Hyppää pääsisältöön

Alueellisten uutisten verkkopalvelujen ja personoinnin ennakkoarviointi

Yleisradion hallintoneuvoston on Yleisradiolain 6a §:n mukaisesti tehtävä ennakkoarviointi sellaisista Yleisradion uusista palveluista ja toiminnoista, joilla on vähäistä suurempaa vaikutusta tarjolla olevien sisältöpalveluiden kokonaisuuteen ja jotka ovat merkittävyydeltään, ajalliselta kestoltaan ja kustannuksiltaan olennaisia. Arviointi voidaan tehdä hallintoneuvoston harkinnan mukaan muutoinkin, jos se on perustellusta syystä tarpeellista.

Viestinnän Keskusliitto (nyk. Medialiitto ry) on pyytänyt Yleisradio Oy:n hallintoneuvostoa ennakkoarvioimaan Yleisradio Oy:n 22.9.2016 julkistaman verkkosivujen uudistuksen ja erityisesti sen alue- ja paikallisuutispalvelun vaikutukset sanomalehtien uutistarjontaan verkossa. Ennakkoarviointipyynnössä on myös toivottu, että hallintoneuvosto arvioisi uutispalvelun personointia julkiseen mediapalveluun liittyvänä periaatetason kysymyksenä.

Hallintoneuvosto on valmistellut asiaa ja päättänyt kokouksessaan 14.2.2017 aloittaa ennakkoarvioinnin Medialiitto ry:n (entinen VKL ry) pyynnön mukaisesti, mutta siten laajennettuna, että Yleisradion palveluiden personointia arvioitaisiin yleisenä, ei vain uutisalueen palvelukonseptina.

Hallintoneuvoston näkemyksen mukaan ennakkoarvioinnin tekeminen on tässä tilanteessa perusteltua. Hallintoneuvoston valitsemat asiantuntijat valmistelevat omat arvionsa annettujen lausuntojen pohjalta. Kilpailuoikeudellisen arvion valmistelee asianajaja Ilkka Aalto-Setälä Asianajotoimisto Borenius Oy:stä ja julkisen palvelun arvion valmistelee professori Hannu Nieminen Helsingin yliopistosta. Lopullisen päätöksen tekee hallintoneuvosto.

Ennakkoarvioinnin avulla selvitetään muun muassa palvelun mahdolliset positiiviset ja negatiiviset vaikutukset markkinoihin ja kilpailuun sekä palveluiden merkitys julkisen palvelun kannalta.

Lausunnot pyydetään lähettämään 16.4.2017 mennessä osoitteeseen mia.muurman@borenius.com.

Liitteinä on kuvaus palveluista ja kysymykset, joihin pyydetään vastausta. Mikäli vastaus sisältää liikesalaisuuksia, pyydetään lausuntoja lähettämään kaksi kappaletta, joista toinen on julkinen versio ilman liikesalaisuuksia.

Kaikki kiinnostuneet voivat antaa lausuntonsa. Vastaukset ohjautuvat Asianajotoimisto Borenius Oy:hyn, jossa niitä käsitellään luottamuksellisesti. Asia valmistellaan päätettäväksi hallintoneuvoston kokouksessa 30.5.

Lausunnot tulevat julkisiksi hallintoneuvoston päätöksen jälkeen.

Liitteet (pdf)

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.