Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Historia pääkuva

2017 kevät: historia

Historian yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet

Sensorin vastaukset kirjoittajien kysymyksiin kokeesta

Ylioppilastutkintolautakunnan sensori Tom Gullberg vastasi historian kirjoittajien lähettämiin kysymyksiin koepäivän iltana. Lue kysymykset ja vastaukset täällä!.

Kommentit

Täällä on lupa avautua, kommentoida, ihmetellä ja spekuloida päivän yo-koetta. Haluamme tarjota paikan keskustelulle ja vertaistuelle muiden kokelaiden kanssa. Huumori on sallittua hyvän maun rajoissa. Ethän kuitenkaan häiritse muiden keskustelua tai kiroile. Asiattomat viestit poistetaan. Ollaan kivoja. :)

Jenni / Abitreenit

Lähettänyt käyttäjä

jotain suomen itsenäisyyteen liittyen ihan varmasti, kun juhlavuotta eletään. eli hissa 4!!! se onkin kiinnostavin kurssi, heti hissa 2 jälkeen :))))

Lähettänyt käyttäjä

jääkäriliike ja 1917 tulee olemaan jokeri HI4 kurssista, olen nähnyt kokeen koska isäni on YTL sensori

Lähettänyt käyttäjä

Perjantain hesarissa oli yo-kokeen tärpit kannattaa tsekata! Ainakin nationalismi, Ameriikan ulkopolitiikka, maailmansodat ja Suomen itsenäisyys taisivat olla listattuina :)

Lähettänyt käyttäjä

Pakko sanoo, aika paljon turhaa tietoa ylen abitreeneissä on. Ei ole paljookaan hyödyllistä tavaraa mitä olin odottanut.

Lähettänyt käyttäjä

Toivottavasti Eero siunaa minua läsnäolollaan ja lähettää telepaattisesti esseevinkkejä.

Lähettänyt käyttäjä

Oon ihan jäissä tästä kokeesta. Kirjat 1-4 luettu kolmisen kertaa, muistiinpanot tehty ja kertaustehtäviä tehty. silti tuntuu että päässä lyö nyt jo tyhjää!

Lähettänyt käyttäjä

Aloitan todennäköisesti kirjoitukset aamu kahvilla termospullosta. Sitten vain odottelemaan että pääsee kahdentoista ruokailuun päivälliselle:).

Lähettänyt käyttäjä

Aloitin lukemisen viikko sitten, ehdin nopeasti lukea läpi kirjat 1-4. 5 ja 6 kirjat koskematta, enkä edes ole käynyt kursseja. Kertauskirjaa aloittelin mutta aika loppuu ja puolet taitaa jäädä lukematta. Pitäisiköhän vain jättää menemättä?

Lähettänyt käyttäjä

Uskonpuhdistus koska 500vuotta tulee täyteen, 1ww, usan ulkopolitiikka, naisten asema, itsenäistyminen.
Nauttikaa eväsretkistä!

Lähettänyt käyttäjä

kuumottaa niin järkyttävästi ettei henki kulje, 1-3 kurssit luettua vain muistiinpanoilta, suomen historiaan koskenukkaan. saa nähä

Lähettänyt käyttäjä

Voispa vaan jättää menemättä ::) 1 ja 2 kirjoja vähän selailtu sieltä täältä, nyt yritän vielä epätoivoisesti lueskella kertauskirjaa, mutta siitäkin on varmaan enemmän haittaa kuin hyötyä. Hävettää jo etukäteen koepaperin palauttaminen opettajalle ja sitä kautta sensorille

Lähettänyt käyttäjä

Pelkäsin koetta turhaan, oli kivat aiheet eikä koe ollut lainkaan vaikea! Luulen, että pisterajat nousee, mutta minua se ei haittaa. Kiitos ytl :)

Lähettänyt käyttäjä

eilen jännitti et ei tuu mitää mut saihan sinne paperiin jotain kirjotettuu :P

Lähettänyt käyttäjä

Poikani Eetu osasi kaiken Trumpin salaliitosta Krimin kriisiin ja hänen osallisuudestaan maailman ilmastonmuutokseen. Ei jäänyt mitään epäselväksi, että kaikki on obaman vikaa. Helppo L tulossa, sillä onhan Eetu vain epeli.

Lähettänyt käyttäjä

1. välimeren merkitys antiikin kreikalle ja roomalle
2. rautateiden pituudet kilometreinä erimaissa vuosina 1850-1910 ja piti selittää niihin johtaineista syistä ja miten ne vaikutti 1800-luvun jälkipuoliskolla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa
3. 1500- ja 1600- luvulla uutta maailmankuvaa, mikä oli uusi maailmankuva ja miten se erosi keskiajan maailmankuvasta
4. en muista
5. en muista
6. Suomen 1960-luvun hyvinvointivaltion kehityksen vaikutuksesta naisten asemaan
7. Miten kristinuskon muuttuminen vaikutti 1600-luvun Suomeen?
8. Globalisaation myötä maailmaa ruvettiin kutsumaan "maailmankyläksi". Pohdi miten hyvin se sopi 1900-luvun jälkipuoliskolle historian valossa.
+9. Pilapiirros ensimmäisen maailmansodan jälkeen, kuvassa sotilas ja juutalainen joka selkäänpuukottamassa ja sitä täytyi analysoida. Lisänä oli jonkun luterilaisen kirkon pappi tms. ja hänen tekstipätkäänsä täytyi analysoida ja sen perusteella kertoa miten Saksan Kansallissosiaalinen puolue nousi valtaan 1930-luvulla.
+10. 1930-luvun suomen politiikkaa liittyen lapuan liikkeeseen, täytyi analysoida kahden eri uutislehden artikkeleja liittyen johonkin tapahtuneeseen ja niiden suhtautumista lakeihin ja laittomuuksiin näissä tapahtumissa. Presidentti Svinhufvudin radiokommentti missä mainitsi "aseellisen väkivallan käytöstä", mitä hän tarkoitti sillä? Miksi Suomi pysyi demokratiana 1930-luvulla?

Tuossa suurinpiirtein mitä muistan näin väsyneenä kokeen jälkeen, 4-7 tehtävät vähän hukassa koska en tehnyt niitä.

Lähettänyt käyttäjä

kaverini Eetu palasi onneksi itse eilen Välimereltä polskimasta ja oli siellä paikallisille puhumalla saanut tietää koko alueen historian! Onnekas poika, kävi huisi lykky.

Lähettänyt käyttäjä

Koe ei varsinaisesti ollut hankala, mutta ihan hemmetin tylsät kysymykset, joista ei mistään meinannut syntyä erityisen paljoa sisältöä. Pisin vastauksenikaan ei ollut kuin 3 sivua. Siinä niitä vastauksia tuskaillessani mietin että ei edes Eetu voi auttaa minua nyt.

Lähettänyt käyttäjä

Kokeessa oli paljon asioita, joita en lukenut kauheasti, pelkään etten edes pääsisi läpi, mutta peukut pystyyn ja toivottavasti pääsen läpi siitä ja sitten mennään lakkiasiin hyvällä mielellä

Lähettänyt käyttäjä

Onneksi poikani tomi on rotudarwinismin mestari ja osasi kertoa minulle valkoisen miehen taakasta ja juutalaisen rodun kohtalosta mahtavan arjalaisen rodun edessä. Vähän tylsähkö koe mutta sain jokaiseen kysymykseen noin viiden sivun vastauksen. Varmaan E:n rajoilla liikutaan.

Lähettänyt käyttäjä

Siis olin korottamassa syksyn yhden pisteen vajaata E:tä ja sain vaan paskaa silmieni eteen. Samat aiheet kun viime syksynä (mikä ei ole hyvä asia vaikka sielä kokeessa olinkin)????? Tietenkin vähän erilailla muotoiltuna: viime syksynä häpeä rauha nyt hitlerin valtaan nousu, viime syksynä eheytymispolitiikka suomessa ja lapuan liike nyt molemmat osana jokeritehtävää, naisten asema viime syksynä ja nyt hyvinvointivaltion kautta jälleen naisten asema

Onko YTL ollu laiskalla päällä kun samat aiheet uudestaan? Ja eikä tietenkää voinu liian helppona laittaa suomi100 kysymystä tai venäjän vallankumouksia. YTL eat shit.

Lähettänyt käyttäjä

Todella paljon lähihistoriaan liittyviä kysymyksiä mikä ei todellakaan ole vahvuusalue tai mielenkiinnonkohde. Eikä kunnon sotakysymyksiä ja neloskurssin kysymykset sai melkein itkemään. Niihin kun panosti kun luuli suomi kysymyksen olevan ajankohtainen 100v itsenäistymisen johdosta.
YTL miten meni noin niinku omasta mielestä?

Lähettänyt käyttäjä

Siis mitä ihmettä!??? Oli tosi ikävä alkaa tekemään melkeen samaa koetta minkä tein syksyllä. En ollut valmistautunut vastaamaan saman tyylisiin kysymyksiin joita kysyttiin syksyllä mutta vain erissa muodossa.

Lähettänyt käyttäjä

Olisin itsekin kaivannut laajempaa historiallista aikajanaa, tuntui tosiaan tosi lähihistoria-painotteiselta. Jokerit tuntuivat ihan ok-helpoilta, muuten en kyllä yhtään osaa sanoa. Prelistä sain pistettä vajaan E:n, nyt olisin siihen M:ään hyvinkin tyytyväinen. Hyvän vastauksen piirteitä odotellessa.

Lähettänyt käyttäjä

Liikaa lähihistoriaa mikä ei todellakaan ollut painopistekursseilla. Jokerit musta okei, samoin sosiaalidarwinismi. Ihme kiertely-kaartelu tehtäviä. tuntuu et kolmen kuukauden luku meni kuin pöntöstä alas :-)

Lähettänyt käyttäjä

Ei vissiin YTL panostus riittänyt tehdä erilaista koetta kun syksyllä.
Ihan samalla fiiliksellä kun ylemmät ei mitään järkeä. Katsoin vielä ennenkun aloin lukemaan että mitä syksynä kysytty ja niitä vähän huonommin luin JA PAM ne aiheet sielä sitten edessä odottikin. JA KAIKISTA KURSSEISTA JUURIKIN SITÄ LÄHIHISTORIAA VÄHÄN VAIHTELUA OIS SAANU OLLA!!!!!!
En ees tiiä pitäiskö itkee vai nauraa kun E OLI tavoitteena

Lähettänyt käyttäjä

Olin valmistautunut melko huonosti (jättänyt puolet kirjoista lukematta) mutta tulikin sellaiset kysymykset joihin osasinkin jotain vastata. Ainakin C:n uskoisin tulevan, mahdollisesti M. :)

Lähettänyt käyttäjä

Aika tylsiä ja kuivia aiheita. Koe oli ihan helppo, mutta liikaa kysymyksiä lähihistoriasta.

Lähettänyt käyttäjä

ihan kohtuullisen helppoi kysymyksii oli mutta aika lyhyitä vastauksia tuli vaikka kaiken tiedon siihen puristikin. Oliko kysymykset jonkun muunki mielestä vähän sisällöllisesti tynkiä?

Lähettänyt käyttäjä

Olin lukenut hissaa viime syksyn kokeista asti.. Tämä koe pisti vain ärsyttämään, vaikka kohtuullisen varma olo jäikin tehtävistä. Suomi 100v tärppiä on toitotettu joka tuutista ja sitten tehtävissä oli VAIN YKSI kysymys itsenäisestä Suomesta.. Muutenkin todella tylsät kysymykset ja kurssit 3 ja 4 (ja 6) olin opetellut näköjään melkeen ulkoa ihan turhaan. Hyvästä kokeesta löytyisi hyviä tehtäviä kaikille opiskelijoille! Olin itse opetellut tapahtumahistoriaa tarkasti ja samoin lähihistoriaa, mutta siitä ei ollut tällä kertaa apua..

Tykkäsin kuitenkin kympistä ja vitosesta, joten kiitos niistä:)

Lähettänyt käyttäjä

Yllättävän samanlainen kuin viime syksynä, mut oikeestaa ihan sika hyvä, että oli. Meni varmaan aika hyvin :) . Vähän mä ihmettelen lähihistoriasta ruikuttamista, koska öö sitte olis varmaan kannattanu tehä ne Välimerta, Suomen keskiaikaa ja luonnontieteellistä maailmankuvaa käsittelevät tehtävät. U can choose.

Lähettänyt käyttäjä

Kävin vessassa heti, kun koe alkoi, jolloin Eetu lähetti minulle vessanpöntön kautta vastaukset. Varma T tulossa, siitä ei ole kysymystäkään! Onneksi Eetu on tuttuni ja eli jo antiikin aikaan joten hän tiesi kaiken Välimeren merkityksestä ja oppi silloin jo käyttämään viemäröintitekniikkaa salaviesteihin ja kansallissosialismiin.

Lähettänyt käyttäjä

Tehtävät olivat minunkin mielestä suppeita ja tekstiä oli vaikea saada aikaan.. Myös samankaltaisia tehtäviä oli useampi, kuin viime syksynä. Kokeeseen ei tullut oikeastaan mitään, mitä olin kuvitellut. Ainoastaan tehtävään 7 pystyin hyödyntämään reformaatiota, jota odottelin yhdeksi tehtäväksi.

Lähettänyt käyttäjä

Samaa mieltä siitä, että kysymyksiin ei oikeen saanu aikaseks paljon tekstiä. Mietin ja mietin vaikka kuinka kauan mutta muutamaan kohtaan en saanut kun kahden sivun esseen...riittäköhän se sitte millään

Lähettänyt käyttäjä

nyt pamahti ytlle sen verran isoo varvasta että morjens,,!! minuttiakaan lukeneena on mukava huomata, että koe sujuu kuin veli venäläisen kansallistanssi B) B) B) B)

Lähettänyt käyttäjä

Aiheet olivat aika kuivahkot, ainoana valonpilkkuna oli tehtävä 1, jossa kysyttiin Välimeren merkitystä antiikin Kreikalle ja Roomalle. No jokaiseen tehtävään kyllä sai jotain, mutta 2 sivun vastauksen tekeminen suurimmasta osasta tehtävistä meinasi mennä jaaritteluksi. Seuraavalle kerralle vinkkinä YTL että otatte vähän laajemman skaalan kysymyksiin... Olen myös elänyt käsityksessä, että TEEMAVUODET ois olennaisia ihan yleisen historian tuntemuksenkin kannalta, että ihmettelin miksei niitä ollut (Suomi100), poikkeuksena tehtävä 7, jossa tietämys Lutherin uskonpuhdistusvuosista oli hyödyllinen (1517...) Toivotaan parasta.

T. 1,2,5,6,7,10

Lähettänyt käyttäjä

Tottakai valitetaan jos lähihistoriasta on jopa 3 kysymystä yleensä korkeintaan 2? Siinä voi jollain mennä pasmat sekasin ja miksei menisi? Ei meidän lukios ainakaa olla kursseilla painotettu millään tavalla kurssien aikana lähihistoriaa vaan kaikki energia keskittyy alkuun ja keskiosaan. ? Hyvä jos kirja keritään käydä läpi ollenkaanja joo toki voisi itsenäisesti ne opetella ja lukea läpi mutta monella on voinu käydä mielessä ajatus että miksi jos näitä ei olla edes kursseilla käyty läpi.

Lähettänyt käyttäjä

Siis jos keritään kirja käydä edes loppuun asti eli sitä lähihistoriaa*

Lähettänyt käyttäjä

Luin ainoastaan abikirjan 1-4 osiot edellisenä päivänä. Koe oli helvetin helppo ja L tulee. 9 jokeri oli 5/5 koska jutkut ja nazism

Lähettänyt käyttäjä

Hyvän vastauksen piirteet ovat täyttä kuraa. Onko kukaan muu samaa mieltä?

Lähettänyt käyttäjä

Aika suppeat aihealueet ja vaikea saada pitkää vastausta eikä hirveästi ollutkaan samoja asioita hyvän vastauksen piirteitten kanssa. No toivotaan että en kuulu siihen 5% I:n saajiin :(

Lähettänyt käyttäjä

uskalsin lukea yhdet hyvän vastauksen piirteet ja äkkiä pois kun ei ollut sinne päinkään

Lähettänyt käyttäjä

Halusin E:n.
Luin paljon.
Opiskelin ihan tosissani.
Ajattelin voivani saada E:n.
Hyvän vastauksen piirteet on eri mieltä.

Lähettänyt käyttäjä

ei niitä hyvän vastauksen piirteitä kannata niin paljoa jäädä miettimään. itsellä ainakin käynyt niin, että käynyt katsomassa odottanut pahinta ja loppujen lopuksi M tullut. nimimerkkiä viime syksyn hissan M
tottakai ne antaa jotain suuntaa siitä mitä olisi kannattanut laittaa mutta ei määrää loppujen lopuksi paljoa! dont worry

Lähettänyt käyttäjä

Se holokausti on ryssien keksimä iltasatu, ei keskitysleirejä oo ollu oikeesti olemassa. Auschwitz oli euroopan suurimpia yliopistoja 1940-luvulla....

Lähettänyt käyttäjä

Ei kannata masentuu hyvän vastauksen piirteistä, ite luulin syksyllä etten pääsis uskonnosta läpi ja sain ällän :D nyt en uskalla mennä kyllä kattoo

Lähettänyt käyttäjä

Kysymyksessä 3. kysyttiin: "Uusi luonnontieteellinen maailmankuva syntyi Euroopassa 1500- ja 1600-luvuilla. Mikä tuossa maailmankuvassa oli uutta ja miten se erosi keskiaikaisesta maailmankuvasta?"

Itse ymmärsin, että kysymyksessä pyydettiin kertomaan luonnontieteellisen maailmankuvan uudenlaiset piirteet ja vertailemaan sitä keskiaikaiseen maailmankuvaan, kun kysyttiin "mikä tuossa maailmankuvassa oli uutta" ja "miten se erosi keskiaikaisesta maailmankuvasta".

Sen sijaan hyvän vastauksen piirteistä käy ilmi, että kysymykseen olisikin pitänyt vastata _miten/mitkä kehityskulut vaikuttivat uuden maailmankuvan muotoutumiseen_ ja mainita paljon tuon ajan tiedemiehiä jne. yksityiskohtia

En nyt oikein ymmärrä. Kun kysytään "mikä oli uutta" ja pyydetään vertailemaan, niin: miten kiitettävä vastaus voi olla vain sellainen, jossa kerrotaan miten se tapahtui. Osaako joku selittää minulle?

Lähettänyt käyttäjä

Oli kyllä aika sanaton alku kokeeseen. 2 sivua sain jokaiseen ja joihinkin vähemmän. Odottelin kovasti itsenäisyyteen liittyvää kysymystä, jota ei ihme ja kumma ollutkaan. Tuntui myös turhan kuivilta kysymyksiltä johon sai aika vähän vastattua. En osaa sanoa mitä saan mutta toivotan kaikille onnea, sillä koe oli senverran mielenkiintoinen...

Lähettänyt käyttäjä

Mietin aivan samaa! Ajattelin että jos mainitsen ne niin ne olisivat plussaa jne joten tein niin mutta sitten kävin katsomassa hyvän vastauksen piirteet ja ärsyynnyin. Juurikin tuon takia että ne kuuluvat vastaukseen like what?
Lisäksi huomasin että luonnontieteilijöiden nimet menny ihan päin metsää.. Kopernikus oli mulla Kopernius ja mainitsin vahingossa Brunon enkä Brahea... Galilein sain sentään oikein.. Paljonkoahan noistakin virheistä sakotetaan

Lähettänyt käyttäjä

Luulin, että kokeiden piti perustua kaikkien omaamiin kirjoihin, mutta en ainakaan tikarinpistoteoriaa omista historian kirjoistani löytänyt. Onko kellään muulla vai puuttuuko multa sivuja?

Lähettänyt käyttäjä

Tehtävä 2 oli täysin sama kuin vuonna 2007. Taitaa alkaa YTL:ltä tehtävät loppumaan....

Lähettänyt käyttäjä

Ihan täyttä kuraa, 1-4 kurssit osasin ulkoa mutta eipä paljoo auttanu..Ainoastaan 1, 7 ja 10 tehtäviin sain edes jonkin verran tekstiä. Muihin jäin suunnilleen sivu mn verran tekstiä. Omasta mielestäni hankala ja suppea, liikaa lähihistoriaa eikä keskiajasta ja antiinista paljon mitään? Odotin myös jotain Suomi 100v teemaan liittyvää..Tai maailmansotiin, siis edes jotain?! Tuntui kuin olisi yh:ta ollut kirjoittamassa kun koko ajan puhuttiin yhteiskunnasta ja politiikasta ja miten se ja se on niihin vaikuttanut

Lähettänyt käyttäjä

OLi kyllä hyvin vaikea koe, vaikka luin kerran 1-5 forumin kirjat, toisen kerran 1-4 Forumin kirjat ja vielä kerran 3 ja 4 kurssien kirjat. En ymmärräkkään, miten Sosiaalidarwinismi liittyi tehtaiden omistajiin & työväkeen, sillä tämä oli vapaaseen kauppaan eli Liberalismiin liittyvä.

Lähettänyt käyttäjä

Joo ei ole tikarinpistoteoriaa kurssillejoissa, eikä ABI historiassakaan näin äkkiseltään tutkittuna. Toivottavasti YTL huomioi että opsin ulkoisia asioita ei voi yleisesti kokelas osata.

Lähettänyt käyttäjä

Juu siis yh:n koehan tämä oli eikä historian. Ymmärrän että kokeissa voi olla oppiaineet ylittäviä tehtäviä mutta tämä tuntui jo ylilyönniltä.
Ja tuo tikarinpistoteoria oli kyllä aivan hepreaa?? Eikä löydy oppikirjasta EIKÄ ABIkertaus kirjasta. YTL vois kerätä ittensä ja huomioida tämän arvionnissa:-)

Lähettänyt käyttäjä

Tikarinpistoteoriaa ei löydy ainakaan omasta kirjastani. Lisäksi tehtävä 3 tehtävänanto ja hyvän vastauksen kriteerit ovat ristiriidassa. Hyvän vastauksen kriteerit eivät vastaa 3 kysymykseen.

Lähettänyt käyttäjä

Tikarinpistoteoriahan on yleistietoa, jos edes vähäsen on kirjoista poikkeavaa historiaa lukenut...

Lähettänyt käyttäjä

Tikarinpistoteoriaa ei mainita kurssikirjoissa eikä abikirjasta. Toivottavasti tämä otetaan arvioinnissa huomioon. Ytl ei voi olettaa meidän tietävän tällaisia oppimäärään kuulumattomia asioita.

Lähettänyt käyttäjä

Täytyy kyllä sanoa että oli aika paska koe, suoraansanottuna. Perustui lähihistoriaan ja varsin epäolennaisiin asioihin, joista osa oli vasta kurssien loppupäässä ns hutaisemalla käyty läpi, eikä kukaan opettajistani ole antanut ymmärtää että nämä olisi yo kokeen kannalta merkittäviä asioita. Jokerit olivat ok, mutta esimerkiksi tikarinpistoteoriaa ei löydy mistään kirjoista eikä sitä ole historian tunneilla mainittu, ja jos se pitäisi olla "yleistietoa", niin mielestäni se pitäisi olla myös mainittu kirjoissa. Koe oli myös aika YH koemainen, vaikka ymmärrän kyllä oppiainerajat ylittävät kysymykset, mutta esim käsite "maailmankylä" ei myöskään millään tunneilla ole tullut ikinä esille, joten perseelleenhän se varmasti meni ja 0 pistettä tulossa, vaikka kulutin koko historian lukemiseen monia monituisia tunteja ja kuukausia, tehden muistiinpanoja ja kirjoja kerraten hullun lailla, joten pettymys on myös suuri. Tärpit mitä on myös esim Hesarissa ollut, oli täyttä sontaa. Odotin varmaa Suomi100 kysymystä enemmänkin, kuin Lapuanliikettä käsitelevää jokeria. Jotain Suomen itsenäistymisestä, uudistuksista 1860-luvulla tai sisällis/talvi/jatkosodasta.. Koe tuntui muutenkin ihan oudolta ja suppealta, verraten lukuisiin edellisten vuosien kokeisiin.

YTL 0/6, edes Eetu ei tule saamaan Laudaturia vaikka olisi ollut Adolf Hitlerin kamarineitona, uiskennellut Välimeressä, juonut teetä Charles Darwinin kanssa tai heilunut tikareineen teorioita luomassa.

Lähettänyt käyttäjä

Yleistieto yhdelle henkilölle voi olla täyttä hepreaa toiselle riippuen aiheesta, mutta uskon että sinä saat täyden rivin laudatureita kattavalla yleistiedollasi, kun olet niin kouluttautunut jokaisesta aiheesta myös kirjojen ulkopuolella.

Lähettänyt käyttäjä

Mun mielestä koe oli kiva, kysymykset sellasia mihin sain hyvin vastattua ja melko laajahkosti ja näköjään myös pitkälti hyvän vastauksen piirteiden mukasesti, paikotellen laajemminki. En tiedä miten pitkiä vastauksia kaikki täällä oikein kirjottelee, mun hissan kokeiden vastaukset on aina ollu sellasta kahden sivun luokkaa ja oon pärjänny oikein hyvin:D muuten meinaa mennä jaarittelun puolelle.

Lähettänyt käyttäjä

Oon samaa mieltä, että oli melko yh kaltainen koe ja painottui lähihistoriaan.. Kysymykset oli myös monitulkintaisia. Voisiko olla ettei kokeen panostamiseen jaksettu käyttää aikaa, kun syksyllä onkin jo sähköinen hissan koe?

Lähettänyt käyttäjä

En lukenut hyvän vastauksen piirteitä, sillä se vaan nostaisi stressitasoani. Kommenteissa kuitenkin ihmetellään tikarinpistoteoriaa. Olen lukenut kirjat ja varmasti teoria on mainittu, tosin eri nimellä. Itse olen kuullut selkäänpuukotusteoriasta ja oletan toki sen olevan sama kuin tikarinpistoteoria.

Lähettänyt käyttäjä

Eri kirjasarjoissa on eri juttuja! Luin parin kirjasarjan kirjoja ja muistan hämmentyneeni paljon kun toinen kirjasarja esitti kolmoskurssilta monia sopimuksia ja termejä, joita toisessa kirjasarjassa ei ollut. Muistaakseni tämä tikarinpistoteoria oli yksi niistä mutta harmi ettei jäänyt päähän.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos mielenkiintoisista jokereista! Aineisto oli kerrankin helposti ymmärretävää ja mukavaa vaihtelua aina toistuviin tilastotaulukoihin. Pakko silti yhtyä muihin, että en koskaan ole itsekään kuullut tikarinpistoteorista. En oppikirjoista tai oppitunneilla. Hieman varttuneempana aikuislukiolaisena ei ole edes tullut kyseinen käsite vastaan. Ihmettelen kuitenkin kysymystä 8. Tehtävänannossa käskettiin pohtia maailmankylä -teoriaa, kysyen mitkä seikat PUOLTAVAT teoriaa, mutta hyvän vastauksen piirteissä kokelaan olisi myös pitänyt esittää argumentteja teoriaa vastaan?! Mikä järki? Eikö kyse silloin ole kysymyksen ohi vastaamisesta? Toivottavasti kiitettäviin pisteisiin yltää silti ilman vasta-argumentteja. Olisin silti toivonut kokeeseen jotakin mielenkiintoisempaa aihetta kuin rautatiet ja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeinen politiikka.

Lähettänyt käyttäjä

Koe oli tosi kiva. Jännitin hirveästi, että kysyttäisiin kylmästä sodasta, talvisodasta tai jatkosodasta. Helpotus oli suuri, kun ei kysyttykään. Aiheet pitkälti omien mielenkiinnonkohteiden mukaisia, koska uskonnon, filosofian ja työväen historia on lähellä sydäntä + erilaiset maailmankuvat. Toivoin kysymystä kommunismista, ja se sieltä tulikin. Anarkismin historiaakin pääsi hieman valottamaan ja Hitlerin Taisteluni-teos ja vuoden 2015 tieto-finlandia antoivat vahvat pohjatiedot darwinismille ja toiselle jokerille.

Tosiaan kolmostehtävän hyvän vastauksen piirteet olivat hämmentävät enkä tikarinpistoteoriaakaan olisi tiennyt.

Lähettänyt käyttäjä

En tiedä mitä kirjoja olette lukeneet, mutta ainakaan Forum sarjan 1 - 5 kurssien kirjoissa ei ollut mainintaakaan kyseisestä teoriasta. Täten te, jotka rehvastelette teorian osaamisella, voitte olla hiljaa, sillä onnekkaat omistivat tässä tapauksessa oikean kirjasarjan. Tosin tuskin yhden asian poisjätäminen +9 tehtävässä lasketaan ei-ansioksi. Voisi antaa +pisteen osaajille, muttei missään nimessä jättää antamatta 6:tta pistettä hyvästä vastauksesta, joka ei kuitenkaan mainitse teoriaa..

Lähettänyt käyttäjä

Kauniisti meni nollille sekin tehtävä, kun ymmärsin maailmankylän tarkoittavan globalisaatiota yleensä :))) Olisin vielä tiennyt muista tehtävistä joiden tekoa harkitsin enemmän, mutta ei koin parhaaksi mennä selittelemään kuinka kylmässä sodassa maailman yhtenäisyys näkyi ja öljykriisissä talousriippuvaisuus oli suurimmillaan. Mahtavaa. Kohtalontovereita? Paskoin koko kokeen koska 8 tehtävä.

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä, täällä on. Lahjakkaasti meni nollille varmasti koko tehtävä. Jeesustelin pitkät rimpsut just kylmän sodan jälkeisestä ajasta ja Euroopan maiden yhtenäistymisestä esim Euroopan Unionin ja YK:n välityksellä sekä kuinka suurvaltasuhteet lämpeni liennytyksen ajan myötä jne sekä Japanin talouskasvusta, entisten siirtomaiden itsenäistymisestä ja ties mitä :D vituttaako? oi kyllä.

Lähettänyt käyttäjä

innoissani tulin uusimaan ja naiviina ajattelin että ehkä siellä ei kysyttäisi samoja kysymyksiä kun syksyllä mutta OK OK YTL KYSYKÄÄ VAAN SAMAT EI HAITTAA OLLENKAAN EI helvetti

Lähettänyt käyttäjä

Ihan kivat jokerit. Löytyi melko hyvin ne, mistä vastaukset teki, mutta aika paljon sai mielikuvitusta käyttää:D Vastauksetkaan eivät ole hirveän kauniita/yhtenäisiä, sillä yksi essee tunnissa on hyvin tiukka aikataulu ja kokonaisuus saattoi jäädä hajanaiseksi. Toivottavasti siitä ei hirveesti rokoteta..

Yllätyksenä tuli kokonaan tikarinpistoteoria, mutta ehkä sensorit armahtaa, jos moni ei oo myöskään osannut mainita sitä. 9b:n hyvän vastauksen piirteet hämmensivät. Kysyttin syitä MIKSI Kansallissosialistit nousivat valtaan, mutta vastauksissa luki enemmänkin että miten tämä tapahtui. Harmittaa, sillä olisin osannut näitä tapahtumiakin laittaa, mutten kokenut niiden kuuluvan tehtävänantoon niin päätin jättää pois.

Lähettänyt käyttäjä

8 tehtävän hyvän vastauksen piirteissä luki että piti ottaa myös humioon maailmankylän vastustavia puolia, mutta tehtävänannossa sanottiin mielestäni ihan selvästi kannan PUOLTAVAA TEORIAA! HALOO YTL. Missä talviunilla te oikeen ootte. Tikaripistoteoriaa en ole myöskään kuullut, mutta mielestäni 3 kirjan hyvin lukeneen opiskelijan pitäisi tajuta mitä pilakuvassa tapahtuu ja mistä on kyse... Kiitos 9 jokerista, sain aika samanmoiset vastaukset kuin hyvän vastauksen piirteissä. Suomi 100 teema jäi puuttumaan. Vedätittekö opiskelijoita sillä ettette laittaneet juuri mitään SUOMEEN liittyvää?!!!

Lähettänyt käyttäjä

siis siinä tehtävässä 8 pyydettiin "arvioimaan väitteen paikkansapitävyyttä". Kyllä se ainakin mun korviin kuulostaa kriittiseltä arvioinnilta, jossa voi kertoa myös asioita, jotka eivät puolla väitettä

Lähettänyt käyttäjä

Varmaan eka yo-koe, josta pidin! Valmistauduin mielestäni todella heikosti ja lähdin sillä fiiliksellä, et kunhan läpi pääsee, mut yllätyin positiivisesti. Suurin osa tehtävistä osui juuri mun osaamisalueelle. Kirjoitin 6h ja lähes 17 sivua – tosin hyvien vastauksen piirteiden mukaan parissa tehtävässä ehkä vähän ohi aiheen – joten ainakaan mulla ei ollut vaikeuksia tuottaa tekstiä. Lähi-itää ja itsenäisyyttä koskevien kysymysten puuttumista hieman kummastelin, ja jäin kaipaamaan hi06-aiheista tehtävää, mut mikäpä tässä. Uskon saavani magnan.

Lähettänyt käyttäjä

Sensorilla oli sen verran nuivat vastaukset kysymyksiin, että oli vielä pakottava tarve kommentoida. Kokeessa oli mielestäni jokseenkin ärsyttävät tehtävänannot. Esimerkiksi luonnontieteellisen maailmankuvan annettiin olettaa vain syntyneen keskiajan päätyttyä, jättäen huomiotta esimerkiksi tällöin suuret alueelliset erot Euroopassa ja tietysti koko Euroopan ulkopuolinen maailma. Tämä on tietysti ymmärrettävää, mutta makuuni yksinkertaistaa Euroopan kulttuurin kehitystä liikaa. Historiaa käsitteleviin tehtäviin on ikävä vastata yksinkertaistetusti, ottaen ilmiöitä ulos niiden historiallisesta kontekstista ja kertoen vain esimerkiksi akateemisen eliitin kulloistenkin näkemysten kehityksen pääpiirteistä. Hieman samaa tuntumaa oli myös tehtävissä sosiaalidarvinismista ja kansallissosialistien valtaannoususta, joissa molemmissa on taustalla paljon enemmän, kuin koe antaa ymmärtää ja haluaa tehtäviin vastattavan. Lukion oppimäärä on tietysti vaadittavan tiedon raja, mutta tämän olisi myös tarkoitus toimia lukiolaisen kypsyyskokeena, jossa arvioidaan oppilaan käsitystä historian ymmärryksestä, jolloin ei mielestäni tosiaan ole hyvä asia yksinkertaistaa historian ilmiöitä ja kertoa vain parhaansa mukaan se, mitä oppikirjoista saa irti.

Lähettänyt käyttäjä

Toivottavasti pisterajat olisivat matalalla. Olinko ainoa jonka mielestä hyvän vastauksen piirteet oli perseestä. Mun mielestä näissä yo kokeissa painotetaan liikaa aineiden ylittäviä tehtäviä, sillä pitää olla aika hemmetin hyvä muisti kaikista aineista ja muutenkin nero jos aikoo mistään saada L. Mun mielestä yo kirjotukset sais lopettaa kokonaan, vanhanaikaista touhua mikä lisää vaan nuorten stressiä. Sitäkään en ymmärrä, että 6 tunnin koetta pidetään arvokkaampana kuin koko lukiomenestystä. Entä jos juuri kirjotuspäivänä on paska päivä ja kaikki tuntuu menevän perseelleen, mutta koko lukioajan on ollut luokkansa priimus.

Lähettänyt käyttäjä

Harmony 360 Wholefood mahdollisti kyllä menestyksen tänä vuonna. Kaiken lisäksi Eetu istui vieressäni ja piereskeli vastaukset suuhuni. Saulin superfoodin ansiosta onnistui muuttamaan suun tuntemukset kirjoitukseksi paperille joten varma T tulossa!

Lähettänyt käyttäjä

Onkohan tänä vuonna pisterajat alempana vai ylempänä kuin viime syksynä?

Nimimerkillä - rajalla ollaan ):

Abitreenit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle abitreenit
 • lähetyskuva abitreenien reaali 2 lähetykseen, kevät 2017

  Abitreenien lähetys: Reaali II, kevät 2017

  Perjantaina 24.3.2017 käytiin läpi terveystiedon, maantieteen ja kemian yo-kokeet. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeista. Studiossa myös kyseisten aineiden opettajia ja kirjoittajia.

 • lähetyskuva abitreenien matematiikan lähetykseen, kevät 2017

  Abitreenien lähetys: Matematiikka, kevät 2017

  Keskiviikkona 22.3.2017 käytiin läpi lyhyen ja pitkän matematiikan yo-kokeet. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeista. Studiossa myös lukion opettaja ja matematiikan kirjoittajia.

 • lähetyskuva abitreenien ruotsin lähetykseen, kevät 2017

  Abitreenien lähetys: Ruotsi, kevät 2017

  Maanantaina 20.3.2017 käytiin läpi keskipitkän ja pitkän ruotsin yo-kokeet. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeista. Studiossa myös lukion opettaja ja ruotsin kirjoittajia.

 • lähetyskuva kevään 2017 englannin lähetykseen, ennakko ja jälki

  Abitreenien lähetys: Englanti, kevät 2017

  Perjantaina 17.3.2017 käytiin läpi pitkän englannin yo-koe. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeesta. Studiossa myös lukion opettaja ja kokeen kirjoittanut abi. Tallenne tulossa illan aikana!

Uusimmat sisällöt - Abitreenit