyvin!! :/ toivottavasti psiterajat kompensoi tilannetta!!

Lähettänyt käyttäjä

Mikä ihmeen ostrullning?? Onhan yo-kokeissa aina ollut erikoisia urheilulajeja (ja outoja sanoja), mutta tämä on kyllä huippu!! En ymmärrä edes englanninkielisestä sanasta, mitä lajilla tarkoitetaan!! Never heard!! Miksi yo-koe ei enää mittaa osaamista, kuten vanhoina hyvinä aikoina? Esim. kaikkiin kieliin ympätään jatkuvasti uutta sisältöä ilman että mitään pudotetaan pois. Kuka superabi ehtii opetella kaikissa aineissa kaiken? Joutaa poistaa turhana koko yo-tutkinto, kun YTL vuosi vuodelta törttöilee yhä enemmän ja kaikissa aineissa.

Lähettänyt käyttäjä

Tosi kiva kun vertaa viime syksyn ruotsin kuuntelulomaketta tähän tän keväiseen....kysymykset ollu syksyllä tyyliin "Mitä Liisa teki rahoilla?" ja nyt sit kysellään jostain juustonrullausjuoksusta...

Lähettänyt käyttäjä

Mä saan kuuntelust varmaa vaan 2 pistettä ja avoimiin mä en ees osannu vastaa koska mä oon läski.

Lähettänyt käyttäjä

Kyseinen kuuntelukoe ei kyllä minunkaan mielestä mitannut osaamista.. Tauot olivat aivan liian lyhyet. En kerennyt lukemaan kaikkia vaihtoehtoja, joten meni hyvin pitkälti arvailuksi. Aiheet olivat kyllä ihan mukavat, vaikka haastavammat. Haastavampi sanasto + lyhyet tauot eivät tuottaneet hyvää tulosta.

Lähettänyt käyttäjä

Järkyttävän vaikea kuuntelu verrattuna aiempiin. Vastausvaihtoehdot samankaltaisia keskenään ja tauotus todella epäonnistunut vastausvaihtoehtoihin ja niiden pituuteen nähden. Tämä kuuntelukoe oli kyllä melkoinen pohjanoteeraus lautakunnalta.

Lähettänyt käyttäjä

Ihan oikeasti. Mulla on ruotsin arvosana ollut yläasteesta asti aina 8 tai 9. Musta tuntui silti siltä, etten voinut vastata itsevarmasti, "Mä tiedän tän vastauksen"-meiningillä. Ääniraita oli helppo, ymmärsin kaiken aika lailla, mutta kysymysten vaihtoehdot olivat aivan älyttömiä. En ole saamassa varmaan edes magnaa ellei mun intuitioni pelannut hyvin ja arvaukset osuneet oikeaan. Oli liian vähän aikaa lukea kysymykset. Avokysymykset olivat liian epäselviä. Mua oikeasti pelottaa.

Lähettänyt käyttäjä

Ihanat nuo avokysymykset. Haluisin vaan tietää, onko ketään, kuka sai nuista täydet. Normaalisti oon saanu kuunteluista yli 80 pinnaa, nyt jäädään 70. Ja ihan vain ja ainoastaan avojen takia. Erittäin onnistunut koe, kiitos paljon YTL (not).

Lähettänyt käyttäjä

En oo ikinä saanu alle 60 pistettä, vaan yleensä noin 65-75 ja nyt laskin saavani 53. Kiitos YTL ihan pirusti... sinne meni ällähaaveet

Lähettänyt käyttäjä

En halua edes sanoa yhtään mitään, koska YTL ei ole sanomisieni arvoinen näin HUONOSTI laaditun kuuntelun jälkeen. TOIVON TODELLA PALJON, ETTÄ YTL KÄYTTÄÄ YHTÄ PALJON VAIVAA NÄIDEN KOMMENTTIEN LUKEMISEEN, KUN ON KÄYTTÄNYT TÄLLAISEN KUUNTELUN LAATIMISEEN. :)
PS. jatko-opintoihinhan haettaessa nämä kaikkien vuosien yo-tulokset ovat vertailukelpoisia :)

Lähettänyt käyttäjä

Laskeskelin tuossa että sain suunnilleen 10/25 monivalinnoista oikein, että hyvin meni ja silleen... avoista tuli ehkä 2 pistettä

Lähettänyt käyttäjä

Ihan liian vaikea B-tason kokeeksi!! Meillä ei ainakaan tullut mitään infoa avojen ohjeistuksesta, mikä todellakin vaikutti lopputulokseen sen tehtävän kohdalla. Monivalinnoissa teksti oli osittain ymmärrettävää, mutta vaihtoehdot olivat hyvin epäselvät ottaen huomioon A-ruotsia suppeamman sanaston! Tauot oli tosi lyhyitä, en edes kerennyt lukemaan tarvittavia kysymyksiä kun pätkä jo alkoi. Vastausvaiheessa ei ole enää aikaa palata sisäistämään kysymystä, joten keneltä se muutama sekunti on pois jotta mitataan ymmärrystä eikä sitä kuka osaa veikata vastauksen oikein!? Ok, kokeen laatijatkin ovat ihmisiä, mutta voitteko edes tarkistaa ettei tule huolimattomuusvirheitä kokeita tehdessä! Tästäkö maksamme YTL:lle?

Lähettänyt käyttäjä

Ui juma lottorivillä meni ja saisin entisen pisteytyksen mukaan c:n, tosin pisterajat on muuttunu iha salee koska avoista pysty saamaan parhaimmillaan 6p/kohta

Lähettänyt käyttäjä

Olen aina saanut kuunteluista sen 78-85 pistettä, mutta äsken kun laskeskelin nii pisteet ei taida riittää edes 70 :( kertoimetkin on aika oudot tossa kokeessa ja varsinkin avokysymyksillä on aivan liian iso painoarvo

Lähettänyt käyttäjä

Hei vaan hyvää päivää, täällä a-ruotsin kuunteluista aina täydet saanut mutta päätin kirjoittaa lyhyen ja kuuntelu meni aivan perseelleen. Siis mitä ihmettä, tosi tyhmät kysymykset ja tauot olemattomat, ettei kerinnyt kunnolla edes ajattelemaan. Sen lisäks noi monivalintojen vastauksetki osittain tosi oudot. Toivottavasti hyväksytään joissain useempi vaihtoehto, koska noi nyt oli aivan naurettavia.

Lähettänyt käyttäjä

Koko lukio kuunteluista 30-40 pistettä, nyt noin 50. Kiitos YTL tästä!

Lähettänyt käyttäjä

Tähän asti kuunteluista tullut helposti 80p (vanhoista ylppäreistä ja prelistä) mutta nyt tulee maximissaan 60p... Ymmärsin tekstin täysin, mutta ei ollut aikaa lukea kaikkia vaihtoehtoja niin hätiköityjä päätöksiä tuli tehtyä.

Lähettänyt käyttäjä

20 pinnaa alle oman tason, avot ihan pirun hankalat ja monivalinnoissa ymmärtäminen ei riittänyt sillä vastausvaihtoehdot todella samankaltaiset. Vois mennä duuniin ytl:lään kun ei hirveesti tarvii vissiin tehä.

Lähettänyt käyttäjä

Ruotsi oli minulla 10 yläasteella ja lukiossa olen saanut lähes kaikista kursseista 10, joten oletin saavani jotakin 70pisteen lähimaastosta niinkuin olen saanut harjoitellessamme yo-kuunteluita kursseilla, mutta ei, lottosin tänään 54,5p. Kyllä harmittaa, että ruotsin yo-arvosanani kaatui tähän, aikaisempia kokeita vaikeampaan, kuunteluun.

Lähettänyt käyttäjä

Aivan liian lyhyillä tauoilla ja noinkin vaikealla sanastolla aika vaikea kuuntelu keskipitkälle oppimäärälle. Kuunteluni ei ole koskaan mennyt näin huonosti.

Lähettänyt käyttäjä

Kukaan opettaja ei edes tajunnut huomauttaa virheestä kuuntelukokeessa, olikin kiva kun puoli avo-osuudesta meni ihan ohi odottamattoman virheen takia...

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos vaan, olisitte voineet korjata vihkossa olleen ohje virheen avojen kohdalla. Meni ainakin oma kuuntelu sen takia aivan penkin alle ja arvoista en saa kun 9p sen takia... muutenkin aivan liian hankala koe b-tason ruotsin yo-kuunteluksi

Lähettänyt käyttäjä

Tosiaan itekkin sellasia 70p kuunteluita aikaisemmin tehnyt, nyt hyvä jos tuosta tulee edes 50p

Lähettänyt käyttäjä

Tunnilla tullu sellasta 50-65p nyt tulossa just ja just 20p. Nyt ei sitte kompensoidu äikkäkään, enkä oo varma pääseekö ruotsistakaan läpi.

Lähettänyt käyttäjä

Kuuntelu meni oikeastaan ihan hyvin, kun vastauksia katsoo. Monivalinnoista meni ainoastaan yksi väärin, mutta avot eivät menneet yhtä hyvin. Uskon kuitenkin, että saan 70+ pistettä.

Tahtoisin kuintekin kritisoida kuuntelua hieman: kuten monet ovat todenneet, tauot olivat todella lyhyet. Edes minä hyvänä ruotsissa en ehtinyt lukemaan vaihtoehtoja rauhassa. Monivalintojen ohjeissa oli lisäksi virhe, josta valvojat onneksi tiedottivat ennen kokeen alkua. Sanastosta sen verran, että onhan noita yhteiskuntasanoja kursseilla harjoiteltu. Noita sanastoja oli kokeessa todennäköisesti aiheen ajankohtaisuuden takia. Myös pisteytys oli outo, sillä kertoimia ei ollut lainkaan, vaan pisteet tulivat suoraan kerrottuna.

Lähettänyt käyttäjä

Täälläkin tulossa 9p avoista koska vihkon virheen takia (josta kukaan ei infonnut) ensimmäinen kuuntelukerta kokonaan ohi ja kun sen tajusi oli paniikki niin korkealla ettei toisella kerralla edes pystynyt keskittymään vaikka kuinka yritti kyyneleet silmissä! Oli vielä tarkoitus että lopuksi tutkailen liian nopeasti tulleita epävarmoja monivalintoja lukemalla tarkkaan ja valitsen sitten, mutta avojen farssin jälkeen ei sitten enää ehtinyt:)) avojen virhe pilasi monivalinnatkin sitten että sinne meni mun yo-tulos, kiitos ytl:)))

Lähettänyt käyttäjä

Siis mitkä noi avot on olevinaan? Alle 10p tulee kuunteluista moikka valmistuminen

Lähettänyt käyttäjä

Kuuntelusta tulossa n. 45 pistettä, jos sitäkään. 10 monivalintaa meni väärin ja avoista tulossa vain muutama piste. Olen niin pettynyt. Aineista ja kieliopista olen suoriutunut yleensä melkein täysin pistein. Taitaa haaveet L:stä jäädä toisaalle.

Lähettänyt käyttäjä

Avoista näköjään tulossa 3p/30p, hyvin meni!!! Mites muilla onnistu?

Lähettänyt käyttäjä

Harmittaa. Kolmen vuoden opiskelu YO-kokeeseen valuu viemäriin. Luulin että tauot ovat lyhyempiä vai päässäni, olivatkin sitä oikeasti. Edellisistä kuunteluista olen saanut yli 75 pistettä, tässä ei taida yltää edes 60:een. Eniten harmittaa se, että vaikka jatkossa kokeista tehtäisiin oikein tauotettuja ja B-ruotsia muutenkin vastaavia, se ei auta minua. Päin vastoin, muut saavat paremmat arvosanat helpommin. Toivoisin koko sydämestäni nyt jotakin pistehyvitystä/todellista pisterajojen laskua.

Lähettänyt käyttäjä

Muiden tämän kuuntelun tekijöiden kommentteja lukiessa voin hyvällä omatunnolla todeta, että omakaan ahdistuminen koetta tekiessä ei johtunut itsestäni. Koe huonosti tehty, ei tässä ole YTL:llä mitään selittelemistä tällaisen komenttien määrän jälkeen, ei kyse ole enää parista abista.

Suurimmalla osalla selkeästi tulos alle oman tason, peiliinkatsomisen paikka YTL? Itse syksyn kokeen tehneenä huomaan selkeästi tasoeron näiden kahden kuuntelun välillä.

Normaalisti saan 55-70p, nyt laskin että 46,5.
Pari pistettä vajaa M syksyllä, mitäköhän vittu nyt kun varma korotus oli odotettavissa :)

Yleisesti varmaan kaikilla helvetin stressaavaa lähteä tekemään kirjallista, kun ei kuuntelu mennyt näköjään kenelläkään niin kuin itseltä oli odotettavissa.

Lähettänyt käyttäjä

Oli vaikea omasta mielestäni. Saan normaalisti tunneilla kuunteluista 50-60p, ja nyt laskelmieni mukaan olisi tulossa noin 40 pinnaa...

Tulee aika kiri tehtäväksi toisessa ruostin yo:ssa jos haluan päästä tavoittelemaani C:hen.

Lähettänyt käyttäjä

Mua kiinnostais tietää, mitä ihmettä tätä koetta tehdessä on ajateltu. Itsellänikin meni sellanen yli 20p alle yleisen tason ja inhottavaa jos ruotsiin yo arvosana kaatuu tähän. Mielestäni on myös epäreilua, että joillain kouluilla avojen ohjeistuksessa ollut virhe on kerrottu ennen koetta ja esimerkiksi meillä ei sanottu mitään. Itselläni ainakin meni eka kerta ihan ohi, kun odotin taukoa ja meni hetki huomata, että kaikki tulivatkin putkeen ja oli jo myöhäistä.

Lähettänyt käyttäjä

Veikkaamalla heitin kaikki. Yleensä saanu noin 50 p kuunteluista, hyvä jos nyt 20. Todella lyhyet tauot, ei kerenny lukemaan ku hätäsesti pari vaihtoehtoo ku seuraava puski päälle. Hyvä että muut kokenu samoin; pisterajojen syytä olla naurettavan alhaalla. Kiitos ytl!

Lähettänyt käyttäjä

Hienoa saada se A todistukseen sen takia et YTL ei osaa hoitaa töitään, ei ollu todellakaan b-ruotsin tasonen kuuntelu eikä tossa yhtään kukaan pystyny ehtimään vastata niihin kysymyksiin, saatikaa edes lukemaan niitä. Herätys YTL

Lähettänyt käyttäjä

Tauot liian lyhyitä, en ehtinyt kunnolla sisäistämään vaihtoehtoja. Ahdistus iski puolivälissä ja taisi yksi kyynel tipahtaa monivalintapaperille... Arvailuksi meni.

Lähettänyt käyttäjä

Oli kyllä aika kolaus huomata itsevarmana suorituksesta, että koko lukion ajan huonoin tuloshan sieltä tuli. Kovan työn tehneenä masentaa sanoinkuvaamattomasti...

Lähettänyt käyttäjä

Siis mitä helvettiä. Miten voitte tehdä tuollaisen kuuntelun, mikä on aivan ylitse keskipitkän oppimäärän vaikeustason? Aiemmat kuuntelut eivät ole olleet mitään tätä tasoa. Tauot olivat liian lyhyitä, avoimet perkeleen vaikeita, herätys.

Lähettänyt käyttäjä

7 kurssia käynyt 7 kymppiä saanut ja noin 60p sieltä tulee. En omasta mielestäni ole ansainnut näin huonoa arvosanaa. Eniten ihmetyttää, että ymmärsin kuuntelun melkein kokonaan mutta silti rasti väärässä kohdassa eli minusta vaihtoehdot todella huonot!!!

Lähettänyt käyttäjä

Normaalisti itsellä, täyden kympin oppilaalla, on tullut n. 120-130 pistettä kurseilla tehdyistä kuunteluista. Nyt taitaa jäädä alle kymmeneen :) Kiitos tästä YTL. Taitaa jäädä lakki saamatta, sillä kuuntelu oli vaikea vain minun kuulokkeissani :/ Onneksi Aatulla sentään meni hyvin. Taitaa olla se sandels..

Lähettänyt käyttäjä

Ei ollut kyllä yhtään reilua tehdä noin vaikeeta koetta. Todella lyhyet tauot, epämääräiset vastausvaihtoehdot ja vielä kaiken kukkuraksi emämokaus viimeisessä tehtävässä. Ei voi muuta sanoa, kun hyvästi hyvä yo-arvosana ruotsista nimimerkillä 9,25 keskiarvo ruotsista.
Toivottavasti korjaatte mokanne, sillä täällä on aika monta surullista abia.

Sivut

Abitreenit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle abitreenit
 • lähetyskuva abitreenien reaali 2 lähetykseen, kevät 2017

  Abitreenien lähetys: Reaali II, kevät 2017

  Perjantaina 24.3.2017 käytiin läpi terveystiedon, maantieteen ja kemian yo-kokeet. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeista. Studiossa myös kyseisten aineiden opettajia ja kirjoittajia.

 • lähetyskuva abitreenien matematiikan lähetykseen, kevät 2017

  Abitreenien lähetys: Matematiikka, kevät 2017

  Keskiviikkona 22.3.2017 käytiin läpi lyhyen ja pitkän matematiikan yo-kokeet. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeista. Studiossa myös lukion opettaja ja matematiikan kirjoittajia.

 • lähetyskuva abitreenien ruotsin lähetykseen, kevät 2017

  Abitreenien lähetys: Ruotsi, kevät 2017

  Maanantaina 20.3.2017 käytiin läpi keskipitkän ja pitkän ruotsin yo-kokeet. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeista. Studiossa myös lukion opettaja ja ruotsin kirjoittajia.

 • lähetyskuva kevään 2017 englannin lähetykseen, ennakko ja jälki

  Abitreenien lähetys: Englanti, kevät 2017

  Perjantaina 17.3.2017 käytiin läpi pitkän englannin yo-koe. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeesta. Studiossa myös lukion opettaja ja kokeen kirjoittanut abi. Tallenne tulossa illan aikana!

Uusimmat sisällöt - Abitreenit