Hyppää pääsisältöön

Nuorisollemme varoittavaksi esim. yltiöpäisestä kotiseuturakkaudesta!

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko
Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ajatusten miljoonalaatikko,blogi,markus kajo

Nuorisollemme varoittavaksi esim. yltiöpäisestä kotiseuturakkaudesta!

Tehtäviini kun kuuluu pelottomasti ajatella sellaisiakin ajatuksia, joita jotkut - tai niiden tuttavat - eivät vaivautuisi ajattelemaan, tulisi ajatelleeksi, taikka ilkeäisi ajatella, eksentrikoksi leimautumisen perusteella. Niin tätä tarkoitusta varten ryhdyin miettimään nauvolaisia, ja linja-autoa.

Yhtä hyvin olisin voinut ajatella Töölön asukkaita Helsingissä & raitiovaunua, tai vaikka Nurmeksen Porokylän väkeä, ja helikopterikyytiä, tahi isoa laumaa intoa tihkuvia kemiläisiä ahtautumassa laivaan.

Kuitenkin!

Ajatellaan, että Valtioneuvosto ( http://vnk.fi/etusivu ) olisi päättänyt käyttää pikkujouluarpajaistensa tuoton juuri Nauvon (ruots. Nagu) asukkaiden virkistämiseksi.

Nauvon kylät, siltä varalta, ettette vielä muista niitä ulkoa, ovat Antböle, Backas, Berghamn, Biskopsö, Borstö, Böle, Dalkarby, Druckis, Ernholm, Finby, Grännäs, Grötö, Gullkrona, Gyttja, Hangslax, Haverö, Humleholm, Högsar, Innamo, Jälist, Kirjais, Kivis, Klobbnäs, Kopparholm, Korsnäs, Koum, Krok, Kvivlax, Käldinge, Käldö, Laggarnäs, Lökholm, Mattnäs, Mielis, Nötö, Packais, Pensar, Piparby, Poutuis, Prostvik, Pärnäinen (Pärnäs), Risis, Samslax, Sandholm, Sandö, Seili (Själö), Sexnappa, Sellmo, Simonkylä (Simonby), Sommarö, Spink, Stenskär, Strandby, Sydänperä, Såris, Tackork, Toras, Trunsö, Valmoholm, Vandrock, Vansor, Vikom, Vikperä ja Väcklax. Kivat nimet on niillä minusta.

Ja jos ette sitäkään muusta, niin Nauvo (ruots. Nagu) koostuu noin 3000 saaresta, luodosta ja kalliosta. Ajan voittamiseksi en luettele niitä nyt tässä.

Niin silleen olisi sopinut Valtioneuvosto, että Nauvon Innamon kylään ajetaan linja-auto, ja kaikki halukkaat nauvolaiset pääsevät virkistystmatkalle Ruokolahdelle katsomaan kummakiveä. ( http://www.gtk.fi/geologia/retkeily/lohkareet/ )

Ja tulisikin helposti se linja-auto täyteen Nauvon eri kylistä paikalle rientäneitä, reppuselkäisiä nauvolaisia ja nauvolaisettaria.

Eikun linjurin kyytiin, mitä tässä aikailemaan!

Innosta hihkuisivat he kuljettajalle, että Paina kaasua niin lähetään!

Ja joku soittaisi kitaraa ja pari muuta soittaisi kastanjetteja ja quiroa, ja syötäisiin metwursti- ja maksamakkaravoileipiä ja juotaisiin piimää pullosta, ja jälkiruoaksi mustikkapiirakkaa, ja kahvia, joka olisi villasukkaan laitetussa lasipullossa pysynyt hyvin kuumana.

Eväät olisi jo melkein syöty, ennen kuin linja-auto olisi ehtinyt edes naapurikunnan puolelle.

Silloin laitettaisiin karamellipussi kiertämään, ja kun salmiakit ja muut namit olisi imetty, kajautettaisiin iloinen seikkailulaulu ”Meill’on metsässä nuotiopiiri!” ja tunnelma olisi linja-auton katossa!

Kokeiltaisiin naksutella istuinpaikkojen lukuvaloja päälle ja pois, katsottaisiin, onko edesssäolevan istuimen selkänojataskuun jäänyt kolikoita, luettavaa tai syötävää, ja huurutettaisiin ikkunaa hengityksellä ja piirrettäisiin huuruun tikku-ukkoja, omia nimikirjaimia ja sydämiä piirrettäisiin siihen huuruun.

Iloisesti huristelisi onnikka eteenpäin, mutta kun joku linja-auton pitkällä takapenkillä istujista vilkaisisi taaksepäin, ja näkisi Nauvon tuttujen käkkärämäntyjen jäävän taakse, hän mitään sanomatta -- henkistä tukea ottaakseen - koskettaisi vieressään istujaa.

Tämäkin katsoisi taaksepäin, ja koskettaisi seuraavaa istujaa, ja kohta kaikki takapenkkiläiset katsoisivat taaksepäin, sitten, hetken perästä, nousisivat istuimille polviensa varaan, katse tiukasti Nauvoon päin.

Ja ensin kyyneltyisivät yhden silmät, sitten toisen, ja lopulta kaikkien takapenkkiläisten.

”Sinne jää rakas kotipaikka!” sanoisi joku hiljaa.

”Toisen paikkakunnan ihmeitä menossa katsomaan ollaan, kotiseutu jätetään”, joku sanoisi kyyneliä niellen, ja sitten purskahtaisi itkuun.

Takapenkkiläisten poru herättäisi ensin lähellä, sitten kuempanakin istujain huomion.

”Voi rakas Nauvo! (ruots. Nagu) huutaisi nyt jo useampi matkustaja.

Nuorempi väki aloittaisi kättentaputuksen säestyksellä sotahuudon Nau-vo Tap-tap-tap, Na-gu Tap-tap-tap! (jne.) mutta vanhempien kesken sitä pidettäisiin liian riehakkaana hetken
murheellisuuteen nähden, ja taputushuuto vaiennettaisiin toruvilla kulmakarvoilla.

Mukaan olisi sattunut jokunen matkustajavainenNauvon kuoroista, ja nämä virittäisivät hartaan veisuun Mozartin requiemistä, (D-molli, KV 626):

Dies Irae! dies illa
Solvet saeclum in favilla...

(Runon innoittajana on mahdollisesti toiminut Sefanjan kirjan 1. luvun jakeet 15 - 16 Vulgatan mukaan:

"Dies iræ, dies illa, dies tribulationis et angustiæ, dies calamitatis et miseriæ, dies tenebrarum et caliginis, dies nebulæ et turbinis, dies tubæ et clangoris super civitates munitas et super angulos excelsos."

"Se päivä on vihan päivä, hädän ja ahdistuksen päivä, onnettomuuden ja hävityksen päivä, pimeyden ja synkeyden päivä, pilven ja sumun päivä, pasuunan äänen ja sotahuudon päivä. ..."

https://www.youtube.com/watch?v=RVc9G36uxPc

Kuorolaisten pauhatessa Mozartia muut nauvolaiset alkaisivat ensin paukkuvin kämmenin hakata laululle tahtia, sitten joku keksisi, että jos kaadetaan bussi, ei jouduta enää kauemmaksi Rakkaasta Nauvosta.

Ja vimmatusti alkaisivat nauvolaiset nyt reuhtoa, huojuttaa ja rytkyttää itseään, keikuttaakseen linjuria, niin että kuljettajan olisi lopulta pakko pysäyttää auto.

Kssshh! Sanoisivat linjurin paineilmajarrut.

Seuraisi neuvottelu, jossa nauvolaiset itkisivät ja rukoilisivat kuljettajalta armoa, että heidät vietäisiin takaisin toiviopaikkaansa: Koti-Nauvoon! Eikä katsomaan Ruokolahden kummakiveä.

Ja oi sitä riemua kun kuljettaja kääntäisi suunnan takaisin kotia kohti!

Hurraa-hurraa-hurraa! (+ kerta kiellon päälle Hurra! på sv.)

Ja kun tutut Nauvon männyt ilmestyisivät näköpiiriin, säntäisivät kaikki matkustajan linjurin etuosaan, osoittaisivat tuttuja maastonkohtia - tuolla! Täällä! Där! Ja tuolla!

Kuljettaja melkein pelkäisi henkensä puolesta, kun linjurin pysähtyessä Innamon kylään nauvolaiset ripustautuisivat kuljettajan kaulaan, pussaisivat kummallekin poskelle, työntäisivät rahaa sadoin euroin hänen taskuihinsa, suutelisivat hänen sormiaan ja ottaisivat hänestä, sankaristaan kymmenittäin valokuvia.

Innokkaana jonona nauvolaiset tarpoisivat kotiinsa, kotiseudun tuttuja kohtia sormella toisilleen osoittaen.

Ja sinä iltana helpotuksesta huokaisten nukahtaisi jokainen matkaa tehnyt nauvolainen kotivuoteeseensa, ja vannoisi, ettei enää koskaan lähde Nauvosta! Ei ikänä! Aldrig i livet!

Mutta annapa olla, kun saatuaan tiedon ja käsityksen, että nauvolaisten matka oli jollain lailla epäonnistunut, Valtioneuvosto seuraavana vuonna taas tilaisi nauvolaisille linja-auton viemään heidät katsomaan Ruokolahden kummakiveä, niin uskokaa tai älkää, bussi olisi parissa minuutissa täynnä samoja nauvolaisia kuin viime vuonna - olihan viimevuotinen reissu onnistunut tuhatkertaisesti yli odotusten, kun matkattiin ihanasta Nauvosta ihanaan Nauvoon!

Sen pituinen se.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Mainioja nimiä Nauvon kylillä! Niille voisi pohtia ihan omaa merkitysluetteloa niin kuin kirjassa "Elimäen tarkoitus".

Esim!

Druckis: ääni, joka kuuluu kun paperipinkan kulmaan iskee niitin niittarilla.
Haverö: merenkulkija, jonka koulutuksessa turvallisuusasiat eivät olleet päällimmäisenä.
Risis: puhekielinen nimitys mielentilalle, josta juontuu teonsana "risoa".

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä ihan tahallaan laittavat valtioneuvoston ja valtioneuvoston kanslian työntekijät kapuloita kotiseuturakkauden rattaisiin. Lähtevät pian ruokolahtelaiset kosto- ja graffitintekoreissulle Nauvoon ja sosiaalisessa mediassa sitten ilkkuvat kylännimille ("Piparby!", "Spink!"). Ja kaikki vain siksi kun valtioneuvostolaiset ja valtioneuvostonkanslialaiset ovat katkeria kun ovat työnsä takia joutuneet muuttamaan kotiseudultaan pois. Se on kuitenkin pohjimmiltaan ammatinvalintakysymys.

Kiitos jälleen mainiosta ja elämänlaatua parantavasta kirjoituksesta!

Lähettänyt käyttäjä

Itsekään 50/60 takatöölöläis-nauvolaisena en olisi hoksannut että kyse ei ole tilausajosta vaan kyydityksestä jossa nauvolaisuus punnitaan. Kuskilta edellytettin melko paljon, todella (egentligen).

 • Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

  Listoja näille ja muille

  Metalista listoista nauttiville...

  Ihmismieli, jostakin merkillisestä syystä - ainakin omani - tuntuu pitävän listoista. Silläkin uhalla, että jotkin allaolevista listoista ovat teille jostakin (muukalaislegioona, pyhäkoulu, joutsenlammen harjoitushuoneen balettipuomin graffitikaiverrus) jo tuttuja, kirjaan muutamia listoja tähän. Toivottavasti on niistä iloa. Ja tervetuloa täydentämään ja lisäämään niitä kommenteissa!

 • Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

  Nuorisollemme varoittavaksi esim. yltiöpäisestä kotiseuturakkaudesta!

  Nauvolaisten kotiseutukiihko - varoitus Suomen nuorille!

  Kokeiltaisiin naksutella istuinpaikkojen lukuvaloja päälle ja pois, katsottaisiin, onko edesssäolevan istuimen selkänojataskuun jäänyt kolikoita, luettavaa tai syötävää, ja huurutettaisiin ikkunaa hengityksellä ja piirrettäisiin huuruun tikku-ukkoja, omia nimikirjaimia ja sydämiä siihen huuruun, ja kirjoitettaisiin siihen sydämen viereen Nauvo/Nagu.

 • Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

  Itsen kävelytys-, kuntoilutus-, innostamis- riitely- ja laskujen pienenäpitämis- sekä mm. Riemannin teoreeman todistamis rahvaalle & oppineillerobotti

  Nuorisonhaukkumisrobotti säästäisi nuorison haukkujien aikaa

  Sanotaan että riita puhdistaa ilmaa. Ei puhdista ilmaa riita! Valheellista markkinointia! Aktiivihiilisuodatin ja HEPA-suodatin (High-efficiency particulate arrestance) puhdistavat ilmaa! Riidat voisi jättää riitelyrobotin tai -robottien riideltäväksi esim. sillä aikaa kun itset menevät askareisiinsa, tai uimaan, tahi katsomaan, onko missä jäätä mitä voi kantapäällä raksauttaa, tai yrittämään piirtää koomiseton hevonen tai muu eläin.

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Kolumnin artikkelikuva

  Marjo Niemi: Luota ahdistujaan

  Jokainen aika on ajatellut olevansa historian ahdistunein.

  Minä haluaisin jonkun kokonaiskuvan. Kaikesta. Tiedän sen olevan ongelma, koska tiedän ettei se ole mahdollista. Voi epävarmuus, pohtii Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Marjo Niemi.

 • Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

  Listoja näille ja muille

  Metalista listoista nauttiville...

  Ihmismieli, jostakin merkillisestä syystä - ainakin omani - tuntuu pitävän listoista. Silläkin uhalla, että jotkin allaolevista listoista ovat teille jostakin (muukalaislegioona, pyhäkoulu, joutsenlammen harjoitushuoneen balettipuomin graffitikaiverrus) jo tuttuja, kirjaan muutamia listoja tähän. Toivottavasti on niistä iloa. Ja tervetuloa täydentämään ja lisäämään niitä kommenteissa!

 • Toimittaja Atlas Saarikoski ulkona taivasta vasten.

  Atlas Saarikoski: Kirjallisuus on harvojen käsissä

  Rakenteellinen syrjintä estää kirjoittamista.

  Rakenteellinen syrjintä vaikuttaa siihen, kenellä on mahdollisuus kirjoittaa. Maailmassa, jossa kaikki saavat kirjoittaa, olemme vähemmän toisia toisillemme ja enemmän kokonaisia itsellemme. Tämän takia kielen rajoja on höllennettävä, toimittaja Atlas Saarikoski kirjoittaa esseessään.

 • Kolumnistikuva

  Riina Katajavuori: Mistä olen kotoisin?

  Ihminen tahtoo olla siellä, missä hän on osa porukkaa.

  Kulttuuri ja historia eivät tule verenperintönä. Ei myöskään identiteetti. Ihminen löytää kulttuurinsa, historiansa ja identiteettinsä sen kautta, mikä tulee hänelle tutuksi, ja siitä, mihin hän kiintyy. Mistä ihminen on kotoisin, pohtii Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Riina Katajavuori.