Hyppää pääsisältöön

Nura Farah: Kuinka sanoin häpeälleni hyvästit

Kirjailija Nura Farah katsoo ikkunasta ulos
Kirjailija Nura Farah Kirjailija Nura Farah katsoo ikkunasta ulos Kuva: Dorit Salutskij kirjailijat,Nura Farah

Saavuin Suomeen vuonna 1993. Matkaani tänne mahtui paljon itkettyjä öitä, mutta myös valtavasti ilon hetkiä. Oleskeluluvan saaminen ei ollut itsestäänselvyys ja sen odottaminen kesti minulla vuoden.

Samaan aikaan moni perhe sai kielteisen päätöksen. Moni lähti yön pimeyteen, piileskelemään metsissä, kunnes poliisit tulivat ja lähettivät heidän kohti tuntematonta ja pelkoa. Juuri pelkoa he olivat Suomeen paenneet. Lapset kirjoittivat koulussa kirjeitä viranomaisille anoen armoa ja perheilleen oleskelululupaa.

Tanssin itsekseni keväisen auringon alla ja lupasin vastalahjaksi oman rakkauteni Suomelle

Minä istuin pulpetissa nenä kiinni kirjassa ja opettelin sanomaan “mitä kuuluu”. Ä-kirjaimen ääntäminen oli vaikea. Kaikki oli uutta ja pelottavaa. Pelko muuttui iloksi vasta silloin, kun poliisit saapuivat ovellemme sanoen ne sanat, jotka jokainen pakolainen toivoo kuulevansa: “Onneksi olkoon. Teille on myönnetty oikeus jäädä Suomeen.” Olin kiitollinen, että Suomi päätti antaa minun jäädä tänne. Tanssin itsekseni keväisen auringon alla ja lupasin vastalahjaksi oman rakkauteni Suomelle. Olin kiitollinen. Olimme turvassa.

Häpeän tunne hiljensi minut.

Pian alkoi koulu Helsingin Kontulassa. Yläaste kului solvauksia kuunnellessa. Eräs poika jäi mieleeni erityisellä tavalla. Hän hoki aina, kuinka mustat afrikkalaiset eivät hänen mielestään olleet yhtä älykkäitä kuin valkoiset eurooppalaiset. Pojalla oli pakottava tarve lukea Afrikkaa käsitteleviä kirjoja. Eräänä päivänä hän tuli koulun käytävällä minua vastaan huutaen “ensin te afrikkalaiset tappelette keskenänne ja sitten te tulette häiriköimään tänne Suomeen”. Olin hämmentynyt. Häpeän tunne hiljensi minut.

Kiusaajien sanat saivat minut epäilemään itseäni. Tunsin valtavaa syyllisyyttä joka kerta, kun joku ihonväriltään tumma ihminen teki rikoksen. Minkä tahansa rikoksen. Tunsin häpeää asioista, joihin en pystynyt itse vaikuttamaan. Viisitoistavuotiaana harkitsin vakavasti lähteväni kaduille vahtimaan nuoria ulkomaalaisia miehiä, koska kun he syyllistyivät rikoksiin, jouduin minä aina kärsimään koulussa.

Kirjoista tuli ystäviäni silloin, kun muut käänsivät minulle selkäänsä.

Onneksi kaupunginkirjasto tarjosi minulle lohtua. Kirjoista tuli ystäviäni silloin, kun muut käänsivät minulle selkäänsä. Luin Bodie Thoenen kirjoittaman Eurooppa-kronikan. Kirjasarja kertoo Saksan natsi-hallinnosta ja juutalaisten ahdingosta. Oli vapauttavaa oppia lukemastani, että kaikki kansat ovat tehneet omat virheensä. Lopulta juuri kirjallisuus johdatti minut ulos ahdistavasta häpeäntunteestani.

Kokemastani huolimatta ajattelen, että rakkauteni Suomea kohtaan on ollut molemminpuoleista. Opettajani koulussa rohkaisivat minua, kuten myös minuun luottavat ystäväni. On mahdollista, että rasismin kokenut ihminen voi voittaa ikävät kokemuksensa ja eheytyä uudelleen, mutta se vaatii paljon aikaa ja paljon luottamusta.

Kun Suomessa puhutaan rasismista, on tärkeää muistaa silloin myös niitä hyviä asioita, joissa Suomi on onnistunut. Suvaitsevaisuus on läsnä: päivittäin tapaan ystävällisiä ihmisiä, jotka auttavat minua nostamaan lastenvaununi bussiin.

 • Näyttelijä, professori Elina Knihtilä

  Mä olen puhunut teille ihan paskaa!

  Professori Knihtilä sai itsensä kiinni jeesustelusta.

  Paluu näyttämölle yli kahden vuoden jälkeen sai Elina Knihtilän ymmärtämään, että hän oli jeesustellut opiskelijoilleen. Professuuri Teatterikorkeakoulussa on näköalapaikka, jossa tulee koko ajan haastetuksi.

 • Näytelmäkirjailija Johannes Ekholm

  Johannes Ekholm: Ratkaisu ahdistukseen on kollektiivinen tai sitä ei ole

  Opittu kuva työn sankarista on vahingollinen ja vaarallinen.

  Emme tarvitse enempää työtä ja pitempiä ansioluetteloita, vaan enemmän ajan haaskausta, tehottomuutta, huolettomuutta ja huolimattomuutta! Enemmän kiusallisia hiljaisuuksia, katkoksia flowhun, jumitusta ja yhteistyöstä kieltäytymistä, kirjoittaa Johannes Ekholm kolumnissaan.

 • Kuvassa: juontaja Niina Repo ja vieraat Katja Kettu, Kari Kanala ja Teemu Vesterinen.

  Mika Waltari häpeili esikoisteostaan

  Teos on Suomen Merimiesläehtysseuran tilaus.

  Toisin kuin usein luullaan, Waltarin esikoisteos ei ole Suuri Illusioni vaan Toivo-enon junailema tilaustyö Suomen Merimieslähetysseuralle. Pappi Kari Kanala, kirjailija Katja Kettu sekä koomikko Teemu Vesterinen lukivat kirjaa huvittuneina. Kirjaa käsitellään Pilkun jälkeen -ohjelmassa Yle Teemalla 20.3. klo 21.

 • Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala

  Kokemukset kypsyttivät Kari Kanalasta papin

  Outoudessa voi nähdä jotain olennaista

  Paavalin seurakunnan kirkkoherran Kari Kanalan tie papiksi oli pitkä kirja- ja elämänopeilla vuorattu tie. Papin ammatti oli ollut ajatuksissa jo pienestä pitäen, mutta ennen sitä oli hieman elettävä. Kanala on Pilkun jälkeen -ohjelman vieraana maanantaina 20.3. klo 21 Yle Teemalla.

Kirjojen Suomi

Seuraa somessa

 • Näytelmäkirjailija Johannes Ekholm

  Johannes Ekholm: Ratkaisu ahdistukseen on kollektiivinen tai sitä ei ole

  Opittu kuva työn sankarista on vahingollinen ja vaarallinen.

  Emme tarvitse enempää työtä ja pitempiä ansioluetteloita, vaan enemmän ajan haaskausta, tehottomuutta, huolettomuutta ja huolimattomuutta! Enemmän kiusallisia hiljaisuuksia, katkoksia flowhun, jumitusta ja yhteistyöstä kieltäytymistä, kirjoittaa Johannes Ekholm kolumnissaan.

 • Paavolainen työpöytänsä ääressä Yleisradiossa 1949

  Olavi Paavolaisen ylle povattiin vihaa, mutta toisin kävi

  Osallistu Juha Itkosen lukupiiriin täällä!

  Juha Itkosen vetämässä lukupiirissä luetaan Olavi Paavolaisen Risti ja hakaristi, jossa Paavolainen piirtää maailmanpolitiikan rintamalinjat uudella tavalla. Aikalaislukijoiden hämmästykseksi hän ei ota selvästi puoliaan kommunismin ja fasismin jakamassa maailmassa, vaan laittaa ne samalle puolelle. Osallistu lukupiiriin täällä!

 • Toimittaja Atlas Saarikoski ulkona taivasta vasten.

  Atlas Saarikoski: Kirjallisuus on harvojen käsissä

  Rakenteellinen syrjintä estää kirjoittamista.

  Rakenteellinen syrjintä vaikuttaa siihen, kenellä on mahdollisuus kirjoittaa. Maailmassa, jossa kaikki saavat kirjoittaa, olemme vähemmän toisia toisillemme ja enemmän kokonaisia itsellemme. Tämän takia kielen rajoja on höllennettävä, toimittaja Atlas Saarikoski kirjoittaa esseessään.

 • Kirjailija Katja Kettu vuonna 2017.

  Katja Kettu: Lällällää, helvettiäpä ei ole

  Kirsi-mummon kuolema sai Katja Ketun ajattelemaan jumalaa.

  Minulta kuoli hiljattain mummo. Kirsti Inkeri Heikkinen. Sinänsä Kirsti Inkerin kuolemaan ei liittynyt mitään tavatonta, mutta kuolema pistää miettimään mahdollisuutta kuolemanjälkeisestä olotilasta. Elo ilman jumaluutta on kolkkoa ja ankaraa, kun tulee kysymys kuolemasta ja olemisen rajallisuudesta, Katja Kettu kirjoittaa kolumnissaan.

 • Kirjailija, käsikirjoittaja, roolipelien suunnittelina Mike Pohjola

  Mike Pohjola: Kun Aleksis Kivi ulostuslääkettä söi

  Taiteilijan on pistäydyttävä hulluudessa.

  Millainen on kirjailijan työpäivä? "Yhdeksältä työhuoneelle lukemaan sähköpostit, kymmeneltä lankeaminen hulluuteen, yhdeltätoista takaisin selkomaailmaan, yhdeltä lounas, viideltä kotiin", kirjoittaa kirjailija Mike Pohjola. Lue koko juttu >>

 • Kirjailija Nura Farah katsoo ikkunasta ulos

  Nura Farah: Kuinka sanoin häpeälleni hyvästit

  Olin kiitollinen. Olimme turvassa!

  "Tanssin itsekseni keväisen auringon alla ja lupasin vastalahjaksi oman rakkauteni Suomelle", kirjoittaa Nura Farah hetkestä, jolloin turvapaikka oli myönnetty. Ennakkoluuloisessa Suomessa se ei lama-aikana kuitenkaan ollut helppoa. Onneksi oli kirjasto! Hänestä tuli kirjailija, joka voi auttaa meitä suvaitsevaisuuden tiellä.

 • Minna Canth 1880

  Miedot tunteet kyllästyttivät Minna Canthia

  Minna Canth oli vahva persoona, joka herätti tunteita

  Kirjailija Minna Canthia kuvaillaan vahvaksi persoonaksi. Hän ei ollut sovinnainen ja herätti tunteita kansassa. Kouluradion lähettämässä ohjelmassa Hellin Kannas on haastatellut Minna Canthin tytärtä Lyyli Andersinia ja tyttären kälyä Aija Kotilaista kirjailijan elämästä Kuopiossa. Kannas vierailee myös Kuopion museossa, Minna Canthille omistetussa huoneessa.

 • Ylen 101 kirjan suosittelukone

  Lukemista vailla? Anna Kirjakoneen auttaa!

  Pääset lukemaan sinulle sopivan teoksen suoraan täältä.

  Ylen Kirjakone auttaa löytämään luettavaa melkein sadan kotimaisen kirjan joukosta. Kirja on luettavana suoraan sivuilta.

 • Kolumnin artikkelikuva

  Marjo Niemi: Luota ahdistujaan

  Jokainen aika on ajatellut olevansa historian ahdistunein.

  Minä haluaisin jonkun kokonaiskuvan. Kaikesta. Tiedän sen olevan ongelma, koska tiedän ettei se ole mahdollista. Voi epävarmuus, pohtii Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Marjo Niemi.

 • italialaisen Antonio Canovan alaston nuori nainen patsas

  Decameronen iloittelevia munkkeja ja karkailevia teinityttöjä

  Boccaccion tarinoissa munkit ottavat ilon irti elämästä.

  1300-luvulla ilmestyneen Deacmeronen kertomuksissa munkit houkuttelevat usein aviovaimot pettämään miehiään ja nunnatkin ottavat elämästä ilon irti. Eikä se ole paljon paaveja haitannut.

 • Maija Vilkkumaa

  Mikä kirja on sinulle se kaikkein rakkain?

  Kerro lempikirjastasi, ja voita kirjapalkinto!

  Mikä kirja on sinulle se kaikkein tärkein? Kerro lempikirjastasi meille. Parhaan tarinan kertojalle on luvassa kirjapalkinto!

 • Kirjojen Suomen tarjonta infografiikkana

  Mikä on Kirjojen Suomi?

  Mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme?

  Kirjojen Suomi on Ylen monikanavainen kirjallisuuskokonaisuus, joka tutkii mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme ennen ja nyt, ja miten asiat ovat muuttuneet aikojen saatossa. Kirjojen Suomi on osa Suomi 100-hanketta, ja kestää koko juhlavuoden 2017.

 • Suomi100

  Kirjojen Suomen kumppanit

  Yle ja parikymmentä muuta tahoa ovat lukemisen asialla.

  Kirjojen Suomi on Ylen suursatsaus kotimaiseen kirjallisuuteen vuonna 2017, ja sen toteutumiseen on tarvittu laajaa yhteistyötä. Kiitos kaikille kumppaneille!