Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Maantiede pääkuva

2017 kevät: maantiede

Maantieteen yo-koe

Abitreenien yo-koelähetys

Lähetyksessä ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastaavat abien kysymyksiin päivän kokeesta ja pohtivat, mitä täydellisiin vastauksiin vaadittiin.
Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntija: Sanna Mäki
Maantieteen opettaja: Harri Jortikka Herttoniemen yhteiskoulusta
Abiturientti: Hanna Maakanen Herttoniemen yhteiskoulusta

Katso maantieteen yo-koelähetys lähetys tehtävittäin klipattuna.

Kommentit

Täällä on lupa avautua, kommentoida, ihmetellä ja spekuloida päivän yo-koetta. Haluamme tarjota paikan keskustelulle ja vertaistuelle muiden kokelaiden kanssa. Huumori on sallittua hyvän maun rajoissa. Ethän kuitenkaan häiritse muiden keskustelua tai kiroile. Asiattomat viestit poistetaan. Ollaan kivoja. :)

Jenni / Abitreenit

Lähettänyt käyttäjä

Tämän kokeen jälkeen loppuu tämä viikkoja kestänyt tuska ja piina. Halleluja!!!! Sit heti seuraavalla viikolla töihin :D.

Lähettänyt käyttäjä

Mullaki vika koe! En oo ees ehtiny aatella aikaa ylppäreiden jälkeen, makaan varmaan koomassa sit seuraavat pari päivää. Ei vaa paljoo tarttumapintaa tähän kokeeseen kun ei oo preliä ollu ja eka koe jonka teen sähkösenä. Toivottavasti tulee kivoja tehtäviä :------D.......

Lähettänyt käyttäjä

Mitkä on ne kaikkein tärkeimmät asiat tai tietääkö kukaan tärppejä? Täälläkään ei ollut preliä.

Lähettänyt käyttäjä

Olisi varmaan kannattanut aloittaa lukeminen ajoissa eikä esim. tänään. No näkee miten käy. Eipä nykyään kirjoitustuloksilla ole mitään merkitystä jos ei hae yliopistoon (tai esim. k-marketin kassalla, huom. ent. Siwa)

Lähettänyt käyttäjä

Yhdyn edelliseen kommenttiin. Oon aina ollut maantieteen ystävä, mut nyt tää lukeminen tuntuu kyl vaan niin työläältä kun vaan voi.

Lähettänyt käyttäjä

Varustauduttiin Eetun kanssa isoilla säkeillä voimaruokaa. Luultavasti helppo T tulossa.

Lähettänyt käyttäjä

En oo ikinä itkeny julkisesti, mutta tällä menolla huomenna meidän jumppasali pääsee todistamaan tän ihmeen.

Lähettänyt käyttäjä

Syksyllä Been saaneena mietin miksi edes uusin tätä... Lakki on varma vaikka tästä ei läpi pääsiskään xdd

Lähettänyt käyttäjä

Hei rakkaat abit kai olette muistaneet syödä superfood 360 huomista varten, sillä huomenna on varmaankin vektorien laskentaa tiedossa maantiedon yhteydessä lyhyen matematiikan farssin jälkeen :)

Lähettänyt käyttäjä

Nyt jo kuukauden lukeneena ois kiva et ees tärppäis L ku ei syksyl viel lähteny.

Lähettänyt käyttäjä

Olen yltäpäältä kokeiden peitossa. Mitä teen? ''Eetu auta minua'' minä huusin. Eetu juoksee luokseni superfoodi ja heraproteiini kainaloissaan. Pääsen pälkähästä Eetun avustuksella. Tätä en tule unohtamaan.

Lähettänyt käyttäjä

helppo T sieltä tulee. Harmi ettei ole Eetusta enää vastusta kun hän meni matikan kokeen jälkeen hirttäytymään. rip eetu

Lähettänyt käyttäjä

Toivon hartaasti että ytl armahtas mua huomenna kustun äikän ja enkun jälkeen eikä laittas niitä hiton monsuunituulia kokeeseen. Kiitos

Lähettänyt käyttäjä

Ei kai siinä muu auta, kun lukea koko yö polaaririntamista ja pasaatituulista wholefood 360 nauttien, jos Eetukaan ei kerran ole enää keskuudessamme auttamassa. Läheltä liippasi etten itsekkään olisi tässä kirjoittamassa matikan kokeen jälkeen.

Lähettänyt käyttäjä

Mikä on teistä vaikeinta? Mikä olisi kamalinta nähdä koekysymyksenä? Minä en tajua yhtään mitään tuuliin liittyvää. Muutenkin ne avaruuteen ja ilmakehään liittyvät jutut on kyllä ihan ohiajautuneita käsitystasoltani

Lähettänyt käyttäjä

Ois ehkä pitäny alottaa lukeminen aikasemmin kun koepäivänä klo 02.15... Onneks ollut aina kiinnostus maantietoon että joskos sieltä omilla tiedoilla läpi pääsis :)

Lähettänyt käyttäjä

Olisko jollaki joku arvio mitkä olis 1 tehtävän oikeat vastaukset.

Lähettänyt käyttäjä

perseellehän se meni mutta ei sentään tullu yllätyksenä

Lähettänyt käyttäjä

Ykköne oli kyllä aivan perseestä, en mä sääennustemerkkejä ollu opetellu. Mut muuten loistava koe, näköjää aineistotkin oli vähentyny.

Lähettänyt käyttäjä

Tuolla sanotaan, että koe julkaistaan klo 15.15. No eipä ole julkaistu? Mikä mättää?

Lähettänyt käyttäjä

Siis siin ykkös tehtävässä oli samoja merkkejä kuin esim. sää ennusteis, joita näytetään telkkareissa uutisten jälkeen... Eli kylmä rintama, lämmin rintama ja okluusiorintama.

Lähettänyt käyttäjä

Oli parempi koe verrattuna syksyn sähkösee! Aineistot on vähentynyt yms. Mut siis se diagramminpiirtotehtävä vai aivan turhat 30min kokeesta! Käsin sen tekisi 10min, niin tosi typerää alkaa tietokoneella piirtämään, kun se vaan on vaikeaa. Sellaset tehtävät pois niin muuten oli hyvä koe - kaikista kursseista asiaa paitsi GE4. Ja monivalinta miinuspisteet pois, mieluummin käsitteen selitykset.

Lähettänyt käyttäjä

Ainakin mulla siinä taulukon alaosassa luki jotain "siirrä libre officeen" ja ku sitä paino ni automaattisesti siirs kaikki ne luvut sinne, jonka jälkee vaa klikkaili sielt sen viiva jutun siihe. Mulla meni 5min

Lähettänyt käyttäjä

Muakin ärsytti suunnattomasti se, että toi eka tehtävä oli pakollinen. Muuten kyllä tykkäsin kokeesta.

Lähettänyt käyttäjä

Neloskurssistahan oli oikeastaan paljon tehtäviä koska pariki tehtävää keskittyi paikkatietoon, mikä oli must juuri hyvä asia.

Lähettänyt käyttäjä

...mutta ei sanaakaan omasta aluetutkimuskesta!! Sen suuren työn tekeminen meni täysin hukkaan. En ymmärrä. Ainhan siitä on kysytty. Onks tää joku uus linja? Ei tehdä enää aluetutkimusta?

Lähettänyt käyttäjä

Te jotka oikeasti strugglasitte sen diagrammin kanssa enemmän kuin 10 minuuttia, olette autisteja.

Lähettänyt käyttäjä

Huomasko kukaan muu että tehtävä 8 aineisto oli virheellinen... Kun laski sen videon prosentteja yhteen, nii niistä tuli monesti yli 100%

Lähettänyt käyttäjä

Kylmässä rintamassa esiintyy sadetta, mutta olikohan ukkonen kompakysymys. Laitoin myös että A:ssa on korkein paine vaikken ollut yhtään varma.

Lähettänyt käyttäjä

Mulla oli hirvee struggle siinä diagrammin teossa XD sit huomasin että sielt sai sen heitettyä suoraa sen aineiston siihe haha onneks näin sen *blessed*

Lähettänyt käyttäjä

Tulin uusimaan syksyn koetta E:stä L, ja pakko kehua kokeentekijöitä, paljon parempi koe kuin syksyllä! Kaikista kirjoista löytyi tehtäviä ja vaikkei aluetutkimuksesta ollut tehtävää (osasin odottaa ettei olisi) niin itse sain sovellettua omaa aluetutkimuksen aluetta pariinkin tehtävään. Sopivan kokoiset aineistot verrattuna syksyyn, hyvä YTL! Ainoa mistä en tykkää on se, että monivalinnassa, joka on pakollinen, saa miinuspisteitä vääristä vastauksista. Alan aina epäilemään omia taitojani, enkä halua menettää pisteitä. Olisi parempi että joko ensimmäinen tehtävä olisi erilainen tehtävätyypiltään (ei sellainen mistä voi menettää pisteitä) tai sitten se ei olisi pakollinen.

Lähettänyt käyttäjä

Sama mitä ylhääl sanottii ekast tehtäväst. Jouduin pistää kahteen, etten vastaa, ku pelkäsin menettäväni pisteit joten en ottanu riskii.

Lähettänyt käyttäjä

Tuliko muille kauhea kiire kokeen teossa? Itse en juuri kummempia taukoja pitänyt ja istuin 6h. Lopputarkastuksista ei puhettakaan ja viimeisen 10p tehtävän tekoon jäi 15 min aikaa.

Lähettänyt käyttäjä

Ihan ok koe. Ärsyttää vaa just se eka tehtävä. Mut ei se kovin vaikee kuitenkaa ollu. Vastasko kukaan siihen suo tehtävään...en meinaa tahtonu keksii mitään niihin kohtiin

Lähettänyt käyttäjä

En usko et sais -20. 0 jos ei osaa mitään kaiketi

Lähettänyt käyttäjä

Aivan mahtava koe! Olin varsinainen kokelas, mutta viime syksyn koetta tutkailtuani alkoi pelottamaan että mitä sieltä oikeen hyppää ruudulle. Kaikista kursseista oli asiaa ja itse sai soveltaa tosi paljon valitsemalla aiheita. Omaa aluetutkimusta hyödynsin mm. maanjäristystehtävässä koska Japani. Ensimmäinen tehtävä oli naurettavan helppo jos jaksoi lukea kirjasta sen puoli sivua asiaa LIIKKUVASTA MATALAPAINEESTA (siis eikö jotkut oikeesti tunnistanut sitä) sekä seuraavan aukeaman kaaviokuvat.

Lähettänyt käyttäjä

sama kun yllä, hyvän vastauksen piirteissä ihan eri asioita kun kysymyksissä pyydettiin, ytl voisi kertoa kysymyksissä tarkemmin mitä kaikkea haluaa vastaukseen :))))

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos kokeesta! Komppaan ylhäällä olevia kommentteja. Oli helpompi koe kuin viime syksynä. Tulin uusimaan ja yllätyin positiivisesti. Aineistoja oli vähemmän mikä oli mielestäni hyvä juttu sillä syksyn koe oli aika sekava. 1 tehtävä oli mukavan simppeli verrattuna syksyn pakolliseen tehtävään. Kyllä mun mielestä tuommoset perus sääjutut pitääs abien osata. Pärjää melkein pelkästään maalaisjärjellä. Harmi vaan ku pariin kohtaan en viittiny vastata ku en ollu ihan varma. Toivottavasti pisterajat ei ny kuitenkaa olisi kovin korkealla vaikka ny oliki helpohko koe. Tämä vähän auttoi palauttamaan uskoa ytllään lyhyen matikan farssin jälkeen, mutta kyllä sen paskan kokeen tulee muistamaan ikuisesti. Eli ruusuja tästä kokeesta mutta iso kasa risuja lyhyen matikan kokeesta.

Lähettänyt käyttäjä

Onneksi ei ollut paljon 4 kurssin asioita, sillä jätin ne kokonaan lukematta. Näköjään kannatti ku sai hyvin valita joitaki muita tehtäviä :D. Kerrankin YTL onnistui jossakin.

Lähettänyt käyttäjä

Yritin kysyä kymmenen kertaaäskeisessä lähetyksessä MIKSI ei kysytty sanakaan omasta lauetutkimuskesta, johon kuitenkin käytettiin valtavasti aikaa. Eikö sitä enää kysytä kuten aina ennen? Mutta eivät sitten millään suostuneet ottamaan asiaa esille,vaikka moni muukin siihen vastausta olis kaivannu. Onko täällä palstoilla joku Sanna Mäki tai muut, niin VASTATKAA!

Lähettänyt käyttäjä

Kokeen aikaraja oli todella pienehkö, kun kokeen tehtävät ovat niin avoimia/laajoja niin asioita voisi listata todella paljon.

Lähettänyt käyttäjä

Pakollinen monivalintatehtävä oli kyllä helppoakin helpompi. Vähääkään ykköskurssilla hereillä olleena sai oikeat vastaukset klikkailtua minuutin sisään kokeen alkuun. Jos noin alkeellisissa kysymyksissä vastaa väärin niin sietääkin menettää pisteitä, joten turha valittaa.

Tehtävät 3 (olympialaiset) ja 4 (globaalit riskit) menivät aika lailla yleistiedon varassa. Sekaan kun heitti muutamia kursseilla opittuja käsitteitä niin hyvä tuli. Tehtävissä 6 (maanjäristykset) ja 8 (kaupungistuminen) sentään kysyttiin suoraan kurssien asioita, joskin aiheet olivat ehdottomasti helpoimmasta päästä. Muutoin koe oli niin soveltava, että kursseja käymättäkin olisi pärjännyt. Itse jätin käymättä neloskurssin, enkä vaivautunut kyseisen kurssin kirjaa edes lukemaan. Aluetutkimuksesta ei edes kysytty mitään.

Kaupungistumistehtävässä viivadiagrammin piirtäminen kesti korkeintaan minuutin. Aineistoista vain avasi taulukon LibreOffice Calcissa, lisäsi taulukon ja kirjoitti otsikot. Kyseessä siis peräti kuuden pisteen tehtävä, josta sai 5 % kokeen pisteistä vaivatta.

Kaikki vastaukset oli itselläni kirjoitettuna valmiiksi puoli kahdentoista aikaan, minkä jälkeen aika kului rattoisasti selatessa passia (siinä sivujen laidassa näkyy se jolkotteleva hirvi) ja tutkimalla MAOL:in tähtitieteen osiota. Pois en sentään etuajassa viitsinyt lähteä. Koe tuntui turhan helpolta. Lähinnä huoletti, tuliko vastattua riittävän laajasti. Kuitenkin täällä muiden toilailuista lukeneena olo jo helpotti. Eiköhän se ällä sieltä lopulta tule.

Lähettänyt käyttäjä

Muista kertoa meillekkin tänne sitten minkä arvosanan sait kun saat tietää

Lähettänyt käyttäjä

YTL vois pidentää kokeen tekoaikaa esim 30 min. Ei jäänyt kyllä osaamisesta kiinni muutaman vastausruudun vajaus.

Lähettänyt käyttäjä

Mitenihmeessä tähn soiden taloudelliseen hyödyntämiseen pitäisi merkitä tiet ja tekoaltaat? Auto hyödyntää tietä, jos siinä sattuu jäämään ihminen alle, niin onko auto hyödyntänyt kulkiessaan ihmistä??? Kaaviossahan tuotiin esille mitä on tapahtunut suomen alkuperäisille soille.

Kun suo ojitetaan...hyödynnetäänkö sitä, siinähän suo hävitetään. Hyödyntäminen on kovin negatiivista ajattelua.

Taloudellinen hyöty? Jos viskot rahat perunapenkkiin, eli et käytä vaan hukkaat, olet siis taloudellisesti hyödyntänyt rahasi.

Huh, huh mitä touhua, mutta tulipa kokeiltua tätäkin lajia

Lähettänyt käyttäjä

Millaisilla alueilla esiintyy YLEISENÄ taivaalta pudonneiden kappaleiden aiheuttamat maanjäristykset ? Kuinka iso pitää olla kappaleen, jotta se aiheuttaa maanjäristyksen...kyllä maajärisee kun ajetaan panssarivaunulla tai lumi tipahtaa katolta.

Lähettänyt käyttäjä

Olen maantieteen opettaja eräässä varsinaissuomalaisessa lukiossa. Tarkastan tässä parhaillani kokelaiden vastauksia ja huomasin, että YTL:n Abitti-järjestelmässä lienee tapahtunut pisteytysvirhe tehtävän 1 osalta. Tehtävänannossa todetaan: "Tarkastele piirrosta (aineisto 1.1) ja vastaa, ovatko siihen liittyvät väitteet oikein vain väärin (yhteensä 20 p., oikea vastaus 2 p., väärä vastaus −2 p., ei vastausta 0 p.)."

Automaattinen korjaus, johon me opettajat emme voi mitenkään vaikuttaa, tuottaa tehtävästä 1 maksimipisteiksi 10p. (oikeasta 1p, väärästä -1p., en vastaa 0p.) Tämä tuottaa koko kokeen teoreettisen maksimipisteytyksen kymmenen pistettä alhaisemmaksi mitä on ilmoitettu kokeessa.

(Tämä on tilanne ainakin 25.3. klo 13.47.)

Lähettänyt käyttäjä

Huomattavasti kivemmalta näytti tämä kevään koe verrattuna syksyiseen, ilmeisesti YTL otti kovat haukut oppina :^)
Tosin molemmissa on ehkä ongelmana se, että soveltamalla saa hyvät pisteet (Itse kirjoitin L:n syksyllä, esimerkiksi se Talvivaaratehtävä meni pitkälti soveltamalla, kunhan oikeita käsitteitä osasi heittää sinne tänne)

Lähettänyt käyttäjä

Oletteko jo saaneet alustavia pisteitä? Minkälaisia tuloksia saitte ja tuliko pettymyksiä/yllätyksiä? :)

Lähettänyt käyttäjä

Aikamoinen pommi putosi. Astelin salista tyytyväisenä, ajattelen pystyneeni korottamaan syksyn C:n magnaksi tai eximiaksi. Sitten tuli alustavat, sain B, 10 pistettä vähemmän kuin syksyllä. Ei tunnu kauhean hyvältä nyt tämä.

Lähettänyt käyttäjä

E sieltä tulee täydentämään muiden eximioiden jonoa

Lähettänyt käyttäjä

En tullut silloin koepäivänä katsomaan muiden kommenttejä täältä, koska oli vaan niin höhlä olo. Todellakin oli helpompi koe kuin syksyllä (mikä siis oli ihan mahtavaa koska syksyn koe oli hyvin huono ja heikko esitys YTL:lta, onneksi ovat siitä oppineet), mutta en siltikään saanut oikein minkäänlaisia vastauksia. Koe ei ollut hyvä muttei huonokaan. En pitänyt ekasta tehtävästä, olisi kivempi jos olisi monesta eri aiheesta monivalintaa eikä vain yhdestä kuvasta. Diagrammi oli helppo tehdä, mutta koska kuvittelin, että siinä halutaan hienompaa ja visuaalisesti tarkempaa diagrammia niin häiritsin muita epätoivoisella klikkailullani vartin..

En odottanut itseltäni paljoakaan, joten alustavat 61 pistettä tuli. Sillä vissiin C? (Mutta kyllä hävettää jos se tipahtaa valtakunnallisen tason vertailun jälkeen B:hen.. koska olen reilusti parempi oppilas kuin B.. höh)

Lähettänyt käyttäjä

Moikka,
mietin pisterajoja. Eli siis mitä luulisitte tän kevään L:n tai E:n rajoiksi. Vaikea verrata syksyn 2016 tai edelliseen rajoihin, kun pisteytys ja koe muuttunut niin paljon. Syksy 2016 oli tosi matalat (91p. ja 79p.) niin luulis ainaki nousevan.

Lähettänyt käyttäjä

Hei,
Hankalahan sitä on kyt arvioida, kun ei tiedä miten on mennyt muilla. Pitää malttaa odottaa tuloksiin. Ehkä ne rajat eivät hirveästi kuitenkaan muutu syksystä?

Lähettänyt käyttäjä

Onko kellään maikalla riittävää aineistoa arvella pisterajoja...lähinnä noi l, e, m...ainakin kiinnostaisi.
Kiitos

 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.

  2017 kevät: maantiede

  Maantieteen yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

  Maantieteen ylioppilaskoe, ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet ja Abitreenien yo-koelähetys.

 • Oppimateriaalit: maantiede

  Sisältöjä eri aihealueista, joita lukiossa opiskellaan.

  Sisältöjä eri aihealueista, joita lukiossa opiskellaan.

 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.

  2016 syksy: maantiede

  Maantieteen yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

  Maantieteen ylioppilaskoe, ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet ja Abitreenien yo-koelähetys.

 • maantieteen sensorin vinkit yo-kokeeseen -kuva abitreeneihin

  Maantieteessä etsitään suuria linjoja yksityiskohdilla maustaen

  Viisi vinkkiä maantieteen yo-kokeeseen.

  Maantieteellinen ajattelu edellyttää laajaa kokonaisuuden tarkastelua ja asioiden syy-seuraussuhteiden ymmärtämistä. Koevastauksen tulee olla ytimekäs, jäsennelty kokonaisuus, jossa huomioidaan useat eri näkökulmat. Maantieteen sensori Sanna Mäki kertoo, miten tämä kaikki tehdään yo-kokeessa.

Abitreenit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle abitreenit

Uusimmat sisällöt - Abitreenit