Hyppää pääsisältöön

Inhimillinen tekijä: Paras kaveri – lastenkodin johtajan kiltti koira

Missä lastensuojelu meni vikaan, jos lapsen ainoa turva oli lastenkodin johtajan kiltti koira?
Anne Flinkkilän vieraina ovat Pirjo Markkola, Sami Isoniemi ja Eija-Eerika Hiironen. Missä lastensuojelu meni vikaan, jos lapsen ainoa turva oli lastenkodin johtajan kiltti koira? inhimillinen tekijä,yle tv1

TV1 keskiviikkona 8.3.2017 klo 22.00 - 22.50, uusinta lauantaina 11.3. klo 17.10 ja sunnuntaina 12.3. klo 9.05
Yle Areenassa vuoden ajan.

Lastensuojelun tulisi suojella lasta, ja niin se usein tekeekin. ”Silti lastenkotien, koulukotien ja myös sijaishuollon lähihistoria kertoo karua tarinaa kaltoin kohtelusta. Kirjo on laaja pakkotyöstä seksuaaliseen hyväksikäyttöön”, kertoo historian professori Pirjo Markkola.

Toimittaja Anne Flinkkilän vieraina ovat myös opiskelija Eija-Eerika Hiironen ja poliisi Sami Isoniemi, jotka puhuvat tämän päivän kokemuksista.

Kukaan ei kysynyt, kukaan ei kuullut

Eija-Eerika eli Eerika on 19-vuotias ja opiskelee parhaillaan logistiikka-alaa, hänestä tulee rekkakuski. Eerika arvelee vahvuuksiensa olevan joustavuus ja sosiaalisuus, siksi hänestä tulee hyvä kuski jonakin päivänä.

Eerikan tie tähän päivään ei kuitenkaan ole ollut ihan yksinkertainen. Hän oli koulukiusattu ja masentunut maalaisnuori, kun muutti isänsä luo kaupunkiin asumaan. Siellä hänestä tuli omien sanojensa mukaan angstiteini, joka lähti mukaan hölmöilyihin, usein todistaakseen, että on kovis.

Koulu alkoi jäädä ja lopulta hänet sijoitettiin 13-vuotiaana laitokseen ja 14-vuotiaana tehtiin sitten huostaanotto. Siitä alkoi puolentoista vuoden huono aika paikassa, jossa asiat hoidettiin rangaistusten kautta. Tutuiksi tulivat eristäminen ja valvottaminen.

Eerika puhuu pahasta olostaan, joka ilmeni karkailuna, koviksen kuoresta, jonka alle halusi piilottaa tunteensa. Kun kukaan ei kysynyt eikä kuullut.

Paikalla poliisi ja ambulanssi

Sami Isoniemi on rikosylikonstaapeli ja asiantuntija Pesäpuu-yhdistyksessä. Hänellä on oma huostaanottotausta, sillä hänet sijoitettiin viisivuotiaana kodin ongelmien takia ensin lastenkotiin ja sitten perheeseen.

Oman huostaanottonsa Sami muistaa olleen dramaattinen tapahtuma, paikalla olivat niin poliisi kuin ambulanssikin. Tavallaan ympyrä on sulkeutunut, kun poliisin turvaamasta pikkupojasta on itsestään tullut poliisi, joka auttaa sijoitettuja nuoria.

Samin oma sijoitus onnistui hyvin, sijaisperheestä tuli rakas, vaikka murrosiässä lapsuuden pettymykset nousivatkin pintaan. Hän sanoo, että sijoitetuista nuorista tulee usein aikamoisia kameleontteja, jotka haluavat sulautua uuteen ympäristöön.

Sami sanoo, että hänellä on ystävällinen, menestyvä kuori, mutta hän on tarkka siitä, keneen luottaa. Eerika puolestaan kuvaa itseään, että on kuin lasipallo, jossa on säröjä.

Miten sinä voit?

Sami tekee väitöskirjaa karkailusta eli hatkaamisesta. Onko kysymys jostakin isommasta tarinasta, kuin vain hankalan nuoren hankalasta käytöksestä?

Sami sanoo, että jokainen hatka olisi lastensuojelun intervention paikka: pitäisi käydä läpi, miksi nuori näin teki, miksi Eerika näin teki? Sami kertoo, että on vuosien varrella tavannut nuoria, joiden alkava rikoskierre on saatu poikki sillä yksinkertaisella kysymyksellä, että miten sinä voit.

Sami mielestä Eerikan kokemukset kertovat monen laitoksen vinoutuneista käytännöistä, liikutaan lain rajoilla. Tilannetta pahentaa yleensä se, että nuoret ovat tietämättömiä, eivät tunne oikeuksiaan eivätkä tiedä, mihin ottaa yhteyttä.

Poliisina Samilla on tarkat pidätys- ja vangitsemisajat, eikä hän voisi pahimmistakaan rikoksista epäiltyjä pitää ilman syytä päiväkausia eristyksessä tai valvottaa.

Yksinäisyys ja turvattomuus

Pirjo Markkola on vetänyt isoa tutkimushanketta, jossa haastateltiin 300 lastensuojelun piirissä pääasiassa 1950 - 70-luvulla ollutta. Näkökulmana oli erityisesti kaltoin kohtelun esille tuominen ja moni haastateltavista puhui ensimmäistä kertaa kokemuksistaan.

Kaltoin kohtelun kirjo on laaja, lapset tekivät raskaita töitä, heitä saatettiin pitää nälässä, perheen asioista, jopa kuolemantapauksista ei kerrottu ja myös fyysinen väkivalta ja seksuaalinen hyväksikäyttö olivat mukana kuvioissa.

Pirjo sanoo, että tutkijana häntä kosketti erityisesti lasten yksinäisyys ja turvattomuus, ei ollut ketään kenelle puhua eikä kukaan uskonut.

Lapsiko paha?

Eerika, Sami ja Pirjo pohtivat sitä, miksi lapsi on nähty pahana, sellaisena, josta pahuus pitää piestä pois.

Pirjo arvelee, että vallalla saattoi olla jonkinlainen perisynnin ajatus, sellainen ihmiskäsitys, että lapsi on luonnostaan paha ja se pahuus pitää kasvatuksella muuttaa.

Sami ei usko, että enää ajatellaan niin, mutta lastensuojelun asiakkaan ja etenkin laitosnuoren huonouden leima on edelleen vahva. Samaa sanoo myös Eerika.

Pirjo kertoo, että pahimmat kokemukset tulivat koulukodeista. Vaikka ruumiillinen kuritus kiellettiin koulukodeissa vuonna 1965, kieltoon suhtauduttiin suurpiirteisesti.

Monet kertoivat pelon ilmapiiristä, joka tuli myös siitä, että lapset olivat väkivaltaisia toisiaan kohtaan, isommat kurittivat pienempiä, opettivat tavoille.

”Tällainen olen ja se riittää”

Sami on kiertänyt tämän päivän koulukoteja ja puhuu merkittävistä kohtaamisista. Yhden nuoren rikoskierre oli katkennut Samin ja poliisikollegan tapaamiseen. Siinä toteutui parhaimmillaan Samin yksi tunnuslause: yksikin kohtaaminen voi muuttaa elämän.

Eerikan tärkeitä tukipilareita ovat olleet tädit ja mummo ja myös se, että hän pääsi vaihtamaan sijoituspaikkaa. Uudessa paikassa hän koki tulevansa kuulluksi, keskusteltiin ja hänelle kerrottiin myös oikeuksista ja velvollisuuksista. Pirjo kertoo, että monet muistelivat lastenkodin keittäjiä, jotka antoivat palan vastapaistettua leipää, kilttiä koiraa, kirjoja, jotka veivät toiseen maailmaan.

Kaltoin kohtelun jäljet ovat pitkät, monella Pirjonkin haastateltavista on ollut vaikea luottaa ihmisiin, oma vanhemmuus on ollut vaikeata, mutta silti kaikki ovat jollakin tavalla selviytyjiä. Ne, jotka eivät selvinneet ovat voineet päätyä itsetuhoon, vankilakierteeseen, ennenaikaiseen hautaan.

Sami ja Pirjo ovat myös laitosten paremman valvonnan kannalla. Valvonta ei ole peikko vaan keino parantaa lasten ja nuorten oloja.

Sami sanoo, että tämän päivän lastensuojelun iso kysymys on lasten ja nuorten kuuntelu, Eerikan kaltaisten nuorten kokemukset tulisi ottaa huomioon ja kehittää asioita sen perustella.

Eerika sanookin, että on nyt sinut itsensä kanssa. Hän ei häpeä taustaansa vaan haluaa kertoa tarinansa myös muille: ”Tällainen olen ja se riittää”, hän sanoo.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Ohjelma on yleensä kiinnostava ja aiheet koskettavia. Minua ärsyttää ohjelmassa kuitenkin yksi seikka, nimittäin pituus. Ohjelman loppuosa on alun kertausta ties kuinka moneen kertaan. Samassa ajassa ehtisi näyttää kaksi erillistä ohjelmaa sisällön siitä kärsimättä.

Lähettänyt käyttäjä

Ohjelma voi vaikuttaa pitkähköltä, mutta ainakin siinä tulevat selkeästi esille haastateltavien näkemykset, kuten esimerkiksi tällä kertaa seuraavat asiat:

1) Lastensuojelussa on sekä hyviä että huonoja toimijoita, ja varmaankin myös kaikkea edellisten väliltä.

2) Sekä pitkät, kasvua tukevat ihmissuhteet että lyhyet, "kannustavat" kohtaamiset ovat tärkeitä lapsen ja nuoren henkisen kasvun ja kehityksen näkökulmasta.

3) Lapsuus tai nuoruus huostaan otettuna ei automaattisesti "syökse" nuorta tai lasta elämän syrjäpoluille tai osaksi rikollisia toimijoita aikuisena.

Ehkä ohjelmassa voisi olla enemmän esimerkkejä henkilökohtaisista kokemuksista, jos haastateltavat vain suostuvat niitä yleisön kanssa jakamaan. Tästä ohjelmasta tulen taatusti muistamaan pisimpään, miten Eerikaa ja hänen karkulaistoveriaan istutettiin rangaistuksena valveilla 40 tuntia, ja pidettiin toisessa tapauksessa eristettynä useita vuorokausia.

Kiitos hyvästä ohjelmasta!

Lähettänyt käyttäjä

Oli jälleen todella hyvä jakso. Verrattuna haastattelijaan ja toisiin haastateltaviin näen Erikan edelleen kovan ulkokuoren suojaamana ja tunnistan hänessä itseni (tunteellinen siili). Tällaisten kokemusten kohteeksi voi joutua myös biologisessa perheessään. Moni haastateltavien nimeämä asia on itsellenikin kovin tuttu. Tosinaan vieläkin on tilanteita, jolloin koen, ettei ole ketään kenelle soittaisin, kun pahaolo iskee. Muistan hyvin vähän elämästäni elämästäni ja oli hauska kuulla professorin lausumana itsensä suojaamismekanismi, johon jokin aika sitten itse ajattelin turvautuneeni. Iloista kevättä :)
Minusta ohjelma on parantunut, koska siinä nyt tulee enemmän konkreettisia käytännönesimerkkejä eikä vain pelkkää sanahelinää.

Lähettänyt käyttäjä

Meillä huonoja kokemuksia Rovaniemellä sijaitsevasta Nuorten yksikkö hiekkarinteestä siitä,ettei nuorta uskota mitä hän kertoo paikasta.Sosiaalityöntekijä ja lastensuoj.esimies eivät kuuntele eivätkä usko nuoren kertomaa.Heille ei edes anneta mahdollisiitta tuoda asiaa päivänvaloon jos vanhemmat eivät sitä tee.
Hiekkarinteellä vaaditaan täydellistä mallikäyttäytymistä.Kun aletaan kotiuttamaan nuorta,kirjataan joka ikinen kirosana ylös ja niitä kun muutama kymmenen sanaa on kuukausiraportissa,se näyttää ns huonolta.Miten nuori voi edes hyväksyä täydellistä puhdassuista puhetta,jis ohjaajat itse kiroilevat nuorille ja huutavat pää punaisena .Jos ohjaajat itse eivät pysty hillitsemään kielenkäyttöään ja suuttumustaan niin miten sitä voidaan odottaa nuorelta.
Tässä nyky-yhteiskunnassa kun kukaan ei enään välty kirosanojen kuuntelulta.
Meidän tapauksessa lapsen kotiuttamista ei tällä hetkellä tehdä,koska nuori kiroilee niinä päivinä kun on sijoitispaikassa.Eli 2-3 päivää.Sama vedotaan että koulussa kun joskus pieni myöhästyminen,läksyistä on jäänyt osa tekemättä ja syynä kun ei ole osannut.Näillä naurettavilla merkinnöillä saadaan nuori pidettyä sijoitettuna.Kukapa uskoo nuorta.....

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Artikkelikuva KC:n juttuun

  Tuomas Nevanlinna: Donald Trump tviittailee työväenliikkeen raunioilla

  Filosofi Tuomas Nevanlinnan analyysi Donald Trumpista.

  Filosofi Tuomas Nevanlinna kertoo esseessään, miksi Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti. Trump lumoaa, koska hän osoittaa esimerkillään, että kuka tahansa voi voittaa lotossa. Siihen ei tarvita koulutusta ja pinnistelyä, kuten liberaali yhteiskunta uskottelee. Nevanlinna paljastaa myös, miten työväenliikkeen romahdus loi populismin ja mikä erottaa Trumpin Hitleristä.

 • studiomuusikkot

  Suomihittien näkymättömät duunarit

  Neljä muusikkolegendaa kertoo tarinan levyjen takaa.

  Tiedätkö kuka soitti Tapani Kansan R-A-K-A-S-kappaleen rumpufillin tai bassoa Juha Tapion Kaksi puuta -hitissä? Entä kuka kannutti rumpuja Nylon Beatin Viimeinen-biisissä tai soitti kitaraa Jari Sillanpään Satulinna-kappaleessa? Tapani "Nappi" Ikonen, Juha Björninen, Anssi Nykänen ja Ako Kiiski kertoo tarinan levyjen takaa ja siitä, millainen on muusikon ammatti Suomessa. Hiteiltä, naurulta ja notkoilta ei vältytä.

Uusimmat sisällöt - Elämä