Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Biologia pääkuva

2017 kevät: biologia

Biologian yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet

Abitreenien yo-koelähetys

Lähetyksessä ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin päivän kokeesta ja pohtivat, mitä täydellisiin vastauksiin vaadittiin.
Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat: Timo Saarinen
Opettaja: Annina Rostila Helsingin normaalikoulusta
Abiturientti: Elina Rasp Helsingin normaalikoulusta
Juontajina: Jenni Honkanen ja Hannamari Hoikkala

Katso biologian lähetys tehtävittäin klipattuna.

Kommentit

Täällä on lupa avautua, kommentoida, ihmetellä ja spekuloida päivän yo-koetta. Haluamme tarjota paikan keskustelulle ja vertaistuelle muiden kokelaiden kanssa. Huumori on sallittua hyvän maun rajoissa. Ethän kuitenkaan häiritse muiden keskustelua tai kiroile. Asiattomat viestit poistetaan. Ollaan kivoja. :)

Lähettänyt käyttäjä

Kertokaa mielestänne tärppi-aiheet, jotka saattavat tulla tänä kevänä bilsan yo kokeeseen?

Lähettänyt käyttäjä

Millä todenäköisuydellä pisterajat voivat laskea, jos koe olisi vaikea?

Lähettänyt käyttäjä

Opet antaa alustavat pisteet sen mukaa kui paljo pitää oppilaasta ja tämän arvosanojensa perusteella. Minun biologian numerot olivat 6 luokkaa mutta kokeisiin luin noin kaksi kuukautta ja osasin varmasti. A tuli.

Lähettänyt käyttäjä

En oikein ymmärrä miksi nää kokeen tekijät eivät voi ikinä tasapainottaa asioita. Syksyn kokeessa kaikki kysymykset olivat helpoista asioista ja nyt jäi kaikki vaikeimmat tähän tulevaan....just

Lähettänyt käyttäjä

Onko kuinka todennäköistä että pisterajat laskee? Ja jos laskee niin laskeeko ne enemmön mitä ne nousi nyt syksyllä?

Lähettänyt käyttäjä

Pelottaa jo hirveesti ku tietää et YO-kokeesta tule olee vaikee vitsit! Mitä oli järkee tehdä noin helpon koen just syskyl!
Yo:n kannatais antaa tärppejä!!

Lähettänyt käyttäjä

Koe voi olla vaikea tai helppo, mutta pisteet ja arvosanat jakautuvat sen mukaisesti myös. Mitä enemmän osaat, sitä paremmin pärjäät kokeessa suhteessa muihin ja sitä parempi on arvosanasikin.
Kaikki lääkikseen hakijat eivät tee koetta syksyllä, vaan osa tekee sen keväällä, kuten minä nyt. Biologian kirjoitukset on kova laji, johon osallistuu paljon motivoituneita opiskelijoita.
Tsemppiä kaikille kokeeseen!

Lähettänyt käyttäjä

Ei ne lääkikseen hakijat välttämättä osaa sen paremmin ko muutkaan. Tai ehkä ihmisen biologiaa, mutta entäs ympäristöekologiat sun muut? Ei maha nekään kaikki tietää kaikkee siniheinistä, kultasammalista ynnä muista lettolajeista. Toki jos jokerit sattuu jotaki hormoni- tai kantasoluhoitokamaa, niin on kai ne vahvoilla, mutta tuskin niinkää jossaki litosfäärilaattojen vaikutuksessa kasvien evoluutioon.

Ei tietenkää voi yleistää, mutta pointtina onki, että on sillä tuurillaki merkitystä, koska toinen osaa toista ja toinen toista. Ite oonki koittanu kerrata järjestelmällisesti tärppien sijaan, ettei menis iha sattuman kaupaks. Toivotaa vaa, ettei ne oo tehny iha outoja tehtäviä, joissa haetaa aivan muuta ku vois kysymyksestä päätellä. Ois varmaa kaikille tympeitä semmoset.

Tsemppiä vaa jokaselle! :)

Lähettänyt käyttäjä

Sain isältäni vihiä, että koe tulee olemaan todella vaikea, isäni on siis YTL:n johtaja. Onneksi hän kertoi minulle kaikki oikeat vastaukset. Tässäkin käy siis kuten hissassa, yhteiskuntaopissa, mantsassa, kielissä ja matikassa, helppo L. Kiitti isä!

Lähettänyt käyttäjä

Lähdin kokeesta 12.15. Molemmat jokeri tehtävät oli todella helppoja. 15 sivullist paskaa tuli. Toivotaan että tulis ällä

Lähettänyt käyttäjä

Jos oli lukenut hyviin Bi3 niin varmasti koe oli helppo mutta muuten ei.

Lähettänyt käyttäjä

Oli kyl sika helppo koe!! Näkyi myös Suomi 100v :) Hyvä YTL!

Lähettänyt käyttäjä

Miksss nää tekee tollasii kokeit. Toivottavasti pisterajat ei taaskaan nousis!!! ihan vituttavaa jos ei taaskaan pääse ees läpi vaan pisterajojen takia-.-

Lähettänyt käyttäjä

Pisterajat tulee nousemaan yli 20 pisteeseen. Onnee vaan niille jotka tuli uusiimaan nyt ja niille jotka haluu päästä läpi. Molempien mahis meni

Lähettänyt käyttäjä

Siis, Mitääh ihmettä tuo oli?!? Ei ollu yhtään kivoja tehtäviä!! Vaikka vastoin kaikkeihin kahdeksan tehtäviin.

Lähettänyt käyttäjä

Eka sivu ja jokerit yllättävän helppoja, tosin en vastannu ekaa tehtävää, koska pelkäsin et oma maalaisjärki ei riittäisi. Muuten ihan ok koe, vähän outoja asioita painotettiin.

Lähettänyt käyttäjä

Bi1,3 ainoat kurssit jolla voi erotella OIKEAN harrastajan pänttääjästä. Hyvä koe oli kun nuo kirjat osas parhaiten. Intohimo luontoa kohtaan ratkaisi jes

Lähettänyt käyttäjä

Olisin kaivannut tehtäviä solubiologiasta:( Ei ollut kiva koe, vaikee

Lähettänyt käyttäjä

Ensimmäinen jokeri oli kyllä tehty todella helpoksi

Lähettänyt käyttäjä

Aika paljon painottui mielestäni vähemmän tärkeät kurssit. Olisi pitänyt kirjottaa jo syksyllä jolloin koe oli helppo.

Lähettänyt käyttäjä

eka jokeri oli kivan helppo, mut muuten oli inhottava. ennen päässy helposti läpi ilman 3.kurssia, nyt ei todellakaan..

Lähettänyt käyttäjä

No jos ei tästä kokeesta Laudaturia tule niin ei sit mistään :D

Oli kyl ylivoimaisesti helpoin YO mitä koskaan on ollut. Molemmat jokerit sai vihellellen täysille pisteille ja loput 6 tehtävää piti valita vaan helpoimmat. Nyt oli kyl mainio koe! Toivottavasti tulee muillekkin Laudatureja!

Lähettänyt käyttäjä

Oli kyllä ihan älyttömän kiva koe! Olisin osannut vastata kaikkiin tehtäviin jotain, eikä tullut mitään paniikkia mistään kysymyksestä, vaikka edellisiä kokeita tehdessäni olin ihan hämilläni. Kuitenkaan ei ollut liian helppo ja muutamat tehtävät vaativat vähän laajempaa katsahtelua. Jokeritki tosi kivoja, järkeilyllä ja logiikalla niistäkin selvisi.

Lähettänyt käyttäjä

Koe ei tuntunut ylivoimaisen hankalalta, mutta tehtävät ei olleet kyllä yhtään kivoja lukuunottamatta helppoja 2 ja 3 tehtäviä. Miksi ei ollut mitään elimen kuvailutehtävää tai solubiologiaan liittyviä tehtäviä, vaan paljon 1 ja 3 kurssin aiheita?:/

Lähettänyt käyttäjä

Minusta oli mukavaa että toisena jokerina oli nimenomaan 1-kurssin juttuja (satuin nimittäin juuri nuo elämää yhdistävät piirteet muistamaan hyvin), ja ihan kiva että kolmoskurssikin oli edustettuna. Olen saanut sellaisen käsityksen että kurssit 2 ja 5 on yleensä ne joita painotetaan ylppäreissä, ja sen takia pänttäsinkin niitä hullun lailla.

Lähettänyt käyttäjä

Liikaa painotettiin bio 3 asioita, eikä bio4 (paitsi kudostehtävä) tai solubiologiasta ollut kunnon tehtäviä kokeessa. Näin enemmän ihmisestä ja solubiologiasta kiinnostuneelle huono koe.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos YTL:lle, että romutitte toiveeni ällästä. On se mukavaa, että nykyään arvosana määräytyy sillä perusteella, onko sattunut painottamaan opiskelun oikeaan kirjaan ja kurssiin. Ekologiaa turhan paljon ja muista kursseista tehtävät huonoja. Bioteknologiasta oli oikeastaan vain kloonitehtävä. Toisen jokerin (risteytystehtävämikälie) tehtävänanto oli todella epäselvä (erityisesti b-kohdan tehtävänannon lauserakenne oli 0/5, kauan kesti, että edes tajusin kunnolla, mitä siinä haettiin).

Lähettänyt käyttäjä

Kolmoskurssistahan oli kaksi tehtävää: 8 ja 9. Eli juuri sen verran kuin pitikin. Eikö syventävistä kustakin pitäisi olla 1-2? Sitä paitsi näkökulman laajentaminen kurssi- ja oppiainerajojen ulkopuolelle osoittaa aina kypsyyttä, sikäli kuin asia liittyy tehtävänantoon, joten mielestäni on turha rajailla tehtäviä kursseittain. Itse en koetta tehdessäni ajatellut vähääkään, minkä kurssin asiaa se oli vaan vastasin vain kysymykseen.

Jokerit kyllä aika helppoja, mutta toisaalta ovathan tuollaiset selvästi aiheeltaan rajatut parempia kuin epämääräiset, koska niissä ei mene arpapeliksi: kuka onkaan sattunut kirjoittamaan oikeat asiat? Eiköhän sitä hajontaa kummiskin tule, vaikka koe olisikin ollut helppo. Jos pisterajat nousevat, sehän meinaa, että todennäköisesti monella on hyvät pisteet. Eipä siinä mitään ihmeempää.

Kaiken kaikkiaan mukava koe, ei liian vaikea.

Lähettänyt käyttäjä

Kuinka paljon pisteitä lähtee, jos on laittanut voikukalle tyypin kaksi kuvaajan, ja selittänyt, että se selviää lisääntyy helposti monenlaisissa ympäristöissä eikä ole niin vaativa kasvupaikan suhteen.

Lähettänyt käyttäjä

Eikö pistemutaatiolla tarkoiteta nukleotidin vaihtumista toiseksi nukleotidiksi, eikä MYÖS niitä muita geenimutaatioita, joita on nukleotidin poistuminen tai lisääntyminen??? 12 a) kohdassa selitin vain tuon nukleotidin toiseksi vaihtumisen, sillä muistan kirjasta lukeneeni että pienin mahdollinen mutaatio (pistemutaatio) tarkoittaa juuri sitä

Lähettänyt käyttäjä

Bios ainakin sanoo pistemutaatioksi juurikin yhden nukleotidin muuttumisen toiseksi

Lähettänyt käyttäjä

Iha kauhee koe elättelin toiveita E stä mutta hyvä jos M edes tulee.. kaikki kysymykset melkeen 1 ja 3 kursseista ja itse kun opettelin kaikki asiat 2,4 ja 5 kursseista:))

Lähettänyt käyttäjä

Olinko ainoa joka ei ollut koskaan kuullut sanaa eutrofikaatio tai eutrofioituminen?

ja hei muistakaa sammalilla ei ole juuria vaan juurtumahapsia
terve

Lähettänyt käyttäjä

Eihän tehtävien 1 ja 3 vääristä vastauksista lähde pisteitä??

Lähettänyt käyttäjä

Ei mitään tietoa mitä tarkotti eutrofioituminen, mutta muistin bios3 kirjasta sen eutrofinen järvi joka tarkotti runsasravinteista ja päättelin että toivottavasti tarkottaa rehevöitymistä

Lähettänyt käyttäjä

Teidän täytyy ymmärtää että kokeessa ei ollu hirveesti solubiologiasta sen takia koska syksyn kokeessa oli täynnä niitä niin mitä te oikein odotitte että samat aiheet kysyttäis uudelleen? Bi3 oli kokeessa sen takia koska ei ollut aiemmassa.

Lähettänyt käyttäjä

Mibun mielestäni ei karhua ja hirveä voi laittaa molempia kuvaajaan yksi, vain verukkeella "suuria nisääköitä joilla vähän jälkeläisiä" pelkästään hirvien metsästys ja vasojen saaliiksi jäänti tiputtaa hirvet kuvaajaan kaksi...? Mitä mieltä muut?

Lähettänyt käyttäjä

En pitäisi itseisarvona sitä, että koe mittaa asioita täsmälleen yhjtä paljon eri kursseista; yhden kurssin tietojen puutteitahan korvaa monesti toisen kurssin tieto, vaikka ei aina. Itseisarvo on se, että koe mittaa kokelaan biologista tietämystä, kypsyyttä, soveltamiskykyä ja ajattelun kehittyneisyyttä ynnä muuta. Kun tehtävissä on lisäksi valinnanvaraa, ei mielestäni pitäisi olla valittamista tehtävien jakautumisesta kursseittain. Jos joku luuli, että ne menevät aina tasan, niin se luulo on väärä. Pitäisi tietää, jos on katsonut vanhoja kokeita. Enkä tarkoita, etteikö kyseisestäkin asiasta saisi esittää kritiikkiä; päin vastoin rakentava kritiikki on aina tervetullutta, ja jokaisen mielipide on tärkeä.

Lähettänyt käyttäjä

Musta hyvän vastauksen piirteet tehtävään 12 on oudot... varsinkin kohta a ja b!! A:ssa kysyttiin pistemutaatiota eikä mutaatiota jossa dna:sta katoaa tai lisääntyy emäs?? Outoa sehän ei ole pistemutaatiota. Ainakaan kirjan mukaan. Ja b kohdan kysymys oli erittäin epäselvä koska edes hyvän vastauksen piirteissä ei vastata kysymykseen MIKSI jota kohdassa kysyttiin. B kohta meni itellä ainakin huonosti, koska en ymmärtänyt mitä siinä haettiin. Ytl painottaa outoja asioita.

Lähettänyt käyttäjä

Itse mietin 7 tehtävään vastaamista, ja olisin kyllä laittanut hirven kuvaajaan 2. Eikö kuvaaja 1 liity enemmän petoeläimiin (kuten karhu tässä) Ja juuri metsästystä mietin. Onneksi päädyin vastaamaan toiseen tehtävään

Lähettänyt käyttäjä

Samaa mieltä uusijan kanssa. Hirvien metsästys vaikuttaa hirvikantaan merkittävästi ja mielestäni tippuu jo sen takia kuvaajaan 2.

Lähettänyt käyttäjä

Kokeessa kysyttiin mielestäni monia ei niin oleellisia asioita. Itse osaan parhaite 2, 4 ja 5 kurssin asioita joten koe ei mennyt niin hyvin kuin oletin...
Aijemman kommentoijan kanssa samaa mieltä 7 tehtävästä ja hirvestä. Itse sijoitin sen samoilla perusteluilla 2 kuvaajaan.
Eutrofikaatiota en ollut ikinä kuullutkaan, mikä näkyi hyvin vastauksessa. En osannut kokeessa päätelläkkään että kyse olisi ollut rehevöitymisestä.
2 tehtävässä käskettiin selittää lyhyesti ja kuitenkin vastauksisa vaadittiin fotosynteesin valo- ja pimeäreaktiosta kertominen? Itse enolen kertonut niistä, sillä eijän vastaus silloin ole lyhyt...
Olisin kaivannut enemmän tehtäviä muualta kuin 1 ja 3 kursseilta

Lähettänyt käyttäjä

Joitakin termejähän käytetään hieman epätäsmällisesti. En minäkään selittänyt lukiokirjaan nojautuen deleetiosta ym. mutta olen ennenkin kohdannut tämän: pistemutaation yhteydessä on alettu puhua noistakin. Jospa ytl olisi armollinen.

Ja b-kohdan kysymystä "Miksi?" voi ajatella ihan maalaisjärjellä. Ei tainnut olla hyvän vastauksen piirteissäkään, mutta itse ajattelin perinnöllisyysneuvontaa ym. jos vaikka hakitsee lapsia, tai sitten ihan perustutkimusta koko sairaudesta.

Lähettänyt käyttäjä

En itsekään alkanut selittää fotosynteesin vaiheita, mainitsin että on valo ja pimeäreaktiot mutta en muuta. Kerroin periaatteen yleisesti ja laitoin reaktioyhtälön jne. ja silti pelkäsin vastaavani "liian laajasti" ... Miten te muut tulkitsitte tuota ohjeistusta vastata lyhyesti?

Lähettänyt käyttäjä

Mietin itekki tosi pitkää tota hirvi-kohtaa ja laitoin sen kuvaajaan 2. Mun sisällä palo kokoaika fiilis, että se 1 olis ytl:n mukaan oikein, mutta oli vaan pakko. Hirvi kuuluu kakkoskuvaajaan, piste.

Lähettänyt käyttäjä

"En itsekään alkanut selittää fotosynteesin vaiheita, mainitsin että on valo ja pimeäreaktiot mutta en muuta. Kerroin periaatteen yleisesti ja laitoin reaktioyhtälön jne. ja silti pelkäsin vastaavani "liian laajasti" ... Miten te muut tulkitsitte tuota ohjeistusta vastata lyhyesti?"

Joo no mää tosiaan vastasin lyhyesti, että fotosynteesihän se siinä ja yleisesti ja hyvin lyhyesti perus periaatteen, mitä siinä tapahtuu. En todellakaan noin yksityiskohtasesti kuin mallivastauksissa, pff. Koulussa jos opettaja on halunnut lyhyen vastauksen, se on ollu se parin tai korkeinmaan muutaman lauseen tiivistetty paketti. Kai tuokin riittää...

Lähettänyt käyttäjä

Siis joo toi hirvi juttu nii en muista laitoinko 1 vai 2 mutta tiedän sen verran että se on aika tasainen se lukumäärä onnettomuuksien ja metästyksen takia mutta jos kerran ytl sanoo miten se on niin sitten se kait on niin.

Lähettänyt käyttäjä

Veljeni Eetu lämmitteli eilen kokeen tekijöitä Kalliolaisessa kuppilassa ja sai kuin saikin jokerien mallivastaukset itselleen. Viisaana miekkosena Eetu kävi tatuoimassa vastaukset käteensä. Nyt varma L tulossa. On se Eetu melkoinen veijari!

Lähettänyt käyttäjä

LAITTOIKO MUUT ETTÄ SEPELVALTIMOT OVAT SYDÄMEN PINNALLE! LUULISI RIITTÄVÄN!

Lähettänyt käyttäjä

MEIDÄN EETU vastasi vahingossa vaan yhteen jokeriin sillä luuli sen kattavan kaikki muut tehtävät. Hikiset 7 pistettä ja lakki taitaa jäädä rehtorin huoneeseen. No ei se mitään, Eetu on meidän oma pikku jokeri <3

Lähettänyt käyttäjä

"Liikaa painotettiin bio 3 asioita" "Virallinen koe, jonka pitäisi käsitellä kaikkien kurssien aiheita tasapuolisesti. Tämä ei kyllä toteutunut tässä kokeessa!!!"

Miten niin muka 3 painottui liikaa? Sitä koskien oli tasan kaksi kysymyst: 8 ja 9 ja muutenkin kaikista kursseista oli suunnilleen saman verran. Tässä joku kerta taaksepäin oli hyvin BI2-painotteinen koe, mutta juuri tässä ajattelin, että "Nyt on taas palattu tasapuolisuuteen kurssien suhteen. Mikään ei painottunut selvästi muiden kustannuksella".

Eräät ei vaan taida ymmärtää, mihin kurssiin nuo aiheet liittyy. Aivan väärä valitus tuo.

Lähettänyt käyttäjä

Älkää pyytäkö lyhyttä selotusta jos sellainen ei kelpaa!!!! En esim. fotosynteesissä edes maininnut valo- ja pimeäreaktioita vaan perusperiaatteen sekä lähtö- ja lopputuotteet, silti kakkosesta kokonaisuudessaan ilman välirivejä tiiviillä käsialalla sivu... Millä taikasauvalla ajattelitte että saadaan noi mahtumaan? Ja kokeessa vähän muutakin tehtävää, joten jos sanotaan lyhyesti, niin olettaisin että lyhyesti... Sama juttu kloonaustehtävässä, ei edes vaadittu suoraan monia esimerkkejä tai toteutuksen vaiheita, vaan luki että lyhyesti

Lähettänyt käyttäjä

Katsoin RKTL:n saalistilastoa, ja n. vuonna 1980 noin puolet saaliista oli vasoja; kokonaiskanta 80 000 ja kokonaissaalis 50 000. En kyllä ymmärrä, miten metsästys voitaisiin jättää huomiotta. Silloinhan kalanpoikaset, jotka joutuvat syödyksi, pitäisi myös jättää huomiotta. Ei lukiokirjoissa käsketä jättämään metsästystä huomiotta, ja muutenkin se on outoa: ihminen on osa luontoa siinä missä hirvikin. Kuitenkin eipä metsästys näy erityisesti vasoihin painottuneen varsinkaan aiemmin, jolloin vasasaalis oli vain kymmenesosa saaliista. Kirja, josta katsoin, ei tosin ole uusi ja varsinkin vanhimmat tilastot epäluotettavia. Kyllä kai sen voi sitten siihen kupraan hirven hyväksyä, ei kai se muu auta.

Lähettänyt käyttäjä

Miks tää koe oli tehty näin vaikeaksi? Se ei toisaalta ollut edes monipuolinen vaikka siinä vivahteli eri aihesta tulleita tietoja. Tää oli kyl floppi. Ja KAKASI risteytystä?? Mitä YTL nyt oikein ajatteli tän kanssa.

Lähettänyt käyttäjä

Tehtävä 10:n tehtävä kysymys erittäin epäselvä. Kysyttiin mitä tarkoittaa kloonaminen eikä miten se tapahtuu...

Lähettänyt käyttäjä

Joo elikkäs tämä selitä lyhyesti tehtävänanto on aina vähän epävarmuutta luova asia. Ei määritellä tarkasti mikä on lyhyt ja kokelas ei pakolla kerro tarvittavia yksityiskohtia tämän takia. Esim. Juuri tuo fotosynteesi kohta. Oletan, että lyhyesti tarkoittaa noin 4-5 virkettä. Tiesin kyllä kaiken fotosynteesistä, mutta tehtävänannon perusteella ajattelin, että lähtö- ja lopputuotteiden maininta riittää, ja selitys miksi tämä vaikuttaa puun biomassan kasvuun.

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä ystäväni Eetu tiesi onneksi kaiken tästä kokeesta. Eetu nimittäin on itse määritellyt geeninsä aikoinaan ja niihin on binääriluvuilla myös koodattu kevään 2017 bilsan, filsan, milsan ja gilsan yo-kokeiden vastaukset. Siitä se näppäränä poikana sitten kryptasi dna-sekvenssistään koko koodin salissa ja hyvin oli kuulema mennyt! Itsellä osui varmaan vähän ohi aiheen, kun luettelin hirven luiden latinan kieliset nimet sekä 1,4,7a), 7b), 7å), 7ß) ja +12 tehtävään, tuskin haittaa. Eetu sanoi että sillä oli nekin dna:ssa, mutta oli unohtanut miten latinaa kryptataan. Paha, paha, mutta Eetu ja rehtori asuvat samassa rapussa ja ovat hyvää pataa, joten rehtori lupasi auttaa latinan kryptaamisessa ja he lisäävät sitten yhdessä luiden nimet Eetun kokeeseen. Ihan vain varmuuden varalta. Varma L!

Lähettänyt käyttäjä

Jos ytl haluaa että kerron seikkaperäisesti fotosynteesistä, niin miksi ytl laittaa tehtävänantoon "lyhyesti"? Oisinhan mä voinut samantien koko konseptin siitä sepustaa, mutta aattelin että lyhyestä virsi kaunis kun kerran käsketään.

Kiitos tästä ytl ja kokeenlaatijat, itken itseni uneen. Katkeroiduin.

Lähettänyt käyttäjä

Osaatteko ytl laatia kysymystä???? Kysyttiin kylläkin mitä tarkoittaa eikä miten toteutetaan.......... Ja vielä pyydettiin lyhyttä vastausta:))) Fiilikseni kun olin kertonut napakasti kloonauksen määritelmän kunkin tapauksen kohdalla& esimerkin ja sitten avasin "hyvän" vastauksen piirteet :))) Nyt ihan oikeasti menkää itteenne, täähän on ihan suoranaista kokelaiden kusetusta

Lähettänyt käyttäjä

aina on pitänyt noudattaa tehtävänantoa, ja jos ohje käskee kirjoittamaan lyhyen vastauksen niin sen teen. Todella turhauttavaa löytää hyvän vastauksen piirteistä hyvin seikkaperäistä tietoa, jonka olisin osannut vastaukseeni laittaa mutta jätin pois, koska tehtävänä oli kirjoittaa nimenomaan lyhyt vastaus. Nyt meni monta turhaa pistettä aivan siitä syystä, että noudatin tehtävänantoa.

Lähettänyt käyttäjä

Samaa mieltä muiden kanssa näistä mallivastauksista ja kysymyksistä. Miten ei ole sama-asia kuin miksi.

Jos homma menee nollille tämän takia, niin voin vannoa, että marssin ytl:lään äidinkielen professori mukanani!

Lähettänyt käyttäjä

Millaisii alustavia porukka on saanu? Mitä luulette laudaturin rajan olevan?

Lähettänyt käyttäjä

Veikkaan että raja Laudaturin raja on 42 pistettä. Omat alustavat 42 p, mutta luulen että laskee tosta pari pistettä, eli se olis sitten E tulossa.

Lähettänyt käyttäjä

31. Vähän jäi harmittamaan, koska koe oli suhteellisen helppo! Toivottavasti vähän nousisi; toivoa ehkä olisi, koska meillä opettaja on aika vaativainen. Mantsakin nousi syksyllä b:n ja c:n rajoilta ämmäksi.

Lähettänyt käyttäjä

Olisi mukava kuulla myös niitä, jotka miettivät millä pisteillä pääsee läpi....Millaisia alustavia pisteitä olette saaneet?

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.

  2017 kevät: biologia

  Biologian yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

  Biologian ylioppilaskoe, ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet ja Abitreenien yo-koelähetys.

 • Oppimateriaalit: biologia

  Sisältöjä eri aihealueista, joita lukiossa opiskellaan.

  Sisältöjä eri aihealueista, joita lukiossa opiskellaan.

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.

  2016 syksy: biologia

  Biologian yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

  Biologian ylioppilaskoe, ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet ja Abitreenien yo-koelähetys.

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.

  2016 kevät: biologia

  Biologian yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

  Biologian ylioppilaskoe, ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet ja Abitreenien yo-koelähetys.

Abitreenit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle abitreenit

Uusimmat sisällöt - Abitreenit