Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Terveystieto pääkuva

2017 kevät: terveystieto

Terveystiedon yo-koe

Abitreenien yo-koelähetys

24.3. klo 17 alkavassa suorassa lähetyksessä käsitellään terveystiedon, maantieteen ja kemian tämän kevään yo-kokeet. Vieraana YTL:n asiantuntijoita, opettajia ja abeja.
Katso lähetystä ja osallistu keskusteluun chatissa.

Kysy kokeesta ennakkoon

Nostamme ennakkoon lähetettyjä kysymyksiä lähetykseen. Kysy alla olevalla lomakkeella.

Lähetä kysymyksesi terveystiedon, maantieteen tai kemian kokeesta

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Eettistä kysymystä ei ollut syksyllä, joten nyt odotan sitä! Myös perinteisempää koetta odotan, syksyn vaikutti ihan uudenlaiselta ja aika soveltavalta kokeelta, jatkuukohan sama linja :o

Lähettänyt käyttäjä

Syksyn koe oli aivan suumnattoman vaikea verrattuna muihin aikaisempiin kokeisiin.. Toivottavasti ei sama linja jatku ja kysymykset ovat "yksinkertaisempia"

Lähettänyt käyttäjä

Joo niinpä, toivottavasti ei oo yhtä soveltava koe kun syksyllä.. Yksinkertasempia kysymyksiä niinku edellisinäki vuonna, kiitos! Terveisin korottaja

Lähettänyt käyttäjä

Luin syksyn kirjoituksien kommentteja ja odotan kauhulla tätä koetta kun kaiken lisäks ekat kirjoitukset :'D

Lähettänyt käyttäjä

Mitä! Selvä terveystiedon kysymys bilsan kokeessa!! Miksei asioita kysytä juuri tuolla tavalla terveystiedossa, suoria rehtejä kysymyksiä, joihin osaa vastata ne, jotka ovat lukeneet! Toivottavasti ei taas toistu, että kysytään vain jotain tulkinnallista, jossa aina joku koira haudattuna. Psykologiassa kysyttiin unta ja käsitteitä selkeästi ja fiksusti. Terkankin kysymysten laatijoiden kannattaisi ottaa opiksi näistä. Pitääkö tässä mennä tekemään muiden aineiden kirjoituksia, että voi pärjätä terveystiedon tiedolla.

Lähettänyt käyttäjä

Aika moni kirjoittaja on väittänyt, että koe oli "liian soveltava". Mitä te olette oikein lukeneet?
Syksyn kokeessa kysymykset perustuivat nimittäin puhtaasti terveystiedon oppimäärään (ananasdietti --> painonhallinta, hippokrates ja kuolinsyyt --> terveystiedon historia, kaupunkiympäristö --> ympäristön vaikutus terveyteen.)

Lähettänyt käyttäjä

Pointti voi olla jo se, että joku ei tiedä edes, mikä on ananasdieetti. Ei kuulu lukio-oppimäärään ja en tiedä onko se nyt oleellista edes tietääkään?

Lähettänyt käyttäjä

Ananasdietti oli ainestotehtävä, jossa oli puolikas sivu kuvailtu kyseistä diettiä. Tehtävänannossakin oli suoraan sanottu, minkä kannalta kyseistä diettiä tulisi tarkastellaja pohtia.

Viime hetken vinkit: Itse kuulin, että kokeeseen kannattaa mennä "valmiina mihin vain"- asenteella. Pitää luottaa omaan osaamiseensa ja kokeen alkaessa tarkastella koe ajatuksella läpi. Aloita helpoimmista tehtävistä ja tee pienet muistiinpanot (ranskalaiset viivat, mindmap) ennen kirjoittamista, milloin uudelleenkirjoittamisen mahdollisuus pienenee. Pakkaa tavarat jo edellisenä iltana, syö ja nuku hyvin. Onnea kokeeseen! :)

Lähettänyt käyttäjä

WHO:n terveyden edistämisen periaatteita pitää käyttää silloin kun kysytään jotain terveyden edistämisestä, tai vaikkei kysytäkään niin voi miettiä että liittyykö terveyden edistäminen jotenkin aiheeseen. Prevention käsitteitä käytetään silloin kun kysytään vaikkapa sydän- ja verisuonitautien preventiosta. Primääri: terveelliset elämäntavat ja huolenpito itsestä, sekundääri: riskejä sairastua näihin tauteihin, riskien vähentäminen sekä tertiääri: sairastetaan sairautta ja pyritään parantumaan ja kuntoutumaan. Näin siis tiivistettynä. Niin ja näissä preventiokysymyksissäkin voi varmaan soveltaa WHO:n terveyden edistämisen periaatteita :)

Lähettänyt käyttäjä

Jos ja kun kokeessa on aineistopohjaisia tehtäviä, pitääkö aineiston lähde mainita ja ottaa esim. luotettavuus yms huomioon vaikkei sitä kysyttäisikään?

Lähettänyt käyttäjä

Toivottavasti kukaan kirjottajista ei mee "terveystieto on liian helppoa, en lue"- asenteella. Voin kertoa että terveystieto on niin vaikeaa nykyään koska kaikki kirjottaa

Lähettänyt käyttäjä

pitääkö jokaisessa tehtävässä mainittaa psyykkistä, sosiaalista ja fyysistä terveyttä ja yksilön/yhteisön/yhteiskunnan/globaalin näkökulmia?
Mikä on "yhteisön" näkökulma? Mitä pitää kirjoittaa tästä näkökulmasta? Apuaaaaa
P. S aineeksi jos on virheitä kielessä))

Lähettänyt käyttäjä

Yhteisön näkökulmalla tarkoitetaan esim perhettä, koulua, työyhteisöä tai joukkuetta/muuta harrastetoimintaa. Jos on vaikka kysymys tapaturmien ehkäisystä, niin yhteisö tasolla voisi sanoa vaikka harrastetoiminnassa säännöt ja ohjeet joita tulee noudattaa, sitten vaikka asuinympäristön turvallisuus (talvella hiekotetut tiet yms), koulussa järjestyssäännöt, työssä työympäristön turvallisuus (ergonomia yms)

Lähettänyt käyttäjä

Joku ylempänä sanoi, että kannattaa aloittaa helpommista. Ei todellakaan kannata tehdä kaikkia helppoja ensin. Loppuajasta tuskin jaksaa pohtia vaikeimpia syvällisesti, toisin kuin alussa. Aluksi toki kannattaa tehdä 1 helppo jotta tulee varmuus ja siitä eteenpäin vaikka helppo-vaikea-helppo-vaikea menetelmällä.. :)

Lähettänyt käyttäjä

En osaa terveyden historiaa yhtään enkä eees meinannu enää kerrata sitä koska se on niin vaikeeta.. Osaatteks te? Mutta pysykäämme vahvoina kanssasisaret ja varautukaamme samanlaiseen p**kamaiseen kokeeseen kuin syksyllä :)))

Lähettänyt käyttäjä

Vaikka luin ihan kunnolla koko kesän ajan, ei se auttanut vittu yhtäkään nii mitä järkee edes yrittää. Kannattaa opetella ihan muuta asiaa joka ei liity terveystietoon ku sitähän nää idiootti hakee.

Lähettänyt käyttäjä

Mä oon ihan suosiolla jättäny terveyden historian pois, sekottais päätä ihan liikaa.. :D oon pistäny vaa mieleen et 1930 perustettiin Kela ja 1972 kansanterveyslaki!

Lähettänyt käyttäjä

Mitäs veikkaatte että kuinka tärkeetä tulee olemaan ympäristöterveys kokeessa? Osa on sanonut asian olevan ajankohtanen mutta en sitten tiedä mitä aiheesta kertaisi. Hauskana tärppinä muuten opettajalta sellanen että rakenna ylppäri evääs lautasmallin tai terveyssuositusten mukasesti, sillä eihän se ole kiellettyä ja siitä saa ehkä jotain apua :D

Lähettänyt käyttäjä

En usko että välttämättä ihan jokaisessa, mutta varmaa suurimmas osas. Kyllä siitä tehtävästä pitää tajuta millon käyttää!!

Lähettänyt käyttäjä

Eilisen paskan lyhyen matikan koe jälkeen on pakko panostaa tähän terkkaan joten huomenna on parasta olla kokeessa KOULUSSA OPITTUJA ASIOITA TAI MUUTEN SAATTE NÄHDÄ MITEN TEILLE KÄY!

Lähettänyt käyttäjä

Kuinka paljon olette lukeneet? Itse olen lukenut kurssikirjat kerran läpi ja abi opuksen muutaman kerran, toivottavasti nämä lukemiset riittää

Lähettänyt käyttäjä

Itse lukenut virtaa-kirjasarjan kertauskirjan huolellisen lukemisen lisäksi ensimmäisen kurssikirjan. Olen myös seuraillut aiheisiin liittyviä videoita ja ajankohtaisia uutisia. Jotenkin sillä fiiliksellä ettei tämä lukeminen riitä, mutta tällä on mentävä.

Lähettänyt käyttäjä

En oo lukenu kaikkia kirjoja kunnolla läpi mut selaillu, toisesta kirjasarjasta jonka koin paremmaks nii kävin kunnolla läpi. Sit oon tehny myös oppikirjojen ulkopuolisia tehtäviä ja syventäny tietoja tietyista aiheista! Ja sit kävin vielä abipaketin läpi.

Lähettänyt käyttäjä

Kannattaa nopeasti lukaista kaikki kysymykset läpi ja todeta ettei osaa mitään. Sitten vain terotellaan kyniä kuusi tuntia. Muistakaa vielä ennen nukkumaanmenoa lämmitellä ranteet huomista varten ;)

Lähettänyt käyttäjä

Lukekaa kysymykset vain tarkasti eikä hätillä niinku tenit pillunperässä:)

Lähettänyt käyttäjä

Ei oo hääviä kun sattu järkyttävä ribuli tälle iltaa, ei oo huomena mukava rampata paskalla koko kirjoituksia.

Lähettänyt käyttäjä

Tuli edellisestä kommentista mieleen, että eikö olisi hyvä että vessassa saisi laittaa vaikka peränurkkaa soimaan kunnon poppivehkeistä siksi aikaa kun tekee tarpeensa? On nimittäin ikävä piereskellä vessassa kun valvoja odottaa ulkopuolella. Yskiminen on aika ilmiselvä peittelykeino ja viimeksi valvoja luuli, että meinasin tukehtua ja hän syöksyi vessaan sisään. Säikähdin kuin peura ajovaloissa ja suihku lensi suoraan valvojan naamalle. Yksi sana: akward.

Lähettänyt käyttäjä

Ahdistaa ja jännittää niin paljon! Oon lukenut Terve! sarjan ekan kirjan kokonaan, tokan melkein kokonaan ja kolmosta silleen silmäilly + abi terveystiedon lukenu kerran läpi. Muutama ajatuskartta ja paljon itkua :D Oon jo asennoitunu et huomenna vaan vähän testaamaan millaset ylppärit ja syksyllä sit varmaan korottamaa.. Tuntuu etten osaa mitään ja kaikki mitä oon edes osannu on unohtunu!

Lähettänyt käyttäjä

Itseäkin jännittää ihan homona, mutta eihän tämä ole homma eikä mikään valkoselle miehelle!

Lähettänyt käyttäjä

Lukeminen jäi vikoille viikoille ja päässä pyörii kaikki muu joten kurssikirjat ja kaks abikirjaa selailtu vaan läpi ja vähän jotain muistiinpanoja tehty.. Ärsyttää oma laiskuus ja tiiän jo kuinka kauheeta huomisesta tulee ähh. No ketäpä muuta syyttää ku omaa laiskuuttaan (= ehkä pyhä henki tms auttaa ja tulee helpot kyssät ja alhaiset pisterajat :DD

Lähettänyt käyttäjä

tiiän ettei se muille kuulu mutta ärsyttää ku ei tuu nyt menemään hyvin ja kaikki pitää terkkaa yleisesti niin "helppona" aineena ja että maalaisjärjellä eetä ja ällää ja jos tulee huono arvosana nii kaikki pitää saatanan idioottina :-(

Lähettänyt käyttäjä

^ no ei varmana pidä idioottina! Terveystiedos on hankalempiakin juttuja ja koetilanteessa ei välttämättä muista kaiken maailman nippelitietoa yms. Toivotaan että ois edes pari helpompaa kysymystä. Paljon tsemppiä kaikille ja kyllä huomisesta selvitään. :)

Lähettänyt käyttäjä

Onko ketään muuta vielä hereillä ja kertaamassa huomista koetta varten :D? Itse käyn vielä läpi Terve 4 kirjaa ja oon ihan paniikissa huomisesta kokeesta. Toivottavasti kysyttäisiin jotakin syömishäiriöistä tai unesta D:. Kävin jo viime viikolla kirjoittamassa filosofian ja nyt sitten terkan vuoro. Arvosana odotukset ovat molemmista korkealla, joten saa nyt sitten nähdä miten käy :D!

Lähettänyt käyttäjä

Joo täällä vielä kerrataan.. yhtäkkiä tuntuu ettei osaa yhtään mitään ja nyt sitte paniikissa yritän lukea tyyliin jokaista asiaa jee :D toivottavasti tulee kivat ja SELKEET tehtävät :)

Lähettänyt käyttäjä

Mitä nää ihmiset inisee??? ... "siis OMGG oon lukenu kaikki kirjat läpi plaa plaa pelkään etten pääe läpi/ menee huonosti?? Like really?? Mitä teit vaivaa jos ootte lukeneet kaikki kirjat läpi nii eikai se mene sitten hyvinn!!! Aloitin ite koko lukemisen 5h sitte ja ihan jees fiilis XD

Lähettänyt käyttäjä

^ onnee vaa teille jotka meette vähällä lukemisella kokeeseen ja luulette että pärjäätte sillä :D lankeette just siihe ansaa et terveystiedos pärjää maalaisjärjel. luin koko kesän ja silti terveystiedon syksyn arvosana keikku alimmissa arvosanoissa, jos nyt menis vähä paremmin

Lähettänyt käyttäjä

Joo itsekkin luin syksyn kokeeseen vaan pari tuntia ennen koetta ja hylsy napsahti. :D Nyt aloitin lukemisen 2 viikkoa sitten ja luin terve 1 & 2 kirjat ja kertasin abitreenin avulla. Jos nyt saisin vähän paremman. Mulle on oikeestaan ihan sama minkä saan kunhan pääsen läpi.

Lähettänyt käyttäjä

Ei ollu kyllä tossa kokeessa hirveesti hyötyä pänttäämisestä.. enemmä maalaisjärkeä
Oli helppo! mut pisterajat ylhäällä lupaan sen

Lähettänyt käyttäjä

Terkan kokeista helpoin aikoihin. 1,2,3,5 ja molemmat jokerit tuli tehtyä ja eiköhän sieltä yli 30p napsahda. Pelkään vaan että rajat toosi ylhäällä

Lähettänyt käyttäjä

Kolmas tehtävä oli kysymys siitä että millä keinoilla vanhemmuutta tuetaan suomessa. Ja joo ensimmäinen tehtävä oli huonosti kysytty.

Lähettänyt käyttäjä

Mitä tässä edes haettiin? Jotakin yritin sepittää en tiedä oliko sitten ihan jotain muuta...

Lähettänyt käyttäjä

Täähä oli lähempänä yhteiskuntaopin koetta ku YH:n koe itsessään.

Noh rajat varmaan korkealla koska helppoja kysymyksiä koe täynnä. Onnea kaikille kirjoittaneille.

Lähettänyt käyttäjä

Just ja just ymmärsi mitä kysytään ja tehtävä 5 vaikutti jo enemmän äidinkielen tekstitaitotehtävältä.

Lähettänyt käyttäjä

Toka tehtävä kyse oikeasta ja tarkoituksenmukaisesta lääkkeen käytöstä.
Itse siihen kirjoitin esim miten vanhaa aikaa suhtauduttiin lääkkeisiin ja nykyhetken käyttö sekä hyödyllisesti että turhiin asioihin.

Lähettänyt käyttäjä

Kuulostaa pahalta. Alkaa jo nyt pelottaa, pääseekö lukivaikeuksinen nuoreni nytkään läpi. Toivottavasti tämä ei ole taas ns. Jokin suuri " lukitesti", se on nöyryyttävää niille, joilla oikeasti on lukiongelmia.

Lähettänyt käyttäjä

Oli aika kiva koe! Pelkäsin kovin soveltavia tehtäviä. En sanois et tä mitenkään ihmeen hyvin meni kun 1,5 sivua esseet... Ekaa kertaa kun kirjotin niin jännitti kyl niin pal et oksennus meinas illalla tulla!! Teksti tuntu olevan kauheen tönkköä enkö tainnu esimerkkejä tarpeeks laittaa :// nohh jos sitten se C jos ei Mmää

Lähettänyt käyttäjä

Mä en laittanu mitään vanhasta tai uudesta.. laitoin tietoo et mitä tulee selvittää lääkkestä ennen ko sen ottaa et se on oikeanlaista käyttöö sit väärinkäytöstä kans... oonkohan tuhoon tuomittu

Lähettänyt käyttäjä

joo lääkkeisiin kuului se että mitä pn väärin käyttö ja että pitää lukee tuoteselosteet ja sivuvaikutukset yms.. ei mitään uutta tai vanhaa

Lähettänyt käyttäjä

Olin hätää kärsimässä ku en meinannut saada tuohon 11 tehtävään mitään, vessassa käydessäni vanha vesseli nimeltään Eetu kuiskasi käsisuihkun läpi vastaukset. Varma L

Lähettänyt käyttäjä

säti kyllä iha huolella, rip

eiköhän sieltä ällä tule HD

Lähettänyt käyttäjä

Tuntu että koe oli lähempänä yhteiskuntaoppia, historiaa ja äidinkieltä kuin terveystietoa. Olisi pärjännyt luemattakin maalaisjärjellä. Ei tarvinnu paljoa käsitteitä tai muuta pikkutarkkaa nippelitietoa mitä olin oliskellut monta kuukautta:(

Lähettänyt käyttäjä

Siis kirjotin ite jo syksyllä mutta kaduttaa kyllä koska täähän oli helvetisti helpompi mitä helvettiä :DDDD

Lähettänyt käyttäjä

Parempi kuin viimeksi! Uusimassa olin, toivotaan et nousis ees vähän. Olin iloinen lääketehtävästä ja masennustehtävästä! Tehtävä 1 huonosti muotoiltu, en oikein ymmärtänyt, mitä haettiin. En saanut siitä tehtävästä kirjoitettua kuin 1,5 sivua potaskaa :D noh, ei voi mitään

 • terveystietoon ilmekuva abitreeneissä

  2017 kevät: terveystieto

  Terveystiedon yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

  Terveystiedon ylioppilaskoe, ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet ja Abitreenien yo-koelähetys.

 • Oppimateriaalit: terveystieto

  Sisältöjä eri aihealueista, joita lukiossa opiskellaan.

  Sisältöjä eri aihealueista, joita lukiossa opiskellaan.

 • 2016 syksy: terveystieto

  Terveystiedon yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

  Terveystiedon ylioppilaskoe, ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet ja Abitreenien yo-koelähetys.

 • 2016 kevät: terveystieto

  Terveystiedon yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

  Terveystiedon ylioppilaskoe, ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet ja Abitreenien yo-koelähetys.

Abitreenit

Kysy kokeesta – nostamme kysymyksiä illan lähetykseen! (TE, GE & KE)

Lähetä kysymyksesi terveystiedon, maantieteen tai kemian kokeesta

Kerro mitä pidit päivän kokeesta! (TE, GE & KE)

Terveystiedon yo-kokeen vaikeustaso?

Valitse, mikä kuvaa parhaiten omaa tunnettasi kokeesta.

Maantieteen yo-kokeen vaikeustaso?

Valitse, mikä kuvaa parhaiten omaa tunnettasi kokeesta.

Kemian yo-kokeen vaikeustaso?

Valitse, mikä kuvaa parhaiten omaa tunnettasi kokeesta.

Yo-kokeet ja oppimateriaalit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle
abitreenien etusivulle kuva toimituksesta josta linkki meistä sivulle abitreenit

Uusimmat sisällöt - Abitreenit