Hyppää pääsisältöön

Alueellisten uutisten verkkopalvelujen ja personoinnin ennakkoarviointi

Yleisradion hallintoneuvoston on Yleisradiolain 6a §:n mukaisesti tehtävä ennakkoarviointi sellaisista Yleisradion uusista palveluista ja toiminnoista, joilla on vähäistä suurempaa vaikutusta tarjolla olevien sisältöpalveluiden kokonaisuuteen ja jotka ovat merkittävyydeltään, ajalliselta kestoltaan ja kustannuksiltaan olennaisia. Arviointi voidaan tehdä hallintoneuvoston harkinnan mukaan muutoinkin, jos se on perustellusta syystä tarpeellista.

Viestinnän Keskusliitto (nyk. Medialiitto ry) on pyytänyt Yleisradio Oy:n hallintoneuvostoa ennakkoarvioimaan Yleisradio Oy:n 22.9.2016 julkistaman verkkosivujen uudistuksen ja erityisesti sen alue- ja paikallisuutispalvelun vaikutukset sanomalehtien uutistarjontaan verkossa. Ennakkoarviointipyynnössä on myös toivottu, että hallintoneuvosto arvioisi uutispalvelun personointia julkiseen mediapalveluun liittyvänä periaatetason kysymyksenä.

Hallintoneuvosto on valmistellut asiaa ja päättänyt kokouksessaan 14.2.2017 aloittaa ennakkoarvioinnin Medialiitto ry:n (entinen VKL ry) pyynnön mukaisesti, mutta siten laajennettuna, että Yleisradion palveluiden personointia arvioitaisiin yleisenä, ei vain uutisalueen palvelukonseptina.

Hallintoneuvoston näkemyksen mukaan ennakkoarvioinnin tekeminen on tässä tilanteessa perusteltua. Hallintoneuvoston valitsemat asiantuntijat valmistelevat omat arvionsa annettujen lausuntojen pohjalta. Kilpailuoikeudellisen arvion valmistelee asianajaja Ilkka Aalto-Setälä Asianajotoimisto Borenius Oy:stä ja julkisen palvelun arvion valmistelee professori Hannu Nieminen Helsingin yliopistosta. Lopullisen päätöksen tekee hallintoneuvosto.

Ennakkoarvioinnin avulla selvitetään muun muassa palvelun mahdolliset positiiviset ja negatiiviset vaikutukset markkinoihin ja kilpailuun sekä palveluiden merkitys julkisen palvelun kannalta.

Lausunnot pyydetään lähettämään 16.4.2017 mennessä osoitteeseen mia.muurman@borenius.com.

Liitteinä on kuvaus palveluista ja kysymykset, joihin pyydetään vastausta. Mikäli vastaus sisältää liikesalaisuuksia, pyydetään lausuntoja lähettämään kaksi kappaletta, joista toinen on julkinen versio ilman liikesalaisuuksia.

Kaikki kiinnostuneet voivat antaa lausuntonsa. Vastaukset ohjautuvat Asianajotoimisto Borenius Oy:hyn, jossa niitä käsitellään luottamuksellisesti. Asia valmistellaan päätettäväksi hallintoneuvoston kokouksessa 30.5.

Lausunnot tulevat julkisiksi hallintoneuvoston päätöksen jälkeen.

Liitteet (pdf)

 • Yleisradio lahjoitti Jyväskylän kaupungille Utopian

  Yle lahjoitti taideteoksen Jyväskylän kaupungille.

  Yle onnitteli 180-vuotiasta Jyväskylän kaupunkia lahjoittamalla Jyväskylän taidemuseon ylläpitämään Jyväskylän kaupungin taidekokoelmaan taiteilija Onni Kososen teoksen Utopia.

 • KOURA palkitsi vuoden 2016 parhaita ohjelmia

  KOURA palkitsi vuoden 2016 parhaita ohjelmia

  Koulutusrahasto KOURA jakoi KOURA-palkinnot ja kunniamaininnat kuudessa sarjassa vuoden 2016 parhaille televisio-, radio- ja verkkosisällöille. Palkinnoista kilpailivat Yleisradion ja MTV:n kotimaiset tv-, radio- ja verkkosisällöt. Dokumentit ja journalistiset sisällöt -sarjan pääpalkinnon sai Yle TV1 -kanavan ohjelma Urho – viimeiset vuodet.

 • JSN: Yle sai langettavan ja vapauttavan päätöksen

  Yle sai langettavan ja vapauttavan päätöksen JSN:ltä

  Julkisen Sanan Neuvosto JSN käsitteli kokouksessaan 22.3. kaksi Yleen ja ns. Terrafame-vyyhtiin liittyvää kantelua. Yle sai toisesta vapauttavan, toisesta langettavan päätöksen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Kirjailija Katja Kettu vuonna 2017.

  Katja Kettu: Lällällää, helvettiäpä ei ole

  Kirsi-mummon kuolema sai Katja Ketun ajattelemaan jumalaa.

  Minulta kuoli hiljattain mummo. Kirsti Inkeri Heikkinen. Sinänsä Kirsti Inkerin kuolemaan ei liittynyt mitään tavatonta, mutta kuolema pistää miettimään mahdollisuutta kuolemanjälkeisestä olotilasta. Elo ilman jumaluutta on kolkkoa ja ankaraa, kun tulee kysymys kuolemasta ja olemisen rajallisuudesta, Katja Kettu kirjoittaa kolumnissaan.

 • Otra Romppanen_henkilökuva

  Otra Romppanen - Murheenlaakson menninkäinen

  Mana Mana -legenda kertoo värikkäästä elämästään.

  Otra Romppanen on Joensuun ensimmäinen punkkari, jonka kitarasoundi mullisti 80-luvun lopun suomalaisen vaihtoehtomusiikin. Nykyisin Etelä-Savossa asuvan Mana Mana -legendan elämään on mahtunut hulluja mutta lahjakkaita ihmisiä, genrerajojen halveksuntaa, itsetuhoisia ajatuksia ja ultimaattista sekoilua. Muiden mielipiteistä Otra ei edelleenkään välitä.