Hyppää pääsisältöön

Miten valita sopiva valmentaja?

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Hyvä valmentaja on kokenut ratsastaja, joka hallitsee valmennuksen kokonaisuuden. Ratsastuksenopettaja Anu Korppoo kertoo, että valmentajan tarkoitus on tukea ratsastajaa tavoitteissaan myös ratsastustunnin ulkopuolella.

Valmentamisessa on käytössä myös oma kansainvälinen tasoluokitus, jossa on neljä eri tasoa. Neljännen tason suorittanutta valmentajaa kutsutaan ammattivalmentajaksi. Myös ratsastuksenopettajalla on koulutuksensa puolesta valmiudet valmentamiseen.

Mitä valmentaja tekee?

Valmentajaa tarvitaan silloin, kun ratsastaja haluaa kehittyä kilpaurheilijana. Hyvä valmentaja hallistee kaikki urheiluvalmennuksen osa-alueet. Työhön kuuluu siis paljon muutakin kuin pelkkä ratsastuksenopetus. Valmentajan tarkoitus on ohjata ja tukea ratsastajaa koko tämän urheilullisessa elämässä. Valmentaja auttaa kilpailusuunnitelman laatimisessa, sekä usein myös arkielämän rytmityksessä, oheisliikunnassa ja psyykkisissä taidoissa.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Miten valita itselleen sopiva valmentaja?

On tärkeää, että valmentaja on itse taitava ratsastaja. Taidosta kertovat tasoluokituksen lisäksi kilpailu-ura ja sillä menestymisen. Pelkkä valmentajan oma menestyksekäs ratsastajaura ei kuitenkaan automaattisesti takaa hyvää valmennustaitoa. Hyvällä valmentajalla on myös vankat pedagokiset kyvyt, eli opetustaidot. Vain hyvät opetustaidot omaava valmentaja voi siirtää omaa taitoa ja osaamistaan eteenpäin uudelle ratsastajalle.

Tavoitteellisen kilparatsastajan kannattaa myös kiinnittää huomiota valmentajan aikaisempiin valmennettaviin. Ovatko he menestyneet ja kehittyneet kilpaurallaan? Menestys kertoo siitä, että valmennusmalli on toimiva ja tuottaa tuloksia.

Koska valmentajan ja ratsastajan välinen yhteistyö on tiivistä, henkilökemian tärkeys korostuu. Oppimisprosessi on aina mielekkäämpi, kun kommunikointi on sujuvaa ja asioita tehdään yhteisymmärryksessä. Ratsastajan kannattaa siis etsiä sellainen valmentaja, joka ammattitaidon lisäksi tuntuu itselle helpolta lähestyä.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
 • Kuvat jäätelöistä.

  Jäätelöt testissä

  Summerin harjoittelijat testasivat jäätelöitä.

  Summerin harjoittelijoiden testissä oli sekä uutuus- että klassikkojäätelöitä. Jäätelöt arvioitiin kahdella eri tavalla, pisteillä ja sanallisesti.

 • Summerin talvirieha.

  Summerin talvirieha

  Tuu tapaamaan meitä!

  Perjantaina 24.2. järjestetään Summeri-miitti Brahenkentällä Helsingissä. Tule tapaamaan meitä sinne klo 13 alkaen!

 • Ystäväni Hevonen

  Miten valita sopiva valmentaja?

  Valmentaja auttaa kehittymään kilpaurheilijana.

  Hyvä valmentaja on kokenut ratsastaja, joka hallitsee valmennuksen kokonaisuuden. Ratsastuksenopettaja Anu Korppoo kertoo, että valmentajan tarkoitus on tukea ratsastajaa tavoitteissaan myös ratsastustunnin ulkopuolella. Valmentamisessa on käytössä myös oma kansainvälinen tasoluokitus, jossa on neljä eri tasoa. Neljännen tason suorittanutta valmentajaa kutsutaan ammattivalmentajaksi.