Hyppää pääsisältöön

Lahden MM-hiihtolähetykset tavoittivat miljoonayleisöjä

naiset hiihtävät luimisessa metsassä
naiset hiihtävät luimisessa metsassä Kuva: Jussi Nahkuri krista pärmäkoski,lahti 2017 mm hiihdot

Hiihdon maailmanmestaruuskilpailut Lahdessa 22.2.–5.3. oli vuoden suurin urheilutapahtuma Suomessa. Tv-lajina hiihdon suosio on edelleen suuri ja Lahden kisat tavoittivat televisiossa sekä verkossa miljoonayleisöjä.

Keskikatsojamäärissä mitattuna hiihdon MM-kisojen kaksi katsotuinta Ylen tv-lähetystä olivat joukkuesprintti 1,2 miljoonalla katsojalla ja miesten 50 km hiihto 1,1 miljoonalla katsojalla. Kaikkiaan kuuden kisalähetyksen keskikatsojamäärä ylitti miljoonan. Kisojen suurin katsojamäärä televisiossa mitattiin 50 km:n kisan aikana, kun klo 16 jälkeen ruutujen äärellä oli 1,5 miljoonaa katsojaa.

Kaikkiaan MM-kisalähetykset tavoittivat televisiossa yli 3,5 miljoonaa katsojaa, joista yli 1,3 miljoonaa oli alle 45-vuotiaita. Tavoittavuudeltaan paras lähetys oli miesten 50 km viimeisenä kisapäivänä Se tavoitti lähes 1,8 miljoonaa katsojaa.

Lahden kisat vetivät käyttäjiä myös Areenaan: Yle Areenassa oli lähes 2,7 miljoonaa eri selainta viime viikolla. On-demandina käynnistyksiä kertyi yhteensä 663.000. Suorana kisat nostivat Yle TV2:n 1,6 miljoonaan käynnistykseen viikon aikana. Käynnistyksistä 3/4 tuli hiihdon MM-kisoista.

Lahden MM-kisat nostivat selvästi myös Yle Urheilun verkkokäytön lukuja. Huippupäivä oli 1.3. jolloin palvelussa käytiin 865 868 eri selaimella. Myös palvelussa käytetty aika kasvoi kisaviikoilla.

Yle teki kisoista kaksi ohjelmatuotantoa. Host Broadcaster-tuotanto toteutti tarjonnan kansainvälisille mediayhtiöille ja kotimaan tuotanto toi kisat kotikatsomoihin suomalaisesta näkökulmasta.

”Kisojen ympärillä oli todella positiivinen tunnelma, jonka välitimme katsojille yli 20 maahan. Suomalaisille pystyimme lisäksi kertomaan tunteikkaimmat tarinat perinteitä kunnioittaen niin menestyksen kuin tappionkin hetkellä”, kertoo Yle Urheilun päällikkö Panu Pokkinen.

Kaikkiaan 46 Ylen välittämää MM-kisatapahtumaa seurattiin suomeksi ja ruotsiksi 11 kilpailupäivänä. Tv-kisalähetyksiä oli n. 65 tuntia. Radiossa Yle Puhe lähetti suoria kisälähetyksiä ja iltaisin katsottiin Yle TV2:n viihteellistä makasiiniohjelmaa palkintojenjakoineen. Yle Lahti urakoi aamusta iltaan MM-kisaradiossa, välitti tunnelmia Aamu-tv:hen, Radio Suomen Ajantasaan, valtakunnallisiin radiouutisiin ja tv-lähetyksiin.

“Olen tosi tyytyväinen kisatiimiimme, jolla on huipputason osaaminen ja suuren kiitoksen ansaitseva asenne. Suomalaiskatsojien lisäksi työmme laatua kehuivat kansainväliset tv-yhtiöt ja kansainvälinen hiihtoliitto”, sanoo Panu Pokkinen.

Lisätiedot:
Panu Pokkinen, Yle Urheilun päällikkö, panu.pokkinen@yle.fi, p. 050 542 3025

 • Kuvassa mies mustassa paidassa katsoo kameraan.

  Timo Huovinen: Oikein vai väärin?

  Journalismi ja etiikka ovat Timo Huovisen työkenttää.

  Timo Huovinen aloitti juuri Ylen journalististen standardien ja etiikan päällikkönä. Huovisen tehtävänä on edistää vastaavien toimittajien tukena Ylen journalismin laatua.

 • kuvassa Maija Hupli

  Maija Hupli: Toivotut – te valitsette, me toteutamme

  Yle Areenassa julkaistaan yleisön toivesisältöjä.

  Televisio- ja radio-ohjelmien tekijöitä edustavat järjestöt ja Yle solmivat vuoden 2016 lopussa sopimuksen, jolla Yle voi julkaista arkistostaan Yle Areenaan yli 5 vuotta vanhoja yhtiön tuottamia draama- ja viihdeohjelmia. Yle Areenassa julkaistaan suomalaisten toiveohjelmia.

 • kollaasikuva elokuvajulisteista ja kuvista. Kuvissa muun muassa elokuvahahmoja.

  Yle Teeman ja Yle Femin elokuvaohjelmistojen tekijät palkittiin

  Elokuva-arvostelijoilta tunnustusta Teemalle ja Femille.

  Suomen arvostelijain liiton ry:n (SARV) elokuvajaos antaa tunnustusta Ylen Teema ja Fem -kanavien elokuvahankinnoista ja -ohjelmistosta. Kunniakirja myönnettiin elokuvahankinnoista ja -ohjelmistosta vastaaville Johan Förnäsille, Vesa Nykäselle ja Kati Sinisalolle.

 • Hymyilevä mies

  Ylen tulevaa ohjelmistoa palkittiin Jussi-patsailla

  Ylen tulevaa ohjelmistoa palkittiin Jussi-patsailla

  Jussi-gaalassa palkittiin vuoden 2016 parhaat kotimaiset elokuvat ja niiden tekijät. Eniten voittoja kahmi tositapahtumiin perustuva Hymyilevä mies, joka palkittiin myös parhaana elokuvana.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Artikkelikuva KC:n juttuun

  Tuomas Nevanlinna: Donald Trump tviittailee työväenliikkeen raunioilla

  Filosofi Tuomas Nevanlinnan analyysi Donald Trumpista.

  Filosofi Tuomas Nevanlinna kertoo esseessään, miksi Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti. Trump lumoaa, koska hän osoittaa esimerkillään, että kuka tahansa voi voittaa lotossa. Siihen ei tarvita koulutusta ja pinnistelyä, kuten liberaali yhteiskunta uskottelee. Nevanlinna paljastaa myös, miten työväenliikkeen romahdus loi populismin ja mikä erottaa Trumpin Hitleristä.

 • studiomuusikkot

  Suomihittien näkymättömät duunarit

  Neljä muusikkolegendaa kertoo tarinan levyjen takaa.

  Tiedätkö kuka soitti Tapani Kansan R-A-K-A-S-kappaleen rumpufillin tai bassoa Juha Tapion Kaksi puuta -hitissä? Entä kuka kannutti rumpuja Nylon Beatin Viimeinen-biisissä tai soitti kitaraa Jari Sillanpään Satulinna-kappaleessa? Tapani "Nappi" Ikonen, Juha Björninen, Anssi Nykänen ja Ako Kiiski kertoo tarinan levyjen takaa ja siitä, millainen on muusikon ammatti Suomessa. Hiteiltä, naurulta ja notkoilta ei vältytä.