Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Psykologia pääkuva

2017 kevät: psykologia

Psykologian yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet

Abitreenien yo-koelähetys

Lähetyksessä ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastaavat abien kysymyksiin päivän kokeesta ja pohtivat, mitä täydellisiin vastauksiin vaadittiin.
Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntija: Sirpa Vahtera
Opettaja: Teija Jokinen-Luopa Eiran aikuislukiosta
Abiturientti: Rosa Sikorski Torkkelin kuvataidelukiosta
Juontajat: Jenni Honkanen ja Hannamari Hoikkala

Katso psykologian lähetys tehtävittäin klipattuna.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Mun tuurilla mun kone alkaa herjaamaan tunnin päivityksistä tai tilttaa kokonaan :')
Vaikka laitoinkin asetuksista, ettei se saa tehdä päivityksiä tänä aikana, kuiteskin Mun tuurilla kyllä.
Kuten aina ennen (ei-YO) kokeissa on käynyt.

Lähettänyt käyttäjä

Kuolen jänkityksestä. Toivon syvästi, että siellä on semmosia perusesseitä. Toivottavasti siellä ei ole joka tehtävässä kauheita monisivusia aineistoja, joiden lukemiseen menee se aika.

jännittää, koska tavoite on E, joten aika hyvin pitäisi sen mennä!

Sitten ärsyttää, kun pisterajat muuttuu, niin saadaan oikeat arvosanat vasta monien kuukausien päästä. :(

Lähettänyt käyttäjä

Kommenttien laadusta päätellen edelliset kommentoijat omistavat vaginan.

Lähettänyt käyttäjä

Tuntuu jo nyt, että kaikki sähköisen kokeen käyttöön liittyvä unohtunut enkä ainakaan tilastoja tms osaa piirtää, en millään. Toivottavasti sellaisia ei oo yhtäkään!

Lähettänyt käyttäjä

Kyllähän se on niin, että nämä uudet pisteytykset saattavat vähän raapaista sielusta ja luoda jännitystä.

Ne avaavat kuitenkin myös mahdollisuuden pohtia, sekä katsoa asioita uusilta kannoilta ja olen varma, että ainakin henkilökohtaisesti on helpompaa kirjoittaa laaja vastausteksti koneella. Kaikilla on vähintään se 6 tuntia aikaa.. vedätte syvään henkeä, varaatte mukaan hyvää ruokaa ja kirjoitatte testamenttinne.. Niin HYVÄ tulee :)

" Maailmassa on niin paljon negatiivista, että ei ole varaa olla realisti. Pitää olla optimisti!"
- Bandura

Lähettänyt käyttäjä

Odotan jännityksen hykerryksessä mihin muut joutuvat, itse kun vedin 41p. viimesestä paperisesta kokeesta :-))))

Lähettänyt käyttäjä

Entä jos ei muista joidenkin teorioiden nimiä, mutta kaiken sen sisällön siitä, niin vähentyykö siitä paljoa pisteitä? Ja kerrotaanko kaikki tehtävien vastaukset essee muodossa? Viimeinen tarkistus :')

Lähettänyt käyttäjä

En oo ikinä elämässäni varmaa jännittäny mitää muuta nii paljo ku tätä koetta nyt, tuntuu ylitsepääsemättömältä vaikka preliminäärikoe meniki hyvin.

Lähettänyt käyttäjä

Ensimmäinen sähköinen koe ja vähän on angstiset fiilikset. Tänään lueskellut valikoiden jotain, ehkä vielä katson kutoskurssin muistiinpanot. Eniten kuitenkin jännittää se, pelaako tekniikka.

Lähettänyt käyttäjä

Tulin juuri kokeesta, olipas helppo. Tein ilman konetta. Varma T tulossa.

Lähettänyt käyttäjä

Yo kokeessa pitäisi testata oppilaan tietoa mahdollisimman laajasti, mutta tänä vuonna ytl oli päättänyt olla kysymättä yhtäkään olennaista asiaa psykologian sähköisissä kirjotuksissa. Vituttaa muutenkin olla koekaniinina sähkösissä kirjotuksissa mutta sitten vielä naurettavan typerä koe. Ei yhtäkään kysymystä esimerkiksi aivojen osista ja niiden toiminnasta. Porukka on lukenut puoli vuotta yo kirjotuksiin ja kysymykset on luokkaa "tee tietopaketti lukiolaisen psyykkisestä hyvinvoinnista"?! Ainoisiin kysymyksiin joissa kysyttiin varsinaisesti minkäänlainen järkevä kysymys, oltiin laitettu max SANAMÄÄRÄ!? Miten olisi tarkoitus kirjoittaa unen vaiheista ja unen merkityksestä ihmiselle ja tiivistää se kahteensataan sanaan??Osaamisen näyttäminen oli tehty mahdottomaksi ja useimpiin tehtäviin oli myös vaikea soveltaa tietoa. Lukeminen meni hukkaan.

Lähettänyt käyttäjä

Autistinen koe max sanamäärät ja muut. Onneks oli 360 whole foodia ämpärillinen nii pysty tappaa eetunkaa ylimäärästä aikaa ennen ku säi lähteä kokeesta. Kuvattiin Eetunkaa oma Vlogi kokeen aikana ja siitä sit essee. Kevyt T tulossa YTL pls

Lähettänyt käyttäjä

Itse pidän koetta erittäin onnistuneena. Ei siinä unitehtävässä kysytty unen merkityksestä, vaan UNIVAIHEIDEN merkityksestä. Taitava psykologian opiskelija osaa tiivistää sen hienosti alle 2000 merkkiin.

Itseäni vähän kyllä harmitti, kun en nähnyt yhtään aivoihin liittyviä tehtäviä, mutta ei se YTL voi jokaisesta aiheesta tehtävää tehdä.

Lähettänyt käyttäjä

Trallallaa en lukeny yhtään ja kerranki onni potkas. Oli helppo päätellä mitä lukio-opiskelia tarvii että pää pysyy kasassa ja siihen jotain hömppäteorioita tueksi.. Ahh olen niin onnellinen

Lähettänyt käyttäjä

Mullakin meni ton biologisen psykologian lukeminen ihan hukkaan.. Luin koko viime viikon ihan paniikissa sitä kolmos kurssin kirjaa, koska se oli mulle kaikista vaikein psykologian kurssi ja sit siitä ei ees tullu yhtään kysymystä.. Ja joo, oon samoilla linjoilla sen uni kysymyksen kans. Jouduin muokkaamaan monta kertaa mun vastausta että sain mahdutettua sen siihen. Ja nyt musta tuntuu erittäin vahvasti siltä että se mun vastaus jäi siihen liian suppeaks.. Kunpa oisin vaan kirjottanu psykologian syksyllä, niinku ensin meinasin.

Lähettänyt käyttäjä

En tiedä oliko toi koe tosi helppo vai enkö vaan osannut kun tein sen niin nopeasti. Kysymyksiin tuntui myös vaikealta saada näytettyä tietoa psykan teorioista ja jotenkin tuntuu ettei kysytty kaikista kursseista, ei aivoista tai tunteista, mutta eihän sitä kaikesta voi kysyä.

Ytl oli varmaan tarkoituksella laittanut mahdollisimman lyhyet aineistot kun pitkistä on valitettu, mutta nyt oli ehkä vähän liiankin lyhyet aineistot. Ei niistä saanut oikein mitään irti.

Lähettänyt käyttäjä

Ihan kiva koe oli! Ei ehkä mitannu niinkään sellasta teoreettistä osaamista, vaan enemmänkin eri kannalta pohtimista. Aika paljon oli kehityspyskaa, itse oisin toivonu mielenterveyden häiriöistä kysymystä, mutta oon ainakin omaan suoritukseen ihan tyytyväinen vaikka luinkin vähän :D Vlogitehtävä oli ihan kiva ja ajankohtanen, mutta ei siinä hirveesti mitään psykologisia teorioita tai tutkimuksia pystyny käyttämään, minä ainakaan. Muutenkin tungin aika väkisin vääntäen niitä nimiä ja tutkimuksia esim siihen lapsen kognitiivisten taitojen tehtävään ja samoin siihen psyykkiseen hyvinvointiin.

Saa nähä millaset pisterajat tulee ja kuin paljon vaaditaan asiaa.

Lähettänyt käyttäjä

Onneksi oli Saulin hymyilevä kuva ja superfoodia mukana niin niin pysyi mieli positiivisena kun Martin Seligmanilla konsanaan ja hymy pyllyssä, vaikka joutui kuulemaan svenskapojkea psykan kokeessa :)

Lähettänyt käyttäjä

Samaa mieltä tosta, että kauheen vaikea oli saaha laitettua teorioiden osaamista sinne. Oon myös harmissani siitä, ettei aivoista kysytty. Tuli niitäki harjoteltua ihan hirveesti. Muuten koe oli ok ja on se nyt ainaki tehty (:

Lähettänyt käyttäjä

Todella vähän vaadittiin itse teoriaa ja faktaa, sillä suurin osa tehtävistä oli soveltamista ja pohdiskelua. Teoreettisissa tehtävissä taas oli sanamäärä, jota ei saanut ylittää. Kovasti yritin soveltaviin tehtäviin laittaa faktoja ja käsitteitä, mutta se tuntui väkisin pakotetulta ja hankalalta. Laitoin kaiken mitä vähän voisi soveltaa kyseiseen tehtävään mutta ristiriitaiset tunteet jäi. En ihan tiedä mitä kaikkea esim. Vlogitehtävällä haettiin mutta toivottavasti pisterajat ovat alhaalla kun se L on kuitenkin ollut tässä tavoitteena.

Lähettänyt käyttäjä

Miksi ei voinut vastata esimerkiksi kolmeen tehtävään tehtäväosassa 2. Pistemäärät ovat kuitenkin samat tehtäväosassa 1. En ymmärtänyt jujua.

Lähettänyt käyttäjä

Lukiko joku muukin huolimattomasti tehtävänannon ja unohti liittää ykköstehtävän käsitteet oppimiseen?

Lähettänyt käyttäjä

Jaan samat fiilikset kuin ylemmät kommentoijat. Tavallaan koe tuntui helpolta, mutta ärsytti kun tässä on tehnyt 7h oäiviä kirjastossa viikkokausia eikä päässyt näyttämään kolmasosaakaan taidoistaan.
Varsinkin tietopaketti- ja vlogi-tehtävä olivat inhottavia, niihin oli todella vaikea keksiä mitään teoriapitoista psykologian tietoa. Opettaja on aina varoitellut siitä, ettei teksti saa mennä nojatuolipsykologiaksi vaan käsitteillä pitää nostaa se tieteelliseksi, mutta nyt tuntui ettei siihen annettu mahdollisuutta. Ristiriitaset fiilikset, mutta ei nyt mikään maailman huonoinkaan koe ollut :) minä ja moni muu vain valmistautui suurempaan

Lähettänyt käyttäjä

Huomasitteko muuten, että siinä luki Pikku Pinsku, vaikka kanavan nimi on todellisuudessa PiNkku Pinsku :D Ja hyvä jos Tume kirjottaa psykan niin kiva nähä oma naama tehtävässä :D:::D

Lähettänyt käyttäjä

Aiheet olivat ihan ok:n siedettäviä, vaikeat skippasin suosiolla (2 ja 3 tehtävät).Olisin toivonut enemmän teoriaa, niin kovasti toivoin mukavia aiheita kuten mielenterveydenhäiriöt, aivojen rakenne ja eri tutkimuksien selittämistä. Yhdestä tutkimuksesta kerroin kokeessa, en tiedä sopiiko tehtävään.

Lähettänyt käyttäjä

Koe oli mielestäni erittäin epäonnistunut ja ei todellakaan mitännut laajaa psykologian osaamista. Kysymykset helppoja joo, mutta samaan aiheeseen melkein kaikkii men. Missä tunteet? Aivojen toiminta? Terapiat? Mielenterveydenhäiriöt? Persoonallisuus? Älykkyys? Aivan järkyttävän paska koe ytl.

Lähettänyt käyttäjä

ettei ollu Krista Muhosen/Strömbergin masennusvideoo xd

Lähettänyt käyttäjä

Mitä te valitatte että ei ollut kysymyksiä neurosta kun tyhmähän sen jo tajuaa että vaikka siitä ei ole suoria kysymyksiä, niin sitä tietoa voi silti hyödyntää melkein kaikissa psykologisissa kysymyksissä. Kirjoitin itse syksyllä ja ei silloinkaan ollut suoraa neuron kyssäriä mutta silti kolmoskurssin tietoja käytin ja L sain. :D

Lähettänyt käyttäjä

Pisterajat joko tosi korkeella, koska helppo koe, tai sit tehtävsiiä vaaditaan tosi yksityiskohtasta tietoa, että saa täysiä pisteitä.

Lähettänyt käyttäjä

Joo tottakai pitää soveltaa neuropsykaa mutta yhdessäkään tehtävänannossa ei annettu oikein mahdollisuutta siihen...

Lähettänyt käyttäjä

Joo en kans ite saanu meuropsykaa tungettua mihinkään vaikka olis ollu vahvin osa-alue. Muutenkin koko koe jäi vähän sellaseks keittiöpsykaks ku ei mihinkään saanu mitään teorioita.

Lähettänyt käyttäjä

Oon todella hämmentynyt äsköisestä kokeesta, luin äärimmäisen vähän ja koe tuntui silti aivan naurettavan helpolta. Sovelsin psykologian eri teorioita tehtävien väliin sen minkä kerkesin ja vlogi -tehtävä tuntui melkein kuin äidinkielen esseeltä, muutamalla psykologisella faktatiedolla höystettynä. Hmm, ristiriitaiset tunteet.

Ymmärrän enemmän kuin hyvin heitä, jotka kokevat että olivat valmistautuneet liian hyvin - tämä vuoden 2017 ylioppilaskoe mittasi lähinna syvällisen ajattelun kykyä, ei ulkoa opeteltuja teorioita yms.

Lähettänyt käyttäjä

Ei yhtään aivoista!! Aivot on psykologian perusta ja ei ollu ees niihin liittyviä tehtäviä :( Eikä vaurioista. Omat aivot sentään oli vaurioissa, kiva koetta kuumeessa tehä. Muutenkin tosi suppea. Ei esim mitään mielenterveydestä, persoonallisuudesta jne!

Lähettänyt käyttäjä

Kai tajuatte, että muutamaan tehtävään ei voi änkeä jokaisen suosikki ja vahvinta ainetta? Olisin itekin toivonu tiettyjä teemoja, mutta tällä kertaa nyt oli tällanen koe. Oli kuitenkin aika monipuolisesti tehtäviä, vaikka ei nyt suoraan ollukaan mitään aivoihin tai esim mielenterveyteen liittyvää. Aina ei voi miellyttää kaikkia.

Lähettänyt käyttäjä

Kuten pelkäsinkin niin aivan järkyttävän helppoja tehtäviä tässä sähköisessä kokeessa verrattuna vanhoihin paperillisiin yo tehtäviin... ja koneella on vieläpä nopeampi kirjoittaa eli aikaa jää enemmän pohdiskelulle. Uskois että sillon lisätään tehtäviin haastetta eikä päinvastoin! Mitä ihmettä lautakunta on oikeesti ajatellu tehdessään tällaisia tehtäviä?

Lähettänyt käyttäjä

Oi kyllä vain, itsekkin huolimattomasti tein ykköstehtävän, totesin vaan että kappas käsitteitä ja lähin aukasemaan... Tehtävänanto jäi lukematta saa nähä paljon antaa pisteitä, kun on vaan käsite avattu, mutta ei ole liitetty oppimiseen

Lähettänyt käyttäjä

Mun mielestä koe oli mielenkiintoinen ja siinä sai pohtia ihan täysillä, että miten selittää asiat psykologisen tiedon pohjalta. Itse käytin 3. kurssin tietoja esim. stressi tehtävässä sekä hyysalo tehtävässä(aivojen plastisuus, oppiminen, onnistuminen jne.). Tykkäsin tällaisesta pohtivasta kokeesta, mutta helposti kompastuu siihen helppouteen, itse yritin tehdä siitä vaikean että kaikkea opittua pystyisi käyttämään.

Lähettänyt käyttäjä

Aika loppui täysin kesken, enkä kerinnyt käsitellä kaikkia näkökulmia, mitä oisin osannut. Hirveesti jäi hyviä asioita, esimerkkejä ja näkökulmia suttupaperille ja mieleen, mutta koneelle asti ne ei kerinnyt. Ärsyttää tosi paljon!

Lähettänyt käyttäjä

Plussaa lyhyistä aineistoista!
Harmi ku oli melko ympäripyöreät tehtävänannot, esim lukiolaisen selviytymispakettihomma tai vlogijuttu, joissa sai änkemällä änkeä käsitteitä ja teorioita kaiken sen keittiöpsykologian sekaan..

Lähettänyt käyttäjä

Kyllähän tuohon niitä aivoalueita sai vähän tungettua, jos halus. Esim työmuistille oleellisen alueen voi mainita ja nuoriin liittyvään kysymykseen nuorten vielä kehittyvän otsalohkon ja limbisen järjestelmän toiminnan ja sit stressin toiminnan aivoissa pysty selittää stressitehtävässä. Kans mielenterveyden jutskii sai liitettyä vähän esim siihe lapsen kognitiiviseen kehitykseen. Vähän kyllä ärsytti kun oli nii paljon kehityspsykaa

Lähettänyt käyttäjä

Todella onnistunut koe! Mittasi hyvin psykologisen tiedon soveltamista ja oli sopivan haastava. Jätti tilaa omalle analysoinnille ja pohdinnalle mutta myös psykologista sanastoakin sai paljon tungettua joka väliin! Tykkäsin

Lähettänyt käyttäjä

Lähes rajattomat soveltamismahdollisuudet johti siihen, että esseisiin ei mitenkään saanut kaikkea haluamaansa. Eihän mihinkään psykan esseeseen saa "kaikkea", mutta tässä kokeessa oli vähän liikaa tilaa pohdiskelulle. Toki jokeritehtävät saavatkin olla sellasia, mutta ei ole katastrofi, jos YTL esittäisi joskus selkeän kysymyksen, jossa ei ole sen kummempia kikkailuja.
Yleisesti ottaen ihan ok koe kuitenkin!

Lähettänyt käyttäjä

Kokeen tehtävät olivat älyttömän epämääräisiä. Tuntui että mittasivat yleistä monipuolista ajattelukykyä enemmän kuin psykologian tietämystä. Eikä yhtäkään kunnon kysymystä neurosta! What?? Mt-häiriöihin liittyvät kysymykset loistivat myös poissaolollaan. Kiitos aikani tuhlaamisesta ytl!

Lähettänyt käyttäjä

Tää koe mittas oikeestaan erittäin hyvin sellasta psykologista pohdinta ja miettimistaitoa. Te jotka valitatte että päivittäin monen tunnin pänttääminen meni hukkaan ja ei osannu näyttää osaamistaan, niin ei psykologiassa oo tarkotuskaan opetella joka kirjaa ja termiä ulkoa ja sylkästä ne sit siihen kokeeseen, vaan sitä tietoa pitää nimenomaan osata soveltaa eri asioihin. Esimerkiksi just moitteita saaneeseen psyykkinen hyvinvointi tehtävään pysty keksimään vaikka mitä eri näkökulmia.

Ei se ole psykologiaa, että osaat nimetä aivojen eri osat ja kertoa mitä ne tekevät, vaan se, että osaat käyttää niitä oikean elämän tilanteissa, ja selittää niiden avulla eri asioita.

Lähettänyt käyttäjä

Sai pohtia syvällisesti, aineistot oli lyhyitä ja kysymykset yksinkertaisia jolloin kuka tahansa pystyy niihin vastaamaan, mutta vain psykologian opiskelija osaa vastata niihin psykologisia käsitteitä, tutkimuksia ja tutkijoita käyttäen! Kyllä sitä psykologista tietoa sai sinne hyvin lisättyä vaikkei sitä suoraan kysyttykään. Piti vain tietää ja osata viitata niihin omassa vastauksessa. Oon iloinen :)

Lähettänyt käyttäjä

Komppaan edellistä! Psykan osaaminen ei oo sitä et osaa nimetä aivojen osat, vaan juuri pikemminkin sitä syvällistä pohdintaa käsitteillä höystettynä.
Kokeessa pääsi hyvin soveltamaan tietojaan. :)

Lähettänyt käyttäjä

Vähän liikaa kehityspsykologiaa, mutta ihan mukiinmenevä koe. Ykköstehtävän sanamäärän rajoitukset olisivat voineet olla hieman laajemmat. Oli kyllä naurettava tehtävä toi opon tietopaketti tosin, niin siihen ei tehnyt edes mieli tarttua.

Lähettänyt käyttäjä

Vahvistamisen käsite liian laaja. Monissa oppikirjoissa sitä ei edes suoraan liitetä behaviorismiin, mitä tässä ilmeisesti haettiin. Muutenkin koe jäi vähän kehityspsykan puolelle eikä teoreettisten.

Lähettänyt käyttäjä

Vahvistaminen liian ympäripyöreä käsite. Yhdistin sen siihen että yksilö suuntaa tarkkaavaisuutensa asioihin, jotka vahvistavat hänen sisäistä malliaan jostain asiasta. Tais mennä väärin mut ihan sama onneksi oli vaan 5p kohta. Muuten meni kai ihan hyvin.

Lähettänyt käyttäjä

Moi, halusin vaan sanoa että vlogitehtävä oli tosi kiva, ensimmäinen kerta kun olen nauranut keskellä ylioppilaskoetta! Tumen tupakkavideo sai mut jotenkin täysin hysteeriseksi, ehkä johtui vähistä yöunista, en tiedä.

Olen samaa mieltä että neuropsykaa ja kliinistä psykaa ois ollu kiva saada enemmän (koska ne ovat lempiaiheitani heh). Toisaalta noi oli niin soveltavia kysymyksiä, että niitä käsitteitä pystyi heittelemään onneksi soveltaen sekaan. Sähköisyys oli musta tosi positiivista, kirjoittaminen tietokoneella oli paljon miellyttävämpi kokemus kuin käsin.

Lähettänyt käyttäjä

Kuinka tarkka sääntö on se, ettei sähköisissä kirjotuksissa saa olla langatonta hiirtä?

Lähettänyt käyttäjä

YKSI KONSEPTIN SIVU EI OLE 300 SANAA VAAN N. 150-250 SANAA TOISINKUIN SENSORI VÄITTI. OTTAKAA TÄMÄ HUOMIOON ARVOSTELUSSA. N. 500-700 SANAN ESSEET = KONSEPTI

Lähettänyt käyttäjä

Siis mitä luulette lähteeks mul paljo pistei ku unohdin stressitehtäväs määrittellä ite stressin, mut muute kaikki oikei? oikeesti vastatkaa!!!

Lähettänyt käyttäjä

Pisteytys taitaa olla vähän epäselvä kaikilla muilla paitsi sensoreilla. Kertauskurssilla opettaja puhu että ytl suunnalta tullut monenlaisia pisteytys ohjeita. Ei siis pysty sanomaan mikä on L raja. Mun mielestä koe oli hyvä vaikka eka tuli paniikki etten osaa mitään. Psykologia on nimenomaa soveltamista mitä koe juuri testasi.

Lähettänyt käyttäjä

Sain kokeen aikana anterogradisen amnesian koska hippokampukseni vaurioitui tietokoneiden sähkömagneettisesta kentästä. Onneksi ystäväni, kurssitoverini ja sielunsiskoni Eetu aisti hätäni ja hakkeroitui koneelle tehden kaikki tehtävät puolestani. Varma T tulossa. Oli niin rattoisaa, että melkein annoin locus coeruluksen tuudittaa minut kevyen, syvän ja toisen kevyen univaiheen kautta REM-tilaan. Koe oli 10/10 pure bliss would do it again. Eetu on samaa mieltä.

Lähettänyt käyttäjä

Voiko essee olla liian pitkä? Tuli yhteen tehtävään n. 850 sanaa ja mietin et onko jopa liian pitkä.

Lähettänyt käyttäjä

Jos yhtään vilkasee viimesyksyisiä mantsan ja filon L pisterajoja, niin voisi arvioida sen psykassa sijoittuvan 90p molemmille puolille. Valtakunnallinen normaalijakauma sen lopulta ratkaisee.

Lähettänyt käyttäjä

Mielestäni oli kyllä suht helppo koe, harmittaa vain etten sisäistänyt lukemaani tarpeeksi hyvin, joten olisin todellakin pystynyt parempaan lukemalla ajatuksella!
Kyllä, myös minä meinasin mokata ensimmäisessä tehtävässä, mutta onneksi luin tehtävänannon uusiksi. Olkaa tarkkoina!

Lähettänyt käyttäjä

Lähteekö pisteitä, jos käytti esseissä käsitteitä, mutta ei selittänyt niitä kunnolla tai kertonut mihin teoriaan ne liittyivät? En maininnut melkein mitään teorioita, käsitteitä käytin monipuolisesti.

Lähettänyt käyttäjä

tuli taas luettua väärät asiat. tuntuu että kaikki kysymykset oli jostain kirjan viimesestä sivusta otettu. missä aivojen osat, psykologiset suuntaukset, muistin toiminta, tunnereaktiot...

Lähettänyt käyttäjä

En myöskään osannut linkittää teorioita vastauksiini, mutta käytin termejä asiallisesti. Minkälaisia teorioita te muut käytitte ja missä tehtävissä?

Lähettänyt käyttäjä

Vlogitehtävä oli kyllä kiva ja ne aineistot oli kivat. Vaikkakin siihenkin oli vaikea laittaa psykan teorioita, mutta muuten ideana kiva

Lähettänyt käyttäjä

Koe oli suuri helpotus, aiempia kompaten kyllä niitä teorioita sai tungettua sekaan vaikka suoraan mitään tiettyä ei haettukaan, tärkeämpää nimenomaan kokonaisuuksien kuin irrallisten tutkimusten pänttääminen. Tykkäsin itse tietopakettitehtävästä, mm. tehokkaaseen opiskeluun ja sitä kautta hyvinvointiin liittyviä käsitteitä keksi pilvin pimein. Pisteytykset ja rajat kyllä jännittää kun ei yhtään tiiä.

Lähettänyt käyttäjä

Ainakin Vygotskya, Maslowia, Thomasta ja Chessiä, Singeriä ja Schachteria ja Hofstedeä käytin. En jaksa muistella missä tehtävissä ketäkin. Selitin adrenaliinipistostutkimuksen esimerkkinä kokeellisesta tutkimusasetelmasta. Siinä tietopaketissa käytin termejä jotka eivät suoraan liittyneet hyvinvointiin (esim sosiaalinen helpontuminen), mutta jotenkin liitin ne aiheeseen.

Lähettänyt käyttäjä

Vahvistaminen.

Missä ihmeen kirjasarjassa tämä käsite on? Olen lukenut useampaa kirjasarjaa eikä ole tullut vastaan.

Unen vaiheista ei ole joissain kirjasarjoissa mainintaakaan. Mutta jossain puhutaan kolmesta vaiheesta, jossain neljästä ja jossain viidestä. MIten noitakin sitten voi arvostella. Lisäksi mun tulkinnan mukaan kysyttiin UNEN VAIHEIDEN merkityksestä ei siis yleisesti UNEN merkityksestä. Olihan se rajattu vain 200 sanaan.Unen merkityksestä noin ylipäätään olisi voinut kirjoittaa pidempäänkin ja käyttää Freudiakin.

Lisäksi: Mikä tää juttu on muutenkin että pitää käyttää psykologian aineeseen jotain viittä eri kirjasarjaa, jossa mainitaan eri käsitteet ja ihan faktillisesti eri tavoin ja mainitaan eri asioista. Ja sitten niitä kirjoja vielä uusitaan tyyliin joka toinen vuosi. Ihan ilman foliohattuja tämä haiskahtaa korruptiolle/suojatyöpaikoille. Tätä voisi alkaa vähän tutkimaan...

Lähettänyt käyttäjä

Käytin ainakin Maslowia, Harlowia, Ainsworthia, Bolwbya, Selyeä, Keltikangas-Järvistä, Piagetia, Sterniä, Bartletia. Saatto olla joku vielä en ole varma.

Lähettänyt käyttäjä

Lukion Psykologiassa vahvistamista ei käsitelty tuossa valossa.

Vahvistaminenhan voi tarkoittaa monia asioita liittyen oppimiseen, esim osa Neisserin havaintokehää tai hermosolujen yhteyksien vahvistaminen. Aika kummallista että vain tuo yksi selitys hyväksytään.

Lähettänyt käyttäjä

Tosiaan oli aika ympäripyöreä käsite, jota en selailulla löytänyt oikein. Kaipa oli jossain ps1-kirjassa? Onko se sitä kun esim opettaja kehuu? No ei voi mitään. Tosiaan hieman suppea koe oli. Tuollahan pitäisi mitata psykan laaja-alaista osaamista? Olisi voinut enemmänkin olla eri kursseista, aika paljon kehityspsykasta oli. Mutta ei voi mitään.

Lähettänyt käyttäjä

Meillä kävi alussa silleen, että muutaman rivin tietokoneita ei saatu yhistettyä verkkoon ilmeisesti virheellisten kytkemisten takia, mutta onneks asia ratkes just vähän ennen ysiä ja päästiin alottaan ajallaan. Meinas kuumotella...
Joo oon useiden kanssa samaa mieltä, että erityisesti kolmososan tehtävät oli niin epämääräsiä, että tuntu jotenki oudolta alkaa vastaamaan muka psykologisesti perustellen. Ne vastaukset sitte jäi tosi lyhyiksi kun ei enää parin vikan tunnin aikana, kun niitä kirjoitti, jaksanut alkaa miettimään niin laajasti...
Vlogi tehtävässä mulla alko naurattaan se ruottalainen poika, mutta pystyin onneksi hillitsemään itseni :D
Ja onneksi tein spell checkin aina silloin tällöin edellisiin vastauksiin, koska bongasin ihan valtavasti nopeasta kirjotuksesta johtuneita virheitä!
Toisaalta olin kyllä ihan tyytyväinen että pystyin välttään sellaset tehtävät joitten aiheet olin melkolailla skipannu lukiessa "koska ei niitä kysytä kuitenkaan..." ja kehityspsykan ja vitoskurssin luin ihan kunnolla nii sieltä sai paljon asiaa.
Pisterajat vähän jänskättää, mutta nyt on sellanen olo, että tuli mitä tuli...

Lähettänyt käyttäjä

Käytin ainakin Eriksonia, Piaget'a, Bowlbya, Ainsworthia, Maslowia, Kohlbergia, Marcelia, Freudia, Sternbergia, Gardneria ja varmaan vielä jotain muita ohimennen. Helppo koe, helppo L tulossa!

Lähettänyt käyttäjä

Vahvistaminen oli esillä PS-sarjassa sosiaalipsykologian kirjassa. Siinäkin vain kerran(?), ohimennen agressiota selittävissä teorioissa eivätkä edes selittäneet sitä kontekstin ulkopuolella

Lähettänyt käyttäjä

Gardnerin älykkyysmallia käytin opotehtävässä ja Kohlbergin moraaliteoriaa muistaakseni myös siinä ja lisäks ehkä vlogitehtävässä, molemmat vähän ohimennen toki muun pohdinnan lomassa

Lähettänyt käyttäjä

Sama täällä, en tietenkään perinpohjaisesti teorioita selittänyt vaan ohimennen. Gardner sopi opotehtävään siten että älykkyyttä on erilaisia muotoja ja siksi lukiiolaisen ei kannata verrata omaa koulumenestystään (esim. matemaattis-looginen älykkyys) liikaa kavereiden menestykseen.

Lähettänyt käyttäjä

Outo koe... En tiedä tuntuuko vaan että meni suht. hyvin vai täysin penkin alle. No toivottavasti YTL saa tämän kokeen jälkeen selkeät ajatukset siitä millainen koe syksyksi... Ja toivottavasti kokeen tekoa koneella harjoitellaan enemmän tulevaisuudessa...

Lähettänyt käyttäjä

Ei kyseistä termiä ps-sajassa joten arvailuks meni ja yhdistin sen hermoratayhteyksien vahvistamiseen. Jospa ees pari pistetettä tippus kun asianmukaisesti kerroin miten liittyy oppimiseen...

Lähettänyt käyttäjä

Itse tulin korottamaan syksyn E, joka jäi pisteen päähän ällästä. Syksyn kokeeseen verrattuna kysymykset olivat laajempia ja psykologista tietoa kyllä pystyi soveltamaan ja vähän sitomaan sinne tänne vastauksiin. Neuropsykologiaa jäin tosin itsekin kaipaamaan
Ykköstehtävän vahvistamiskäsite oli tosiaan hyvin ympäripyöreä, itse liitin sen juuri Neisserin havaintokehän kautta siihe miten skeemat suuntaavat tarkkaavaisuutta ja näin pyritään vahvistamaan jo olemassa olevia sisäisiä malleja. Teorioita, tutkijoita ja tutkimuksia sain lykättyä vastauksiin mm. Ayalon, Piaget, Vygotsky, Vaillant, Marcia, Festinger, Milgram, Bandura, Freud.

Lähettänyt käyttäjä

Tiiän ettei näitä kommentteja kukaan tosissaan lue... mut mä ymmärsin tehtävänannon väärin (koska oon jälkeenjäänyt :D) ja kirjotin kaikkiin esseisiin about 2 ja puol sivuu koska luulin ett toi 2000 merkkiä pätee kaikkiin esseisiin. Nyt mulla on ihan kamala olo, oon siis lukenu tähän kokeeseen puol vuotta ja haluun vaan tietää, että pääsenkö silti läpi? Vastaukseni olivat kuitenkin aika hyvät ainakin noiden mallivastausten perusteella... vastatkaa sensorit jooko tähän kysymykseen?

Lähettänyt käyttäjä

Hirveän laajoja ja soveltavia tehtäviä entisiin verrattuna, piti pohtia kyllä toden teolla. Monimutkasia, ei tosiaan saanu myöskään sisällytettyä teorioita ja tutkimuksia helposti. Ja aihepiiri suppea, ei antanu mahdollisuuksia vastata omien vahvuuksien mukaan, vaikka toisaalta ymmärrettävää koska kaikki asiat pitäs hallita. Mutta tehtävämäärästä ja käsitteenmäärittelytehtävästä propsit!

Lähettänyt käyttäjä

Koko lukion ajan opiskellut ahkerasti ja lukuloman luin, erityisesti keskityin aivoalueisiin ja niiden tehtäviin sekä teorioihin. Psykan opettajakin niiden tärkeyttä painotti, mutta hämmästelin heti kokeen alussa, että miten tehtävät olikin niin soveltavia ja hirveästi piti miettiä miten saa liitettyä psykologian käsitteitä ja teorioita niihin. Etenkin 1. osan sanamäärät rupesi ärsyttämään kun asiaa olisi ollut paljon enemmän mitä mahtui kirjottamaan. Vähintään E olisi mahtava saada, L en enää tiedä kun ei tiedä yhtään pisterajoista. Muistetaan pitää pää ylhäällä, eikä lannistuta, parhaamme yritimme! :)

Lähettänyt käyttäjä

Miten voi kokeessa olla _suositus_pituus ja sitten kuitenkin sen ylittämisestä lähtee pisteitä? Jäi kyllä ärsyttämään, itseltä lähti vaikka kuinka noissa....

Lähettänyt käyttäjä

Psykologiassa ollut 10 oppilas koko lukion ajan, luin useamman kuukauden klo 8-19 koetta varten ja koin hallitsevani asiat hyvin. Koe oli kuitenkin hirveä pettymys. Kysymykset olivat ympäripyöreitä ja ilman lukemistakin olisi pärjännyt varmasti loistavasti. Mielestäni kokeessa olisi edes jokereiden kohdalla pitänyt olla kysymyksiä jotka oikeasti erottelevat jyvät akanoista...

Lähettänyt käyttäjä

Turhaa monen viikon lukemista ja stressiä. "oikealle" psykologiselle tiedolle ei annettu edes mahdollisuutta, mm. aivojen toiminnasta tai edes aivoalueista. Muistaminenkin olisi ollut hyvä. Todella ympäripyöreitä tehtäviä, eikä osaan meinannut edes varsinaista psykologista tietoa saanut sisällytettyä. Suuri pettymys!

Lähettänyt käyttäjä

YTL selvästi halusi helpottaa koetta. Osin sähköisyydestä johtuen ja varmaan osin viime kerran kokeesta, johon oli aivan liian vaikeaa soveltaa kurssien tietoja.

Mutta vaikka halutaan helpottaa niin olisi hyvä, jos siellä olisi hyvin opiskelluille kirjoittajille jokunen tehtävä, jossa voisi osoittaa laajaa tietämystä kaikista kirjasarjoista.

Mulla ei ollut ainakaan pokkaa kirjoittaa typerää opo esseetä ja kehoittaa lukiolaisia estämään mielenterveysongelmia jollain defensseillä + coping, unen merkityksellä ja liikunnalla :D

Lähettänyt käyttäjä

Vähän yllättävä koe, mutta ah, juuri niin soveltava kuin opettaja arvelikin. Kyllä taitava psykan opiskelija osaa sisällyttää ja soveltaa ne psykologiset teoriat ja tarvittavat käsitteet vastaukseen, vaikka nyt sitten siihen ''typerään'' opo esseeseen, jos on halua ja taitoa;)

Lähettänyt käyttäjä

no se kyllä oli typerä tehtävä, ainahan siihen voi jotain keksiä, mutta kaukaahaetuksi menee. No, sain sentään kolmostason tehtäviin vastattua edes pienen osan osaamisestani. Koe tuntui muutoin helpolta

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä suoraan sanoen vituttaa edelleen (vaikka onkin jo perjantai), kun teidän kysymykset olit nyt keväällä niin kummallisia. Se opinto-ohjaaja tehtävä oli ensinnäkin aika saakelin laaja, plus siitä saa varmaan nyt jokainen vähintään 10 pistettä, joka on edes peruskoulun käynyt. Turhauttaa lukea monta vitun kirjaa ja sitten kysytään tollasta liipalaapa paskaa, mihin oli muuten saatanan vaikea edes lykätä niitä teorioita loppupeleissä järkevästi. Vygotskin, Piaget'n, Banduran ja Bowlbyn sain sinne ängettyä, mutta jäi kyllä kaivertamaan. Ihme terveystiedon kysymys. Ja järkevissä kysymyksissä oli sitten joku sanamääräraja, minkä kyllä ihan vittuilun vuoksi ylitin ja jos siitäkin sakottaa, että täyttä asiaa kirjottaa 283 sanaa eikä 250 niin on jo saatana taiteellista rajoittamista tämä.

Lähettänyt käyttäjä

Ai että näitä kommentteja on hauska lukea, varsinkin näitä " typerään opo tehtävään" liittyviä:DD
Mutta joo, en kyllä yhtään osaa ennustaa mitä tulee

Lähettänyt käyttäjä

Kaikissa psykologian kirjoissa ei ole käsitelty unen eri vaiheiden merkitystä?! Vaan yhteensä vaan unen merkitystä ihmiselle

Lähettänyt käyttäjä

Tehtiin eetun kanssa yhteistyötä, varma T tulossa! Käytiin Eetun kanssa badabingissä terästetyillä aamukahveilla, josta sitten kokeeseen. Onneksi pidämme yhdessä eetun kanssa vlogia, oli helppo vastata siihenkin kysymykseen. Helppo koe, varma T taskussa!!

Lähettänyt käyttäjä

Ootteko saanu jo alustavia pisteitä? Jännittää vähän kuinka opettajat osaa arvioida tätä uudenlaista koetta... jos mantsan pisterajoihin vertaa nii olis mulle E tulossa. Koe kyllä tuntukin menevän hyvin, joten ihan järkevältä kuulostaa.

Lähettänyt käyttäjä

Alustavien mukaan ois E tulossa. Ihanaa. Tosin varmaan pisteet heittelee suuntaan jos toiseenkin, sillä tota on varmaan hankala pisteyttää. Kannattaa muuten verrata pisteitä syksyn filosofian kokeeseen, siinä piti nimittäin myös tehdä 5 tehtävää. Mantsassa 6. Filosofian pisteytykset on sit varmaan realistisimmat vertailuun

Lähettänyt käyttäjä

Millä pisteillä ootte saanu minkäkinlaisia arvioita arvosanasta? Meillä kerrottiin vai pistemäärät..

Lähettänyt käyttäjä

Terveisiä ytl:le: jos pisteitä vähennetään kun "sanamäärän" ylitti niin mun mielestä se ei ole oikein. Tehtävän annossa luki SUOSITELTU sanamäärä ei maksimisanamäärä kuten esim. Prelissä luki. Ei mun mielestä voi vähentää pisteitä sanamäärän takia jos suoraan ei selvästi ole sanottu että se on maksimimäärä.

Lähettänyt käyttäjä

Mitä ihmettääää, kirosin ton koko kokeen ja kirjotin yli 1000-sanasia liibalaaba esseitä ihan vaan kostoks YTL:lle liibalaaba kokeesta et toisin sanoen luovutin ja silti opettaja anto 117 pistettä :DDDD nyt kyllä kummastelen, ite nimittäin laskin itelleni 59 pistettä?? Jännä nähä sit sensoreitten mielipide...

Lähettänyt käyttäjä

Mä sain alustavista 94 pistettä, meillä ei kyllä kukaan yli 100 pistettä saanut. Toivottavasti ei ainakaan laskisi pisteet.

Abitreenit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle abitreenit
 • lähetyskuva abitreenien reaali 2 lähetykseen, kevät 2017

  Abitreenien lähetys: Reaali II, kevät 2017

  Perjantaina 24.3.2017 käytiin läpi terveystiedon, maantieteen ja kemian yo-kokeet. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeista. Studiossa myös kyseisten aineiden opettajia ja kirjoittajia.

 • lähetyskuva abitreenien matematiikan lähetykseen, kevät 2017

  Abitreenien lähetys: Matematiikka, kevät 2017

  Keskiviikkona 22.3.2017 käytiin läpi lyhyen ja pitkän matematiikan yo-kokeet. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeista. Studiossa myös lukion opettaja ja matematiikan kirjoittajia.

 • lähetyskuva abitreenien ruotsin lähetykseen, kevät 2017

  Abitreenien lähetys: Ruotsi, kevät 2017

  Maanantaina 20.3.2017 käytiin läpi keskipitkän ja pitkän ruotsin yo-kokeet. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeista. Studiossa myös lukion opettaja ja ruotsin kirjoittajia.

 • lähetyskuva kevään 2017 englannin lähetykseen, ennakko ja jälki

  Abitreenien lähetys: Englanti, kevät 2017

  Perjantaina 17.3.2017 käytiin läpi pitkän englannin yo-koe. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastasivat abien kysymyksiin kokeesta. Studiossa myös lukion opettaja ja kokeen kirjoittanut abi. Tallenne tulossa illan aikana!

Uusimmat sisällöt - Abitreenit