Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Suomalainen nettipuhe synkistyi – mitä se kertoo meistä?

toimittaja Jussi Nygren ja kaksi hymiökasvoista hahmoa
Prisma Studion toimittaja Jussi Nygren selvittää, voiko kansakunnan mielialaa mitata nettikeskusteluista. toimittaja Jussi Nygren ja kaksi hymiökasvoista hahmoa Kuva: Yle / Janne Lindroos Prisma Studio

TV1 keskiviikkona 1.3.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 3.3. klo 5.55
Yle Areenassa vuoden ensilähetyksestä.

Mitä suomalaisille kuuluu? Voisivatko nettikeskustelut olla ikkuna kansakuntamme kollektiiviseen tajuntaan?

Helsingin yliopistossa tutkitaan suomalaisten mielenliikkeitä isojen verkkoaineistojen avulla. Tutkittavana on suomalaisten virtuaalinen kokoontumispaikka, Suomi24-foorumi, johon on tallentunut suomalaista keskustelua yli vuosikymmenen ajan.

"Päivätasolla sinne tulee 15 000 viestiä päivässä ja kokonaisanalyysissa on ollut 53 miljoonaa viestiä", selittää tutkija Krista Lagus Kansakunnan mielenliikkeet -tutkimusryhmästä.

Mitä uutta suomalaisten mielentilasta on selvinnyt Suomi24-keskustelujen avulla? 2000-luvulla keskustelussa on tapahtunut selvä muutos. Iloa ja onnea kuvaavien sanojen käyttö on vähentynyt samaan aikaan kun esimerkiksi huoli, pelko ja masennus ovat lisääntyneet. Mitä muutos tarkoittaa? Ja kuinka luotettava mittari kansan tunnoista nettikeskustelu on?

Äänetkin voivat kuolla sukupuuttoon

Lankapuhelimen valintaääni on alle parikymppisille täysi mysteeri. Se tarkoittaa, että ääni on uhanalainen. Tutkijat ovat heränneet tallentamaan tällaisia katoavia ääniä. Suomalaisille tärkeitä äänimaisemia on nyt kartoitettu kahdesti kymmenen vuoden välein. Siinä ajassa moni äänimaisema on ehtinyt muuttua.

"Äänet katoavat tosi nopeastikin. Kahviloista on esimerkiksi katoamassa käteisen käyttö eli setelirahojen kahina ja kolikoiden kilahdukset", selittää tutkija Meri Kytö Muuttuvat äänimaisemat -hankkeesta, Tampereen yliopistosta.

tutkija Meri Kytö kuulokkeet päässä
Tutkija Meri Kytö metsästää ja tallentaa katoavia ääniä. tutkija Meri Kytö kuulokkeet päässä Kuva: Yle/Tiede Prisma Studio

Usein äänten katoaminen liittyy teknologian kehittymiseen.

Australiassa elävä lyyralintu eli matkijalintu on oppinut matkimaan uskomattoman tarkasti kameran ääntä, autojen varashälyttimiä ja moottorisahaa. Sekin siis dokumentoi oman elinympäristönsä muuttumista.

Kalevalassa ei puhuta seksistä

Kuva suomalaisuudesta on puhtoisempi ja siveellisempi kuin sen itse asiassa kuuluisi olla. Oikeasti esivanhempamme ovat paitsi nautiskelleet lihallisuuden iloista, myös puhuneet rivoja ja laulaneet seksistä ahkerasti. Tästä kansalliseepoksemme Kalevala vaikenee.

luminen maisema ja vanhojen runolaulujen tekstiä päällekkäiskuvassa
Millaisia säkeitä Kalevalasta sensuroitiin? luminen maisema ja vanhojen runolaulujen tekstiä päällekkäiskuvassa Kuva: Yle/Tiede Prisma Studio

Elias Lönnrot kirjoitti tutkijan otteella talteen kaikki runot, mitä keruumatkoillaan kuuli. Runot ovat edelleen hyvässä tallessa – tosin edelleen julkaisematta. Millaisia säkeitä Kalevalasta sensuroitiin?

Studiossa keskustelemassa ja kadonneita ääniä ja runoja kuuntelemassa psykologi Jukka Häkkinen, futuristi Elina Hiltunen ja avaruustutkija Sini Merikallio. Ohjelmaa luotsaa Reetta Rönkä.

 • Meidän maamme -sarja lentää eri puolella Suomea kesäisissä maisemissa. Sarjasta esitetään kymmenen uutta jaksoa.

  Meidän maamme – kesätunnelmissa

  Suomea voi ihailla ilmasta käsin kesäisissä tunnelmissa.

  Meidän maamme -sarja lentää eri puolella Suomea kesäisissä maisemissa. Sarjasta esitetään kymmenen uutta jaksoa.

 • Presidentti Mauno Koivisto haudataan helatorstaina 25.5.2017 valtiollisin menoin.

  Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset

  Presidentti Mauno Koivisto haudataan valtiollisin menoin.

  Presidentti Mauno Koivisto haudataan helatorstaina 25.5. valtiollisin menoin. Hautajaiset lähetetään suorana TV1:llä, Yle Areenassa sekä Radio Suomessa.

 • Naistenosasto B4:n amerikkalaisversiossa tapaamme kalifornialaissairaalan geriatrisella osastolla tohtorin hoitajakaarteineen.

  Naistenosastolla Amerikassa

  Sairaalakomedia perustuu suosittuun brittisarjaan.

  Sairaalakomediassa seurataan sairaanhoitajien ja lääkäreiden edesottamuksia vanhenevien potilaiden parissa.

 • Luonto voi monesti yllättää nykyihmisen, mutta millaiset ilmiöt yllättävät kokeneen tutkijankin?

  Prisma: Oudoimmat luonnonilmiöt

  Luonto voi monesti yllättää jopa kokeneen tutkijankin.

  Luonto voi monesti yllättää nykyihmisen, mutta millaiset ilmiöt yllättävät kokeneen tutkijankin?