Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Terveystieto pääkuva

2017 kevät: terveystieto

Terveystiedon yo-koe

Terveystiedossa pärjää pelkällä yleistiedolla?

Kevään 2017 terveystiedon yo-kokeen toinen tehtävä johti keskusteluun helpolta tuntuvan tehtävän riskeistä. Opettaja Paula Reinikkala kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun tehtävä tuntuu helpolta, ja mistä tunnistaa hyvän terveystiedon vastauksen.

Tehtävässä kysyttiin näin:
2. Tarkastele lääkkeiden oikeaa ja tarkoituksenmukaista käyttöä.

– Tässä on vaarana se, että ajattelee tehtävän liian helpoksi. Täytyy huomata tehtävän monipuolisuus, että saa sinne terminologian, keskeiset käsitteet ja huomaa esimerkiksi lääkkeiden yhteisvaikutuksia, haittavaikutuksia ja allergioita. Tähän saa paljon asioita mukaan.

Kyseinen tehtävä on hyvä esimerkki aiheesta, josta kaikilla kokelailla on luultavasti jonkinlaista kokemusta. Tämä voi saada vastaamisen tuntumaan helpolta.

– Oman kokemuksen kautta voi lähteä ammentamaan, mutta vaarana on, että asiaa käsittelee vain yksilötasolla, jolloin vastaus jää kovin suppeaksi.

Helpolta tuntuvan tehtävän kohdalla Reinikkala neuvoo pysähtymään ja lukemaan kysymyksen tarkasti. Kysytäänkö tässä sitä, mitä toivon? Listaamalla tehtävään liittyviä keskeisiä käsitteitä voi selvittää riittääkö oma tietämys yleistietoa pidemmälle.

Hyvästä vastauksesta on löydyttävä faktoja, perusteluja ja mielellään esimerkkejä. Kypsyyttä osoitetaan myös useilla eri näkökulmilla. Yleisin rautalankamalli eri näkökulmien käsittelyyn on yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan näkökulmat. Reinikkala muistuttaa ettei malli kuitenkaan sovellu kaikkiin tehtäviin.

– Joissakin tehtävännannoissa näkökulma on myös annettu valmiina ja silloin muiden näkökulmien käsittely ohittaa tehtävänannon. Esimerkiksi kokeen kolmas tehtävä, jossa kysyttiin millä keinoilla yhteiskunta tukee vanhemmuutta Suomessa.

Kokeesta keskusteltiin Abitreenien terveystiedon lähetyksessä 24.3. Katso miten muuten lähetysvieraat Paula Reinikkala, Harri Vertio ja Helena Vaininsalo kommentoivat tehtäviä.

Abitreenien yo-koelähetys

Lähetyksessä ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastaavat abien kysymyksiin päivän kokeesta ja pohtivat, mitä täydellisiin vastauksiin vaadittiin.
Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat: Harri Vertio
Terveystiedon opettaja: Paula Reinikkala, Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio
Abiturientti: Helena Vaininsalo, Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio

Katso terveystiedon yo-koelähetys tehtävittäin klipattuna.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Eettistä kysymystä ei ollut syksyllä, joten nyt odotan sitä! Myös perinteisempää koetta odotan, syksyn vaikutti ihan uudenlaiselta ja aika soveltavalta kokeelta, jatkuukohan sama linja :o

Lähettänyt käyttäjä

Syksyn koe oli aivan suumnattoman vaikea verrattuna muihin aikaisempiin kokeisiin.. Toivottavasti ei sama linja jatku ja kysymykset ovat "yksinkertaisempia"

Lähettänyt käyttäjä

Joo niinpä, toivottavasti ei oo yhtä soveltava koe kun syksyllä.. Yksinkertasempia kysymyksiä niinku edellisinäki vuonna, kiitos! Terveisin korottaja

Lähettänyt käyttäjä

Luin syksyn kirjoituksien kommentteja ja odotan kauhulla tätä koetta kun kaiken lisäks ekat kirjoitukset :'D

Lähettänyt käyttäjä

Mitä! Selvä terveystiedon kysymys bilsan kokeessa!! Miksei asioita kysytä juuri tuolla tavalla terveystiedossa, suoria rehtejä kysymyksiä, joihin osaa vastata ne, jotka ovat lukeneet! Toivottavasti ei taas toistu, että kysytään vain jotain tulkinnallista, jossa aina joku koira haudattuna. Psykologiassa kysyttiin unta ja käsitteitä selkeästi ja fiksusti. Terkankin kysymysten laatijoiden kannattaisi ottaa opiksi näistä. Pitääkö tässä mennä tekemään muiden aineiden kirjoituksia, että voi pärjätä terveystiedon tiedolla.

Lähettänyt käyttäjä

Aika moni kirjoittaja on väittänyt, että koe oli "liian soveltava". Mitä te olette oikein lukeneet?
Syksyn kokeessa kysymykset perustuivat nimittäin puhtaasti terveystiedon oppimäärään (ananasdietti --> painonhallinta, hippokrates ja kuolinsyyt --> terveystiedon historia, kaupunkiympäristö --> ympäristön vaikutus terveyteen.)

Lähettänyt käyttäjä

Pointti voi olla jo se, että joku ei tiedä edes, mikä on ananasdieetti. Ei kuulu lukio-oppimäärään ja en tiedä onko se nyt oleellista edes tietääkään?

Lähettänyt käyttäjä

Ananasdietti oli ainestotehtävä, jossa oli puolikas sivu kuvailtu kyseistä diettiä. Tehtävänannossakin oli suoraan sanottu, minkä kannalta kyseistä diettiä tulisi tarkastellaja pohtia.

Viime hetken vinkit: Itse kuulin, että kokeeseen kannattaa mennä "valmiina mihin vain"- asenteella. Pitää luottaa omaan osaamiseensa ja kokeen alkaessa tarkastella koe ajatuksella läpi. Aloita helpoimmista tehtävistä ja tee pienet muistiinpanot (ranskalaiset viivat, mindmap) ennen kirjoittamista, milloin uudelleenkirjoittamisen mahdollisuus pienenee. Pakkaa tavarat jo edellisenä iltana, syö ja nuku hyvin. Onnea kokeeseen! :)

Lähettänyt käyttäjä

WHO:n terveyden edistämisen periaatteita pitää käyttää silloin kun kysytään jotain terveyden edistämisestä, tai vaikkei kysytäkään niin voi miettiä että liittyykö terveyden edistäminen jotenkin aiheeseen. Prevention käsitteitä käytetään silloin kun kysytään vaikkapa sydän- ja verisuonitautien preventiosta. Primääri: terveelliset elämäntavat ja huolenpito itsestä, sekundääri: riskejä sairastua näihin tauteihin, riskien vähentäminen sekä tertiääri: sairastetaan sairautta ja pyritään parantumaan ja kuntoutumaan. Näin siis tiivistettynä. Niin ja näissä preventiokysymyksissäkin voi varmaan soveltaa WHO:n terveyden edistämisen periaatteita :)

Lähettänyt käyttäjä

Jos ja kun kokeessa on aineistopohjaisia tehtäviä, pitääkö aineiston lähde mainita ja ottaa esim. luotettavuus yms huomioon vaikkei sitä kysyttäisikään?

Lähettänyt käyttäjä

Toivottavasti kukaan kirjottajista ei mee "terveystieto on liian helppoa, en lue"- asenteella. Voin kertoa että terveystieto on niin vaikeaa nykyään koska kaikki kirjottaa

Lähettänyt käyttäjä

pitääkö jokaisessa tehtävässä mainittaa psyykkistä, sosiaalista ja fyysistä terveyttä ja yksilön/yhteisön/yhteiskunnan/globaalin näkökulmia?
Mikä on "yhteisön" näkökulma? Mitä pitää kirjoittaa tästä näkökulmasta? Apuaaaaa
P. S aineeksi jos on virheitä kielessä))

Lähettänyt käyttäjä

Yhteisön näkökulmalla tarkoitetaan esim perhettä, koulua, työyhteisöä tai joukkuetta/muuta harrastetoimintaa. Jos on vaikka kysymys tapaturmien ehkäisystä, niin yhteisö tasolla voisi sanoa vaikka harrastetoiminnassa säännöt ja ohjeet joita tulee noudattaa, sitten vaikka asuinympäristön turvallisuus (talvella hiekotetut tiet yms), koulussa järjestyssäännöt, työssä työympäristön turvallisuus (ergonomia yms)

Lähettänyt käyttäjä

Joku ylempänä sanoi, että kannattaa aloittaa helpommista. Ei todellakaan kannata tehdä kaikkia helppoja ensin. Loppuajasta tuskin jaksaa pohtia vaikeimpia syvällisesti, toisin kuin alussa. Aluksi toki kannattaa tehdä 1 helppo jotta tulee varmuus ja siitä eteenpäin vaikka helppo-vaikea-helppo-vaikea menetelmällä.. :)

Lähettänyt käyttäjä

En osaa terveyden historiaa yhtään enkä eees meinannu enää kerrata sitä koska se on niin vaikeeta.. Osaatteks te? Mutta pysykäämme vahvoina kanssasisaret ja varautukaamme samanlaiseen p**kamaiseen kokeeseen kuin syksyllä :)))

Lähettänyt käyttäjä

Mä oon ihan suosiolla jättäny terveyden historian pois, sekottais päätä ihan liikaa.. :D oon pistäny vaa mieleen et 1930 perustettiin Kela ja 1972 kansanterveyslaki!

Lähettänyt käyttäjä

Mitäs veikkaatte että kuinka tärkeetä tulee olemaan ympäristöterveys kokeessa? Osa on sanonut asian olevan ajankohtanen mutta en sitten tiedä mitä aiheesta kertaisi. Hauskana tärppinä muuten opettajalta sellanen että rakenna ylppäri evääs lautasmallin tai terveyssuositusten mukasesti, sillä eihän se ole kiellettyä ja siitä saa ehkä jotain apua :D

Lähettänyt käyttäjä

En usko että välttämättä ihan jokaisessa, mutta varmaa suurimmas osas. Kyllä siitä tehtävästä pitää tajuta millon käyttää!!

Lähettänyt käyttäjä

Kuinka paljon olette lukeneet? Itse olen lukenut kurssikirjat kerran läpi ja abi opuksen muutaman kerran, toivottavasti nämä lukemiset riittää

Lähettänyt käyttäjä

Itse lukenut virtaa-kirjasarjan kertauskirjan huolellisen lukemisen lisäksi ensimmäisen kurssikirjan. Olen myös seuraillut aiheisiin liittyviä videoita ja ajankohtaisia uutisia. Jotenkin sillä fiiliksellä ettei tämä lukeminen riitä, mutta tällä on mentävä.

Lähettänyt käyttäjä

En oo lukenu kaikkia kirjoja kunnolla läpi mut selaillu, toisesta kirjasarjasta jonka koin paremmaks nii kävin kunnolla läpi. Sit oon tehny myös oppikirjojen ulkopuolisia tehtäviä ja syventäny tietoja tietyista aiheista! Ja sit kävin vielä abipaketin läpi.

Lähettänyt käyttäjä

Kannattaa nopeasti lukaista kaikki kysymykset läpi ja todeta ettei osaa mitään. Sitten vain terotellaan kyniä kuusi tuntia. Muistakaa vielä ennen nukkumaanmenoa lämmitellä ranteet huomista varten ;)

Lähettänyt käyttäjä

Ahdistaa ja jännittää niin paljon! Oon lukenut Terve! sarjan ekan kirjan kokonaan, tokan melkein kokonaan ja kolmosta silleen silmäilly + abi terveystiedon lukenu kerran läpi. Muutama ajatuskartta ja paljon itkua :D Oon jo asennoitunu et huomenna vaan vähän testaamaan millaset ylppärit ja syksyllä sit varmaan korottamaa.. Tuntuu etten osaa mitään ja kaikki mitä oon edes osannu on unohtunu!

Lähettänyt käyttäjä

Lukeminen jäi vikoille viikoille ja päässä pyörii kaikki muu joten kurssikirjat ja kaks abikirjaa selailtu vaan läpi ja vähän jotain muistiinpanoja tehty.. Ärsyttää oma laiskuus ja tiiän jo kuinka kauheeta huomisesta tulee ähh. No ketäpä muuta syyttää ku omaa laiskuuttaan (= ehkä pyhä henki tms auttaa ja tulee helpot kyssät ja alhaiset pisterajat :DD

Lähettänyt käyttäjä

tiiän ettei se muille kuulu mutta ärsyttää ku ei tuu nyt menemään hyvin ja kaikki pitää terkkaa yleisesti niin "helppona" aineena ja että maalaisjärjellä eetä ja ällää ja jos tulee huono arvosana nii kaikki pitää saatanan idioottina :-(

Lähettänyt käyttäjä

^ no ei varmana pidä idioottina! Terveystiedos on hankalempiakin juttuja ja koetilanteessa ei välttämättä muista kaiken maailman nippelitietoa yms. Toivotaan että ois edes pari helpompaa kysymystä. Paljon tsemppiä kaikille ja kyllä huomisesta selvitään. :)

Lähettänyt käyttäjä

Onko ketään muuta vielä hereillä ja kertaamassa huomista koetta varten :D? Itse käyn vielä läpi Terve 4 kirjaa ja oon ihan paniikissa huomisesta kokeesta. Toivottavasti kysyttäisiin jotakin syömishäiriöistä tai unesta D:. Kävin jo viime viikolla kirjoittamassa filosofian ja nyt sitten terkan vuoro. Arvosana odotukset ovat molemmista korkealla, joten saa nyt sitten nähdä miten käy :D!

Lähettänyt käyttäjä

Joo täällä vielä kerrataan.. yhtäkkiä tuntuu ettei osaa yhtään mitään ja nyt sitte paniikissa yritän lukea tyyliin jokaista asiaa jee :D toivottavasti tulee kivat ja SELKEET tehtävät :)

Lähettänyt käyttäjä

Mitä nää ihmiset inisee??? ... "siis OMGG oon lukenu kaikki kirjat läpi plaa plaa pelkään etten pääe läpi/ menee huonosti?? Like really?? Mitä teit vaivaa jos ootte lukeneet kaikki kirjat läpi nii eikai se mene sitten hyvinn!!! Aloitin ite koko lukemisen 5h sitte ja ihan jees fiilis XD

Lähettänyt käyttäjä

^ onnee vaa teille jotka meette vähällä lukemisella kokeeseen ja luulette että pärjäätte sillä :D lankeette just siihe ansaa et terveystiedos pärjää maalaisjärjel. luin koko kesän ja silti terveystiedon syksyn arvosana keikku alimmissa arvosanoissa, jos nyt menis vähä paremmin

Lähettänyt käyttäjä

Joo itsekkin luin syksyn kokeeseen vaan pari tuntia ennen koetta ja hylsy napsahti. :D Nyt aloitin lukemisen 2 viikkoa sitten ja luin terve 1 & 2 kirjat ja kertasin abitreenin avulla. Jos nyt saisin vähän paremman. Mulle on oikeestaan ihan sama minkä saan kunhan pääsen läpi.

Lähettänyt käyttäjä

Ei ollu kyllä tossa kokeessa hirveesti hyötyä pänttäämisestä.. enemmä maalaisjärkeä
Oli helppo! mut pisterajat ylhäällä lupaan sen

Lähettänyt käyttäjä

Terkan kokeista helpoin aikoihin. 1,2,3,5 ja molemmat jokerit tuli tehtyä ja eiköhän sieltä yli 30p napsahda. Pelkään vaan että rajat toosi ylhäällä

Lähettänyt käyttäjä

Kolmas tehtävä oli kysymys siitä että millä keinoilla vanhemmuutta tuetaan suomessa. Ja joo ensimmäinen tehtävä oli huonosti kysytty.

Lähettänyt käyttäjä

Mitä tässä edes haettiin? Jotakin yritin sepittää en tiedä oliko sitten ihan jotain muuta...

Lähettänyt käyttäjä

Täähä oli lähempänä yhteiskuntaopin koetta ku YH:n koe itsessään.

Noh rajat varmaan korkealla koska helppoja kysymyksiä koe täynnä. Onnea kaikille kirjoittaneille.

Lähettänyt käyttäjä

Just ja just ymmärsi mitä kysytään ja tehtävä 5 vaikutti jo enemmän äidinkielen tekstitaitotehtävältä.

Lähettänyt käyttäjä

Toka tehtävä kyse oikeasta ja tarkoituksenmukaisesta lääkkeen käytöstä.
Itse siihen kirjoitin esim miten vanhaa aikaa suhtauduttiin lääkkeisiin ja nykyhetken käyttö sekä hyödyllisesti että turhiin asioihin.

Lähettänyt käyttäjä

Kuulostaa pahalta. Alkaa jo nyt pelottaa, pääseekö lukivaikeuksinen nuoreni nytkään läpi. Toivottavasti tämä ei ole taas ns. Jokin suuri " lukitesti", se on nöyryyttävää niille, joilla oikeasti on lukiongelmia.

Lähettänyt käyttäjä

Oli aika kiva koe! Pelkäsin kovin soveltavia tehtäviä. En sanois et tä mitenkään ihmeen hyvin meni kun 1,5 sivua esseet... Ekaa kertaa kun kirjotin niin jännitti kyl niin pal et oksennus meinas illalla tulla!! Teksti tuntu olevan kauheen tönkköä enkö tainnu esimerkkejä tarpeeks laittaa :// nohh jos sitten se C jos ei Mmää

Lähettänyt käyttäjä

Mä en laittanu mitään vanhasta tai uudesta.. laitoin tietoo et mitä tulee selvittää lääkkestä ennen ko sen ottaa et se on oikeanlaista käyttöö sit väärinkäytöstä kans... oonkohan tuhoon tuomittu

Lähettänyt käyttäjä

joo lääkkeisiin kuului se että mitä pn väärin käyttö ja että pitää lukee tuoteselosteet ja sivuvaikutukset yms.. ei mitään uutta tai vanhaa

Lähettänyt käyttäjä

Olin hätää kärsimässä ku en meinannut saada tuohon 11 tehtävään mitään, vessassa käydessäni vanha vesseli nimeltään Eetu kuiskasi käsisuihkun läpi vastaukset. Varma L

Lähettänyt käyttäjä

säti kyllä iha huolella, rip

eiköhän sieltä ällä tule HD

Lähettänyt käyttäjä

Tuntu että koe oli lähempänä yhteiskuntaoppia, historiaa ja äidinkieltä kuin terveystietoa. Olisi pärjännyt luemattakin maalaisjärjellä. Ei tarvinnu paljoa käsitteitä tai muuta pikkutarkkaa nippelitietoa mitä olin oliskellut monta kuukautta:(

Lähettänyt käyttäjä

Parempi kuin viimeksi! Uusimassa olin, toivotaan et nousis ees vähän. Olin iloinen lääketehtävästä ja masennustehtävästä! Tehtävä 1 huonosti muotoiltu, en oikein ymmärtänyt, mitä haettiin. En saanut siitä tehtävästä kirjoitettua kuin 1,5 sivua potaskaa :D noh, ei voi mitään

Lähettänyt käyttäjä

Syksyllä E yleistiedolla, tästä en olisi osannut paljoakaan. Tulipa valittua hetken mielijohteesta, kannatti!

Lähettänyt käyttäjä

Olipas helppo koe, jopa liian helppo. Muiden kanssa samaa mieltä siitä, että koe muistutti enemmän yhteiskuntaoppia ja historiaa ja terveystietoa. Maalaisjärjellä ja yleistiedolla olisi päässyt helposti lukematta läpi. Itselle tietysti miellyttävä tehdä mutta mittaako tämä tosiaan terveystiedon osaamista?

Lähettänyt käyttäjä

Jumalaut tehtävä kolme "vanhemmuus"... kirjotin vanhuksista kun ei ole voitu sanoo tarkemmin esim. Vanhempana olo tms. Sillälailla kiitoksia! Ajattelin et tarkottiko vanhempia ihmisiä vai lasten vanhempia. Aikalailla yhteiskuntaoppia eikä terveystietoo lähes koko koe!

Lähettänyt käyttäjä

Eihän tuossa huumetehtävässä näköjään tarvinnut kuin luetella niitä oireita. Itse kirjoitin siitä arvioinnista ja vertailusta niiden välillä joten kiitos selkeästä tehtävänannosta ytl :-)

Lähettänyt käyttäjä

Tehtävä 7: mitä tekijöitä tulisi huomioida huumeiden käytön haitallisuuden arvioinnissa ja vertailussa, jotta huumeita on mahdollista asettaa haitallisuuden perusteella järjestykseen?

Miksi hyvän vastauksen piirteissä kuitenkin vaan listataan haittoja. Eikö se mene ohi kysymyksen vai enkö itse ymmärtänyt kysymystä oikein?

Lähettänyt käyttäjä

Siis mitä ihmettä toi tehtävä 5? Jos verkkosivustoa piti ARVIOIDA vaikuttamisen keinojen näkökulmasta niin ei toi tehtävänanto johdata kyllä siihen, että pitäisi vaan listata keinoja. Mä ainakin kritisoin sitä verkkosivustoa ja esittelin siitä keinojen toimivia/ei toimivia puolia...

Lähettänyt käyttäjä

Kaverini Eetu kirjoitti tänään terveystiedon. Onneksi hän kirjoitti kaikki muutkin aineet tänä keväänä yo kirjoituksissa niin hän osasi vastata kaikkiin terveystiedon kysymyksiin jotka oli kaikkista muista aiheista kuin terveystiedosta. Eetu haluaa kiittää yyteeällää L:n papereista!

Lähettänyt käyttäjä

että esimerkiksi tuossa huumetehtävässä tehtävänanto oli nimenomaan mitä tekijöitä tulisi HUOMIOIDA sen haitallisuuden ARVIOINNISSA ja VERTAILUSSA. En tehtävään listannut haittavaikutuksia ja mitä ne tarkalleen sinulle aiheuttaa, vaan otin huomioon tekijöitä, jotka vaikuttavat haitallisuuden arviointiin ja vertailuun, niin kuin tehtävänanto antoi ymmärtää. Mainitsin kyllä asioita, kuten fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset haitat yksilöön, en sentään luetellut tuolla tavalla, huomioin vain asioita, jotka vaikuttavat haitallisuuden arviointiin!! Teinkö nyt väärin sitten??

Lähettänyt käyttäjä

Vanhemmuustehtävän pistemäärät iha paskaa... tän mukaa 2 p tulossa vaikka neljä sivua kirjoitin iha asiaa

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä ainaki meillä käytiin kolmos kurssilla noita vaikuttamisen keinoja, tosin se oli mainos mutta sama asia!!

Lähettänyt käyttäjä

Testattiin kyllä kaikkea muuta kuin terveystietoa. Ärsyttävää, kun itse oli lukenut monta kuukautta ja samat vastaukset olisi todennäköisesti saanut vaikka ei olisi lukenut. Mittaako tämmöiset kokeet oikeasti terveystiedon osaamista?

Lähettänyt käyttäjä

Mä kirjotin siihen lääkeainetehtävään (tais olla 2.) mm. medikalisaatiosta ja lääkeresistenssistä, omasta mielestä aika näppärästi ja globaalisti olin tarkastellu tuota lääkeaineiden oikeaa ja tarkoitustenmukaista käyttöä. hyvän vastauksen piirteet oli vähän eri mieltä kyl

Lähettänyt käyttäjä

irjotin syksyllä terkan ja sain lähes lukematta b:n. Olin siis nyt korottamassa ja nyt ärsyttää. Alotin vuoden alussa lukemaan ja luin oikeesti paljon tähän kokeeseen, koska halusin tottakai korottaa sitä arvosanaa. Noh tää olikin tällänen "terveystiedon" koe missä ois pärjänny lukematta ja maalaisjärjellä, osaamatta mitään terveystiedon nippelitietoja. Tää koe mittaskin historiaa ja yhteiskuntaoppia sekä äidinkieltä :) Oon niin pettyny et mun lukeminen ja panostaminen meni ihan hukkaan. Masennustehtävä oli ehkä ainut mihin terveystiedon lukemisesta oli oikeesti hyötyä. Nyt tuntuu jopa että se kauhee syksyn koe oli helpompi. Ja joo onnee teille, ketkä ette paljoo panostanu tähän terkan kokeeseen ja tuutte sanoo et oli helppo koe. Näköjään terveystiedon kokeeseen ei kannatakkaan lukee vaikka "nykyään terveystiedon kokeessa ei pärjää lukematta". Luulen, että päädyn ihan samaan tulokseen kaiken tän stressin jälkeen kuin syksyllä, ku otin rennosti

Lähettänyt käyttäjä

Miksi tässä tehtävässä kysyttiin kaikkea itsestäänselvää. Eihän kukaan ennen terveystietoa lukeneena tiennytkään, että osaan lääkkeistä tatvitsee reseptin ja toisiin ei. Sekin oli uusi juttu että lääkkeiden saaminen lääkäriltä perustuu diagnoosiin. Vau, kuinka tämän terveystiedonkokeen 2. kysymys ei edes mitannut nimenomaan terveystiedon osaamista laaja alaisesti. Uskon että moni vastasi aiheen vierestä, sillä kysymyksen voi tulkita monella eri tavalla ja käytti vastauksessaan hyväksi esim. medikalisaation vaikutuksia. Virtaa-kirjasarjassa ei ole edes käsitelty lääkkeitä hyvän vastausten piirteiden mukaisesti. Olkaa armollisia. Kokeessa yleisesti oli suuri määrä ainerajoja ylittäviä ja hieman tylsiä kysymyksiä. Onneksi sentään jokeritehtävät olivat suoraan terveystiedosta.

Lähettänyt käyttäjä

Tehtävänannot oli kyllä huonosti muotoiltu! Onneks en lukenu paljoo ku siitä ei ois ollu mittään hyötyä.. :D Vastasin ainaki kahteen tehtävään vissiin sitten ihan täysin jotain muuta ku mitä nuo hyvän vastauksen piirteet oli.. no jospa pääsis läpi en todellakaan halua mennä tekemään tällästä koetta uudelleen:D

Lähettänyt käyttäjä

Joo onneks en panostanut paljoo. harmittaa muiden puolesta..
Luin 1,2 kirjan kokonaan mut muuten en oikeen, eli käytin aikaa ehkä 15h , ja neki luin pari kuukautta aiemmin.. silti tulossa 25-29 pistettä

Lähettänyt käyttäjä

Haluaisitteko kertoa, että mitä varten viittasitte sairauteen " kakkostyypin diabetes" nimityksellä diabetes, kun diabetestehtävän aineisto viittasi pelkästään kakkostyypin diabeteksen riskitekijöihin?? Glukoosinsiedolla ja elintavoilla ei ole mitään tekemistä autoimmuunidiabeteksen synnyssä, kuvittelisi TERVEYSTIEDON kokeiden laatijoiden tämän ymmärtävän, vai olisikohan sensoreiden itse aika kerrata vähän oppimäärää?

Lähettänyt käyttäjä

Olen vähän samaa mieltä, että kokeessa kysyttiin osittain niin itsestäänselvyyksiä, ettei niitä osannut edes kirjoittaa mm. lääkekysymyksessä. Ihmettelen myös sitä, miksi joissakin kysymyksissä pisteitä saa helposti paljon (esim vanhemmuuden tukeminen) ja toisissa pitää ladata paljon enemmän faktaa, että voi saada saman määrän pisteitä. Harmittaakin nyt älyttömästi, etten vastannut vanhemmuden tukemiseen!

Lähettänyt käyttäjä

Uskotteko pisterajojen nousevan? Tänään alustavista tuli 26pistettä ja niin toivon sen riittävän E:ehen :(

Lähettänyt käyttäjä

15p alustavat

mitähän näihin ois muka pitäny sitten kirjotella..

Lähettänyt käyttäjä

Pelottaa pääsenkö vieläkään läpi!!! Huoh! Kysyisitte ytl kunnollisia faktoja, joihin tietäis mitä ja miten niihin pitää vastata. Osasin omasta mielestäni kysytyt asiat. En voi käsittää mitä kysymyksiin pitää vastata!!!! Koettakaa ymmärtää, lakki ja pian KOKO ylioppilastutkinto voi olla tästä kiinni, enkä kestä jos en pääse läpi. Edes hermot ei kestä kolmatta kertaa. En edes ole huono oppilas.

Lähettänyt käyttäjä

Oletteko tarkastelleet ytl:n tilastoja. Niistä selviää, että useana vuonna lähes viidesosa pojista ei pääse terveystiedosta läpi ja joka vuosi miltei 40 prosenttia pojista saa korkeintaan a:n. Aika korkeita lukuja, sanoisin! En usko, että pojat ihan näin huonoja ovat, mutta eivät osaa vastata ytl:n mukaan kysymyksiin. Miten usein näiden poikien joukossa on niitä, joiden koko tutkinto voi olla kiinni terveystiedon kokeesta.

Lähettänyt käyttäjä

tiiättekö fiiliksen ku ootatte 10 mut saatte 5? no mä odotin pistemäärinä n 35 ja alustavat on 12, en tiiä mitä helvettiä tapahtu ja mä en todellakaan oottanu valmistumisen riippuvan terkan yosta..... tosiaan TE numerot ovat 9-10....:)

Lähettänyt käyttäjä

Ymmärrän hyvin tuon mitä sanoit. Et ole ainoa jolle on käynyt noin. Samanlaisia kokemuksia löytyy. Vielä kirjoituspäivänä ja kriteereitä katsellessa on voinut ajatella jostain kysymyksestä, että kyllä kolme pistettä ainakin tulee. Sitten lopputulos on voinut olla 1-2 alustavista ja juuri läpi, vaikka kuinka olis pärjännyt kursseilla. Tulee neuvoton olo ja tuntuu kyllä epäreilulta.

 • terveystietoon ilmekuva abitreeneissä

  2017 kevät: terveystieto

  Terveystiedon yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

  Terveystiedon ylioppilaskoe, ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet ja Abitreenien yo-koelähetys.

 • Oppimateriaalit: terveystieto

  Sisältöjä eri aihealueista, joita lukiossa opiskellaan.

  Sisältöjä eri aihealueista, joita lukiossa opiskellaan.

 • 2016 syksy: terveystieto

  Terveystiedon yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

  Terveystiedon ylioppilaskoe, ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet ja Abitreenien yo-koelähetys.

 • 2016 kevät: terveystieto

  Terveystiedon yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

  Terveystiedon ylioppilaskoe, ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet ja Abitreenien yo-koelähetys.

Abitreenit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle abitreenit

Uusimmat sisällöt - Abitreenit