Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kemia pääkuva

2017 kevät: kemia

Kemian yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet

Abitreenien yo-koelähetys

Lähetyksessä ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastaavat abien kysymyksiin päivän kokeesta ja pohtivat, mitä täydellisiin vastauksiin vaadittiin.
Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntija: Tiina Tähkä
Maantieteen opettaja: Ari Myllyviita Viikin Normaalikoulusta
Abiturientti: Henriika Ylä-Nikkilä Leppävaaran lukiosta

Katso kemia yo-koelähetys tehtävittäin klipattuna.

Kommentit

Täällä on lupa avautua, kommentoida, ihmetellä ja spekuloida päivän yo-koetta. Haluamme tarjota paikan keskustelulle ja vertaistuelle muiden kokelaiden kanssa. Huumori on sallittua hyvän maun rajoissa. Ethän kuitenkaan häiritse muiden keskustelua tai kiroile. Asiattomat viestit poistetaan. Ollaan kivoja. :)

Jenni / Abitreenit

Lähettänyt käyttäjä

oijjoi näyttää siltä, että olemme pulassa ! (paitsi tietysti rakas eetumme)

Lähettänyt käyttäjä

Pitäsköhän aloittaa lukeminen? Varma L tulossa, voisin jopa päihittää eetun ja ottaa tupla-T arvosanaksi kokeesta.

Lähettänyt käyttäjä

Ainakin nyt osaan valmistaa itselleni kemiallisen myrkyn jonka juon kokeessa. :)

Lähettänyt käyttäjä

Olisko kellään heittää minkäänlaisia tärppejä perjantaita varten? En oo kerenny kauheesti lukee tai laskee kemiaa ku keskityin vaan matikkaan, niin nyt ois kaikki vinkit ja vihjeet tosi hyödyllisiä!

Lähettänyt käyttäjä

1. orgaaninen kemia, joista eri isomerian lajit kannattaa handlata
2. erilaiset perus stoikiometriset laskut (rajoittavat tekijät, reaktiosarja, rinnakkaiset reaktiot)
3. perus sähkökemian asiat, kuten et osaa selittää galvaanisen kennon ja elektrolyysin eron. Tottakai myös sähkökemian laskut: It=nZF
4. Tasapainolaskut ja erilaiset pH- ja puskurilaskut
5. erilaiset reaktiotyypit: protoninsiirtoreaktiot, substituutioreaktiot, additio- ja eliminaatioreaktiot, ...

Siin olis semmost perussettiä. En ole kuitenkaan lähtenyt sen kummemmin spekuloimaa, et mitä ne tulee kysymää.

Lähettänyt käyttäjä

Terve, olen virallinen "poikani Eetu". Jos haluatte löytää lisää meemejä minusta, menkää seuraamaan @keinopriva instagramissa. Hyvää juhannusta ja kaikille Kaljatur kemiasta!

Lähettänyt käyttäjä

uskoisin että kokeessa tulee olemaan ph-laskuja, rakennekaavojen muodostamista ja nimeämistä sekä enemmän teoriatehtäviä jos se on samanlainen kuin preli

Lähettänyt käyttäjä

Olisko Eetulla antaa jotain hyviä vinkkejä huomiseen kemian kokeeseen? Itse olen keskittynyt koko lukuloman ryyppäämiseen ja nyt alkoi vähän mietityttämään tuo huominen koe. Ooneksi minulla on jo kolme laudaturia alla :)

Lähettänyt käyttäjä

Maolin avulla varma Kaljatur. Ihan niinku fysiikasta ja matikastakin :).

Lähettänyt käyttäjä

Noniin. Noin tunti kokeen alkuun ja villeimpien huhujen mukaan eetu palautti jo paperinsa. Jokeritehtäväksi Eetu kehitti formulan miten lopetetaan maailmasta nälänhätä, huumeiden käyttö ja dabaaminen.

Lähettänyt käyttäjä

Elämäni nopein koe. Tein kokeen tunnissa ja istuin loput ajasta vessan nurkassa alasti meditoiden. Eetu liittyi seuraani vessaan puoli yksitoista. Aiomme meditoida täällä kolmeen asti :)

Lähettänyt käyttäjä

Taas todella paljon selitä-analysoi-tehtäviä, olisin itse kaivannut enemmän laskutehtäviä, mutta minkäs sille voi. Toivottavasti edes C tai jos hyvin menee niin M koska muuten toivoni tulevaisuudesta on romutettu xs

Lähettänyt käyttäjä

Oli aika paljon settiä viimesestä kurssista. Kaks titraustehtävää ja ionitulo/liukoisuustulo tehtävä. Täällä tuntu menevän ihan mukavasti. Ensin silmäilin kokeen läpi ja merkitsin tehtävälappuun omia muistiinpanoja joiden pohjalta lähin tekemään. Jokaseen tehtävään jonka tein oli heti joku idea minkä pohjalta lähin liikenteeseen joten luulen että meni hyvin.

Tein 1-10, poislukien 5 ja 6 (yht siis 8) koska muovit ja entalpiat oli liian hakusessa. Entalpiaan oisin saanu ehkä jotain räävittyä mutta kun valinnan varaa oli niin en yrittäny sitä. Muovit kertasin eilen illalla tosi nopeesti vaan silmäillen. Muistan että sillon kun niitä käsiteltiin kurssilla olin ollu sairaana ja saanu vaan jonkun hyödyttömän monisteläpäreen siitä, mitä eri merkinnät muovituotteissa tarkottaa. En muistanu sitte mitään niistä niin en sitä vitosta eli muoveja miettiny sen enempää.

Yleennsä oon hidas kokeissa, fysiikassa olin valmis puol kolmelta ja matikassa vasta viittä vaille kolme, mutta tässä olin jo valmis ja kertaalleen tarkistanutkin siinä puol kahden maissa.

Eetun tärpit autto taas YO-urakassa. Kiitos Eetu!

Lähettänyt käyttäjä

muistaako ketään saaneensa kymppitehtävästä sellasta vastaust et magnesiumhydroksidii oli 288mg?

Lähettänyt käyttäjä

Aika hämmentävä tehtävä heti alkuun en laittanu dispersiovoimia mihinkään joten saa nähä. Mites muilla 1 tehtävä?

Lähettänyt käyttäjä

Bensiini on hiilivety eli siinä on dispersiovoimia, mitä sinä siihen laitoit?

Lähettänyt käyttäjä

Aivan hirveä koe, kursseista kaikista 9 ja 10, tästä jos saa edes C:tä. Monia tehtävien aiheita ei olla edes käyty kursseilla. Kirjoitusten aiheuttaman väsymisen myötä viimeiseen kokeeseen ei edes enää jaksamista löydy. Opiskelupaikan saaminen taisi mennä tässä samalla, syksyllä uusiksi..

Lähettänyt käyttäjä

Yhteen pystyi vastaamaan useamman kuin kerran

Lähettänyt käyttäjä

Balancid Novum sisältää kalsiumkarbonaattia 449 mg vastaten 180 mg kalsiumia ja
magnesiumhydroksidia 104 mg vastaten 43 mg magnesiumia. Ihanaa, en ole koskaan ollut mistään tiedosta näin onnellinen.

Lähettänyt käyttäjä

Harmittaa aivan tajuttomasti, ettei kaikkia kokeen tehtävätyyppejä ole edes harjoiteltu tai edes opetettu. Itsekin lottosin jotain että saisin edes jotain pisteitä. Pakko mennä syksyllä uusimaan jos edes mielii päästä mihinkään opiskelemaan.

Lähettänyt käyttäjä

Tässä oma lottorivi:
A) 4
B) 3
C) 2
D) 5
E) 4
F) 1

En kyllä lukenut kokeeseen, eikä mitään hajua onko ykskään oikein

Lähettänyt käyttäjä

Oma rivi meni näin:
A4, B3, C1, D5, E2, F4

Aika 100 varma, että meni oikein, oli meinaan sen verran helppo... xD

Lähettänyt käyttäjä

toi 4.c eiks siin pitäis olla matalan lämpötilan käyttö jos kyseessä on eksoterminen reaktio, sillä jos se on niin niin YTL:n vikahan se on jos ne on kirjoittanut toisin sen. ei siitä pitäisi sitten vähentyä melkeen mitään jos virhe on jo itse kysymyksessä.

Lähettänyt käyttäjä

Ykköseenhän kävi kaikkiin myös 5 eli dispersiovoimat

Lähettänyt käyttäjä

Kyllähän eksotermisessa reaktiossa lämpötilan nostaminen siirtää tasapainon lähtöaineiden puolelle, jolloin niitä muodostuu enemmän.

Lähettänyt käyttäjä

Mutta kysyttiin miksi korkea lämpötila on huödyllinen tässä reaktiossa

Lähettänyt käyttäjä

Laitoin kovalenttisia mutta totta ois siihe se dispersiovoimat menny :D
4c ei oo ytl virhe luin tuosta menetelmästä just yo kemiasta tai jostain

Lähettänyt käyttäjä

Näköjään meidän oppikirjassa ei ole selitetty Haber-Bosch-menetelmää kovinkaan tarkasti, sillä on vain puhuttu hyvin pinnallisesti. Hienoa. Toivottavasti huomioivat oppikirjaerot tässä asiassa.

Lähettänyt käyttäjä

Ilmeisesti ammoniakkisynteesi todella on +400°C lämpötiloissa. Eksotermisen reaktion vuoksi luulin että tehtävänanto on väärin. Kuvittelisin näin jälkeenpäin korkean lämpötilan johtuvan käytetyistä katalyyteista mutta enpä kokeen aikaan kuvitellut :D

Lähettänyt käyttäjä

Itse vastasin että ammoniakkisynteesi tapahtuu korkeassa lämpötilassa siksi, että muuten reaktionopeus olisi niin pieni ettei tuotantoteho olisi kummoinen.

Lähettänyt käyttäjä

Laitettiin Eetun kanssa koe ihan ranttaliksi Juupajoen lukiossa. Onneksi täällä pienellä paikkakunnalla rehtori näytti dioilla vastaukset jokereihin :) Opettaja päästi salista ulos kymmeneltä kun kaikilla oli jo varmat L takataskussa

Lähettänyt käyttäjä

Oma rivini:
A4,5, B3,5, C1,5, D5, E2,5, F4,5

Onkohan virhe jos laittoin kaikkiin dispersiovoimat?

Lähettänyt käyttäjä

Luulin, että 10.tehtävästä tuli helpot 6 pistettä. Nyt sainkin tietää, että Balancid Novum sisältää kalsiumkarbonaattia 449mg ja magnesiumhydroksidia 104mg... Ei ollut itsellä ihan tuollaiset ratkaisut. Mitenköhän tuo olisi pitänyt ratkaista?

Lähettänyt käyttäjä

Pakko tulla syksyllä uusimaan. Aivan liian vaikeat laskut. Eikä ainuttakaan laskua vitos kurssista, jonka koen helpoimmaksi kurssiksi tehtävien kannalta. Odotukset oli korkealla. Teoriasta tulevat kyllä mun ainoot pisteet.

Lähettänyt käyttäjä

Jos Lucifer on olemassa, se näyttää toisen jokeritehtävän kaavalta.

Lähettänyt käyttäjä

Toinen jokeri oli kyllä aikas helppo mielestäni, ratkaisi kaavan p suhteen, sijoitti arvot paikalleen ja vertasi arvoja pV=nRT kaavan tulokseen. Sitten ratkaisi kaavat V suhteen ja laittoi T=0 ja katsoi mitä tulee ja vertasi sitten tuloksia. Lopuksi vielä kertoi että van der Waalsin tilanyhtälö ottaa huomioon molekyylien koon ja niiden väliset voimat ja siksi tulokset on erilaiset. Ideaalikaasun tilanyhtälö sopii parhaiten pienille ja toisiinsa vaikuttamattomille molekyyleille.

Ennakkotietoja ei juuri tarvittu, luki vain tehtävänannon kunnolla.

Lähettänyt käyttäjä

Jokerit tais pelastaa. :D 12 oli helppo ja yllätyin kun katoin hvp:stä että veikkaukset t11:een oli oikein :0. Sama homma muovitehtävässä, heitin jonkinlaisen arvauksen ja sehän osuu! Vaikee koe oli kyllä mutta munkilla pärjää aina.

Lähettänyt käyttäjä

Tehtävän annossa käsketään kertoa miten ja millä välineillä opiskelija valmisti liuosta. Sisältyykö kumpaankaan näistä laskun laskeminen että paljonko täytyy sulfaattia laittaa. No ei minun mielestä vai sisältyykö se tuohon sanaan miten´? Selitin kyllä vaiheet tosi tarkasti ja tiedän miten ne olisi täytynyt laskea. En vain tehnyt niin koska ei tehtävän annossa sitä sanottu.

Lähettänyt käyttäjä

se sit menny ihan niinku piti. L tavoitteissa ja hyvä jos edes E tulee ku omie laskuje mukaa tulis 34 pistettä. Molempia fyssaa ja kemiaa yritin korottaa ja lopputuloksena et ei se sit iha nii helposti käynykää. Eli jos meette uusiin MUISTAKAA LUKEA PALJON ja ihan tosissaan käydä vaikka kursseja uusiks

Lähettänyt käyttäjä

Minäkin luulin 10 tehtävää helpoksi. Varmat 6 pistettä hymyilytti niin pitkään kunnes näki vastaukset ja tajus et ei mennykkää niiku piti

Lähettänyt käyttäjä

4c on oikein reaktio on eksoterminen mutta korkea lämpötila kasvattaa reaktio nopeutta niin paljon että reaktio on edullinen korkeassa lpt:ssä

Lähettänyt käyttäjä

Ajattelin itse 1f kohdassa että tavan pöytäsokeri (sakkaroosi) hajoaisi glykosidisidoksen kohdalta glukoosiksi ja fruktoosiksi :-D.. Eli siis että kovalenttinen sidos katkeaisi? halo

Lähettänyt käyttäjä

Mitä jos laittoi a-kohtaan hydroksyyliryhmän ja aromaattisen renkaan erikseen?

Lähettänyt käyttäjä

Mitä jos laittoo ryhmäksi aminohapporyhmä eikä erikseen karboksyyli ja aminoryhmä?

Lähettänyt käyttäjä

Meneekö teht 6 nollille jos ei kertonut entalpia muutoksia, vaikka muuten meni oikein

Lähettänyt käyttäjä

Miksi ihmeessä et kertonut entalpian muutosta kun sitä nimenomaan kysyttiin? Mitä oot sinne sit laittanut? :D no en usko että menee nollille jos laskut on oikein.

Lähettänyt käyttäjä

Oliko aivan väärin jos 10 tehtävään laittoi että CaC2O4 liuetessa suolahappoon muodosti CaCl2 ja hiilihappoa eli H2CO3? Silloin NaOH neutraloi myös muodostunutta hiilihappoa, jolloin saa myös eri massat..

Lähettänyt käyttäjä

Samat asiat kuin hvp, tosin en kertonut niitä lukuja :), toivottavasti jotai pisteitä tulee

Lähettänyt käyttäjä

10. Tehtävässä, mistä tiesi että kalsiumkarbonaatti muodostaa co2 kaasua ja vettä liuetessa suolahappoon eikä hiilihappoa? Molemmin päinhän olisi vpinut käydä. Menikö päin honkia? Sain sen takia ihan eri massat:( tekikö kukaan muu samoin?

Lähettänyt käyttäjä

Minäkään en kertonut lukuja mutta reaktioyhtälöt oikein, ei jaksais menettää kaikkia pisteitä sen takia. Oletin vaan kun ei normaalipotentiaalejakaan kerrota niissä laskuissa

Lähettänyt käyttäjä

Vielä kerran kiitokset Suovaisten kylän rehtorille, joka antoi tärpit juuri ennen kokeen alkua kurkattuaan kokeita! Eipä tarvinut paljoa arpoa mitä kysymyksissä haettiin.

Lähettänyt käyttäjä

@Logan laskitko silleen et jätit huomioimatta vetykarbonaatti-ionin emäsluonteen koska sehän voi yhtlailla toimii myöski happona?

Lähettänyt käyttäjä

Miten noi 1/3 pisteet pyöristyy? Esim. jos saa jostakin tehtävästä 5 ja 2/3 ni saako siitä kuitenki täydet vai tippuuko se siihen vitoseen?
Ps. mikä funktionaalinen ryhmä jodi muka on perkele?

Lähettänyt käyttäjä

Siis pyöristys menee niin että lähimpään kokonaislukuun pyöristetään eli 1/3 pyöristetään alaspäin ja 2/3 ylös. En tosin tiedä lasketaanko ne jokaisesta tehtävästä noin vai lasketaanko kaikki osa pisteet ensin yhteen ja pyöristetään siitä

Lähettänyt käyttäjä

Tietääkseeni kaikki tehtävien pisteet lasketaan ensin yhteen ja sitten tehdään pyöristys. Esimerkiksi kaikkien tehtävien yhteispistemäärä on 34 ja 1/3, loppupistemäärä pyöristyy 34pisteeseen. Jos taas yhteispistemäärä on 34ja2/3, loppupistemääräksi tulee 35. Eli pahimmillaan 1/3pistettä voi ratkaista saatko arvosanaksi E:n vai L:n.

Lähettänyt käyttäjä

Kävin tänään katsomassa alustavat ja sain 40! Miten muilla mennyt?

Lähettänyt käyttäjä

Itsekin sain 40 pistettä alustaviksi, olin puolitosissani ja lukematta korottamassa syksyn E:tä, joka jäi parista pisteestä vaille L. Syksyllä nousi pisteet alustavista kahdella pisteellä mutta ei riittänyt L, saa nähä miten nyt käy. Veikkauksia L rajasta? Oliko koe mielestänne vaikeampi vai helpompi kuin yleensä?

Lähettänyt käyttäjä

5. kurssi kauniisti edustettuna, liukoisuus ja seoshommia kyllä löytyi. 2. kurssi taas ei ollenkaan, missä atomiorbitaalit, 3 kurssista missä rajoittava tekijä. Ai niin yhdessä tehtävässä ainoastaan pV=nrt, joka on lukioajan yksi käytetyimpiä kaavoja. Surkea koe.

Lähettänyt käyttäjä

@asdfg jep, sillei juuri

Opettajani sanoi että ratkaisutapani olioli myöskin oikea, happoluonteen takia saan vaan eri arvot. Ettei vaan toi 10 tehtävä menisi ihan täysin nollille:(

Lähettänyt käyttäjä

Haluaisin kuulla teidän mielipiteitä kokeesta? En voi sanoa koetta helpoksi, koska alustavien mukaan sain vain tosiaan tuon 40. Olisi kiva tietää, mitä veikkaatte L:n rajalle käyvän?

Lähettänyt käyttäjä

Minäkin olin korottamassa E:tä! Syksyllä sain 35 pistettä joten jäi aika reilusti L:stä. Nyt harmittaa jos pisterajat nousee

 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.

  2017 kevät: kemia

  Kemian yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

  Kemian ylioppilaskoe, ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet ja Abitreenien yo-koelähetys.

 • Navigaatiokuva aineen kemia oppimateriaaleille.

  Oppimateriaalit: kemia

  Sisältöjä eri aihealueista, joita lukiossa opiskellaan.

  Sisältöjä eri aihealueista, joita lukiossa opiskellaan.

 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.

  2016 syksy: kemia

  Kemian yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

  Kemian ylioppilaskoe, ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet ja Abitreenien yo-koelähetys.

 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.

  2016 kevät: kemia

  Kemian yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

  Kemian ylioppilaskoe, ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet ja Abitreenien yo-koelähetys.

Abitreenit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle abitreenit

Uusimmat sisällöt - Abitreenit