Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Voiko penkkiurheilu olla yhtä rankkaa kuin urheilu?

kaksi miestä kokee väkeviä tunteita jääkiekkokatsomossa
Toimittaja Tuomas Kiukas ja intohimoinen penkkiurheilija Mikko Af Hällström testaavat, miten rankkaa penkkiurheilu on. kaksi miestä kokee väkeviä tunteita jääkiekkokatsomossa Kuva: Yle / Atte Kaartinen Penkkiurheilu,prisma studio

TV1 keskiviikkona 22.2.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 25.2. klo 5.55
Yle Areenassa vuoden ensilähetyksestä.

Käykö ankara penkkiurheilu urheilusuorituksesta? Onko Suomi oikeasti huono urheilumaa? Testissä aivo-doping: paraneeko aivojen suorituskyky sähköllä?

Miten rankkaa penkkiurheilu on?

Muutama vuosi sitten julkaistu australialaistutkimus oli kuin musiikkia vannoutuneiden penkkiurheilijoiden korville. Siinä nähtiin, että videomateriaali kovasta juoksuharjoituksesta sai aikaan koehenkilöiden lihaksissa aktivaatiota. Kun video loppui, päättyi suoritus myös penkkiurheilijan elimistössä.

Elimistö siis reagoi liikunnan katsomiseen hyvin samalla tavalla kuin itse liikuntaan: autonomisen hermoston sympaattinen osa ja endokriininen järjestelmä aktivoituvat. Adrenaliinitasot nousevat, syke ja verenpaine kohoavat ja hengitys kiihtyy.

Voisiko penkkiurheilukin nostaa kuntoa? Mitä jos urakoisi Lahden MM-hiihtojen kaikki matkat – omalla kotisohvalla?

Usein kuulee sanottavan, että penkkiurheilu voi olla jopa rankempaa kuin oikea urheilu. On aika testata väitettä käytännössä ja antaa lihassähkökäyrän, sykevariaation ja EPOC-arvon kertoa totuuden. Koehenkilöksi valittiin urheiluhulluksi itseään tituleeraava mies, jolle urheilun seuraaminen on elämäntapa.

Matti Nykänen tuulettaa kisamontussa
Ovatko Suomen urheilun huippuhetket jääneet jo taakse? Matti Nykänen tuulettaa kisamontussa Kuva: Yle Prisma Studio

Onko Suomi oikeasti ihan surkea urheilussa?

Odotamme kotijoukkueelta Lahden kisoista mitaleita. Toisaalta olemme tottuneet siihenkin, että menestystä ei tule. Ainakin mielikuvissa Suomi on urheilumaana taantunut, mutta mitä tähän sanovat tutkimus ja tilastot?

Prisma Studio selvitti absoluuttisen totuuden Suomen menestyksestä. Avuksi pyydettiin Urheilumuseon asiantuntijoita, jotka perkasivat valtavan määrän tilastoja. Kuinka hyvä urheilumaa Suomi oikeasti on?

Doping tulee työelämään – sähköstä lisäboostia aivoihin?

Aivoihin annettavan heikon sähkövirran eli tasavirtastimulaation tiedetään parantavan muun muassa kognitiivista suorituskykyä. Voisiko hoito ratkaista toimittajan muistamisongelmat?

Tohtorikoulutettava Aaron Kortteenniemi asentaa tDCS-laitetta Prisma Studion toimittaja Henna-Leena Kalliolle.
Prisma Studion toimittaja Henna-Leena Kallio testaa tasavirtastimulaatiota. Tohtorikoulutettava Aaron Kortteenniemi asentaa tDCS-laitetta. Tohtorikoulutettava Aaron Kortteenniemi asentaa tDCS-laitetta Prisma Studion toimittaja Henna-Leena Kalliolle. Kuva: Yle/Janne Lindroos Prisma Studio

9-volttisen patterin virta tuntuu siltä, kuin pienet muurahaiset marssisivat ohimoilla. Virta on pientä. Psykiatrisessa aivojen sähköhoidossa tehot ovat jopa 900-kertaiset.

Studiossa keskustelemassa biotekniikan tutkija Lauri Reuter, psykologi Jukka Häkkinen ja tähtitieteen sekatyöläinen Anne Liljeström. Ohjelmaa luotsaa Reetta Rönkä.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Katselen ohjelmaanne juuri nyt ja totean , että hyvässä ohjelmassanne olette nyt kerrankin totaalisen väärässä eräässä asiassa. Eli miten meillä tuo kiekkoilu on niin korkealla....treenaamalla.... laadullisesti.... paljon ...geenit... kaikki nämä asiat pitävät paikkansa samoin kuin tämän kansan tuntemukset kun menee hyvin tai hävitään Ruotsille... mutta yksi asia jää kokonaan huomaamatta....
ME Teemme menestyksen SYRJÄYTTÄMÄLLÄ nuoria massoittain pääsemästä edes kokeilemaan kykyjään kiekkoilussa. Nuorista ikäluokista valitaan lähes kaikissa ns. Urheiluseuroissa jo 8-10 vuotiaita kykyjä eli silloin hyviä luistelijoita ja muutenkin asiantuntujoiden valitsemia YKKÖSJOUKKUEISIIN saamaan korkeatasoista valmennusta verorahoin tehdyissä halleissa huippuvalmentajien ohjaamina. Jo muutamassa viikossa tämä eliitti menee osaamisessaan saavuttamattomiin ulkopuolelle jäävästä ikäluokastaan, joka on jäänyt epämääräisten ulkojäiden varaan.
Noin 10-20 prosenttiin ikäluokan halukkaista pääsee tähän erikoiskoulutykseen ja 80 prosenttia jää ulkopuolelle eli monet jo omastakin mielestään syrjäytyy haluamastaan urasta tälle NHL: n kiekkokoululle joista näemme joka päivä esimerkkejä miljonääreistä jotka eivät edes verojaan maksa Suomeen.
Olen ollut ison suomalaisen seuran joukkueenjohtajana nuorille aina B junioreihin asti. Silloin se luotiin ja SUOMELLA menee hyvin. Monet valmentajat varoittelivat meitä jo silloin mitä tästä seuraa ja vasta nyt alan sen näkemään kokonaisena .
Tutkin asiaa taannoin ja kirjoitin jopa asiasta kirjan joka totaalisesti tyrmättiin.
Nyt tiedän kuinka väärässä olimme mutta asia ei ollut sittenkään kokonaan väärin koska juuri noiden yhtiöiden eli urheiluseurojen vastuu nuorisosta ulottuu vain sen omaan nuorisoon ja ulkopuolelle jäävät ovat nyt tämä. Päivän syrjäytyneitä...
No ... jos haluatte niin voin kertoa enemmän mutta asia on todella synkkä historia.
Sanalla sanoen lasten kustannukšella meillä on huippukiekkoilijoita. Asiaa kyllä ihmettelee monet todelliset asiantuntijat maailmalla ja siihen liitty kokemukseni AMERIKASTA ,jossa juttelin mm. john kennedyn koulukaverin kanssa lähellä tuon mainitun perheen kotia lähellä cape God nimistä paikkakuntaa , ja Bostonia. Heidän mielestään tällainen on ITÄ- ASAKSALAINEN Menetelmä...niinpä . Näin se nähdään maailmalla. Onko se SUOMELLE hyvä vai huono asia?????
Terveisin Kalluj.

 • Sveitsiläinen opettaja, Saamen kulttuurin tuntija Hans Ulrich Schwaar, 93, haluaa elää loppuelämänsä Suomen Lapissa,

  Kotiin Näkkälään

  93-vuotias sveitsiläinen opettaja palaa vielä Lappiin.

  Sveitsiläinen opettaja, Saamen kulttuurin tuntija Hans Ulrich Schwaar, 93, haluaa elää loppuelämänsä Suomen Lapissa,

 • McDowellin piirikunta Länsi-Virginiassa on USA:n köyhimpiä. Alueen asukkaat äänestivät upporikasta Donald Trumpia enemmän kuin missään muualla Yhdysvalloissa.

  Ulkolinja: #trumpland

  Köyhän piirikunnan asukkaat äänestivät upporikasta Trumpia.

  McDowellin piirikunta Länsi-Virginiassa on USA:n köyhimpiä. Alueen asukkaat äänestivät upporikasta Donald Trumpia enemmän kuin missään muualla Yhdysvalloissa.

 • Kai Lehtisen ohjaama elokuva Umur kertoo nuoresta miehestä, joka tapaa matkalla pohjoiseen naisen.

  Umur

  Nuori mies tapaa matkallaan pohjoiseen naisen.

  Elokuva Umur kertoo nuoresta miehestä, joka tapaa matkallaan pohjoiseen naisen.

 • Karismaattisen laulajan Olavi Uusivirran keikka taltioitiin Ruisrockissa.

  Yle Live: Olavi Uusivirta

  Karismaattisen laulajan keikka taltioitiin Ruisrockissa.

  Karismaattisen laulajan Olavi Uusivirran keikka taltioitiin Ruisrockissa.