Hyppää pääsisältöön

Digitreenit 19: Instagram - keskity kuviin

Digitreenit 19 pääkuva. Teksti Instagram
Digitreenit 19 pääkuva. Teksti Instagram Digitreenit,Instagram,Yle Oppiminen

Instagram on erittäin suosittu sosiaalinen media, jossa jaetaan omia kuvia ja videoita. Näillä vinkeillä osaat perustaa Instagram-tilin, pääset alkuun ja jakamaan kuviasi ystävien kanssa tai vaikka kaikille käyttäjille.

Instagram tai IG, kuten sen lempinimi kuuluu, on suhteellisen yksinkertainen käyttää. Se toimii sovelluksina älypuhelimissa, mutta sitä voi myös käyttää myös tietokoneen verkkoselaimella.

Yksi Suomen suosituimmista Instagram-tileistä on luontokuvaaja Konsta Punkalla.

Instagramilla on yli 400 miljoonaa aktiivista käyttäjää maailmassa. Se on ollut nuorison suosiossa jo pitkään, mutta nyt käyttäjäkunta on kiivaasti laajenemassa. Osaksi senkin vuoksi, että yli miljardin käyttäjän jättiläinen, Facebook, osti palvelun vuonna 2012.

Tilin rekisteröiminen ja alkuunpääsy on helppoa. Ensimmäiseksi pitää asentaa Instagram-sovellus. Se onnistuu kunkin käyttöjärjestelmän (iOS, Windows, Android) omasta sovelluskaupasta lataamalla.

1. Rekisteröidy.

Tässä kohtaa palvelu tarjoaa myös Facebook-tilillä rekisteröitymistä. Jos rekisteröidyt Facebookin kautta, silloin ohjelma etsii kontakteja FB-kavereistasi.

Rekisteröinti vaatii joko puhelinnumeron tai sähköpostiosoitteen. Puhelinnumeron lisättyäsi saat tekstiviestillä tunnuksen ja tällä varmenteella saat tilisi rekisteröityä. Sähköpostilla rekisteröityminen antaa rekisteröidä tilin suoraan lisäämällä osoitteen ja salasanan.

2. Luo tili

Lisää oma profiilikuva ja valitse Instagram-nimi sekä salasana. Profiilin nimi on ns. käyttäjätunnus, joka voi olla eri kuin itse tilin tunnus. Tässä vaiheessa on oiva hetki miettiä tilille vetävä ja kiinnostava nimi.

Tässä vaiheessa kannattaa miettiä myös yksityisasetuksia. Voit valita joko julkisen tai yksityisen profiilin.

Julkinen on nimensä mukaisesti kaikkien Instagram-käyttäjien näkyvillä ja seurattavissa. Yksityisen tilin julkaisut näkevät vain ne, joiden seuraamispyynnöt tilin omistaja hyväksyy.

3. Etsi seurattavia

Sovellus ehdottaa Facebook-kaverilistaa ja puhelimestasi löytyviä yhteystietoja, joista se löytää Instagramia käyttävät henkilöt.

Maailman suosituin Instagram-tili vuonna 2016 oli yhdysvaltalainen pop-tähti Selena Gomez, jolla on yli 100 miljoonaa seuraajaa. Suomen suosituin on luontokuvaaja Konsta Punkan tili, jolla on yli 960 000 seuraajaa.

Instagramissa kannattaa käyttää aikaa selailuun. Voit löytää kiinnostavia tilejä hakusanoilla tai tutkimalla, keitä sinun seuraamasi henkilöt seuraavat. Instagramissa on myös runsaasti yhteisöjä, yrityksiä ja henkilöbrändejä.

Mielenkiintoisia Instagram-tilejä

Viranomaisia

Suomen poliisi, Poliisin virallinen tili
Turun poliisi, Lounais-Suomen poliisi
Itä-Uudenmaan poliisikoirat, Poliisikoiriin keskittynyt tili

Media

Yle Uutiset, Ylen Uutisten tili
Yle Luonto, Ylen Luontosisältöjä
Uusi Päivä, Ylen Uusi päivä -televisiosarja
Strömsö, Yle Svenskan lifestyle-sisältöjä
Yle Kioski, Yle Kioskin virallinen tili
Noin viikon uutiset, Noin viikon uutiset- ohjelman tili
Helsingin Sanomat, HS:n virallinen tili
MTV3 Uutiset, MTV3:n uutisten tili
MTV3 Putous, Putous tv-sarjan tili
The Voice of Finland, VOF-ohjelman virallinen tili

Ihmisiä

Mika Mäkeläinen, Ylen Aasian kirjeenvaihtaja
Pekka Hyysalo, Vammautunut freestyle-laskija
Lotta Nieminen, Yhdysvaltalloissa toimiva kuvittaja ja graafinen suunnittelija
Teppo Tirkkonen, Suomalainen luontokuvaaja
Arman Alizad, Juontaja ja tuottaja
Lakko, Youtube-tähti

Vain Helsinki Jutut, Vitsejä Itä-Helsingistä

Käyttäminen

Instagramin työkalurivi, alla tekstiselvitykset kuvakkeista. Koti, Suurennuslasi, plus, sydän ja profiilikuvake
Instagramin työkalurivi, alla tekstiselvitykset kuvakkeista. Koti, Suurennuslasi, plus, sydän ja profiilikuvake Digitreenit,Instagram,kuvakaappaus,Yle Oppiminen

Tarkempia ohjeita kuvakkeista

 • Koti-kuvakkeesta pääset omaan perusnäkymääsi, jossa näet kaikkien seuraamiesi tilien tuoreet tapahtumat.
 • Suurennuslasi eli Haku-toiminnolla voit hakea erilaisilla vaihtoehdoilla seurattavia tilejä, hastageja tai aiheita.
 • Plus-kuvakkeella pääset lisäämään kuvia ja videoita joko laitteesi kirjastosta tai suoraan kuvaamalla. Kuvauksessa Instagram käyttää sovelluksen omaa kamera-toimintoa, jossa mittasuhteet on määritelty suoraan palveluun sopivaksi. Kuvan ottamisen jälkeen sovellus tarjoaa kuvan muokkaamiseen filttereitä ja erilaisia editointivaihtoehtoja.
 • Sydän-kuvakkeesta pääset tutkimaan seurattaviesi toimintaa. Täältä näet myös omien julkaisujesi tykkäämiset ja kommentoinnit.
 • Profiilikuvasta pääset tutkimaan omaa kuvagalleriaasi ja muuttamaan esimerkiksi yksityisyysasetuksia.

Julkaisujen alta löytyvästä sydämestä voit tykätä toisen kuvasta. Sama onnistuu näpäyttämällä kaksi kertaa kuvaa. Toiminto vastaa Facebookin peukutusta. Puhekuplasta pääset kommentoimaan julkaisua.

Asetuksista voit säätää erilaisia asioita, jotka vaikuttavat palvelun toimintaan. Sieltä löytyvät myös Käyttäjätili- ja yleisasetukset sekä ohjeet ja tukipalvelut.

Kuvien lisääminen ja muokkaaminen

Kuvia voi lisätä Instagram-tilille joko kuvaamalla suoraan tai valitsemalla niitä kuvakirjastosta.

Jos haluat kasvattaa seuraajamäärääsi, kannattaa miettiä tunnisteiden käyttöä.

Sovelluksessa on useita filttereitä eli suodattimia, jotka käsittelevät kuvat automaattisesti erilaisilla sävytyksillä ja tehosteilla. Voit järjestää ensimmäiseksi useimmin käyttämiäsi suodattimia ja poistaa näkyvistä ne, joille ei ole käyttöä.

Muokkaa-toiminnolla voit muokata kuvia vielä tarkemmin, säätämällä kylläisyyttä, lämpöä, kontrastia jne.
Kolme eri filtteriä: Clarendon, Moon, Kelvin.

Instagramin Clarendon pikakäsittelyllä käsitelty Eero Aarnion Pony-tuoli
Instagramin Clarendon pikakäsittelyllä käsitelty Eero Aarnion Pony-tuoli digitaalikuvaus (kuvaus (luonti), valokuvaus),digitaalinen kuvankäsittely,Digitreenit,Instagram,Yle Oppiminen
Instagramin Moon filtterillä käsitelty Eero Aarnion Pony-tuoli
Instagramin Moon filtterillä käsitelty Eero Aarnion Pony-tuoli digitaalikuvaus (kuvaus (luonti), valokuvaus),digitaalinen kuvankäsittely,Digitreenit,Instagram,Yle Oppiminen
Instagramin Kelvin pikakäsittelyllä käsitelty Eero Aarnion Pony-tuoli
Instagramin Kelvin pikakäsittelyllä käsitelty Eero Aarnion Pony-tuoli digitaalikuvaus (kuvaus (luonti), valokuvaus),Digitreenit,Eero Aarnio,Yle Oppiminen

Kuvien ottaminen ja lisääminen on yksinkertaista. Kuvan yhteyteen voi liittää myös tekstin ja sen voi julkaista samanaikaisesti myös muissa sosiaalisen median palveluissa. Kannattaa huomioida myös hashtagit eli tunnisteet tai merkinnät. Tunniste (esim. #luonto) toimii suorana linkkinä samalla tunnisteella tehtyihin julkaisuihin. Jos haluat kasvattaa seuraajamäärääsi, kannattaa miettiä tunnisteiden käyttöä, jotta muut löytävät julkaisusi.

Instagram 2.0 - Erilaiset kameratoiminnot

Kuvakaappaus Instagramin etusivulta, kuvassa nuoli osoittaa kamera-kuvakkeeseen
Kuvakaappaus Instagramin etusivulta, kuvassa nuoli osoittaa kamera-kuvakkeeseen digitaalikuvaus (kuvaus (luonti), valokuvaus),Digitreenit,Instagram,kuvakaappaus,Näyttökuva,Yle Oppiminen
Kuvakaappaus Instagramin kamera-tominnosta. Kuvassa askarreltu lumiukko ja nuoli osoittaa IG:n kamernappia
Kuvakaappaus Instagramin kamera-tominnosta. Kuvassa askarreltu lumiukko ja nuoli osoittaa IG:n kamernappia Digitreenit,Instagram,kuvakaappaus,Yle Oppiminen

Kamerassa voi valita sivupyyhkäisyllä live-, tavallinen-, bumerangi- tai ilman käsiä -toiminnon.

Tavallinen-tilassa kertapainallus ottaa kuvan ja videokuvaa saa painamalla pidempään.

Live-tila on nimensä mukaisesti live-videokuvaa, jota voi lähettää suorana omalla tilillään. Seuraajat saavat viestin ennakkoon, että tietävät olla paikalla.

Bumerangi on uudehko ominaisuus. Video toistaa lyhyttä pätkää ikuisesti. Tällöin syntyy GIF-animaation tapainen vaikutelma.

Ilman käsiä vapauttaa kädet tallennusnapilta videota kuvatessa. Käytännössä siis videointi, mutta nappia ei tarvitse painaa jatkuvasti.

Julkaisemme uusia digitreenejä viikoittain. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Edit lisätty aiheeseen liittyvä linkki

Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

Media- ja digitaidot

 • Digitreenit 25: Roskaposti, pääkuva

  Digitreenit 25: Näin karsit roskapostia

  Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin

  Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

 • kansikuva kännykkäkuvat-artikkeliin

  Digitreenit 24: Helpot vinkit kännykkäkuvien muokkaamiseen

  Kännykällä on helppo kuvata kun muistat muutaman vinkin

  Kuvia on kiva ottaa ja mukava jakaa. Älypuhelimissa on laadukkaat kamerat ja ne ovat aina mukana, joten kuvia tulee otettuakin. Muutamilla yksinkertaisilla muokkauksilla kuvista saa vielä parempia.

 • Digitreenit 23 Pääkuva, tekstillä Twitter

  Digitreenit 23: Twitter – osallistu rohkeasti

  Twitterissä on omat niksinsä.

  Twitter on yksi suurimmista sosiaalisista medioista. Se on ns. mikroblogipalvelu, joka perustuu tiiviiseen ilmaisuun ja aihetunnisteiden käyttöön. Näillä vinkeillä pääset pikaisesti twiittien ihmeelliseen maailmaan.

 • Digitreenit 22 pääkuva

  Digitreenit 22: Osaatko ostaa verkosta turvallisesti? Testaa tietosi

  Tee testi: Osaatko maksaa verkko-ostokset turvallisesti?

  Ostamme netistä melkein kaikkea: matkoja, pääsylippuja, urheiluvarusteita, majoitusta, nettiliittymiä, kirjoja... Testaa 12 tiukalla kysymyksellä, oletko fiksu nettishoppaaja. Tässä visassa on kyse ostamisesta yrityksiltä. Vastausvaihtoehdoista on oikein yksi tai useampi. Voit kuitenkin valita vain yhden oikean vastauksen per kysymys.

 • Televisio, jossa koodia.

  Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Sanomalehtien kansikuvia. Kuvien kohdalla on kysymysmerkkejä.

  Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • Pohjois-Korean Kim Jong-Un ja kenraalit.

  New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • Instagram-kuvista tehty kollaasi

  Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

  500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

  Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

 • Topeliuksen "sitaatti" lähdekritiikistä

  Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Sponsoroitu postaus Instagramissa

  Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Britannian EU-eroa kannattavan Leave-kampanjan bussi.

  Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Tubettaja pitelee kädessään paitaa

  Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediakompanssin kuvakoulun luokkakuva.

  Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • toimittaja katselee kuvia useilta rinnakkaisilta monitoreilta. Taustalla näkyy isoja ruutuja, joissa on kuvia verkkouutisista ja uutislähetyksistä

  Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Koulussa kuvataan tv-ohjelmaa

  Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

 • Tyttö makaa nurmikolla tablettitietokoneen kanssa.

  5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

 • graafinen kuva, jossa mm. tabletti, kännykkä, kuulokkeet ja näppäimistö

  Digitreenit 6: 5 vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.