Hyppää pääsisältöön

Lenita Susanna Laineelle: “Kyllä sinullakin pitäisi olla salasuhde"

Lenita Airisto Puoli seitsemän -ohjelmassa maaliskuussa 2017
Lenita Airisto Puoli seitsemän -ohjelmassa maaliskuussa 2017 Lenita Airisto,Puoli seitsemän

Kun Lenita Airisto astuu sisälle Yleisradion Mediataloon, ei tapahtuma jää keneltäkään huomaamatta. Äänekäs nauru täyttää aulan, ja Yle-uutisten valokuvaaja rientää paikalle ottamaan 80-vuotiaasta Suomen Neidosta kuvia arkistoon. Ohi kulkeva toimittaja haluaa tuplaselfien, ja sanoo: “Lenita, kiitos että olet olemassa.”

Suomen Neito Amerikassa

Lenita Airisto tuli suomalaisten tietoisuuteen, kun hänet valittiin Suomen Neidoksi vuonna 1954, edeltäjinään Armi Kuusela ja Teija Sopanen. Palkintoon kuului matka Yhdysvaltoihin Miss Universum -kisoihin. Lenita myi business-luokan lentokoneen paluulippunsa, ja matkusteli siitä saaduilla rahoilla puoli vuotta pitkin poikin Amerikkaa. Rohkea teko 17-vuotiaalta.


Sehän on pakko… ärsyttää

Lenita aloitti tv-uransa Suomen ensimmäisen tv-kanavan TES-tv:n kuuluttajana 50-luvulla. “Siellä oli pelkkiä teekkareita, kaikki älypäitä. Jos et sä osaannut heittää läppää oikealla tavalla, niin oli parempi pitää suunsa kiinni. Ja kun olin kuuluttaja, niin piti pitää suu auki, ja se hioi tätä minun ulosantia.”

Ärsyttäminen on ollut myös tapa saada sanomansa kuuluville: “Kaikki mun aikalaiset, jotka on miellyttäneet, niin nehän on täysin unholassa. Tämä meidän elämä on näyttämö, ja jos sä astut sille näyttämölle, niin paras että sä suoridut kunnialla, tai muuten sä joudut statistiksi.”

Lenita Airisto kertoi Puoli seitsemän -ohjelmassa uudesta omaelämäkerrastaan
Lenita Airisto kertoi Puoli seitsemän -ohjelmassa uudesta omaelämäkerrastaan Lenita Airisto,Puoli seitsemän
Kerron kaikista elämäni miehistä

Lenita julkaisi maaliskuun alussa elämäkerran “Elämäni ja isänmaani”. Muotilehden tyyliin taitetussa kirjassa on huimat 1200 valokuvaa, jotka kirjailija skannasi itse digitaaliseen muotoon. Urakkaan kului kokonainen vuosi. Kirjassa peilataan satavuotiaan Suomen ja 80-vuotiaan Lenitan elämää eri vuosikymmenillä. Omat lukunsa ovat saaneet myös Suomen Neidon miehet, muun muassa Vesku ja Max.

Neljänkymmenen vuoden suhde

Vuosikymmeniä kestänyt suhde Suomen tunnetuimpaan diplomaattiin, YK:n pääsihteeriksikin ehdolla olleeseen Max Jakobsoniin on ollut Lenitan kirjan kohutuimpia lukuja. Tietysti mekin kysyimme siitä ohjelmassa. Lenitan vastaus Susannalle oli täyttä Lenitaa: “Toivoisin sullekin tällaista suhdetta. Sellaista joka koko ajan tuottaa energiaa, haastaa ja muuttuu koko ajan.”

Look at me!

Ohjelman lopuksi kysyimme Lenitalta neljää elämänohjetta nuorisolle. “Look at me! Kaikki on mahdollista.”
 • Legoukot hääparina sateisen ikkunan edessä

  Oletko mustasukkainen puolisosi menneisyydestä? Vastaa Puoli seitsemän kyselyyn!

  Tarinoita käytetään jutunteossa.

  Kummitteleeko miehesi nuoruudenrakkaus elämässänne ikuisesti? Vaikuttaako siltä, että naisystävälle lasten isä on aina vaan ykkönen? Mustasukkaisuus puolison tai seurustelukumppanin menneisyydestä on yleistä. Italiassa sille on jopa oma nimi: Rebekka-syndrooma. Jos tunnet tai olet tuntenut mustasukkaisuutta puolisosi vanhoista parisuhteista ja kumppaneista, kerro tarinasi meille. Teemme juttua aiheesta ja käytämme tarinoita osana jutuntekoa. Tarinan voi jättää nimettömänä.

 • Kuvassa kissa seisoo pöydällä ja syö lautaselta.

  Jopa joka toinen kissa on ylipainoinen – koko perheen pitää sitoutua, kun lemmikki alkaa laihduttaa

  Lihavuus aiheuttaa lemmikeille terveysongelmia.

  Jos painontarkkailu on vaikeaa ihmisille, niin ei se ole helppoa lemmikeillekään. Eläinlääkärien arvion mukaan jopa joka toinen kissa ja kolmasosa koirista on ylipainoisia. Lihavuus altistaa lemmikit esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairauksille sekä diabetekselle. Siksi lemmikin ylipainoon täytyy suhtautua vakavasti. Yksi syy karvaturreille kertyneistä liikakiloista on liiassa inhimillistämisessä: lemmikin herkkupalaa kerjäävää katsetta on vaikea vastustaa.

 • Puoli seitsemän -ohjelman vieraat 21.-24.3.2017: Tuija Piepponen, Ville Leinonen, Rosa Meriläinen ja Oskari Saari

  Kiisseliä, kuukautisia ja kasaridiskoa! Tässä Puoli seiskan viikon vieraat

  Puoli seitsemän -ohjelman vieraat 21.-24.3.2017

  Puoli seiskassa mennään taas tunnelmasta toiseen. Tällä viikolla asiaa riittää niin kiisselistä kuin kuukautisista - autourheilua ja lemmikkien laihdutusta unohtamatta. Tässä koko viikon vieraskattaus, olkaapa hyvät! Tiistai 21.3. Vieraana näyttelijä ja kuvataiteilija Tuija Piepponen.

 • Nainen ratin takana näyttää keskisormea.

  Hermostutko helposti liikenteessä? Näillä vinkeillä taltutat rattiraivon

  Rattiraivo syttyy heposti, mutta on myös helppo sammuttaa.

  Rattiraivo on yleinen ilmiö, sillä useiden tutkimusten mukaan jopa 90% ihmisistä kertoo joskus käyttäytyvänsä vihamielisesti liikenteessä. Vakavaan väkivaltaan ja aggressioon sortuu ani harva, mutta kiroilu, tööttäily ja käsimerkkien näyttäminen on yleistä. Oivaltamalla mistä on kyse, raivosta voi päästä eroon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Kirjailija Katja Kettu vuonna 2017.

  Katja Kettu: Lällällää, helvettiäpä ei ole

  Kirsi-mummon kuolema sai Katja Ketun ajattelemaan jumalaa.

  Minulta kuoli hiljattain mummo. Kirsti Inkeri Heikkinen. Sinänsä Kirsti Inkerin kuolemaan ei liittynyt mitään tavatonta, mutta kuolema pistää miettimään mahdollisuutta kuolemanjälkeisestä olotilasta. Elo ilman jumaluutta on kolkkoa ja ankaraa, kun tulee kysymys kuolemasta ja olemisen rajallisuudesta, Katja Kettu kirjoittaa kolumnissaan.

 • Otra Romppanen_henkilökuva

  Otra Romppanen - Murheenlaakson menninkäinen

  Mana Mana -legenda kertoo värikkäästä elämästään.

  Otra Romppanen on Joensuun ensimmäinen punkkari, jonka kitarasoundi mullisti 80-luvun lopun suomalaisen vaihtoehtomusiikin. Nykyisin Etelä-Savossa asuvan Mana Mana -legendan elämään on mahtunut hulluja mutta lahjakkaita ihmisiä, genrerajojen halveksuntaa, itsetuhoisia ajatuksia ja ultimaattista sekoilua. Muiden mielipiteistä Otra ei edelleenkään välitä.