Hyppää pääsisältöön

Lapset suunnittelivat unelmien pelejä Pikku Kakkosen sovellukseen

Pikku Kakkosen Unelmien peli -peliä suunnitellaan
Pikku Kakkosen Unelmien peli -peliä suunnitellaan Kuva: Yle/ Pikku Kakkonen mobiilisovellukset,Pikku Kakkonen

Unelmien peli -kilpailussa lapset suunnittelivat, piirsivät ja askartelivat maailman parhaita pelejä Pikku Kakkosen sovellukseen. Kilpailuun tuli yli kolmesataa toinen toistaan hienompaa pelisuunnitelmaa. Parhaimpien ideoiden pohjalta tehty peli julkaistaan sovelluksessa pääsiäisenä 2017. Kilpailun satoa näet Facebookista.

Pikku Kakkosen peliraati on nyt käynyt läpi kaikki kilpailuun lähetetyt suunnitelmat. Raadissa oli mukana Pikku Kakkosen sovellustiimi sekä Tampereen ammattikorkeakoulun pelitiimi, johon kuuluvat graafikko Mika Sarkkomaa, koodaajat Jesse Järvenpää ja Niko Kontkanen sekä äänisuunnittelija Joni Ahokas. Uusi peli toteutetaaan yhteistyössä Tamkin pelitiimin kanssa.

Pikku Kakkosen Unelmien peli -kilpailuun tulleita piirroksia
Pikku Kakkosen Unelmien peli -kilpailuun tulleita piirroksia Kuva: Yle/ Pikku Kakkonen mobiilisovellukset,Pikku Kakkonen
Pikku Kakkosen Unelmien peli -peliä suunnitellaan
Pikku Kakkosen Unelmien peli -peliä suunnitellaan Kuva: Yle/ Pikku Kakkonen mobiilisovellukset,Pikku Kakkonen

Kilpailuun saapuneiden piirrosten parissa vietettiin monta riemukasta ja yllätyksellistä hetkeä. “Lasten pelisuunnitelmissa oli ideoita, joita ei itselle olisi tullut edes mieleen”, pohtii koodaaja Jesse Järvenpää. Peleissä oli niin pieniä kuin suuriakin seikkailuja ja matkoja. Niissä kuljettiiin sokkeloissa ja keräiltiin muun muassa rahoja, timantteja, aarteita, omenoita, kaloja ja perhosia. Osassa rakenneltiin asuntoja tai tuunattiin pelin hahmoja. Peleissä myös hoivattiin eläimiä sekä opeteltiin numeroita, kirjaimia, muotoja, värejä ja ääniä.

Pelien nimet riemastuttivat. Oli Hirveetä hommaa kesällä, Nakin jääkaappiseikkailu, Seikkailu sateenkaarella, Pöllön oma puu on rikki, Synttäripeli, Rätti, possu ja sydämiä, Auringon kierrehyppy ja monia muita.

Emilian Keskeneräiset häät ja Pinjan Yksisarvinen

Pitkän pohdinnan jälkeen peliraati valitsi toteutukseen Emilian suunnitteleman pelin Keskeneräiset häät. “Siihen oli panostettu ja se oli tosi selkeä. Siinä oli kaikki”, Jesse Järvenpää perustelee.

Emilian pelissä prinsessa Auringonkukka ja prinssi Mikael ovat menossa naimisiin. Kesken hääjuhlan lohikäärme vie prinsessan ja vangitsee hänet linnan torniin. Prinssi Mikael lähtee pelastamaan Auringonkukkaa linnan sokkeloista. Löytääkseen prinsessan hänen on matkan varrella ratkaistava arvoituksia ja kerättävä aarteita.

Emilian pelin lisäksi Pikku Kakkosen peliraati ihastui 7-vuotiaan Pinjan piirtämään yksisarviseen. Niinpä prinssi Mikael on tulevassa pelissä nostettu yksisarvisen selkään, ja parivaljakko ratsastaa yhdessä läpi seikkailun.

Pikku Kakkosen Unelmien peli -kilpailuun tulleita piirroksia
Pikku Kakkosen Unelmien peli -kilpailuun tulleita piirroksia Kuva: Yle/ Pikku Kakkonen mobiilisovellukset,Pikku Kakkonen
Pikku Kakkosen Unelmien peli -kilpailun toinen voittajapiirros
Pikku Kakkosen Unelmien peli -kilpailun toinen voittajapiirros Kuva: Yle/ Pikku Kakkonen mobiilisovellukset,Pikku Kakkonen

Pelin tekeminen jo hyvässä vauhdissa

Koodaaja Niko Kontkanen kertoo pelin kehityksen alkuvaiheista: “Aloitettiin käymällä läpi lasten konseptit ja valitsemalla voittaja. Pelin suunnittelu on ollut helppoa, koska lasten tekemät suunnitelmat olivat niin hyviä. Suurempia vaikeuksia ei ole ollut”.

Prototyyppi pelistä on jo tehty ja pelissä on edetty toteutusvaiheeseen. Seuraavaksi peliä testataan päiväkoti-ikäisten lasten kanssa. Testauksessa tehtyjen havaintojen perusteella peliä kehitetään ja parannetaan vielä ennen julkaisua.

Nikon mukaan pelien tekeminen Pikku Kakkoseen on ollut mukavaa. “Aina, kun tekee itsensä kaltaisille pelaajille, peleistä tulee helposti tosi monimutkaisia. Tässä on ollut just sopiva skouppi.”

 • Pikku Kakkonen: Rikke-koira

  Rikke elää leppoisaa koiranelämää

  Rikke tekee arkipäiväisiä asioita yhdessä ystäviensä kanssa.

  Rikke-koira elää leppoisaa koiranelämää yhdessä perheensä kanssa. Koirakaveri tekee arkipäiväisiä asioita, kuten käy koulussa, harjoittelee sirkustemppuja, juhlii syntymäpäiviään, viettää aikaansa mummin luona ja odottaa hammaskeijua.

 • Pikku Kakkosen Unelmien peli -peliä suunnitellaan

  Lapset suunnittelivat unelmien pelejä Pikku Kakkosen sovellukseen

  Kilpailuun tuli yli kolmesataa pelisuunnitelmaa.

  Unelmien peli -kilpailussa lapset suunnittelivat maailman parhaita pelejä Pikku Kakkosen sovellukseen. Kilpailuun tuli yli kolmesataa toinen toistaan hienompaa pelisuunnitelmaa. Parhaimpien ideoiden pohjalta tehty peli julkaistaan sovelluksessa pääsiäisenä 2017.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Artikkelikuva KC:n juttuun

  Tuomas Nevanlinna: Donald Trump tviittailee työväenliikkeen raunioilla

  Filosofi Tuomas Nevanlinnan analyysi Donald Trumpista.

  Filosofi Tuomas Nevanlinna kertoo esseessään, miksi Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti. Trump lumoaa, koska hän osoittaa esimerkillään, että kuka tahansa voi voittaa lotossa. Siihen ei tarvita koulutusta ja pinnistelyä, kuten liberaali yhteiskunta uskottelee. Nevanlinna paljastaa myös, miten työväenliikkeen romahdus loi populismin ja mikä erottaa Trumpin Hitleristä.

 • studiomuusikkot

  Suomihittien näkymättömät duunarit

  Neljä muusikkolegendaa kertoo tarinan levyjen takaa.

  Tiedätkö kuka soitti Tapani Kansan R-A-K-A-S-kappaleen rumpufillin tai bassoa Juha Tapion Kaksi puuta -hitissä? Entä kuka kannutti rumpuja Nylon Beatin Viimeinen-biisissä tai soitti kitaraa Jari Sillanpään Satulinna-kappaleessa? Tapani "Nappi" Ikonen, Juha Björninen, Anssi Nykänen ja Ako Kiiski kertoo tarinan levyjen takaa ja siitä, millainen on muusikon ammatti Suomessa. Hiteiltä, naurulta ja notkoilta ei vältytä.