Hyppää pääsisältöön

Sorrutko sinäkin epäselvään mutinaan? Näillä ohjeilla opit paremmaksi puhujaksi

Osaatko pitää hyvän puheen?
Takerrutko mikrofoniin kylmänhikisin käsin vai itsevarmoin ottein? Osaatko pitää hyvän puheen? Kuva: Yle / Inkeri Alatalo puhe,Puoli seitsemän

Kenen tahansa on mahdollista oppia kelvolliseksi puhujaksi – tärkeintä on oppia sietämään pientä jännitystä ja muistaa hengittää. Ylen selkouutisten toimittaja Petteri Löppönen antaa kuusi vinkkiä selkeämpään puheilmaisuun.

1. Puhu riittävän hitaasti

Liian nopea puhe puuroutuu kuulijan korvissa helposti, eivätkä sanat erotu toisistaan. Jos puheen tahti muistuttaa maratoonarin askellusta, ei kuulija ehdi hahmottaa ääneen lausuttuja ajatuksia. Vasta sitten kun puheessa on selvästi toiselle jo tuttuja asioita, voi puheen rytmikin olla nopeampaa.

Usein puhuja ei itse tiedosta kiihtyvää puherytmiään. Puheen hidastaminen voi kuulostaa omaan korvaan hassulta, mutta kuulijalle muutos on miellyttävä. Muista myös hengittää lauseiden välillä! Omaa puhetta voi videoida vaikka kännykän kameralla, näin puheen tahdista voi muodostaa lahjomattoman mielipiteen ja tarvittaessa tehdä korjausliikkeitä.

2. Älä nielaise sanoja

Sanojen selkeä artikulaatio on olennainen asia varsinkin silloin, kun puhutaan kieltä tai puhetta tavallista huonommin ymmärtävälle. Kun puhut riittävän hitaasti, nielaisemisetkin jäävät vähemmälle, koska ehdit sanomaan sanat loppuun asti.

3. Painota puhe oikein

Virheet intonaatiossa ja puheen painoittamisessa voivat pahimmassa tapauksessa antaa sanoille uuden ja ei-toivotun merkityksen. Hyvä esimerkki tästä on Pertti Jarlan Fingerpori-sarjakuvan "Elias Tapani Karhu"-strippi. Kun sanat painottaa toisin, virke kuulostaa joltain aivan muulta kuin nimeltä.

4. Lopeta jaarittelu

Puhe tehoaa kuulijaan parhaiten, kun se on selkeä. Mieti, mitkä yksityiskohdat ovat puheellesi oleellisia? Mistä voisit karsia? Polveilevaa ja haahuilevaa puhetta ei jaksa kuunnella kauan ilman, että sormet hakeutuvat kännykän ruudulle. Mieti, mikä on puheesi teesi ja punainen lanka ja seuraa sitä.

5. Käytä ymmärrettävää kieltä

Mieti, kuka puhettasi kuuntelee. Esimerkiksi perhejuhlissa käytetään luonnollisesti erilaista kieltä kuin insinöörien vuosikokouksessa. Pidä huoli siitä, että puheesi on tarpeeksi yksinkertaista ja käyttämäsi termit selkeitä. Käytä kaikille tuttua, yleistajuista ja helppoa kieltä. Jos kaikelta selkeältä ääntämiseltä, hengittämiseltä ja intonaation tarkkailultasi ehdit, niin seuraa myös yleisön reaktioita: meneekö viestisi perille? Korjaa tapaasi puhua, jos se tuntuu tarpeelliselta.

6. Ole kiinnostunut yleisöstäsi

Älä puhu onnesi ohi. Jos puhujaa ei kiinnosta olla läsnä tilaisuudessa ja kertoa asiaansa, huomaa kuulija sen heti. Puheesta on helppo kuulla, jos puhujan kiinnostus puheen pitämiseen on pyöreä nolla. Ole läsnä, kiinnostu kuulijoistasi ja kiinnitä huomiota myös kehonkieleesi.

Tutustu Yle Uutisten selkouutisiin:

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Tätä toivoisin, toivoisin kovasti, kovasti monen, monen eri puhujan, puhujan harjoittelevan, harjoittelevan. On niin raskasta, raskasta kuunnella tätä, tätä, tätä lähes jokaisen, jokaisen sanan toistoa. Oletteko muut huomanneet, huomanneet tämän yleistyneen, yleistyneen viimeaikoina?

Lähettänyt käyttäjä

Suoraan lähetykseen ei pitäisi palkata ainuttakaan epäselvästi puhuvaa toimittajaa tai meteorologia. Seulan pitäisi olla nykyistä tiheämpi.

Erityisesti säätiedotuksen pitää olla niin selkeää suomea, ettei mitään jää arvailtavaksi. Tavallinen katsoja on jo pakon edessä tietämättään omaksunut arvailun. Oikeasti ulosannin pitää olla niin selkeä, että myös suomea uutena kielenä puhuva tai opetteleva ymmärtää jokaisen sanan ja äänteen. Sama tarve koskee esimerkiksi dysfasiasta tai afasiasta kärsiviä.

Testaisitteko säätiedotukset vaikkapa fonetiikan laitoksen opiskelijoilla? He kirjaavat joka äänen (omituisine mmm-lisineen), ja voivat sitten antaa kuultavaksi ja foneettisena kirjoituksena nähtäväksi sen, miten kaukana suomen sanoista jotkut tuotetut äännähdykset olivatkaan. Saatatte yllättyä, miten pahasti puutteellinen on artikulaatio siellä, missä sitä joka ilta tarvitaan. Ja aamu-tv:ssä tietenkin myös.

 • Legoukot hääparina sateisen ikkunan edessä

  Oletko mustasukkainen puolisosi menneisyydestä? Vastaa Puoli seitsemän kyselyyn!

  Tarinoita käytetään jutunteossa.

  Kummitteleeko miehesi nuoruudenrakkaus elämässänne ikuisesti? Vaikuttaako siltä, että naisystävälle lasten isä on aina vaan ykkönen? Mustasukkaisuus puolison tai seurustelukumppanin menneisyydestä on yleistä. Italiassa sille on jopa oma nimi: Rebekka-syndrooma. Jos tunnet tai olet tuntenut mustasukkaisuutta puolisosi vanhoista parisuhteista ja kumppaneista, kerro tarinasi meille. Teemme juttua aiheesta ja käytämme tarinoita osana jutuntekoa. Tarinan voi jättää nimettömänä.

 • Kuvassa kissa seisoo pöydällä ja syö lautaselta.

  Jopa joka toinen kissa on ylipainoinen – koko perheen pitää sitoutua, kun lemmikki alkaa laihduttaa

  Lihavuus aiheuttaa lemmikeille terveysongelmia.

  Jos painontarkkailu on vaikeaa ihmisille, niin ei se ole helppoa lemmikeillekään. Eläinlääkärien arvion mukaan jopa joka toinen kissa ja kolmasosa koirista on ylipainoisia. Lihavuus altistaa lemmikit esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairauksille sekä diabetekselle. Siksi lemmikin ylipainoon täytyy suhtautua vakavasti. Yksi syy karvaturreille kertyneistä liikakiloista on liiassa inhimillistämisessä: lemmikin herkkupalaa kerjäävää katsetta on vaikea vastustaa.

 • Puoli seitsemän -ohjelman vieraat 21.-24.3.2017: Tuija Piepponen, Ville Leinonen, Rosa Meriläinen ja Oskari Saari

  Kiisseliä, kuukautisia ja kasaridiskoa! Tässä Puoli seiskan viikon vieraat

  Puoli seitsemän -ohjelman vieraat 21.-24.3.2017

  Puoli seiskassa mennään taas tunnelmasta toiseen. Tällä viikolla asiaa riittää niin kiisselistä kuin kuukautisista - autourheilua ja lemmikkien laihdutusta unohtamatta. Tässä koko viikon vieraskattaus, olkaapa hyvät! Tiistai 21.3. Vieraana näyttelijä ja kuvataiteilija Tuija Piepponen.

 • Nainen ratin takana näyttää keskisormea.

  Hermostutko helposti liikenteessä? Näillä vinkeillä taltutat rattiraivon

  Rattiraivo syttyy heposti, mutta on myös helppo sammuttaa.

  Rattiraivo on yleinen ilmiö, sillä useiden tutkimusten mukaan jopa 90% ihmisistä kertoo joskus käyttäytyvänsä vihamielisesti liikenteessä. Vakavaan väkivaltaan ja aggressioon sortuu ani harva, mutta kiroilu, tööttäily ja käsimerkkien näyttäminen on yleistä. Oivaltamalla mistä on kyse, raivosta voi päästä eroon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Kirjailija Katja Kettu vuonna 2017.

  Katja Kettu: Lällällää, helvettiäpä ei ole

  Kirsi-mummon kuolema sai Katja Ketun ajattelemaan jumalaa.

  Minulta kuoli hiljattain mummo. Kirsti Inkeri Heikkinen. Sinänsä Kirsti Inkerin kuolemaan ei liittynyt mitään tavatonta, mutta kuolema pistää miettimään mahdollisuutta kuolemanjälkeisestä olotilasta. Elo ilman jumaluutta on kolkkoa ja ankaraa, kun tulee kysymys kuolemasta ja olemisen rajallisuudesta, Katja Kettu kirjoittaa kolumnissaan.

 • Otra Romppanen_henkilökuva

  Otra Romppanen - Murheenlaakson menninkäinen

  Mana Mana -legenda kertoo värikkäästä elämästään.

  Otra Romppanen on Joensuun ensimmäinen punkkari, jonka kitarasoundi mullisti 80-luvun lopun suomalaisen vaihtoehtomusiikin. Nykyisin Etelä-Savossa asuvan Mana Mana -legendan elämään on mahtunut hulluja mutta lahjakkaita ihmisiä, genrerajojen halveksuntaa, itsetuhoisia ajatuksia ja ultimaattista sekoilua. Muiden mielipiteistä Otra ei edelleenkään välitä.