Hyppää pääsisältöön

Ville Leinonen - hitauden ja rauhallisuuden etsijä

Lasse Wikman, Ville Leinonen ja Josper Knutas Levylautakunnassa
Lasse Wikman, Ville Leinonen ja Josper Knutas Levylautakunnassa Kuva: Yle/Tarja Närhi josper knutas,Lasse Wikman,Levylautakunta,Ville Leinonen

Paljon elokuvallisia biisejä ja karismaattisia solisteja saatiin kuulla Levylautakunnassa, jossa uutta musiikkia arvioivat artisti Ville Leinonen ja iskelmäsanoittaja Lasse Wikman sekä toimittaja Josper Knutas.

Pisteet ja kommentteja

1. Maarit/Severi Pyysalo/Kauko Röyhkä: Pieni kahvila 27 pistettä

(Severi Pyysalo - Kauko Röyhkä)

Ville: Olipa täyteläinen jazz-soundi. Bändi oli iso, mutta solisti täytti tilan rauhallaan. Rakastan tuota hitautta ja rauhallisuutta laulussa, tämä solisti on läsnäololla siunattu. Tarinassa hienosti pieni kohtaaminen, josta kuitenkin aisti, että se on se kaikista tärkein kohtaaminen. 9 p
Lasse: Hyvin sofistikoitunut biisi, jossa aikuinen nainen kertoi tarinaansa. Se oli täynnä hienoja kuvia. Minulle tarina oli isompi kuin melodia. 8 p
Josper: Maarit on solistina täydellinen ja nyt parhaimmillaan. Hänen tulkinnastaan kuulee sen kuljetun matkan, tekstin tulkinta ihan omalla tasollaan. Soitossa mielenkiintoisia ääniä ja instrumentteja. 10 p

2. Saijaa Saijaa: Kultahampaat 24 pistettä

(Saijaa Saijaa)

Ville: Maailmantuhon kello käy nyt pienillä lukemilla ja se kuvastuu tänään selvästi tällaisessa indiemusiikissa. Tekstissä hienoja ohjeita siihen, kun iso räjähdys tulee ja pitää paeta turvapaikkaan. Mielenkiintoinen. 9 p
Lasse: Hypnoottinen biisi. Mielenkiintoinen tarina, mutta jäi musan alle. En kuullut tekstiä tarkasti. Kultahampaan kuulin ja sehän kosketti, koska mulla on suussa juuri sellainen! 6 p
Josper: Onneksi malttoivat lopettaa ajoissa, juuri sopivan mittainen biisi. Tämä henki tekijöiltä itseluottamusta ja huutaa albumikokonaisuutta. Herätti kiinnostuksen. 9 p

3. The Mavericks: Easy as it seems 22 pistettä

(Raul Malo - Alan Miller - Eddie Perez)

Ville: Mielettömän hieno sointi, rakennettu isolla soundilla. Mutta missä oli se biisi, melodia puuttui. Aulajazzia liian isolla orkesterilla. 5 p
Lasse: Tässä oli kuvana hämyinen baari. Hyvä svengi, laulajan ääni soljui tarinassa. Lajissaan hyvä, mutta mun tajuntaa ei räjäyttänyt. Tämä sopis muuten tanssijumppaan, jossa käyn! 8 p
Josper: Tällainen musiikki jakoi ennnen mielipiteitä fanaattisesti, joko rakastat tai inhoat. Minulle tämä oli hillitön svengipaketti, mielenkiintoinen keitos 50-luvun jälkiswingistä. Sävellys kyllä monotoninen. 9 p

3. Anna Kokkonen: Mitä rakkaus on 22 pistettä

(Anna Kokkonen)

Ville: Tässä lauloi enkeli! Siinä oli enkelimäisen hahmon lupaus suojelusta. Hyvä teksti, antoi helpotusta. Iso orkesteri ja paljon oikeita soittimia, siitä myös pidin. Tyyliltään kuitenkin aika turvallista poppia. 7 p
Lasse: Teksti utuinen, täynnä kielikuvia, lajissaan aika hyvä. Tällaisia positiivisia tarinoita tarvitaan. Kertsi olisi voinut tärähtää vielä isommaksi. Melodiassaa kansainvälisyyttä. Mukavaa rauhoittumismusiikkia. 7 p
Josper: 'Muistaako sydämesi vielä, mitä rakkaus on?' Tämä lause herätti minut kuuntelemaan. Käyttöiskelmää sieltä paremmasta päästä. 7 p

4. Hans On The Bass: The Game Is On 21 pistettä

(Klaus Suhonen)

Ville: Siinä oli kaikki hyvät Bondin leffateeman piirteet. Suuria dramaattisia Hollywood-tunnelmia, ja sellaisesta tykkään. 7 p
Lasse: Onpa tänään elokuvallisia biisejä. Tämä oli estradimusaa Bondin maailmasta. Hyvin tehtyä, mutta ei jätä jälkeä sieluun. En lähtisi varta vasten baariin kuuntelemaan. 6 p
Josper: Tuottaja on selvästi käskenyt laulajan ajatella koko ajan Shirley Basseyn laulutapaa. Oli loistava miksaus ja eloisa sovitus. Nautinto kuulla tällaista bändiä, josta erottaa kaikki soittimet. 8 p

5. Maija Vilkkumaa: Mä en oo sun ainoo 17 pistettä

(Maija Vilkkumaa)

Ville: Rauhaton äänimassa, olen järkyttynyt. Sellaista 2010-luvun pubinnurkkamusiikkia. Biisissä hyvin arkinen tilanne, kaikki meni pieleen ja silti kaadettiin lasiin kuplivaa. 4 p
Lasse: Tässä taisi olla kiellettyä rakkautta. Oli tekstissä vähän liikaa kaikenlaisia kuvia, kun kuvattiin päähenkilön mielentilaa. Laulajasta pidin. Aika vahvasti tämän päivän tyyliä. 7 p
Josper: Sävellyksen etenemisestä tuli Vilkkumaa mieleen. Pateettista rokkia. Alkoi kuin tulisi värisuora, mutta sitten käteen jäi vain seiskapari. 6 p

 • Modulaarinen Moog -syntesoija, käsitelty kuva

  Ja kone sanoi: moooooog! Avaruusromua 30.4.2017

  Hupaisia, villejä ja epäkorrekteja Moog-hittejä!

  “Silloin meille tuli hieman kiire”, muisteli Robert Moog 1960-luvun loppuhetkiä. Hän oli keksinyt omaa nimeään kantavan ihmeellisen elektronisen soittimen, Moog-syntesoijan. Yhtäkkiä kaikki halusivat sellaisen. Laitteita rakennettiin lähes yötä päivää ja Amerikan studioissa tehtiin uusia levyjä upouusilla Moog-syntesoijilla melkein kuin liukuhihnalla. Syntyi outoa ja hullua musiikkia. Levykaupalla hupaisia, villejä, epäkorrekteja ja yleensä enemmän tai vähemmän onnistuneita elektronisia tulkintoja lähes kaikkien tuntemista hittikappaleista. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Levylautakunnassa 22.4.2017 Juha-Pekka Sillanpää, Pete Parkkonen, Sami Pitkämö ja pj. Hanna Pakarinen

  Shakira Shokeerasi Pete Parkkosen ja Sami Pitkämön, John McGregor elvytti.

  Pitkän tauon pitänyt John McGregor palasi huipulle.

  Uutuuslevyjä ihmettelemässä olivat Pete Parkkonen, Sami Pitkämö ja Juha-Pekka Sillanpää. Pisteet ja kommentteja 1. John McGregor: Ajatukset juoksevat 29 pistettä (John McGregor - Pekka Kuusisto) Pete: En ole tällaista musiikkia kuullut pitkään aikaan, soundimaailma toimi todella hienosti.

 • sähkötolppa, öinen taivas, käsitelty kuva

  Kaukana väijyy ääniä! Avaruusromua 23.4.2017

  Radikaaleissa äänimaisemissa ja äänitaiteen äärillä.

  Millaisella musiikilla tyhjennettiin Sofian suuren sirkuksen katsomo Bulgariassa vuonna 1968? Miksi radikaali elektroninen esitys keskeytettiin? M.A.Nummisen luotsaama Sähkökvartetti herättää edelleen intohimoja. Vuonna 2017 haasteeseen ovat tarttuneet nuoremmat suomalaiset musiikin tekijät. Entä miltä kuulostavat suurkaupunkien maanalaiset radioasemat? Avaruusromussa seikkaillaan myös spirituaalisissa pohjoisen äänimaisemissa ja äänitaiteen äärillä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Jami Liukkonen, Jannike ja Tomi Markkola Levylautakunnassa

  Lähes täydellinen popballadin teki Harry Styles

  Huippupoppia Britanniasta - Harry Styles

  Levyuutuuksia kuuntelivat Tangokuningas Tomi Markkola, ensilevynsä julkaissut Jannike Sandström ja Ylen Jami Liukkonen. Pisteet ja kommentteja 1. Harry Styles: Sign of the times 27 pistettä (Alex Salibian, Harry Styles, Jeff Bhasker, Mitch Rowland, Ryan Nasci, Tyler Johnson) Tomi: Ihan mieletön balladi, paras pitkään aikaan kuulemani kappale.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.