Hyppää pääsisältöön

Onko Porissa Suomen paras kannattajakatsomo? Jos tiedät paremman, ilmoita se mukaan dokumenttiin!

Hurjaa menoa seisomakatsomossa
Hurjaa menoa seisomakatsomossa ässien fanit seisomakatsomossa

Porin Isomäen Areenan seisomakatsomo on Suomen suurimpia ja tarjoaa lätkäfaneille ainutlaatuiset puitteet. Porin seisomakatsomo ei ole mikään piippuhylly, vaan se on hallin parhaalla paikalla. Puoli seitsemän toimittaja Tero Karhu lähti Poriin vaikuttumaan Ässien kannattajien tunnelmasta. Miten on, päihittääkö sinun kotihallisi tai -kenttäsi Porin tunnelman? Osallistu Urheilu-Suomi dokumenttisarjan tekoon!

Talviauringon viimeiset säteet hyväilevät Isomäen Areenaa, joka toivottaa punaisine valotauluineen ja Ässä-logoineen ihmiset tervetulleeksi perjantai-illan lätkämatsiin. Kahvin, pullan ja makkaran tutut tuoksut vievät muistot lapsuuteen, jolloin ottelua merkityksellisempää oli miettiä tarkoin, mitä isän antamalla vitosella pitäisi ostaa.

Nyt ei olla kuitenkaan muistelemassa menneitä, vaan selvittämässä, miksi porilaisesta kiekkotunnelmasta puhutaan näinä päivinä niin ylistävään sävyyn.

Seisomakatsomo hallin parhaalla paikalla

Porin jäähallin erikoisuus rävähtää silmille punaisen betonin muodossa heti pääkatsomon aulassa. Ylätasanteelta aukeava näkymä valtavaan seisomakatsomoon hallin parhailla paikoilla on todella kaunis. Kannattajia tähän upeaan betonirakennelmaan mahtuu yli kaksi tuhatta, mikä tekee siitä tiettävästi suurimman jäähallin seisomakatsomon koko maassa.

Vahvasti kaupallisessa urheilubisneksessä ei nykypäivänä ole tavallista, että parhaat paikat ovat seisomapaikkoja ja vielä fanien käytössä. Perinteiset seisomakatsomot ovat katoavaa kansanperinnettä ja ne ovat usein saaneet väistyä niin Suomessa kuin maailmallakin istumapaikkojen tieltä. Porissa on kuitenkin toisin.

Porin jäähallin seisomakatsomo tyhjänä
Porin jäähallin seisomakatsomo tyhjänä Isomäki Areena,Porin Ässät

– Seisomakatsomo on Isomäki Areenan sydän. Sen vaikutus tunnelmaan ja ottelutapahtumaan on kiistaton. Tottakai me olemme vuosien varrella tutkineet asiaa ja tehneet laskelmia, mutta iso kuva on koko ajan ollut, että seisomakatsomo säilyy ja mahdollisimman isona, perustelee Ässien markkinointipäällikkö Jaakko Ruusunen

Tunnelmaa kuin kyläkokouksessa

Ottelun lähestyessä alkaa seisomakatsomo olla täynnä. Ihmiset hakevat paikkaansa betoniportailla ja vaihtavat kuulumisia tuttujen kanssa. Ässien kanttajaryhmä Pataljoona virittelee äänijänteitään ja hakee rytmejä rummullaan. Tunnelma on intiimi ja muistuttaa enemmän kyläkokousta kuin meininkiä modernin urheilutapahtuman paraatipaikoilla. Lopulta ilmassa väreilevä odotus purkautuu. Kotijoukkue saapuu kaukaloon ja ihmiset räjähtävät laulamaan Ässien kannatuslaulua intohimolla ja syvältä sisältä kumpuavalla äänellä.

Porin seisomakatsomossa tunnelma on käsinkosketeltava, puhdas ja raaka. Se kuuluu ehdottomasti suomalaisen urheilun ykköskenttään.

Päihittääkö oma katsomosi Porin?

Mutta onko Porin katsomo sittenkään Suomen ykkönen? Mikä on sinun suosikkistadionisi, -hallisi tai -kenttäsi? Missä fanikatsomossa on Suomen paras tunnelma? Kenen joukoissa sinä seisot?

Tule tekemään kanssamme suomalaista urheiluhistoriaa. Me haluamme nähdä ja näyttää, millaista on fanitus 100-vuotiaassa Suomessa. Lähetä tähän osoitteeseen kuva tai video itsestäsi, joukostasi tai kerhostasi fanittamassa omaa jengiänne. Parhaat kuvat ja videot päätyvät syksyllä 2017 tulevaan Ylen Urheilu-Suomi -dokumenttisarjaan. Lue lisää: yle.fi/urheilusuomi

Katso oheiselta videolta, millainen tunnelma Porin seisomakatsomossa on. Teron oppaana on intohimoinen Ässä-fani Leena Virtanen.

 • Legoukot hääparina sateisen ikkunan edessä

  Oletko mustasukkainen puolisosi menneisyydestä? Vastaa Puoli seitsemän kyselyyn!

  Tarinoita käytetään jutunteossa.

  Kummitteleeko miehesi nuoruudenrakkaus elämässänne ikuisesti? Vaikuttaako siltä, että naisystävälle lasten isä on aina vaan ykkönen? Mustasukkaisuus puolison tai seurustelukumppanin menneisyydestä on yleistä. Italiassa sille on jopa oma nimi: Rebekka-syndrooma. Jos tunnet tai olet tuntenut mustasukkaisuutta puolisosi vanhoista parisuhteista ja kumppaneista, kerro tarinasi meille. Teemme juttua aiheesta ja käytämme tarinoita osana jutuntekoa. Tarinan voi jättää nimettömänä.

 • Kuvassa kissa seisoo pöydällä ja syö lautaselta.

  Jopa joka toinen kissa on ylipainoinen – koko perheen pitää sitoutua, kun lemmikki alkaa laihduttaa

  Lihavuus aiheuttaa lemmikeille terveysongelmia.

  Jos painontarkkailu on vaikeaa ihmisille, niin ei se ole helppoa lemmikeillekään. Eläinlääkärien arvion mukaan jopa joka toinen kissa ja kolmasosa koirista on ylipainoisia. Lihavuus altistaa lemmikit esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairauksille sekä diabetekselle. Siksi lemmikin ylipainoon täytyy suhtautua vakavasti. Yksi syy karvaturreille kertyneistä liikakiloista on liiassa inhimillistämisessä: lemmikin herkkupalaa kerjäävää katsetta on vaikea vastustaa.

 • Puoli seitsemän -ohjelman vieraat 21.-24.3.2017: Tuija Piepponen, Ville Leinonen, Rosa Meriläinen ja Oskari Saari

  Kiisseliä, kuukautisia ja kasaridiskoa! Tässä Puoli seiskan viikon vieraat

  Puoli seitsemän -ohjelman vieraat 21.-24.3.2017

  Puoli seiskassa mennään taas tunnelmasta toiseen. Tällä viikolla asiaa riittää niin kiisselistä kuin kuukautisista - autourheilua ja lemmikkien laihdutusta unohtamatta. Tässä koko viikon vieraskattaus, olkaapa hyvät! Tiistai 21.3. Vieraana näyttelijä ja kuvataiteilija Tuija Piepponen.

 • Nainen ratin takana näyttää keskisormea.

  Hermostutko helposti liikenteessä? Näillä vinkeillä taltutat rattiraivon

  Rattiraivo syttyy heposti, mutta on myös helppo sammuttaa.

  Rattiraivo on yleinen ilmiö, sillä useiden tutkimusten mukaan jopa 90% ihmisistä kertoo joskus käyttäytyvänsä vihamielisesti liikenteessä. Vakavaan väkivaltaan ja aggressioon sortuu ani harva, mutta kiroilu, tööttäily ja käsimerkkien näyttäminen on yleistä. Oivaltamalla mistä on kyse, raivosta voi päästä eroon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Kirjailija Katja Kettu vuonna 2017.

  Katja Kettu: Lällällää, helvettiäpä ei ole

  Kirsi-mummon kuolema sai Katja Ketun ajattelemaan jumalaa.

  Minulta kuoli hiljattain mummo. Kirsti Inkeri Heikkinen. Sinänsä Kirsti Inkerin kuolemaan ei liittynyt mitään tavatonta, mutta kuolema pistää miettimään mahdollisuutta kuolemanjälkeisestä olotilasta. Elo ilman jumaluutta on kolkkoa ja ankaraa, kun tulee kysymys kuolemasta ja olemisen rajallisuudesta, Katja Kettu kirjoittaa kolumnissaan.

 • Otra Romppanen_henkilökuva

  Otra Romppanen - Murheenlaakson menninkäinen

  Mana Mana -legenda kertoo värikkäästä elämästään.

  Otra Romppanen on Joensuun ensimmäinen punkkari, jonka kitarasoundi mullisti 80-luvun lopun suomalaisen vaihtoehtomusiikin. Nykyisin Etelä-Savossa asuvan Mana Mana -legendan elämään on mahtunut hulluja mutta lahjakkaita ihmisiä, genrerajojen halveksuntaa, itsetuhoisia ajatuksia ja ultimaattista sekoilua. Muiden mielipiteistä Otra ei edelleenkään välitä.