Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Äidinkieli pääkuva

2017 kevät: äidinkieli esseekoe

Tehtävävihko

Äidinkielen esseekokeen tehtävävihko, kevät 2017

Abitreenien yo-koelähetys

Lähetyksessä ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastaavat abien kysymyksiin päivän kokeesta ja pohtivat, mitä täydellisiin vastauksiin vaadittiin.
Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat: Olli Löytty ja Minna Harmanen
Opettaja: Tuula Uusi-Hallila Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta
Abiturientti: Siina Anttonen Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta
Juontajat: Hannamari Hoikkala ja Jenni Honkanen

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Vielä jonkin aikaa kokeeseen, mutta jännittää jo

Lähettänyt käyttäjä

Paljonkohan pitää saada esseekokeesta, että pääsee läpi, kun tekstitaidosta tuli surkeat 15 pistettä :|

Lähettänyt käyttäjä

Onko vielä toivoa parempaan arvosanaan vaikka tekstitaidosta tuli kamalat 18 pistettä näin alustavasti? Paljonko pisteitä tulisi saada että saisi vähintään C:n? Tai M:n?

Lähettänyt käyttäjä

Muistakaas rakkaat kanssa abini, että pisteitä saate helpoiten ylenpaattisesta taiteilusta ja fiilaamalla äärivasemmistolaisia. Onnea kokeeseen kaikille, paitsi Eetulle, joka sitä ei tarvitse.

Lähettänyt käyttäjä

Jos omassa äidinkielessään ei yltä M tasolle suosittelen vakavasti harkitsemaan jälkeläisten hankkimista. Evoluutio kiittä kaikkia beettoja jotka strelisoivat itsensä.

Lähettänyt käyttäjä

muistakaa lapsukaiset että kirjoitatte ihan mitä tahansa aiheeseen liittyvää paskaa ja pisteitä tulee, koska esseekokeessahan saa olla omia mielipiteitä ja älkääkä unohtako mainita että teidän esseenne on teidän näkökulma asiasta, sillä jos unohdatte niin voitte hyvästyellä pisteet.

Lähettänyt käyttäjä

2k17 kirjoita merkityksetöntä shaibaa ja vaikuta sillä tulevaisuuteesi ja loppuelämääsi. Raksallehan tässä mennään nyt, kun ei Saulin superfoodeista irronnut juttua

Lähettänyt käyttäjä

Hei hyvät kanssakirjoittajani, jos tekstitaidon koe menikin vähän penkin alle niin muistakaa kuitenkin se, että esseekokeella voi kompensoida paljon tt:ssa menetettyjä pisteitä! Ei syytä huoleen, kunhan kielioppi ja välimerkit ovat hallussa niin, kyllä se 30 pistettä ropsahtaa iisisti (tuli laskeskeltua, että kyllä se 62 p yleensä tahtoo olla se M:n raja, näin keskimääräisesti pikaiselta vilkaisulta). Kannattaa rauhoittua huomista koitosta varten, huonosti nukuttu yö ja viime hetken panikoinnit vain pahentaa asiaa. Miettikää, että kirjoitatte hieman pidempää kurssikoe esseetä ja iloisin mielin napostelette samalla fazerin sinistä. Tsemppiä kaikille, jos menee pyllylleen koe, niin ainakin rajat laskee ja voimme muut saada hieman paremman tuloksen!

Lähettänyt käyttäjä

Kuulin YTL:ltä että mikäli kokelas yltää molemmissa kokeissa, sekä matematiikassa L:n tasolle, voi hän saada L:n sijaan T:n molemmista! T on ylivertainen assburgerin palkinto YTL:ltä. Yleensä sitä on myönnetty vain pohjoisnapalaisille, mutta viime kevään jälkeen on nähty myös poikkeuksia. T:n arvosanalla pääsee mihin tahansa yliopistoon koko maailmassa.

T:n määritelmähän on seuraavanlainen.
Taurus ubi industria potum laudatur

Lähettänyt käyttäjä

Onhan se niin, että Esseessä pitää tuoda Oma mielipide esille? Vai vasta kun sitä tehtävässä kysytään erityisesti? Ja entä jos pilkkusäännöt eivät yksinkertaisesti mene 100% päähän, niin eikai se paljoa miinusta pisteistä?

Lähettänyt käyttäjä

Joo kuulin isältä et joku oli saanu T vuonna 1976 viimeks enne ny viime kevättä... Yks luokkakaveri sai viime keväänä sen. Senkin nimi oli Eetu, vähä outoo...

Lähettänyt käyttäjä

Tosiaan huomenna koetan uusia ja saada täysiä pisteitä. Viime keväänä jäi sen yhden ainoan pisteen päähän T:stä. Yritin kyllä lahjoa YTL:llää ja lahjoitin sinne koko säästötilini (230 000€), mutta vastaukseksi sain vain kirjeen, jossa käskettiin uusia koe vuoden päästä. Onneksi minulle jäi vielä vene ja perheen osakkeita, että pääsen elämässä alkuun sivarin jälkeen.

Lähettänyt käyttäjä

Tsemppiä Rotille Iisalmen lyseoon kirjotuksiin!

Lähettänyt käyttäjä

En ollut kuullutkaan, mutta kysyin kaveriltani Eetulta ja hänen siskonsa koiran kaima oli kuulemma tämmöisen saanut!

Lähettänyt käyttäjä

Eetu sanoi kirjoittavansa esseensä otsikolla "Rajat kiinni 2030". Hieno intertekstuaalinen viittaus hallituksen tulevaisuusselontekoon ja uniikki näkökulma. Eetu saa varmasti jo otsikosta 60 pistettä!

Lähettänyt käyttäjä

Oli kyllä mukavan tuntunen koe, ehkä sieltä 20 pistettä irtois keposasti

Lähettänyt käyttäjä

On se Eetu vaan epeli, morsetti minulle ja parille ystävälleni omat esseet. Varmat 60 p, koska Eetulla on omakohtaista kokemusta koulukiusaajana.

Lähettänyt käyttäjä

Eetu salakuljetti 8-packin karhua kisoihin ja veti kokeen mullin mallin. Tulee silti kirjoittaneen L, sillä oikeat vastaukset tarkistetaan aina Eetun paperista.

Lähettänyt käyttäjä

Kaverini Eetu saa esseestä helposti täydet 70p koska olihan hän auttamassa Agricolaa suomenkielen kehittämisessä, joten hän on automaattisesti oikeassa

Lähettänyt käyttäjä

Aiheista mikään ei henk.koht. ollut minun mieleeni! Kirjoitimpa sitten ylioppilaskirjoituksista, jospa ei aivan ohi mennyt!

Lähettänyt käyttäjä

Eetu-ystäväni otti mukaansa Harmony 360 Wholefood ravintojauhetta ja sen voimalla tulee varma L! Ei muuten turvottanut mahaa kuten toisilla vastaavilla tuotteilla!

Lähettänyt käyttäjä

Pystyyköhän ytln sensorit arvioimaan ylioppilaskirjotusten tarpeellisuutta käsittelevää tehtävää tasapuolisesti. Jos joku siis erinomaisesti perustellen esittäisi kirjoitukset turhiksi niin voisiko saada 60/60?

Lähettänyt käyttäjä

Poikani Eetu kirjoitti tarinan hänestä itsestään. YTL ja Eetu olivat keskustelleet valmiista otsikosta ja sai ylipuhuttua heidät viemällä kontin verran Sandelssia oven eteen.

Lähettänyt käyttäjä

Eihän loppuun pitänyt ilmoittaa sanamäärää...?? Nimittäin unohdin laskea sanat

Lähettänyt käyttäjä

Koe oli helppo ja tehtäviä oli riittävästi, klo 11.45 opettajan erityisluvalla pois varman laudaturin kanssa

Lähettänyt käyttäjä

Eetu oli koko yön syönyt Sauli Koskisen kanssa superfoodia ja syljeskellyt maggarapakettien päälle. Helppo L kuulemma tulossa.

Lähettänyt käyttäjä

Vastasin kolmoseen koska söin 3g cubensiksia ennen koetta. Tajuntani yhdistyi kosmoksen kollektiiviseen tietoisuuteen, ja kirjoittamista ei tarvinnut miettiä ollenkaan.
Toivottavasti YTL ei myy esseeni julkaisuoikeuksia Time-lehdelle ilman lupaani, ostin jo frakin kirjallisuuden Nobelin palkinnonjakotilaisuuteen.

Lähettänyt käyttäjä

Kirjottiko kukaan muu älytekniikasta? Mulla tais mennä turhan paljon ohi aiheen keskittyen vain sen huonoihin puoliin (uhkiin) ja ihan lyhyesti yhdessä kappaleessa mainitsin lääketieteen kannalta hyötyjä (mahdollisuuksia).

Lähettänyt käyttäjä

Lukeekohan näitä kommentteja edes kukaan sensori... Aika ihmeelliset aiheet oli sekä tekstitaidossa että esseekokeessa.
Tekstitaidon vastaukset tais mennä vähä aiheen vierestä, minkä takia pisteet melko matalat. Ei sen paremmin mennyt tämä esseekoekkaan, tuli kauhea kiire ja paniikki kun ei löytynyt sopivaa tehtävää ja kun yksi löytyi, jäi se melko lyhyeksi. Toivottavasti huomioitte nämä pisteissä ja pisterajat olisivat alemmat... Nimittäin sain prelistä L enkä uskalla toivoa M enempää tästä :(

Lähettänyt käyttäjä

Meni kyllä varmaan ohi tehtävänannon, ei olisi mistään keksinyt viittä sivua pelkällään.

Lähettänyt käyttäjä

Kirjotin kutosesta.. Osoitin ylioppilaskirjoitukset melko turhiksi mutta perustelin mielestäni hyvin. Toivotaan, että sensorit pystyvät kyseisen tehtävän arvioimaan puolueettomasti.

Lähettänyt käyttäjä

Tein tehtävän 9 ja tekstia tuli vajaa konsepti, eli varmaan liian suppeasti... En viittiny väkisin alkaa toistamaan ja vääntämään siihen loppuun sit enää, että jos sen takia lähtee pisteitä, niin sit lähteköön.

Lähettänyt käyttäjä

Jos annetaan epämääräinen valmis otsikko kuten 3. tehtävässä, onko helpompi vai vaikeampi vetää aiheen vierestä? Eetu kuulemma kirjoitti piripäissään helvetin hyvää settiä

Lähettänyt käyttäjä

Heittäkääpäs asioita tehtävään 7 liittyen :) käsittelittekö läsnäoloa yleisesti tai omaan elämään liittyen vaikka tehtävän annossa käskettiin kuviin liittyen käsitellä?

Lähettänyt käyttäjä

Kirjoititteko tehtävästä 10 kukaan? Tehtävänasettelu oli mielestäni outo... "Mitä ajatuksia herättää"?? Itse kirjoitin blogitekstin aiheita laajentaen pohdiskelevan aineistoesseen. Mites muut? Kaikkiaan aika huono koe, jotenkin tosi oudot tehtävänannot, toisaalta aineistot olivat mielenkiintoisia.

Lähettänyt käyttäjä

En tiiä jäikö vähän suppeaksi.. Tuntuu oudolta, että esseekokeessa vaadittaisiin jotain luetteloa uhista ja mahdollisuuksista, joten kirjotin vähän yleisellä otteella teknologiakeskeisyydestä jne. TT kovat pisteet vähän helpottaa

Lähettänyt käyttäjä

2. tehtävään sain n. 4,5 sivua ja 8 kappaletta tekstiä. 3 mahdollisuutta ja 3 uhkaa.

Lähettänyt käyttäjä

Tehtävästä 4 kirjoitin ja minäkin ohi aiheen, tekstitaidossa sekä tässä nyt kyllä molemmissa tosi outoja aiheita. Tollaset pakolaisjututkin menny jo, missä Suomi 100 aiheet?

Lähettänyt käyttäjä

Oli vaikea tarttua aiheeseen ja lopulta pakotin itseni valitsemaan jonkun. Aika nähdyt aiheet varsinkin kiusaaminen ja ylioppilaskokeiden hyöty. Muutenki aika outo äikän yo kevät. Vois pisterajat laskee.

Lähettänyt käyttäjä

Tehtävä 2, uhka vai mahdollisuus?

Lähettänyt käyttäjä

Kirjotin loppuun sitten että haluan sylkäistä blogi-kirjoituksen kirjottajan kengille koska tulistuin niin paljon. Noh mutta, mielipidettähän siinä kysyttiin hahhah. Kirjotin mielestäni hyvin, sain paljon asiaa, eri juttuja käsiteltyä ja lähemmäs viittä sivua tekstiä, tosin tehtävänanto oli hämmentävä...

Joku täällä aiheita kyseli niin tässä niitä lyhkäsesti (en muista kaikkia, joku voi täydentää):
Kuva-analysointia neljästä valokuvasta, jotka kuvaili läsnäoloa
Kirjoitan - siis olen (valmis otsikko)
Kirja vai elokuva?
Älykellojen, -talojen ym. -tekniikan hyviä ja huonoja puolia
Onko ylioppilaskirjoituksista hyötyä?
Psykologin blogikirjoitus kiusaamisesta ja mielipide siitä
Jonkun novellipätkän analysointia
Journalismin todenmukaisuus ja kuinka yksittäinen henkilö voi vaikuttaa siihen (aineistona uutinen)
Muistaakseni vielä joku lyhyt kysymys tyylillä "mitä on pelko?"

Lähettänyt käyttäjä

Aiheet olivat aivan liian helppoja. Onnistuin esseessä täydellisesti. En ymmärrä, mikäli äikästä ei saa laudaturia. Tällöin suosittelisin uusimista. Ensi syksynä menen korottamaan täydellistä tulostani, sillä en ole tyytyväinen, koska aiheet olivat aivan liian helppoja. Toivon, että aiheet ovat haastavampia, jotta minulla menisi kokeen tekemiseen edes kolme (3) tuntia. Tällä kertaa tein esseen yhdessä (1) tunnissa. Ehkä se kertoo jotakin aiheiden tasosta... Loput kaksi (2) tuntia nukuin, kun ei muuta tekemistä ollut.

Lähettänyt käyttäjä

Kirjoitin kymppitehtävästä 4,5 sivua,vähän sekavat tunteet jäi. Tuntuu että saatoin vähän liiankin toistaa sitä kirjoittajan tekstiä, sillä oma mielipide aika lähellä sitä... Kun kaverit puhuivat laittaneensa esseen täyteen vertauskuvia niin minulla ei ollut kuin yksi siellä
Katsotaan nyt että menikö hyvin vai täysin penkin alle

Lähettänyt käyttäjä

Vähän erikoinen fiilis jääny koko kevään äidinkielen kokeesta, niin tekstitaidosta kuin esseestäkin. Erikoisella en nyt tarkota hyvää, vaan aika jotenkin tympääntynyt olo. Koko tekstitaidon koe oli aika farssi, ja esseessäkin aihealueet aika väkisin väännettyjä. Kirja vai elokuva, oletteko tosissanne? Tollaista vois kysyä ala-asteelaiselta.

Lähettänyt käyttäjä

Kaihoinen katse kaukaisuuteen odotin kysymyksiä tasa-arvoisesta avioliittolaista enkä saanut vastata mieleiseen tehtävän antoon. Tästä johtuen vastasin kuva-analyysiin. Kuvat tulkitsin väärin. Tästä herääkin kysymys: oletteko rasisteja vastustatteko homoja ja muita mutiaisia? #tahdon2017 #orjuuspois

Lähettänyt käyttäjä

Nukahin vahingossa klo 9.30 ja paperini oli puoliksi tyhjä kun heräsin 2 jälkeen onneksi eetu pelasti savupiipun kautta puhaltamalla savumerkeillä täydellisen vastauksen. ny rillataa

Lähettänyt käyttäjä

Meni ihan penkin alle, siis päin helvettiä.:)))
Tein tehtävästä "Kirja vai elokuva?" uskomattoman sekavan oksennuksen, jonka kappaleet eivät tunnu liittyvän edes etäisesti toisiinsa.
Tulee 10 pistettä hyvällä lykyllä. :)

Lähettänyt käyttäjä

Ihan oudot aiheet samoin ku tekstitaidossa! En keksiny mistään tarpeeks kirjotettavaa niin päädyin sitten tehtävään 6 josta varmaan kaikki teki. Äikän pisterajat laskuun..

Lähettänyt käyttäjä

nää kokeethan tehään about vuotta ennemmin eli ei tietenkään vielä ollu suomi 100 aihetta se on sitte 2018 keväänä tai syksynä...

Lähettänyt käyttäjä

Turha sitä on valittaa, jos ei osaa kirjoittaa vaikeasta aiheesta. Sitä varten on lukiossa opiskeltu 3 vuotta, että sitten osataan abina kirjoittaa essee, vaikka mistä tahansa aiheesta. Ei voi mitään jos jotku ei vaan osaa. Me hyvät kiitetään!!!

Lähettänyt käyttäjä

Kutostehtävässä piti vastata kysymykseen "Mihin ylioppilaskirjoituksia tarvitaan" eikä keskittyä perustelemaan miksi niitä ei tarvita... Toki mielipiteen asiasta sai ilmaista, mutta otsikossa ei pyydetty tuohon näkökulmaan tarttumaan.

Lähettänyt käyttäjä

Tein kakkosesta ja sain kolme täyteläistä sivua aikaiseksi... Innolla odotan muiden lakkiasia ku itselle niitä ei tule :)) ps. Eetunkaa mennää juomaa es koska ytl

Lähettänyt käyttäjä

Kirjoitin noin 5 sivua tekstiä kiusaamisesta viitaten aineistoon...Onnistuin lisäämään hiukan intertekstuaalisuuttakin ja tuomaan oman (aika vahvan) mielipiteeni esille. Kuitenkin tuli nyt kokeen jälkeen sellainen fiilis että menikö sittenkin persuksilleen. Ytl olkaa armollisia

Lähettänyt käyttäjä

mitä jos vastasin kolmeen tehtävään luulin et tää on se tekstitaito

Lähettänyt käyttäjä

Mitä kaikki nyt valittaa? Aiheethan olivat niin monipuoliset, että varmasti jokaiselle väkisinkin löytyi kirjoitettavaa. Itse tein 10 tehtävän ja ikinä ei ole essee paremmin mennyt!

Lähettänyt käyttäjä

Helppo homma, olin tatuoinut edellisenä päivänä nuolenpääkirjoituksella kolme esseetä pohkeeseen.
Varma laudatur tulossa, mikäli YTL:ssä on vielä sumerilaisia.

Lähettänyt käyttäjä

Eetu istu siinä vieressä ja palautti 8 sivua tekstiä klo 9:30, sano että varma L tulossa ja rehtori taputti vieressä, itellä meni kyllä ihan päin persettä :-----DD

Lähettänyt käyttäjä

Kirjoitin myös tehtävästä 10 ja nyt vähän epävarma fiilis onko sävy/tyyli väärä. Kirjoitin hieman pohtivasti, mutta en kommentoinut kovin vahvasti aineistoa.

Lähettänyt käyttäjä

Olen eetun äiti ja olen pöyristynyt kirjoituksistanne. Eetu sai takianne 3. luokan autismikohtauksen, ja loput yo-kokeet joudutaan jättämään väliin. Raastuvassa tavataan

Lähettänyt käyttäjä

Nyt huomaan, miten paljon jännitti kokeessa, kun nauran täällä ihan vatsa kipeenä näille Eetu-läpille, hävettää! Ja harmitti, että olin valinnut kaikkein suosituimman aiheen, eli 10 - mut ei voi enää mitään.

Lähettänyt käyttäjä

Ykköstehtävä oli selvästi ansatehtävä niille, jotka ei osaa ajatella moniulotteisesti. Ja nyt narsisitisesti totean, etten ole yksi heistä *hair flip*

Lähettänyt käyttäjä

Tosiaan kirjoitin jokaisesta tehtävästä esseen. Jokaisen päätin lähettää ytl:n sensorille ja odotan innolla vastausta että tulee T. Helppoo ja kivaa

Lähettänyt käyttäjä

Nii kova jännitys et otsikko unohtus mut tehtävänumero löytyy.... paljonkoha pisteit menettää ? olkaa armollisia YTL <3

Lähettänyt käyttäjä

Onnee vaan "Mitä kaikki nyt valittaa?" -kommentin takana oleva, noin puolet abeista on varmaan tehnyt siitä, että onnee vaan hyvien pisteiden metsästämiseen :)

Lähettänyt käyttäjä

Kuka muu tuntee alisuoriutuneensa? Viimeinen tunti oli täyttä tuskaa, ja muutamassa minuutissa ehdin jonkinlaisen kammottavan lopetuskappaleen kyhätä.

Lähettänyt käyttäjä

Mukava oli kun heräsin aamulla 11:30 ja tajusin että oli jo esseekoe alkanut 9:00 no mutta kokeilin saavuttuani koululle jos vaikka ovi avattaisiin. Oven avasi Eetu kello 14:30 ja siinä puol tuntia sain kirjottaa tai no ei mitään tarvinnut kirjottaa kun Eetu heitti takataskusta valmiin vastauksen. Helppo L sanoisin.

Lähettänyt käyttäjä

koska se tuntu heti kaikkein mukavimmalta.. en kyllä lukenut edes kaikkia tehtäviä. Päätin jo kauan sitte että en tee aineistotehtävää, koska en osaa kuitenkaa käyttää sitä aineistoo oikein. Pelkoaiheesta tuli heti hirveesti mieleen kaikkee ja ensimmäiset puol tuntia suunnittelin täysillä ja sain lähes kaiken suttupaperille mitä keksin.. sit aattelin että en ala vielä kirjottaa koska mietin vielä rauhassa järjestystä ja muuta. Sitte ku päätin rueta kirjottamaan, alku oli tosi vaikeeta ku yritin keksiä mahdollisimman kiinnostavaa alotusta. Tein pari kertaa alotuksen uusiks ja sitten se kirjottaminen alko sujua ihan hyvin ja oon lopputulokseen tyytyväinen. Sain kirjotettua jotain syvällistäkin pohdintaa ja käytin apuna psykologian tietoja.

Lähettänyt käyttäjä

Jäi vähän haikeet fiilikset. Aineistoesseessä pitää aika laajasti käyttää sitä aineistoa, enkä oo varma käytinkö ja selitinkö aineistoo tarpeeks. Tietty selitin perusjutut siitä ja melkeen jokasessa kappaleessa survoin jotain säkeitä sinne. Saa nähä sitten onko liian suppeesti aineestoo käytetty D:

Lähettänyt käyttäjä

Huomaa lukiolaisten kehityksen tason kun tää kanava on täynnä tollasta roskapostia "Eetu tuli ja sai L".

Lähettänyt käyttäjä

Eetu valitsi tehtävän 7. ja piirsi pohtivan sarjakuvan neljälle sivulle 6h aikana. Alustavan tiedon mukaan koulu aikoo antaa stipendin Eetulle hienosti kuvitetusta tarinasta ja YTL kultaisen ylioppilastodistuksen. Varmat 60p esseestä ilman kirjoittamista.

Lähettänyt käyttäjä

Mitäs porukka on kirjotellu 7 tehtävään läsnäolon merkityksestä niissä kuvissa?

Lähettänyt käyttäjä

Tekiks kukaa 5. tehtävää ? kertokaas vähä mitä pistitte

Lähettänyt käyttäjä

Tekikö kukaan tota mihin ylioppilaskirjotuksia tarvitaan siitä näkökulmasta, että niitä ei tarvita :D? Ois vähän tehny mieli, mutta taitais sensorilla nousta savua korvista ja sattumalta 10 pistettä vähemmän pisteitä.

Lähettänyt käyttäjä

Oli kyl aika köyhät aiheet tällä tutkintokerralla. Tehtävän valintaan meni itselläni ihan hirveesti aikaa...

Lähettänyt käyttäjä

Tein tehtävän 4 pitkin hampain, sillä aiheet olivat niin turhan oloisia. Siihen tungin vahingossa kolmea eri asiaa, koska yhden aiheen kautta siitä olisi tullut liian lyhyt.. Tuntuu että meni vähä aiheen vierestä sit lopulta, mut tehtävänanto oli melko vapaa, joten cut me some slack, ytl.
Yleisesti TT- ja esseekoe olivat mielestäni ihan outoja, aihevalinnat huonoja molemmissa eikä yhtään sellaisia, mihin olen nämä kolme vuotta valmistautunut. Ehkä opettajan vuoksi näin, tai tilanne vaan sit on niin toisenlainen.
Elokuva vai kirja?? Oikeesti YTL? Joku sanoikin jo, että aika ala-aste kamaa ja muutenkin loppuun jyystetty TURHA aihe. Miksi näitä kahta täysin eri mediaa pitäisi aina vertailla tai niitä samassa esseessä pohtia? Enkä ymmärrä miksi YTL haluaa korostaa hyvyyttään (se tehtävä ylioppilaskokeista) äikän esseekokeen kautta..
Missä Suomi100-jutut?? Ja aika huvittavaa oli se, että uutisaineistoa oli vuodelta 2007.
Kiusaamiseen liittyvä tehtävänanto oli hämmentävä ja Virginia Woolf on toki ihan mielenkiintoinen kirjoittaja, mutta todella vaikea ja ainoana kaunokirjallisena tekstinä se oli vähän liian blah. (Olihan siellä se yksi runo, mutta a) en tykkää että käännettyä runoutta on äikänkokeissa ja b) tehtävänanto oli todella rajaava & tylsä. Ei huvittanut siihen perehtyä, mutta kiva silti että oli runokin.)
Historia-kolumni oli meikän mielestä todella huonosti kirjoitettu, joten en jaksanut perehtyä siihen sitä kuutta tuntia, vaikka aihe olikin tärkeä omasta mielestä.
Ainoa mikä olis kiinnostanut oli se removed kuvasarja, mutta en kertakaikkiaan saanut siitä kiinni. Etenkin se viimeinen, autossa otettu kuva sekoitti mun pakkaa. (Kuvittelin jotenkin niin sen, että kännykän käyttö liikenteessä, eli yhteisössä ja yhteisön sääntöjen keskellä, olis heikentävä asia tms?) Mutta en kertakaikkiaan tajunnut mitä olisin voinut sen 4-5 sivua kirjottaa läsnäolon merkityksessä niissä :( Todella vaikea oli valita näin huonoista vaihtoehdoista mieleisensä.
(P.s mihin sen removed sarjan kannen kuvan miehen käsi menee? Vai kuvittelenko omiani? Onneksi en mennyt kirjoittamaan esseetä siitä aiheesta.. jos siis näen omiani xd )

Lähettänyt käyttäjä

Ei kai tuossa 6-tehtävässä oikeestaan pyydetty vastaamaan siihen kysymykseen 'mihin yo-kirjoituksia tarvitaan', vaan tuo kysymys on aihe. Eli varmaankin monella lailla on voinu vastata ihan ok.

Lähettänyt käyttäjä

Ymmärrän että hyvien pisteiden saaminen on vaikeempaa ku moni abeista on tehy saman tehtävän mut te jotka ootte tehny niit "harvinaisempii" tehtävii ni älkää ny saatana ylimielisiks ruvetko :D voitte saada iha yhtä huonot pisteet samal taval ku neki jotka teki esim sen 10 tehtävän :)

Lähettänyt käyttäjä

Suurin osa aiheista oli kamalan tylsiä siinä mielessä, että niistä löytyy valmiita mielipidetekstejä netistä yms. Muut luovemmat aiheet liitty jollain tasolla psykologiaan tai filosofiaan.. En löytäny mitää mieluista aihetta mut valitsin sit 5. Uskonnonvapaus - ihmisen vai kirkon oikeus? Tekikö joku muu vitosta?

Lähettänyt käyttäjä

Juu, meni ihan päin kyrpää (alaspäin eli huonosti) kenen idea oli kysyä Mutumbo El Josefin kolmannen pojan nimeä sillä hänellä ei edes todistetusti ollut edes kolmatta poikaa.

Mielummin ottaisin anaalii rehtorilt ku kirjottaisin tätä paskaa.

Haistakaa P A S K A

Lähettänyt käyttäjä

Värejä, ihmissuhteita ja pengoin kuvista kaiken minkä löysin ja yritin parhaani mukaan vastata tehtävänantoon. Käsittelikö joku sitä miten nuorella naisella näytti olevan häämekko? Entä se kassi siinä perhekuvassa? Pääjuttu siinä oli ne kädet mistä puuttuu puhelimet

Lähettänyt käyttäjä

Kirjotin 6. otsikosta melko kriittiseen sävyyn nykyistä kirjoitussysteemiä moittien. Oletan tehtävänannon sallivan aiheen käsittelyn niin, ettei yo-kirjoituksia tarvitakaan.

Lähettänyt käyttäjä

Ystäväni Eetu toi Saulin mukaansa kirjoituksiin henkiseksi tueksi. Adam Lambert oli puhelimen päässä koodaamassa oikeat vastaukset, mutta sitä Eetu ei tarvinnut vaan kryptasi itse edellisenä iltana kokeiden oikeat vastaukset. Klo 9.15 Eetu ojensi opettajalle valmiin paperin ja sensorit odottavat jo Eetun yksiön kotiovella lakin kanssa koska luvassa on varma L

Lähettänyt käyttäjä

Tuntuu, että tuli käytettyä aineistoa liian suppeasti. Mainitsin alussa aika löyhästi runon sisällön ja heitin esseeseen pari lainausta. Saa nähdä. Ajatuksia?

Lähettänyt käyttäjä

Mä tein tehtävästä 6, tuntuu kans et saatto mennä ohi aiheen. Olin kirjottamas parempaa esseetä viime hetkil mut ei aika riittäny. Ribs

Lähettänyt käyttäjä

Sitä että miten ne mustavalkoiset värit vaikuttaa niihin kuviin ja että ne oli pääasiassa tummia ja joitakin kohtia oli nostettu esiin vaaleammalla.

Lähettänyt käyttäjä

Parin kysymyksen päästä T9 otsikko mulla ihan sama juttu... Yritin tunkea sitä runoa lähes joka kappaleesee aika väkinäisesti, mutta tosi vähän oikeestaan kerrroin, mitä siinä runossa oli, enemmän oli sitä omaa pohdintaa ja pari lainausta myös...

Lähettänyt käyttäjä

"Kirjoitan - siis olen" viittaa René Descartesin lausahdukseen "Cogito ergo sum" (suom. Ajattelen, siis olen). Tehtävässä piti pohtia kirjoittamisen ja ajattelemisen yhtäläisyyksiä ja olemassaolon ajattomuutta.

Lähettänyt käyttäjä

Itke itTke abi kulta äikkä evää lakin sulta ! Toivottavasti kaikilla meni koe hyvin. Toivotan täten hyvää pääsiäistä ja onnellista Juhannusta.
YT Latvia

Lähettänyt käyttäjä

Kirjoitin 5. ja huomaan ettei hirveän moni siitä kirjoittanut. Sain ihan hyvin neljä sivua tekstiä, mutta pelkään menneeni aiheen ohi tai etten pohtinut tarpeeksi monesta näkökulmasta. Taitaa L jäädä nyt vaan haaveeksi.

Lähettänyt käyttäjä

Kirjotin siitä, ettei se Suomessa toteudu yksilön vapautena, koska kirkolla on vapaus kastaa/liittää lapsi omaan kirkkoonsa heti syntymän jälkeen, jos vanhemmat kuuluu siihen. Eli sen merkitys tällä hetkellä on se, että kirkko pystyy Suomen lain puitteissa ylläpitää valta-asemaansa ja rikkoo just ihmisoikeuksii eli tota uskonnonvapautta, jonka pitäisi oikeesti toteutua yksilön vapautena arvoneutraaliin kasvatukseen ja mahdollisuutena auktoriteetti vapaaseen maailmankatsomuksen luomiseen. Et mun essee oikeestaan pohjautu vaan ton käsittelemiseen et saatto jäädä liian ykspuoliseks.. Miten sä?

Lähettänyt käyttäjä

Niinpä, mikä kysymys ' mihin ylioppilaskirjoituksia tarvitaan', tälläkö haetaan perusteluja sen säilyttämiselle. On omien kirjoitusten kannalta itsemurha kirjoittaa muuta. Mutta jos oikeasti ajatellaan, mihin yo-kirjoituksia tarvitaan, jos ne menevät heikosti. Siihenkö että et saa koskaan korkeakoulupaikkaa, amislaisetkin menevät ohi ammattikorkeakouluhaussa, siihenkö kirjoituksia tarvitaan? Amiksessa ei mennä gaussin käyrillä arvioiden.

Lähettänyt käyttäjä

Kaverini Eetu piirsi pepen paperiin ja palautti ennen kokeen alkua ja ylennettiin rehtoriksi heti paikalla. Kyllä oma koekkin sujui mutta tein vahingossa saksan sähköisenä, tuskin haittaa

Lähettänyt käyttäjä

Joo, siis tuntuu kuitenkin että esseekokeessa on tärkeämpää se oma tulkinta! Huolestuttaa silti. Tein siitä, miten eri Eurooppalaisen yhteiskunnan tukipilarit tekee paratiisin (sananvapauden paratiisi, demokraattinen paratiisi, yksilöllisyyden [renessanssissa syntyneen ihmisihanteen] paratiisi), ja siitä että miten esim tämä runoilija kokee että nämä eri tukipilarit kääntyy pakolaista vastaan. Hmm.

Lähettänyt käyttäjä

nämä eetu-kommentit on? :DD Hajottaa lukea näit, lol

Lähettänyt käyttäjä

Tehtävän 7 tein. Se osoittautui kyllä hankalammaksi kuin ensin luulin. Päädyin johtopäätökseen, että puhelimet ja älylaitteet yleisesti jotenkin muuttavat läsnäolon tapaa. Toisin sanoen ihmiset ikään kuin elävät omassa kuplassaan sen sijaan, että keskustelisivat kasvokkain, ja ovat vain fyysisesti läsnä, eivät henkisesti. Kuvien tulkintojen väliin lisäsin muutamia omia kokemuksia eli miten tämä ''kuplassa eläminen'' on näkynyt omassa elämässäni ja perheessäni. Toivottavasti ymmärsin tehtävänannon oikein...

Lähettänyt käyttäjä

Kysyttiin kirja vai elokuva, kirjoitin kirjan vastaukseksi ja kannanottona siihen että kirja on parempi. Vastaukseni sisälsi siis 350 sivua eli 87,5 konseptia tarinaa YTL:n instituution käytännöntarpeellisesta historiajauheesta, jota hyödynsin dopinging tapaan esseekokeen aikana. Superfood 360:n ja es-energiajuoman yhteisvaikutus sai minut pärisemään ja palautin kokeen kello 9.05, vaikka niin ei sanut tehdä. Tästä palkkioksi valvoja lupasi täydet 0 pistettä mutta en ole huolestunut, koska vastaukseni oli juuri tehtävänannono mukainen, oikeaoppisesti kirjoitetty sekä ehyt ja yleiskielinen sekä omaperäien.
Kiitos ja näkemiin.

Lähettänyt käyttäjä

Oliko hyvä idea tuoda esiin viimeaikainen tietovuoto CIA:n tavoista hakkeroida älypuhelimia ja älylaitteita?

Lähettänyt käyttäjä

Tein nelosen, sivun sain kirjoitettua kun oksensin toisen kerran tänään (eka kerta oli kun pesin hampaita), luin eilen psykologiaa koska psykopatia iski ja stressi tappaa minut hitaasti, kuitenkin siellä oli pelosta nii minäpä viksuna poekana kirjoittelin pelosta olen sentään expertti siinä (elän joka päivä elossa)

L tulee, sipilä pressaks, soini kuuseen, älkää luottako kelaan ne testaa aineita teillä
PEACE (_)_)===========}~~

Lähettänyt käyttäjä

Kukaan sattumalta tehnyt 12:sta? Tähän mennessä ainoa, kenen olen kuullut tekevän... Stna ei se nyt niin vaikea ollut.

Lähettänyt käyttäjä

Minulle jaettiin vahingossa Suomi 2 koe. Ihmeteltyäni tovin, että mikäs se tämä on keksin, että tämä on se mitä opettaja sanoi että ei voi koskaan tietää mitä sielä kokeessa on. Näinpä tein helpolta tuntuvan kokeen 3 tunnissa ja marssin pihalle. Kyseltyäni kavereiden mielipidettä uudesta kokeesta kaikki olivat ymmällään. kysymykseni pähkinänkuoressa. Lähteekö paljon pisteitä jos teki vahingossa Suomi 2 kokeen?

Lähettänyt käyttäjä

Oho mä tein ihan erilailla apua meniköhän pieleen... Kirjoitin lähinnä siitä näkökulmasta, että pakolaiset näkee Euroopan paratiisina, kunnes tulee tänne vaan tajutakseen että suurin osa ihmisistä on niitä vastaan, viha ja rasismi tms, ja se kuva paratiisista murenee. Sit eurooppalaisista siitä näkökulmasta, että meille on annettu käytännössä kaikki mahollisuudet tehä mitä ikinä halutaan, mutta ei osata arvostaa sitä, eli tää vois olla se paratiisi, mutta ei osata nähdä sitä. Ja sit viel jotain, et Eurooppa vois olla meille kaikillle se paratiisi, jos osattais arvostaa ihmisiä jne, me osattais nähdä se miten hyvin meillä asiat onkaan ja sitä myötä haluta auttaa muita, jolloin se pakolaisten paratiisikin vois olla todellinen..En mitenkään määritelly sitä paratiisia tai käyny läpi mitään mitä sulla oli saapi nähä.

Psykoosi iskee.

Lähettänyt käyttäjä

Eetu oli vahingossa kirjoittaanut matikan tänään äidinkielen esseekokeen sijaan, mutta se ei haittaa. Eetulla oli nimittäin Google translate taskussa joka käänsi maatikan kokeen äidinkieleksi!

Lähettänyt käyttäjä

Tekikö kukaan täällä 13.? Kuinka laajasti käsittelitte aihetta? Tuntuu että kerroin ehkä liikaa siitä miten arvokasta musiikki ja kultuurin jakaminen on ja tällä olisin havainnollistanut kuluttajan vastuuta. Toivottavasti ytl tajuu, ps. eetu oli veli ja shares esseensä kaikille niiku kunnon seedaaja konsanaan. On se äijä. Kulttuurijakoa parhaimmillaan.

Lähettänyt käyttäjä

Olisihan ne kaikki aiheet ja aineistot lukea tarkkaan ennen vastausta. Kolmen tunnin intensiivisen kirjoittamisen jälkeen totea että essee täyttä paskaa mutta aika ei riitä uuden tekemiseen, ansiostani rajat laskee ja eetu menestyy kokeesta toiseen.

Lähettänyt käyttäjä

Mitä kirjoititte tehtävästä 7? Pohdi läsnäolon merkitystä kuvissa jne.. Itse tein kyseisestä tehtävästä ja fiilis on vähän sekava. Toisaalta tuntuu että tuli ihan hyvä essee mutta toisaalta YTL osaa aina yllättää negatiivisesti.. Huonot aiheet joka tapauksessa!

Lähettänyt käyttäjä

Poikani Eetu sai jo tietää äidinkielen arvosanansa ja L sieltä tietysti tuli vaikka Eetu on kuubalainen eikä puhu Suomea laisinkaan

Lähettänyt käyttäjä

Eetu oli katsonut kaikki X-Men elokuvat ennen koetta ja opetteli Xavierin ajatustenlukutaidon. Kokeessa Eetu sitten luki opettajien ajatuksista oikeat vastaukset ja kirjoitti ne paperilla silmät kiinni, vieläpä ilman sukkia.
Varma T tulossa!

Lähettänyt käyttäjä

Eetu kirjoitti nimekseen laudatur, joka aiheutti repeämän aika-avaruudessa. Tästä syystä Eetulle myönnettiin Nobelin palkinto eikä eetu tarvitse enää laudaturia vaikka saikin tänään sellaisen

Lähettänyt käyttäjä

Eetu vlogasi koko esseekokeen YouTubeen ja sai L. Meille sitten kokeeseen striimattiin Eetun esseekoe ja koko koulu sai myös L! Kiitos Eetu!

Lähettänyt käyttäjä

Aloitin esseen heti ensimmäiseltä riviltä eli unohdin jättää 10 rivin välin esseen alkuun ja otsikon alle jätin vain 1 rivin väliä. Rokotetaanko tästä virheestä paljonkin pisteitä?

Lähettänyt käyttäjä

Eetu on kaikin puolin niin paljon parempi kuin kaikki muut, joten jouduimme kehittämään Eetulla ihan oman arvosanan K (Kaljatur) kun tuo L ei enään riitä.

Tsemppiä kaikille, Eetulle varma K tulossa!

Lähettänyt käyttäjä

Tuntui kyllä hyvältä päästä taasen saliin tekemään koetta, kun edessäni istui kaunis nuori nainen stringit paistaen. En vastustanut kiusausta olla masturboimatta kesken kokeen, joten vemputin tuhannen kiima jonnen lailla menemään. Mäiskeet heitin käsipaperille jonka puoli vahingossa tiputin lattialle. Oli Eetulla naurussa pidättelemistä, kun valvoja tuli nostamaan "räkäistä" paperiani.

Lähettänyt käyttäjä

Ite en käsitelly tota kirkko hommaa yhtää toho vaa enemmä keskityin siihe et mite negatiivisest uskonnovapaut yleisest käsitellää Suomes ja mite vieras ja vääri ymmärrety käsite se on. Sit jottai et mite media on vaikuttanu siihe uskonnovapautee ku ei oo mitää ku huonoo sanottavaa uskontoryhmist ja tällee ihmisetki saa väärä käsitykse (muslimit esim.) ja yleisest mitä uskonnovapaus oikest merkitsee ihmisil ja mitä se tarkottaa.

Lähettänyt käyttäjä

Rehtori oli kirjoittanut Eetulle esseen valmiiksi paperille. Eetu meni sitten kokeeseen kumittamaan tämän tekstin ja piirsi tilalle kuvan sandels sixpackista. Eetun piirtämä kuva sitten heräsi eloon ja Eetu tarjosi YTL sensorille ja rehtorille kaljat. Varma täydet pisteen 99 tulossa!

Lähettänyt käyttäjä

Pikkuveljeni Eetu on vasta eskarissa, mutta hän kirjoitti tänään jo äidinkielen. Eetu meni kokeeseen juomaan sixpackin kuravettä ja teki hiekkakakun. Opettaja kehui Eetun hiekkakakkua ja Eetu meni suoraan rakennusmestariksi töihin rakentamaan Länsi-Metroa.

On se Eetu hieno mies.

Lähettänyt käyttäjä

Tekikö kukaan muu 3sta siten, ettei kirjoittanut sillä ajattelen -siis olen tekniikalla vaan pikemminkin siitä mitä kirjoittaminen itselle merkitsee???

Lähettänyt käyttäjä

Edellinen - ite ainakin käsitin ton tehtävän just noin, ei ees tullu mieleen liittää sitä ajattelen juttua, vaikka selkeestihän toi otsikko on siitä filosofiasta.

Lähettänyt käyttäjä

Kirjotin 1 tehtävästä kunnes tajusin, että se meni aina vain enemmän ohi aiheen. Onneksi istuin ikkunan vieressä ja Eetu seisoi pihalla ja kirjoitti oikeat vastaukset huuruiseen ikkunalasiin. Varma L tulossa!

Lähettänyt käyttäjä

Eetu oli tehnyt äidinkielen opettajan kanssa sopimuksen, että Eetu sai kirjoittaa liikunnan äidinkielen sijaan. Usain Bolt oli kutsuttu katsomoon ja Eetu teki kokeessa juoksukaljat 100m ennätyksen ja sai varman L.

Bolt kirjoitti nimmarinsa rehtorin esseeseen ja rehtorikin sai L kokeesta.

Lähettänyt käyttäjä

Lähteekö pisteitä kulmikkaasta kielen käytöstä? paikoitellen jopa makaaberista.

Lähettänyt käyttäjä

Eetu meni ja kirjoitti kokeeseen pelkästään pilkkuvirheitä ja yhdyssana virheitä. YTL huolestui ja päivitti äidinkielen kieliopin, jotta Eetu sai kokeesta 100% varma L!

Lähettänyt käyttäjä

Eetu raahaasi tietonkoneen YO kokeeseen ja piti LAN partyn yksinään. RedBullin ja sandelssin voimalla Eetu voitti Club Penguin maailmanmestaruuden ja sai kokeesta varman L ja sai ikuiset kolikot Club Penguiniin!

Lähettänyt käyttäjä

Tehtävänantona tuo 6. siitä mihin ylioppilaskirjoituksia tarvitaan on aika selvä. Tarkoituksena ei ollut listata syitä miksi ylioppilaskirjoituksia ei tarvita, vaan käsitellä MIHIN niitä tarvitaan. Ylioppilaskirjoituksia tarvitaan esimerkiksi mittaamaan nuoren/lukiolaisen kykyä muodostaa tavoitteita yms. muuta. Psykologiasta olisi ollut apua tähän, vaikka toki ylioppilaskirjoituksia tarvitaan myös mittaamaan osaamista ja muuta itsestäänselvää. Itse en tätä tehtävää tehnyt mutta luonnostelin kyllä.

Lähettänyt käyttäjä

12.tehtävä ei tainut olla kovin suosittu! Te jotka sen kirjoititte, mikä esimerkkejä käytitte? Miten tulkitsitte sanan paljastus?

Lähettänyt käyttäjä

Mentoroitavani Eetu päätti jättää kokeen välistä ja sen sijasta kommentoida täällä kyseistä koetta. YTL palkitseekin moisen innovaation tietysti antamalla Eetulle arvosanan L kokeesta johon hän ei edes osallistunut.

Lähettänyt käyttäjä

Mutta onhan sekin vastaus että mihin sitä tarvitaan: ei tarvita mihinkään

Lähettänyt käyttäjä

Mitä tässä tehtävässä haettiin? tuntui että sain aikaan järkevän esseen, mutta pelkään etten saanut rajattua näkökulmaa tarpeeksi tai että viestini jäi välittymättä...

Lähettänyt käyttäjä

Eetu meni kokeeseen, mutta hänellä oli onglema että L ei riittäisi hänelle. Niinpä Eetu kirjoitta kokeeseen kaikki kirjaimet A:sta Ö:hön. YTL antoi Eetulle arvosanaksi Aakkoset ja Eetu voitti Oscarin parhaasta käsikirjoituksesta!

Lähettänyt käyttäjä

Meniköhän kaikki mahdollisuudet jos ei tajunnut että kuvista oli poistettu älypuhelimet, vaan analysoi kuvia ja käsien asentoja muista näkökulmista?

Lähettänyt käyttäjä

1. tehtävä tuntui varsin helpolta ja itselleni mielekkäältä. Toivottavasti kompensoi huonoja tekstitaitopisteitä!

Lähettänyt käyttäjä

Olen yhtä lailla hämmentynyt kuin muutkin tämä tehtävän tehneet. Mtä haettiin takaa ja onko jokin tietty ainoa näkökulma, jolla on mahdollisuus korkeampiin pisteisiin??

Lähettänyt käyttäjä

Eetu unohti tulla äidinkielen esseekokeeseen, joten tällä kertaa Improbatur tulossa. Onneksi Eetulla on huomenna opon yo kirjoutuksen jolla voi korvata yhden minkä tahansa yo kokeen. Opo on niin ylpeä Eetusta, että Eetulle annettiin jo 5 yliopistopaikkaa.

Lähettänyt käyttäjä

Kuvien isoin pointti tais kyl olla just se, että niissä käsissä ois ne kännykät, ja ne on poistettu ja sitä kautta sitä analyysiä, miten ihmiset käyttä enemmän aikaa kännykällä, jollon ei oo läsnä perheessä, parisuhteessa eikä näköjään liikenteessäkään.

Lähettänyt käyttäjä

Eetu kirjoitti vahingossa äidinkielen sijasta äidinnenän, jonka johdosta Eetu sai E ja päätti yrittää hypätä ikkunasta. YTL kauhistui ja vaihtoi äidinkielen aineen äidinnenäksi ja antoi kaikille muille paitsi eetulle i.

Lähettänyt käyttäjä

Olinkohan ihan metsässä jos pohdin ettei ihmiset ole enää läsnä vaikka paikalla. Kävin myös kuvat läpi ja pohdin niitten kautta

Lähettänyt käyttäjä

Onkohan aivan väärin, kun kirjoitin 3. Tehtävästä esimerkiksi siitä, kuinka nykyisin esimerkiksi bloggaajat ym netissä kirjoittelevat vääristävät teksteissään tosiasioita? Pointtini oli siis se, ettei netin teksteistä saa todellista kuvaa jne. Ahdistaa suunnattomasti, tuntuu että saan max. 10 pistettä

Lähettänyt käyttäjä

"Oliko hyvä idea tuoda esiin viimeaikainen tietovuoto CIA:n tavoista hakkeroida älypuhelimia ja älylaitteita?"

--> Itse ainakin mainitsin kyseisen näkökulman pohtiessani, miten älylaitteiden keräämää massadataa hyödynnetään niin CIA:n kuin NSA:n toimesta. Mutta toisaalta, jos valtiot pystyvät salauksen murtamaan, niin miksi ei myös hakkeritkin ;)

Mut siis anyway, en näemmä ollut ainut :Dd

Lähettänyt käyttäjä

Eetu meni kokeeseen ja lunttasi kaverilta väärät vastaukset. YTL sensori antoi Eetulle I, toinen sensori luuli edellisen kirjoittamaa i kirjainta pieneksi L:ksi. Eetulle siis L tulossa!

Lähettänyt käyttäjä

Aika hyvä pointti itseasiassa! Ehkä ei oo se eka näkökulma, mitä YTL haki, mutta uskon että hyväksyy ton myös ja todennäkösesti poikkeaa aika kivasti niistä muista vastauksista. Älä lannistu vielä!

Lähettänyt käyttäjä

Mutuilua, mutta itse ajattelin kolmosessa haettaneen juurikin siltä kannalta, mihin otsikko viittaa, eli ajattelun ja kirjoittamisen suhteesta, itse kirjoitin sen lisäksi kirjoitustaidon historiasta ja merkityksestä ajatuksen konkretisoimistyökaluna yksilötasolla ja siitä ylöspäin, sekä miten voitaisiin väittää kirjoittamisen merkityksen laskeneen nykymediassa, osoittaen miten näin ei kuitenkaan ole. Voi olla, että meni hiukan rönsyileväksi varsinkin tuossa historiaosuudessa, mutta menkööt.

Lähettänyt käyttäjä

Eetu osoitti taikakynällä / minua päähän ja siirsi yliluonnoliset voimansa, eetu menetti kirjotustaitonsa ja minusta tuli voittamaton EETULIINA varma t tulos...T-rex is back

Lähettänyt käyttäjä

Eikö tehtävänannoissa, joissa on valmis otsikko, saa kirjoittaa ihan mistä tahansa mitä tulee otsikosta mieleen? Tässä siis ei tarvittu viittausta Decartesin viisauksiin, vai?

Lähettänyt käyttäjä

Todistin tänään aamulla klo 8.30 kun Eetu joi ison pullon Resilaria ennen koetta. Eetu näki oikeat vastaukset paperilla ja kirjoitti täydellisen esseen tehtävästä 13 jossa pohti CIA:n yhteyksiä 9/11 iskuihin. Varma K tulossa!

Lähettänyt käyttäjä

Nyt sit mullekin iskee psykoosi kun tuntuu, että noinhan se olis pitänyt tehdä. Pelottaa vitusti. Sun ajatukset kuulostaa paljon järkevämmiltä. Toivottavasti laaja skaala näkökulmia hyväksytään, kun eihän tuo tehtävänanto liikaa sitä vastausta mielestäni rajoittanut. Miten liitit aineiston näkökulmaasi & mitä mieltä olet minun käsittelykulmastani?

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä tolla sunkin lähestymistavalla on mahdollisuuksia sinne C-M tasolle :)

Lähettänyt käyttäjä

Eetu kirjoitti valmiin otsikon esseen ja keksi kuitenkin oman otsikon. YTL palkitsi Eetun koska hän oli niin kova. Eetusta tehdään elokuva ja TV sarja ensi vuonna! Varma Oscar tulossa!

Lähettänyt käyttäjä

T6 tein. Aika tympeitä aiheita, ei mikää oikeen sytyttäny. 45 jos sais

Joka yo-kommenttikenttä täynnä tätä helvetin Eetu-juttua. Kasvakaa jo

Lähettänyt käyttäjä

Eetun opettaja oli jäänyt jumiin ensimmäiseen Angry Birds tasoon joten Eetu auttoi häntä pääsemään siitä läpi. Opettaja antoi kiitokseksi L kokeesta!

Lähettänyt käyttäjä

Tein pohdiskelevan esseen uskonnonvapauden suhteessa muihin vapauksiin (sananvapaus yms) ja kuinka uskonnonvapaus toteutuu suomessa ja muissa yhteiskunnissa. Käsittelin uskonnonvapautta suomessa juuri kirkon ja uskonnon valinnan vapauden olemattomuuden kautta kuten täällä näyttää muutkin tehneet. Toisaalta vedin esille vapauksien tarpeen kysynnän ja tarjonnan ilmiönä ja kuinka tämä tarve toteutuu uskonnonvapauden kannalta eri yhteiskunnissa eri tavalla. Varmaan liian rönsyilevä ja YTL vasemmistosensorit eivät tykkää että sanoin uskontojen olevan pohjimmillaan ideoita ja näin niitä pitäisi myös kritisoida. Halusivat varmaan jonkun suvakkiesseen saa nähä mitä antavat.

Lähettänyt käyttäjä

Kirjoitin YTL tehtävästä miksi ylioppilaskokeet on turhia mutta ei taida täysiä pisteitä tulla koska sensorit varmasti puolueellisia....

Lähettänyt käyttäjä

Itse käytin tässä aika paljon aineistoa ja lainasin tän psykologin sanoja paljon, kirjoitin minkälaisia ajatuksia ne mussa herättää ja lisäilin sinne väliin myös omakohtaisia kokemuksia aiheesta.

Mm. kun tekstissä puhuttiin, että kiusattu tulee saamaan huonomman työpaikan ja elämänkumppanin, toin esiin omia kokemuksia kiusattuna olemisesta ja siitä, kuinka se ei ole ainakaan tähän asti vaikuttanut mun elämään niin suuresti, kuin mitä tekstissä annetaan kiusatuista ymmärtää.
Kirjoitin myös, että välttämättä kiusaajan tulevaisuus ei tule olemaan sen mahtavampi kuin kiusatunkaan, varsinkin kun kasvaa ja tajuaa minkälaisen jäljen on jättänyt sille toiselle, luultavasti loppuelämän ajaksi.

Lähettänyt käyttäjä

Rip niille, jotka kritisoi ylioppilaskirjoituksia tai muuten vain unohtivat punavihreiden nuoleskelun.

Lähettänyt käyttäjä

Luultavasti asetuin tässä tehtävässä eri näkökannalle kuin mitä YTL halusi, koska viiden tunnin äherryksen tuloksena syntyneen sätökseni pääteesi oli, että Eurooppa ei ole paratiisi sen enempää paikallisväestölle kuin pakolaisillekaan, koska a) varakkuus ja hyvä elintaso eivät lisää onnellisuutta, b) ihminen haluaa aina vain lisää, c) onnettomia ja masentuneita ihmisiä on Euroopassa tutkitusti enemmän kuin muualla maailmassa ja d) koettaessaan varmistaa omat etunsa henkilökohtaisessa 'paratiisissaan' eurooppalaiset torjuvat köyhemmistä maista tulevat ihmiset ja etäännyttävät itsensä pakolaiskriisistä ja hirveyksistä jotka ylipäänsä ajavat pakolaiset pois kotimaistaan. Pituutta esseeseen sain vain kolmisen sivua, mutta ehkä pisterajat laskee kun monelle koe oli niin vaikea (se kyllä oli).

Lähettänyt käyttäjä

Mulla oli samat näkökulmat kun sulla :D Paitsi ei ollu tota et eurooppalaiset on masnetuneita, vaan aika eri oikeestaan. Laitoin että meillä on mahollisuudet siihen omaan paratiisiin, mutta ollaan niin sokeita ettei osata arvostaa sitä. Muuten oli muuten samat ja pituus myös. Tuntu tosi vaikeelta saada paljon asiaa, vaikka ajatuksia sinänsä oli paljon.

Lähettänyt käyttäjä

Tehtävään 7 ite kirjotin niist kuvista et siin ekas ne oli riidelly ku oli selät vastakkain ja tuima poissaoleva katse alaviistoon. Tokas kuvast kirjotin et miten se läsnäolon puute vaikuttaa jokaiseen talossa oleviin myös lapsiin mikä näkyy niitte lapsien ilmeissä. Vikast kuvast kirjotin kuinka lopulta kun on tarpeeksi joutunu kestää sitä tunnetta mikä johtuu läsnäolon puuttumisest nii tekee jotaki peruuttamatonta, täs tapaukses riistää ittelt hengen pois. Tottakai kirjotin muutaki mut noist kuvista kirjotin tollast. Mukava tehtävä.

Lähettänyt käyttäjä

Uskon ja toivon kans et monet näkökulmat hyväksytään, koska toi tehtävänanto on sinänsä tosi laaja ja voi tarkastella monesta näkökulmasta. Käytin aineistoa aika vähän ja epäloogisesti, heitin pari suoraa lainausta niistä säkeistä, mutta näin jälkeenpäni mietittynä en tiedä sopiko nekään oikeen sinne. Yritin vaan tuoda sitä runoa lähes joka kappaleessa jotenkin esiin, mutta aika vähän loppujen lopuksi kerroin siitä, että millainen se on tai mitä käsittelee, lähinnä keskityin siihen muuhun pohdintaan.

Musta toi sun näkökulma vaikuttaa hyvältä, en edes ite tollasia asioita miettinyt, joten on nyt vähän tyhmä olo :D En ukso, että kummankaan näkökulma on sinäsnä toista huonompi tai parempi, koska ton tehtävänannon alle tosiaan mahtuu aika paljon eri asioita. Toi sun näkökulma ehkä sopii paremmin tohon runoon, mun tohon kenelle Eurooppa juttuun. Vaikea sanoa.

Lähettänyt käyttäjä

Toivottavasti vitsailet seiskapoika... Miten niin moni tästä ikäluokasta ei tunnistanut tyhjien käsien olevan täydellisissä älypuhelimen scrollaus-asennoissa.

Lähettänyt käyttäjä

Meidän Eetu osaa mitä tahansa kieltä, kunhan vain saa M&M's-suosikkikarkkejansa. Näppäränä poikana hän teippasi jokaisen karkin ja söi sellaisenaan, sisältäväthän ne kirjaimia. Kirjoitettuaan kahdeksan sivua konseptia vastaukseen hän tuli tyytyväisin mielin kotiin, laudatur taattu.

Lähettänyt käyttäjä

Jännä, miten eri tavoin monet on tulkinnu ton 7 tehtävän vikan kuvan. Ite ajattelin sen niin, että kuski on niin keskittyny puhelimeensa, että on ajautunu vastaantulijan kaistalle. Mutta ei kai tuohon oikeeta vastausta ookkaan!

Lähettänyt käyttäjä

Vaikka tehtävän 4 kohdalla oli pelko kirjoitettu yksikössä, onkohan OK jos kuitenkin asioita käsitteli monelta eri kannalta? Toivottavasti ei mennyt pisteitä paljoa ohituksesta...

Lähettänyt käyttäjä

Eetu vastasi aiheeseen "Mihin ylioppilaskirjoituksia tarvitaan?" lyhyesti ja ytimekkäästi sanoin: ei mihinkään. Poistuttuaan klo 9.15 sai Eetu soiton sensoreilta ja onnittelut 65 pisteen esseevastauksesta. Olen ylpeä Eetusta <3

Lähettänyt käyttäjä

Olikoha liian suppeaa jos käsitteli tehtävässä 4 vain kahta pelkoa? Toista tarpeellisena ja toista tarpeettomana.

Lähettänyt käyttäjä

Mielestäni aiheet oli tosi kivat ja olisin voinut tehdä monestakin aiheesta, mutta päädyin tehtävään 4.

Lähettänyt käyttäjä

Onko YTL:ltä loppunut ideat? Todella kuivahkoja aiheita, esim. Kirja vai elokuva oli kuin suoraan ala-asteelta. Lisäksi tehtävä 6 eli "Mihin ylioppilaskirjoituksia tarvitaan" oli todella laimea. Kaikesta mitä kokeeseen olisi voinut laittaa, trumpista homoavioliittoihin, valittiin aineisto vuosikymmenen takaa ja kuiva novelli historianopetuksesta. Edellisvuosien meemi- ja selfietehtävät olivat vähän värikkäämpiä aiheita.

Lähettänyt käyttäjä

ennen koetta eetu vinkkas et vessassa saa ajatukset muualle. alko kesken kokeen kusettamaan saaatanasti ja vessassa käydessäni huomasin istuimella pornolehden ja lapun, että terveisiä eetulta. en kyllä sivuja saanu irti toisistaan, mutta mitäs sitä eetun jäljiltä odottaa

Lähettänyt käyttäjä

Viidan runoja tai ainakin jotain Suomi 100 -teemaan liittyvää olisi luullut olevan kokeessa, mutta näköjään YTL:ää ei juhlavuodet kiinnosta. (:

Lähettänyt käyttäjä

Mulla oli tä sama, ettei meinannut löytyä mieluista, mutta sitten alko pulpahtelemaan noita kiusaamis ajatuksia mieleen, niin sillä sitten mentiin. Toivottavasti mun nyyhkytarina erottuis muiden nyyhkyjen joukosta :D. Vaiket ja helpot aiheet, ei löydy sopivaa, mutta kyllä jokaiselle varmasti löytyi silti. Mut näillä mennää ja parempaa ei pystytä

Lähettänyt käyttäjä

Onko mahdollista saada hyviä pisteitä (45p tms), vaikka kirjoitti vain 3,5 sivua, mutta teksti on laadullisesti hyvä?

Lähettänyt käyttäjä

evääni loppuivat kesken ja olin jo vaipumassa epätoivoon mutta sitten kaverini eetu lähetti takarivistä pullopostilla saulin kokkaamat superruuat ja oikeat vastaukset. Sauli voitti luomuksillaan masterchefin ja eetu palkittiin hengenpelastusmitalilla, itse sain 61p ja varma L kiitos eetun

Lähettänyt käyttäjä

Eetu kaipaa selkeästi pitkää ja kovaa munaa takapuoleensa kun tällaisia täällä huutelee. Jo riittää suiden louskottaminen, munaa suuhun

Lähettänyt käyttäjä

Hei kaikki. Etupenkissä olevan pojalta pääsi pieru ja taisi olla kakkaakin.ja terskani halkesi paineaallon voimasta. Onneksi eetu parsi sen kasaan ja timppa poistettiin tiloista. Taitaa tulla T

Lähettänyt käyttäjä

Eetu tuli ja sai L. Minäkin tulin ja sain vain M. Laskin lakanoille. If u nou w i mean 8=

Lähettänyt käyttäjä

Eikö tälle sivulle ikinä saada kunnollista moderointia? Koko kommenttipalsta täynnä pelkkää trollipaskaa.

Ja ei, nuo Eetu-vitsit eivät naurata.

Lähettänyt käyttäjä

Nojooo saa nähdä mitä tosta tuli. Ajattelin ensin et joo ota mukaan historianäkökulmaa ja kaikkee mahollista, mut päädyinkin sit pohtimaan kaikkee tosi sekavaa... Yritin tuoda konkreettisia näkökulmka mukaan, toivotaan että niitä on riittävästi.
Phuuuh sanon minä, aika tylsiä ja kliseisiä aiheita kaikenkaikkiaan. Toivottavasti pääsis läpi suht hyvillä pisteillä. M ois tosi kiva yltää... Toivotaan parasta.

Lähettänyt käyttäjä

Eetu oli päivä ennen koetta ostanut unilääkettä kaupasta ja kun koe koitti, nappasi Eetu kaikki pillerit. Tällöin kaikki nukahtivat ja Eetu sai tehdä kokeen rauhassa.

Lähettänyt käyttäjä

Mitä muut laittoivat 10tehtävään? Miten kirjoititte kiusaamisesta, mitä ajatuksia se herätti?

Lähettänyt käyttäjä

Moi kaikki mä meen nyt syömään ja sit aattelin lukee maantiedon ylioppilaskokeeseen.

Lähettänyt käyttäjä

Äidinkielen opettajilla sekä YTL:n ihmisillä on tainnut kusi nousta hattuun, ilmeisesti luulevat olevansa itse niin täydellisiä ja kirjoittavansa kuin Shakespeare konsanaan. Mieli tekisi pyytää heiltä esseetä luettavaksi ja miettiä yhdessä, ovatko he oikeita ihmisiä arvostelemaan. Totuushan on se, että jokaisella yksilöllä on ainutlaatuinen tapa kirjoittaa, aivan kuten yksilö itsekin, joten sanon vain sen, että perseestä on tämä koko äidinkielen arviointijärjestelmä. Joku tykkää siitä, mistä toinen ei tykkää.

Lähettänyt käyttäjä

Omasta mielestä meni ihan saatanan hyvin. Tänään opettaja soitti ja kertoi että kirjoitin ohi aiheen? Vastasin tehtävään 6. Ja kirjoitin maan magneettikentän kohtioiden käännöksestä.

Lähettänyt käyttäjä

Juu u, samaa mieltä: "Mieli tekisi pyytää heiltä esseetä luettavaksi ja miettiä yhdessä, ovatko he oikeita ihmisiä arvostelemaan. Totuushan on se, että jokaisella yksilöllä on ainutlaatuinen tapa kirjoittaa, aivan kuten yksilö itsekin, joten sanon vain sen, että perseestä on tämä koko äidinkielen arviointijärjestelmä. Joku tykkää siitä, mistä toinen ei tykkää."

Lähettänyt käyttäjä

Selitin aluksi mitä pelko on ja mihin sitä tarvitaan biologisesta näkökulmasta. Sitten kerroin muutamasta erilaisesta pelosta ja niiden syistä. Loput 1,5 sivua käsittelin miksi pelot ovat tarpeellisia (suojelevat vaaroilta) ja tarpeettomia (heikentävät elämänlaatua).
Pelottaa jos käsittelin pelkojen tarpeellisuutta ja tarpeettomuutta liian vähän.

Lähettänyt käyttäjä

Otin jonkun pääajatuksen siitä aineistosta ja sitten kerroin et onko mielestäni totta ja omalla kokemuksella perustelin niinkun. Herätti kaikkia ajatuksia, et esim huonompi kumppani ja työpaikka ei oikeestaan liity kiusaamiseen vaan on itestä kiinni paljonko laittaa likoon. Sit taas siihe et helpompi ajatutua masentumiseen laitoin et samaistun siihe ja niii muutaki tällasta :D rankkaa oli vähän ku puolisen tuntii piti pohtii et pystyyks täst nyt avautumaa ku en asiast yleensä puhu kenellekkää. Mitäs sä laitoit?

Lähettänyt käyttäjä

Tosi moni oli käyttänyt tehtävässä hyödyksi psykologista osaamista. Itsellä se rajoittuu kaks vuotta sitten käytyyn psykan ykköskurssiin, josta ei paljoa mieleen jäänyt. Kirjoittiko kukaan muu peloista oman kokemuksensa perusteella? Eli haettiinkohan tässä enemmän kertomusta vai tieteellistä analyysia?? Ja aiheista vielä niin oli minunkin mielestä tylsiä ja tosi moni liittyi jotenkin taiteellisuuteen. Veikkaisin että pisterajat laskee jonkun verran, oli sen verran vaikea koe...

Lähettänyt käyttäjä

Mitä kaikki täällä valittaa? Tt oli tosi kiva ja selvästi erotteli jyvät akanoista - jos osaa sitä lukutaitoa käyttää ja tajuaa vastata juuri siihen mitä kysytään, niin pärjää.

Esseen aiheet olivat kattavia ja monipuolisia, itse olisin voinut kirjoittaa vaikka ja mistä. t1:sta tuskin odotetaan mitään mielipidekirjoitusta (mä tykkään leffoista enemmä), vaan nimenomaan korkealentoista ja pohdiskelevaa analyysiä. Itse olen tyytyväinen suoritukseeni, ja tykkäsin kyllä kokeesta!

Lähettänyt käyttäjä

Miten teitte tehtävän 1??? Meneekö ohi aiheen jos kirjoittaa vain elokuvista, koska itse ymmärsin VAI kysymyksen tarkoitettuna minulle, eli edellytyksen valinnalle kumpi?

Lähettänyt käyttäjä

Rakastan näitä Eetun juttuja :) Niin ihana poikanen. Paras toi ku se saiki I:n sijasta L koska lukuhärö reps XD hyvä Eetu!<3

Lähettänyt käyttäjä

Mielestäni siitä sai kirjoittaa miten haluaa. Varmasti omista peloista kertova essee on parempi kuin pelkkää tieteellistä faktaa sisältävä, josta oma pohdiskelu puuttuu.

Lähettänyt käyttäjä

Milloin sensorit vastaavat abien lähettämiin kysymyksiin vai eivätkö vastaa ollenkaan? Laitoin kysymyksen siitä, että onko aiheenohitus jos käsitteli tehtävässä 2 lähinnä älypuhelimia ja älykelloja. En maininnut ollenkaan esim. älyvaatteita ja älytaloja... pelkään että kirjoitin ohi aiheen, sillä esim. riippuvuudet, joista kirjoitin, ei liity millään tapaa älytaloihin ym. :/

Lähettänyt käyttäjä

Ite oon ainaki monta kertaa kuullu, että jos on tehtävänantona tollanen kysymys niin siihen pitää löytyä joku loppuratkasu/vastaus siitä tekstistä. Mä tein ykkösen ja selitin siihen just kaikkii omii mielipiteitä ja sit mietin ihan yleiseltä kantilta, et kumman muut ihmiset saattais ehkä valita ja perustelin sitä. Sit laitoin viel lisäks kaikkii omia kokemuksii ja esimerkkejä ja mainitsin siihen pari elokuvaa ja kirjaa. Veikkaan, et siinä pitäis koittaa vähä molemmista puhuu (kirjoista ja elokuvista), jos haluu hyvät pisteet saada mut ei se varmaa haittaa, jos ei nyt iha yht paljo selitä molemmista. :)

Lähettänyt käyttäjä

olin tos kokeessa mutta kertokaas jos tulee piluku virheitä niin lähteekö kaikki pinnat?

Lähettänyt käyttäjä

Kuulin eilen pihani postilaatikoiden luona naapureiden keskustelua tästä Eetu- nimisestä veijarista joka kylvää kauhua ylioppilaskirjoituksissa. Tällä kertaa Eetu oli astellut saliin mukanaan perustarvikkeet kuten kynä ja kumi mutta tällä kertaa hänellä oli mukana jotain ennen kuulumatonta; Eetu toi saliin mukanaan penispumpun, taskudildon ja lavan hänen isänsä pojan lempi olutta eli Tsingtaota. Edellä mainittujen välineiden kanssa Eetu käytti pakollisen kolmituntisen hyödykseen ja palautti esseen ensimmäisenä. Huhu kertoo että varmat kolme ällää olisi tulossa eli Lukematt Lukiosta Läpi.

Lähettänyt käyttäjä

Toivottavasti pisterajat on alhaalla. Sain alustavasti 59 pistettä, eli pisteen päässä viime kevään M...

Lähettänyt käyttäjä

alustavaksi tuli L ja meni vielä reilusti yli edellisten vuosien L'än pisterajojen. 55 pistettä esseestä ja 5,5,5 tekstitaidosta. helppoo ja kivaa kun se osaa, tsempii teille huonommille

Lähettänyt käyttäjä

Päätin 6 sivuisen esseeni lauseeseen: "Vai onko kirjoittaminen ainoa tapa todistaa olemassaolonsa?" Keräsin sekaan historiaa, suhdettani kirjoittamiseen, kuvien ja hieroglyfien suhdetta kirjoitettuun tekstiin ja kuinka sitä on maailman sivu pärjätty pelkällä suullisella perimätiedolla. Ellei näillä ja tekstitaidon 3,3,2 irtoo M, on pakko mennä syksyllä uusiin. Osaan kirjoittaa, mutta aiettä mä Vihaan äikkää!

Sivut

Abitreenit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle abitreenit

Uusimmat sisällöt - Abitreenit