Hyppää pääsisältöön

Etusivu uusiksi!

Yle Areenan etusivu uudistui
Yle Areenan etusivu uudistui Yle Areenan etusivu uudistui Yle Areena

Areenan web-palvelun hieman viilattu etusivu otettiin käyttöön tänään. Suuria toiminnallisia uudistuksia uudessa versiossa ei ole, vaikka ulkoasua onkin hieman paranneltu. Web-palvelun uudistuksessa on keskitytty konepellin alla oleviin asioihin.

Tärkein käyttäjälle näkyvä uudistus on Areenan mobiili- ja älytv-versioissa jo jonkin aikaa toiminut algoritminen suosittelu. Pelottavasta nimestään huolimatta ominaisuus tarkoittaa, että Areenan käyttäjä saa nyt entistä paremmin hänen makuunsa sopivaa sisältöä.

Areenan suositukset (jotka ovat siis Areenan etusivun ensimmäisinä näkyvät kuvalliset ohjelmalinkit) perustuvat edelleen toimituksen työhön. Toimitus kokoaa jatkuvasti listaa, johon kuuluu noin 80 Areenassa katseltavissa olevaa ohjelmaa. Tämän jälkeen työhön ryhtyy suosittelualgoritmi: se järjestää toimituksen listan erikseen kullekin Areenaa käyttävälle laitteelle. Algoritmi huomioi työssään sen, millaisia sisältöjä kultakin laitteelta on aiemmin katsottu ja mitä muita ohjelmia näitä ohjelmia katsoneet käyttäjät ovat katsoneet.

Ennen virallista julkaisua toimituksen ihmisaivoin järjestämää suosittelulistaa ja koneen järjestämää listaa testattiin rinnakkain. Ns. A/B-testauksen avulla osa Areenan käyttäjistä sai toimituksen listan ja osa koneellisesti muodostetun listan. Tulokset olivat selviä: algoritmin järjestämän listan käyttäjät käynnistivät yli 30% enemmän ohjelmia Areenasta.

Nyt käytössä oleva suosittelumekanismi on siis sidottu laitteen käyttöhistoriaan. Vielä emme siis käytä Yle Tunnuksella Areenaan kirjautuneiden käyttäjien käyttöhistoriaa suositusten muodostamiseen. Tästä johtuen suositukset voivat samalla käyttäjällä olla erilaisia, kun Areenaa käytetään eri laitteilla.

Uuden etusivun myötä otetaan myös pieni askel eteenpäin avoimen lähdekoodin polulla. Tulemme avaamaan Areenan etusivun lähdekoodin lähiaikoina, kunhan lisenssiasiat on saatu kuntoon.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Miten tuon suositussysteemin saa pois toiminnasta? Jos ja kun haluaisi katsoa monipuolisesti erilaisia ohjelmia, niin ainakaan nyt tuo suosittelemme ei ole kolahtanut minulle lainkaan. Tässä on sama henki, kuin hakukoneissa. Kun kerran katsoo taloon peltikattovaihtoehtoja, niitä sitten tulee muidenkin sivujen pikkumainoksina vuoden jälkeenpäin.

Lähettänyt käyttäjä

Mistä lie hatusta vedetty nämä suositukset. Katson Areenasta ainoastaan ulkolaisia sarjoja ja mulle suositellaan kotimaisia sarjoja ja ajankohtaisohjelmia.En omista telkkaria, joten aina pitää etsimällä etsiä haluamaansa, joskus on mennyt ohi jokin laadukas ja houkutteleva sarja, kun ei ole silmiin osunut.
Parempi olisi, jos tuon suositussysteemin voisi halutessaan poistaa tai itse muokata omaa mieltymystä vastaavaksi.

Lähettänyt käyttäjä

Äly tv:n käyttöliittymä on aivan käsittämättömän huono. Kun valintaa siirtää kuvakkeesta toiseen, sen asemaa tuskin näkee; ohjelmat skrollaavat horisontaalisesti; turkoosia väriä tyrkytetään joka paikassa, jokaiseen käyttöön. Tässä on ilmeisesti visuaalinen design mennyt perusasioiden edelle.