Hyppää pääsisältöön

Kuntavaalit 2017 Ykkösellä

Kuntavaalit 2017 -tulosillan juontavat Johanna Vesikallio ja Matti Rönkä.
Kuntavaalien tulosillan sunnuntaina 9.4. juontavat Johanna Vesikallio ja Matti Rönkä. Kuntavaalit 2017 -tulosillan juontavat Johanna Vesikallio ja Matti Rönkä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Kuntavaalit 2017,yle tv1

Kevään kotimaan politiikan kuuma aihe on kuntavaalit.

Yle tarjoaa vaalitenttejä, ehdokkaiden esittelyjä, vaaliteemojen analyysejä sekä kuntapolitiikan valtakunnallisia ja paikallisia puheenaiheita tv:ssä, radiossa ja netissä suomeksi, ruotsiksi, saameksi ja viittomakielellä.

Tänä vuonna Yle yhdistää vaalikoneen ja vaaligallerian. Kaikki kuntavaaliehdokkaat saavat mahdollisuuden vastata tuttujen vaalikonekysymysten lisäksi kolmeen kysymykseen videomuodossa. Ehdokkaiden suuresta määrästä johtuen videot toteutetaan tällä kertaa siten, että ehdokas tallentaa itse videovastaukset Ylen palvelussa samalla kun vastaa vaalikoneen kysymyksiin. Suurelle yleisölle palvelu aukeaa maaliskuun alkupuolella. Lue lisää Ylen vaaligalleriasta täältä.

Uutisluokka: Kuntavaalit


TV1 tiistaina 28.2.2017 klo klo 19.00 - 20.00
Katsottavissa Yle Areenassa

Kevään vaaliohjelmisto lähtee käyntiin Yle Uutisluokan puheenjohtajatentillä. Juontajina nähdään nuoria uutisluokkalaisia yhdessä toimittaja Sanna Savikon kanssa, ja haastateltavina ovat kahdeksan suurimman puolueen nuorisojärjestöjen puheenjohtajat.

Mitä päätöksiä nuoret odottavat muun muassa koulutuksesta, vapaa-ajan toiminnasta tai terveyspalveluista, ja miltä kuntien tulevaisuus nuorten silmin näyttää? Lähetyksessä on mukana yli sata uutisluokkalaista ympäri Suomen, kun puheenjohtajat vastaavat kysymyksiin studioyleisön edessä.

Lähetyksen juontavat uutisluokkalaiset Helmi Peräkylä, Ville Nordström, Saara Kailasalo, Konsta Saranpää, Lotta Enroth ja Rasmus Harmanen.

Kuntavaalit 2017: Puheenjohtajatentti

Kuntavaalit 2017 -puheenjohtajatentin juontavat Seija Rautio ja Jan Andersson.
Puheenjohtajatentit juontavat Seija Rautio ja Jan Andersson. Kuntavaalit 2017 -puheenjohtajatentin juontavat Seija Rautio ja Jan Andersson. Kuva: Yle Kuvapalvelu Kuntavaalit 2017

TV1 tiistaina 7.3.2017 klo 21.00 - 22.30 ja torstaina 6.4. klo 21.05 - 22.35
Katsottavissa Yle Areenassa

Kahdeksan eduskuntapuolueen puheenjohtajat kohtaavat vaalien alla kahdesti TV1:n puheenjohtajatenteissä, joita juontavat Jan Andersson ja Seija Rautio.

Puolueista mukana ovat kaikkien puolueitten puheenjohtajat, keskustan Juha Sipilä, kokoomuksen Petteri Orpo, perussuomalaisten Timo Soini, SDP:n Antti Rinne, vihreiden Ville Niinistö, vasemmistoliiton Li Andersson, RKP:n Anna-Maja Henriksson ja kristillisdemokraattien Sari Essayah.

Ensimmäisessä puheenjohtajatentissä tiistaina 7. maaliskuuta keskustellaan siitä, miten kuntien velvollisuudet muuttuvat kesken kunnallisvaalikauden. Mitä kunnille tapahtuu kun valtaa viedään maakuntatasolle, ja mitä palveluita kuntalainen saa ja mistä?

Jälkimmäinen tentti nähdään muutama päivä ennen vaali-iltaa, torstaina 6. huhtikuuta, ja silloin arvioidaan kampanjoissa esiin nousseita kysymyksiä.

Katsojat voivat kommentoida vaalitenttiä reaaliaikaisesti Twitterin kautta.

Puoluepäivä

Puoluepäiviä juontavat Jan Andersson, Marja Sannikka ja Kirsi Heikel.
Puoluepäivät juontavat Jan Andersson, Marja Sannikka ja Kirsi Heikel. Puoluepäiviä juontavat Jan Andersson, Marja Sannikka ja Kirsi Heikel. Kuva: Yle Kuvapalvelu kuntavaalit 2017 puoluepäivä,yle tv1

TV1 tiistaista torstaihin 14.3. - 29.3. klo 20.00 - 20.30 ja 21.00 - 21.45 ja 30.3. klo 21.05 - 22.35
Katsottavissa Yle Areenassa

Kuntavaalien alla järjestettävän Puoluepäivän aikana esitellään puolueen vaaliteemoja, ehdokkaita ja näkemyksiä ajankohtaisista kuntavaalikysymyksistä verkossa, radiossa ja televisiossa, valtakunnallisesti ja alueellisesti.

Puoluepäivän ilta huipentuu puoluejohtajan suoraan tv-puheeseen klo 20 ja puheenjohtajatenttiin klo 21 jälkeen TV1:ssä.

Maailmalla poliittisia puheita odotetaan kiihkeästi ja niille annetaan suurta painoarvoa. Yle haluaa nostaa poliittisten puheiden arvostusta myös Suomessa tarjoamalla eduskuntapuolueiden puheenjohtajille mahdollisuuden puhutella kansalaisia suoralla tv-puheella. Puhetta klo 20 alkavassa lähetyksessä arvioivat politiikan asiantuntijat. Ohjelman juontaa Marja Sannikka.

Illan pääuutisten jälkeen nähtävässä puoluejohtajan tentissä kysytään kunkin puolueen kuntavaalien tärkeimmistä ja kiinnostavimmista asioista. Puolueita haastetaan menneistä ja tulevasta, tehdyistä päätöksistä ja asetetuista tavoitteista. Esillä ovat muun muassa terveydenhoito ja koulutus. Tenttejä juontavat Jan Andersson ja Kirsi Heikel.

Puoluepäivien aikataulu: tiistaina 14.3. Kokoomus, keskiviikkona 15.3. SDP, torstaina 16.3. Kristillisdemokraatit, tiistaina 21.3. Keskusta, keskiviikkona 22.3. Vasemmistoliitto, torstaina 23.3. RKP, tiistaina 28.3. Vihreät, keskiviikkona 29.3. Perussuomalaiset ja torstaina 30.3. pienpuolueet.

Kuntavaalit 2017 tulosilta

TV1 sunnuntaina 9.4.2017 klo 19.30 - 20.30 ja klo 20.45 - 00.00
Katsottavissa Yle Areenassa, myös viittomakielinen lähetys

Kuntavaalien tulosta ja tunnelmia seurataan vaali-iltana tulosstudiossa Pasilassa, Helsingin Kuntatalossa ja kaikkien eduskuntapuolueiden vaalivalvojaisissa.

Illan aikana kuullaan myös, minkälaisia kuntapäätöksiä odotetaan muun muassa Utsjoella, Vaasassa, Tampereella, Turussa, Rääkkylässä ja Lappeenrannassa.

Suoraa lähetystä juontavat Johanna Vesikallio ja Matti Rönkä. Asiantuntijoina vaalitulosta analysoivat Sami Borg ja Ari Hakahuhta.

Vaaliohjelmat viitottuna ja tekstitettynä

TV1:n puheenjohtajatentit uusitaan keskiviikkona 8.3. ja perjantaina 7.4. klo 15.15 alkaen viittomakielelle tulkattuna. Tuloslähetyksestä 9.4. tarjotaan viittomakielinen lähetys suorana Yle Areenassa klo 19.30 alkaen.

Puoluepäivien lähetykset ja puheenjohtajatentit tekstitetään seuraavan päivän uusintoihin suomeksi huonokuuloisia katsojia varten. Tulosillan lähetys Yle TV1:ssä puolestaan tekstitetään suorana.

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Miksi vaaliohjelmissa puhutaan vain koulutuksesta ! Vanhukset ja vammaiset on unohdettu kokonaan!
Ja tentit ovat sellaisia kuin nyt olisi kysymys puolueiden puheenjohtajien vaalista.

Lähettänyt käyttäjä

Miksi vaalitettien alueelliset tilaisuudet lähetetään valtakunnan verkossa. Keskisessä Suomessa asuvaa ei hirveästi kiinosta Kemijärven tai Lapin asiat, eikö tähän voisi käyttää maakuntaradioita ?

Miksi näihin puolujohtajien vaalitenttien alkulämmittelyyn kootaan vain puolujohtajan oman puolueen edustajia?
Minusta niissä puoluejohtajien etukäteen kirjoitetuissa tai jonkun kirjoittamissa juhlapuheissa ei ole mitään sisältöä. Niissä ei ole mitään uutta jota ei ole jo monta kertaa kuultu.
Puolupäivän tentissä pitäisi juontajan ottaa huomattavasti tiukempi linja. Niissä vastaaja sortuu siihen samaan liturgiaan joka on kuultu kyllä monta kertaa, juontajan pitäisi katkaista tällaiset puheet.
Mielenkiintoinen oli tämä Antti Rinteen esitys, jonka mukaan sote pitäisi järjestaa maakunnallisesti ja palvelujen tuottamiseen perustettaisiin alukunnat eli peruskunnat jäisivät edelleen olemaan, tämä tarkoittaisi Suomeen nelitasoista hallintorakennetta, tarvitaanko tosiaan reilun viiden miljoonan asukkaan maahan neljä eri hallitoporrasta.

Lähettänyt käyttäjä

Miksi kysellään pelkkiä hallitusvastuuasioita, joita ei ratkaista kunnissa ja jos Soini yrittää puhua kuntanäkökulmaa, niin haastatteleva toimittaja keskeyttää "en minä sitä kysynyt". Hei toimittajat, lopettakaa tuo stara-rooli. Kaivattaisiin jo asiallista journalismia! Enkä ole edes persu...

Lähettänyt käyttäjä

Olen seurannut monen puolueen puheenjohtajien puheita ja vaalitenttejä. Ne on toimitettu minusta todella hyvin. Miksi sitten pienpuolueiden yhteinen tentti on tehty aivan vasemmalla kädellä. Ohjelman suunnittelu ei mitenkään auta puolueita tuomaan ajatuksiaan esille vaan puolueet näyttävät vielä noloimmilta kuin oikeasti ovat. Tämä tentti olisi pitänyt tehdä samalla toimituksellisella ammattitaidolla kuin muut ohjelmat. Se olisi ollut yhdenvertaista kohtelua pienpuolueille, vaikka en edes ole heidän kannattajansa.

Lähettänyt käyttäjä

Timo Soinille! len 6.4. vaalitentissä Timo Soini taas kerran rehenteli perussuomalaisten saavutukseksi Lex Lindströmin, pitkäaikaistyöttömien päästämisen eläkkeelle. Tätä asiaa perussuomalaiset rehentelivät myös viime syyskuun hallituksen infossa: "kuinka aikaisemmat puolueet eivät vieneet tätä asiaa eteenpäin, mutta perussuomalaiset vievät asian maaliin". Tekivät tästä jopa kynnyskysymyksen. Pitkäaikaistyöttömät luulivat, että he tosiaan voivat jäädä jollain tavalla omalle ansaitulle eläkkeelleen etuajassa, jos kriteerit täyttyvät. Nyt totuus on selvinnyt: pitkäaikaistyötön voi siirtyä Kelan yhdeltä tuelta (työmarkkinatuki) toiselle Kelan tuelle (ns takuueläke). Näiden erotus vielä viime syksynä oli noin 60 €, nyt työmarkkinatuen suuruuden pienentämisen jälkeen erotus on noin 110 €. Nyt monet - joita tämä asia ei kosketa - miettivät, että kyllä perussuomalaiset sittenkin saivat tämänkin asian kuntoon, vaikka tosiasiassa tätä mahdollisuutta ei edes moni hae, ja voimaankin se tulee vasta heinäkuussa. Mikä silmänkääntötemppu. Ja yhä useampi myös kahdehti viime syksynä somessakin, että onko oikein siirtää pitkäaikaistyöttömät eläkkeelle. Aivan turhaan kadehtivat. Luulivat hekin, että kyseessä todellinen parannus iäkkään pitkäaikaistyöttömän elämään. Kyseessä puhdas poliittinen probaganda.

Lähettänyt käyttäjä

Huolestunut nykyisestä käytännöistä vanhusten ja sairaiden hoidossa ja huollossa :[
Olen ollut keikkalaisena pääkaupunkiseudulla eri kuntien, kaupunkien kotihoidossa työssä.
En voi voi valittaa tai puhua ääneen epäkohdista työssäni, esimiehille tai työnjohtoon, koska se kostautuu, ette saa töitä!!!
Aivan tosi on, että vanhukset ja sairaat on jätetty heitteille, kuvitelkaa omaa tilannettasi, kun olette vanhuksia ja sairaita, että teidät lukitaan omaan kotiinne takalukkojen taakse sisälle, ettekä pääse pois mihinkään. Näette ihmisiä vain silloin, kun hoitaja tulee avaimilla sisään omaan kotiisi avaten ensin ovilukon ja varmuuslukon auki. Näet ihmistä vain sen ajan, kun hoitaja jakaa lääkkeesi, pesee ja pukee sinut, lämmittää ruuan. Hoitoajat ovat yleensä 10-15 min keskimäärin, korkeintaan 1/2-tuntia. Hoitaja käy kerran päivässä, jos osaat ottaa lääkkeesi ja lämmittää ruokasi. Dementikko, Altzheimer tai muistisairautta sairastavien luona käydään keskimäärin 3-4 kertaa/vrk
Aamulla klo.7-9
Päivällä klo.12-16
Illalla klo.16-22
Yöllä klo.22-7
Muuten ihmiset ovat lukittuina kotiinsa.
He ovat aivan yksin ilman sosiaalisia suhteita tai mitään inhimmillistä kanssakäymistä. Näin yksinäinen ihminen muuttuu apaattiseksi, masentuu, itsetuhoiseksi.
Tunnen kovasti syyllisyyttä, koska olen käynyt vanhuksilla tai sairaiden luona, jotka ovat todenneet: onko tämä enää ihmisten elämää, rivien välistä saa lukea ihminen hautoo itsemurhaa :'( olen puhunut näistä asioista esimiehille, mutta tuntuvat välittävän vain omien budjetin tuloksista ja numeroista, usein syyllistävät työntekijöitä, tai vihjailevat siihen suuntaan "ole vain hiljaa tai voit menettää työsi"
Tässä mietteitäni todellisesta elämästä totuuksia!
Tämä on vasta jäävuorenhuippu!
Hyssytellään hiljaiseksi uhkailemalla!

Toisilla ei ole edes omaisia, jotka kävisivät näiden sairastavien luona tai ovat niin kaukana!
Hoitokodeissa on edes muita ihmisiä ja jonkunlaista sosiaalista toimintaa, ettei ihminen ole aivan yksin <3

Subject: Vanhusten huoltosuhde...

> Hei tässä olisi järkeä, kun mikään muu ei auta. Tässä budjettikin pysyisi tasoissa.
> Laita laajasti kiertoon.

> Vankeinhoitolaitokset ja vanhainkodit
>
> Tällä tavalla asiat pitäisi hoitaa:

> Pannaan vanhukset vankilaan ja rikolliset vanhainkotiin.
>
> Sen avulla me hoitaisimme pari asiaa kuntoon:
>
> Vanhuksilla olisi mahdollisuus päästä suihkuun, osallistua harrastuksiin ja päästä ulkoilemaan
>
> Heidän terveydestään huolehdittaisiin heidän hampaistaan huolehdittaisiin, heidän apuvälineistään huolehdittaisiin
>
> He saisivat rahaa sen sijaan, että heidän olisi maksettava hoidostaan ja asumisestaan
>
> He olisivat jatkuvan videovalvonnan alaisia niin, että he saisivat välittömästi apua , jos he kaatuisivat tai tarvitsivat muuta avustamista

> Vuodevaatteet pestäisiin kahdesti viikossa ja kaikki vaatteet silitettäisiin ja toimitettaisiin heille.

> Eikä tässä vielä kaikki...
>
> Vartija tarkistaisi heidän tilanteensa kahdenkymmenen minuutin välein
>
> Kaikki ateriat ja välipalat tuotaisiin heille huoneisiin.
>
> He voisivat ottaa vierailevia perheenjäseniä vastaan sitä varten varatuissa tiloissa .
>
> Heillä olisi mahdollisuus käyttää kirjastoa kuntosalia , hengellistä neuvontaa, uimahallia ja koulutustyöpajoja,
ja heillä olisi vapaa pääsy konsertteihin, joita järjestävät kansallisesti kuuluisat artistit.
>
> Yksinkertainen vaatetus: kengät, aamutossut, yöpuku ja lakipalvelut olisivat ilmaisia ja niitä saisi pyytämällä.
>
> Kaikilla olisi turvalliset yksityishuoneet ja mahdollisuus ulkoilla pihamaalla ja puutarhassa.
>
> Jokaisella olisi tietokone väritelevisio puhelin ja radio omassa huoneessaan ilman mitään erityiskorvausta. Heille voisi soittaa päivittäin.
>
> Olisi johtokunta, jolle voisi toimittaa valitukset ja ihmisoikeusjärjestöt jotka taistelisivat heidän oikeuksiensa puolesta
>
> Vartijat noudattaisivat tiukkoja sääntöjä, ja asukkailla olisi käytettävänään lakimiehiä turvaamaan heidät väärinkäytöksiltä
ja laiminlyönneiltä ja tämä vieläpä aivan ilmaiseksi.
>
> Rikollisten tilanne olisi seuraava:
>
> He saisivat kylmää ruokaa.
>
> Heidät pidettäisiin yksin huoneissaan He pääsisivät kerran viikossa suihkuun.
> He asuisivat pienissä huoneissa, joista heidän pitäisi maksaa pari kolme tuhatta euroa kuukaudessa.
>
> Heillä ei olisi mitään toivoa päästä koskaan ulos.
>
> Eikö tunnukin oikeudenmukaiselta!?!
>
> Mikäli tunnet, että
> tässä on järjen hiven, niin välitä asiaa eteenpäin ja huolehdi
> että olet talkoissa mukana hoitamassa vanhustemme asiat kuntoon!
>
Lähetä eteenpäin, jos et lähetä, niin joudut vanhana vanhainkotiin etkä pääse vankilaan!

 • Värikkäät, äänekkäät ja ovelat papukaijat ovat valtaamassa kaupunkeja eri puolilla maailmaa.

  Prisma: Papukaijaplaneetta

  Miksi papukaijat alkavat levitä kaupunkeihin?

  Värikkäät, äänekkäät ja ovelat papukaijat ovat valtaamassa kaupunkeja eri puolilla maailmaa.

 • Englannin tunnetuimman kuninkaan Henrik VIII:n hallituskausi on verisin, mitä maa on nähnyt.

  Historia: Henrik VIII:n hovissa

  Henrik VIII:n kausi on verisin, mitä Englanti on nähnyt.

  Englannin tunnetuimman kuninkaan Henrik VIII:n hallituskausi on verisin, mitä maa on nähnyt.

 • Kauppa ja posti olivat joen toisella puolen, lapsetkin olivat vaarassa. Oli tehtävä silta! Tarina pohjalaisten talkoohengestä.

  Muisti: Akat asialla

  Tarina pohjalaisten talkoohengestä.

  Kauppa ja posti olivat joen toisella puolen, lapsetkin olivat vaarassa. Oli tehtävä silta! Tarina pohjalaisten talkoohengestä.

 • tytär kurkistaa ovesta, äiti etualalla laittaa papiljotteja

  Dokumenttiprojekti: Olen jossain

  Elämä ilman lähimuistia ei ole helppoa.

  Elämä ilman lähimuistia ei ole helppoa. Toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa.