Hyppää pääsisältöön

Ylen vuosi 2016: Rion olympialaiset, alueellista radioteatteria ja 90-vuotisjuhlaa suomalaisten kanssa

Rion olympialaiset pressikuva
Rion kesäolympialaiset oli yksi vuoden suurimmista panostuksista. Rion olympialaiset pressikuva Kuva: Jyrki Valkama 2016 Rion olympialaiset,Ilkka Uusivuori,Inka Henelius,Jere Nurminen,Kristiina Kekäläinen,Laura Arffman,Mikko Kekäläinen,olympialaiset,Piia Pasanen,rion olympialaiset

Ylen suurimpia panostuksia vuonna 2016 olivat kesäolympialaiset, sopimus radio- ja tv-draaman arkistojen avaamisesta Yle Areenaan sekä runsas tarjonta uusia kotimaisia luonto-ohjelmia.

Sekasin-kampanjalla Yle toi yhteistyössä mielenterveysjärjestöjen kanssa apua nuorten mielenterveyden ongelmiin.

Syksyllä Yle juhli 90-vuotista taivaltaan suomalaisten kanssa. Sinun tarinasi- ja Mitt.Ditt.Vårt -sivuille kertyi yli 1 700 tarinaa Ylen ja suomalaisten historian vaiheista.

Vuoden aikana valmisteltiin sisältöjä myös Suomi 100 -juhlavuotta varten. Alkuvuonna 2017 Yle Sápmi julkaisee saamenkielisen Elävän Arkiston, Ealli arkiiva -sivuston kolmella saamen kielellä.

Ylen toimintaan ja tulevaisuuteen vaikuttavista linjauksista merkittävin oli parlamentaarisen työryhmän selvitys Ylen tehtävästä, rahoituksesta ja asemasta. Työryhmä muun muassa velvoittaa Yleä lisäämään merkittävästi ohjelmahankintoja ja palveluostoja yhtiön ulkopuolelta.

Poimintoja vuoden 2016 sisällöistä:

 • Yle toteutti Rio de Janeiron kesäolympialaisista ensimmäisen kerran ympärivuorokautisen televisiolähetyksen sekä suomeksi että ruotsiksi. Urheilutoimitukset välittivät myös jalkapallon EM-kisat Ranskasta.
 • Radioteatteri liikkeellä -kiertueella Yle teki 10 kuunnelmaa eri teatterien kanssa ympäri Suomea.
 • Kulttuurin monimediainen suurhanke oli klassisen musiikin dokumenttisarja Klassinen Suomi.
 • Luontovuosi-teemaan kuuluivat muun muassa Kimmo Ohtosen luotsaama Katoava Pohjola ja uusi sarja Eränkävijät. Kaikkien suomalaisten kanssa yhteistyössä toteutettiin Miljoona linnunpönttöä -kampanja.
 • Yle Vega uudistui, uutisten määrä ja alueellisen ohjelmiston osuus kasvoivat radiokanavalla.
 • Kansalaisten media- ja digitaitojen kehittämiseksi julkaistiin pedagoginen Digitreenit-kokonaisuus Oppimisen verkkosivuilla.
 • Vahvaa kotimaista draamaa toivat ruutuihin muun muassa rikossarja Sorjonen sekä Korpelan kujanjuoksu. Sorjosen esitysoikeudet on vuoden 2017 alkuun mennessä myyty jo liki 40 maahan.
 • Uusia formaatteja kehitettiin, kuten nuorille suunnattu draamaa ja realitya yhdistelevä seikkailusarja Heroes of the Baltic Sea.

Yle Areenassa yli miljoona käynnistystä joka päivä

Yle tavoitti päivittäin keskimäärin lähes kolme miljoonaa suomalaista television kautta, vajaat kaksi miljoonaa radiokanavillaan ja reilun puoli miljoona suomalaista verkossa. Television tavoittavuus nousi hiukan, radion ja verkon tavoittavuudet puolestaan hieman laskivat.

Ylen palvelujen käyttöä sujuvoittavan Yle Tunnuksen oli vuoden loppuun mennessä luonut itselleen jo yli 500 000 suomalaista.

Suomalaiset arvioivat Ylen merkityksellisyyttä omassa mediankäytössään arvosanalla 7,1 ja Ylen yhteiskunnallista tärkeyttä arvosanalla 8, kun asteikko on 1–10.

Yle TV1 oli edelleen katsotuin tv-kanava ja Yle Radio Suomi kuunnelluin radiokanava. Yle Areena oli jo neljättä kertaa arvostetuin kotimainen verkkobrändi.

Vuoden katsotuin ohjelma televisiossa oli Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto, joka teki yleisöennätyksen, yli 2,6 miljoonaa katsojaa. Radiossa kuunnelluimpia olivat musiikkiohjelmat, kuten Onnen sävel ja Iskelmäradio, joiden jaksoja kuunteli keskimäärin lähes puoli miljoonaa suomalaista. Verkossa katsotuin oli lasten animaatio Ryhmä Hau, jonka suosituin jakso sai yli 200 000 katsojaa. Rion olympialaisten tulos- ja ohjelmatiedot olivat luetuimpia verkkosivuja.

Asiakkuustiedot käyvät ilmi Ylen asiakkuudet 2016 -katsauksesta.

Talous pysyi tasapainossa

Ylen liikevaihto oli yhteensä 470,9 miljoonaa euroa. Lisäystä edelliseen vuoteen oli 0,7 prosenttia.

Ylen tuotot olivat yhteensä 473,2 miljoonaa euroa, joka on 1,2 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisenä vuonna. Yle-veron osuus kokonaistuotoista oli 97,6 prosenttia eli 461,8 miljoonaa euroa. Summa pysyi samana kuin edellisenä vuonna.

Yhtiön kulut ja poistot olivat yhteensä 476,1 miljoonaa euroa, joka on 7,6 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisenä vuonna. Henkilöstökulut olivat 232,1 miljoonaa euroa. Esityskorvaukset olivat 82,0 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen vuoteen oli 7,8 miljoonaa euroa, mikä johtui pääasiassa urheilutapahtumien esityskorvauksista.

Ylen kotimaisten ohjelmien esitysoikeuskulut olivat 23,6 miljoonaa euroa ja tämän lisäksi Yle maksoi musiikin esityskorvauksia ja muita ohjelmien oikeusmaksuja yhteensä 32,0 miljoonaa euroa.

Tilikauden tappio oli 2,9 miljoonaa euroa – edellisen vuoden tulos oli 1,3 miljoonaa voitollinen. Hallintoneuvoston linjausten mukaisesti yhtiön vuosittaisten tulosvaihteluiden täytyy kattaa toisensa. Tarve vaihteluun syntyy pääasiassa joka toinen vuosi toistuvista suurista urheilutapahtumista.

Henkilötyövuosia kertyi kaikissa työsuhteissa yhteensä 3 490, mikä on 65 vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Hallitus hyväksyi yhtiön tilinpäätöksen ja Corporate Governance -raportin 16.2.2017. Yleisradion hallintoneuvosto käsittelee tilinpäätöstä 8.3.2017. Hallintoneuvosto antaa huhtikuussa kertomuksen eduskunnalle yhtiön toiminnasta vuodelta 2016.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Lauri Kivinen, p. 09 1480 5003

Edit 17.2.: Jalkapallon EM-kisat Ranskasta

 • Kuvassa mies mustassa paidassa katsoo kameraan.

  Timo Huovinen: Oikein vai väärin?

  Journalismi ja etiikka ovat Timo Huovisen työkenttää.

  Timo Huovinen aloitti juuri Ylen journalististen standardien ja etiikan päällikkönä. Huovisen tehtävänä on edistää vastaavien toimittajien tukena Ylen journalismin laatua.

 • kuvassa Maija Hupli

  Maija Hupli: Toivotut – te valitsette, me toteutamme

  Yle Areenassa julkaistaan yleisön toivesisältöjä.

  Televisio- ja radio-ohjelmien tekijöitä edustavat järjestöt ja Yle solmivat vuoden 2016 lopussa sopimuksen, jolla Yle voi julkaista arkistostaan Yle Areenaan yli 5 vuotta vanhoja yhtiön tuottamia draama- ja viihdeohjelmia. Yle Areenassa julkaistaan suomalaisten toiveohjelmia.

 • kollaasikuva elokuvajulisteista ja kuvista. Kuvissa muun muassa elokuvahahmoja.

  Yle Teeman ja Yle Femin elokuvaohjelmistojen tekijät palkittiin

  Elokuva-arvostelijoilta tunnustusta Teemalle ja Femille.

  Suomen arvostelijain liiton ry:n (SARV) elokuvajaos antaa tunnustusta Ylen Teema ja Fem -kanavien elokuvahankinnoista ja -ohjelmistosta. Kunniakirja myönnettiin elokuvahankinnoista ja -ohjelmistosta vastaaville Johan Förnäsille, Vesa Nykäselle ja Kati Sinisalolle.

 • Hymyilevä mies

  Ylen tulevaa ohjelmistoa palkittiin Jussi-patsailla

  Ylen tulevaa ohjelmistoa palkittiin Jussi-patsailla

  Jussi-gaalassa palkittiin vuoden 2016 parhaat kotimaiset elokuvat ja niiden tekijät. Eniten voittoja kahmi tositapahtumiin perustuva Hymyilevä mies, joka palkittiin myös parhaana elokuvana.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Artikkelikuva KC:n juttuun

  Tuomas Nevanlinna: Donald Trump tviittailee työväenliikkeen raunioilla

  Filosofi Tuomas Nevanlinnan analyysi Donald Trumpista.

  Filosofi Tuomas Nevanlinna kertoo esseessään, miksi Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti. Trump lumoaa, koska hän osoittaa esimerkillään, että kuka tahansa voi voittaa lotossa. Siihen ei tarvita koulutusta ja pinnistelyä, kuten liberaali yhteiskunta uskottelee. Nevanlinna paljastaa myös, miten työväenliikkeen romahdus loi populismin ja mikä erottaa Trumpin Hitleristä.

 • studiomuusikkot

  Suomihittien näkymättömät duunarit

  Neljä muusikkolegendaa kertoo tarinan levyjen takaa.

  Tiedätkö kuka soitti Tapani Kansan R-A-K-A-S-kappaleen rumpufillin tai bassoa Juha Tapion Kaksi puuta -hitissä? Entä kuka kannutti rumpuja Nylon Beatin Viimeinen-biisissä tai soitti kitaraa Jari Sillanpään Satulinna-kappaleessa? Tapani "Nappi" Ikonen, Juha Björninen, Anssi Nykänen ja Ako Kiiski kertoo tarinan levyjen takaa ja siitä, millainen on muusikon ammatti Suomessa. Hiteiltä, naurulta ja notkoilta ei vältytä.