Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Ruotsalainen trollitehdas pyrkii vaientamaan toimittajia vihapuheluilla

Puhelimen luuri ja sana vihapuhelu
Valheenpaljastaja haastatteli ruotsalaistoimittajaa joka soluttautui trollitehtaaseen. Puhelimen luuri ja sana vihapuhelu Kuva: Yle/Ville Alijoki audio,puhelin,Valheenpaljastaja (artikkelisarja),Vihapuhe,äänentallennus

Ruotsissa toimii erikoinen trollitehdas, joka rekrytoi ihmisiä soittelemaan toimittajille ja yhteiskunnan vaikuttajille provosoivia puheluita. Salaa äänitetyt puhelut julkaistaan verkossa vahvasti editoituina. Jos klippi saa tarpeeksi klikkauksia, soittajalle maksetaan tuhat kruunua per puhelu. Ilmiö on rantautunut pienimuotoisena myös Suomeen.

Sanomalehti Eskilstuna-Kuriren julkaisi helmikuun puolivälissä laajan tutkivan artikkelin Granskning Sverige -nimisestä sivustosta, jota lehti kutsuu trollitehtaaksi ja ulkomaalaisvastaiseksi propagandakeskukseksi.

3 000 klikkausta keränneen klipin tekijälle maksetaan tuhannen kruunun palkkio.

Trollilla tarkoitetaan internetissä toimivaa henkilöä, joka pyrkii tahallisesti ärsyttämään tai provosoimaan.

Granskning Sverige on julkaissut noin 600 trollipuhelua omalla sivustollaan. Puheluita on julkaistu myös lukuisilla eri Youtube-kanavilla. Trollipuheluiden kohteena ovat useimmiten toimittajat ja poliitikot, mutta toisinaan myös tavalliset kansalaiset.

Soittajat antavat puhelun alussa väärän nimen ja äänittävät keskustelun kertomatta asiasta vastaanottajalle. Puheluita ei julkaista kokonaan, vaan trollit editoivat ne itselleen edulliseen muotoon. Vähintään 3 000 klikkausta keränneen klipin tekijälle maksetaan tuhannen kruunun palkkio.

Toimittaja: "Meillä on turvamiehet valmiudessa"

Valheenpaljastaja otti yhteyttä jutun kirjoittajaan, toimittaja Mathias Ståhleen.

Tutkiakseen trollitehdasta hän loi useita valeprofiileja samalla nimellä eri sosiaalisen median palveluihin. Ståhlen nimimerkki Johan tarjoutui soittelijaksi Granskning Sverigelle ja alkoi välittömästi saada trollitehtaasta ehdotuksia, kenelle pitäisi soittaa ja mitä heille pitäisi sanoa.

Kun Ståhle myöhemmin pääsi kirjautumaan Granskning Sverigen salaiseen “tutkimusportaaliin”, hän näki järjestelmässä lukuisia “juttuideoita” ja valmiita käsikirjoituksia vihapuheluille.

Ståhle ei koskaan soittanut yhtäkään puhelua, vaan keksi verukkeita, miksei voinut soittaa. Hänelle annettiin silti jatkuvasti uusia tehtäviä.

Sanoit, että sinua on vaikea saada puhelimella kiinni, joten soitit itse minulle. Miksi?

– Trollipuhelujutun julkaisun jälkeen olen joutunut pitämään työpuhelintani kiinni. Jos laitan sen päälle, soittelu alkaa heti. Trollit ovat soitelleet lehdessä kaikille ja kiusanneet jopa puhelinvaihteen hoitajaa.

– Meillä on turvamiehet valmiudessa ja minulla on turvahälytin kiinni vyössä.

He haluavat välittää seuraavan viestin: jos kirjoitat maahanmuutosta tai feminismistä, sinun tulisi olla peloissasi.― Mathias Ståhle, Eskilstuna-Kurirenin toimittaja

Kuinka yleisestä ilmiöstä trollipuheluissa on kyse?

– Jokainen sanomalehden toimittaja Ruotsissa vähintäänkin tuntee jonkun kollegan, joka on saanut trollipuheluita, ellei sitten ole saanut niitä itse. Sanomalehdissä tätä tapahtuu eniten, mutta myös aikakauslehdissä ja muissa toimituksissa.

– Erityisenä kohteena ovat ihmiset, jotka kirjoittavat maahanmuutosta. Trollien muita lempiaiheita ovat feminismi ja seksuaalivähemmistöt, kaikki sellainen, mistä uusnatsit eivät pidä.

Kuvakaappaus Eskilstuna-Kurirenin sivuilta.
Ruotsalainen Eskilstuna-Kuriren ujuttautui vihaa levittävään trollitehtaaseen. Kuvakaappaus Eskilstuna-Kurirenin sivuilta. Kuva: Yle/Kuvakaappaus ekuriren,lehdistö,media,Valheenpaljastaja (artikkelisarja)

Kerrot jutussasi, että trollit editoivat puheluita rankasti. Esimerkiksi kahdenkymmenen minuutin keskustelusta julkaistaan kolme minuuttia.

– He eivät ole lainkaan kiinnostuneita siitä, mitä toinen sanoo. Ihan sama, vaikka puhuisi säästä. Tarkoituksena on vain saada minut jotenkin tunnistamaan heidän aiheensa. He yrittävät myös saada puhelun vastaanottajan menettämään malttinsa.

– Paljon suurempia ongelmia seuraa sen jälkeen, kun puhelu on julkaistu. Se toimii magneettina vihaajille, jotka sitten soittelevat kohteelle uusia puheluita. Nämä toiset soittelijat eivät enää ole vain epäkohteliaita, vaan usein hyvin uhkaavia.

Mitä soittelijat ja heitä rekrytoiva trollitehdas haluavat? Mikä heitä motivoi?

– Ensinnäkin he haluavat välittää seuraavan viestin: jos kirjoitat maahanmuutosta tai feminismistä, sinun tulisi olla peloissasi, sillä me jahtaamme sinua.

– Toisekseen tämä on osa heidän poliittista tarinaansa, jota he yrittävät monin keinoin kertoa. Heidän tarinansa mukaan läntinen maailma on sortumassa, ja se on maahanmuuttajien syy. Tätä samaa tarinaa kerrotaan myös valeuutisten avulla.

Ilmiö on tulossa myös Suomeen

Tämä ilmiö on jo rantautunut Suomeen, tosin vielä varsin pienessä mittakaavassa. Valheenpaljastaja sai juuri tällaisen trollipuhelun viime vuoden syyskuussa.

Anonyymi soittaja latasi puhelusta editoimansa version Youtubeen ja levitti linkkiä omassa blogissaan, josta se levisi pian useille keskustelupalstoille ja valemedioiden sivuille.

Kyseinen soittaja osoittautui ahkeraksi bloggariksi, joka käyttää nimimerkkiä Paavo Tajukangas. Hän on tarkka nimettömyydestään.

Niin Youtubessa kuin julkisissa esiintymisissään hän varjostaa kasvonsa lippalakilla tai pitää aurinkolaseja. Hänen oikea nimensä ei ole tiedossa.

Minulle soittaessaan hän esitteli itsensä toisella väärällä nimellä ja väitti olevansa freetoimittaja, joka haluaa keskustella valeuutisista. Kysyin hänen nimeään vielä toistamiseen. Kaiken tämän hän oli leikannut äänitteensä alusta pois.

Myöhemmin Tajukangas teki saman tempun Svenska Ylen toimittajalle, joka oli kääntänyt Valheenpaljastaja-jutun ruotsiksi.

Tajukangas on asunut viime vuodet Ruotsissa, mutta muuttanut oman bloginsa mukaan hiljattain Viroon. Hän on kirjoittanut bloginsa lisäksi kotimaisiin valemedioihin liioiteltuja tai vääristeltyjä uutisia Ruotsin pakolaisista ja maahanmuuttopolitiikasta.

Saako puhelun nauhoittaa ja julkaista? - poliisi vastaa

Onko puhelintrollien toiminta laillista Suomessa? Tiettyyn rajaan asti on.

Milloin puhelinkeskustelun saa nauhoittaa, poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi Poliisihallituksesta?

– Kaikki keskustelut, joissa on itse osapuolena, saa nauhoittaa.

Täytyykö kertoa toiselle, että nauhoittaa?

– Äänittämisestä ei lain mukaan tarvitse kertoa toiselle osapuolelle, mutta hyvät käytöstavat ovat tietenkin toinen juttu.

– Jos soittelu toistuu ja alkaa olla puhelinhäiriköintiä, se voi täyttää esimerkiksi viestintärauhan rikkomisen tunnusmerkit.

Missä tapauksissa puhelinkeskustelut saa julkaista? Entä jos keskustelua on editoitu niin, että merkitykset muuttuvat?

– Se riippuu keskustelun sisällöstä. Siinä voi olla esimerkiksi asioita, jotka saattavat täyttää kunnianloukkauksen kriteerit tai levittää yksityiselämää loukkaavia tietoja. Nämä pitää aina arvioida tapauskohtaisesti.

Oikea toimittaja kertoo tekevänsä haastattelua

Niin Granskning Sverige kuin suomalainen Tajukangas kutsuvat puheluitaan haastatteluiksi. Haastatteluun kuuluu kuitenkin se, että toinen osapuoli tietää, että häntä haastatellaan.

Trollisoittelijat eivät pyydä haastattelua, eivätkä kerro, että aikovat äänittää ja julkaista puhelun.

Haastatteluun kuuluu, että toinen osapuoli tietää, että häntä haastatellaan.

Ruotsalaisia ja suomalaisia trollipuheluita yhdistää väärän nimen antaminen, äänittäminen siitä kertomatta, nauhojen vääristelevä editoiminen ennen julkaisua sekä anonyymistä prepaid-numerosta tai skypestä soittaminen.

Ilmiöön puuttuminen on hankalaa, sillä sen kummemmin Ruotsissa kuin Suomessakaan puheluiden äänittäminen ja julkaiseminen ei ole laitonta. Häiriköintiä se voi silti olla.

Valheenpaljastajan neuvo puhelintrollien kohteeksi joutuvalle:

Lataa puhelimeesi puhelut automaattisesti äänittävä sovellus. Näitä on saatavilla paljon. Saat ainakin itsellesi todisteen puhelun todellisesta sisällöstä.

Oletko saanut häirikköpuhelun, joka on julkaistu netissä? Kerro kommenteissa tai sähköpostitse.

Valheenpaljastaja käsittelee käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa joka toinen viikko. Lähetä juttuvinkki: valheenpaljastaja@gmail.com.

Edit: Lisätty linkii Yle Uutisten juttuun

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Trolli on henkilö, joka meidän mielestä pyrkii tahallisesti ärsyttämään ja provosoimaan, eli kuka tahansa. Myös trolliongelmaan vakavasti suhtautuva.

Kokonaiset trollitehtaat, joille vuosikymmenten valehtelu tietyn yhteiskuntajärjestelmän rikoksista on ollut jokapäiväistä, voivat nyt esiintyä faktantarkistajina ja omia kriteerejä trollaamalla perustella olemassaoloaan muiden kustannuksella. Vihapuihellaan ja valikoivia kommenttimahdollisuuksia käyttäen pyrkivät vaientamaan muita.

Lähettänyt käyttäjä

Paavo Tajukangasta kutsutaan trolliksi, joka jutussa määritellään "henkilöksi, joka pyrkii tahallisesti ärsyttämään tai provosoimaan". Vehkoon kanssa käydyn keskustelun youtubesta löytyvältä nauhoitteelta kuitenkin selviää, että Tajukangas keskustelee koko ajan rauhallisesti ja asiallisesti.

Lähettänyt käyttäjä

Jos "toimittaja" Tajukangas ei a) kerro henkilöllisyyttään eikä b) sitä, että kyseessäon "haastattelu", jonka hän nauhoittaa, on vaikea pitää häntä muuna kuin trollina.

Lähettänyt käyttäjä

Tajukankaan asiallisuus on nyt vähän mitä on. Hyvä esimerkki on taannoinen mielenosoitus Helsingissä susien tappamista vastaan, jonka Tajukangas sepitti olevan turvapaikanhakijoiden mielenosoitus. Kaveri on innokas keksimään vaihtoehtoisia faktoja jotka sopivat oman päänsä sisäiseen todellisuuteen.

Lähettänyt käyttäjä

"Jos "toimittaja" Tajukangas ei a) kerro henkilöllisyyttään eikä b) sitä, että kyseessäon "haastattelu", jonka hän nauhoittaa, on vaikea pitää häntä muuna kuin trollina."

Jos kommentoija juupa juu ei kerro henkilöllisyyttään, on vaikea pitää kommenttia minään muuna kuin trollina.

Lähettänyt käyttäjä

Kommentista: ”Tajukankaan asiallisuus on nyt vähän mitä on. Hyvä esimerkki on taannoinen mielenosoitus Helsingissä susien tappamista vastaan, jonka Tajukangas sepitti olevan turvapaikanhakijoiden mielenosoitus.”

Tajukangas kyllä poisti kyseisen jutun sivultaan, kun sai tietää, että se ei pidä paikkaansa. Hän julkaisi toisen kirjoituksen, jossa pahoitteli asiaa: ”Saamani vihje johti harhaan ja sen tarkastamattomuus aiheutti virheellisen uutisen. Pahoittelen asiaa. Aiempi kuva, jonka kerroin esittävän turvapaikanhakijoita osoittamassa mieltään, oli siis virheellinen.” Voitte tarkistaa pahoitteluviestin olemassaolon käyttäen edellistä katkelmaa hakusanoina.

Harrastuspohjalta pidetyssä sivustossa virheet ymmärtää, mutta eivät Ylenkään jutut aina niin totuudenmukaisia ole. Esimerkiksi vuonna 2011 Yle kertoi, että "Ruotsalaisen maahanmuuttajalähiön pahiskoulusta tuli palkittu eliittikoulu”. Artikkeli herätti nettifoorumeilla suurta hilpeyttä, kun lähdekriittiset lukijat havaitsivat, että kyseinen koulu eli Rinkebyskolan oli tuolloin saatavien tuoreimpien tietojen mukaan eri oppimistulosmittareilla yksi aivan heikoimmista Ruotsissa. Yleltä kesti kuitenkin viitisen vuotta poistaa kyseinen artikkeli.

Valitettavasti maahanmuuttoon liittyvissä aiheissa perinteinen media, jonka toimittajakunta on tutkitusti kovin punavihreää, on ollut varsin yksipuolinen, mikä on tehnyt markkinat vaihtoehtoisille tiedonhakukanaville. Ylen kohdalla vaikuttaa myös yleisradiolaki, joka määrittää julkisen palvelun ohjelmatoiminnan yhdeksi erityistehtäväksi monikulttuurisuuden tukemisen.

Lähettänyt käyttäjä

Mediakriittisenä lukijana olen seurannut Ruotsissa käytyä keskustelua aiheesta. Kuuntelin myös muutaman Granskning Sverige -haastattelun. Kyseessä on kansanliike, joka pyrkii paljastamaan valtamedian virheitä ja epäloogisuuksia kyselemällä toimittajilta "vaikeita" kysymyksiä.

Granskning Sverige-kansanliikkeen mielestä Eskilstuna-Kuriren lehden heitä koskeva kirjoitus sisältää 45 virhettä. Nina Dragfors on turhaan yrittänut saada puhelimeen toimittajia kysyäkseen heiltä jutussa esitetyistä hänen haastatteluaan ja GS-liikettä koskevista virheellisistä väitteistä.

Mistään GS-liikkeen Venäjä-kytköksistä ei Ruotsissa puhuta lainkaan. Onko kyseessä YLE:n lisäys, jolla yritetään levittää epäilyksen kansalaisliikkeen ylle?

Lähettänyt käyttäjä

Nimim. Ville Jokinen: "Mistään GS-liikkeen Venäjä-kytköksistä ei Ruotsissa puhuta lainkaan. Onko kyseessä YLE:n lisäys, jolla yritetään levittää epäilyksen kansalaisliikkeen ylle?"

En löytänyt artikkelista kohtaa, jossa toimittaja olisi viitannut liikkeen Venäjä-kytköksiin.
Lisäksi median toimijoille voinee esittää "vaikeita" (en ole ihan varma miksi käytit lainausmerkkejä) kysymyksiä ilman turvautumista painostukseksi katsottuihin tekoihin, saatikka suoranaiseen uhkailuun.

Lähettänyt käyttäjä

Valtamedian toimittajien kannattaisi harjoittaa hiukan enemmän itsekritiikkiä ja jokaisen toimittajan kannattasi lukea esim. journalistien eettiset ohjeet uudelleen ja ajatuksella!

Faktantarkistus ja valemedioiden/uutisten paljastaminen on tärkeää, mutta jos itse syyllistytään jatkuvasti samaan, niin koko valtamedian uskottavuus kärsii.
Valtamediassa ja vihervasemmistossa näyttää olevan kovasti muotia se, että omia virheitä ei myönnetä, eikä esim. asiaohjelmissakaan enää juuri välitetä oikeista faktoista. Toimittajat, mutta jopa jotkut valtamedian käyttämät tutkijat ja poliisitkin valehtelevat tai ainakin kaunistelevat asioita puhtaasti ideologista syistä.

Kovasti halutaan myös samaa somejulkisuutta, mitä muuallakin maailmassa on, jotta voidaan buustata omaa egoa ja olla in. Ja totuudesta viis, kun tarkoitushan - ja ideologia - pyhittää keinot!

Valtamedialla on ylipäätään kova tarve väittää, että esim. kaikki tavalliset maahanmuutosta huolestuneet kansalaisetkin olisivat jotain trolleja/natseja/putinisteja jne.
Ja jos joku ihan tavallinen blogisti tekee pienenkin asiavirheen, niin se väännetään heti joksikin informaatiosodankäynniksi.

Lähettänyt käyttäjä

"Hän on kirjoittanut bloginsa lisäksi kotimaisiin valemedioihin liioiteltuja tai vääristeltyjä uutisia Ruotsin pakolaisista ja maahanmuuttopolitiikasta. "

Niin, Ruotsin tai Suomen valtamedian mukaanhan Ruotsissa tai missään muussakaan länsimaassa ei ole minkäänlaisia maahanmuuttajiin, etenkään muslimitaustaisiin tai liberaaliin maahanmuuttopolitiikkaan liittyviä ongelmia.
Kaikki ongelmat kielletään kategorisesti, vaikka ihmisten omat kokemukset, pikku-uutiset ja jopa tilastotkin kertovat aivan toista.
Aika moni suomalainen on kuitenkin sitä mieltä, että tässä kohtaa se on nimenomaan valtamedia, joka tekee niitä valeuutisia. Ja että valtamedian syy tähän on puhtaasti ideologinen eli halutaan edistää monikulttuuri-ideologiaa hinnalla millä hyvänsä.
Jotenkin valtamedialta on päässyt unohtumaan propagandankin tunnusmerkit ts. täysin yksipuolinen ja vain yhdestä näkökulmasta tehty uutisointikin on propagandaa. Kun taas esim. maahanmuuttokriittisten blogien kohdalla on niin, että kaikki lukijat tietävät, että niissä blogeissa käsitellään nimenomaan maahanmuuton ongelmia. Kaikki tietävät myös sen, että vapaamuotoinen blogiteksti ei ole mikään tieteellinen artikkeli tai tutkimus.

Etenkin intersektionaaliseen feminismiin tai seksuaalivähemmistöihinkin, liittyy myös ideologia, arvot ja sitä myötä politiikkakin vahvasti. Ja jos joku on eri mieltä kuin vihervasemmistolaiset, niin se ei automaattisesti tarkoita sitä, että eri mieltä oleva on natsi, rasisti tai vihaaja. Jos ei usko tiettyihin teorioihin, esim. kannattaa jotain toista teoriaa, uskoo eri tutkimuksiin tai jos kannattaa vain toisenlaisia arvoja, niin se ei ole vihaamista.

Lähettänyt käyttäjä

Nimim. Tarkennatko : "Lisäksi median toimijoille voinee esittää "vaikeita" (en ole ihan varma miksi käytit lainausmerkkejä) kysymyksiä ilman turvautumista painostukseksi katsottuihin tekoihin, saatikka suoranaiseen uhkailuun."

Vihapuhe ja uhkailu on saanut kyllä ihan uusia määritelmiä nykypäivänä. Jos on jostain eri mieltä tai sanoo ihan asiallisestikin mielipiteen, joka ei toista miellytä, niin se voidaan tulkita vihapuheeksi tai jopa uhkailuksikin vihervasemmistossa.
Joten on pikemminkin uskon asia monesti, että onko uhkailtu vai ei.

En tosin tiedä Ruotsin soitteluista mitään, mutta luulisin sen olevan reaktio siihen, että valtamedia tuppaa olemaan täysin mykkä ja vastaamaton kritiikille ja torjuu kaiken keskustelun erimielisten kanssa.
Ruotsissahan on oikein tietoisesti valittu se linjakin, että ns. väärässä olevien kanssa ei keskustella. Tai oikeastaan se slogan menee niin, että rasistien kanssa ei keskustella - ja jokainen, joka kritisoi maahanmuuttopolitiikkaa, on rasisti ja natsi. Suomessa ei ihan tähän olla vielä menty, vaikka jotkut tätä kovaan ääneen vaativatkin!

Lähettänyt käyttäjä

Kyllähän Yle on itse ajanut itsensä tähän pisteeseen. Vääristelevät uutiset, joista tietoisesti tai typeryyttään jätetään tietyt asiat pois. Fiksut löytävät kuitenkin minuutissa faktat. Haluaisin nähdä senkin juristin ja poliisin menevän iltamyöhään kävelylle Rinkebyhyn. Voisi jäädä menemättä, mutta Pasilan studiossa hehkutaan miten siellä on kaikki hyvin. Ei saa sanoa totuutta maahanmuutto-ongelmista.

@ Ville Jokinen: jutussa ei puhuta GS:n Venäjä-kytköksistä mitään.

Olen myös poistanut ketjusta muutamia kommentteja, joissa rikotaan Ylen kommentointiohjeita. Muistuttaisin kommentoijia pysymään asiassa ja tiiviissä ilmaisussa:
Ylen kommentointiohjeet: "Pysy aiheessa. Pyri ilmaisuun, jota muutkin jaksavat lukea. Tiivis ja napakka teksti on pitkää lavertelua parempi. Älä loukkaa kenenkään kunniaa tai yksityisyyttä."

Ville, tuottaja, Yle Oppiminen

Hei, ja kiitokset kommentoijille!
Toisin kuin nimimerkki Paavo Tajukangas tänne linkatussa blogissaan väittää, hän ei kertonut minulle oikeaa nimeään eikä sanonut "tekevänsä juttua". Numeroa ei löytynyt tiedustelusta.
Hänen kaikilla teksteillään ei suinkaan ole lähdettä "valtamediaan", vaan usein esimerkiksi ruotsalaisiin maahanmuuttovastaisiin sivustoihin. Olen kerännyt useita esimerkkejä hänen Kansalaiseen kirjoittamistaan vääristellyistä artikkeleista. Kansalaisessa hänen juttunsa julkaistiin aluksi nimellä Tajukangas, sitten ne vaihtuivat "VK-työryhmän" tekemiksi ja sen jälkeen samat jutut olikin kirjoittanut "Johan Berg". Olen säilyttänyt näistä muutoksista kertovat ruutukaappaukset.
Rehellisesti toimivat uutismediat eivät tietenkään vaihda kirjoittajien nimiä jälkikäteen.
Keskustelen mielelläni Tajukankaan kanssa sitten, kun hän päättää kertoa rehdisti oikean nimensä.
Tämän tuoreimman Valheenpaljastaja-jutun tarkoituksena oli tuoda esille uudehko toimintatapa, jolla pyritään häiritsemään tiedonvälitystä. Mietin pitkään, mainitsenko Tajukankaan tässä jutussa. Lopulta päätin toimia niin siksi, että hänen puhelunsa minulle ja Svenska Ylen toimittajalle muistutti varsin paljon ruotsalaisen trollitehtaan metodeja. Yleisön on syytä tietää, että tällainen ilmiö on olemassa.

Lähettänyt käyttäjä

"Vihapuhe ja uhkailu on saanut kyllä ihan uusia määritelmiä nykypäivänä. Jos on jostain eri mieltä tai sanoo ihan asiallisestikin mielipiteen, joka ei toista miellytä, niin se voidaan tulkita vihapuheeksi tai jopa uhkailuksikin vihervasemmistossa. Joten on pikemminkin uskon asia monesti, että onko uhkailtu vai ei."

Artikkelin alussa kuvaillun kaltainen systemaattinen toiminta täyttää kyllä mielestäni painostuksen tunnusmerkistön. Jos ihmisiä rahalla palkiten saadaan soittamaan ja nauhoittamaan puheluita, jotka myöhemmin editoidaan ja ladataan nettiin, ei kyseessä ole enää pelkästään kansalaisten mielipiteen ilmaisu, vaan keino painostaa toimijoita muuttamaan linjaansa tai rankaista heitä nykyisestä linjastaan. Näin on siis todella tapahtunut, ja tapahtuu edelleen, joten kyseessä ei myöskään ole mikään uskon asia, vaan konkreettinen fakta.

Lähettänyt käyttäjä

Ihan uskomatonta että tällaisesta venkoillaan. Reilu peli pitää olla ja omalla naamallaan ja nimellään lähestyä ihmisiä jos kyse on julkaisemisesta. Piilottelussa on aina syynsä: välttää mahdollinen rikosoikeudellinen vastuu.

Lähettänyt käyttäjä

Nimim. Tarkennatko: "Jos ihmisiä rahalla palkiten saadaan soittamaan ja nauhoittamaan puheluita, jotka myöhemmin editoidaan ja ladataan nettiin, ei kyseessä ole enää pelkästään kansalaisten mielipiteen ilmaisu, vaan keino painostaa toimijoita muuttamaan linjaansa tai rankaista heitä nykyisestä linjastaan. "

Kyllä joissakin vaihtoehtomedioissa liikkuu rahakin, esim. mainosraha ja sitä ns. työtäkin on paljon, joten onhan maksaminen reiluakin?
En tunne lainkaan tuota Ruotsin tapausta, että keitä siinä on taustalla ja pitäisikin tutkia asiaa - mutta kai tajuat, että kansalaisaktivistitikin tarvitsee todisteita? Millä muuten todistat, että olet puhunut jonkun kanssa ja saanut tietynlaisia vastauksia, jos olet vain tavis ilman titteliä?
Ja Ruotsissa on todellakin valittu sellainen linja, että maahanmuuttokriitikoiden kanssa ei keskustella. Ja siksikin Ruotsissa moni kansalainen on menettänyt luottamuksensa valtamediaan jo aivan totaalisesti, joten tällaisia ilmiöitä se sitten ruokkii.

Ja kyllä vain Ruotsin valtamedia jättää uutisoimatta maahanmuuton ongelmista sekä salailee niitä - eikä haluakaan antaa kokonaiskuvaa tilanteesta. Toki poliitikot ja päättäjät ovat tässä taustalla myös, joten pelkkää mediaa ei voi, eikä pidä syyttää. Ruotsissa harjoitetaan nyt hyvin vahvaa toivotaan, toivotaan -linjaa, mitä tulee maan maahanmuuttopolitiikan lieveilmiöiden ja ongelmien hoitoon.

Ikävää on myös se, että kun valtamedia eristää ja leimaa totuutta vaatia tavallisia ihmisiäkin, jotka ovat esim. nähneet, ettei median luoma kuva maahanmuuton auvoisuudesta vastaa heidän omaa todellisuuttaan, eikä tilastojenkaan kuvaamaa reaalitodellisuutta - niin tämähän ajaa ihmisiä vain entistä epämääräisempiin piireihin. Ja Ruotsissa esim. natsiliike, joka itsekin levittää antisemitistisia valheita, on paljon suurempi uhka kuin Suomessa!
Ja jos yhä suurempi osa kansasta ei luota mediaan ja etenkin kun kyse on usein vielä vasta rajatuista ideologis-poliittista aiheista, niin eikö mediankin olisi syytä ottaa vastapuoli ja sen esittämä kritiikki tosissaan? Ja kun esim. keskustellaan maahanmuuton ongelmista, niin eikö olisi syytä ottaa keskusteluun myös joku, joka on niitä esim. työnsä puolesta havainnut ja pystyy ne myöntämäänkin?
Esim. hiljan YLE:n A-studion Ruotsin lähiöitä käsittelevän ohjelman vieraat eli tämä eräs poliisi ja tutkija olivat sellaisia, että saa kyllä ihmetellä, että miksi tuollaisia vieraita otetaan studioon - vaikuttaa suoraan sanottuna maahanmuuton ongelmista huolestuneille veetuilulta. Jotain todellista asiantuntemusta, esim. juuri Ruotsin tilanteesta sekä juurikin kykyä myöntää se tosiasia, että maahanmuuttoon liittyy myös ongelmia ja lieveilmiöitä maahanmuuttajiin itseensäkin liittyen, olisi suotavaa olla.
Joskus tuntuu, että valtamedian edustajat haluavat vain ärsyttää ja provosoida maahanmuuttoasioita ahkerasti seuraavia maahanmuuttokriitikoita näillä suoraan sanottuna ideologisilla vierasvalinnollakin? Ja vaikka maahanmuuttoon yltiöpositiivisesti jo valmiiksi suhtautuva blokki toki hurraakin näille ohjelmille - niin sitä vastoin tyytymättömien ja kriittisten puoli saa kuitenkin lisää seuraajia ja jo ennestään tyytymättömien epäluottamus vain kasvaa.

Lähettänyt käyttäjä

Jutussa mainittu Tajukangas muuten kuvasi mellakoivaa Rinkebytä ja videosta saattoi hyvin nähdä, kuinka Ruotsin poliisi tuli paikalle vasta, kun kaikki oli jo ohi ja osalliset karanneet paikalta. Ja voikin ihmetellä, että miksi valtamedia ei kerro tällaisia asioita ja esim. ota Ruotsin poliisin valitsemaa linjaa kriittiseen käsittelyyn?

Kyllä vain kansalaisaktivistit ja blogistit tarjoavat sellaista tietoa paikan päältä, mitä valtamediasta ei tahdo edes saada. Ja jopa hyvin reaaliaikaista sellaista.

Jälleen yksi kommentti poistettu asiaankuulumattomana.

Pysytään aiheessa, emme keskustele tässä yhteydessä seksuaalisuuteen liittyvistä teorioista.

Ville, tuottaja, Yle Oppiminen

Lähettänyt käyttäjä

Tuon pari näkökulmaa tuohon Tajukankaan tapaukseen:

- Oletan, että pseudonyymi Paavo Tajukangas on yrittäjä joka pitää sivustoaan lähes yksinomaan harrastuspohjalta. Ymmärrän hyvin, että hän ei kerro oikeaa nimeään: Internet on täynnä surullisia tarinoita boikottikampanjoista eri yrityksiä vastaan. Näin tulisi käymään myös Tajukankaalle.

- Olen seurannut Ylen MOT ohjelmaa sen alusta saakka. Siinähän soitellaan joka jaksossa ihmisille, eikä kohteille kyllä kerrota sitä, että puhelu päätyy ohjelmaan sellaisenaan.

- Tajukangas soitti puhelunsa nimenomaan Ylen palkkalistoilla olevalle toimittaja Johanna Vehkoolle. Toimittajan tulisi vastata sanomistaan ja kirjoituksistaan. Tämän viikkoinen A-Studio Rinkebyn lähiömellakoista kaipaisi faktantarkistusta enemmän kuin Paavon puhelu. Faktantarkistuksen voisi aloittaa kyseisen A-Studion toimittajasta jolla näytti menneen osa Trump -uutisoinnista ohi korvien.

Lähettänyt käyttäjä

Kummastelen Vehkoon väitettä että Tajukangas vääristelee Ruotsin tilannetta.
Missä Vehkoon todisteet tuolle väitteellensä ?
Olen itse seurannut Tajukankaan sivustoa muutaman vuoden ajan sen lisäksi Ruotsin ja kotimaan mediaa ja on selvää että Tajukankaan sivuilta saa uskottavampaa tietoa Ruotsin tilanteesta kuin Suomen medioista.
Minusta Vehkoo on itse vääristelijä, esittää halventavia väitteitä mutta ei perusteluja niille.

Lähettänyt käyttäjä

@Reaalitodellisu... Tämä oli asiallisesti kirjoitettu (joita on valitettavan harvassa, täytyy nyt myös todeta) kriittinen kommentti ns. valtamediaa kohtaan.

Kommentoin tätä kirjoitusta siltä osin, mikä koski YLEn ohjelmaa, ts,

"...hiljan YLE:n A-studion Ruotsin lähiöitä käsittelevän ohjelman vieraat eli tämä eräs poliisi ja tutkija olivat sellaisia..."

En tuota ohjelmaa ollut aiemmin nähnyt, nyt kävin sen katsomassa. En täysin nyt näkemäni perusteella ymmärrä nimim. "Reaalitodellisu..." ohjelmasta esittämää kritiikkiä. Toki sekä studiossa olleet poliisi että akateeminen tutkija olivat hieman hermostuneita tilanteessa (tarkoitan tottumattomuutta kameran edessä), mutta ainakin tutkijan esittämät ongelmien syyt ja ratkaisuvaihtoehdot niihin (maahanmuuttajien kotouttaminen, koulutus, tunne osallisuudesta yhteiskuntaan jne.) tuntuivat aivan järkeenkäyviltä.

En sitten tiedä, tarkoittaako joissakin piireissä "valtamedialta" kaivattu "totuus" jotain iltapäivälehtimäistä mässäilyä rikoksilla, raiskauksilla jne.? Jos näin on, en sitten taas omasta puolestani ymmärrä, mitä tällainen uutisointi ja "totuus" ketään palvelee, meitä tai maahanmuuttajia?

Lähettänyt käyttäjä

Nimim. "Cool down" - jaa että mitä vikaa oli? Miten olisi ensinnäkin ongelmien myöntäminen - ja entäpä sen seikan myöntäminen, että syytä on myös maahanmuuttajissa itsessään? Kaikkea ei voi selittää rasismilla tai kantaväestön tekemisillä!

Ja on ylipäätään aivan karmeaa katsoa ohjelmaa, jossa vähätellään esim. raiskauksia ja jopa epäillään niiden todenperäisyyttäkin. Etenkin sen naistutkijan selittelyt muistuttivat ajoittain misogyynien sovinistien puheita. Kun kuitenkin rikostilastot ja erilaiset tutkimuksetkin sekä meillä että muualla kertovat samojen ryhmien yliedustuksesta, eikä se kieltämällä muutu!

Ja kun Suomessa kuitenkin matkitaan Ruotsia aivan kaikessa ja selvästi tehdään järjestään kaikki samat virheet kuin Ruotsissa, niin mikä voikaan mennä pieleen?Kyllä vain tällä menolla Suomi saa kymmenen vuoden sisällä omat Rinkebynsä ja Rosengårdinsa - mutta moni kai sitten haluaakin saada?
Ja etenkin kun Suomi on huomattavasti Ruotsia köyhempikin maa jo historiallisista syistä johtuen, joten meillä on vähemmän resursseja käytössä. Meillä on myös omia ongelmia huomattavasti enemmän kuin Ruotsissa, esim. kantaväestönkin massatyöttömyys ja jopa rikollisuuskin. Eli Suomi tulee prakaamaan nopeammin kuin Ruotsi!

Lähettänyt käyttäjä

Ongelmien myönt... sanoo:
”jaa että mitä vikaa oli? Miten olisi ensinnäkin ongelmien myöntäminen - ja entäpä sen seikan myöntäminen, että syytä on myös maahanmuuttajissa itsessään?"

No, en nyt lainkaan ymmärrä, miten tätä asiaa olisi ”oltu myöntämättä”? Ja okei, nyt sitten tässä myönnetään, että ”syytä on myös maahanmuuttajissa itsessään”, eli syytä näihin maahanmuuttoon liittyviin ongelmiin.
No, myönetty nyt sitten on. Seuraava pykälä on sitten se, mitä tästä seuraa? Mitä tästä myöntämisestä nyt sitten seuraa? Jotain sellaista, mitä ennen asian myöntämistä ei ollut näköpiirissäkään?

Ongelmien myönt... sanoo:
”Ja on ylipäätään aivan karmeaa katsoa ohjelmaa, jossa vähätellään esim. raiskauksia ja jopa epäillään niiden todenperäisyyttäkin.”

Jonkin ohjelman subjektiivinen katsomiskokemus ei liene kovin pätevä argumentti vaikkapa nyt tähän aihepiiriin liittyen. Kokemuksena toki raiskaustematiikka voi olla voimallinen.

Ongelmien myönt... sanoo:
”Ja kun Suomessa kuitenkin matkitaan Ruotsia aivan kaikessa ja selvästi tehdään järjestään kaikki samat virheet kuin Ruotsissa...”

ja

”Ja etenkin kun Suomi on huomattavasti Ruotsia köyhempikin maa jo historiallisista syistä johtuen, joten meillä on vähemmän resursseja käytössä.”

No joo. Eiköhän se tässä tullut.

Lähettänyt käyttäjä

On hyvä että asiat tutkitaan monelta kannalta, mutta miksi Yle ei ole antanut Paavo Tajukangasta/PT-mediaa vastata kritiikkiin artikkelissa?

Eikö olisi oikeudenmukaisempaa jos kaikki osapuolet saisivat esittää oman näkökulmansa tavalla tai toisella? Sen jälkeen me ulkopuoliset voimme tehdä omat johtopäätöksemme.

Esimerkiksi Ruotsin radion P1 antoi Eskilstuna-Kurirenin päätoimittajan antaa oman kuvansa, mutta myös Granskning Sverige-sivun edistaja sai esittää oman kantansa leikatussa muodossa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6632366 (kattavampi versio haastattelusta löytyi Granskning Sverige Youtube-sivulta)

Lähettänyt käyttäjä

Jos ei pysty avoimeen keskusteluun on itse trolli. Te monet toimittajat Ylellä olette itse trolleja. Miten helvetti kehtaatte väittää muita trolleiksi jos ette pysty vastaamaan kysymyksiin. Minä pystyn vastaamaan mihin tahansa kysymykseen. Kysy pois

Media- ja digitaidot

 • Digitreenit 26 pääkuva, jossa teksti Hiiren taikatemput

  Digitreenit: Hiiren kakkospainikkeen taikatemput

  Hiiren kakkosnapilla saa tehtyä ihmeellisiä asioita.

  Hiiren kakkosnapilla voi tehdä monenlaisia temppuja, kuten kääntää tekstiä, etsiä sanoja ja tietenkin kopioida, leikata ja liittää. Tästä muutama vinkki hiiren ja kosketuslevyn käyttöön.

 • Digitreenit 25: Roskaposti, pääkuva

  Digitreenit: Näin karsit roskapostia

  Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin

  Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

 • kansikuva kännykkäkuvat-artikkeliin

  Digitreenit: Helpot vinkit kännykkäkuvien muokkaamiseen

  Kännykällä on helppo kuvata kun muistat muutaman vinkin

  Kuvia on kiva ottaa ja mukava jakaa. Älypuhelimissa on laadukkaat kamerat ja ne ovat aina mukana, joten kuvia tulee otettuakin. Muutamilla yksinkertaisilla muokkauksilla kuvista saa vielä parempia.

 • Digitreenit 23 Pääkuva, tekstillä Twitter

  Digitreenit: Twitter – osallistu rohkeasti

  Twitterissä on omat niksinsä.

  Twitter on yksi suurimmista sosiaalisista medioista. Se on ns. mikroblogipalvelu, joka perustuu tiiviiseen ilmaisuun ja aihetunnisteiden käyttöön. Näillä vinkeillä pääset pikaisesti twiittien ihmeelliseen maailmaan.

 • Digitreenit 22 pääkuva

  Digitreenit: Osaatko ostaa verkosta turvallisesti? Testaa tietosi

  Tee testi: Osaatko maksaa verkko-ostokset turvallisesti?

  Ostamme netistä melkein kaikkea: matkoja, pääsylippuja, urheiluvarusteita, majoitusta, nettiliittymiä, kirjoja... Testaa 12 tiukalla kysymyksellä, oletko fiksu nettishoppaaja. Tässä visassa on kyse ostamisesta yrityksiltä. Vastausvaihtoehdoista on oikein yksi tai useampi. Voit kuitenkin valita vain yhden oikean vastauksen per kysymys.

 • Televisio, jossa koodia.

  Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Sanomalehtien kansikuvia. Kuvien kohdalla on kysymysmerkkejä.

  Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • Pohjois-Korean Kim Jong-Un ja kenraalit.

  New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • Instagram-kuvista tehty kollaasi

  Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

  500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

  Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

 • Topeliuksen "sitaatti" lähdekritiikistä

  Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Sponsoroitu postaus Instagramissa

  Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Britannian EU-eroa kannattavan Leave-kampanjan bussi.

  Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Tubettaja pitelee kädessään paitaa

  Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediakompanssin kuvakoulun luokkakuva.

  Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • toimittaja katselee kuvia useilta rinnakkaisilta monitoreilta. Taustalla näkyy isoja ruutuja, joissa on kuvia verkkouutisista ja uutislähetyksistä

  Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Koulussa kuvataan tv-ohjelmaa

  Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

 • Tyttö makaa nurmikolla tablettitietokoneen kanssa.

  5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

 • graafinen kuva, jossa mm. tabletti, kännykkä, kuulokkeet ja näppäimistö

  Digitreenit: Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.