Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: ”Vakoiluosasto” oli väärä sanavalinta

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastineita ja oikaisuja. Tämä vastine on julkaistu Helsingin Sanomissa 16.2.2017.

Ilkka Puukka ihmetteli (HS Mielipide 14.2.) Ylen selkokielisissä uutisissa ollutta sanavalintaa. Uutinen kertoi kaksoiskansalaisista Puolustusvoimissa. Uutisessa puhuttiin ”armeijan vakoiluosastosta”. Puukka huomautti, että tällaista osastoa Puolustusvoimissa ei ole.

Puukka on aivan oikeassa. Oikea termi on tietenkin ”tiedustelulaitos”. Sana on kuitenkin vaikeasti hahmotettava suomen kielen johdos, jollaisia selkokielessä kuuluu välttää. Lisäksi sanoille ”tiedustelu” ja ”laitos” on yleiskielessä useita eri merkityksiä. Selko­uutisten yleisö tuntee ne usein aivan toisista yhteyksistä kuten ”numerotiedustelu” ja ”oppilaitos”.

Uutisen selkokielelle mukauttanut toimittaja oli hakenut vaikealle sanalle helpompaa ilmaisua ja päätynyt kielenoppijalle ymmärrettävämpään sanaan ”vakoiluosasto”. Ratkaisu oli huono.

Kiitämme Ilkka Puukkaa valppaudesta. Pahoittelemme virhettä.

Petri Kejonen
vastaava tuottaja, Yle Uutiset selkosuomeksi

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • esa saarinen filosofi

  Nuoren Esa Saarisen mielestä kaikkein tärkeintä oli vittuilu

  Esa Saarinen laati vittuilun teorian 1980-luvulla.

  Suomalainen kulttuuriväki oli 1980-luvulla niin lamaantunutta, että se piti vittuilla hereille. Koska vittuilu kuului taiteen ja tieteen kanssa inhimillisen toiminnan korkeimpaan luokkaan, se ansaitsi myös oman teoriansa. Ja sellaisen laati nuori filosofi Esa Saarinen. Vaikka Saarinen on sittemmin tullut tunnetuksi myönteisyyden lähettiläänä, hän näkee vanhoissa teeseissään paljon hyvää. Tosin tänä päivänä hän kirjoittaisi vittuilun sijaan kohottavuudesta.

 • Mauno Koivisto metsänraivauksessa Inkoon Tähtelässä

  Mauno Koivisto sai olla Inkoon Tähtelässä luova puuhastelija

  Mauno Koivisto viihtyi maatilallaan Inkoon Tähtelässä-

  Inkoon Tähtelä oli presidentti Mauno Koivistolle enemmän kuin kiireisten virkavuosien loma-asunto. Se oli paikka, jossa presidentistä kuoriutui esiin nestemoottoreita, traktoreita ja muuta tekniikkaa rakastava ”pikkupoika”, kuten rouva Tellervo Koivisto hymyillen luonnehtii.