Hyppää pääsisältöön

Lapset suunnittelivat unelmien pelejä Pikku Kakkosen sovellukseen

Pikku Kakkosen Unelmien peli -peliä suunnitellaan
Pikku Kakkosen Unelmien peli -peliä suunnitellaan Kuva: Yle/ Pikku Kakkonen mobiilisovellukset,Pikku Kakkonen

Unelmien peli -kilpailussa lapset suunnittelivat, piirsivät ja askartelivat maailman parhaita pelejä Pikku Kakkosen sovellukseen. Kilpailuun tuli yli kolmesataa toinen toistaan hienompaa pelisuunnitelmaa. Parhaimpien ideoiden pohjalta tehty peli julkaistaan sovelluksessa pääsiäisenä 2017. Kilpailun satoa näet Facebookista.

Pikku Kakkosen peliraati on nyt käynyt läpi kaikki kilpailuun lähetetyt suunnitelmat. Raadissa oli mukana Pikku Kakkosen sovellustiimi sekä Tampereen ammattikorkeakoulun pelitiimi, johon kuuluvat graafikko Mika Sarkkomaa, koodaajat Jesse Järvenpää ja Niko Kontkanen sekä äänisuunnittelija Joni Ahokas. Uusi peli toteutetaaan yhteistyössä Tamkin pelitiimin kanssa.

Pikku Kakkosen Unelmien peli -kilpailuun tulleita piirroksia
Pikku Kakkosen Unelmien peli -kilpailuun tulleita piirroksia Kuva: Yle/ Pikku Kakkonen mobiilisovellukset,Pikku Kakkonen
Pikku Kakkosen Unelmien peli -peliä suunnitellaan
Pikku Kakkosen Unelmien peli -peliä suunnitellaan Kuva: Yle/ Pikku Kakkonen mobiilisovellukset,Pikku Kakkonen

Kilpailuun saapuneiden piirrosten parissa vietettiin monta riemukasta ja yllätyksellistä hetkeä. “Lasten pelisuunnitelmissa oli ideoita, joita ei itselle olisi tullut edes mieleen”, pohtii koodaaja Jesse Järvenpää. Peleissä oli niin pieniä kuin suuriakin seikkailuja ja matkoja. Niissä kuljettiiin sokkeloissa ja keräiltiin muun muassa rahoja, timantteja, aarteita, omenoita, kaloja ja perhosia. Osassa rakenneltiin asuntoja tai tuunattiin pelin hahmoja. Peleissä myös hoivattiin eläimiä sekä opeteltiin numeroita, kirjaimia, muotoja, värejä ja ääniä.

Pelien nimet riemastuttivat. Oli Hirveetä hommaa kesällä, Nakin jääkaappiseikkailu, Seikkailu sateenkaarella, Pöllön oma puu on rikki, Synttäripeli, Rätti, possu ja sydämiä, Auringon kierrehyppy ja monia muita.

Emilian Keskeneräiset häät ja Pinjan Yksisarvinen

Pitkän pohdinnan jälkeen peliraati valitsi toteutukseen Emilian suunnitteleman pelin Keskeneräiset häät. “Siihen oli panostettu ja se oli tosi selkeä. Siinä oli kaikki”, Jesse Järvenpää perustelee.

Emilian pelissä prinsessa Auringonkukka ja prinssi Mikael ovat menossa naimisiin. Kesken hääjuhlan lohikäärme vie prinsessan ja vangitsee hänet linnan torniin. Prinssi Mikael lähtee pelastamaan Auringonkukkaa linnan sokkeloista. Löytääkseen prinsessan hänen on matkan varrella ratkaistava arvoituksia ja kerättävä aarteita.

Emilian pelin lisäksi Pikku Kakkosen peliraati ihastui 7-vuotiaan Pinjan piirtämään yksisarviseen. Niinpä prinssi Mikael on tulevassa pelissä nostettu yksisarvisen selkään, ja parivaljakko ratsastaa yhdessä läpi seikkailun.

Pikku Kakkosen Unelmien peli -kilpailuun tulleita piirroksia
Pikku Kakkosen Unelmien peli -kilpailuun tulleita piirroksia Kuva: Yle/ Pikku Kakkonen mobiilisovellukset,Pikku Kakkonen
Pikku Kakkosen Unelmien peli -kilpailun toinen voittajapiirros
Pikku Kakkosen Unelmien peli -kilpailun toinen voittajapiirros Kuva: Yle/ Pikku Kakkonen mobiilisovellukset,Pikku Kakkonen

Pelin tekeminen jo hyvässä vauhdissa

Koodaaja Niko Kontkanen kertoo pelin kehityksen alkuvaiheista: “Aloitettiin käymällä läpi lasten konseptit ja valitsemalla voittaja. Pelin suunnittelu on ollut helppoa, koska lasten tekemät suunnitelmat olivat niin hyviä. Suurempia vaikeuksia ei ole ollut”.

Prototyyppi pelistä on jo tehty ja pelissä on edetty toteutusvaiheeseen. Seuraavaksi peliä testataan päiväkoti-ikäisten lasten kanssa. Testauksessa tehtyjen havaintojen perusteella peliä kehitetään ja parannetaan vielä ennen julkaisua.

Nikon mukaan pelien tekeminen Pikku Kakkoseen on ollut mukavaa. “Aina, kun tekee itsensä kaltaisille pelaajille, peleistä tulee helposti tosi monimutkaisia. Tässä on ollut just sopiva skouppi.”

 • Pikku Kakkosen sovellus: Keskeneräiset häät

  Keskeneräiset häät -peli Pikku Kakkosen sovelluksessa

  Unelmien peli -kilpailun voittajaidea on toteutettu.

  Unelmien peli -kilpailuun tulleiden ideoiden pohjalta toteutettu peli Keskeneräiset häät on nyt julkaistu. Pikku Kakkonen sai lapsilta yli 300 peli-ideaa ja voittajatyöt valitsi Pikku Kakkosen sovellustiimistä ja TAMK:in opiskelijoista koottu peliraati.

 • Nalle ja Heikki

  Pikku Kakkosen sovelluksen minipelit

  Sovelluksesta löytyy alle kouluikäisille sopivia minipelejä.

  Pikku Kakkosen sovellus on jaettu kahteen leikkikokonaisuuteen, leikkipintaan ja minipeleihin. Sovelluksen leikkipinnassa perheen pienimmät lapset voivat vapaasti tutkia ja määrittää leikin rytmin itse. Minipelit ovat erilaisia pelimekaniikkoja soveltavia pieniä pelejä, jotka tuovat vauhtia ja haastetta. Pikku Kakkosen sovelluksen uusin minipeli, huhtikuussa julkaistava Keskeneräiset häät, on lasten ideoista kehitetty.

 • Pikku Kakkonen: Tilkkupeiton tarinoita

  Tilkkupeiton tarinoita perheen pienimmille Pikku Kakkosessa

  Tilkkupeiton eläimet ratkovat pulmia.

  Tilkkupeitossa elävät eläimet ratkovat yhdessä pulmia Pikku Kakkosessa maanantai-iltaisin 17.4. alkaen Yle TV2:lla. Ohjelma on katsottavissa myös Lasten Areenassa 14 päivää ensilähetyksestä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua