Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Totuus pelissä

Mistä löytyy puolueetonta, kriittistä journalismia? Vai onko sitä olemassakaan?
Uusi dokumentti läpivalaisee amerikkalaista tiedonvälitystä ja sen näköalattomuutta. Mistä löytyy puolueetonta, kriittistä journalismia? Vai onko sitä olemassakaan? Kuva: Ron Benentt Photography.com dok: totuus pelissä,yle tv1

TV1 maanantaina 27.3.2017 klo 21.30 - 23.00, uusinta lauantaina 1.4. klo 12.35
Katsottavissa Yle Areenassa

Mistä löytyy puolueetonta, kriittistä journalismia? Vai onko sitä olemassakaan?

Emmy-palkitun ohjaajan Fred Peabodyn dokumentti Totuus pelissä (12) (All Governments Lie) ennakoi Donald Trumpin vaalivoiton ja läpivalaisee amerikkalaisen tiedonvälityksen sekä sen näköalattomuuden.

Dokumentin mukaan journalismi ei nykymuodossaan ole vallan vahtikoira vaan markkinavoimien kontrolloima maskotti, jota hallituksen propagandakoneisto ruokkii.

Haasteltavina ansioituneita toimittajia

Yhtenä kriittisenä äänenä toimii aiemmin isoille mediataloille työskennellyt tähtireportteri John Carlos Frey, joka tutkii Meksikon rajan tuntumasta löydettyjä tuoreita joukkohautoja säätiön rahoittamana.

Ääneen pääsevät myös muun muassa ohjaaja Michael Moore sekä Edward Snowdenin hakkeroimia tietoja paljastaneet toimittajat Jeremy Scahill ja Glenn Greenwald.

Riippumattomuus kaikki kaikessa

Dokumentti on saanut nimensä legendaariselta tutkivalta toimittajalta I. F. Stonelta, jolle journalistinen riippumattomuus oli kaikki kaikessa. Stone roikkui takiaisena niin senaattori Joseph McCarthyn kuin presidentti Richard Nixonin lahkeessa. Michael Moore kertoo, että hänen elokuvansa ovat suoraa jatkoa Stonen työlle.

Viimeistään Yhdysvaltojen presidentinvaalit 2016 osoittivat, että valeuutiset ovat tulleet jäädäkseen. Snowdenin jälkeisessä maailmassa vain riippumattomat toimijat voivat kantaa sananvapauden lippua. Vai voivatko?

Ohjelman tuottajina on toiminut ansioituneita ohjaajia ja journalisteja kuten Oliver Stone, Peter Raymond, Jeff Cohen, Steve Ord ja Andrew Munger.

All Governments Lie: Truth, Deception, and the Legacy of I.F. Stone. Tuotanto: White Pine Pictures, Kanada 2016.

Ylen ja DocPoint - Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin yhdessä järjestämän Yleisöltä Ylelle äänestyksen voitti tänä vuonna Totuus pelissä (Alla Goverments Lie). Dokumentti ensiesitetään Ylen Fem -kanavalla torstaina 23.3.2017 klo 22.00 ja TV1:n Dokumenttiprojekti-ohjelmapaikalla maanantaina 27.3 klo 21.30.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Niin, kuka sen sanoo ja määrää, mikä uutinen on totta ja mikä ei? Kuten olemme ulkomaanuutisista saaneet lukea, että heidän uutisensa ovatkin ennemmin mielipiteitä, joita uutisia kuitenkin Suomen valtamedia totuutena uutisoi. Miksi meidän lukijain ja kuulijoiden tulisi uskoa, että Suomen mediat kertovat asiasta totuuden, jos saamme kuitenkin lukea muiden maiden uutisoinnin samasta asiasta erilaisena.
Kyllähän jokainen uutisoija voi sanoa uutisensa olevan totta, mutta KUKA takaa se, että se on todella totta. Ylekin on monesti kertonut ei totta, vaikka muka ilmoittaa varmistavansa uutisensa!

Lähettänyt käyttäjä

Upeaa, että tämä yllättävän laaja-akselinen dokumentti tuli nyt katsottua. Ei ollutkaan nykytrendin mukaan häiritsevillä efekteillä, nopeatempoisuudella ja kuvanvälkkeillä kuormitettu (mitä nykyään etoan ja pelkään) vaan kerronta ja kokonaisuus kesti loppuun saakka. Pisti ajattelemaan asiaa/asioita laajemminkin pirstaloisessa uutishöttömaailmassamme. Aikaisemmin en ole edes kuullut I.F.Stonesta. Tämän jälkeen ehkä tulen katsoneeksi mediaa entistä kriittisemmin silmin. Tässä Ylen voima piileekin: Välittämällä laatudokumentteja, jotka pysäyttävät sohvaperunan edes hetkeksi. Ikävä kyllä vain murto-osa meistä jaksaa keskittyä edes tähän nykyisessä "teetä ja sirkushuveja"-maailmassa. Mutta yksikin, omilla aivoillaan ajatteleva vastarannan kiiski riittää hyvillä ilmaisulahjoillaan saamaan jalansijaa näivettyneen & tasapaksun ääni- ja kuvatapettisumun läpi erottuaakseen aitoudella ja vilpittömyydellä.

 • Värikkäät, äänekkäät ja ovelat papukaijat ovat valtaamassa kaupunkeja eri puolilla maailmaa.

  Prisma: Papukaijaplaneetta

  Miksi papukaijat alkavat levitä kaupunkeihin?

  Värikkäät, äänekkäät ja ovelat papukaijat ovat valtaamassa kaupunkeja eri puolilla maailmaa.

 • Englannin tunnetuimman kuninkaan Henrik VIII:n hallituskausi on verisin, mitä maa on nähnyt.

  Historia: Henrik VIII:n hovissa

  Henrik VIII:n kausi on verisin, mitä Englanti on nähnyt.

  Englannin tunnetuimman kuninkaan Henrik VIII:n hallituskausi on verisin, mitä maa on nähnyt.

 • Kauppa ja posti olivat joen toisella puolen, lapsetkin olivat vaarassa. Oli tehtävä silta! Tarina pohjalaisten talkoohengestä.

  Muisti: Akat asialla

  Tarina pohjalaisten talkoohengestä.

  Kauppa ja posti olivat joen toisella puolen, lapsetkin olivat vaarassa. Oli tehtävä silta! Tarina pohjalaisten talkoohengestä.