Hyppää pääsisältöön

Muistatko kirjallisen ensisuudelmasi?

Pilkun jälkeen -ohjelmasarjan juontaja Niina Repo
Niina Repo Pilkun jälkeen -ohjelmasarjan juontaja Niina Repo Kuva: Yle/Jukka Lintinen 101 kirjaa,kirjallisuus (erikoisala),Kirjojen Suomi,kirjojen suomi: pilkun jälkeen,Niina Repo,pilkun jälkeen

Mikä on se kirja, jonka sivuilta olet lukenut ensimmäisen kerran suudelmista tai seksistä, sitä kyselee kolumissaan Pilkun jälkeen -ohjelmasarjan juontaja, kirjailija Niina Repo.

Teksti: Niina Repo

Oliko se Anni Polvan Tiinan Juhalle muiskauttama? Vai Charlotte Brontën Kotiopettajattaren romaanin pääparin hapuilua kohti sitä todellista rakkautta?

Ei kun hetkinen… enhän minä tiedä, minkä ikäinen olet. Ehkä sittenkin koit kirjallisen ensisuudelmasi Salla Simukan Kun enkelit katsovat muualle -kirjan äärellä, jossa suudeltiin tyttöjen kesken.

Tai – mikä ihana, itsekäs ajatus! – se tapahtuikin minun ja Seita Parkkolan Ruttolinna –romaanin sivuja käännellessä. Kirjassa Kusti ja Mikael rakastuivat kiihkeästi ja tekivät kyllä paljon muutakin kuin vain suutelivat. Kirja muuten nimettiin pari vuotta sitten yhdeksi sateenkaarikansan huippuhetkistä viime vuosikymmenten ajalta (HS:n NYT-liite). Kutkuttava kunnia.

Sitä en muista, suudeltiinko poikakirjoissa.

Entä tositoiminta? En tässä kerro enempää kirjallisesta ekastakerrastani, sillä sen räväkän opuksen paljastamisen säästän Pilkun jälkeen –kirjallisuusohjelman Seksi - jaksoon. Siellä kirjallisesta ekastakerrastaan kertovat myös kirjailija Juha Itkonen, näyttelijä Anna Paavilainen sekä tutkija Rita Paqvalen.

Sen sijaan toivon sinun muistelevan, minkä kirjan sivuilta sinä sen ensimmäisen kerran luit? Oliko kokemus mukava vai kauhea – loikitko ensin kohtauksen yli, mutta palasit myöhemmin takaisin tarkastamaan, mitä siinä oikeastaan lukikaan…

Akteja huomattavasti useammin saamme lukea askeleista

Kun seksiasioita miettii lukijana, huomaa heti seuraavan: kirjoissa ei suoran toiminnan – siis seksin – kuvauksia ole kovinkaan paljon. Akteja huomattavasti useammin saamme lukea askeleista, joita pariskunnat sänkykamaria kohden ottavat. Välillä korviin kuitenkin kantautuu kiihdyttäviä huhuja, kuten seuraava: Jan Forsströmin Eurooppalaisissa rakastajissa on seksiä! Sehän pitää siis muistaa hankkia!

Onko sitten vuosien varrella tapahtunut muutosta? Varmasti. Ainakin parit, jotka sinne vällyihin lankeavat, voivat nykyään olla samaa sukupuolta. Sami Hilvon, Tommi Kinnusen, Helena Sinervon, Pirkko Saision ja muiden kirjailijoiden teoksissa ihmisillä on erilaisia seksuaalisia suuntauksia ja tarinoita kerrotaan sekä historian että nykypäivän perspektiivistä. Ja onhan asioista tullut luontevampia muuallakin kuin vain kirjojen sivuilla. Onnea Suomi 100 -vuotta ja tasa-arvoinen avioliittolaki!

Kunnon himosta seuraa aina jotakin

Kirjoittajana huomaan, ettei seksin kuvaus ole intohimoni. Enemmän kuin toimintaa minua kiinnostavat sitä edeltävät ja seuraavat tapahtumat. Kunnon himosta seuraa aina jotakin. Esimerkiksi mustasukkaisuus on motiiveista ehkä klassisin. Kunnon himossa viha ja rakkaus ovat rinta rinnan.

Pilkun jälkeen mietimme myös muun muassa Timo K. Mukan vahvaa kirjaa Tabu ja nykyajan tabuja. Ovatko ne samoja kuin ennen vai onko joukkoon tullut uusia? Liity seuraamme ja aletaan pohtia.

Kirjoittaja on Pilkun jälkeen -ohjelman juontaja.

Pilkun jälkeen –kirjallisuusohjelman Seksi –jakso Yle Teemalla maanantaina 27.2. klo 22.55. Uusinnat Yle Teemalla tiistaina 28.2. klo 20.00 ja sunnuntaina 5.3. klo 20.11.

 • Näyttelijä, professori Elina Knihtilä

  Mä olen puhunut teille ihan paskaa!

  Professori Knihtilä sai itsensä kiinni jeesustelusta.

  Paluu näyttämölle yli kahden vuoden jälkeen sai Elina Knihtilän ymmärtämään, että hän oli jeesustellut opiskelijoilleen. Professuuri Teatterikorkeakoulussa on näköalapaikka, jossa tulee koko ajan haastetuksi.

 • Näytelmäkirjailija Johannes Ekholm

  Johannes Ekholm: Ratkaisu ahdistukseen on kollektiivinen tai sitä ei ole

  Opittu kuva työn sankarista on vahingollinen ja vaarallinen.

  Emme tarvitse enempää työtä ja pitempiä ansioluetteloita, vaan enemmän ajan haaskausta, tehottomuutta, huolettomuutta ja huolimattomuutta! Enemmän kiusallisia hiljaisuuksia, katkoksia flowhun, jumitusta ja yhteistyöstä kieltäytymistä, kirjoittaa Johannes Ekholm kolumnissaan.

 • Kuvassa: juontaja Niina Repo ja vieraat Katja Kettu, Kari Kanala ja Teemu Vesterinen.

  Mika Waltari häpeili esikoisteostaan

  Teos on Suomen Merimiesläehtysseuran tilaus.

  Toisin kuin usein luullaan, Waltarin esikoisteos ei ole Suuri Illusioni vaan Toivo-enon junailema tilaustyö Suomen Merimieslähetysseuralle. Pappi Kari Kanala, kirjailija Katja Kettu sekä koomikko Teemu Vesterinen lukivat kirjaa huvittuneina. Kirjaa käsitellään Pilkun jälkeen -ohjelmassa Yle Teemalla 20.3. klo 21.

 • Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala

  Kokemukset kypsyttivät Kari Kanalasta papin

  Outoudessa voi nähdä jotain olennaista

  Paavalin seurakunnan kirkkoherran Kari Kanalan tie papiksi oli pitkä kirja- ja elämänopeilla vuorattu tie. Papin ammatti oli ollut ajatuksissa jo pienestä pitäen, mutta ennen sitä oli hieman elettävä. Kanala on Pilkun jälkeen -ohjelman vieraana maanantaina 20.3. klo 21 Yle Teemalla.

Kirjojen Suomi

Seuraa somessa

 • Näytelmäkirjailija Johannes Ekholm

  Johannes Ekholm: Ratkaisu ahdistukseen on kollektiivinen tai sitä ei ole

  Opittu kuva työn sankarista on vahingollinen ja vaarallinen.

  Emme tarvitse enempää työtä ja pitempiä ansioluetteloita, vaan enemmän ajan haaskausta, tehottomuutta, huolettomuutta ja huolimattomuutta! Enemmän kiusallisia hiljaisuuksia, katkoksia flowhun, jumitusta ja yhteistyöstä kieltäytymistä, kirjoittaa Johannes Ekholm kolumnissaan.

 • Paavolainen työpöytänsä ääressä Yleisradiossa 1949

  Olavi Paavolaisen ylle povattiin vihaa, mutta toisin kävi

  Osallistu Juha Itkosen lukupiiriin täällä!

  Juha Itkosen vetämässä lukupiirissä luetaan Olavi Paavolaisen Risti ja hakaristi, jossa Paavolainen piirtää maailmanpolitiikan rintamalinjat uudella tavalla. Aikalaislukijoiden hämmästykseksi hän ei ota selvästi puoliaan kommunismin ja fasismin jakamassa maailmassa, vaan laittaa ne samalle puolelle. Osallistu lukupiiriin täällä!

 • Toimittaja Atlas Saarikoski ulkona taivasta vasten.

  Atlas Saarikoski: Kirjallisuus on harvojen käsissä

  Rakenteellinen syrjintä estää kirjoittamista.

  Rakenteellinen syrjintä vaikuttaa siihen, kenellä on mahdollisuus kirjoittaa. Maailmassa, jossa kaikki saavat kirjoittaa, olemme vähemmän toisia toisillemme ja enemmän kokonaisia itsellemme. Tämän takia kielen rajoja on höllennettävä, toimittaja Atlas Saarikoski kirjoittaa esseessään.

 • Kirjailija Katja Kettu vuonna 2017.

  Katja Kettu: Lällällää, helvettiäpä ei ole

  Kirsi-mummon kuolema sai Katja Ketun ajattelemaan jumalaa.

  Minulta kuoli hiljattain mummo. Kirsti Inkeri Heikkinen. Sinänsä Kirsti Inkerin kuolemaan ei liittynyt mitään tavatonta, mutta kuolema pistää miettimään mahdollisuutta kuolemanjälkeisestä olotilasta. Elo ilman jumaluutta on kolkkoa ja ankaraa, kun tulee kysymys kuolemasta ja olemisen rajallisuudesta, Katja Kettu kirjoittaa kolumnissaan.

 • Kirjailija, käsikirjoittaja, roolipelien suunnittelina Mike Pohjola

  Mike Pohjola: Kun Aleksis Kivi ulostuslääkettä söi

  Taiteilijan on pistäydyttävä hulluudessa.

  Millainen on kirjailijan työpäivä? "Yhdeksältä työhuoneelle lukemaan sähköpostit, kymmeneltä lankeaminen hulluuteen, yhdeltätoista takaisin selkomaailmaan, yhdeltä lounas, viideltä kotiin", kirjoittaa kirjailija Mike Pohjola. Lue koko juttu >>

 • Kirjailija Nura Farah katsoo ikkunasta ulos

  Nura Farah: Kuinka sanoin häpeälleni hyvästit

  Olin kiitollinen. Olimme turvassa!

  "Tanssin itsekseni keväisen auringon alla ja lupasin vastalahjaksi oman rakkauteni Suomelle", kirjoittaa Nura Farah hetkestä, jolloin turvapaikka oli myönnetty. Ennakkoluuloisessa Suomessa se ei lama-aikana kuitenkaan ollut helppoa. Onneksi oli kirjasto! Hänestä tuli kirjailija, joka voi auttaa meitä suvaitsevaisuuden tiellä.

 • Minna Canth 1880

  Miedot tunteet kyllästyttivät Minna Canthia

  Minna Canth oli vahva persoona, joka herätti tunteita

  Kirjailija Minna Canthia kuvaillaan vahvaksi persoonaksi. Hän ei ollut sovinnainen ja herätti tunteita kansassa. Kouluradion lähettämässä ohjelmassa Hellin Kannas on haastatellut Minna Canthin tytärtä Lyyli Andersinia ja tyttären kälyä Aija Kotilaista kirjailijan elämästä Kuopiossa. Kannas vierailee myös Kuopion museossa, Minna Canthille omistetussa huoneessa.

 • Ylen 101 kirjan suosittelukone

  Lukemista vailla? Anna Kirjakoneen auttaa!

  Pääset lukemaan sinulle sopivan teoksen suoraan täältä.

  Ylen Kirjakone auttaa löytämään luettavaa melkein sadan kotimaisen kirjan joukosta. Kirja on luettavana suoraan sivuilta.

 • Kolumnin artikkelikuva

  Marjo Niemi: Luota ahdistujaan

  Jokainen aika on ajatellut olevansa historian ahdistunein.

  Minä haluaisin jonkun kokonaiskuvan. Kaikesta. Tiedän sen olevan ongelma, koska tiedän ettei se ole mahdollista. Voi epävarmuus, pohtii Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Marjo Niemi.

 • italialaisen Antonio Canovan alaston nuori nainen patsas

  Decameronen iloittelevia munkkeja ja karkailevia teinityttöjä

  Boccaccion tarinoissa munkit ottavat ilon irti elämästä.

  1300-luvulla ilmestyneen Deacmeronen kertomuksissa munkit houkuttelevat usein aviovaimot pettämään miehiään ja nunnatkin ottavat elämästä ilon irti. Eikä se ole paljon paaveja haitannut.

 • Maija Vilkkumaa

  Mikä kirja on sinulle se kaikkein rakkain?

  Kerro lempikirjastasi, ja voita kirjapalkinto!

  Mikä kirja on sinulle se kaikkein tärkein? Kerro lempikirjastasi meille. Parhaan tarinan kertojalle on luvassa kirjapalkinto!

 • Kirjojen Suomen tarjonta infografiikkana

  Mikä on Kirjojen Suomi?

  Mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme?

  Kirjojen Suomi on Ylen monikanavainen kirjallisuuskokonaisuus, joka tutkii mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme ennen ja nyt, ja miten asiat ovat muuttuneet aikojen saatossa. Kirjojen Suomi on osa Suomi 100-hanketta, ja kestää koko juhlavuoden 2017.

 • Suomi100

  Kirjojen Suomen kumppanit

  Yle ja parikymmentä muuta tahoa ovat lukemisen asialla.

  Kirjojen Suomi on Ylen suursatsaus kotimaiseen kirjallisuuteen vuonna 2017, ja sen toteutumiseen on tarvittu laajaa yhteistyötä. Kiitos kaikille kumppaneille!